De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingUtrecht Lunetten (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

Hele leuke – én groene – Groene Wissel vlakbij de drukke stad Utrecht. Voor je het weet loop je de stad uit en nemen kleine paadjes je mee door het fraaie landgoed Amelisweerd. En dat is pas het begin. Op het program staan Fort Rhijnauwen, vele kilometers langs de schitterende Kromme Rijn en de mooie Utrechtse binnenstad.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Stadse avonturen

Als je de korte variant doet, dan loop je in een rondje weer terug naar Lunetten. Maar ik raad sterk aan de langere variant te doen: je wandelt dan langs de Kromme Rijn zo naar Utrecht Centraal en beleeft ook nog eens stadse avonturen.

Amelisweerd: gemaakt om te wandelen

Landgoed Amelisweerd is gemaakt om te wandelen. Het landgoed aan de Kromme Rijn kan dan ook erg druk zijn in zonnige weekenden. Laat je niet weerhouden, er is ruimte genoeg in het prettige bos en op de mooie, rechte lanen. Amelisweerd is echt een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Vreemd genoeg ben ik nog nooit zo vaak gegroet als hier. Plezierig wandelen dus hier.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Imposante landhuizen

Oud is Amelisweerd ook al: het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide gesierd met een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis. Was het te min?

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

A27 & Carice

Zeker nog vermeldensweerd:

  • De aanleg van de A27 waar je overheen komt, was onderwerp van massale protesten in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.
  • Carice van Houten groeide op in het koetshuis van Nieuw-Amelisweerd.

Fort Rhijnauwen

Even verder loop je opeens langs een gigantische vesting: Fort Rhijnauwen, dat vanaf 1868 werd aangelegd. Met zijn ruim 31 ha is dit het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (je loopt daar ook een stukje over het Waterliniepad). Deze verdedigingslinie werd destijds aangelegd om Utrecht en Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Bedreigde natuur

Het fort is tegenwoordig ook een waardevol natuurgebied. Door de jarenlange isolatie en rust is het een wijkplaats geworden voor vele – ook bedreigde – planten en dieren.

Kroonjuweel

Dan volgt al snel het kroonjuweel van deze Groene Wissel: het schitterende jaagpad langs de Kromme Rijn. Modderig kan het er zijn, dus waterdicht schoeisel is aan te bevelen. Maar wat een mooi stuk is dit! Open velden en akkers aan de ene kant, de kronkelende rivier klotst bijna over je voeten, en aan de overkant pronken prachtige boerderijen en landhuizen.

Groene Wissel Utrecht-Lunetten (nr. 4) | Amelisweerd & Kromme Rijn

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. En kies je voor de lange variant (gewoon doen!) dan krijg je als bonus de mooie Utrechtse binnenstad met Oude Gracht, Dom en alles wat daar bijhoort. Ga deze route zeker nog een keer lopen, verheug me er nu al op.

Provinciewandelgids Utrecht

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Utrecht van Bart van der Schagt. Met 21 leuke rondwandelingen door de veelzijdige provincie Utrecht. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>