Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur
Utrecht – rondwandeling – 3km

Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur

Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur
Utrecht – rondwandeling – 3km

Blauwe Kamer: wandeling door bewogen natuur

De Blauwe Kamer bij Rhenen, daar kun je een mooi rondwandelingetje maken, 3 kilometer schoon aan de haak. Dat doen mijn buurman Gerrit en ik dus. Daarna klimmen we de steile Grebbeberg op. En zien we schitterende luchtopnames van het natuurgebied waar we net gelopen hebben. Ook doen!

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Natuurgebied Blauwe Kamer
  • 200 vogelsoorten
  • Steile Grebbeberg
  • Weidse uitzichten
  • Veel te kort…
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Felblauwe flits

Wat hebben we een bof tijdens onze rondwandeling in de Blauwe Kamer: helemaal in het begin al spotten we een ijsvogel. Felblauwe flits duikt 2 keer het water in vanaf overhangende tak. Gerrit ziet hem de eerste keer, ik de tweede keer.

Pottenkijkers zien ze vliegen

Gerrit ziet het ijsvogeltje er nog net vandoor vliegen als er pottenkijkers bij komen: twee vrouwen en een man. “Was dat een ijsvogel”, vraagt het drietal. Als we ze inwrijven dat we hem net van heel dichtbij zagen, kijken ze jaloers.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Vrij spel voor de Nederrijn

In natuurgebied De Blauwe Kamer heeft het water van de Nederrijn vrij spel. Het gebied stroomt regelmatig onder. Dat zet de natuur voortdurend in beweging. De dynamiek van de rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke graslanden geven de Blauwe Kamer kleur.

Galloway-runderen & konikspaarden

We lopen door wilgenbossen en moerassen. Horen veel meer vogels dan we zien. Ook de bever voelt zich hier thuis, maar die houdt zich koest. Galloway-runderen en konikspaarden begrazen decoratief de wilde velden. Zilverreigers zien we als spierwitte streepjes in de verte. Massa's ganzen trekken luid gakkend over.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Vogelparadijs

Voor vogels is de Blauwe Kamer een waar paradijs. Niet alleen de ijsvogel, maar zo'n 200 vogelsoorten telt het natuurgebied. Waaronder de visarend. Vogelaars komen van heinde en ver om ze te zien. In de vogelkijkhut kijken we uit over een schitterend, bijna prehistorisch landschap.

Oude steenfabriek

Dan komen we bij restanten uit het verleden: een oude steenfabriek. De schoorsteenpijp staat nog fier overeind. Tussen 1890 en 1975 bakte de fabriek stenen van rivierklei. In de hoogtijdagen na de Tweede Wereldoorlog kwamen wekelijks 500.000 bakstenen uit de oven. De wijk Tuindorp in Utrecht is met stenen uit de Blauwe Kamer gebouwd.

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

Grootoorvleermuizen & wilde bijen

Nu gebruiken de konikspaarden de ruïnes van de fabriek om te schuilen. Gezellig samen met grootoorvleermuizen en zwermen wilde bijen. Bij de vervallen gebouwen zien we een appelboompje. Stoer smijten we met takken een koppel wilde appels naar beneden. Nadat ik een zure hap heb genomen, kruipt uit de mijne een chagrijnige oorwurm, ieuwww!

Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg

Gerrit en ik combineren dit korte wandelingetje met een deel van Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg, een schitterende rondwandeling vanuit Rhenen die je trakteert op fenomenale uitzichten over de Blauwe Kamer.

Trage Tocht Grebbeberg & Laarsenberg >>

Rondwandeling Blauwe Kamer | Vogelrijk natuurgebied bij Rhenen

 

Wandelroutes Blauwe Kamer

Een mooi foldertje met informatie over de Blauwe Kamer en 2 wandelroutes (1,2 en 3 kilomer) kun je gratis ophalen bij het leuke bezoekerscentrum van Stichting Het Utrechtslandschap, bij de ingang van de Blauwe Kamer. Je kunt het hieronder ook downloaden.

Download deze wandelroute >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Utrecht!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de zes allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

rondwandeling blauwe kamer rhenen-10
rondwandeling blauwe kamer rhenen-11
rondwandeling blauwe kamer rhenen-12
rondwandeling blauwe kamer rhenen-13
rondwandeling blauwe kamer rhenen-14
rondwandeling blauwe kamer rhenen-15
rondwandeling blauwe kamer rhenen-16
rondwandeling blauwe kamer rhenen-17
rondwandeling blauwe kamer rhenen-18
rondwandeling blauwe kamer rhenen-19
rondwandeling blauwe kamer rhenen-20
rondwandeling blauwe kamer rhenen-21

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy