Groene Wissel Amelisweerd | Wandeling vanuit Utrecht-Lunetten

Groene Wissel Amelisweerd vanuit Utrecht-Lunetten

Je verwacht het niet zo dicht bij de drukke stad Utrecht: dit is een hele leuke Groene Wissel die veel onverwachts groen in petto heeft voor de wandelaar. Voor je het weet loop je de stad uit en wandel je over kleine paadjes door het fraaie landgoed Amelisweerd. En dat is pas het begin. Op het program staan Fort Rhijnauwen, vele kilometers langs de schitterende Kromme Rijn en de Utrechtse binnenstad.

Stadse avonturen

Als je de korte variant doet, dan loop je in een rondje weer terug naar Lunetten. Maar ik raad sterk aan de langere variant te doen: je wandelt dan langs de Kromme Rijn zo naar Utrecht Centraal en beleeft ook nog eens stadse avonturen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel Amelisweerd vanuit Utrecht-Lunetten
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling10 of 15 km
  Wat voor soort wandeling?Groene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingUtrecht Lunetten
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Landgoed Amelisweerd is gemaakt om te wandelen. Het landgoed aan de Kromme Rijn kan dan ook erg druk zijn in zonnige weekenden. Laat je niet weerhouden, er is ruimte genoeg in het prettige bos en op de mooie, rechte lanen. Amelisweerd is echt een oase van groen en rust in de drukke Randstad. Vreemd genoeg ben ik nog nooit zo vaak gegroet als hier. Plezierig wandelen dus hier.

Imposante landhuizen

Oud is Amelisweerd ook al: het landgoed wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1224. Het bestaat uit Oud- en Nieuw-Amelisweerd, beide gesierd met een imposant landhuis waar deze wandeling langsvoert.

Lodewijk Napoleon Bonaparte

Van 1808 tot 1810 was heel Amelisweerd in het bezit van koning Lodewijk Napoleon Bonaparte (het broertje van). Hij wilde van het landgoed de koninklijke residentie maken en op Oud-Amelisweerd gaan wonen. Om onbekende redenen bracht hij uiteindelijk maar 8 dagen door in het landhuis. Was het te min?

A27 & Carice

Zeker nog vermeldensweerd:

  • De aanleg van de A27 waar je overheen komt, was onderwerp van massale protesten in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw.
  • Carice van Houten groeide op in het koetshuis van Nieuw-Amelisweerd.

Fort Rhijnauwen

Even verder loop je opeens langs een gigantische vesting: Fort Rhijnauwen, dat vanaf 1868 werd aangelegd. Met zijn ruim 31 ha is dit het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (je loopt daar ook een stukje over het Waterliniepad). Deze verdedigingslinie werd destijds aangelegd om Utrecht en Holland te verdedigen tegen aanvallen uit het oosten.

Bedreigde natuur

Het fort is tegenwoordig ook een waardevol natuurgebied. Door de jarenlange isolatie en rust is het een wijkplaats geworden voor vele – ook bedreigde – planten en dieren.

Kroonjuweel

Dan volgt al snel het kroonjuweel van deze Groene Wissel: het schitterende jaagpad langs de Kromme Rijn. Modderig kan het er zijn, dus waterdicht schoeisel is aan te bevelen. Maar wat een mooi stuk is dit! Open velden en akkers aan de ene kant, de kronkelende rivier klotst bijna over je voeten, en aan de overkant pronken prachtige boerderijen en landhuizen.

Theehuis Rhijnauwen

Onderweg kun je nog even een drankje of een pannenkoekje doen in het befaamde Theehuis Rhijnauwen, gebouwd in 1921 in de stijl van de Amsterdamse School. En kies je voor de lange variant (gewoon doen!) dan krijg je als bonus de mooie Utrechtse binnenstad met Oude Gracht, Dom en alles wat daar bijhoort. Ga deze route zeker nog een keer lopen, verheug me er nu al op.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!