De Blauwe Kamer bij Rhenen, daar kun je een mooi rondwandelingetje maken, 3 kilometer schoon aan de haak. Dat doen mijn buurman Gerrit en ik dus. Daarna klimmen we de steile Grebbeberg op. En zien we schitterende luchtopnames van het natuurgebied waar we net gelopen hebben. Ook doen!
Wat hebben we een bof tijdens onze rondwandeling in de Blauwe Kamer: helemaal in het begin al spotten we een ijsvogel. Felblauwe flits duikt 2 keer het water in vanaf overhangende tak. Gerrit ziet hem de eerste keer, ik de tweede keer.
Gerrit ziet het ijsvogeltje er nog net vandoor vliegen als er pottenkijkers bij komen: twee vrouwen en een man. “Was dat een ijsvogel”, vraagt het drietal. Als we ze inwrijven dat we hem net van heel dichtbij zagen, kijken ze jaloers.
In natuurgebied De Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Het gebied stroomt regelmatig onder. Dat zet de natuur voortdurend in beweging. De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke graslanden geven de Blauwe Kamer kleur.
We lopen door wilgenbossen en moerassen. Horen veel meer vogels dan we zien. Ook de bever voelt zich hier thuis, maar die houdt zich koest. Galloway-runderen en konikspaarden begrazen decoratief de wilde velden. Zilverreigers zien we als spierwitte streepjes in de verte. Massa's ganzen trekken luid gakkend over.
Voor vogels is de Blauwe Kamer een waar paradijs. Niet alleen de ijsvogel, maar zo'n 200 vogelsoorten telt het natuurgebied. Waaronder de visarend. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te zien. In de vogelkijkhut kijken we uit over een schitterend, bijna prehistorisch landschap.
Dan komen we bij restanten uit het verleden: een oude steenfabriek. De schoorsteenpijp staat nog fier overeind. Tussen 1890 en 1975 bakte de fabriek stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog kwamen wekelijks 500.000 bakstenen uit de oven. De wijk Tuindorp in Utrecht is met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd.
Nu gebruiken de konikspaarden de ruïnes van de fabriek om te schuilen. Gezellig samen met grootoorvleermuizen en zwermen wilde bijen. Bij de vervallen gebouwen zien we een appelboompje. Stoer smijten we met takken een koppel wilde appels naar beneden. Nadat ik een zure hap heb genomen, kruipt uit de mijne een chagrijnige oorwurm, ieuwww!
Gerrit en ik combineren dit korte wandelingetje met een deel van Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg, een schitterende rondwandeling vanuit Rhenen die je trakteert op fenomenale uitzichten over de Blauwe Kamer.
Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg >>
Een mooi foldertje met informatie over de Blauwe Kamer en 2 wandelroutes (1,2 en 3 kilomer) kun je gratis ophalen bij het leuke bezoekerscentrum van Stichting Het Utrechtslandschap, bij de ingang van de Blauwe Kamer. Je kunt het hieronder ook downloaden.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!