De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Blauwe Kamer | Wandeling door bewogen natuur

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling3 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingBezoekerscentrum

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 75/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Blauwe Kamer bij Rhenen, daar kun je een mooi rondwandelingetje maken, 3 kilometer schoon aan de haak. Dat doen mijn buurman Gerrit en ik dus. Daarna klimmen we de steile Grebbeberg op. En zien we schitterende luchtopnames van het natuurgebied waar we net gelopen hebben. Ook doen!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Felblauwe flits

Wat hebben we een bof tijdens onze rondwandeling in de Blauwe Kamer: helemaal in het begin al spotten we een ijsvogel. Felblauwe flits duikt 2 keer het water in vanaf overhangende tak. Gerrit ziet hem de eerste keer, ik de tweede keer.

Pottenkijkers zien ze vliegen

Gerrit ziet het ijsvogeltje er nog net vandoor vliegen als er pottenkijkers bij komen: twee vrouwen en een man. “Was dat een ijsvogel”, vraagt het drietal. Als we ze inwrijven dat we hem net van heel dichtbij zagen, kijken ze jaloers.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Vrij spel voor de Nederrijn

In natuurgebied De Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Het gebied stroomt regelmatig onder. Dat zet de natuur voortdurend in beweging. De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke graslanden geven de Blauwe Kamer kleur.

Galloway-runderen & konikspaarden

We lopen door wilgenbossen en moerassen. Horen veel meer vogels dan we zien. Ook de bever voelt zich hier thuis, maar die houdt zich koest. Galloway-runderen en konikspaarden begrazen decoratief de wilde velden. Zilverreigers zien we als spierwitte streepjes in de verte. Massa's ganzen trekken luid gakkend over.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Vogelparadijs

Voor vogels is de Blauwe Kamer een waar paradijs. Niet alleen de ijsvogel, maar zo'n 200 vogelsoorten telt het natuurgebied. Waaronder de visarend. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te zien. In de vogelkijkhut kijken we uit over een schitterend, bijna prehistorisch landschap.

Oude steenfabriek

Dan komen we bij restanten uit het verleden: een oude steenfabriek. De schoorsteenpijp staat nog fier overeind. Tussen 1890 en 1975 bakte de fabriek stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog kwamen wekelijks 500.000 bakstenen uit de oven. De wijk Tuindorp in Utrecht is met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Grootoorvleermuizen & wilde bijen

Nu gebruiken de konikspaarden de ruïnes van de fabriek om te schuilen. Gezellig samen met grootoorvleermuizen en zwermen wilde bijen. Bij de vervallen gebouwen zien we een appelboompje. Stoer smijten we met takken een koppel wilde appels naar beneden. Nadat ik een zure hap heb genomen, kruipt uit de mijne een chagrijnige oorwurm, ieuwww!

Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg

Gerrit en ik combineren dit korte wandelingetje met een deel van Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg, een schitterende rondwandeling vanuit Rhenen die je trakteert op fenomenale uitzichten over de Blauwe Kamer.

Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg >>

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

 

Wandelroutes Blauwe Kamer

Een mooi foldertje met informatie over de Blauwe Kamer en 2 wandelroutes (1,2 en 3 kilomer) kun je gratis ophalen bij het leuke bezoekerscentrum van Stichting Het Utrechtslandschap, bij de ingang van de Blauwe Kamer. Je kunt het hieronder ook downloaden.

Download deze wandelroute >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 0-5 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>