Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos
Utrecht – Groene Wissel – 19km

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos
Utrecht – Groene Wissel – 19km

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23): Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

De herfst leent zich uitstekend voor lange boswandelingen. Deze wandeling rond de Amerongse Berg en door het Prattenburgse Bos voert door de in herfstkleuren getooide bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Kasteel Amerongen krijg je er gratis bij. Met ruim 20 kilometer een pittige maar prachtige tocht.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Kasteel Amerongen
  • Prattenburgse Bos
  • Amerongse Berg
  • Stille paden
  • Dorpje Amerongen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Volop variatie

De tocht voert voornamelijk door bos, maar eentonig wordt dat nooit omdat de bossen van de Utrechtse Heuvelrug volop variatie bieden. Soms loop je een tijdje door donker naaldwoud, dan weer over statige beukenlanen of door een bos vol oude eiken. Het terrein is mooi glooiend en de paadjes zijn afwisselend: van brede bospaden, aangenaam bezaaid met dempende dennennaalden, tot kleine slingerpaadjes.

Stille paden

Het leuke van alle Groene Wissels: ze trekken maar weinig wandelaars, zodat je over stille paden loopt. De meeste wandelaars kiezen het gemak van uitgezette routes, bijvoorbeeld die van de NS of Staatsbosbeheer.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kleine bospaadjes

Groene Wissels kosten wat meer moeite: je moet je hoofd goed bij de routebeschrijvingen houden en op de koop toe nemen dat je af en toe verkeerd loopt. Of, zoals ik altijd doe: wandel met een GPS-apparaat (ik heb een Garmin).

Amerongse Berg

De eerste tien kilometer gaat voornamelijk door bos en je komt – via lang vals plat – over de Amerongse Berg. Klinkt hoog, maar dat valt reuze mee.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Amerongen: mooi oud plaatsje

Precies op het juiste moment, halverwege, kom je weer terug in de civilisatie: het mooie oude plaatsje Amerongen, met het prachtige Kasteel Amerongen dat in de uiterwaarden van de Nederrijn ligt. Het staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Aan de buitenkant lijkt het niet echt op een kasteel. Torens en dikke vestingmuren met schietgaten zijn er niet. Het oogt meer als een buitengewoon mooie, statige villa.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Verwoesting en wederopbouw

Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. In 1672 kwamen de Fransen het leegplunderen. Ze staken het in de fik en vernielden in één moeite door het omliggende park en de boomgaarden. Direct hierna besloten de eigenaren tot de bouw van een imposant en statig huis in de stijl van het Hollands classicisme.

Dubbele toegangsbrug

Bijzonder aan het kasteel is de dubbele toegangsbrug. De bovenbrug was tot 1977 alleen voor de eigenaar en zijn bezoekers. Via de bovenbrug kwam je meteen in de hal, de onderbrug was voor het personeel en het gewone voetvolk.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Eetcafé Buitenlust

In Amerongen vind je ook de nodige horeca. In het kasteel is een café-restaurant. Bij mooi weer kun je ook kiezen voor het plezierige terras van eetcafé Buitenlust in Amerongen.

Groene Wissel Veenendaal-West (nr. 23) | Amerongse Berg & Prattenburgse Bos

Uiterwaarden van de Nederrijn

Vlak na Amerongen krijgt het landschap een ander karakter: je loopt opeens door open landschap langs de uiterwaarden van de Nederrijn. Daarna duik je het bos weer in, om daar pas bij het eindpunt weer uit te komen. Heerlijke toch al met al.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan op zaterdag 25 november 2018. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel veenendaal west-10
groene wissel veenendaal west-11
groene wissel veenendaal west-12
groene wissel veenendaal west-13
groene wissel veenendaal west-14
groene wissel veenendaal west-15
groene wissel veenendaal west-16
groene wissel veenendaal west-17
groene wissel veenendaal west-18
groene wissel veenendaal west-19
groene wissel veenendaal west-20
groene wissel veenendaal west-21
groene wissel veenendaal west-22
groene wissel veenendaal west-23
groene wissel veenendaal west-24
groene wissel veenendaal west-25
groene wissel veenendaal west-26
groene wissel veenendaal west-27
groene wissel veenendaal west-28
groene wissel veenendaal west-29
groene wissel veenendaal west-30
groene wissel veenendaal west-31
groene wissel veenendaal west-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy