Vinex-wandeling Leidsche Rijn Vinex-wandeling Leidsche Rijn
Utrecht – rondwandeling – 14km

Vinex-wandeling Leidsche Rijn

Vinex-wandeling Leidsche Rijn Vinex-wandeling Leidsche Rijn
Utrecht – rondwandeling – 14km

Vinex-wandeling Leidsche Rijn

Op deze stille zondag wandelen we door Vinex-wijk Leidsche Rijn. Ja, je leest het goed: geheel vrijwillig begeven we ons een volle wandeldag in een Vinex-wijk. Zo'n wijk waarvan ik altijd dacht: ik wil er nog niet dood gevonden worden. Is het een mooie wandeling? Nee. Is het een boeiende wandeling? Ja in het kwadraat! Ga ook lekker Vinex-wandelen!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
 • Interessante architectuur
 • Laan met Italiaanse populieren
 • Leidsche Rijn: verstild kanaal
 • Grootste Vinex-locatie van Nederland
 • Ook saaie delen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vinex-wandelen: helemaal hip

Vinex-wandelen is helemaal hip & happening sinds er een schitterende gids over is verschenen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig: 'De mooiste vinexwandelingen' van Kees Volkers en Paul Kurstjens. Die laatste is er zelfs mee op tv geweest, bij het programma Landinwaarts van Dieuwertje Blok (bekijk uitzending, vanaf minuut 16.30). In 10 wandelingen ontdek je aan de hand van de gids het nieuw gemaakte Nederland.

Bekijk deze mooie gids >>

Markthal & megabioscoop

Vanaf het station Leidsche Rijn laveer je tussen bouwputten en hijskranen door naar je eerste highlight: de markthal op het Berlijnplein. Die bestaat uit de oude overkapping van Utrecht CS uit 1895. Snelweg A2 dendert hier onder je door, maar daar merk je niks van. Let ook even op de opvallende megabioscoop die overal bovenuit torent.

Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Italiaanse populieren

Via slaapverwekkende hoogbouw wandel je Leidsche Rijn binnen en al snel stuit je op weer iets bijzonders: een 4 kilometer lange holle graslaan, geflankeerd door Italiaanse populieren. Heel leuk: eens per jaar zetten bewoners van Leidsche Rijn zich hier aan de langste ontbijtdis van Nederland: 500 meter.

Glaasje gemeentepils

De rij oneindig ijle populieren markeren de loop van de Rijn-Kennemer pijpleiding. Die transporteert sinds 1957 water van het Lekkanaal naar de Kennemerduinen. Daar wordt het grondig gezuiverd. Vervolgens tappen ze er in Amsterdam heerlijke gemeentepils van.

Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Schommelen met uitzicht

En zo gaat het maar door met bezienswaardigheden. Park Hoge Weide bijvoorbeeld, aangelegd op een voormalige vuilnisbelt. Hier vind je hoge heuvels met bovenop als blikvangers 'panorama-schommels'. Lekker schommelend kijken kinderen uit over Leidsche Rijn en omstreken.

Leidsche Rijn: verstild kanaal

Verderop komen we bij de Leidsche Rijn zelf, de naamgever van deze Vinex-wijk. Op het verstilde kanaal dobberen nu wat dromerige meerkoeten. Maar ooit was het een druk bevaren watersnelweg. Die werd al in de Middeleeuwen gegraven, en in 1664 verbreed en uitgediept voor het vrachtvervoer over water.

Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Groentetuin van Utrecht

En dat is een van de troeven van deze wandeling: je komt langs splinternieuw, maar ook langs stokoud. En soms worden die twee heel mooi vervlecht. Zo torenen tussen nieuwbouw hier en daar oude schoorstenen omhoog. De stroomruggen van de Oude Rijn, waar je hier overheen loopt, fungeerden eeuwenlang als de groentetuin van Utrecht. De schoorstenen herinneren aan de kolengestookte kassen.

Leidsche Rijn: de feiten

 • Masterplan: stedenbouwkundige Riek Bakker
 • Eerste paal geslagen: 4 december 1997
 • Leidsche Rijn gereed: 2030
 • Aantal inwoners: 80.000
 • Oppervlakte: 2500 hectare
 • Bijzonderheid: grootste nieuwbouw- en Vinex-locatie van Nederland
Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Romeinse schepen

Leidsche Rijn bezit zelfs trofeeën van voor onze jaartelling. In een van de eerste wijken werd op één dag de complete infrastructuur van de Romeinse grens gevonden: de grensweg, de rivier én een schip. Dat was de start van omvangrijk archeologisch onderzoek, het grootste ooit in Nederland gedaan. Romeinse schepen en wachttorens legden ze bloot. Plus talrijke mooi bewaard gebleven gebruiksvoorwerpen.

Castellum Hoge Woerd

Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten, staat nu een moderne interpretatie van datzelfde fort met wallen van zes meter hoog: Castellum Hoge Woerd. Achter de hoge muren vind je een archeologisch museum, een educatief centrum voor natuur- en milieueducatie en een café-restaurant.

Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Aangenaam uurtje

Voor het Castellum moet je even van de route af. Het is zeker een bezoekje waard, een van de Romeinse schepen is behoorlijk gaaf uit de aarde opgedolven en ligt 'opgebaard' in het museum. Wij verpozen er een bijzonder aangenaam uurtje en leren spelenderwijs van alles over de rijke geschiedenis van dit gebied.

Pergola in Maximapark

Verder wandelen we over de route die als een boa constrictor dwars door Leidsche Rijn kruipt. En we zien te veel om op te noemen. In het Maximapark bewonderen we De Pergola, een 6 meter hoog en 3,5 kilometer lang kunstwerk met vormen die aan honingraten doen denken. En in het Loyd Webberhof zijn we onder de indruk van de bijzondere architectuur met houten loopbruggen.

Wandelroute Leidsche Rijn | Mooiste Vinex-wandelingen

Vrije kavels

Leidsche Rijn is niet alleen hoogbouw wat de klok slaat. We zien ook bouwsels die bewoners zelf hebben neergeplant op hun vrije kavels. Waaronder een paar spuuglelijke, maar zeker ook een paar bezienswaardige exemplaren.

Broederschapshuisjes van Vleuten

Verder trekken we over Het Lint, een 8 kilometer lang skate-, wandel- en jog-parcours. Het wegdek is afgebiesd met grappige margrietjes, en gelardeerd met bijzondere bankjes. En dan belanden we in het fraaie centrum van Vleuten. Middeleeuwse kerk, brouwerij van weleer, broederschapshuisjes uit 1624. Flink contrast met Leidsche Rijn. Wát een leuke wandeling al met al!

 

Wandelgids 'De mooiste Vinex-wandelingen'

Het bewandelen van Vinex-wijken wordt een traktatie met de prachtige gids 'De mooiste Vinex-wandelingen'. Mooi vormgegeven, lekkere fotografie, boeiende, vlot geschreven achtergrondinfo.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
vinex wandeling leidsche rijn-10
vinex wandeling leidsche rijn-11
vinex wandeling leidsche rijn-12
vinex wandeling leidsche rijn-13
vinex wandeling leidsche rijn-14
vinex wandeling leidsche rijn-15
vinex wandeling leidsche rijn-16
vinex wandeling leidsche rijn-17
vinex wandeling leidsche rijn-18
vinex wandeling leidsche rijn-19
vinex wandeling leidsche rijn-20
vinex wandeling leidsche rijn-21
vinex wandeling leidsche rijn-22
vinex wandeling leidsche rijn-23
vinex wandeling leidsche rijn-24
vinex wandeling leidsche rijn-25
vinex wandeling leidsche rijn-26
vinex wandeling leidsche rijn-27
vinex wandeling leidsche rijn-28
vinex wandeling leidsche rijn-29
vinex wandeling leidsche rijn-30
vinex wandeling leidsche rijn-31
vinex wandeling leidsche rijn-32
vinex wandeling leidsche rijn-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy