De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingVeenendaal-West (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De herfst leent zich uitstekend voor lange boswandelingen. Deze wandeling rond de Amerongse Berg en door het Prattenburgse Bos voert door de in herfstkleuren getooide bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Kasteel Amerongen krijg je er gratis bij. Met ruim 20 kilometer een pittige maar prachtige tocht.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Volop variatie

De tocht voert voornamelijk door bos, maar eentonig wordt dat nooit omdat de bossen van de Utrechtse Heuvelrug volop variatie bieden. Soms loop je een tijdje door donker naaldwoud, dan weer over statige beukenlanen of door een bos vol oude eiken. Het terrein is mooi glooiend en de paadjes zijn afwisselend: van brede bospaden, aangenaam bezaaid met dempende dennennaalden, tot kleine slingerpaadjes.

Stille paden

Het leuke van alle Groene Wissels: ze trekken maar weinig wandelaars, zodat je over stille paden loopt. De meeste wandelaars kiezen het gemak van uitgezette routes, bijvoorbeeld die van de NS of Staatsbosbeheer.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Kleine bospaadjes

Groene Wissels kosten wat meer moeite: je moet je hoofd goed bij de routebeschrijvingen houden en op de koop toe nemen dat je af en toe verkeerd loopt. Of, zoals ik altijd doe: wandel met een GPS-apparaat (ik heb een Garmin).

Amerongse Berg

De eerste tien kilometer gaat voornamelijk door bos en je komt – via lang vals plat – over de Amerongse Berg. Klinkt hoog, maar dat valt reuze mee.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Amerongen: mooi oud plaatsje

Precies op het juiste moment, halverwege, kom je weer terug in de civilisatie: het mooie oude plaatsje Amerongen, met het prachtige Kasteel Amerongen dat in de uiterwaarden van de Nederrijn ligt. Het staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Aan de buitenkant lijkt het niet echt op een kasteel. Torens en dikke vestingmuren met schietgaten zijn er niet. Het oogt meer als een buitengewoon mooie, statige villa.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Verwoesting en wederopbouw

Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. In 1672 kwamen de Fransen het leegplunderen. Ze staken het in de fik en vernielden in één moeite door het omliggende park en de boomgaarden. Direct hierna besloten de eigenaren tot de bouw van een imposant en statig huis in de stijl van het Hollands classicisme.

Dubbele toegangsbrug

Bijzonder aan het kasteel is de dubbele toegangsbrug. De bovenbrug was tot 1977 alleen voor de eigenaar en zijn bezoekers. Via de bovenbrug kwam je meteen in de hal, de onderbrug was voor het personeel en het gewone voetvolk.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Eetcafé Buitenlust

In Amerongen vind je ook de nodige horeca. In het kasteel is een café-restaurant. Bij mooi weer kun je ook kiezen voor het plezierige terras van eetcafé Buitenlust in Amerongen.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Uiterwaarden van de Nederrijn

Vlak na Amerongen krijgt het landschap een ander karakter: je loopt opeens door open landschap langs de uiterwaarden van de Nederrijn. Daarna duik je het bos weer in, om daar pas bij het eindpunt weer uit te komen. Heerlijke toch al met al.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Utrechtse Heuvelrug, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>