De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling van Haaldersbroek naar Landsmeer

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingHaaldersbroek (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Kun je kwaad worden op een wandelpad? Ja. Na de zoveelste afslag in het Twiske waar de rood-witte tekens me in de steek lieten, ontviel mij een hartgrondig g*dv*rd*mm*! k*tp*d! Twee rotganzen keken verstoord op, een koe ging op de loop. Verder een heerlijke etappe, boordevol weilanden en water. Ik hoorde het oemp oemp van een roerdomp die zich angstvallig verscholen hield.

Overzichtspagina Trekvogelpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bewegwijzering

Nog even lekker doorzeuren over de bewegwijzering. Ongetwijfeld was die ooit goed. Ik vermoed dat hangjongeren een nieuwe hobby hebben ontwikkeld: tekens weghalen. Hier in het Twiske kun je dan aardig lopen dwalen, want met het kaartje uit het boekje kun je (of: ik) niet uit de voeten in de wirwar van paadjes en slootjes. Is hier een oplossing voor?

Haaldersbroek: geen idylle

Regiobus 395 braakt me uit in Haaldersbroek. Geen idyllisch dorpje maar een lawaaiig verkeersknooppunt. En dan moet ik straks ook nog een drukke A7 over. Maar daarna wordt de wandeling mooi.

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Oostzanerveld

Je wandelt eerst over het Oostzanerveld. Brede sloten, eilanden, rietvelden, moerasbosjes. Dit landschap was oorspronkelijk een hoogveengebied, waar het land 5 meter hoger lag dan nu. Het bestond uit veenmoeras en bos. Al in het jaar 1000 begonnen ze dit gebied te ontginnen. Boeren bedreven eerst akkerbouw, later veeteelt. Het gebied is nu in bezit van Staatsbosbeheer. Die zet alles op alles om het open veenweidelandschap te behouden, schouder aan schouder met lokale boeren. Super!

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Boeren te water

Vanwege de vele eilanden werd vroeger bijna alles via het water vervoerd. De boerderijen werden gebouwd met de schuurdeuren aan het water. Deze typisch Waterlandse hooischuren met puntdak heten kaak- of kapbergen. Een kaakberg is een hooiberg met twee verdiepingen. Verderop, in De Haal (kom je als trekvogel niet doorheen) staan nog een paar karakteristieke boerderijen. Ook nu nog is veel land alleen per bootje bereikbaar.

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Natuurgebied Het Twiske

Hopelijk hou je van water. Want ook het Twiske loopt ervan over. Ik zag dit natuurgebied al van verre liggen. Het Trekvogelpad kiest de mooie paadjes. Kost wel wat extra kilometers (zeker als je verkeerd loopt...), maar dat is het waard. Je stapt dwars door modderige weilanden. En ik had de bof wat pasgeboren Schotse Hooglandertjes te zien. Lieieiefffff! Neem vooral ook bij het Kure-Jan Strand het paadje dwars door de plas. Daar hoorde ik die roerdomp. En het is sowieso een sensatie om over een smal dijkje met aan beide zijden water te wandelen.

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Zand voor de Coentunnel

Op kaarten uit de 13e eeuw staat dit gebied al ingetekend. Oorspronkelijk bestond het vooral uit veenweiden langs het riviertje het Twiske. Rond de dorpen is eeuwenlang turf gewonnen. In de jaren 30 werd begonnen met inpoldering. In de jaren 60 werden er van onder het veen bakken zand gewonnen voor de aanleg van de Coentunnel. Behalve beschermd natuurgebied is het vooral een recreatiegebied: de vele moeras- en watervogels moeten de natuur delen met zwemmers, duikers en surfers.

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Weet je?

Je loopt door zeer waterrijk gebied. Het is bijna onvoorstelbaar, maar in 1968 telde Noord-Holland liefst 193 waterschappen. Ieder met eigen bestuur en eigen belasting om het gemaal te laten draaien en de polderdijkjes te onderhouden. Toen de provincie de waterschappen wilde samenvoegen, kwam de bevolking in opstand. Met name rond Oostzaan was het verzet heftig. Deze bijzondere veenpolder kon je niet zonder grondige kennis van eigen mensen beheren, vond de bevolking. Liefst 2563 Oostzaners dienden bezwaarschriften in. Tevergeefs.

Trekvogelpad etappe 4 | Wandeling Haaldersbroek – Landsmeer

Trekvogels onderweg

Het barst hier van de vogels. Rietvogels voelen zich senang langs de vele sloten. Je ziet ze niet, maar hoort ze des te beter. Vooral het ADHD-gekwetter van de bosrietzanger klonk overal bovenuit. En ook de kleine karekiet was bepaald niet op z’n snaveltje gevallen. En ik hoorde dus die roerdomp met z’n heerlijk slome oemp oemp.

Supermooi gidsje

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Bestel deze mooie gids >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Trekvogelpad, 15-20 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>