Sony A1 II: nieuwe vlaggenschipcamera met baanbrekende autofocus

Sony A1 Mark II: Reviews & Tests | Vlaggenschip Systeemcamera

De Sony A1 II is een echt vlaggenschip voor professionele fotografen. Hij combineert z’n hoge resolutie beeldchip (50MP) met een gloednieuwe BionzXR-processor met AI-co-processing. De beeldkwaliteit neemt toe en vooral de autofocus krijgt een enorme boost. “Een van de beste professionele camera's die we ooit hebben getest.” Diamant Award bij Zoom.nl. Super Award bij Focus. Alle belangrijkste reviews!

De feiten op een rij

Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 | Beeldstabilisatie: ja | Video: 8K/30p / 4K/120fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 743gr | Presentatie: 19 november 2024 | Release-datum: eind december 2024 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.499 euro op Cameranu.nl en op Kamera-express.nl

Sony A1 IIHighlights van de Sony A1 II

  • Super gedetailleerde beelden: 50.1MP stacked CMOS sensor
  • Tegen trillende handen: in-body stabilisatie tot 8.5 stops
  • Baanbrekende autofocus: onderwerpherkenning met automatische selectie
  • Razendsnelle burst: continu opnamen tot 30fps met volledige AF-tracking
  • Mis geen moment: pre-release opnames van 0.03 tot 1 seconde

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1 II De grondvesten schudden

De Sony A1 deed ruim drie jaar geleden de camerawereld op z’n grondvesten schudden. Het was de eerste fullframe camera die een hoge resolutie koppelde aan een razendsnelle burst. Met 50 megapixel op de sensor haalde hij liefst 30 beelden per seconde, een unicum. Die combinatie kreeg ook de handen op elkaar van belangrijke reviewers. Zo deelde DPReview een Gold Award uit met de hoogste score ooit: 93%. “Een technologische triomf, een camera die echt alles kan.” TIPA- én EISA-awards volgden.

Belangrijke verbeteringen

En nu heeft Sony de opvolger gelanceerd, de vlaggenschipcamera Sony A1 II. En opnieuw zet Sony de toon met een camera die het beste van zijn technologieën combineert. Teleurstellend is misschien dat Sony dezelfde sensor gebruikt, een beeldchip met 50.1 megapixels op de teller. Toch is de beeldkwaliteit toegenomen, dankzij de nieuwe processor. En er zijn tal van belangrijke verbeteringen toegevoegd, vooral op het gebied van autofocus en beeldverwerking.

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

Sony A1 IIKrachtige nieuwe autofocusfuncties

Grootste vooruitgang van de A1 II is ongetwijfeld de nieuwe BionzXR-processor met AI-co-processing. Daarmee introduceert Sony geavanceerde onderwerpherkenning. De camera kan nu niet alleen mensen en dieren detecteren, maar ook insecten, voertuigen en zelfs specifieke details zoals de helm van een bestuurder. De autofocus is tot 50 procent beter in het herkennen van vogelogen en tot 30 procent effectiever in menselijke oogherkenning. Nieuw is ook de automatische onderwerpdetectie, waarmee de A1 II meerdere soorten onderwerpen tegelijk herkent. Geheel automatisch, dus zonder handmatige aanpassingen.

Verbeterde stabilisatie en beeldkwaliteit

Ook de in-body beeldstabilisatie heeft een boost gekregen. Die biedt liefst 8.5 stops winst tegen trillingen. Daarmee biedt de Sony A1 II meer mogelijkheden voor scherpe foto’s bij langere sluitertijden. Voor situaties met weinig licht introduceert Sony een nieuwe laag-ruismodus, waarbij tot 32 RAW-afbeeldingen worden gecombineerd tot één helder beeld. Daarnaast zorgt de verbeterde beeldverwerking voor minder ruis bij hogere ISO-waarden.

Sony A1 IIVideokwaliteit op professioneel niveau

De Sony A1 II behoudt indrukwekkende videomogelijkheden zoals 8K/30p en 4K/120p. Daarnaast biedt de camera ondersteuning voor gebruikersimport van LUTs en Sony’s S-Cinetone-profiel, wat een cinematografische uitstraling geeft. Nieuw is de mogelijkheid om alle trackingmodi te gebruiken tijdens het filmen, samen met een dynamische stabilisatiemodus voor vloeiende beelden bij opnamen uit de hand.

Gebruiksvriendelijke updates

Sony heeft het gebruiksgemak van de A1 II verbeterd met een comfortabelere grip en een verbeterde sluiterknop. Ook is er een diepere zoeker-oogschelp toegevoegd voor een betere kijkervaring. Een mooie nieuwe functie is pre-capture, waarbij tot 30 beelden worden opgeslagen vóórdat je de sluiter volledig indrukt. Dat helpt fotografen belangrijke momenten vast te leggen die ze anders zouden missen.

Nieuwe standaard

Met de A1 II zet Sony een nieuwe standaard voor vlaggenschipcamera’s. Hoewel de sensor ongewijzigd is gebleven, maken de geavanceerde autofocus, verbeterde stabilisatie en uitgebreide videomogelijkheden dit model tot een krachtig hulpmiddel voor zowel professionele fotografen als videografen. En nu ben ik benieuwd of er weer een Gold Award van DPReview, een EISA- en een TIPA-award inzitten. We zullen zien.

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

Concurrenten van de Sony A1 II

De Sony A1 II moet het opnemen tegen een aantal geduchte concurrenten in deze prijsklasse. Dit zijn vooral de Nikon Z9 en de Canon EOS R1. Andere interessante camera’s die een stuk voordeliger zijn: de Nikon Z8 en de Canon EOS R5 II. Benieuwd naar deze camera’s? Bekijk mijn reviews!

Nikon Z9

Canon R1

Nikon Z8

Canon R5 II

 

Sony cashback-actie van Cameranu.nl€100 cashback op Sony lenzen!

Ontvang €100 cashback op je volgende lens of geselecteerde accessoire bij aanschaf van één van de geselecteerde Sony camera's. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera en accessoire wel heel voordelig! Deze actie loopt tot en met 31 maart 2025.

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Kortingsacties bij Cameranu en Kamera Express

Meerdere keren per jaar zijn er geweldige kortingsacties voor camera’s en lenzen van de grote merken. Cameranu en Kamera Express hebben speciale pagina’s waarop je dit soort acties vindt. Check ze regelmatig!

Kortingsacties op Cameranu.nl >>

Kortingsacties op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A1 II

De Sony A1 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Sony A1 IIFocus Fotomagazine over de Sony A1 II

Destijds liet de Sony A1 een behoorlijke schokgolf door de camerawereld gaan, schrijft de reviewer van Focus. Maar de A1 II heeft “dezelfde functies als de A9 III en de inmiddels twee jaar oude A7R V”. Is deze camera dus echt bijzonder?

Helemaal bij de tijd

Om even stil te staan bij de A7R V in verhouding tot de A1 II: die eerste camera kreeg al allerlei functies die nu op de A1 II zitten, zoals betere beeldstabilisatie, op AI gebaseerde autofocus algoritmes en een vierweg kantelbaar en draaibaar scherm. En de A9 III kreeg daarbovenop nog een body met een betere grip. “Nu al deze verbeteringen ook op de A1 II te vinden zijn, is de camera weer helemaal bij de tijd.”

Concurrentie op de hielen

Maar zo spectaculair als destijds de A1 de camera-hitparade binnenstormde, zo klein is de stap vooruit met de A1 II. “Hij heeft dezelfde sensor en dezelfde opnamesnelheid als z’n voorganger. Daarmee blijft hij ver achter bij de spectaculaire 120 beelden per seconde van de huidige A9 III.” Ook is de concurrentie een stuk dichterbij gekomen, met name de Canon EOS R5 II, de Nikon Z8 en de Nikon Z9. Daarbij loopt de A1 II op videogebied zelfs wat achter vergeleken bij die camera’s.

Tal van nieuwe functies

Maar er zijn tal van nieuwe functies die de A1 II toch tot een hele goede camera maken. Zo is de autofocus er een stuk op vooruitgegaan, is de pre-burst heel handig voor vogel- en sportfotografen en focus stacking voor macro- en landschapsfotografen. Verder is er een nieuwe functie die de ruis aanzienlijk vermindert.

Geweldige beeldkwaliteit, maar...

De beeldkwaliteit is even goed als die van de voorganger, want de sensor is dezelfde. Daarmee heb je met de A1 II nog steeds een geweldige beeldkwaliteit, maar de reviewer had wel op iets meer gehoopt na vier jaar. Zeker aan de videokant, want hier is de concurrentie sterk: die biedt op dit terrein meer voor minder geld. Zo had raw-video intern of 8K/60p niet mogen ontbreken.

Beste Sony-camera van dit moment

Al met al is de A1 II volgens Focus nog altijd de meest veelzijdige camera in zijn klasse. “Wie niet de 120 beelden per seconde van de A9 III nodig heeft, heeft aan de A1 II een betere sportcamera, vanwege de hogere resolutie.” Voor fotografie en video is hij ook beter dan de A7R V dankzij de snelle uitlezing. Samengevat: de A1 II is op dit moment de beste camera van Sony. Eindoordeel: Super Award met het cijfer 9.3.

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1 IIFototijdschrift Zoom.nl over de Sony A1 II

Is de Sony A1 II de beste allrounder voor elk fotografisch genre? vraagt de reviewer van fototijdschrift Zoom.nl zich af (alleen nog op de website gepubliceerd). Nieuwste wonderwapen is kunstmatige intelligentie, maar is dit “echte innovatie of verbetering van het bestaande?”

Beeldstabilisatie: ongekend effectief

De sensor van de A1 II is in ieder geval niet innovatief, want die heeft dit vlaggenschip overgenomen van de voorganger. Dankzij de nieuwe processor wordt vooral bij hogere iso’s een lichte verbetering geboekt in de beeldkwaliteit. Snel blijft de A1 II ook: 30 beelden per seconde mét AF. En de beeldstabilisatie is ongekend effectief: tot 8,5 stop winst.

Autofocus met AI

In meer of mindere mate is dit oude koek, maar écht vernieuwend aan dit nieuwe model is volgens Zoom.nl de autofocus. “Of eigenlijk de toevoeging van AI daaraan. Mensen, dieren, insecten, vogels, auto’s, treinen en vliegtuigen worden met behulp van ‘realtime AI’ automatisch gedetecteerd en via de 759 fasedetectiepunten scherpgesteld.”

Scherpte op de juiste plek

Groot voordeel van deze AI-autofocus: “Met één automatische instelling kun je er vrijuit op los fotograferen, wetende dat je camera alles detecteert en daar perfect op scherpstelt.” De reviewer was in de praktijk zwaar onder de indruk: “Je voelt je zeker van scherpte op de juiste plek. Ook met volledig geopend diafragma en 30bps.”

Firmware-updates?

Toch lijkt dit vooral een perfectionering van het bestaande, meent de reviewer. Hij vraagt zich af of de AI-power nog verder wordt doorontwikkeld. “Bijvoorbeeld om een veel beter voorspellende autofocus te ontwikkelen, of de mogelijkheid om via de zoeker kijkend naar het onderwerp scherp te stellen, in combinatie met de huidige technieken.” Hij is benieuwd of hier firmware-updates voor komen, of dat die ontwikkelingen toch pas verschijnen in toekomstige modellen.

Mooiste zoeker ooit

De body zelf is ook verbeterd, met veel handige, aanpasbare fysieke knoppen en wieltjes om snel te schakelen tussen complexe instellingen. Ook het scherm kreeg een update, het is nu in alle richtingen verstelbaar. “En de zoeker is misschien wel de mooiste die we ooit hebben gezien: prachtig groot en met 9,44 miljoen pixels. Een genot om doorheen te kijken, zelfs bij fel tegenlicht.”

Diamant Award

De A1 II is kortom “de ultieme Sony Alpha-camera, met simpelweg het beste van het beste”. Het prijskaartje past daarbij. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 9.5.

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1 IIAndere professionele reviewers over de Sony A1 II

De Sony A1 II: hoe scoort hij bij de andere professionele reviewers?

  • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De A1 II is de beste camera die Sony ooit heeft gemaakt, stelt Andy met overtuiging. “Deze camera bevat het beste van de A9 III, maar is veel veelzijdiger dankzij de 50MP-sensor.” Hoewel de A9 III zeer sportgericht is en weinig zin heeft voor andere doeleinden, kan de A1 vrijwel alles aan wat je ervan vraagt, aldus Andy. “Of je nu sport, dieren in het wild, portretten, bruiloften, landschappen of evenementen fotografeert, je bent er aan het juiste adres.”
    In vrijwel elk opzicht is de A1 II ook net zo goed als de Nikon Z8 en de Canon EOS R5 Mark II. “Net als deze twee camera's biedt hij meer mogelijkheden dan de meeste fotografen normaal gesproken nodig hebben. Wat je ook doet, de kans is groot dat de camera sneller fotografeert, beter scherpstelt en een hogere resolutie en dynamisch bereik levert dan je nodig hebt.”
    Op details is er wel kritiek mogelijk. Zo leverde de nieuwe optie voor automatische onderwerpherkenning meer valse positieven op dan Andy had verwacht. Maar een groot probleem is dit niet.
    Maar één punt valt niet te negeren: de “torenhoge prijs” van de A1 II ten opzichte van zijn rivalen. “Hij kost bijna de helft meer dan de Canon EOS R5 II en praktisch het dubbele van de Nikon Z8, zonder echt iets extra's te doen.” Je zou volgens Andy kunnen stellen dat je de A1 II moet vergelijken met de Canon EOS R1 en Nikon Z9 (die een vergelijkbaar prijskaartje hebben). “Maar dat gaat niet echt op: de sportspecialist A9 III gaat de strijd aan met deze twee modellen.”
    Vooral Sony-fotografen zullen vanwege deze hoge prijs toch niet zo snel van systeem wisselen, gezien de kosten van objectieven en dergelijke. “En laten we wel wezen: de A1 II kan eigenlijk vrijwel alles: als je de foto niet maakt, kun je de camera niet de schuld geven. Voor professionele Sony-fotografen is dit de voor de hand liggende keuze.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
  • Sony A1 IIPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Bij Photographyblog testten ze voorganger Sony A1 begin 2021. Destijds was dit volgens Mark de beste allround professionele camera op de markt, maar ook een van de duurste. “Kijken we naar de A1 II, dan is dit nog steeds een overtuigende camera, maar niet meer de duidelijke leider die z’n voorganger was.”
    Deels komt dit doordat het een vrij bescheiden upgrade is van het origineel als je kijkt naar de nieuwe functies. Deels ook doordat de concurrentie is ingelopen op Sony. “De A1 II is nog wel de beste camera van Sony. Maar concurrerende camera's zoals de Nikon Z8 en Canon R5 II bieden vergelijkbare gespecificeerde alternatieven voor (veel) minder geld.
    Meest verleidelijke nieuwe functie van de A1 II is zonder meer onderwerpherkenning autofocus, schrijft Mark. Ook de sterk verbeterde IBIS en nieuwe modi zoals vooropname en de nieuwe multi-shot-opnamemodi zijn sterke toevoegingen. “En de overstap naar het A9 III-chassis biedt een veelzijdiger scherm en een verfijndere bedieningslay-out.”
    Sony heeft een mooie serie opgebouwd met voor elk wat wils, aldus Mark. Voor wie meer resolutie wil, is er de A7R V, met een 61MP sensor. Wil je meer snelheid, dan kies je voor de A9 III met 120fps. En betere video bij weinig licht vind je bij de A7S III. Zoek je een allrounder tegen een lager prijskaartje, dan heb je nog de A7 IV. “Maar de A1 II is nog steeds de ultieme alleskunner in het assortiment van Sony.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Sony A1 IIPcmag.com (Jim Fisher, full review): Sommigen zien de Sony A1 II misschien als een teleurstelling omdat de updates ten opzichte van het origineel vrij bescheiden zijn, schrijft Jim. “Maar wij zien het als een slimme release, een vernieuwing halverwege de cyclus voor professionals die in het Sony-systeem hebben geïnvesteerd en die snelheid, resolutie en fantastische autofocusprestaties nodig hebben.
    Professionals die klaar zijn met de Sony A1 na vier jaar intensief gebruik, kunnen nu een stap verder gaan en genieten van een verfijnde ervaring, aldus Jim. “Toch hadden we graag gezien dat Sony meer aandacht aan de video had besteed, aangezien ProRes- en Raw-opnamen op de kaart beide ontbreken en nu beschikbaar zijn bij goedkopere concurrenten.”
    Het hoge prijskaartje – in dollars: $6.500 – is volgens Jim een knelpunt. Temeer omdat Nikon de lat voor hoeveel je moet betalen voor een gestapelde CMOS-camera heeft verlaagd met zijn Nikon Z8, die bij Pcmag de Editor’s Choice Award heeft gewonnen. “De Z8 presteert in de meeste opzichten even goed of zelfs beter dan de A1 II. Dus als je nog geen duizenden euro's in Sony-glas hebt geïnvesteerd, is dit de juiste keuze.”
    Kortom: de Sony A1 II bouwt voort op het origineel met verbeterde ergonomie, slimmere autofocus en pre-capture. Maar de camera krijgt te maken met hevige concurrentie van camera's die veel minder kosten. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
  • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Toen hij voor het eerst de specificaties van de A1 II hoorde, voelde Gordon teleurstelling. “Grote nieuwe functies zijn er niet, ondanks dat het een vlaggenschip met een hoog prijskaartje is.” De A1 II biedt alleen een reeks kleinere updates om autofocus en body-ontwerp weer bij de tijd te maken.
    Daarbij zijn alle nieuwe functies overgenomen van eerdere modellen, vooral van de A9 III. Grootste nieuwe functie die zijn debuut wel in de A1 II maakt is automatische onderwerpherkenning. Maar voor wie al de A1 bezit, is er volgens Gordon weinig reden om te upgraden, “tenzij ze echt waarde hechten aan de verbeterde onderwerpdetectie en pre-capture”.
    Het ontbreken van een nieuwe sensor en de gelijkblijvende framesnelheid zal sommige fotografen teleurstellen. Maar Gordon vindt het ook goed om je af te vragen of je echt meer dan 50 megapixels of 30fps nodig hebt. “Sommigen misschien, maar voor mij is het genoeg, waarbij de body enorm gedetailleerde beelden vastlegt in snelle bursts.” Tegelijk is het zo dat de voorganger dit ook al kon.
    Het prijskaartje mag dan niet gestegen zijn ten opzichte van de voorganger, er zijn wel geduchte concurrenten die vergelijkbare specs voor een lagere prijs bieden. Gordon noemt de Canon EOS R5 II: een aantrekkelijk alternatief voor ongeveer tweederde van de prijs.
    Toch is de Sony A1 II de krachtigste Alpha-body van Sony en een die de status van vlaggenschip waardig is, concludeert Gordon. “Deze camera deed alles wat ik ervan vroeg en liet me nooit in de steek.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Sony A1 IIDigitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Sony A1 II is volgens Gareth een voorspelbaar maar solide opvolger. “Hij houdt het vlaggenschip fris met voornamelijk kleine updates die al in andere modellen te zien zijn.”
    De beeldkwaliteit en stabilisatie blijven van topklasse, aldus Gareth, maar het echte hoogtepunt is de autofocus met automatische onderwerpdetectie. “Het is daardoor sneller en intuïtiever dan ooit om verschillende onderwerpen te selecteren.” Het hoge prijskaartje is echter moeilijker dan voorheen te rechtvaardigen tegen de toenemende concurrentie die vergelijkbare kenmerken biedt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Techradar.com (Timothy Colemen, full review): Ongewoon voor Sony: geen enkele nieuwe functie of verbetering haalt de krantenkoppen in dit nieuwste vlaggenschip, oordeelt Timothy. “In plaats daarvan verfijnt de A1 II wat al een uitstekende, zij het prijzige, alles-in-één professionele spiegelloze camera was, de A1.”
    De betere bediening is geleend van Sonys professionele sportcamera, de A9 III. “Tel daar de verbeterde beeldstabilisatie in de body en een handige nieuwe automatische modus voor autofocus bij onderwerpdetectie bij op, en het resultaat is een formidabele camera die de beste van Sony tot nu toe is.”
    Hoewel er niet veel is om enthousiast over te zijn als het gaat om wat er nieuw is, “is dit een camera die groter is dan de som der delen, en een van de beste professionele camera's die we ooit hebben getest”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Fototijdschrift Shoot.be (Joeri Peeters, full review): De Sony A1 II is de ultieme camera op alle fronten, schrijft Joeri. “Na een uitgebreide test van de Sony A1 II kan ik dit met zekerheid zeggen: Sony heeft een al indrukwekkende camera nóg verder geperfectioneerd.”
    De vernieuwingen zijn weliswaar minder revolutionair dan bij de introductie van de A1 in 2021. Maar upgrades als het verbeterde LCD-scherm, de geavanceerde AI-chip en de indrukwekkende pre-capture-functie tillen de A1 II naar een ongeëvenaard niveau. “Deze camera presteert op alle vlakken en is geschikt voor elk type fotografie. Voor wildlife- en sportfotografen, maar ook voor andere vormen van fotografie, is dit toestel een droom die werkelijkheid wordt.”
    Dat maakt de A1 II volgens Joeri “niet alleen de beste camera die Sony ooit heeft geproduceerd, maar mogelijk ook de beste fullframe camera die momenteel verkrijgbaar is. Het bijbehorende prijskaartje is, gezien de prestaties en innovaties, dan ook volledig gerechtvaardigd.”
  • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Een ongekende combinatie van hoge snelheid en hoge resolutie, herinnert Richard zich de introductie van de originele Sony A1 bijna vier jaar geleden. Met een vier keer snellere uitlezing dan de Canon EOS R5 destijds haalde. En die was al snel. In de jaren die volgden, volgden ook voordeliger modellen – van Canon en Nikon – die dit konden.
    De Sony A1 II is geen voordelig model, en dat wil hij ook niet zijn. Dit vlaggenschip van Sony gaat het opnemen tegen de professionele modellen van Nikon en Canon, de Nikon Z9 en de Canon EOS R1. En dat doet hij met een versterking van de autofocus-modi voor onderwerpherkenning met de eerste 'Auto'-optie. Richard: “Daarmee kun je het bereik van onderwerpen waarnaar wordt ‘gejaagd’ terugbrengen, om zo een optimale balans tussen snelheid en gemak voor je fotografie te bereiken. We zijn tot nu toe erg onder de indruk van de AF-prestaties van de camera.”
    De A1 II beschikt ook over de pre-capture-optie die steeds gebruikelijker wordt op actiegerichte camera's, schrijft Richard. Maar hij komt nog steeds uit op 8K/30 aan de videokant. En omdat de camera geen optie heeft voor 4K die is afgeleid van deze 8K-opname, blijft hij in dit opzicht achter bij zowel de Canon EOS R5 II als de Nikon Z8.
    De Sony A1 II heeft weliswaar een burst van 30fps, maar hij valt daarbij nog steeds terug op het verliesgevende Raw-formaat. Hij kan volgens Richard alleen verliesvrij gecomprimeerde Raw opnemen met 20fps. “Het is onwaarschijnlijk dat dit een groot probleem is bij actiefotografie, maar het is een verrassing dat dit niet kon worden verholpen in de Mark II.”
    Met workflowfuncties gericht op professionals probeert Sony de A1 II te onderscheiden, schrijft Richard. “Cruciaal is dat de A1 II ook een reeks functies bevat van zowel voorganger A1 als de A9 III, speciaal ontworpen voor professionals die snel beelden willen leveren die de goedkopere rivalen missen. Dit omvat een verscheidenheid aan overdrachtsopties. We verwachten ook dat de A1 II de mogelijkheid krijgt om C2PA-authenticatiemetagegevens naar zijn bestanden te coderen.”
    Voor de meeste mensen – de niet-professionals – zullen de vele workflowfuncties niet zodanig van waarde zijn dat ze 50 procent meer willen betalen voor de A1 II dan voor een camera iets lager in het segment, aldus Richard. Die kunnen qua functies veel van wat de A1 II ook kan. Denk aan camera’s als de Nikon Z8 en de Canon EOS R5 II. “Twijfel je of de A1 II zoveel meer geld waard is ten opzichte van de Z8 of EOS R5 II, dan ben je niet de doelgroep.
    De Sony A1 II biedt volgens Richard aanzienlijk meer vaardigheden dan z’n voorganger. “Maar door de dramatisch verbeterde concurrentie en met zoveel Z9- en R1-technologie die doorsijpelt naar de Z8 en R5 II, is dit niet de game-changer die zijn voorganger was.”
  • Sony A1 IIPetapixel.com (Chris Niccolls, first impressions): De echte olifant in de kamer bij de presentatie van de Sony A1 II is het hoge prijskaartje. “Net als bij het origineel kan het prijskaartje een ernstige shock veroorzaken. En belangrijk om op te merken is dat de originele versie een product bood dat ver boven de concurrentie uitstak.”
    De A1 II is weliswaar een uitstekende camera, schrijft Chris, maar hij heeft stevige concurrentie op een gelijker speelveld. “De Canon EOS R1 is qua prijs redelijk dichtbij en biedt lang niet dezelfde veelzijdigheid. Maar kijk je naar de R5 II, dan is die aanzienlijk goedkoper en levert hij redelijk vergelijkbare prestaties. De andere grote concurrent zal de Nikon Z8 of Z9 zijn, die voor veel minder geld verkrijgbaar zijn.”
    De Sony A1 II is volgens Chris ongetwijfeld in veel opzichten een capabelere camera dan de concurrenten. “Hij heeft een EVF met een hogere resolutie, een superieur vierassig weergavepaneel en uitstekende IBIS. Maar voor veel toepassingen zijn de verschillen klein, en een diepgaandere vergelijking ligt zeker in het verschiet.”
    Dus de zaken zijn veranderd ten opzichte van vier jaar geleden, toen de A1 lichtjaren voorsprong had op de concurrentie. Daardoor was het hoge prijskaartje gerechtvaardigd. “De voordelen van de A1 II zijn deze keer relatief minder substantieel. Het is nog steeds de beste allround camera van Sony, maar de concurrentie heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke inhaalslag gemaakt.”
    Heb je als Sony-gebruiker niet dezelfde actie- en sportmogelijkheden nodig maar wil je toch een hoge beeldkwaliteit willen, dan raadt Chris aan naar de Sony A7R V te kijken. “Het valt echter niet te ontkennen dat de Sony A1 II de optie van het hoogste niveau is. Dit is een van de beste moderne spiegelloze camera's die er voor geld te koop zijn. Als je er een kiest, zul je niet teleurgesteld zijn over wat hij kan doen.”
  • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Sony A1 II is volgens Chris de upgrade waard als je mensen en evenementen fotografeert. “Hij doet verreweg het beste werk bij het autofocussen op gekleurde mensen bij weinig licht op het gebied van Sony-camera's.” Verder lijkt hij wel heel erg op voorganger Sony A1. “En dat is helemaal niet erg: de Sony A1 is nog steeds een uitstekende camera. Dus in werkelijkheid hoeven de meeste fotografen waarschijnlijk niet te upgraden als ze nog steeds voornamelijk foto's maken.”
    Chris vindt de A1 II zo goed dat hij overweegt er zelf eentje aan te schaffen. Daarom krijgt hij ook hun hoogste waardering: de Editor’s Choice Award.
    “En hij krijgt van ons de Inclusivity Award. Dit is een nieuwe onderscheiding die we uitreiken aan bedrijven die er alles aan doen om buiten de gebaande paden te denken. Sony krijgt dit vanwege hun EVF’s met een hogere resolutie die fotografen met een lager gezichtsvermogen ondersteunen, het werk dat ze met vrouwen doen via het Alpha Female-programma en het vermogen van de Sony A1 II om zich beter te concentreren op gekleurde mensen bij weinig licht.” Eindoordeel: Editor’s Choice Award met 5 van de 5 sterren.
  • PetaPixel (Chris Niccolls en Jordan Drake, video-review): Chris Niccolls en Jordan Drake staan eerst nog even stil bij de originele Sony A1. Dat is volgens hen een van de meest capabele, geavanceerde en dure vlaggenschipcamera's ooit. “Toen hij uitkwam, verbaasde deze camera met een snel scannende 50-megapixelsensor zonder grote rolling shutter-problemen, terwijl hij snelle bursts bood. “Bijna vier jaar later hebben we een versie II van Sony in handen. Valt de appel ver genoeg van de boom om de kosten van $6.500 waard te zijn?” Chris en Jordan komen erachter terwijl ze motorcross en de National Football League fotograferen.
    Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A1 II

Hieronder zie je de belangrijkste kenmerken van de Sony A1 II.

  • Super gedetailleerde beelden: 50.1MP stacked CMOS sensor
  • Tegen trillende handen: in-body stabilisatie tot 8.5 stops
  • Baanbrekende autofocus: onderwerpherkenning met automatische selectie
  • Geavanceerde AI-chip: nauwkeurige tracking van dieren, vogels en auto's
  • Razendsnelle burst: continu opnamen tot 30fps met volledige AF-tracking
  • Mis geen moment: pre-release opnames van 0.03 tot 1 seconde
  • Professionele video: 8K-video met 30fps (uit 8.6K) en 4K-video met 120fps
  • Flexibele opname-ervaring: 4-assige kantelbare monitor
  • Glasheldere zoeker: EVF met 9.44M punten en 240fps verversingssnelheid
  • Betrouwbare workflowintegratie: snelle gegevensoverdracht en dubbele geheugenkaartsleuven
  • Gepersonaliseerde video-instellingen: filmische S-CINETONE en LUT-import
  • Efficiënte dataoverdracht: snelle wifi, USB-C en LAN
  • Twee geheugenkaartsleuven: SDXC- en CFexpress Type A geheugenkaarten
  • Langdurige opnamesessies: lange accuduur en snelle oplading
  • Robuuste bouw: stof- en vochtbestendigheid voor gebruik in uitdagende omgevingen

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: YouTube-review van de Sony A1 II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony A1 II door Chris Niccolls en Jordan Drake van PetaPixel (20:17 minuten). Bijna vier jaar na de introductie van de Sony A1 hebben Chris en Jordan z’n opvolger in handen. “Valt de appel ver genoeg van de boom om de kosten van $6.500 waard te zijn?” Chris en Jordan komen erachter terwijl ze motorcross en de National Football League fotograferen. Kijken!

Sony A1 II op Cameranu.nl >>

Sony A1 II op Kamera-express.nl >>

 

 

Sony A7R VAlle Sony systeemcamera’s op een rij

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R V, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

Sony A1

Sony A1 II

Sony A9 II

Sony A9 III

Sony A7R V

Sony A7S III

Sony A7 IV

Sony A7C II

Sony A7C R

Sony A6700

Sony ZV-E1

Sony ZV-E10 II

 

Sony A1 versus Nikon Z9 versus Canon EOS R3: the battle

De strijd der giganten: welk van de vlaggenschepen van Canon, Sony en Nikon is het beste? DPReview TV maakte een video waarin ze de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 met elkaar vergelijken op de belangrijkste prestatiegebieden, zoals autofocus, snelheid en beeldkwaliteit. Benieuwd welke topcamera als beste uit de bus komt? Ik vat het voor je samen.

Sony A1 vs Nikon Z9 vs Canon EOS R3 >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2025 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy