Opvolger Sony A7R V
De opvolger van deze high res camera is verschenen. De Sony A7R V biedt tal van verbeteringen in beeldkwaliteit, autofocus en snelheid. Benieuwd?
Mijn review van de Sony A7R V >>
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Sony A7R IV
- Hoogste beeldkwaliteit: fullframe sensor met 61 megapixel
- Enorm dynamisch bereik: maar liefst 15 stops
- Razendsnelle fullframe camera: 10fps met continue AF/AE tracking
- Revolutionaire camera: real-time Eye AF voor foto én video, voor mensen én dieren
- Uitmuntende video: filmen in hoge UHD 4K-kwaliteit
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
De hete adem van de concurrentie...
Ongetwijfeld komt Sony zo snel na de spectaculaire introductie van de Sony A7R III alweer met een opvolger omdat de concurrentie in z’n nek hijgt. Ga maar na: Nikon, Canon, Panasonic en onlangs Sigma (de Sigma fp) zijn allemaal het afgelopen half jaar met een fullframe systeemcamera op de markt gekomen. En ze zijn stuk voor stuk goed besproken. Op de Sigma fp na, want die is nog niet uit.
Grote concurrenten: Nikon Z7 en Panasonic S1R
Terecht dat Sony bezorgd is. De Nikon Z7 en de Panasonic S1R zijn de grote concurrenten van de A7R-serie en ze zijn door reviewers bijna op even grote hoogte gezet als de A7R III. Bijna, want bij elke belangrijke reviewer was de Sony toch altijd weer nét een fractie beter. Maar veel schelen doet het niet.
Meer features, nieuwe sensor
Regeren is vooruitzien, en dat doet Sony met de nieuwe A7R IV. Sony stopt nog veel meer features in z’n nieuwe telg. Plus een nieuwe sensor, met maar liefst 61 megapixel op de teller. En die sensor heeft een ongelofelijk dynamisch bereik van 15 stops, waardoor de donkere en lichte partijen van je foto nóg meer informatie bevatten.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Razendsnelle camera
Heel belangrijk: de snelheid van de nieuwe camera blijft goed op peil. Hij schiet net als z’n voorganger 10 beelden per seconde met accurate AF/AE-tracking. Een prestatie van formaat gezien de enorme stijging van het aantal megapixels: de camera moet door de hogere resolutie veel meer data verwerken bij die snelheid. De Mark IV heeft daarbij ook een 50% grotere buffer dan z’n voorganger.
Oogautofocus: nu ook voor video
Sony is de meester van de autofocus. Dus dat zit bij de Mark IV ook goed. De sensor telt 567 focuspunten (fasedetectie) die 74 procent van het sensoroppervlak beslaan. Oogautofocus, waar Sony om geroemd wordt, werkt uiteraard bij het fotograferen. Maar, en dit is revolutionair: ook bij het schieten van video’s. Altijd extreem scherpe ogen op je foto’s én video’s dus.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Pixel Shift: 240.8 megapixel
Evenals bij de Sony A7R III heeft de sensor beeldstabilisatie over vijf assen. Het mooie is: net als bijvoorbeeld Panasonic heeft deze Sony de mogelijkheid om High Res-opnames te maken. Die feature heet bij Sony: Pixel Shift Multi Shooting. Daarmee schiet je 16 opnames die zijn te combineren tot één beeld van 240.8 megapixel.
Beelden combineren
Bij elk van die 16 opnames verschuift de sensor steeds een stukje. Daarbij wordt het mechanisme voor beeldstabilisatie gebruikt. De beelden combineren gaat achteraf in software op een computer. De functie is bedoeld om te gebruiken vanaf een statief, dus uit de losse pols schieten is er niet bij. Misschien iets voor de Mark V over (bijna) 2 jaar?
4K-video en Digital Audio Interface
De Sony A7 IV heeft 4K-video aan boord. Daarin maakt de camera een Super 35mm-crop van de sensor, waarbij hij alle pixels gebruikt voor het filmen. Je schiet maximaal 30 beelden per seconde in 4K. Bij 1080p schiet je uiteraard veel sneller: 120fps. Verder beschikt de camera over een Multi Interface Shoe met Digital Audio Interface voor de beste audiokwaliteit.
OLED-zoeker van topklasse
Nog meer goed nieuws: Sony komt met een nieuwe elektronische OLED-zoeker die vergelijkbaar is met die Panasonic gebruikt in z’n S-serie-camera’s. En reviewers prijzen die zoeker als de allerbeste op de markt. Sony’s nieuwe zoeker heeft 5.76 megapixels. Flink gedetailleerder dan de zoeker van z’n voorganger.
Snelle geheugenkaarten en betere body
Uiteraard heeft deze professionele camera 2 geheugenkaartsleuven, beide geschikt voor snelle UHS-II SD-kaarten. Ook de body heeft Sony getweaked: een betere greep, betere knoppen en nóg beter afgedicht tegen stof en vocht.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
EISA-award: Geavanceerde fullframe camera 2020-2021
De Sony A7R IV heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Sony A7R IV is volgens de jury ‘Geavanceerde fullframe camera 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q2: fullframe, 47MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R: fullframe, 47MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R IV, fullframe, 61MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
Tot €400 korting op geselecteerde Sony producten!
Ontvang tijdelijk tot wel €400 korting op geselecteerde Sony producten! Je profiteert van deze actie tot en met 13 oktober 2024!
Deze actie op CameraNU.nl >>
Professionele reviewers over de Sony A7R IV
De Sony A7R IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Sony A7R IV
- Eerste fullframer met 61 megapixel resolutie
- Topklasse beeldkwaliteit: details, kleurweergave, tonaliteit, contrast en dynamisch bereik
- Dé camera voor professionele bruids-, landschaps- en portretfotografen
- Zeer scherpe en indrukwekkend gedetailleerde beelden
- Uitstekende beeldkwaliteit bij hoge ISO’s
- Veel ruimte om beelden te croppen
- Hoge resolutie, maar toch burst van 10fps met autofocus
- Geschikt voor sport- en actiefotografie met 10fps
- Uitstekende autofocus met Real-Time Eye-detectie en Real-Time Tracking
- Beeldstabilisatie geoptimaliseerd voor hoge resoluties
- Gebruiksvriendelijker en intuïtiever te bedienen dan voorganger
- Uitstekende ergonomie met forsere grip, grotere knoppen en wielen
Zwakke punten van de Sony A7R IV
- Touchfunctionaliteit display voor verbetering vatbaar
- Sony’s video-specs blijven wat achter bij de concurrentie
- Menu nodeloos ingewikkeld
- High resolution modus minder gebruiksvriendelijk dan alle camera’s met deze optie
Awards voor de Sony A7R IV
- EISA-award: Geavanceerde fullframe camera 2020-2021
- TIPA-award: Beste professionele spiegelreflexcamera 2018
- DPReview: Gold Award
- Fotomagazine Focus: Super
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award
- Amateur Photographer: Gold Award
Focus Magazine over de Sony A7R IV
In de stroom aan fullframe systeemcamera’s van de afgelopen Photokina was er één afwezige: Sony. Maar die slaat nu keihard terug met de A7R Mark IV. Met gelijk een primeur: de eerste fullframer met 61 megapixel op de teller. Heb je die hoge resolutie echt nodig? vraagt reviewer Erik Derycke van Focus Magazine (septembernummer 2019) zich af.
Voor wie groot afdrukt
Als je groot afdrukt, kun je wel degelijk wat hebben aan meer megapixels, aldus Derycke. Met de nieuwe Sony kun je via een veelgebruikte vuistregel afdrukken maken van 95 x 63 centimeter. In de praktijk kun je nog een stuk groter gaan, want bij grote afbeeldingen geldt dat ook de kijkafstand groter wordt.
Twee camera’s in één
Belangrijke andere reden voor meer megapixels: je kunt veel makkelijker croppen. De A7R IV kun je in de aps-c stand zetten, waardoor je hem bijvoorbeeld bij sport- of wildlife-fotografie heel goed kunt inzetten met een kortere telelens. Je houdt dan nog foto’s over met 24 megapixels. “Anders gezegd: met de A7R IV heb je twee toestellen in één: een fullframecamera met ultrahoge resolutie en een APS-C camera met standaardresolutie...”
Hogere resolutie, even snel
Snel is hij ook: ondanks de veel hogere resolutie haalt hij dezelfde burst van 10 beelden per seconde met autofocus. Het beeld in de zoeker is dan wel wat vertraagd, merkte Derycke.
Gebruiksvriendelijke camera
Wat verder opvalt: de camera heeft een veel groter gebruiksgemak dan z’n voorganger, door tweaks aan de body en het design. Bijvoorbeeld door de kans op ongewenste bediening te verkleinen met vergrendelbare wieltjes. Maar ook door knoppen te vergroten en op een veel logischer plek te zetten, waardoor de camera intuïtiever en op de tast te bedienen is, zelfs met handschoenen.
Autofocus: betrouwbaar en geschikt voor actie
Ook de verbeteringen in de autofocus, een hybride systeem met veel meer autofocuspunten, vallen goed in de smaak bij Focus. Aan boord zijn de nieuwste Real-Time Eye autofocus en Real-Time Tracking technologie. De autofocus werkt betrouwbaar en is zeker geschikt voor snelle actie. Die zijn ook inzetbaar voor de 4K-video, waardoor de camera geschikter is voor videogebruik.
Beelden vol details
Derycke had alleen de beschikking over de jpegs, omdat er nog geen raw-converter beschikbaar is. Maar de hoge resolutie zorgt voor beelden vol details. “Op een opname van een oude kasteelpoort is elk krasje en draadje spinrag te zien.” Bij portretfotografie kan dat confronterend zijn voor je model: “Je ziet elk puistje, elk haartje, elk stofje...”
Predicaat Super
Kortom: het is indrukwekkend dat Sony de resolutie kon opkrikken zonder impact op de burstsnelheid en de prestaties bij hoge ISO’s. “En los van de vraag of je ze nodig hebt: het is indrukwekkend wat je ziet op een opname met zoveel pixels.” Derycke vindt de tweaks aan body en design belangrijker: daardoor is de camera veel bruikbaarder. Voor Derycke is de Mark IV “de best bruikbare A-camera van het moment.” Eindoordeel: het predicaat Super met het hoge cijfer 9.1.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Sony A7R IV
‘Resolutietopper’ kopt fototijdschrift Zoom.nl (oktobernummer 2019). En die enorme resolutie van 61 megapixel van de nieuwe sensor is natuurlijk wat het meest in het oog springt. Maar vergeet de andere verbeteringen niet, vooral in de ergonomie, zo schrijft Zoom.nl.
Voordelen van hoge resolutie
Als je geen reclame- of architectuurfotograaf bent, heb je dan wel 61 megapixels resolutie nodig? Meestal niet, maar er zitten meer voordelen aan een dergelijke enorme resolutie. Denk aan achteraf bijsnijden van je foto’s: daar heb je veel meer ruimte voor. Ook kun je de aps-c modus inschakelen, met alle voordelen van dien, en hou je toch nog 26 megapixel over.
Beeldkwaliteit = topklasse
De beeldkwaliteit is volgens Zoom.nl uitstekend. “Details, weergave van kleuren en tonaliteit, contrast en dynamisch bereik zijn topklasse. Op dit vlak positioneert deze A7R IV zich weer aan de top van het segment.” Daar komt nog de ‘hoge resolutie-modus’ bij, die 16 beelden samenvoegt tot eentje van 240 megapixels voor nog veel meer details.
Fijnere camera
Behalve de nieuwe sensor zijn ook op andere vlakken verbeteringen doorgevoerd, aldus de reviewer. In de ergonomie en de knoppen bijvoorbeeld, waardoor de bediening een stuk handiger is en de camera ook beter aanvoelt. “De bediening is trefzekerder en intuïtiever en ook de grip is verbeterd.” Ook de elektronische zoeker is beter. Het is kortom een fijnere camera geworden.
Kritiekpunten
Kritiekpunten vindt de reviewer ook. Zo is de touchfunctionaliteit van het scherm voor verbetering vatbaar. En ook de video-prestaties kunnen verhoogd worden. Autofocus en burstsnelheid zijn wel weer helemaal van deze tijd. Kortom: “Een meer dan waardige update tegenover de A7R III”. Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.6.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Fototijdschrift Digifoto Pro over de Sony A7R IV
De vorige versie van de A7R was al goed, maar hij valt praktisch in het niet bij de specs die de Mark IV niet alleen op papier, maar ook in de praktijk waarmaakt, schrijft reviewer Christel de Wolff van Digifoto Pro (septembernummer 2019).
Duizelingwekkend hoge resolutie
Natuurlijk springt gelijk de enorme resolutie van de A7R IV in het oog. Die R staat natuurlijk ook voor Resolutie. En die wordt bereikt dankzij een nieuw ontwikkelde back-illuminated CMOS-beeldsensor. Samen met de verbeterde technieken voor ruisonderdrukking levert die de duizelingwekkend hoge resolutie én beeldkwaliteit op. En een dynamisch bereik van liefst 15 stops.
Stabiel fotograferen
De camera oogt nog steeds klein, ondanks de wat steviger vormgeving en grip. Te klein om stabiel te kunnen fotograferen, stellen sommige verstokte DSLR-fotografen. Maar het innovatieve 5-assige beeldstabilisatiesysteem is geoptimaliseerd voor werken bij hoge resoluties. Winst: 5.5 stops. Ook de sluiter is opnieuw ontworpen om de allerkleinste bewegingen te compenseren. Over bewegingsonscherpte hoef je je dus geen zorgen te maken.
Ergonomie flink verbeterd
De ergonomie van deze 4de versie is subtiel maar toch ingrijpend gewijzigd. Zo ingrijpend, dat het voor de reviewer voelt alsof ze met een heel andere camera fotografeert. En die veranderingen zijn positief. Alle kritiekpunten op de ergonomie van versie 3 zijn verwerkt door Sony. De grip is forser, de knoppen een slagje groter.
Zeer snel en geen onscherpe foto’s meer
De Sony A7R IV is zeer snel, met 10 beelden per seconde in volle resolutie met continue AF. En een onscherpe foto schieten is vrijwel niet meer mogelijk dankzij het geavanceerde autofocussysteem. Vooral de verbetering in de tracking van onderwerpen valt op.
Foto’s spatten van het scherm
De beeldkwaliteit is flink toegenomen ten opzichte van de voorganger, dankzij de nieuwe sensor met bijna verdubbelde resolutie. “De in Dublin gemaakte testfoto’s spatten van het LCD-display af en, eenmaal thuis, ook van mijn computerbeeldscherm.” Vooral bij het bekijken van uitsnedes van foto’s valt de reviewer op hoe goed de resolutie zich staande houdt. “Deze doen eigenlijk bijna niet onder voor crops van de recent geïntroduceerde Fujifilm GFX 100.”
Platina Award
De Sony A7R IV is met z’n prijskaartje van 4.000 euro niet voor iedereen weggelegd. “Toch weet Sony het verlangen aan te wakkeren en zal menig spaarvarken worden geofferd aan het resolutiebeest.” Eindoordeel: de hoogste Platina Award, met een 9.5 voor de beeldkwaliteit.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Sony A7R IV
- Dpreview.com (Carey Rose en Richard Butler, full review): De enorme resolutie van 60 megapixel heeft alle krantenkoppen gehaald, en dat is begrijpelijk, maar het echte nieuws is dat Sony hard aan het werk is geweest met verfijningen aan de body en de interface. Resultaat: de camera die je veel minder in de weg staat dan welke andere A7-camera dan ook. Daardoor kun je je focussen op fotografen en alles uit al die megapixels halen in plaats van met camera-instellingen en dergelijk bezig zijn.
Voor professionele bruidsfotografen, landschapfotografen en studio portretfotografen is die de camera waar alle andere camera’s nog een puntje aan kunnen zuigen.
Fotografen zullen verguld zijn met de up to date gebrachte ergonomie, meer nog dan met het enorme aantal pixels. De grip is gul en comfortabel, de knoppen en wielen zijn heel makkelijk te bedienen, ook met handschoenen bij koud weer. Ook de weerbestendigheid is flink opgekrikt.
Grootste triomf voor Sony is dat deze A7R IV niet voelt alsof hij 60 miljoen pixels produceert. Het is een snelle en ‘snappy’ camera. Geschikt voor sport- en actiefotografie met 10fps, alhoewel je die enorme hoeveelheid pixels dan wel moet kunnen opslaan. De autofocus is over het algemeen ook excellent, met uiteraard Sony’s Real-time Tracking AF en Eye-AF aan boord.
Minpunt blijft het menu, dat nodeloos ingewikkeld is. Ook Sony’s video-specs blijven wat achter bij de concurrentie. En de Pixel Shift high resolution modus is het minst handig in het gebruik van alle camera’s die deze optie bieden. Ook de prestaties van het touchscreen zijn voor verbetering vatbaar.
Maar voor wie deze hoge resolutie nodig heeft, is dit een echte ‘deal breaker’. Dit is de meest afgeronde en gepolijste Sony-camera die je kunt kopen. Voeg daar Sony’s uitgebreide lens-line-up aan toe en je kunt echt alles fotograferen wat je maar kunt bedenken én afdrukken op billboard-grootte. Het is een van de meest capabele camera’s die de reviewers ooit hebben getest. Eindoordeel: Gold Award met een score van 91%, de beste score in deze (prijs)klasse.
- Chip Fotomagazine (labreview, decembernummer 2019): Chip had al in het oktobernummer 2019 een praktijktest gedaan met de Sony A7R Mark IV (zie hieronder), in het decembernummer halen ze hem in hun lab door de mangel. Blijft hij overeind?
Voor het lange antwoord: koop dit mooie nummer... Het korte antwoord: jazeker! “De Sony A7R IV is een waardige opvolger: meer resolutie, meer functies, meer grip. Op bijna alle punten heeft Sony geluisterd naar de kritiek van de gebruikers. De nieuwe dslm schaart zich nu naast Sony’s snelheidsduivel A9 als werkpaard voor professionele fotografen.”
Chip geeft nog als tip voor videografen: wacht nog even tot de release van de Sony A7S III, de ‘videocamera’ van Sony.
Sony voert volgens de reviewers de druk op de concurrentie op én bouwt z’n voorsprong verder uit met de A7R IV. Chip geeft nog als tip dat de eveneens uitstekende voorganger, de Sony A7R Mark III, goedkoper gaat worden. En de Sony A7R IV is sowieso een koopje vergeleken met de middenformaatcamera’s.
De puntenscore bij Chip laat zien dat de A7R IV net iets beter scoort dan voorganger A7R III: 1,2 versus 1,3. Beide camera’s krijgen de kwalificatie ‘Zeer goed’. Ook de middenformaatcamera Fujifilm GFX 100 waarmee Chip de Sony vergelijkt scoort ‘Zeer goed’ met een 1,2. De GFX 100 scoort iets beter op beeldkwaliteit, en iets minder goed op snelheid en video. In de toplijst camera’s met een fullframe sensor en groter komt de Sony A7R IV op plek 1 en de Fujifilm GFX 100 op plek 2.
- Chip Fotomagazine (praktijkreview, oktobernummer 2019): Chip heeft zich 2 dagen lang op de A7R IV gestort en is zwaar onder de indruk. Sterker: “De A7R IV is de indrukwekkendste camera van Sony ooit.” Hij ligt wat beter in de hand dan z’n voorganger, en de bedieningselementen zijn allemaal wat forser en hebben handigheidjes als vergrendelingsschuifjes. Ook de weerbestendigheid is beter.
Maar de grootste verandering zit natuurlijk binnenin. Met een nieuwe sensor met 43% meer resolutie, geavanceerdere autofocus, een speciale aps c-modus voor sport en actie en een even snelle burst. De prestaties bij hoge ISO’s zijn ook indrukwekkend: pas bij ISO 25.600 zijn er storende pixels te zien “en dat is gezien de hoge resolutie van de sensor echt een topprestatie”.
Ook de feature-set is indrukwekkend, met bijvoorbeeld de speciale hoge resolutie-modus die 16 foto’s samenvoegt tot één beeld van 240 megapixel. En de nieuwe elektronische zoeker, kristalhelder en onvertraagd. Chip moet de A7R IV nog in het lab testen, maar inmiddels staat hij wel op plek 1 in hun toplijst van fullframe-camera’s, boven de Fujifilm GFX100. Op plek 3 staat overigens voorganger A7R III.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Een camera om u tegen te zeggen. Het menu van de camera is perfect in te stellen naar mijn eigen wensen. Dankzij de vormgeving ligt de camera zeer goed in de hand om zonder een statief foto's te nemen, ook al wordt er een tele objectief gebruikt, bijvoorbeeld de 200-600 mm van Sony. Vroeger gebruikte ik de Sony 7II, maar over de aanschaf van mijn nieuwe Alpha A7R IV ben ik zeer tevreden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Dit is mijn eerste full-frame camera en ben echt zeer tevreden van de snelheid waarmee deze camera foto's trekt! Ik heb hem nog niet zo heel lang, maar heb hem toch al kunnen gebruiken op een event voor actiefoto's en portretfoto's. Mijn vorige camera was nog een cropped-sensor DSLR dus je kan je voorstellen wat een groot verschil dit is. Het was bij mijn vorige camera helemaal niet zo gemakkelijk om snel en accuraat scherp te stellen, terwijl ik bij deze camera echt mooie lange burst-shots heb kunnen nemen zonder problemen te hebben met scherpte.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): De Sony A7R IV is de nieuwe meester van de resolutie onder de fullframe-camera’s. Met de 61MP sensor neemt Sony ons mee naar nieuwe hoogten in beeldkwaliteit. En dat terwijl de snelheid daar niet onder te lijden heeft. De fijne details die hij weet weer te geven in de fotobestanden is verbluffend, en datzelfde geldt voor de prestaties op hoge ISO’s. Ook fantastisch is het enorme dynamische bereik, dat je heel veel ruimte geeft bij de bewerking van raw-bestanden. Plus de optie om over te schakelen naar de aps-c-modus door een druk op de knop, waardoor het opeens een camera voor sport, actie en wildlife wordt...
Verbeteringen in de ergonomie zijn ook welkom. Zoals de grotere grip, de afdichtingen tegen weersinvloeden en subtiele wijzigingen in de knoppen en wielen. Daardoor verbetert de bediening aanmerkelijk. Daar komen nog de verdere verbeteringen in de autofocus bij, plus geavanceerde opties als de geweldige Real-time Oog / Dieren AF bij video-opnames.
Nadelen zijn er ook. Die liggen in de enorme raw-bestanden die de camera produceert. Dat heeft effect op je opslagruimte, en bovendien moet je echt een snelle computer hebben om alles goed te kunnen verwerken en bewerken. Sony zou bij Canon te rade moeten gaan voor een verstandige raw-compressie, waardoor dit minder speelt.
De elektronische zoeker is excellent, evenals de in-body stabilisatie over 5 assen. Jammer dat het kantelbare scherm niet beter is, dat de touchfunctionaliteit ervan is beperkt, en dat de menu’s niet heel overzichtelijk zijn. Dat zijn punten die verder verbeterd kunnen worden.
Kortom: de Sony A7R IV is een ongelofelijk krachtige systeemcamera die een nieuwe benchmark voor andere camera’s neerzet. Voor veel amateurs/enthousiastelingen is de resolutie overkill. Maar professionals, commerciële fotografen en anderen die hoge resoluties nodig hebben zullen in de zevende hemel zijn. Net als alle andere camera’s is hij niet in alle opzichten perfect, maar wel serieus indrukwekkend. Een van de beste systeemcamera’s op de markt. Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): Groot voordeel van de Sony A7R IV boven nieuwkomers op fullframe-gebied is dat hij voorgangers heeft, en dat Sony jarenlang de camera verder heeft kunnen verbeteren aan de hand van kritiek die op voorgangers is gekomen van reviewers en klanten. Dat zie je terug in deze vierde versie.
Meest de aandacht trekt natuurlijk de sensor. Die levert een detailniveau die de fullframe concurrentie wegzet en de middenformaten uitdaagt. Zeker als je de indrukwekkende Pixel Shift Multi Shooting mode daarbij in aanmerking neemt. De eerste keuze voor video zal de A7R IV niet zijn, maar de videokwaliteit is wel zo sterk als de reviewers hadden verwacht.
Gezichts/oog-detectie werken goed, het focussysteem van Sony is erg sterk. De bouwkwaliteit is excellent, en de camera heeft geweldig veel fysieke bedieningselementen. De bediening is sowieso fors verbetert, met een prettiger grip en extra wieltjes. Wel zijn de menu’s nog steeds erg vol en daardoor niet heel overzichtelijk.
Kortom: de A7R IV heeft niet alleen maar sterke punten, maar Sony heeft alles uit de kast getrokken om een van de meest aantrekkelijke camera in z’n klasse te maken, zo niet de meest aantrekkelijke. Het prijskaartje is hoog maar redelijk. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony A7R IV is een mooie upgrade van een van de vlaggenschepen van Sony. De meeste verbeteringen (zo’n 50) zijn evolutionair, en niet zozeer revolutionair. Het autofocussysteem, de elektronische zoeker en natuurlijk de 61 megapixel sensor zijn de sterren van de show.
Sony legt echt z’n oor te luisteren bij z’n kritische gebruikers om camera’s te verbeteren, en dat merk je in de A7R IV. Daardoor is het de beste Alpha-camera in termen van bediening.
Toch is er ook nu ruimte voor verbetering. De touchfunctionaliteit bijvoorbeeld kan beter, die ligt achter bij de concurrentie. En de menustructuur is veel te gecompliceerd.
Videografen vinden ook niet veel verbeteringen, nog steeds zijn 4K op 60p en video in 10-bit-kwaliteit afwezig. Videografen zullen moeten wachten op de langverwachte A7S III.
Al met al biedt de Sony A7R IV echter een aantrekkelijke mix van de allerhoogste resolutie, verrassende snelheid en verbeterde bediening. Die maakt de camera ook aantrekkelijk voor wie niet een pure portret-, landschaps- of architectuurfotograaf is. Ook sport- en wildfotografen krijgen een snelle camera met verbazingwekkende autofocusprestaties, en dat is een grote prestatie voor een camera met 61 megapixels. Eindoordeel: hoogste award: Essential met 5 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony A7R Mark IV is een indrukwekkende camera, volgens Gordon. Hij brengt ons verbeteringen in de resolutie die de concurrentie achter zich laat. De overall snelheid en bediening kunnen Nikon D850 in verleiding brengen om over te stappen. Dit is een camera die portretten, landschappen en architectuur kan schieten met een kwaliteit die op het niveau van middenformaatcamera’s ligt. Maar in tegenstelling tot die camera’s heeft hij de snelheid en de mogelijkheid te croppen voor sport- en wildlife-fotografie.
De tweaks die Sony heeft doorgevoerd aan de body stelt Gordon op prijs. De grip is wat ruimer geworden en de knoppen groter. Ook de dual UHS-II slots en de zoeker met hogere resolutie vallen erg in de smaak. Toch zijn er minpunten: uit het touchscreen is matig en Gordon is teleurgesteld dat er geen 4K-video met 60fps is, en ook geen video in 10 bit. Blijkbaar reserveert Sony die voor z’n A7S III.
Toch blijven de nieuwe digitale microfoon-interface en de verbeterde autofocus waardevolle upgrades voor wie video schiet. Ook de over-sampled 4K-video in de Super 35-modus zien er erg goed uit.
Overall is de A7R Mark IV een evolutionaire upgrade ten opzichte van de voorganger. Maar de flinke verhoging van de resolutie en de autofocusprestaties verbreden de flexibiliteit en de aantrekkingskracht van het nieuwe model aanzienlijk. De nieuwe camera is dus een aanrader, maar als 42 megapixel voor jou genoeg is, is het goed om de prijsdaling van de Mark III in de gaten te houden.
- Digitaltrends.com (David Elrich, hands on): Een paar jaar geleden vielen mensen van hun stoel toen ze hoorden van de 42 megapixel van de Sony A7R II. Nu, in 2019 rijzen de megapixels de pan uit. Maar David klaagt niet, “especially since we got a chance to see what that resolution really means capturing a variety of subjects at the A7R IV launch event in New York City.”
61 megapixels is niet wat iedereen nodig heeft. Alleen voor wie extreem grote afdrukken wil maken of eindeloos wil croppen heeft zo’n sensor zin. Voor de anderen is het waarschijnlijk overkill.
De beloofde 15 stops dynamisch bereik is nóg meer dan wat middenformaat camera’s kunnen neerzetten. De beloofde foto’s zijn adembenemend realistisch, claimt Sony. Maar de reviewer neemt dat alles voorlopig met een korrel zout: eerst zien, dan geloven.
De reviewer heeft alle Sony A-modellen in handen gehad en intensief gebruikt. Sony domineert nog steeds de markt voor fullframe systeemcamera’s, ook dankzij een zeer uitgebreid lenzen-arsenaal. Sony leidt, en niet alleen dankzij de enorme resolutie van de sensor. De camera’s liggen lekker in de hand, zijn goed uitgebalanceerd en een logische opbouw van de knoppen- en wielen-lay-out. Dat alles wordt nog verder verbeterd in de A7R IV. Daarbij is ook de accuduur lekker lang: 670 shots.
De elektronische zoeker is enorm verbeterd en lijkt erg op die van de fullframe Panasonics, die ook absoluut geweldig is. Daarbij blijft de Sony erg draagbaar, zelfs met een flinke lens erop.
De snelheid blijft gelijk aan de voorganger, dankzij een snellere processor. Een kunststukje, aangezien de camera veel meer data moet verwerken. Ook de autofocus is verder verbeterd, al haalt hij niet het topniveau van de Sony A9. Ook aan boord zijn de Real-Time Eye AF en Real-Time Tracking, en die kun je ook in de movie-mode gebruiken.
En hoe zijn de beelden? “We were really, really impressed by Real-Time Eye AF and were taken aback at the detail when viewed from OLED viewfinder; they looked ever better on a 27-inch monitor. Colors were real-world accurate, and it felt like you could enlarge certain files to fill a wall without falling apart.” Groot nadeel van de enorme resolutie: elk rimpeltje, pukkeltje en imperfectie is te zien als je portretten schiet...
- Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, hands on): De A7R IV’s subtiele tweaks van het design maken de camera veel beter te bedienen dan de A7R III. En de hoge resolutie zetten hem aan kop van de groep fullframe systeemcamera’s van de concurrentie. En dat terwijl hij ook een geweldig ISO-bereik heeft plus een gigantisch dynamisch bereik van 15 stops. Sony’s hybride autofocussysteem blijft maar beter en beter worden. Maar de 4K-video blijft beperkt tot 30fps, en dat is een beetje teleurstellend.
- Trustedreviews.com (Mark Wilson, hands on): De A7R IV is een unieke camera: eentje die je net zo makkelijk ‘in het wild’ gebruikt, terwijl je actie of wildlife schiet, als in een studio gebruikt om 61-megapixel productfoto’s te schieten.
Is dit te veel camera voor de meeste mensen? Waarschijnlijk wel, maar als je billboard-details wilt of commercieel werk schiet, is het waarschijnlijk de enige camera die je nodig hebt, in de studio of daarbuiten.
Videografen zullen waarschijnlijk elders kijken, maar met het beste autofocussysteem ter wereld, 10fps burst en verbeterde ergonomie is de A7R IV een camera met erg weinig minpunten en opwindende mogelijkheden.
- Landschaps- en reisfotograaf Albert Dros (eerste indruk): Volgens Albert draait alles bij deze camera om de details. “De Sony A7R4 is (een beetje) groter, sterker en simpelweg beter dan de Sony A7R III systeemcamera. Het is jammer dat ik de camera weer terug heb moeten geven aan Sony... Na ‘m maar tweeënhalve dag gebruikt te hebben, ben ik al aan het wennen aan de hoge resolutie. Ik kan echt niet wachten op mijn huidige A7R III te upgraden naar de Sony A7R IV!”
Albert heeft een prachtige foto-gallery bij elkaar geschoten in de tweeënhalve dag dat hij de camera mocht testen. Natuurlijk landschapsfoto’s, maar ook een aantal schitterende macro’s. Uiteraard met 100% crops zodat je de extreme gedetailleerdheid van de beelden met eigen ogen kunt zien. Benieuwd? Lees Albert Dros’ volledige ‘eerste indruk’ met een prachtige foto-gallery op Cameranu.nl
- Fototijdschrift Digifoto Pro (eerste beelden): Digifoto Pro reisde af naar Dublin om de aankondiging van de Sony A7R Mark IV bij te wonen. En de redacteuren kregen de kans om de fonkelnieuwe fullframe camera vast te houden. Met ons delen ze de eerste beelden. Aanrader! Bekijk de eerste beelden geschoten met de Sony A7R Mark IV op Digifotopro.nl
- Photofacts.nl (Aäron Nasarany, preview): Als Sony 7R III- fotograaf vindt Aäron de inhoudelijke verschillen tussen de 7R III en de 7R IV niet groot genoeg om over te stappen. Hij is nog erg tevreden over de kracht, snelheid, werking en resolutie over de Sony 7R III. “Maar Sony heeft wederom een nieuwe standaard gezet voor resolutie en detail in een full-frame systeemcamera.”
De Sony A7R IV is krachtiger en sneller dan zijn voorganger, zo merkte Aäron. “De Sony A7R IV is geschikt voor de professionals op het gebied van wildlife, portret, bruids- en landschapsfotografie. Wat een camera!”
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Sony A7R IV
- fullframe sensor met 61 megapixel sensor
- 15 stops verbeterd dynamisch bereik
- BIONZ X beeldprocessor
- 10 beelden per seconde met continu AF/AE tracking
- 567 fase-detectie autofocuspunten
- Filmen in UHD 4K
- Real-time Eye AF voor foto’s én video
- Real-time Tracking AF
- S-Log2, S-Log3 en HLG
- Multi Interface Shoe met Digital Audo Interface
- 5-assige beeldstabilisatie: 5.5 stops winst
- Glasheldere 5.76 megapixel OLED-zoeker
- Snellere data-overdracht via USB-C en wifi
- Verbeterde weerbestendige behuizing
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Filmpje met RAW-voorbeelden van de Sony A7R IV
Jared Polin (van het bekende Fro Knows Photos) biedt in een interessante video een kijkje in de onbewerkte beelden van zijn shoots met de Sony A7R IV. RAW-bestanden van deze camera worden nog niet ondersteund door bewerkingspakketten als Lightroom. Polin gebruikte een RAW-converter en speelde in Lightroom en Camera RAW met de DNG’s die dat opleverde.
Sony A7R IV op Cameranu.nl >>
Sony A7R IV op Cameraland.nl >>
Sony A7R IV op Kamera-express.nl >>
Overzicht Sony systeemcamera’s
Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
De beste Sony-lenzen op een rij
Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>