Trekvogelpad etappe 1 | Wandeling van Bergen aan Zee naar Alkmaar

Trekvogelpad etappe 1 van Bergen aan Zee naar AlkmaarEen buurtbusje met te strakke vering brengt mij en vier andere trekvogels hobbeldebobbel van het mooie dorpje Bergen naar de kust, het startpunt van het Trekvogelpad. Vandaag schrijf ik etappe 1 van dit langeafstandspad naar Enschede (bijna 400 kilometertjes) bij op mijn wandel-CV.

Hoge duinen & vlakke polder

Het weer is fantastisch. Mijn medereizigers – een ouder echtpaar en een pittige oma met kleinzoon – hebben er zin in. En ik daardoor ook. Deze prachtige eerste etappe leidt door hoge duinen en vlakke polder.

Alle etappes van het Trekvogelpad

Wil je snel kijken welke etappes van het Trekvogelpad er zijn en hoe hoog ze scoren in de beroemde Frankwandelt-rating?

 

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Trekvogelpad etappe 1: wandeling van Bergen aan Zee naar Alkmaar

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19,5 km

Wat voor soort wandeling?Trekvogelpad

Startplaats of station van deze wandelingBergen aan Zee (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De wandeling valt uiteen in twee delen: duinen en polder. Het traject door de duinen is verreweg het mooist. De duinen zijn hier schitterend: hoog, gevarieerd, met telkens weidse uitzichten over Noordhollands Duinreservaat en zee. Onovertroffen.

Onverharde paadjes

Je wandelt in de duinen vrijwel alleen maar over onverharde paadjes. Ik dacht dat ik dit gebied wel goed kende van andere duintochten, maar toch kwam ik nog over paadjes en door stukken bos die ik nog had belopen. Superleuk.

Hoogste en breedste duinen

Een eeuw geleden was het hier nog één grote zandbak, nu is het een heerlijke mix van strand en duinen, van bossen en heide. De Schoorlse Duinen zijn de hoogste en de breedste duinen van Nederland. Klinkt een beetje opschepperig, maar het is gewoon zo.

Egmond aan den Hoef

Vlak voor je de winderige polder in gaat, krijg je nog iets leuks voorgeschoteld: Egmond aan den Hoef, een rustiek duindorpje met de bezienswaardige resten van een middeleeuws kasteel. Neem even de tijd om de overblijfselen van 'Slot op den Hoef' te bewonderen.

Ik denk, dus ik ben

De dorpelingen die je tegenkomt, worden ook wel Hoevers genoemd. De beroemde Franse filosoof René Descartes heeft hier ook een tijd gewoond. Vandaar zijn wereldberoemde filosofische oneliner ‘Ik denk, dus ik ben een Hoever’.

Supermooi gidsje

Wandelgids Trekvogelpad Het Trekvogelpad wandelen wordt een feestje met de mooie gids. Lekker thuis alvast grasduinen in de routes die je gaat lopen. Schitterend uitgegeven, boordevol mooie foto's en verhalen. En natuurlijk: handige kaartjes en routebeschrijvingen.

Bloembollenvelden

De polder was even afzien toen ik er was. Een harde oostenwind blies goed weer richting zee, maar betekende ook flink buffelen. Je loopt te midden van weilanden en bloembollenvelden, wat deze wandeling aardig wat kleur op de wangen geeft.

Weet je?

De wandeling start bij het Zeehuis in Bergen aan Zee, een schitterend gelegen Nivonhuis. Wat nou zo leuk is: vlak naast het Zeehuis staat een voormalig Duits kindertehuis, waar schrijver Adriaan van Dis woonde tot zijn negende. Hij kon uren zwerven door het nabijgelegen duinlandschap, waarbij hij opging in zijn eigen fantasie. Misschien liggen daar de wortels van zijn schrijverschap?

Trekvogels onderweg

In de duinen vertoeft een groot aantal trekvogels. Bekende wintergasten zijn: koperwieken, kepen, de kleine en wilde zwaan, de kleine rietgans en de rotgans. Ook de ruigpootbuizerd overwintert hier.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: Trekvogelpad, 15-20 km, langeafstandswandelingen, LAW's

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!