Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn
Utrecht – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn
Utrecht – Groene Wissel – 10km

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4): Amelisweerd & Kromme Rijn

Hele leuke – én groene – Groene Wissel vlakbij de drukke stad Utrecht. Voor je het weet loop je de stad uit en nemen kleine paadjes je mee door het fraaie landgoed Amelisweerd. En dat is pas het begin. Op het program staan Fort Rhijnauwen, vele kilometers langs de schitterende Kromme Rijn en de mooie Utrechtse binnenstad.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Landgoed Amelisweerd
  • Fort Rhijnauwen
  • Kromme Rijn
  • Utrechtse binnenstad
  • Leuke horeca
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Stadse avonturen

Als je de korte variant doet, dan loop je in een rondje weer terug naar Lunetten. Maar ik raad sterk aan de langere variant te doen: je wandelt dan langs de Kromme Rijn zo naar Utrecht Centraal en beleeft ook nog eens stadse avonturen.

Amelisweerd: gemaakt om te wandelen

Landgoed Amelisweerd is gemaakt om te wandelen. Het landgoed aan de Kromme Rijn kan dan ook erg druk zijn in zonnige weekenden. Laat je niet weerhouden, er is ruimte genoeg in het prettige bos en op de mooie, rechte lanen. Amelisweerd is echt een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Vreemd genoeg ben ik nog nooit zo vaak gegroet als hier. Plezierig wandelen dus hier.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Imposante landhuizen

Oud is Amelisweerd ook al: het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide gesierd met een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis. Was het te min?

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

A27 & Carice

Zeker nog vermeldensweerd:

  • De aanleg van de A27 waar je overheen komt, was onderwerp van massale protesten in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.
  • Carice van Houten groeide op in het koetshuis van Nieuw-Amelisweerd.

Fort Rhijnauwen

Even verder loop je opeens langs een gigantische vesting: Fort Rhijnauwen, dat vanaf 1868 werd aangelegd. Met zijn ruim 31 ha is dit het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (je loopt daar ook een stukje over het Waterliniepad). Deze verdedigingslinie werd destijds aangelegd om Utrecht en Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Bedreigde natuur

Het fort is tegenwoordig ook een waardevol natuurgebied. Door de jarenlange isolatie en rust is het een wijkplaats geworden voor vele – ook bedreigde – planten en dieren.

Kroonjuweel

Dan volgt al snel het kroonjuweel van deze Groene Wissel: het schitterende jaagpad langs de Kromme Rijn. Modderig kan het er zijn, dus waterdicht schoeisel is aan te bevelen. Maar wat een mooi stuk is dit! Open velden en akkers aan de ene kant, de kronkelende rivier klotst bijna over je voeten, en aan de overkant pronken prachtige boerderijen en landhuizen.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. En kies je voor de lange variant (gewoon doen!) dan krijg je als bonus de mooie Utrechtse binnenstad met Oude Gracht, Dom en alles wat daar bijhoort. Ga deze route zeker nog een keer lopen, verheug me er nu al op.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groenewissel amelisweerd-10
groenewissel amelisweerd-11
groenewissel amelisweerd-12
groenewissel amelisweerd-13
groenewissel amelisweerd-14
groenewissel amelisweerd-15
groenewissel amelisweerd-16
groenewissel amelisweerd-17
groenewissel amelisweerd-18
groenewissel amelisweerd-19
groenewissel amelisweerd-20
groenewissel amelisweerd-21
groenewissel amelisweerd-22
groenewissel amelisweerd-23
groenewissel amelisweerd-24
groenewissel amelisweerd-25
groenewissel amelisweerd-26
groenewissel amelisweerd-27
groenewissel amelisweerd-28
groenewissel amelisweerd-29
groenewissel amelisweerd-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy