Sony A9: professionele systeemcamera met monstersnelheid

Is de Sony A9 een game changer voor de professionele cameramarkt? Het lijkt er op: deze langverwachte fullframe systeemcamera schiet liefst 20 beelden per seconde. Ongeëvenaard. Winnaar van zowel de EISA-award 2017-2018 als de TIPA-award 2018. Bovendien heeft de Camera Grand Prix 2018 de Sony A9 uitgeroepen tot ‘Camera van het jaar’. Alle belangrijke reviews!

Breaking: opvolger Sony A9 III komt eraan

Sony heeft op 7 november 2023 de Sony A9 III aangekondigd. Een sensationeel nieuw vlaggenschip voor sport- en actiefotografen dat eind januari 2024 op de markt komt. Benieuwd?

Mijn preview van de Sony A9 III >>

Sony A9Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 673gr | Frankwandelt-rating 98/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

Sony A9: aanval op topmodellen Nikon & Canon

Moeten Nikon en Canon zich zorgen gaan maken? Het lijkt er wel op. Hun beide topmodellen voor professionals – de Nikon D5 en de Canon 1D X Mark II – krijgen een frontale aanval te verduren van de Sony A9. Met deze fullframe systeemcamera mikt Sony op dezelfde doelgroep.

Sony A9Beste beeldkwaliteit & hoogste snelheid

Die professionele doelgroep hecht namelijk niet alleen aan de allerbeste beeldkwaliteit, maar vooral ook aan snelheid. Op het eerste punt scoort Sony al jaren steeds beter en beter, en minimaal vergelijkbaar met het topsegment van de spiegelreflexen. En die snelheid: de Sony schiet 20 beelden per seconde. De Canon 1D X Mark II en de Nikon D5 blijven steken op 16 fps. Ook niet verkeerd natuurlijk...

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

Geen black-out tijd meer

Extra troef van de Sony A9: hij kent geen black-out tijd meer: je kunt met die ongekend hoge snelheid blijven doorvuren zonder dat je daarvan iets in je zoeker merkt, die geeft continu beeld, shot na shot. En daarmee vervalt een van de bezwaren van vooral professionals tegen systeemcamera's, want die gaven altijd een (steeds korter durende) black-out tijd. Dat bezwaar heeft Sony nu in één daverende klap tenietgedaan. Daar komt bij dat er in de buffer plaats is voor maar liefst 241 rawbestanden of 362 jpeg's.

Superlichte camera

Nog een enorme troef van de Sony A9: hij weegt maar 673 gram. De Nikon weegt 1530 gram schoon aan de haak en de Canon weegt 1.340 gram. De Sony A9 is dus een relatief superlichte topcamera

Sony A9 Goedkoper dan Nikon en Canon

En dan tot slot de financiële dolksteek in de rug: de Sony-body kost 'slechts' 5.299 euro. Voor de Nikon-body tel je 7.000 euro neer, en de Canon-body maakt je beurs 6.399 euro lichter.

Nieuwe fullframe 'stacked cmos-sensor'

En wat krijg je daar allemaal voor, behalve bovengenoemde troeven? Ten eerste heeft de Sony A9 onder de motorkap een compleet nieuw ontwikkelde fullframe 'stacked cmos-sensor' met 24.2 megapixels. Die sensor zorgt voor een opnamesnelheid van 20 beelden per seconde bij volledige resolutie. Die monsterlijk hoge snelheid is mogelijk omdat er geheugen in de sensor is geïntegreerd waardoor hij supersnel uitgelezen worden.

Indrukwekkend autofocussysteem

Ook het autofocussysteem is indrukwekkend te noemen. Het gebruikt fasedetectie op de sensor en heeft 693 punten die vrijwel het hele beeld bedekken. Dankzij deze sensor kan de Sony A9 liefst 60 keer per seconde scherpstellen en 20 foto's per seconde maken. En dat alles zonder vibratie en met een minimale sluitertijd van 1/32.000 seconde met de elektronische sluiter. Volgens Sony is het autofocussysteem van de A9 25 procent sneller dan de Sony A7R II en is de Eye autofocus zelfs 30 procent sneller.

Elektronische sluiter: superstil + 1/32.000 seconde

Een van de vele 'unique selling points' van de Sony A9 is de 'Silent Shooting mode', waar ook de A7S II en de A7R II gebruik van maken. In de A9 is deze geperfectioneerd. Hij maakt gebruik van de elektronische sluiter en maakt fotograferen niet fluisterstil maar compleet geluidloos. Geweldig nieuws voor fotojournalisten, documentaire fotografen en natuurfotografen. Die elektronische sluiter schiet ook op ongekende snelheden: tot 1/32.000 seconde.

5-assige beeldstabilisatie

De beeldsensor is ook op andere punten excellent. Hij komt uit Sony's Exmor RS-stal en heeft een gevoeligheid van 100 tot 51.200 ISO (uitbreidbaar naar 50 en 204.800 ISO). Zoals te verwachten was beschikt de sensor over 5-assige beeldstabilisatie.

4K-video gebruikt hele sensor

Dan het filmen. Ook daar maakt Sony een enorme stap voorwaarts. De A9 gebruikt bij het filmen in 4K met 24 en 25fps de hele sensor, wat uitzonderlijk te noemen is voor een fullframe camera. Alle pixels worden daarbij uitgelezen. Film je in 30fps? Dan wordt een kleine uitsnede gemaakt. Slomo-video's zijn mogelijk tot 120fps in Full HD-resolutie. Om van te watertanden toch?

Beproefd ontwerp & grote accu

Het ontwerp van de camera lijkt op dat van de modellen uit de vermaarde A7-serie. Sony heeft wel de handgreep wat groter gemaakt, zodat je hem stabieler vast kunt houden. Een enorme pré is verder de grote accu, waarmee je 650 foto's uit de A9 perst (veel meer dan de gemiddelde systeemcamera). Ook heeft de A9 een ethernetaansluiting om razendsnel bestanden te kunnen overzetten (heel handig voor bijvoorbeeld persfotografen). En er zijn 2 sleuven voor SD-geheugenkaarten, waarvan één ondersteuning biedt voor supersnelle uhs-II-kaartjes.

EVF & kantelbaar touchscreen

De elektronische zoeker van het OLED-type heeft een resolutie van 1280x960 pixels. Verder niet onbelangrijk: de Sony A9 heeft een kantelbaar touchscreen, dat van Nikon en Canon topmodellen moeten het doen met een vast touchscreen.

Sony A9 Waarom minder megapixels?

Van Sony zijn we camera's met megaveel megapixels gewend. Zoals de A7R II, die over 42.2 megapixel beschikt. Topmodel A9 heeft 'slechts' 24.2 megapixel aan boord. Met de A9 mikt Sony op professionele fotografen die beeldkwaliteit én snelheid als topprioriteit hebben. De topmodellen van Canon en Nikon hebben nog minder megapixels: 20.2 en 20.8.

Smullen van de reviews

De Sony A9 is in juni 2017 op de markt gekomen. En alle topreviewers hebben de camera al flink door de mangel gehaald. Smullen! Hieronder kun je meeproeven.

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

Directe concurrenten: Nikon D850 en Canon 5D Mark IV

De Sony A9 concurreert met twee andere zeer goed besproken camera’s in ongeveer dezelfde prijsklasse: de Nikon D850 en de Canon 5D Mark IV. Benieuwd naar deze camera’s? Ik heb alle reviews voor je op een rij staan.

Mijn review van de Nikon D850 >>

Mijn review van de Canon 5D Mark IV >>

 

Winnaars van de TIPA-awards 2018Winnaar TIPA-award 2018

De Sony A9 is winnaar van de TIPA-award 2018. In totaal 15 camera's en 9 objectieven hebben deze prestigieuze award in de wacht gesleept. Bekijk alle winnaars!

Winnaars TIPA-awards 2018 >>

 

Opvolger Sony A9 II is verschenen!

De Sony A9 is helaas niet meer verkrijgbaar. Gelukkig is Sony met een upgrade van z’n vlaggenschip systeemcamera voor professionele fotografen gekomen: de Sony A9 II. Hoe spectaculair zijn de verbeteringen ten opzichte van z’n uitstekende voorganger uit 2017?

Bekijk mijn review >>

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A9

De Sony A9: hoe scoort hij bij de reviewers? Hieronder staan de kernpunten van alle serieuze reviews van de Sony A9!

 

Sony A9 Fototijdschrift Digifoto Pro over de Sony A9

Fototijdschrift Digifoto Pro wijdt als eerste een uitgebreide review aan de Sony A9 in zijn meinummer 2017 en op de website. En is uitermate positief. Wat ook blijkt uit de kop: 'Bijna niet te geloven'. In het tijdschrift noemt Digifoto Pro de A9: 'The Beast'. Overigens wijdt Digifoto Pro in het juli/augustusnummer 2017 nóg een uiterst lovende review aan de A9, ze kunnen er blijkbaar geen genoeg van krijgen...

Sony A9: vlaggenschip is speedboat

En een beest van een camera is het. Met 20 beelden per seconde fullframe fotograferen zonder blackout, dat doet geen camera dit snelheidsmonster na. Reviewer Jasper van Bladel: “Ondanks dat veel fotografen al een tijdje aan het wachten waren op de volgende stap van de Japanse fabrikant, wisten ze ons toch nog te verrassen met de aankondiging van het nieuwe vlaggenschip. Of, eigenlijk is de A9 op metaforisch vlak meer een speedboat. Want alles bij deze camera draait om snelheid.”

Ideaal voor actiefotografen

Die snelheid is de grootste troef van de A9. En die snelheid zit niet alleen in het adembenemende aantal beelden per seconde. De camera kan per seconde maar liefst 60 keer opnieuw de scherpstelling meten. Daardoor is het volgen van een snel bewegend onderwerp geen enkel probleem. “Moet je nagaan, twintig beelden per seconde! En er is meer: de A9 kan fotograferen met een sluitertijd van 1/32000e, ideaal voor actiefoto’s.”

Muisstille camera

De A9 is daarbij nog eens een fluisterstille camera, waarmee je op plekken kunt fotograferen waarbij dat normaal gesproken niet mag: in kerken, bij voorstellingen. “De A9 bedien je in complete stilte.”

Boksen en karten met de A9

Digifoto Pro testte de A9 bij 2 lastige sporten: boksen en karten. Bij boksen moet je als fotograaf continu op scherp staan, omdat een moment zo gemist is. “Een split second is zo voorbij, maar met de A9 hadden we geen enkel probleem om precies het juiste moment te pakken.” Bij het karten waren niet alleen de snelle bewegingen een uitdaging, maar ook de baan die in de schaduw lag waardoor op hoge ISO-waarden geschoten moest worden. “De prestaties van de A9 zijn niet minder dan indrukwekkend. Hij grijpt je onderwerp vast en houdt het vast tot je er zelf genoeg van hebt.”

Hoge succesrate

De fotoshoots hadden een enorm hoge succesrate: bijna alle beelden waren geslaagd. Dat is ongetwijfeld te danken aan het feit dat de camera 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde maakt. “Doordat de camera geen last heeft van traditionele blackout-momenten als je een foto maakt is de A9 in staat om continu zicht te houden op het onderwerp dat in focus moet zijn.”

Nog veel meer goeds

Er is nog veel meer goeds te melden over de A9. Zoals de lange accuduur, de uitstekende ergonomie en interface, het hoge afwerkniveau en de connectiviteit (ethernetverbinding bijvoorbeeld). Joystick en touchscreen verhogen het gebruiksgemak sterk.

Beter dan Canon en Nikon?

Reviewer Jasper van Bladel kijkt ook even in de kristallen bol. “Sony richt de pijlen volledig op de fotografen langs de sportvelden. Waar dit traditioneel het terrein is van de topmodellen van Nikon en Canon, gaan we binnenkort waarschijnlijk veel fotografen met deze A9 terugzien.” De snelheid ligt hoger dan de topmodellen van Canon en Nikon, terwijl de prijs lager ligt. Tel uit je winst.

Platina Award

De Sony A9 was het wachten waard, concludeert Digifoto Pro. “De camera maakt indruk met het enorme snelheidspotentieel, maar eigenlijk nog meer door het ontzettend knappe autofocussysteem dat je onderwerp vastgrijpt en niet meer loslaat.” Tel daarbij op dat de camera betaalbaarder is dan de concurrentie van Nikon en Canon. “De kers op de taart is de toegenomen accucapaciteit. Er is geen enkele andere conclusie mogelijk: de Sony A9 is ronduit indrukwekkend.” De Sony A9 krijgt het hoogste predicaat: Platina.

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 Fototijdschrift Focus over de Sony A9

Ook het aloude (en beste) fototijdschrift van Nederland, Focus, wijdt een uitgebreide review aan de Sony A9 in zijn juli/augustusnummer 2017. En zoals te verwachten: ze zijn buitengewoon lovend. De kop van het artikel spreekt boekdelen: 'Het begin van een nieuw professioneel tijdperk'.

Plaats in de eredivisie

Zo eens in de zoveel jaar komt er een camera op de markt die stof doet opwaaien, aldus Focus. De Sony A9 is er zo eentje. “Een systeemcamera die met brute kracht een plaats moet gaan veroveren in de eredivisie: het professionele camerasegment.” Nadat het stof is neergedwarreld komt bij reviewer Dennis Hissink het besef dat hij iets heel speciaals in handen krijgt. Een camera die zich moet gaan meten met “de routiniers van Canon en Nikon in de vorm van de EOS-1D X Mark II en de D5.”

Professionele beeldkwaliteit en prestaties

En dat kan de A9, Canon en Nikon moeten zeer serieus gaan vrezen dat ze marktaandeel gaan verliezen onder topfotografen. “De Sony A9 is een systeemcamera met indrukwekkende specificaties die in de praktijk volledig worden waargemaakt, en die garant staat voor een absoluut professionele beeldkwaliteit en prestaties.

Uitbreiding lenzenassortiment van Sony

Reviewer Hissink staat nog stil bij iets heel belangrijks: de collectie objectieven waar professionals uit kunnen kiezen. Wat die collectie tot voor kort bij Sony niet al te uitgebreid, Sony heeft enorm aan de weg getimmerd de laatste anderhalf jaar, met name ook van de G Master-serie, de professionele objectievenlijn. “Het tempo van lancering is in deze periode ongekend hoog geweest, met een gemiddelde van één nieuw objectief per maand!” Alle objectieven met E-vatting ondersteunen volgens Hissink een resolutie van in ieder geval 100 megapixels en zijn daarmee ‘toekomstbestendig’.

Volwaardige speler

De A9 maakt volgens Hissink niet alleen van Sony een volwaardige speler in het professionele segment, maar de A9 kan zelfs “een nieuw tijdperk inluiden”. “De innovatie die deze systeemcamera met zicht meebrengt, geeft fotografen nieuwe mogelijkheden en zal de gevestigde orde doen nadenken over de toekomst van professionele fotografie.”

Spannende tijden

Het zijn spannende tijden voor wie de ontwikkelingen in de cameratechnieken in de gaten houdt, constateert Hissink. “En dan te bedenken dat we nog maar aan het begin staan van de realisering van wat zich in de breinen van de ontwikkelaars afspeelt!” De Sony A9 scoort bij Focus een 9.1 en het Focus Predicaat Super.

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 Fototijdschrift Zoom.nl over de Sony A9

‘Snelheidsmonster voor pro’s’, kopt fototijdschrift Zoom.nl in het juli/augustus-nummer 2017. Volgens reviewer Cees de Jonge is Sony vol op stoom. “Ze zijn niet alleen nu dé fabrikant van de sensoren van een groot deel van de prijswinnende body's van dit moment. Ze zijn ook bezig met een indrukwekkende opmars in technologie met hun eigen body's.” Zoals deze gloednieuwe Sony A9.

Snelheid ademen

“De body van de A9 ademt in alles snelheid!”, aldus De Jonge. “Zowel in autofocus als in burstrate; 20 beelden per seconde met volledige autofocus.” Daarmee, en ook gezien de specs en de prijs concurreert de A9 direct met de Nikon D5 en de Canon 1DX Mark II die vooral door pers- en sportfotografen worden gebruikt.

Superstil

De Jonge roemt niet alleen de giga snelheid van de elektronische sluiter, maar ook het geluid. Of liever: het totaal ontbreken van geluid. “Op stille plekjes in de natuur zul je die stealth modus enorm waarderen als je schuwe dieren wilt fotograferen. Zo blijven ze zitten na je eerste opnames, terwijl een traditionele reflex ze vaak het hazepad laat kiezen.”

Indrukwekkende autofocus

De prestaties van de autofocus van de A9 zijn eveneens indrukwekkend. “Sony heeft met het aanbrengen van maar liefst 693 fasedetectie punten op de sensor eigenlijk de systeemcamera in één klap van hun grootste achilleshiel afgeholpen: de autofocus.”

Dubbele accucapaciteit & heldere EVF

Ook de veel grotere accu valt goed in de smaak bij Zoom. Daar wordt nog een achterstand op spiegelreflexen – de accucapaciteit – mee weggewerkt. Ook de “enorm mooie grote heldere en scherpe elektronische zoeker” valt op. Daardoor gaat “zelfs de meest notoire optische zoeker fan zich plotseling (...) realiseren dat een EVF soms gewoon veel beter kan zijn.”

Enorme know how van Sony

Heeft de snelheid van de camera een negatieve invloed op de beeldkwaliteit?, vraagt De Jonge zich af. Om gelijk ontkennend te antwoorden: “Ook hier zien we dat Sony een enorme know how van het bakken van sensoren heeft. Naast scherpte en kleurendiepte is de contrastomvang anno 2017 ongekend hoog.”

Sony A9: Game Changer

Om kort te gaan: de Sony A9 is een echte ‘game changer’. “Sportfotografen hebben nu een prachtig en razendsnel alternatief voor hun high-end reflexen. Bijna zonder compromissen.” Wat nog wel mist: een flink assortiment lichtsterke vaste brandpunten die Canon en Nikon wel hebben. “Als Sony die gaat maken, of vreemdmerk makers zoals Sigma met hun high-end glaswerk in de FE mount zouden stappen, zou Sony wel eens een heel flink percentage nieuwe gebruikers in deze tak van fotografie kunnen verwelkomen.” Zoom.nl geeft de A9 het zeer hoge cijfer 8.7 en het predicaat ‘Diamant’.

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 Fototijdschrift Chip Magazine over de Sony A9

Het wordt een beetje een eentonig verhaal, maar ook fototijdschrift Chip Magazine is in zijn augustusnummer 2017 laaiend enthousiast over de Sony A9. Zo enthousiast dat ze hem met stip op nummer 1 zetten in hun toplijst voor fullframe camera’s. Vóór de Nikon D5 en de Canon 1D X Mark II...

Sony A9: voortreffelijke scores

“Je kunt de nieuwe Sony Alpha 9 met twee woorden beschrijven: ‘de beste’”, aldus reviewer Ton Heijnen van Chip. “In bijna ieder opzicht haalt deze full-frame systeemcamera voortreffelijke scores.” En zeker als het om snelheid gaat, is de A9 de eerste keuze onder de full-frame camera’s. Het is nu de snelste digitale camera met een sensor op kleinbeeldformaat. “Hij houdt dat snelheidsrecord ook vol met continu geactiveerde autofocus. Dankzij de elektronische sluiter gaat dat ook nog eens geruisloos.”

Uitstekende ruisprestaties bij hoge ISO’s

Ook de ruisprestaties bij hoge ISO’s zijn buitengewoon goed. “Pas vanaf iso 12.800 is er ruis te zien, maar alleen wanneer je volledig inzoomt. De randscherpte en detailweergave zijn bij deze lichtgevoeligheid nog steeds erg goed. (...) De prestaties bij zwak licht komen daarmee op het niveau van de Alpha 7S II.”

Elektronische zoeker: alsof je in de bios zit

Achilleshiel van veel systeemcamera is de elektronische zoeker. Maar die van de A9 is indrukwekkend, aldus Ton Heijnen van Chip. “Met 3,7 miljoen subpixels en een vergroting van 0.78x is het net alsof je in de bioscoop zit. Het beeld is groot, haarscherp en erg vloeiend. Je hebt na een tijdje niet eens meer door dat het geen optische zoeker is.” En ook het touchscreen is uitstekend en goed afleesbaar in de zon.

Professioneel tot in de details

Ook in de ‘details’ is de A9 een professionele speler op de fullframe-markt. “Een typische professionele feature van de Alpha 9 is de netwerkaansluiting. Hiermee is het mogelijk om foto’s direct door te sturen naar een server van een fotoagentschap en dat gaat beduidend sneller dan via wifi of bluetooth.”

Minpuntje: de inschakeltijd

Minpuntjes zijn er bijna niet. Eén kleine: de inschakeltijd van 0.7 seconde. Voor een systeemcamera is dat weliswaar snel, maar de spiegelreflexen van Nikon en Canon zijn sneller.

De nieuwe nummer 1

Conclusie van Ton Heijen: “Sony heeft bijna alles goed gedaan bij de Alpha 9. De snelheid is fantastisch en dat geldt ook voor de beeldkwaliteit. Daarnaast heeft hij een flinke accuduur en professionele features (...). Op veel gebieden streeft hij de top-spiegelreflexen van de concurrenten voorbij.” Eindoordeel: 94.8 van de 100 punten en de nieuwe nummer 1 in Chips toplijst van fullframe-camera’s.

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 DPReview over de Sony A9

De bekende (en beste) reviewsite voor camera’s DPReview heeft liefst 3 reviewers op de Sony A9 gezet: Carey Rose, Rishi Sanyal en Richard Butler. En dat is al veelzeggend: deze camera wordt zeer serieus genomen door professionele reviewers. Ook de kop van het review is veelzeggend: ‘Mirrorless Redefined’.

Het digitale tijdperk breekt aan

Sony noemt het dramatisch 'the dawn of the true digital age', en het bedrijf doet er in ieder geval alles aan om de prestaties van de A9 te maximaliseren en tegelijk de afhankelijkheid van mechanische barrières te minimaliseren. En dus “the a9 operates swiftly and quietly with its fully electronic shutter, with the added bonus that the a9 can remain impressively compact as it does away with the need for the highly robust shutter and mirror mechanisms that are hallmarks of its DSLR competition.”

A9: Sony’s actie vlaggenschip

Sony zelf noemt de A9 niet hun ‘overall’ vlaggenschip: Sony heeft meerdere vlaggenschepen in verschillende categorieën. Zoals de a7R II, die “will still get you the best outright image quality and resolution”. En de Sony a7S II die “will get you amazing video in almost any lighting conditions”. De A9 is het ‘actie vlaggenschip’ “meant for speed, with the most reliable autofocus system of their mirrorless (and arguably overall) lineup”. De snelheid, de elektronische sluiter en de betrouwbare autofocus en onderwerp tracking maken van de A9 een geweldige camera, niet alleen voor sportfotografen, maar ook voor bruiloft en actiefotografen.

Fantastische camera

Op een aantal punten zijn de high-end spiegelreflexen nog beter, maar overall is de A9 een “fantastic and highly capable camera, and the fact that it's comparable to those DSLRs speaks volumes. The Nikon D5 and Canon EOS-1D X II are both the result of decades of research and experience, and the fact that Sony has arrived with the a9 less than four years after creating its first full-frame mirrorless camera is nothing to be sneezed at.”

Stil, compact en supersnel

Voor wie een stille en compacte camera zoekt en je hebt absoluut de snelheid nodig die de A9 biedt, met z’n revolutionaire burst zonder black-outs, dan zul je met de A9 zeker niet teleurgesteld zijn. Ook de verbeteringen in ergonomie en ‘user interface’ zijn zeer welkom.

Gold Award

Kortom: de A9 is een “polished and highly capable camera”. Misschien is het niet dé camera voor landschaps- en studiofotografen maar “its compact dimensions, silent operation, abundant speed and blackout-free shooting make it not only a step forward for mirrorless, but a compelling proposition for professionals who can't afford to miss a moment”. De Sony A9 haalt een hoge score van 89% en de felbegeerde ‘Gold Award’. Grappig om te zien: precies dezelfde score als de Nikon D5 en de Canon 1D X Mark II....

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Andere reviewers over de Sony A9

Hieronder een aantal andere reviewers over de Sony A9.

Professional Menno van der Veen test A9 op dance event

Een bijzondere review van de Sony A9 kun je lezen op CameraNU. Professionele fotograaf Menno van der Veen werkt voornamelijk op feesten van de hardere stijlen (hardstyle, hardcore, etc.) onder de naam MNO Photo. Hij heeft een mooie ‘gebruikersreview’ gepubliceerd op CameraNU.nl. Zijn cameratas bevat standaard de Canon EOS 1D X Mark II en de Canon EOS 5D Mark IV. Maar nu dus ook de Sony A9. Hoe bevalt de Sony in verhouding tot het topsegment van Canon? Check it out!

Bekijk Menno’s review op CameraNU.nl >>

Techradar.com: hands on review

Reviewer Phil Hall van reviewsite Techradar noemt de Sony Alpha A9 een ‘phenomenal camera’. “It's not without its faults – we'll be interested to see how the weather-sealing holds up when it's properly exposed to the elements for starters, while the absence of XQD card slots and very limited touchscreen control is disappointing.” Afgezien van die punten, maakt de A9 enorme indruk. “The autofocus system Sony has blessed the A9 with is not only incredibly quick, but the tracking performance has to be seen to be believed.

Het beste van Nikon en Canon in één camera

Samen met de ongelooflijk snelle 20fps burst snelheid, en de grote en heldere elektronische zoeker zonder black out, en je hebt een camera die het beste van Canon en Nikon met elkaar mixt. Ideale camera voor wie snelheid nodig heeft. Enige twijfelpunt of de A9 het kan opnemen tegen de topcamera’s van Canon en Nikon is niet de camera zelf, maar het assortiment lenzen. “While photographers shooting with Canon and Nikon DSLRs have a plethora of long lenses to choose from, the Alpha A9 is limited to a single (variable aperture) dedicated zoom lens with a reach beyond 200mm.” De A9 krijgt van de reviewer 5 van de 5 sterren.

Klantreview op CameraNU.nl

Altijd leuk om te lezen: reviews van klanten die de Sony A9 hebben gekocht. Deze is bijzonder positief: “Er is veel over geschreven en er zijn veel filmpjes beschikbaar voor een uitgebreide review, dus ga dit niet allemaal herhalen. Ik fotograaf al heel lang met Sony A-mount, maar ben door deze camera overgestapt naar de E-mount. De A9 beperkt een fotograaf niet in zijn creativiteit. Hij is niet alleen verschrikkelijk snel maar ook gebruikt hij bijna de hele sensor om scherp te stellen.

Veelzijdige camera die fotograferen weer gaaf maakt

“Dit is de eerste camera waarmee ik mijn vrouw met haar mond dicht kan fotograferen :-). De camera kan veelzijdig worden ingezet, niet alleen voor sport of spelende kinderen maar ook op (trouw)feesten waar je geen moment wilt missen. Ook is deze camera goed te gebruiken op plekken waar je geen geluid mag of wilt maken zoals met straatfotografie, ceremonies of bepaalde sporten. Kortom dit is een veelzijdige camera die fotograferen weer gaaf maakt!!!”

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

EISA Award voor de Sony A9: camera van het jaarIn de prijzen: EISA-award 2017-2018

De Sony A9 heeft half augustus 2017 de EISA-award 2017-2018 in de wacht gesleept: beste camera van het jaar. EISA-awards zijn prestigieuze prijzen voor de allerbeste camera’s en objectieven. Ze worden jaarlijks uitgereikt in augustus. Benieuwd naar alle andere camera’s en lenzen die in de prijzen zijn gevallen?

Bekijk de EISA-awards 2017-2018 >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A9

 • De eerste full-frame stacked CMOS-sensor met een resolutie van 24,2 MP
 • Continu fotograferen zonder blackout tot wel 20 fps voor maximaal 241 RAW/362 JPEG-afbeeldingen
 • Geluidloos en trillingvrij fotograferen bij sluitertijden tot 1/32.000 sec
 • Brandpuntsvlakfasedetectie-AF-systeem met 693 AF-punten en 60 AF/AE-trackingberekeningen per seconde
 • Professionele functies zoals een ethernet-poort voor bestandsoverdracht, twee sleuven voor SD-kaarten en een langere batterijlevensduur
 • 5-assige in-body beeldstabilisatie met 5 stops compensatie

Opvolger A9 II op CameraNU.nl >>

Opvolger A9 II op Cameraland.nl >>

Opvolger A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy