Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp
Noord-Holland – langeafstandspad – 21km

Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp

Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp
Noord-Holland – langeafstandspad – 21km

Trekvogelpad etappe 5 | Landsmeer - Ransdorp

Kieviten en scholeksters vliegen je letterlijk om de oren op deze etappe van het Trekvogelpad dwars door Waterland. Met kwetterende veldleeuweriken wedijveren ze om de trofee ‘Aandachttrekker van het jaar’. Hij is leuk, deze etappe. En je komt door parels van dorpjes, zoals Broek in Waterland, een van de mooiste dorpen van Nederland. Toe maar. Timmer wel slijtvaste zolen onder je schoenen, want deze etappe biedt 100% asfaltgarantie.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Veel weidevogels
  • Dorpje Broek in Waterland
  • Waterrijk Waterland
  • Pittoresk Ransdorp
  • 100% asfaltgarantie
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Rustige landweggetjes

De wandelpret mag dat niet drukken. Meestal loop je over lome landweggetjes of verlaten fietspaden. Soms moet je even een bloemrijke berm in om een gigantische tractor te laten passeren, want er wordt hier druk geboerd. Buiten het broedseizoen mag je een stuk dwars door weilanden over een laarzenpad.

Onder de rook van Amsterdam

Dit gebied ken ik goed. Ik kom er vooral om te fietsen. Vanuit de oostelijke binnenstad van Amsterdam peddel ik binnen een kwartier door het mooie Waterland. Het ligt pal onder de rook van Amsterdam. Maar is er dan wel genoeg rust en natuur?, zul je je afvragen. Ik kan je geruststellen: Waterland barst ervan uit z’n voegen.

Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Eieren in Landsmeer

De tocht begint in Landsmeer (ontstaan in 1326). Dat klinkt lekker landelijk, maar je moet een flink stuk door de Dorpsstraat waar luidruchtig autoverkeer je tegemoet toetert. Veel meer dan een forensendorp is Landsmeer niet. Grappig: rond 1900 vond tweederde van de bevolking haar bestaan in de eierhandel. Die handel steeg explosief vanwege de beschuit- en biscuitfabricage in de Zaanstreek. In 1932 sloeg de crisis toe door de lage eierprijs.

Dries Roelvink & Ferdi E. & Draadstaal

Nogal wat ijdele BN’ers zijn in Landsmeer neergestreken, zoals Georgina Verbaan, Carlo Boszhard en Dries Roelvink. En, hou je vast, Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn. Brrrr. Iets gezelligers: het dorp werd regelmatig gebruikt als locatie voor het satirische televisieprogramma Draadstaal met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven. En nu heb ik wel weer genoeg aan names dropping gedaan.

Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp

Waterland

De naam Waterland zegt het al: ook dit is een waterrijke wandeling. Je loopt voortdurend langs watertjes. Met oevers voorzien van overweldigende veldboeketten met fluitenkruid, koolzaad, zuring en andere bloemen. Op je pad vind je mooie meertjes en vaartjes, die hier aeën, eeën en dieën heten.

Wablief?, hoor ik je denken. Dan moet je even weten dat die namen allemaal te herleiden zijn tot ‘Aa’, en dat staat voor water. Vergelijk het Latijnse aqua en het Franse eau.

Soi!, hoor ik je denken. Hoe dan ook, al dat aqua en eau zorgt voor prachtig Hollands licht en mooie zilveren lijnen in het boerenlandschap waar je doorheen wandelt. En dat is très agréable...

Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp

Broek in Waterland

Dan kom je plots door een prachtig pareltje. Broek in Waterland met z’n rustige haventje, z’n mooie kerkje en z’n houten huisjes. Neem even de tijd om door dit dorpje te lopen. Sommigen zien Broek als het ‘mooiste dorp van Nederland’, en daar kan ik me iets bij voorstellen. De geschiedenis van die schoonheid voert terug naar de Gouden Eeuw.

Kapiteinshemels

De rijke kapiteins van de Amsterdamse grote vaart lieten destijds in Waterlandse dorpen mooie houten huizen bouwen. Reden waarom deze dorpen ook bekendstaan als ‘kapiteinshemels’. In Broek staan de huizen verspreid langs sloten en klinkerstraatjes, omringd door tuinen en theekoepeltjes. De huizen zijn in stemmige pasteltinten geschilderd. Er heerst een ouderwetse dorpse sfeer. Een sfeer die je ook treft in het verderop gelegen Zuiderwoude.

Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp

Weet je?

Je eindigt deze etappe in het mooie Ransdorp, geliefd bij de schilder Rembrandt van Rijn. Niet alleen vanwege de prachtige lichtval, maar ook omdat hij er een liefje had: Geertje. Rembrandt had 7 jaar een verhouding met haar. Ze trouwden niet maar leefden wel openlijk als stel. Geertje was “klein van stuk maar welgemaakt van wezen en poezel van lichaam”. Een lekker ding dus. Later kregen ze mot en liet Rembrandt haar opsluiten in een tuchthuis voor vrouwen. Love is a battlefield.

Trekvogelpad etappe 5 | Wandeling Landsmeer – Ransdorp

Trekvogels onderweg

Waterland is een waar vogelparadijs. Het gonst hier van de weidevogels: grutto’s, kieviten, scholeksters, ik werd er bijna tureluurs van. Nu vielen vooral de gierzwaluwen en veldleeuweriken op. Die zwaluwen vlogen bar laag en ik keek angstig naar dreigende luchten die hun buien ternauwernood binnen hielden. Veldleeuweriken associeer ik meer met hartje zomer. En met kletsmajoors, want dat is wat ze bijna constant doen: vliegend kwebbelen. Gezellig hoor! Langs het Kinselmeer huist een broedkolonie kluten.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad landsmeer ransdorp-10
trekvogelpad landsmeer ransdorp-11
trekvogelpad landsmeer ransdorp-12
trekvogelpad landsmeer ransdorp-13
trekvogelpad landsmeer ransdorp-14
trekvogelpad landsmeer ransdorp-15
trekvogelpad landsmeer ransdorp-16
trekvogelpad landsmeer ransdorp-17
trekvogelpad landsmeer ransdorp-18
trekvogelpad landsmeer ransdorp-19
trekvogelpad landsmeer ransdorp-20
trekvogelpad landsmeer ransdorp-21
trekvogelpad landsmeer ransdorp-22
trekvogelpad landsmeer ransdorp-23
trekvogelpad landsmeer ransdorp-24
trekvogelpad landsmeer ransdorp-25
trekvogelpad landsmeer ransdorp-26
trekvogelpad landsmeer ransdorp-27
trekvogelpad landsmeer ransdorp-28
trekvogelpad landsmeer ransdorp-29
trekvogelpad landsmeer ransdorp-30
trekvogelpad landsmeer ransdorp-31
trekvogelpad landsmeer ransdorp-32
trekvogelpad landsmeer ransdorp-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy