natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Trekvogelpad etappe 3 | Wandeling van Noordeinde naar Haaldersbroek

Trekvogelpad etappe 3 | Wandeling van Noordeinde naar Haaldersbroek

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingNoordeinde (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 67/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De eerste kink in de Trekvogelkabel: mijn gidsje blijkt sterk verouderd, aiiii! Liep ik een jaar of acht geleden nog van Alkmaar naar Purmerend, nu laat de route Purmerend links liggen. Wat een bof dat ik m’n nieuwe Garmin bij me heb gestoken, maar suf is het wel. Deze etappe verdient sowieso geen schoonheidsprijs, op wat mooie stukkies na.

Overzichtspagina Trekvogelpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Zeldzame diersoort

Na afloop zijn m’n knieën murw van het vele asfalt. Asfalt dat ik moest delen met brullende motormuizen, helaas geen zeldzame diersoort op zonnige zondagen. De vlucht van een trekvogel is niet alleen maar met rozen geplaveid, merk ik.

Hoogtepunt: De Rijp

Vlak na Noordeinde bereik je het hoogtepunt van deze etappe: De Rijp. Schitterend dorpje, met een mooi oud kerkje uit 1529 en een fotogeniek raadhuis uit 1630. Juist die twee toppertjes zijn godzijdank ontsnapt aan een gigantische brand in de nacht van 6 op 7 januari 1654. Die legde vrijwel het hele dorp in de as.

Trekvogelpad etappe 3 | Wandeling van Noordeinde naar Haaldersbroek

Walvissen & Leeghwater

De Rijp was in de 17e, 18e en 19e eeuw zeer welvarend dankzij de walvisvaart. Door inpoldering van Schermeer, Starnmeer en Beemster raakte de Rijp zijn directe verbinding met de Zuiderzee kwijt. Daardoor kwam een eind aan de walvisvaart. De beroemde inpolderaar Jan Adriaanszoon Leeghwater (what’s in a name) is in 1575 in De Rijp geboren, en hij stond aan de wieg van de drooglegging (en van die van de Haarlemmermeer).

Wát een luchten!

Tja, als je hier door de weidse polders wandelt op een mooie halfbewolkte dag, dan spelen de wolkenluchten zich enorm in de kijkert. Schilderijen zijn het, afgetekend tegen verre horizonten met molentjes, kerktorentjes en boerderijen. Meertjes, vaarten met rietkragen en slootjes met kroos geven nog meer kleur en diepte aan het landschap. Hollandse meesters zouden er hun kwasten bij aflikken.

Trekvogelpad etappe 3 | Wandeling van Noordeinde naar Haaldersbroek

Oost-Knollendam

Alleen de naam al: Oost-Knollendam, wie verzint dat nou? Blijkbaar is er ook nog ergens een West-Knollendam. Het oude dorp (uit 1434) ligt er rustig bij. Hoewel rustig? Op het voetbalveld, waar VV Knollendam zojuist DRC uit Durgerdam met 6-1 in de pan heeft gehakt, wordt luidruchtig feest gevierd.

Particulier begraafplaatsje

Even verderop kom ik langs iets bijzonders: een begraafplaatsje uit 1874, één van de twee begraafplaatsen in Nederland die geheel in particuliere handen is. Neem even een kijkje, het is een rijksmonument en het ligt er schattig bij, aan de rand van boerenvelden. De Oost-Knollendammers gunnen hun dooien een mooi uitzicht.

Trekvogelpad etappe 3 | Wandeling van Noordeinde naar Haaldersbroek

Weet je?

Verschillende delen van het Trekvogelpad heb ik vroeger op Koninginnedag gelopen (de stad ontvluchtend). Nu was ik net te vroeg: op 11 april 2014, terwijl op Koningsdag Willem-Alexander en Maxima De Rijp met een bezoek vereerden. Wat jammer nou... het Koningspaar had natuurlijk dolgraag Frankwandelt een keer de hand geschud...

Trekvogels onderweg

Grutto's en kieviten zijn erg aanwezig tijdens deze etappe. In het Jisperveld, een van de grootste brakwatergebieden van Europa, huizen veel roerdompen. Maar die zijn meesters in het verstoppertje spelen, dus ik ben ze niet tegengekomen. Ook geen ruzie gekregen met de kemphanen die hier broeden.

Supermooi gidsje

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Bestel deze mooie gids >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: Trekvogelpad, 15-20 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>