Leica Noctivid 10x42 | Reviews & tests

De Noctivid 10x42 is een van de topkijkers van de gerenommeerde firma Leica, anno 1869. Het is misschien wel de beste kijker voor het spotten van vogels en wild. Ook als het licht minder is, of in een schemerig bos, dankzij z’n hoge schemergetal. Het optisch ontwerp is hoogstaand, het beeld is scherp van rand tot rand met natuurgetrouwe kleuren. “Een adembenemende ervaring om een vogel te spotten door een Leica Noctivid.” Alle belangrijke reviews!

Verrekijkeractie bij CameraNU.nlTot 20% korting op verrekijkers en telescopen!

Profiteer deze maand van kortingen tot 20% op geselecteerde merken verrekijkers en telescopen! Het actieaanbod varieert in de loop van de actieperiode. Deze acties duren tot en met 31 mei 2024. Profiteer nu!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Leica Noctivid 10x42Type: Dakkant | Gewicht: rond 860gr | Waterbestendig: Ja | Geschikt voor brildragers: Ja | Vergroting: 10x42 | Zichtveld op 1000 meter: 112m | Lichtsterkte: 17.6 | Schemergetal: 20.5 | Frankwandelt-rating 93/100 | Prijs: €2.725 op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Highlights van de Leica Noctivid 10x42

 • Topkwaliteit: hoogwaardige glaselementen, meerdere coatings
 • Schemerkoning: heldere weergave, ook bij weinig licht
 • Hoge beeldkwaliteit: loeischerp, zeer natuurlijke kleuren
 • Snel in beeld: stelt razendsnel scherp op je onderwerp
 • Altijd op zak: compact en relatief lichtgewicht

Leica Noctivid 10x42 op CameraNU.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Cameraland.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Kamera-express.nl >>

Leica Noctivid 10x42Anderhalve eeuw ervaring

Leica heeft 150 jaar ervaring met het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige optische producten. Die ervaring is samengebald in producten als de Leica Noctivid 10x42 verrekijker. Een kijker die ideaal is voor vogelaars en wild-spotters. Vanwege de 10x vergroting, de hoge optische resolutie en het hoge schemergetal.

Hoogstaande beeldkwaliteit

Kenmerken van de Leica Noctivid-serie is een hoogstaande beeldkwaliteit met een prachtige natuurlijke kleurweergave. Daarvoor zorgt het optisch ontwerp met twaalf hoogwaardige lenselementen. De uitmuntende kleurweergave is te danken aan het gebruik van SCHOTT hoogtransmissie-glas.

Scherp van rand tot rand

Deze topkijker heeft speciale glaselementen die de scherpte verbeteren, niet alleen in het beeldcentrum maar ook aan de randen. Het contrast van het beeld is optimaal en strooilicht wordt effectief gereduceerd door Leica’s unieke baffle-diafragma-systeem. Hinderlijke reflecties zijn vrijwel afwezig.

Leica Noctivid 10x42Kort, compact en lichtgewicht

Handig aan het ontwerp van deze Noctivid is de centraal geplaatste scherpstelknop, waarmee je razendsnel en precies kunt scherpstellen. Zodat je je onderwerp tot in de kleinste details kunt waarnemen. De kijker is kort, compact en licht van gewicht. Hij is eenvoudig met één hand vast te houden doordat het gewicht centraal gepositioneerd wordt in je handpalm.

Een leven lang kijken

Deze Noctivid-kijker is ook zeer duurzaam ontworpen: hij gaat een leven lang mee. De magnesium behuizing is bedekt met een fijne anti-slip rubberen bekleding voor een goede grip en voor een optimale bescherming tegen schokken en stoten. Een harde klasse acht coating geeft extra bescherming aan de zichtbare metalen oppervlakken.

Altijd helder beeld

Ook de lenscoatings hebben een zeer lange levensduur. De AquaDura coating zorgt voor een helder beeld onder alle weersomstandigheden en beschermt de lenzen tegen krassen, slijtage en vuil. Dankzij deze coating kun je het glas van de Noctivid zelf eenvoudig reinigen.

Leica Noctivid 10x42Leica Noctivid 10x42: reviews & tests

De Leica Noctivid 10x42: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de hoofdpunten van de belangrijkste reviews voor je op een rij. Zodra er nieuwe reviews zijn, voeg ik ze toe. Kom dus zeker nog eens terug!

 • Twentse Vogelwerkgroep (full review, Jan Meijerink): De Noctivid 8x42 en 10x42 zijn volgens Jan de vlaggenschepen onder de Leica-kijkers. Topkijkers gaan volgens hem steeds meer op elkaar lijken. Jan vergelijkt de Noctivid 10x42 met de belangrijkste concurrenten: de Zeiss Victory SV 10x42 en de Swarovski EL 10x42 Swarovision.
  De Noctivid is een degelijke kijker. Beeldscherpte en contrastweergave zijn uitstekend. Alledrie de kijkers geven een zeer helder beeld met natuurgetrouwe kleuren. Wel laat de Zeiss een zeer lichte geelzweem zien.
  Bij de test met sterk tegenlicht kon Jan geen inwendige reflectie vaststellen. “Dat heb ik bij vrijwel geen andere kijker meegemaakt.” Het beeld is ook redelijk vlak met slechts weinig kussenvormige vertekening. Wel is de randscherpte iets minder dan bij de Zeiss en de Swarovski. “Maar in tegenstelling tot deze concurrenten kon ik bij de Noctivid nauwelijks iets van een ‘rolling ball-effect’ bespeuren. Dit is dus een topkijker voor gebruikers die zich aan dit verschijnsel ergeren.”
  Het beeldmidden vertoont bij verschuiven van het oog uit de optische as smalle kleurrandjes. Aan de randen zijn deze veel duidelijker. “Op dit onderdeel scoort de Zeiss het best, ondanks het grotere gezichtsveld van deze kijker.”
  De kleinste scherpstelafstand is 170 centimeter, 20 centimeter verder dan bij de Zeiss en de Swarovski. Scherpstellen gaat met een slag van 360 graden, de Zeiss (250 graden) en de Swarovski (300 graden) hebben een kortere draai. “Wat betreft de handligging en de bediening heb ik een lichte voorkeur voor de Zeiss vanwege het geringste gewicht, de balans en het feit dat de wijsvinger precies op de focusknop ligt.”
 • Birdwatching.com (Michael en Diane Porter, hands on): De Leica Noctivid is volgens Michael en Diana waarschijnlijk de helderste verrekijker op de planeet. “Een adembenemende ervaring om een vogel te spotten door een Leica Noctivid.”
  Net als de topmodellen van Swarovski en Zeiss is de Noctivid een topkijker. Kijk je naar de optische prestaties, dan is het volgens de reviewers vrijwel onmogelijk om een verschil te zien in hoe goed je een vogel in een boomtop kunt bekijken.
  Toch onderscheidt de Leica zich van de concurrentie. Dan gaat het om de pasvorm en het gevoel, de techniek en het ergonomische ontwerp. “Voor sommige vogelaars voelt de Noctivid beter aan dan welke andere verrekijker dan ook.”
  De Leica Noctivid is volgens Michael en Diana ook een opmerkelijk compacte verrekijker. Korter dan de Zeiss SF 8x42 en de Swarovski EL 8.5x42. Verder heeft de Noctivid een zeer goed aanpassingsmechanisme voor dioptrie “dat functioneel, elegant en mooi is”.
 • Leica Noctivid 10x42Birdwatchinghq.com (Scott, full review): Volgens Scott kun je beweren dat de Leica Noctivid momenteel de beste verrekijker voor vogelspotten is. Het is in ieder geval een van zijn favorieten, samen met de Zeiss Victory HT.
  De Noctivid is volgens Scott zo goed om verschillende redenen. Zo is de beeldkwaliteit uitmuntend. “Scherptediepte, heldere en pure kleuren en vervelende nuances zoals chromatische aberratie worden geminimaliseerd.” Ook heeft de Noctivid functies die perfect zijn voor het observeren van vogels en dieren in het wild, zoals Close Focus en Field of View.
  Tegelijk is het een van de duurste kijkers op de markt, dus je mag wat verwachten. Prijs en ook het iets hogere gewicht dan andere topkijkers zijn volgens Scott de enige grote nadelen.
 • Outdoorgearlab.com : De Leica Noctivid 10x42 zit in het segment van de high-end optica met een aantal topkijkers. Die ook allemaal top geprijsd zijn. En daarvoor leveren ze – en ook deze Leica – “de kristalheldere beelden die je van een dergelijk product mag verwachten”.
  Volgens de reviewer is de optische kwaliteit van deze Leica gelijk aan die van de andere premium verrekijkers. Toch mist de Noctivid een aantal designaccenten die z’n concurrenten wel bieden. Zo is hij wat minder comfortabel om vast te houden als de Swarovski EL of de Zeiss Victory HT. Ook kun je met de Swarovski van dichterbij scherpstellen – van belang voor bijvoorbeeld insecten-spotters.
  Geen dealbreakers volgens de reviewer, maar vergelijk de Noctivid zeker met de grote concurrenten.
 • Scopeviews.co.uk (Roger Vine, full review): Deze Leica Noctivid is volgens Roger een uitstekende verrekijker met een breed, vlak, meestal scherp, helder veld. Ze focussen snel en de bouwkwaliteit is uitstekend. Hij is daarbij compact en gemakkelijk te hanteren, hoewel hij een beetje aan de zware kant is.
  Aan de beeldranden heeft de Noctovid iets meer zachtheid dan de Swarovski’s EL’s, plus een klein beetje meer valse kleuren en iets slechtere prestaties op het gebied van strooilicht. Maar volgens Roger zijn dit zeer kleine punten. “Ze zullen het zicht op bijvoorbeeld een uitgestrekte zwerm steltlopers in helder water niet bederven.”
  Ben je een sterrenkijker, dan is het een ander verhaal. De verzachting buiten het beeldcentrum bederft dan het zicht op stervelden, hoewel de Noctivid uitstekende resultaten levert in het beeldmidden. De maan vertoont ook meer valse kleuren en nevenbeelden dan de allerbeste concurrenten.
  Dus als je van plan bent veel aan astronomie te doen, dan kun je beter voor de Swarovski kiezen. De bouwkwaliteit van de Noctivid is wel weer beter dan de Zeiss SF-kijkers.
  Voor andere takken van de kijksport – zoals vogels kijken – is de Noctivid wél een uitstekende verrekijker. Toch is ook hier het zicht minder perfect dan de Swarovski EL’s.
 • Houseofoutdoors.com (Gijs van Ginkel, full review): De Leica Noctivid 8x42 en 10x42 zijn volgens Gijs mooie kijkers, maar ze hebben wel een aantal minpunten die je voor een kijker in deze prijsklasse niet zou verwachten. Om er twee te noemen: het lagere gebruikscomfort en de resten van kleurdispersie in het beeld. “Swarovski en Zeiss doen het wat dat alles betreft beter met hun EL-SV en SF open-brug-kijkers. Wel zijn de Noctivids zeer goed beschermd tegen strooilicht.”
 • Greatestbinoculars.com (Tobias Mennle, full review): Tobias heeft ‘kleine broer’ Noctivid 8x42 anderhalf jaar gebruikt, maar het is voor hem niet de kijker van zijn keuze. Zeker toen hij hem vergeleek met de Swarovski SLC 8x42, volgens hem de beste kijker op de markt.
  Jagers zouden volgens Tobia de voorkeur moeten geven aan de SLC als ze op zoek zijn naar een 8x42-kijker. Maar hij zou de SLC ook aanraden aan vogelaars. Toch heeft ook de Noctivid z’n sterke punten. “Hij heeft natuurlijkere kleuren, een betere bouwkwaliteit, een comfortabelere en snellere scherpstelmechanisme en spectaculaire close-upprestaties.”
 • Visdief.nl (hands on): Noctivid betekent volgens de reviewer steenuil, een metafoor voor helder zicht, ook als het schemert. In ieder geval behoren de kijkers in de Noctivid-serie volgens hem “tot de absolute top”, waar je uiteraard een hoge prijs voor betaalt.
  De Noctivid-kijkers onderscheiden zich volgens de reviewer door de extreme dieptescherpte. “Die is perfect of bijna perfect, zo je wilt. En dat is prettig voor als je bijvoorbeeld zangvogels bekijkt, of een vlinder die snel van de ene bloem naar de andere fladdert. Door de extreme dieptescherpte hou je het dier ook extreem helder en scherp in beeld. Dit is echt een indrukwekkend aspect.”
 • Leica Noctivid 10x42Expertreview op Cameraland.nl (Ed Dorrestein): “Ze hebben wel indruk op mij gemaakt. Ik denk dat er bij de komende reis naar Afrika zo maar eens twee nieuwe kijkers in de auto kunnen liggen. Zowel de 8x42 als de 10x42 zijn van topklasse, liggen perfect in de hand, zijn licht en gaan een leven lang mee.
  Bovenstaande geldt overigens ook voor de andere Leica kijkers op de markt. De lenskwaliteit van een Leica Trinovid (circa 1000 euro) mag dan weliswaar anders zijn dan bij een Noctivid, de mechanische kwaliteit is hetzelfde. Je koopt echte mechanische topklasse, want die duitsers zijn als het om kwaliteit en eer gaat toch een klein beetje wunderlich.” Lees het volledige review >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na een aantal weken intensief gebruik van de Noctivid zeer tevreden met deze kijker. Prachtig Leica ontwerp (nur das Wesentliche). Betekent ideale handligging, perfect te gebruiken voor een brildrager, snel scherpstellen, etc. En: details als lenskapjes etc. doordacht waardoor uitstekend te gebruiken in de dagelijkse praktijk.
  Prachtig om 1000 ganzen in een vlucht te volgen en dan weer snel concentreren op een grutto-paartje of een gele kwikstaart. Met een tas waar je ook werkelijk wat aan hebt en die meegaat in plaats van in de kast blijft liggen. Ook nog eens in ongeveer hetzelfde groen als mijn Billingham waar mijn Leica Q2 in meegaat.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Deze kijker heeft wat mij betreft de wow-factor. Ik wist al dat Swarovski bijvoorbeeld echt de beste kijkers hadden, maar ik moet zeggen dat ik deze kijker mooier vind kijken dan de Swarovski EL serie en dat zegt wat!
  Nu moet ik toegeven dat de Swarovski EL 10x42 met name in de randen wel helderder is, tot ik te horen kreeg dat dat voor een gevoelige persoon, tot misselijkheid kan zorgen als je er bijna de hele dag doorheen kijkt. Dat kon ik enigszins begrijpen toen ik de 2 kijkers met elkaar vergeleek.<br< Dat heeft me ertoe bewogen om toch voor de Leica Noctivid te gaan en ik heb geen enkel moment spijt van mijn keuze. Dit kijkt zo ongelooflijk goed! Als je echt elke dag de natuur in gaat is dit elke cent waard.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Leica Noctivid 10x42 op CameraNU.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Cameraland.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Leica Noctivid 10x42

 • Topkwaliteit: hoogwaardige glaselementen, meerdere coatings
 • Schemerkoning: heldere weergave, ook bij weinig licht
 • Hoge beeldkwaliteit: loeischerp, zeer natuurlijke kleuren
 • Snel in beeld: stelt razendsnel scherp op je onderwerp
 • Handig in het veld: gemakkelijk met één hand vast te houden
 • Altijd op zak: compact en relatief lichtgewicht
 • Gebouwd als een tank: magnesium body met rubberen bekleding
 • Duurzame kijker: levenslange garantie

Leica Noctivid 10x42 op CameraNU.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Cameraland.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Leica Noctivid 10x42

Bekijk een mooie YouTube-review van de Leica Noctivid 10x42 door Optica Exotica (16:26 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je er eentje hebben...

Leica Noctivid 10x42 op CameraNU.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Cameraland.nl >>

Leica Noctivid 10x42 op Kamera-express.nl >>

 

Top 10 Verrekijkers

Ben je benieuwd wat de beste verrekijkers van dit moment zijn? Ik heb ze voor je op een rij gezet. In dat artikel ga ik ook in op de specifieke eisen die je moet stellen aan een verrekijker.

Top 10 Verrekijkers >>

 

Swarovski: een rijker leven

De kogel is door de kerk: ik heb een Swarovski gekocht! En ik ben er dolgelukkig mee. Lees alles over mijn koopavonturen bij CameraNU in Urk. En lees hoe een Swarovski je rijker maakt.

Swarovski verrijkt je leven >>

 

Beste webshop voor verrekijkers

Een fantastische verrekijker koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van verrekijkers. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle verrekijkers op CameraNU.nl >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy