Mijn nieuwe Swarovski: een verrekijker voor het leven

Mijn nieuwe Swarovski: een verrekijker voor het leven

Een verrekijker kopen doe je niet zomaar. En een Swarovski-kijker al helemaal niet. Onder het motto ‘Een kijker koop je maar eens in je leven’ toog ik daarom naar Cameranu in Urk. Voor advies. En vooral: om verrekijkers te testen, heel veel verrekijkers. Heerlijke dag gehad!

Swarovski EL 8x32 W B SwarovisionDag om nooit te vergeten

Een reis is het wel, van Amsterdam naar Urk met het openbaar vervoer. Maar het is het waard: want ik had een dag om nooit te vergeten. Zal ook niet gebeuren, want elke keer als ik m’n Swarovski pak, denk ik weer even aan die zonnige vrijdagmiddag in Urk.

Swarovski, Leica en Carl Zeiss

In de tuin van Cameranu zit ik aan een houten tafel met voor me een kop koffie plus een stuk of vijf kijkers. Swarovski’s, Leica’s, een Carl Zeiss. Allemaal uit de duurdere prijsklasse, maar met verschillende formaten en vergrotingsfactoren.

Welke kijker past bij mij?

William, de verrekijker-expert van Cameranu, heeft ze voor me geselecteerd. Maar eerst wilde hij weten wat voor soort kijker ik zoek. Als wandelaar wil ik natuurlijk een compacte kijker: niet te zwaar, makkelijk mee te nemen. Maar wel met excellente beeldkwaliteit, ook als het schemerig is. William pakte direct een heel stel kijkers die volgens hem het beste bij mijn wensen pasten.

Swarovski EL 8.5x42 verrekijkerPerfect plek om te testen

En zo zit ik, met al die kijkers voor me, op misschien wel de perfecte plek om verrekijkers te testen. Ik kijk uit over verre velden, met een rij gigantische windmolens die op grote afstand van elkaar staan. In de verte zie ik de snelweg, waar speelgoedautootjes overheen snellen. En nog wat verder vermoed ik het Ketelmeer, met dobberende zeiljachten.

Vlinders, bijen & libellen

Dichtbij heeft Cameranu een mooie bloemenrijke tuin aangeplant. Waar het zoemt van de bijen, fladdert van de vlinders en... tja, wat doen libellen eigenlijk? Ideale plek dus om een kijker door alle mogelijke mangels te halen.

Minieme details vallen op

De windmolens haal ik met gemak dichtbij. Zo dichtbij dat minieme details aan wieken, gondel en mast me opvallen. Nooit zo op gelet, en ook nooit van zo dichtbij bekeken. Ik richt m’n kijker – een Leica nu – op de verre snelweg. En kan tellen hoeveel inzittenden de voortjakkerende auto’s hebben. Op een afstand van kilometers. Geweldig!

Leica Ultravid 8x42 HD Plus verrekijkerKiekendief in m’n vizier

Tussen de windmolens, laag bij de grond, zie ik opeens een kiekendief. Ik richt m’n kijker en geniet van de sierlijke cirkels die hij maakt. Is het de blauwe kiekendief? Of de bruine? Aan de verrekijker ligt het niet, wel aan m’n gebrek aan vogelkennis... Door het spatheldere glas zie ik zelfs de spiedende blik in z’n scherpe ogen. Zou ik met deze verrekijker even goed zien als die kiekendief met z’n blote ogen?

Swarovski: close focus

Met één van de Swarovki’s blijk ik ook heel dichtbij te kunnen focussen. Zo dichtbij dat ik het stuifmeel op de haren van de bijen in de bloementuin duidelijk kan zien zitten. En de uiterst fijne structuren van libellenvleugels. Er gaat een wereld voor me open. Een nieuwe, ongekende wereld. Ik schiet er bijna van vol: wat heerlijk!

Waarom zijn goede kijkers zo duur?

Kijkerexpert William komt even informeren of hij ergens mee kan helpen. Ik vraag waarom de ene kijker zoveel duurder is dan de andere. Dat blijkt met veel factoren te maken te hebben. De glassoorten zijn veel beter, evenals de coating. “Ook de constructie is veel beter. Waardoor scherpstelling vanaf de eerste dag tot jaren daarna met de zelfde weerstand draait.” Een dure Swarovski is ook compleet anders gebouwd dan een goedkope kijker. Zo robuust dat hij een leven lang mee kan gaan. Of zelfs nog langer.

Swarovski SLC 8x42 W B verrekijker‘Die Swarovski erft m’n zoon’

“Ik krijg mensen in de winkel die tegen me zeggen: m’n Swarovski, die doe ik nooit meer weg. M’n zoon erft hem later.” En zo gaat het heel vaak, zegt William: een dure kijker wordt doorgegeven van generatie op generatie.

Glas & coatings maken het verschil

Een groot verschil tussen dure en goedkope kijkers zit hem in de superieure coatings. William geeft me een buis waarin 6 verschillende lagen onbewerkt glas verwerkt zijn, en vraagt me erdoorheen te kijken. Opeens ziet de wereld er nogal troebel uit, op deze zonnige dag. Somber, onscherp.

Heldere, briljante wereld

Dan geeft William me een buis met daarin 6 lagen glas met de extreem goede Swarobright coating. Een blik daardoorheen maakt een enorm verschil: de wereld ziet er juist helderder, briljanter uit dan in werkelijkheid. “Tja, dát is wat een zeer goede coating doet”, zegt William. Goede coatings zijn helaas prijzig.

Leica Trinovid HD 8x42 verrekijkerMijn favoriete kijker

Ik keer terug naar m’n kijkers. En langzaamaan wordt het duidelijker: ik grijp steeds naar dezelfde kijker. Hij ligt ontzettend lekker in de hand, niet te licht, niet te zwaar, en vooral ook: niet te klein. Ik kwam hier voor een zo klein mogelijke kijker. Maar klein is niet altijd fijn. Een kijker moet vooral goed in de hand liggen. Zodat je er met plezier naar grijpt, telkens weer.

Verliefd op mijn Swarovski

En deze Swarovski, want dat is zijn naam, is een waar genot. Ken je het gevoel van langzaam verliefd worden? Die kriebels in je buik, dat euforische gevoel van vlinders die door je borststreek fladderen. Dat had ik bij deze Swarovski. Helemaal verkocht was ik toen William zei: “Dit is dé verrekijker voor wandelaars. Een betere zul je niet vinden. Het is echt een optisch instrument voor het leven.”

Elke wandeling in m’n tas

Ik was niet alleen verkocht, ik heb hem ook gekocht. Elke wandeling zit mijn Swarovski in m’n tas. In korte tijd heb ik er al zoveel mee gezien en beleefd. Laatst volgde ik nog een boommarter in het schemerige bos van de Kennemerduinen, sierlijk springend van tak naar tak. Benieuwd met welke kijker ik m’n leven deel? De Swarovski EL 8x32 W B Swarovision. Krijgt van mij een rating van 94/100!

Swarovski EL 8x32 W B op Cameranu.nl >>

Swarovski EL 8x32 W B op Cameraland.nl >>

Bekijk mijn review van deze Swarovski >>

 

Top 10 Verrekijkers

Ben je benieuwd wat de beste verrekijkers van dit moment zijn? Ik heb ze voor je op een rij gezet. In dat artikel ga ik ook in op de specifieke eisen die je moet stellen aan een verrekijker.

Top 10 Verrekijkers >>

 

Top 10 Vogelkijkers

In een ander artikel heb ik op een rij gezet wat de beste verrekijkers voor vogelaars zijn. In dat artikel ga ik ook in op de specifieke eisen die je moet stellen aan een vogelkijker. En ik geef handige kooptips voor vogelkijkers.

Top 10 Vogelkijkers >>

 

Beste webshop voor verrekijkers

Een fantastische verrekijker koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van verrekijkers. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle verrekijkers op Cameranu.nl >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy