Trekvogelpad etappe 13 | Wandeling van Amerongen naar Rhenen

Trekvogelpad etappe 13 van Amerongen naar RhenenMooiste etappe tot nog toe! Je start met het betoverende kasteel Amerongen, om vervolgens van heerlijkheid naar zaligheid te wandelen. Je trekt over de beboste heuvels rond de Elsterberg en krijgt adembenemende uitzichten over de Gelderse Vallei. In de verte stroomt traag de Rijn door oneindig laagland. En als de heide bloeit heb je helemaal kleurrijke mazzel. Frankwandelt-rating AAA+.

Mooiste etappe Trekvogelpad?

Ver over de helft van het Trekvogelpad. Zou dit dan de mooiste etappe zijn? Iets mooiers kan ik me eigenlijk niet voorstellen. Maar de Veluwe, IJssel en Achterhoek staan ook nog op het program, en die zijn toch ook niet te versmaden. Vol verwachting klopt mijn hart.

Alle etappes van het Trekvogelpad

Wil je snel kijken welke etappes van het Trekvogelpad er zijn en hoe hoog ze scoren in de beroemde Frankwandelt-rating?

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trekvogelpad etappe 13 van Amerongen naar Rhenen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingAmerongen (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 87/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na etappe 12 verwachtte ik eigenlijk niet veel. Die etappe wordt danig verpest door een hoog gehalte aan asfalt. Alleen de laatste kilometers zijn fenomenaal: door de uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder. Het traject tussen Amerongen en Rhenen weet dit hoge niveau vast te houden.

Kasteel Amerongen

Het begint al goed in Amerongen, een sfeervol dorp met huizen als paleisjes en een mooi oud kerkje. Maar dan komt het: je loopt over een sprookjesachtige lange laan en dan verschijnt tussen de bomen opeens Kasteel Amerongen. Zwanen spiegelen zich in de slotgracht. Bijna te mooi om waar te zijn.

Kasteel in de uiterwaarden

Kasteel Amerongen ligt in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Het kasteel kent een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw. In 1672 kwamen de Fransen het leegplunderen. Ze staken het kasteel in de fik en vernielden in één moeite door park en boomgaarden. Direct hierna besloten de eigenaren tot de bouw van een imposant en statig huis in de stijl van het Hollands classicisme.

Langs de Nederrijn

Na het kasteel wandel je over een mooi kronkelpaadje op de grens van dichte bossen en de uiterwaarden van de Nederrijn. Toen ik er was waren de luchten dreigend. Geen kip te bekennen, wel veel foeragerende vogels. Klim na een paar kilometer even op de uitkijktoren voor extra mooie uitzichten.

Amerongse Bos

Dan verlaat je de uiterwaarden en ga je het Amerongse bos in, gelegen aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een van de oudste bossen op de Heuvelrug. Sommige grove dennen staan er al sinds 1770. Het bos dankt zijn leeftijd aan de kasteelheren van kasteel Amerongen. Die lieten het bos aanleggen om er te kunnen jagen. De imposante oude en grote bomen met een weelderige ondergroei doen denken aan een oerbos.

Elsterberg

Af en toe is het flink klimmen en dalen. Na het zuur komt het zoet: uitzicht om je vingers bij af te likken. Vooral op de Elsterberg is het panorama fenomenaal: je staat aan de top van een uitgestrekt heideveld en kijkt zo de diepte in van de Gelderse Vallei in het noorden. In zuidelijke richting kun je kijken tot in de Betuwe. In de verte zie je ook de Rijn schitteren. Met 62,5 meter behoort de Elsterberg tot de hoogste toppen van de Utrechtse Heuvelrug.

Supermooi gidsje

Wandelgids Trekvogelpad Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Cunerakerk

Het slotakkoord in Rhenen is het enige minpuntje op deze wandeltocht. Rhenen kan daar zelf niks aan doen: de Duitsers bombardeerden het stadje plat in de oorlog waarna zielloze nieuwbouw in noodtempo het woonleed moest lenigen. Gelukkig bleef de Cunerakerk bewaard: ze staat bekend als een van Neerlands mooiste laatgotische hallenkerken. En inderdaad, het is een gothic beauty, met een toren van 83 meter hoog. De kerk is genoemd naar de maagd Cunera, die volgens de legende in Rhenen werd vermoord. Dat is dan weer minder gezellig.

Weet je?

Uche uche: vanaf de 17e eeuw werd in dit gebied tabak verbouwd. Je komt vlakbij Elst langs de voormalige Plantage Willem III. Tabaksteelt was hier mogelijk dankzij een gunstige zuidelijke ligging in combinatie met een zandige bodem. Aan het begin van de 20ste eeuw nam de verbouw van de tabak sterk af. Alleen het tabaksmuseum en de droogschuren herinneren nog aan de vroegere tabaksbouw. De Plantage is nu een natuurgebied waar konikspaarden en gallowayrunderen grazen.

Trekvogels onderweg

Vooral in de uiterwaarden bij kasteel Amerongen zijn veel bijzondere vogels te spotten. Zoals lepelaar, watersnip, zomertaling, tureluur, waterral, porseleinhoen, kleine plevier en grote aantallen kluten. Zelfs de visarend, de kwartelkoning en zeer recent ook het woudaapje zijn er gesignaleerd, alleen die naam al....

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: Trekvogelpad, 15-20 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!