Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum
Noord-Holland – langeafstandspad – 16km

Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum

Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum
Noord-Holland – langeafstandspad – 16km

Trekvogelpad etappe 8 | Naarden - Hilversum

Op deze etappe van het Trekvogelpad verlaat je het Hollands veengebied en openen zich andere landschappelijke panorama’s. Tussen Naarden en Hilversum bewandel je buitenplaatsen, bossen en heidevelden op zand dat in vroegere tijden door gletsjerijs is opgestuwd. Je wandelt in zanderij Crailo over de langste natuurbrug van Europa. Leuke wandeling met ook wat saaiere stukken.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Langs het Naardermeer
  • Forten & batterijen
  • Bosrijke landgoederen
  • Heidevelden
  • Langste natuurbrug van Europa
  • Ook saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Utrechtse Heuvelrug in zicht

Je stuit op de voorlopers van de Utrechtse Heuvelrug: stuwwallen uit de ijstijd. Dat is klimmen geblazen, want van een halve meter onder NAP in de Ankeveense Plassen gaat het in een paar kilometer naar 20 meter erboven op de Zuiderheide. Veel gekker moet het niet worden...

Naardermeer

De eerste kilometers voeren nog langs het randje van het Naardermeer, een mooi gebied met weilanden, een brede vaart boordevol waterlelies, boeren die voortploegen, een handvol karakteristieke boerderijen.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Forten & batterijen

Langs de Karnemelkse Sloot kom je langs een paar forten en ‘batterijen’. Die maken deel uit van de Hollandse Waterlinie en stammen uit de 18de eeuw. Om het geschut een vrij schootsveld te geven mocht je rond de forten alleen houten huizen bouwen. Die kon je bij oorlog snel afbreken. Je ziet nog steeds houten huizen in de buurt van de forten, bijvoorbeeld aan de Verlengde Fortlaan.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Bantam & Spanderswoud

Na het landschap van weilanden en sloten wandel je Het Gooi binnen, dat op de hoge zandgronden ligt. Al diep in de prehistorie woonden hier mensen. Archeologen hebben zelfs bewoning door neanderthalers aangetoond, circa 120.000 jaar geleden. Nu loop jij hier als moderne trekvogel door de bossen van Bantam en Spanderswoud.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Zuiderheide

Het Gooi kent niet alleen bos en weilanden, maar heeft nog een derde troef: uitgestrekte heide. Niet zo mooi als Kampina of Posbank, maar toch heeft de Zuiderheide respectabele afmetingen. Meer dan 100 jaar geleden werd de heide in stand gehouden door de schaapsherder met zijn kudde. En verdomd als het niet waar is: nu trof ik ook een schaapsherder die met z’n bordercollies de schapen naar een beschaduwde plek onder de bomen dirigeerde. Wat werd ik daar vrolijk van. Het mooist zal deze wandeling zijn vanaf half augustus, als de heide vol in bloei komt.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Langste natuurbrug ter wereld

Even snoeven: we zijn wereldkampioen!!!! Op zanderij Crailo wandel je namelijk over de langste natuurbrug ter wereld. Die brug is aangelegd geheel in dienst van de dieren. Direct na opening door toenmalig koningin Beatrix bleek de brug al een doorslaand succes: gemiddeld staken 10 reeën per dag de brug over. Ook vos en konijn passeren dagelijks. Das, boommarter, bunzing, hermelijn, wezel, eekhoorn, egel en mol wagen af en toe de oversteek. En zelfs een klein groen dingetje als de zandloopkever maakt zijn wereldreis over het ecoduct.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

180.000 voetgangers & fietsers

Het ecoduct is 800 meter lang, 50 meter breed en overspant een spoorlijn, een provinciale weg en een bedrijventerrein. Voor de bouw was 685.000 kuub grond nodig: ruim 45.000 vrachtwagens vol. De brug verbindt Spanderswoud met Bussumerheide. Ook de dierensoort mens maakt er dankbaar gebruik van: jaarlijks meer dan 180.000 voetgangers en fietsers. Begroeide wallen dempen de herrie. En dat hebben ze goed geregeld, want je kunt een speld horen vallen.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Weet je?

Op buitenplaats Bantam wandel je over leuke smalle paadjes langs rododendrons en mooie bomen als plataan, bruine beuk en linde. Bantam is in 18e eeuw ontstaan, met een landschapstuin, ook wel Klein Zwitserland genoemd. De heuvels en de vijvers van destijds zijn er nog steeds. Ook de rechte beuken- en eikenlanen, aangelegd door de bekende tuinarchitect Zocher, staan er nog. Ooit moet er op de hoogste heuvel een zogenaamde Turkse tent hebben gestaan waarin deftige dames en heren thee dronken en zicht hadden tot aan de Zuiderzee.

Trekvogelpad etappe 8 | Wandeling van Naarden naar Hilversum

Trekvogels onderweg

Het loofbos herbergt een grote variatie aan broedvogels waaronder glanskop, boomklever, specht en bonte vliegenvanger. De oudere naaldbossen zijn het domein van zwarte mees, kuifmees en kruisbek. Een karakteristieke zomergast op de Westerheide is de boompieper.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad naarden hilversum-10
trekvogelpad naarden hilversum-11
trekvogelpad naarden hilversum-12
trekvogelpad naarden hilversum-13
trekvogelpad naarden hilversum-14
trekvogelpad naarden hilversum-15
trekvogelpad naarden hilversum-16
trekvogelpad naarden hilversum-17
trekvogelpad naarden hilversum-18
trekvogelpad naarden hilversum-19
trekvogelpad naarden hilversum-20
trekvogelpad naarden hilversum-21
trekvogelpad naarden hilversum-22
trekvogelpad naarden hilversum-23
trekvogelpad naarden hilversum-24
trekvogelpad naarden hilversum-25
trekvogelpad naarden hilversum-26
trekvogelpad naarden hilversum-27
trekvogelpad naarden hilversum-28
trekvogelpad naarden hilversum-29
trekvogelpad naarden hilversum-30
trekvogelpad naarden hilversum-31
trekvogelpad naarden hilversum-32
trekvogelpad naarden hilversum-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy