Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar
Noord-Holland – langeafstandspad – 20km

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar
Noord-Holland – langeafstandspad – 20km

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Een buurtbusje met te strakke vering brengt mij en vier andere trekvogels hobbeldebobbel van het mooie dorpje Bergen naar de kust, het startpunt van het Trekvogelpad. Vandaag schrijf ik etappe 1 van dit langeafstandspad naar Enschede (bijna 400 kilometertjes) bij op mijn wandel-CV.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Kustdorpje Bergen aan Zee
  • Schitterend duingebied
  • Lekkere onverharde paadjes
  • Pittoresk duindorpje
  • Bloembollenvelden
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoge duinen & vlakke polder

Het weer is fantastisch. Mijn medereizigers – een ouder echtpaar en een pittige oma met kleinzoon – hebben er zin in. En ik daardoor ook. Deze prachtige eerste etappe leidt door hoge duinen en vlakke polder.

Duinen & polder

De wandeling valt uiteen in twee delen: duinen en polder. Het traject door de duinen is verreweg het mooist. De duinen zijn hier schitterend: hoog, gevarieerd, met telkens weidse uitzichten over Noordhollands Duinreservaat en zee. Onovertroffen.

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Onverharde paadjes

Je wandelt in de duinen vrijwel alleen maar over onverharde paadjes. Ik dacht dat ik dit gebied wel goed kende van andere duintochten, maar toch kwam ik nog over paadjes en door stukken bos die ik nog had belopen. Superleuk.

Hoogste en breedste duinen

Een eeuw geleden was het hier nog één grote zandbak, nu is het een heerlijke mix van strand en duinen, van bossen en heide. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste en de breedste duinen van Nederland. Klinkt een beetje opschepperig, maar het is gewoon zo.

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Egmond aan den Hoef

Vlak voor je de winderige polder in gaat, krijg je nog iets leuks voorgeschoteld: Egmond aan den Hoef, een rustiek duindorpje met de bezienswaardige resten van een middeleeuws kasteel. Neem even de tijd om de overblijfselen van 'Slot op den Hoef' te bewonderen.

Ik denk, dus ik ben

De dorpelingen die je tegenkomt, worden ook wel Hoevers genoemd. De beroemde Franse filosoof René Descartes heeft hier ook een tijd gewoond. Vandaar zijn wereldberoemde filosofische oneliner ‘Ik denk, dus ik ben een Hoever’.

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Bloembollenvelden

De polder was even afzien toen ik er was. Een harde oostenwind blies goed weer richting zee, maar betekende ook flink buffelen. Je loopt te midden van weilanden en bloembollenvelden, wat deze wandeling aardig wat kleur op de wangen geeft.

Weet je?

De wandeling start bij het Zeehuis in Bergen aan Zee, een schitterend gelegen Nivonhuis. Wat nou zo leuk is: vlak naast het Zeehuis staat een voormalig Duits kindertehuis, waar schrijver Adriaan van Dis woonde tot zijn negende. Hij kon uren zwerven door het nabijgelegen duinlandschap, waarbij hij opging in zijn eigen fantasie. Misschien liggen daar de wortels van zijn schrijverschap?

Trekvogelpad etappe 1 | Bergen aan Zee - Alkmaar

Trekvogels onderweg

In de duinen vertoeft een groot aantal trekvogels. Bekende wintergasten zijn: koperwieken, kepen, de kleine en wilde zwaan, de kleine rietgans en de rotgans. Ook de ruigpootbuizerd overwintert hier.

 

Wandelgids Trekvogelpad

Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Deze gids op Bol.com >>

 

 

Foto's van deze wandeling

trekvogelpad bergen alkmaar-10
trekvogelpad bergen alkmaar-11
trekvogelpad bergen alkmaar-12
trekvogelpad bergen alkmaar-13
trekvogelpad bergen alkmaar-14
trekvogelpad bergen alkmaar-15
trekvogelpad bergen alkmaar-16
trekvogelpad bergen alkmaar-17
trekvogelpad bergen alkmaar-18
trekvogelpad bergen alkmaar-19
trekvogelpad bergen alkmaar-20
trekvogelpad bergen alkmaar-21
trekvogelpad bergen alkmaar-22
trekvogelpad bergen alkmaar-23
trekvogelpad bergen alkmaar-24
trekvogelpad bergen alkmaar-25
trekvogelpad bergen alkmaar-26
trekvogelpad bergen alkmaar-27
trekvogelpad bergen alkmaar-28
trekvogelpad bergen alkmaar-29
trekvogelpad bergen alkmaar-30
trekvogelpad bergen alkmaar-31
trekvogelpad bergen alkmaar-32
trekvogelpad bergen alkmaar-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy