Kasteel Amerongen, Slot Zuylestein, de Amerongse Bovenpolder en het eeuwenoude landschap van de Langbroekerwetering. Je komt het allemaal tegen op het Cotlandenpad. Over smalle paadjes wandel je langs bosranden, hekjes overstappend doorkruis je bloemrijke weilanden. Hangbuikzwijntjes verhogen de wandelvreugde.
Wij beginnen dit Klompenpad bij het officiële startpunt, de ruim bemeten parkeerplaats Groene Entree Amerongen. Dat je dan tot Amerongen een kilometer hetzelfde traject heen- en terugloopt nemen we voor lief. Sterker nog: het is een heerlijk ommetje door de Amerongse Bovenpolder, met zicht op Kasteel Amerongen over weilanden met relaxte koeien.
Vanwege werkzaamheden rond juni 2021 komt de route niet direct langs dat kasteel (de omleiding is goed aangegeven met Klompenbordjes). Maar even van de route af een bezoekje brengen aan het kasteel loont meer dan de moeite. Museumjaarkaart biedt gratis entree. Je kunt het kasteel bezoeken en door schitterende tuinen struinen.
In die bloemrijke tuin vind je een enorme kastanjeboom en een eik van ruim drie eeuwen. En op mooie lente- en zomerdagen tref je ongetwijfeld – zoals wij vandaag – een bruid en bruidegom. Kasteel Amerongen is misschien wel de ideale locatie voor je vanwege corona uitgestelde huwelijk.
Veel te lang wandelen we over slingerende paadjes door die tuinen, genietend van verrassende doorkijkjes op bloeiende rododendrons en eeuwenoude bakstenen muren waar rozenstruiken tegenop groeien.
Verderop in Amerongen komen we langs een stel verbouwde tabaksschuren. De warme zuidhelling van de Utrechtse Heuvelrug bleek in de 17de eeuw uitermate geschikt voor de teelt van tabak. Vervolgens voert de route afwisselend over schitterende eikenlanen – pas op voor de eikenprocessierups – en smalle paadjes langs bosranden.
Op Klompenpaden.nl waarschuwen wandelaars voor de nauwe paadjes waar brandnetels brutaal opschieten en ongevraagd je benen kietelen. En ze hebben gelijk. Mocht je een kortebroekenloper zijn: laat dat uit je hoofd als je benen je lief zijn.
We komen over een ‘zuwe’: een ontginningskade met een watergang ernaast die loodrecht staat op de rivier de Lek. Vroeger hadden ze een waterkerende functie, maar ze deden ook dienst als looppad voor boeren door dit kletsnatte gebied. Nu maken wij wandelaars hier dankbaar gebruik van. Ondertussen genietend van de rijke flora en fauna langs de waterkant.
We klimmen over menig hekje en wurmen ons tussen paaltjes door, van het ene weiland hoppend naar het volgende. Soms lopen we een stukje door gevarieerd bos. Maar altijd houden we zicht op uitgestrekt boerenland – met slootjes, houtwallen, rijen knotwilgen, dromerige schaapjes. Een schilderachtig landschap.
Dit landschap met rechthoekige percelen is ontstaan uit kavels die ‘onvrije’ boeren in vroeger eeuwen kregen om te ontginnen. Die kavels werden cotlanden genoemd, omdat de boeren woonden in kleine huisjes – kotten – en keuters of kotters werden genoemd.
Inmiddels wandelen we over een brede eikenlaan, waar we een troepje kinderen zien scharrelen onder begeleiding van hun grootouders. “Kom snel kijken, een slang!” roepen ze naar ons. En inderdaad, van heel dichtbij kunnen we een ringslang bewonderen. Z’n gespleten tongetje glipt tussen z’n opengesperde kaken. “Wat een avontuur!” roept opa. En gelijk heeft hij.
Verderop wandelen we alweer over een idyllisch paadje, tussen een sloot en een lange rij knotwilgen. Uit het struweel klinkt druk vogelgezang. Niet alleen voor wandelaars is het hier genieten. Ook dassen voelen zich thuis langs de flanken van de oostelijke Utrechtse Heuvelrug. Die Heuvelrug zie je in de verte duidelijk oprijzen uit het vlakke landschap.
We komen langs Slot Zuylenstein, een ridderhofstad uit de 14de eeuw waar belangrijke bestuurders van ons land elkaar troffen. Het werd helaas in 1945 gebombardeerd door de geallieerden. Wat rest zijn het poortgebouw, de orangerie, het tuinmanshuis en de oude muur. Ook hier vindt een inhaalbruiloft plaats.
Boeiender dan slot en bruiloft vinden we de collectie hangbuikzwijnen die een goed leven hebben in de modderige bosgrond. Als ze ons zien maken ze van die gillende speenvarkengeluiden. Zijn ze blij om ons te zien of willen ze juist dat we opzouten? vragen we ons af. Wat weten we toch weinig.
Dan komt Amerongen alweer in zicht. Op de terugweg nemen we nog even een kijkje bij het Uitkijkplatform Amerongse Bovenpolder. Hier krijg je prachtig zicht op de Amerongse Bovenpolder, de Nederrijn en Kasteel Amerongen in de verte. Heerlijke tocht al met al.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!