Highlights van de Leica SL3-S
- Lichtkoning: uitzonderlijke prestaties bij weinig licht
- Snel scherp: effectief autofocussysteem met PDAF, contrast- en objectdetectie
- Razendsnel schieten: 30fps burstopnamen in AFc-modus
- High resolution: 48/96 MP handheld multi-shotmodus
- Vloeiend filmen: 6K-video met HDMI-RAW en ProRes 4:2:2 HQ
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
Snel en veelzijdig
De Leica SL3-S is niet alleen snel en betrouwbaar, maar blinkt ook uit in veelzijdigheid. Met een 24 megapixel fullframe BSI CMOS-sensor, een geavanceerd autofocussysteem en ondersteuning voor 6K-video biedt de SL3-S krachtige prestaties voor zowel professionele fotografen als videografen. Daarbij is hij compact maar toch heel robuust gebouwd en heeft hij innovatieve functies in huis.
Uitzonderlijke beeldkwaliteit
Met de SL3-S schiet je beelden met een indrukwekkend dynamisch bereik en een ISO-bereik van 50 tot 200.000. Heb je hogere resolutie nodig? Dan kun je vertrouwen op de multi-shot modi die beelden biedt van 48 en 96 megapixel. Het autofocussysteem combineert fasedetectie, contrastdetectie en objectdetectie. Daardoor leg je foto's haarscherp vast, zelfs bij de maximale burstsnelheid van 30 beelden per seconde. Ook voor video is dit AF-systeem perfect.
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
Professionele video
Ben je professioneel filmer? Ook dan is de SL3-S jouw camera. Deze hybride fullframer biedt 6K-opnamen met een 3:2 open-gate optie, ideaal voor flexibele nabewerking. Video's neem je op in ProRes 4:2:2 HQ tot 5.8K of via HDMI-RAW in 5.9K. Directe opslag op een externe SSD via USB-C en een ingebouwde tijdcode-interface zorgen voor efficiënte workflows. Met ondersteuning voor Adobe frame.io kun je direct uploaden voor cloudgebaseerde nabewerking.
Gebruiksvriendelijk en robuust
Met een lichtere en compactere behuizing dan z’n voorganger is de SL3-S ontworpen voor gemak en duurzaamheid. De intuïtieve gebruikersinterface biedt aparte modi voor foto en video. Vrij toewijsbare knoppen en een kantelbaar 3.2-inch touchscreen zorgen voor gebruiksgemak. De IP54-certificering garandeert bescherming tegen stof en spatwater, ideaal voor gebruik onder zware omstandigheden.
Uitstekende zoeker en display
Ontzettend helder is de EyeRes elektronische zoeker. Hij biedt een resolutie van 5.76 miljoen pixels en een verversingssnelheid van 120 beelden per seconde. Dat zorgt voor een scherpe en realistische weergave. Het kantelbare touchscreen van 3.2 inch maakt het eenvoudig om vanuit verschillende hoeken te fotograferen of video's op te nemen. Ook hier zorgt de hoge resolutie van 2.33 miljoen pixels voor een gedetailleerde preview en controle.
Compatibiliteit en accessoires
De SL3-S is compatibel met Leica-lenzen van de L-Mount alliantie (behalve Leica zijn dit Sigma en Panasonic). De camera biedt ook ondersteuning voor adapters, waardoor je ook Cine-lenzen en Leica M-lenzen kunt gebruiken. Geïntegreerde beeldstabilisatie tot vijf stops draagt bij aan scherpe opnamen, zelfs bij langere sluitertijden. Het brede assortiment accessoires voor de Leica SL-serie is volledig compatibel met de SL3-S.
Innovatieve technologieën
Mooi is dat de SL3-S content credentials introduceert via het Content Authenticity Initiative (CAI). Daarmee worden metadata zoals cameramodel- en auteursinformatie aan beelden toegevoegd. Dit bevordert authenticiteit en transparantie. Bovendien biedt de camera compatibiliteit met Apple-apparaten, dankzij de ‘Made for iPhone and iPad’-certificering.
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
Concurrenten van de Leica SL3-S
Heeft deze Leica wel concurrenten? Niet als je kijkt naar prijs en specificaties. Want Leica’s zijn een heel stuk duurder dan vergelijkbare camera’s die soortgelijke features in huis hebben. Voordeliger concurrenten zijn de Panasonic S5IIX, die dezelfde sensor heeft, en de Nikon Z6 III, met een snelle 24MP fullframe sensor. Benieuwd naar deze camera’s? Bekijk mijn reviews!
Panasonic S5IIX
Nikon Z6 III
Professionele reviewers over de Leica SL3-S
De Leica SL3-S: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Leica SL3-S is net zo goed als je zou verwachten van de veelgeprezen Duitse cameramaker, schrijft Jim. “Deze camera combineert een uitstekende beeldkwaliteit met snelle autofocus en een complete set videotools. En dat alles komt in een stevige, weerbestendige behuizing met Europese stijl.”
Natuurlijk heeft deze Leica ook “een weelderige prijsstelling”. Want dat is volgens Jim typerend voor het merk: je betaalt altijd meer voor een Leica ten opzichte van de concurrentie. “De SL3-S ondersteunt dit met uitstekende prestaties en componenten, en blijkt een betere keuze te zijn voor hybride foto-videogebruik dan de Leica SL3.” Die laatste camera is weer beter is voor foto's maar slechter voor video vanwege de 60MP beeldsensor.
Als je Leica's ontwerpbenadering op prijs stelt en de prijs aankan, dan is de SL3-S volgens Jim een uitstekende allround performer. Maar hij heeft een minder goede prijs/kwaliteit-verhouding als bijvoorbeeld de Nikon Z6 III, die bij Pcmag de Editor’s Choice Award ontving. Samengevat: “De Leica SL3-S is een overtuigende mix van stijl en inhoud met snelle focus, ProRes-video en fullframe beeldvorming, hoewel we de royale prijs niet over het hoofd kunnen zien.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
Techradar.com (Rod Lawton, full review): Het hoge prijskaartje maakt de Leica SL3-S volgens Rod ongeschikt voor de gemiddelde fotograaf. “En het minimalistische ontwerp en de bedienings-layout zien er weliswaar prachtig uit, maar hebben een wat steile leercurve en vereisen een goed geheugen voor welke bedieningselementen je voor welke functies hebt ingesteld.”
Ook is de SL3-S een zware camera om mee te zeulen als je een van Leica's mooie maar zware SL-lenzen bevestigt, schrijft Rod. “Maar één blik op de output van de SL3-S, en met name de stilstaande beelden, zou al je bezwaren in een oogwenk kunnen wegvagen. Dit zijn misschien wel de beste beelden die je ooit van een camera met 24 megapixel op de sensor zult zien.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Leica SL3-S is een meer betaalbare versie van de SL3. Hij heeft minder resolutie, maar wel betere videomogelijkheden, veel snellere burst-opnamen met autofocus en ook beter beheersbare bestandsgroottes, schrijft Gordon. “Als zodanig zal het iedereen aanspreken die de SL3 verlangde, maar deze niet kon betalen of meer een hybride shooter is. Het is dezelfde aanpak als bij de eerdere SL2-S.”
Ondanks de lagere prijs is Gordon er niet zeker van of dat veel uitmaakt voor de typische Leica-klant. En ook niet of hij graag de ultieme kwaliteit van een 60MP-sensor inruilt voor een sensor met 24MP, zelfs als dat snelheidsvoordelen en betere video oplevert.. “Als je echt serieus bezig bent met snelle burst of hoogwaardige videofuncties en SL3-S-geld te besteden hebt, zul je beter bediend worden door een van de meer reguliere merken. Die hebben ook een betere reputatie in het volgen van onderwerpen en hebben misschien zelfs een gestapelde sensor.”
Net als bij veel Leica-camera’s kun je volgens Gordon dezelfde sensor in een veel goedkopere behuizing vinden. “Zoals gewoonlijk zal niemand het bevestigen, maar de specificaties van de SL3-S-sensor lijken veel op de Panasonic S5 II. Als je op zoek bent naar dit niveau van burst- en videoprestaties tegen de laagste kosten, dan zit je goed bij Panasonic.”
Maar ondanks dat: de Leica SL3-S is wel een heel andere camera en biedt een andere ervaring. Gordon: “Om te beginnen koppel je die sensor aan Leica’s beeldverwerking en stop je hem in een van de best gebouwde fullframe body’s die er zijn, met een kwaliteitszoeker en een verfrissend schone en eenvoudige gebruikersinterface. Prestaties en waarde in de ‘Wereld van Leica’s’ gaan over veel meer dan sensorspecificaties.”
Iedereen moet voor zichzelf beslissen of dit de meerprijs rechtvaardigt ten opzichte van de Panasonic, schrijft Gordon. En ook of je toch niet zou kiezen voor de ultieme 60MP-sensor van de Leica SL3. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Leica SL3-S is misschien wel het kleine broertje van de SL3, maar in veel opzichten is het de veelzijdigere camera, schrijft James in z’n review. “De oorspronkelijke resolutie is 24.6MP in plaats van 60MP. Afgezien natuurlijk van de pixelshift-functie die tot 96MP resolutie biedt. Maar hij beschikt over burst-opnamen van 30fps, wat beter is voor actie-fotografen dan de 7fps van de SL3.”
Ook op videogebied is hij enorm superieur, aldus James. “Hij biedt weliswaar 6K in plaats van de 8K van zijn grote broer, maar de video-features zijn veel geavanceerder, inclusief de steeds wenselijker wordende mogelijkheid om in ‘open port’ te filmen.”
Hoewel er veel overeenkomsten zijn met de Panasonic S5 IIX, biedt de SL3-S wel significante verbeteringen ten opzichte van de Panasonic-optie, schrijft James. Zo heb je aanzienlijk betere ruis en dynamisch bereik. “Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan dat bij de rode stip past, maar puur in termen van wat deze camera doet, is de Leica SL3-S een homerun.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
Ephotozine.com (John Riley, full review): De Leica SL3-S is een ‘goedkopere’ Leica, schrijft John. Z’n lagere resolutie wordt gecompenseerd door andere aspecten “die hem tot een echte hybride camera maken waarbij fotografen en videografen evenveel krijgen”.
Over het algemeen is de ergonomie van de camera absoluut goed, aldus John. “Er is veel om van te houden. Het lijkt erop dat er geen offers zijn gebracht aan het kwaliteitsniveau dat we verwachten.” Leica heeft in het algemeen zijn systemen verder ontwikkeld, schrijft John, waarmee het assortiment stevig op de voorgrond van de beeldvorming van de 21e eeuw komt te staan.
Prijzig is de SL3-S natuurlijk nog steeds, maar dat geldt ook voor de topmodellen van andere merken. Volgens John is de hoge prijs gerechtvaardigd, want “de Leica SL3-S is een genot om te gebruiken”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Is dit een te dure camera? Kijk je vanuit het standpunt van Leica, dan is dit een snellere SL3 met een lagere resolutie voor $1700 minder, schrijft Richard. “Maar deze camera's bestaan niet in een vacuüm.” Juist, want natuurlijk liggen er concurrenten op de loer. En die zijn een stuk voordeliger.
Leica is natuurlijk een luxe-merk. Deel van de aantrekkingskracht van dit soort merken is juist de hogere prijs, aldus Richard, alhoewel sommigen dat absurd vinden klinken. “Maar het exclusieve prijskaartje, samen met het onderscheidende ontwerp, de innovatieve gebruikersinterface en het gebruik van indrukwekkend hoogwaardige, aanvoelende materialen, maakt deel uit van wat het onderscheidt van andere producten.”
Daar ligt tegelijk een gevaar op de loer, omdat veel componenten van dit soort camera’s ook in andere camera’s zitten. En dan vooral in die van Panasonic, waarmee Leica een technologische koppeling heeft. En dat betekent dat je bij de Lumix-serie van Panasonic terecht kunt voor een camera die technisch niet veel verschilt van de SL3-S. Concreet doelt Richard natuurlijk op de Panasonic S5IIX. Koop je die, dan mis je wel de super premium constructie en de uitstekend gerichte gebruikersinterface. En natuurlijk de merknaam Leica.
In de SL3-S heeft Leica flink geïnvesteerd ten opzichte van de voorganger, schrijft Richard. Hij heeft snellere Wi-Fi en krachtige Fotos-app, en een full-size HDMI-poort en CFexpress-kaartsleuf zijn toegevoegd om de meer geavanceerde videofuncties te ondersteunen. “Al deze verbeteringen, evenals de van L afkomstige functies, zoals de multi-shot-modus, maken het een veel betere camera.”
Al met al is de SL3-S volgens Richard “een prachtig gebouwde camera met een werkelijk aantrekkelijke gebruikersinterface”. De betrouwbaarheid van de autofocus op het gebied van continue AF en het volgen van onderwerpen is weliswaar verbeterd, maar blijft toch nog achter bij die van de concurrentie. “Maar over het algemeen is het een goed ontworpen camera boordevol functies. De vraag is: heeft het genoeg Leica-sterrenstof om het je aan te spreken?”
Petapixel.com (Chris Niccolls, hands on): Op het eerste gezicht lijkt het er volgens Chris op dat een slim ontwerp en een diepere buffer de enige opvallende voordelen zijn die de SL3-S heeft ten opzichte van de voorganger. Maar is de video dan niet beter?
Volgens Chris is dat zeker het geval. De camera schiet 4K/30p-video over de volle breedte van de sensor en 4K/60p met een crop. Hij schiet ook tot 6K met open-gate-opname en concurreert rechtstreeks met de Panasonic S5 IIX. “Leica heeft echte vooruitgang geboekt met het uiterlijk en de kwaliteit van zijn bioscoopmodi en de SL3-S is in dit opzicht zeer capabel.” Daarnaast zijn er nog andere video-features die hem vergelijkbaar maken met de Panasonic S5 IIX, met als bonus dat de SL3-S interne ProRes kan opnemen. “Dit voordeel rechtvaardigt echter niet het enorme prijsverschil tussen de twee camera's.”
Toch zullen er fotografen/filmers zijn die van het merk Leica houden en de SL3-S met plezier zullen kopen, ongeacht de prijs, schrijft Chris. “De Leica is ook echt een perfect capabel camerasysteem en zeer plezierig in gebruik. Mijn klacht komt vrijwel uitsluitend voort uit het feit dat je meer dan het dubbele van de prijs betaalt voor een camera die qua functionaliteit grotendeels identiek is aan de Panasonic S5 IIX.” Zelf zou Chris altijd voor de Panasonic kiezen. “Laten we ook bedenken dat de SL3-S veel duurder is dan de Nikon Z8, Canon EOS R5 II en Sony A7R V. Deze camera's, die in zoveel opzichten enorm superieur zijn aan de SL3-S, maken elke vorm van logische vergelijking onmogelijk. Hoe graag ik de SL3-S ook gebruik, ik kan geen enkele situatie bedenken waarin ik hem graag zou aanbevelen.”
Cined.com (Johnnie Behiri, full review): Het werken met de Leica SL3-S liet Johnnie met gemengde gevoelens achter. “Ten gunste van de camera kan ik zeggen dat de beeldkwaliteit solide is. Toch is er gezien het hoge prijskaartje geen enkele functie die andere spiegelloze camera's van concurrerende merken, zowel dichtbij als veraf, niet tegen veel lagere kosten kunnen leveren.”
Het iconische rode Leica-embleem zal sommigen wellicht aanspreken, schrijft Johnnie. “Maar in de huidige markt zullen degenen die zich de camera kunnen veroorloven er waarschijnlijk over blijven nadenken, terwijl anderen zich zullen wenden tot meer betaalbare maar even capabele alternatieven van concurrerende merken.”
Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Leica SL3-S voelt voor Chris als een kleine stap vooruit ten opzichte van voorganger SL2-S. En dat komt deels doordat de sensor dezelfde megapixeldichtheid heeft. “De meeste updates zitten ook aan de buitenkant, met een paar extra's zoals Leica Looks, Content Credentials, verbeterde batterijprestaties, een nieuw menusysteem, een CF-kaartsleuf en snelle autofocus met dierendetectie.”
Chris had een grotere stap verwacht om deze camera ‘oogverblindend’ te maken. “Deze camera is ontworpen voor fotojournalistiek en om de beelden zo snel mogelijk naar buiten te brengen zou ik tools willen in de camera. Ook zou ik willen dat de ISO-prestaties boven 6400 beter waren. En zoiets als preburst om ervoor te zorgen dat ik geen opname mis, dat is behoorlijk belangrijk voor professionele fotojournalisten.” Daarnaast had Chris nog een paar basisbewerkingstools in de camera willen zien. Maar al met al is het wel een goede camera. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De SL3-S is Leica’s fullframe camera die sneller scherpstelt en fotografeert, maar Chris vraagt zich in zijn video-review af of dat genoeg is om de lage resolutie en de hoge prijs te compenseren. Altijd leuk en leerzaam om de video-reviews van Chris en zijn vaste review-maatje Jordan Drake te bekijken.
Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Leica SL3-S
- Lichtkoning: uitzonderlijke prestaties bij weinig licht
- Snel scherp: effectief autofocussysteem met PDAF, contrast- en objectdetectie
- Razendsnel schieten: 30fps burstopnamen in AFc-modus
- High resolution: 48/96 MP handheld multi-shotmodus
- Vloeiend filmen: 6K-video met HDMI-RAW en ProRes 4:2:2 HQ
- Maestro IV-processor: superieure kleurweergave en hoog dynamisch bereik
- Tegen trillingen: ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS) en IP54-behuizing
- Authentieke beelden: Leica Content Credentials
- Composities maken: 3.2 inch kantelbaar hoge resolutie touchscreen
- Naadloze connectiviteit: USB-C, HDMI 2.1 en ondersteuning voor Camera-to-Cloud
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
PetaPixel: YouTube-review van de Leica SL3-S
Bekijk een mooie YouTube-review van de Leica SL3-S door Chris Niccolls van PetaPixel (14:49 minuten). De SL3-S is Leica’s fullframe camera die sneller scherpstelt en fotografeert, maar is dat genoeg om de lage resolutie en hoge prijs te compenseren? Chris Niccolls is vastbesloten om erachter te komen. Kijken!
Leica SL3-S op Cameranu.nl >>
Leica SL3-S op Kamera-express.nl >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>