Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen
Utrecht – langeafstandspad – 17km

Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen

Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen
Utrecht – langeafstandspad – 17km

Trekvogelpad etappe 12 | Langbroek - Amerongen

Hmm, na de vorige prachtige etappe die via mooie paadjes over de Utrechtse Heuvelrug slingerde, is dit een flinke tegenvaller. Urenlang loop je over vervelend asfalt: smalle weggetjes waar aardig wat verkeer overheen raast, waardoor je telkens de berm in moet duiken. De wandeling werd gered door het fenomenale slot: de uiterwaarden bij Amerongen. Ondanks rottige motregen was het toch nog drie kilometer genieten geblazen.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Uiterwaarden van de Nederrijn
  • Fraaie vergezichten
  • Kasteel Broekhuizen
  • Veel asfalt
  • Drukke wegen
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Uiterwaarden: gesloten in de winter

Let op: die klapper door de uiterwaarden kun je alleen lopen van 1 april tot 1 oktober. Buiten die periode is het gebied van de overwinterende ganzen, dan mis je ook dit prachtstuk en zeul je over nog meer vervelend asfalt.

Heel veel asfalt

Mag ik nog even verder klagen? Nee? Dan doe ik het toch maar. Er zitten een hoop leuke kanten aan het Trekvogelpad, maar het gehalte aan asfalt is buitenproportioneel hoog. Zit de asfaltmaffia hierachter? Heeft TomTom de route uitgezet? Is de routemaker een asfalt-fetisjist?

Trekvogelpad etappe 12 | Wandeling van Langbroek naar Amerongen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De brink van Langbroek

Afijn, zand erover (ja graag!!!). Die asfaltweggetjes lopen namelijk wel door mooi gebied. Uitgestrekte weiden met fraaie knotwilgen gelardeerd. En een hele rij kastelen waar je mond van openvalt. Let ook in het begin al even op de bescheiden maar mooie brink van Langbroek, een beschermd dorpsgezicht.

De Stichtse Lustwarande

Je loopt door het gebied van De Stichtse Lustwarande. Langs de flanken van de Utrechtse Heuvelrug en de weteringen van het Kromme Rijngebied kom je langs een kralensnoer van landgoederen met kastelen, landhuizen, donjons en poortgebouwen. De Stichtse Lustwarande telt meer dan honderd buitenplaatsen en landgoederen.

Trekvogelpad etappe 12 | Wandeling van Langbroek naar Amerongen

Walenburg & Sandenburg

Walenburg neemt de aftrap: een uit de 13e eeuw stammende ridderhofstad aan de Langbroekerwetering in Neerlangbroek. Het kasteeltje ligt op een vierkant eilandje, met daarachter een tweede eilandje waarop de tuin zich bevindt. Vlak daarna zie je het suikerzoete kasteel Sandenburg uit 1862 liggen.

Kasteel Broekhuizen

Echt mooi is Kasteel Broekhuisen uit 1810. Je gaat eindelijk een stukje via onverharde paden over het bijbehorende landgoed: een prachtig park in de Engelse landschapsstijl. Broekhuizen is een van de fraaiste landgoederen van de Stichtse Lustwarande en is een belangrijke beeldbepalende buitenplaats op de Utrechtse Heuvelrug.

Trekvogelpad etappe 12 | Wandeling van Langbroek naar Amerongen

Top drie landgoederen van NL

De Engelse landschapstuin van Broekhuizen behoort samen met Clingendael in Den Haag en Groeneveld in Baarn tot de top drie in Nederland. Water is uitbundig aanwezig op het landgoed. Vanaf de achterzijde van het kasteel heb je een fraai uitzicht over de grote vijver met het eiland. Er huizen levendbarende hagedissen, hazelwormen, ringslangen, veel zangvogels en vleermuizen.

Amerongse Bovenpolder

En dan kom je eindelijk – 15 asfaltkilometertjes hebben zich in je knietjes gebeiteld – bij de Amerongse Bovenpolder. Wandelen door deze zeer vogelrijke polder is een bijzondere belevenis. Al is het maar omdat de graspaden niet heel duidelijk zijn. Houd de rode paaltjes in de gaten, die moet je hebben.

Trekvogelpad etappe 12 | Wandeling van Langbroek naar Amerongen

Voormalige steenfabriek

De polder ligt langs de Nederrijn tussen de voormalige steenfabriek van Elst en de stuw van Amerongen. Dit uiterwaardengebied had tot het eind van de 20e eeuw nog een agrarisch karakter. Sindsdien is hier natuurontwikkeling tot stand gebracht. Het bevat een groot kwelmoeras, gevoed door kwelwater uit de Heuvelrug. Daar omheen liggen graslanden, met halfwilde paarden en runderen, een grote plas en een rietveld. In het gebied komt een groot aantal water-, weide- en moerasvogels voor.

Huis Zuylenstein

Vanuit de uiterwaarden kijk je uit op Huis Zuylenstein. Al gaat de geschiedenis van Huis Zuylenstein terug tot in de 14e eeuw, het huidige huis is rond 1980 gebouwd. De rechte lanen zijn karakteristiek voor de 17e eeuwse barokke parkaanleg. Het huis werd in maart 1945 platgebombardeerd door 12 geallieerde jachtvliegtuigen. Het bericht ging dat een Oberführer van de SS zich in het huis bevond. Hij was afwezig.

Trekvogelpad etappe 12 | Wandeling van Langbroek naar Amerongen

Weet je?

Achter het oude kerkhof op de heuvel aan de Rijksstraatweg in Amerongen heeft tussen 1350 en 1800 een galg gestaan. Die stond er voornamelijk ter afschrikking. De enige keer dat in Amerongen een doodstraf is voltrokken, was in 1687. Toen bleek de showgalg ongeschikt en moest de timmerman voor de gelegenheid een echt schavot timmeren. Een geoefende beul om de straf met het zwaard te voltrekken was evenmin voorhanden, die moest uit Utrecht gehuurd worden. Zo'n executie was dus een vrij kostbare aangelegenheid, die men liever vermeed. In 1981 werden de fundamenten van de galg blootgelegd en geconserveerd.

Trekvogels onderweg

Vooral in de Amerongse Bovenpolder barst het van de vogels. Het dynamische systeem van kwel en afwatering maakt het gebied aantrekkelijk voor vogels die voornamelijk aan natte gebieden gebonden zijn, zoals eenden, ganzen, reigers en steltlopers. Vanaf half maart vliegen ze in: grutto, bonte strandloper, lepelaar, tureluur, bontbekplevier, kluut, kleine plevier en kemphaan.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad langbroek amerongen-10
trekvogelpad langbroek amerongen-11
trekvogelpad langbroek amerongen-12
trekvogelpad langbroek amerongen-13
trekvogelpad langbroek amerongen-14
trekvogelpad langbroek amerongen-15
trekvogelpad langbroek amerongen-16
trekvogelpad langbroek amerongen-17
trekvogelpad langbroek amerongen-18
trekvogelpad langbroek amerongen-19
trekvogelpad langbroek amerongen-20
trekvogelpad langbroek amerongen-21
trekvogelpad langbroek amerongen-22
trekvogelpad langbroek amerongen-23
trekvogelpad langbroek amerongen-24
trekvogelpad langbroek amerongen-25
trekvogelpad langbroek amerongen-26
trekvogelpad langbroek amerongen-27
trekvogelpad langbroek amerongen-28
trekvogelpad langbroek amerongen-29
trekvogelpad langbroek amerongen-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

6x de leukste vakantiehuisjes van Utrecht!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in de provincie Utrecht? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 6 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Utrecht >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy