Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde
Noord-Holland – langeafstandspad – 20km

Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde

Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde
Noord-Holland – langeafstandspad – 20km

Trekvogelpad etappe 2 | Alkmaar - Noordeinde

Een paar jaar geleden liep ik de etappe van Alkmaar naar Purmerend, 43 kilometerjes schoon aan de haak. Waarbij ik Purmerend weinig elegant op m'n tandvlees binnenstrompelde. De route loopt sinds 2010 heel anders en laat Purmerend links liggen. Dat was even verwarrend, en m'n oude gidsje was opeens onbruikbaar. Maar de route is er mooier door geworden.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Binnenstad van Alkmaar
  • Kaasmarkt
  • Vogelrijke polders
  • Pittoreske dorpjes
  • Ook saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vogelrijke polders

Deze etappe leidt door het verrassend mooie Alkmaar (op vrijdagen mét kaasmarkt), kent doorbijt-kilometers door industriegebied, biedt weidse vogelrijke polders en leidt langs snoepjes van dorpjes. Wel veel over asfalt.

Levendige kaasmarkt

De wandeling begint heel gezellig: je loopt door het oude centrum van Alkmaar. Als je op een vrijdag gaat van april tot september, pik je de levendige kaasmarkt mee. Een oud-Hollands evenement dat duizenden bezoekers trekt.

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Alkmaar

Het centrum van Alkmaar is een genot om doorheen te wandelen. Dit oude stadje telt liefst 400 rijksmonumenten. Je komt langs hoogtepunten als het 16de eeuwse Hofje van Sonoy en de Grote St. Laurenskerk. Inwoners van Alkmaar worden Alkmaarders genoemd, maar heten in de volksmond ‘kaaskoppen’.

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Kaasmarkt

Ik was er precies op het goede moment: de kaasmarkt was in volle gang. Die markt is er al sinds 1600. Een bijzonder schouwspel. Het Waagplein ligt vol kaas en kaasdragers sjouwen zich in het zweet. Japanners laten zich ‘cheese’ zeggend fotograferen met kaaskoppen in klederdracht. En moedige toeschouwers proberen het kaasdragen ook even uit. En komen er als kaasboeren met kiespijn achter dat 160 kilo sjouwen met z’n tweeën toch echt geen kattenpis is.

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Vogelrijke polders

Na een afzichtelijk maar wel fascinerend bedrijventerrein, trek je de weidse polder in. Graslanden, een mooie vaart, meertjes en hier en daar een molen. Schitterend gebied dat je deelt met koeien, paarden en schapen. Let vooral even op de 2 molens waar je langskomt, ooit stonden hier 14 stuks. Poldermolen K stamt al uit 1635 maar ziet er nog patent uit. Samen met de andere molens heeft hij de Schermer drooggemalen. Anders had je hier helemaal niet kunnen wandelen...

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Dorpjes

Pareltjes in de polder zijn het, de mooie dorpjes waar je doorheen komt. Een kerkje, wat boerderijen en een handvol houten huisjes. Meer is het vaak niet, maar zo schattig. Kijk in Graft vooral naar het oude raadhuis uit 1613. Een beauty waar een onbekende architect z’n ziel en zaligheid in heeft gestort. Het raadhuis in Hollandse Renaissance-stijl straalt rijkdom uit en is wereldberoemd. Graft was ooit welvarend door... de vangst van haring.

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Weet je?

Nogal wat BN’ers komen uit Alkmaar. Ik noem er een paar: Marco Borsato, Rudi Carrell, Sophie Hilbrand, Gerard Joling, Joost Zwagerman, Frits Wester, Koen Verweij en zo kan ik nog wel even doorgaan. En o ja, je komt door het gehucht Noordeinde, waar Trijntje Oosterhuis woont.

Trekvogelpad etappe 2 | Wandeling van Alkmaar naar Noordeinde

Trekvogels onderweg

Hier in de polder moet je in het broedseizoen af en toe bijna wegduiken voor kieviten die sierlijke aanvalletjes uitvoeren om je af te leiden van hun nesten. "Frankwandelt Frankwandelt Frankwandelt." Doe ik toch ook niet? Grutto’s wel: hun eigen naam roepen. Dat is de mantra tijdens deze wandeling.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad alkmaar de rijp-10
trekvogelpad alkmaar de rijp-11
trekvogelpad alkmaar de rijp-12
trekvogelpad alkmaar de rijp-13
trekvogelpad alkmaar de rijp-14
trekvogelpad alkmaar de rijp-15
trekvogelpad alkmaar de rijp-16
trekvogelpad alkmaar de rijp-17
trekvogelpad alkmaar de rijp-18
trekvogelpad alkmaar de rijp-19
trekvogelpad alkmaar de rijp-20
trekvogelpad alkmaar de rijp-21
trekvogelpad alkmaar de rijp-22
trekvogelpad alkmaar de rijp-23
trekvogelpad alkmaar de rijp-24
trekvogelpad alkmaar de rijp-25
trekvogelpad alkmaar de rijp-26
trekvogelpad alkmaar de rijp-27
trekvogelpad alkmaar de rijp-28
trekvogelpad alkmaar de rijp-29
trekvogelpad alkmaar de rijp-30
trekvogelpad alkmaar de rijp-31
trekvogelpad alkmaar de rijp-32
trekvogelpad alkmaar de rijp-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy