Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo
Gelderland – langeafstandspad – 14km

Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo

Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo
Gelderland – langeafstandspad – 14km

Trekvogelpad etappe 20 | Vorden - Ruurlo

Op de warmste novemberdag ooit wandelden we van Vorden naar Ruurlo. Is deze korte etappe in hartje Achterhoek echt zo mooi? Betoverd door fantastisch weer en herfstkleuren konden we dat niet objectief meer beoordelen. De wandeling bungelt tussen twee kastelen. Daartussen liepen we over door bomen omzoomde paden langs braakliggend boerenland. En vergaapten we ons aan bijzondere bomen.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Rustieke Achterhoek
  • Prachtige kastelen
  • Boerenlandgevoel
  • Leuke horeca bij de start
  • Eeuwenoude bomen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kruising Trekvogelpad & Pieterpad

Leuk: Trekvogelpad en Pieterpad kruizen elkaar bij kasteel Vorden. Wij wisten het niet, maar in het begin van de zichtlaan over de Vordense Beek – verzonken in het pad – ligt een monument met de voetafdrukken van Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens, de bedenksters van het Pieterpad. In 1983 werd het Pieterpad officieel geopend bij kasteel Vorden.

Hotel Bakker

Mocht je na een lange treinreis naar Vorden toe zijn aan koffie met iets lekkers, dan is Hotel Bakker in het centrum van Vorden een aanrader. Meer dan hartelijke ontvangst, een heerlijke tuin en uitstekende koffie. Echt een ouderwets familiehotel waar je met moeite afscheid van neemt.

Trekvogelpad etappe 20 | Wandeling van Vorden naar Ruurlo

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kasteel Vorden

Maar dan gaan we toch op pad en komen we al snel bij het eerste hoogtepunt: kasteel Vorden. Het kasteel stamt uit 1208 en was in bezit van de Heren van Vorden. In 1580, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werd het geplunderd en dertig jaar later hersteld. Het huis is door de eeuwen heen eigendom geweest van een waslijst aan adellijke geslachten, waaronder dat van Ripperda (telg Wigbolt Ripperda gaf leiding aan de Haarlemmers tijdens het roemruchte beleg van Haarlem).

In oude glorie hersteld

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het kasteel lang leeggestaan en raakte het meer en meer in verval. Na restauratie in 1976 werd het kasteel het gemeentehuis van Vorden. Sinds 2004 bestiert de familie Rodink het kasteel. Sindsdien is het kasteel huwelijkslocatie en hotel. Tegen vergoeding is het kasteel te bezichtigen onder leiding van een gids.

Trekvogelpad etappe 20 | Wandeling van Vorden naar Ruurlo

Bijzondere bomen

In de tuin van kasteel Vorden kom je langs een zeer bijzondere boom: de Lodewijkslinde. Die heet zo omdat Lodewijk XIV in 1672 in zijn schaduw zou hebben gerust tijdens een veldtocht in de Nederlanden. Boomchirurgen voeren regelmatig controles uit aan deze bijzondere zomerlinde met een stamomvang van 552 cm. En let bij het oversteken van de Vordense Beek op de Reuzeneik in het weiland. Een echte kanjer: z’n stamomtrek is 685 cm, z’n kroon reikt 23 meter hoog en is liefst 39 meter breed. Zijn leeftijd is wordt uiteenlopend geschat van 250 tot 400 jaar.

Landschap

Door zeer aangenaam landschap wandel je richting Ruurlo, waar een tweede kasteel op je wacht. Rechte lanen gelardeerd met prachtige bomen, boerenlandschap, akkers die na de oogst braak liggen te wachten op de volgende ronde. Af en toe een plukje paarden of koeien in de wei, die van het novemberzonnetje genieten. En vooral heel veel prachtige vergezichten en heerlijke herfstkleuren. Een rustig, verstild landschap.

Trekvogelpad etappe 20 | Wandeling van Vorden naar Ruurlo

Kasteel Ruurlo

Over een mooi pad door dicht bos loop je naar kasteel Ruurlo, het eindpunt van deze etappe. We hadden ons erop verheugd, maar helaas stond het kasteel volop in de steigers. Ook dit kasteel uit de 14de eeuw is in handen gevallen van een particulier: zakenman Hans Melchers. De nieuwe kasteelheer gaat kasteel Ruurlo verbouwen tot museum voor werken van de Nederlandse kunstschilder Carel Willink. Het kasteelmuseum wordt een dependance van het Museum voor Modern Realisme in Gorssel, waar werken komen te hangen van onder anderen Charley Toorop en Pyke Koch.

Kunstcollectie van Dirk Scheringa

Saillant detail: de ongeveer 1000 magisch realistische werken heeft Hans Melchers in 2012 gekocht uit de vroegere collectie van Dirk Scheringa. Dirk had op kosten van DSB een aardige kunstcollectie bij elkaar gescharreld. Overigens is Melchers nou niet echt rijk te noemen: op de Forbes-lijst met miljardairs staat hij op een teleurstellende 854ste plaats met een vermogen van maar anderhalf miljard dollar. Dat kan beter Hans.

Trekvogelpad etappe 20 | Wandeling van Vorden naar Ruurlo

Weet je?

Hou je van een roddeltje? De eigenaren van kasteel Vorden, de familie Rodink, hebben het kasteel in 2004 van de gemeente gekocht voor 3,1 miljoen euro. In 2009 ontstond een relletje toen de Rodinkjes het stulpje op Funda.nl te koop zetten voor 4,5 miljoen euro. Burgemeester Henk Aalderink was ‘not amused’, omdat het kasteel volgens de regels weer aan de gemeente had moeten worden aangeboden: "De gemeente heeft nog geen aanbod binnengekregen." Blijkbaar is dit vuurtje geblust en bestieren de Rodinks hun kasteel nog steeds als hotel. Overigens had profvoetballer Marc Overmars in 2004 ook interesse in het kasteel.

Trekvogelpad etappe 20 | Wandeling van Vorden naar Ruurlo

Trekvogels onderweg

In het oude loofbos rond kasteel Vorden komen bosuil, boomklever, boomkruiper en spechten voor. Tussen Vorden en Ruurlo overheersen verder boerenlandvogels als steenuil, kerkuil, boerenzwaluw, witte kwikstaart, geelgors, bonte vliegenvanger en ringmus.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad vorden ruurlo-10
trekvogelpad vorden ruurlo-11
trekvogelpad vorden ruurlo-12
trekvogelpad vorden ruurlo-13
trekvogelpad vorden ruurlo-14
trekvogelpad vorden ruurlo-15
trekvogelpad vorden ruurlo-16
trekvogelpad vorden ruurlo-17
trekvogelpad vorden ruurlo-18
trekvogelpad vorden ruurlo-19
trekvogelpad vorden ruurlo-20
trekvogelpad vorden ruurlo-21
trekvogelpad vorden ruurlo-22
trekvogelpad vorden ruurlo-23
trekvogelpad vorden ruurlo-24
trekvogelpad vorden ruurlo-25
trekvogelpad vorden ruurlo-26
trekvogelpad vorden ruurlo-27
trekvogelpad vorden ruurlo-28
trekvogelpad vorden ruurlo-29
trekvogelpad vorden ruurlo-30
trekvogelpad vorden ruurlo-31
trekvogelpad vorden ruurlo-32
trekvogelpad vorden ruurlo-33
trekvogelpad vorden ruurlo-34
trekvogelpad vorden ruurlo-35
trekvogelpad vorden ruurlo-36
trekvogelpad vorden ruurlo-37
trekvogelpad vorden ruurlo-38
trekvogelpad vorden ruurlo-39

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy