De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling van Soest naar Austerlitz

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingSoest-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 65/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na de vorige etappe kon het alleen nog maar mooier worden. Deze etappe zou tot in het hart van de Utrechtse Heuvelrug reiken. Maar na een mooie aanloop bij Pijnenburg gaat het vanaf Soest over drukbereden asfaltfietspaden en een lange herrieweg. Om daarna een bosgebied rond een deprimerend detentiecentrum te verkennen. Gelukkig maakten de laatste 6 kilometers veel goed.

Overzichtspagina Trekvogelpad >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Bijzondere schoonheid

Dat laatste stuk, dat is dan ook gelijk van bijzondere schoonheid: stille, intieme paadjes, omzoomd door gevarieerd loofbos dat het zonlicht prachtig filtert. Af en toe een verruigd heideveld. En bloemen, heel veel bloemen.

Landgoed Pijnenburg

Deze etappe start bij restaurant Het Spiehuis op landgoed Pijnenburg: let even op de prachtige beuken van vóór 1865 (overigens is het hier lastig komen met het OV). Daarna wandel je opeens kilometerslang over een met berken en eiken omzoomd pad tussen open landerijen. Lekker stuk.

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

Soesterduinen

Terwijl je de fietsende medemens in de gaten houdt op het drukke fietspad langs de Soesterduinen, kun je toch nog wel genieten van de Lange en Korte Duinen. De oorsprong van die duinen ligt in de laatste ijstijd toen een flink pakket zand kwam aanwaaien. Toen het ijs zich terugtrok, ontstonden bossen en heidevelden. Door het plaggen van de heide en overbegrazing verdween de vegetatie en ging het zand lekker stuiven.

Levend stuifzand

Tegenwoordig stuift dat zand niet meer op eigen houtje. Speciaal beheer is nodig om de stuifduinen ‘levend’ te houden. Zo loopt een kudde schapen de hele dag niets anders te doen dan vegetatie opeten. En om de zandmotor te laten ronken, wordt eens per jaar een berg zand van van het ene einde van de zandverstuiving teruggebracht naar het andere einde. En maar weer lekker stuiven jongens! Ja hallo, valsspelers, zo kan ik het ook! Anyways: in 1997 heeft de provincie Utrecht de Lange en Korte Duinen tot aardkundig monument verklaard.

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

De Wallenberg

De prachtige laatste kilometers voeren over heerlijke paden door uitgestrekt bos. Mocht je even willen neerploffen, doe dat dan bij het schilderachtige De Wallenberg. Er staat een lekker bankje met zo’n gat erin waar een eik vrolijk uit oppiept. Op deze plek zette rond 1797 de Fransman Jean Maurice d’Amblé de onvruchtbare heide om in landbouwgronden. Zijn huisje, dat op deze plaats stond, en de ontginning noemde hij Wallenberg. De naam is ontleend aan de opgeworpen aarden wal en het naburige gehucht Den Berg, nu Soesterberg.

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

Bosdorp Austerlitz

Stel je van de finish in Austerlitz niet al te veel voor. De entree is niet koninklijk, laat staan keizerlijk. Sommigen noemen het een bescheiden dorp. Je zou het ook saai kunnen noemen. Enfin, Austerlitz heeft zijn ontstaan te danken aan het Franse Leger dat hier rond 1804 met 20.000 militairen neerstreek. Het legerkamp trok handelslieden die in de buurt een huisje bouwden. Na het vertrek van de Fransen in 1813 bleef het bosdorp bestaan. Austerlitz is genoemd naar de beroemde ‘Pyramide’.

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

Weet je?

Na een kilometer of 7 kom je langs Landgoed De Paltz. Je kijkt over een prachtige klinkerlaan het landgoed in. Het verhaal gaat dat omstreeks 1876 in het donkere bos van De Paltz een kluizenaar woonde in een verborgen grot. Om bij de grot te komen moest je je een weg banen door een geheimzinnig doolhof. Daar werd je opgewacht door een stenen monnik met een open boek in zijn hand en een kruis op zijn borst. Wie de grot durfde te betreden, wachtte bij vertrek een onaangename verrassing: de toegang tot de grot was afgesloten door een watergordijn. De hermitage verlaten, betekende dus automatisch een nat pak halen. Ach, kluizenaars hebben ook recht op een gebbetje op z’n tijd.

Trekvogelpad etappe 10 | Wandeling Soest – Austerlitz

Trekvogels onderweg

Roofvogels zoals havik en buizerd zijn op de Heuvelrug goed vertegenwoordigd. Op sommige plaatsen is de raaf te zien en in de zomer hoor je boomleeuweriken. Die laatsten staan bekend om hun prachtige zang, die schrijver Frederik van Eeden lyrisch beschrijft: “Het klinkt van uit de vage verte / alsof hij midden in 't gesternte / zijn zilvren klokjen luidt.” Mooi toch?

Supermooi gidsje

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Bestel deze mooie gids >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Trekvogelpad, 15-20 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>