Trekvogelpad etappe 14 | Wandeling van Rhenen naar Ede

Trekvogelpad etappe 14 van Rhenen naar EdeEen etappe met drie gezichten. Een schitterende start over de Grebbeberg langs natuurgebied De Blauwe Kamer. Een aardig traject langs het Valleikanaal over een smal asfaltpad dat je moet delen met vele fietsers. En een slot over een verkeersweg waar maar geen einde aan wil komen. Al met al een redelijke etappe, waarvan vooral het sublieme uitzicht over De Blauwe Kamer lang op je netvlies blijft.

Asfalt: mag het een onsje minder?

Ik zal niet weer gaan klagen over het vele asfalt. Nee, ik doe het niet! Nou vooruit, even dan: ik loop liever een paar kilometer extra over mooie kronkelpaadjes dan zo snel mogelijk van A naar B over asfalt. Het Trekvogelpad is toch het langste natuurpad van Nederland? En asfalt is geen natuur, voor zover ik weet... Zo, ik heb weer gezegd.

Alle etappes van het Trekvogelpad

Wil je snel kijken welke etappes van het Trekvogelpad er zijn en hoe hoog ze scoren in de beroemde Frankwandelt-rating?

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trekvogelpad etappe 14 van Rhenen naar Ede

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling23 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingRhenen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na een paar kilometer (over asfalt...) langs de Nederrijn, klim je opeens via een lange houten trap 50 meter omhoog, de Grebbeberg op. Die rijst steil uit het water op, en markeert daarmee de zuidpunt van de Utrechtse Heuvelrug. Wauw: 50 meter de lucht in en je hebt gelijk een schitterend uitzicht over het rivierengebied.

De Blauwe Kamer

Na leuke kleine (asfaltloze) zigzagpaadjes kom je bij het hoogtepunt van deze wandeling: het uitzicht op natuurgebied De Blauwe Kamer. Dat uitzicht is groots. Ik was hier eerder (op een prachtige Trage Tocht). Toen was het heiig. Nu, bij kraakhelder weer, krijg je het gevoel tot aan het eind van de wereld te kunnen kijken.

200 vogelsoorten

Het water van de Nederrijn heeft vrij spel in De Blauwe Kamer. Het gebied stroomt regelmatig onder en dat zorgt voor een levendig schouwspel. De dynamische rivier zorgt voor hoogteverschillen en trekt bijzondere planten en dieren aan. Bloemrijke graslanden, wilgenbossen en moerassen beschilderen het landschap in vele tinten groen. En ze bieden ruimte aan 200 vogelsoorten en 300 plantensoorten. Ook de bever voelt zich thuis in de Blauwe Kamer.

De Grebbeberg

De steile Grebbeberg waar je overheen wandelt (53 meter hoog), is ontstaan doordat de rivier duizenden jaren zand en grind van de stuwwal heeft weggespoeld. Een strategische ligging bij gevechten, wisten de Neanderthalers al in de prehistorie. Veel vooruitgang heeft de mensheid niet geboekt op sommige terreinen: ook in de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten (zie onder ‘Weet je?’).

Valleikanaal of De Grift

Na de donkere bossen van de Grebbeberg zie je opeens het licht: je wandelt door open gebied langs het Valleikanaal. Dit kanaal werd in 1483 gegraven als Bisschop Davidsgrift (kortweg: De Grift) om het veen te ontwateren. Daarnaast deed het kanaal dienst voor afvoer van turf dat bij Veenendaal werd gestoken.

Werkverschaffingsproject

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd De Grift in het kader van de werkverschaffing verbreed en sindsdien heet het Valleikanaal. Het kanaal loopt van de Nederrijn bij Rhenen naar de Eem in Amersfoort. Het smalle asfaltpad langs het kanaal is zeer populair bij fietsers, en je moet telkens de berm in om botsingen te vermijden. Let tussen die ontwijkmanoeuvres ook even op de mooie hooilanden langs het kanaal.

Supermooi gidsje

Wandelgids Trekvogelpad Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Zeven kilometer asfalt

En dan is de koek op maar heb je nog wel zeven kilometer te gaan over wegen waar het nodige (nou ja, nodig) verkeer overheen komt en verder weinig boeiends over te melden valt (of heb ik wat gemist?). Sterkte met deze asfalt shuffle!

Weet je?

De Grebbeberg waar je overheen wandelt, is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg van mei 1940. Een Duitse legermacht van 23.000 man werd drie dagen lang tegengehouden door Nederlandse militairen. Op 13 mei mislukte een belangrijke Nederlandse tegenaanval ten noorden van de berg. Tegelijk werd op de berg zelf de achterste hoofdstelling onder de voet gelopen door de Duitsers. Het moreel van de Nederlanders brak verder doordat ze continu bestookt werden door artillerievuur en duikbommenwerpers. Honderden gesneuvelden zijn op het Militair Ereveld begraven.

Trekvogels onderweg

Het vogelrustgebied De Blauwe Kamer is een paradijs voor vogelliefhebbers. Regelmatig laten lepelaars, zilverreigers en aalscholvers zich zien. De klapekster is een vaak voorkomende wintergast. Wie geluk heeft, kan zelfs een visarend voor de lens krijgen.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: Trekvogelpad, 20-25 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!