Sony A9 III: Reviews & Tests | Sport Vlaggenschip

De Next Gen van professionele sport-, actie en wildlife-camera’s is geboren met de Sony A9 III. Het is de eerste fullframer met een ‘global shutter’ beeldsensor die korte metten maakt met rolling shutter. Ongekend snel is hij ook, met bursts tot 120fps zonder blackout. En de stacked sensor met 24.6MP zorgt voor fenomenale beelden. “Deze camera luidt een nieuw tijdperk voor fotografie in en opent deuren waarvan anderen eenvoudigweg niet de sleutels hebben.” Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl. Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Sony A9 IIISensor: fullframe | Resolutie: 24.6 megapixel | Beelden per seconde: 120 | Beeldstabilisatie: ja (8 stops) | Video: 4K/120p zonder crop | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 617gr | Release datum: eind januari 2024 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body: 6.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A9 III

  • Eerste ter wereld: global shutter stacked sensor
  • Hoge beeldkwaliteit: stacked sensor met 24.6MP
  • Razendsnel vlaggenschip: 120fps continu blackout-vrije opname met AF/AE
  • Uithoudingsvermogen: buffer van 120 raw-beelden
  • Hoogwaardige video: tot 4K/120fps zonder crop
  • Topklasse EVF: 9.44 miljoen pixels en refresh rate van 240Hz

Sony A9 IIIGeen rolling shutter meer

De gloednieuwe stacked beeldsensor met global shutter trekt de meeste aandacht. Uiteraard, het is de eerste fullframe systeemcamera die deze technologie aan boord heeft. Het bijzondere is dat elke pixel op de sensor tegelijk wordt uitgelezen. In één klap dus, in tegenstelling tot elke andere sensor, die in een razendsnel rollende beweging wordt uitgelezen. Daarom kunnen de beelden van die sensoren ook kampen met bewegingsvervorming: het vervelende rolling shutter-effect.

Ondenkbaar snel

De Sony A9 III heeft daar dus geen last van. De sensor is daarbij van het stacked type: een gestapelde sensor. Waardoor niet alleen de beeldkwaliteit toeneemt maar ook de snelheid. En snel is deze professionele sport-, actie- en wildlife-camera als geen ander. Hij haalt voorheen ondenkbare snelheden. Liefst 120fps met volledige autofocus en in volledige resolutie. Een unicum. Deze camera is helemaal klaar voor snelheidsrecords op de Olymische Zomerspelen van 2024. Hij komt trouwens in de lente van 2024 op de markt.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

Sony A9 IIIHoge ISO’s, groot dynamisch bereik

De A9 III heeft een 24.6MP sensor die optimaal presteert met hoge ISO’s en over een zeer groot dynamisch bereik beschikt. Dit in tegenstelling tot de sensoren met global shutter die al op de markt waren. Ideaal dus als het licht minder is, zoals bij binnensporten of bij het vastleggen van wildlife in schemerige bossen. Daarbij biedt de sensor beeldstabilatie met liefst 8 stops winst tegen trillingen.

Acht keer sneller

Z’n snelheid en kracht haalt de Sony A9 III uit de allernieuwste Bionz XR-processor. Die is liefst acht keer krachtiger dan de processor van de voorganger, de A9 II. En uiteraard heeft Sony z’n beste realtime autofocus en onderwerpherkenning ooit in de A9 III gestopt.

Sony A9 IIIEnorm uithoudingsvermogen

De A9 III heeft niet alleen een razendsnelle burst van 120fps, maar toont hierbij ook een enorm uithoudingsvermogen, met een buffer van 192 raw-beelden met volledige autofocus. Ook heeft deze sportprofessional een precapture-modus aan boord, waarmee hij steeds tot 120 beelden in de buffer houdt als je de ontspanknop half indrukt. Zo mis je nooit meer een belangrijk moment. Met een speciale 'Speed Boost-knop' sprint de camera van langzamere snelheid direct naar de maximale 120fps.

Flitssync: tot 1/80.000

De global shutter heeft nog andere voordelen dan het voorkomen van rolling shutter in video. Zo zorgt deze technologie ervoor dat de A9 III kan synchroniseren met flitsers tot maximaal 1/80.000 seconde. Het betekent ook dat er geen risico bestaat op bandvorming in foto’s (‘banding’) door kunstlicht. Ideaal voor professionele fotografen van binnensporten.

Sony A9 IIIHoogwaardige video

Video schiet je met de A9 III ook op topniveau, al is het niet per se een videogeoriënteerde camera maar meer een hybride model. Zo neemt hij video op met 4K/60p, die oversampled zijn uit 6K-video. En hij biedt ook 4K/120p zonder enige crop, de allereerste Alpha-camera die dit in huis heeft. Deze topcamera bevat opties als 10-bit 4:2:2-opname, het S-Cinetone-profiel en '16-bit' Raw-video-uitvoer via HDMI.

OLED-zoeker van topklasse

Ook op andere belangrijke punten is de A9 III een grote upgrade van de voorganger. Zo heeft hij achterop een superhelder 3.2 inch 4-assige multi-angle LCD-scherm. De OLED-zoeker is eveneens van topklasse, met 9.44 miljoen pixels en een vergroting van 0.9x. Vloeiend zijn de zoekerbeelden ook: hij draait op volledige resolutie bij 120fps of met een lagere resolutie bij 240 fps.

Sony A9 IIIFlinke upgrade van de ergonomie

Ook de ergonomie van de Sony A9 III heeft een upgrade gekregen, dat comfort garandeert tijdens langere opnamesessies. De ontspanknop is daarvoor verplaatst en aan de voorkant vind je een vijfde functieknop. Het zorgt voor een merkbaar comfortabele grip waarbij de ontspanknop direct onder je vinger ligt, zo ondervond DPReview met een pre-production model. Zelfs de ergonomie van de optionele batterijgreep is onder handen genomen. De accuduur, die toch al goed was, is met 15% verbeterd.

10de verjaardag

Al met al een waardig vlaggenschip van Sony. Daarmee geeft de firma zichzelf en professionele fotografen/videografen een mooi cadeau: dit jaar is het namelijk de 10de verjaardag van de eerste Sony Alpha 7, de allereerste fullframe systeemcamera ter wereld.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

Sony A9 IIIWat is een global (shutter) sensor

Een global (shutter) sensor is een beeldsensor die in staat is om alle pixels op het oppervlak van de sensor gelijktijdig vast te leggen. Alle pixels worden precies op hetzelfde moment belicht. Dit is anders dan bij de veelgebruikte ‘rolling shutter sensor’, waarbij de pixels na elkaar worden belicht – in een soort ‘rollende beweging’ van boven naar beneden of van links naar rechts.

Ideaal voor snel bewegende objecten

Dat maakt een global shutter sensor ideaal om snel bewegende objecten vast te leggen, bijvoorbeeld sporters of dieren in het wild. Zo zijn vervormingen bij snelle bewegingen van je onderwerp uitgesloten. Dat laatste kan wel gebeuren bij camera's met rolling shutter-sensoren. Snelle voorwerpen kunnen vervormd worden weergegeven, doordat de ‘rollende sensor’ ze op verschillende posities vastlegt.

Vier grote voordelen van global sensors:

  • Minder vervorming bij snelle bewegingen: rolling sensoren kunnen vervormingen veroorzaken bij snel bewegende onderwerpen. Global sensoren leggen snelle bewegingen nauwkeurig vast.
  • Betere prestaties bij weinig licht: global sensors zijn beter in staat om in omstandigheden met weinig licht details vast te leggen omdat ze alle lichtinformatie tegelijk verzamelen.
  • Geschikt voor flitsfotografie: global sensoren zijn ook gunstig bij flitsfotografie. Dit omdat ze de flits gelijktijdig met alle pixels synchroniseren. Resultaat: gelijkmatige belichting van het onderwerp.
  • Geschikt voor video: bij video kunnen global sensoren minder ‘jelly effect’ vertonen. Dat wil zeggen: minder vervormingen bij snelle camerabewegingen.

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

TIPA-award 2024 voor de Sony A9 III

De Sony A9 III heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste professionele hybride camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Sony A9 III

De Sony A9 III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A9 III

  • Razendsnel: Dankzij de unieke global shutter-sensor heeft de A9 III geen black-out tijd, waardoor je supersnel kunt fotograferen, ideaal voor actie- en sportfotografie.
  • Geen rolling shutter: De global shutter voorkomt rolling shutter-effecten, wat resulteert in vervormingsvrije beelden, zelfs bij zeer snelle bewegingen.
  • Uitstekende autofocus: De camera presteert uitstekend bij het volgen van snel bewegende onderwerpen, waardoor je geen moment mist.
  • Verbeterd dynamisch bereik: De herontworpen global shutter-sensor biedt een verbeterd dynamisch bereik en elimineert problemen die eerdere global shutters hadden.
  • Flitsen bij elke sluitertijd: Dankzij de global shutter kun je flitsen bij elke sluitertijd, wat handig is voor situaties met flikkerende verlichting of behoefte aan zeer korte sluitertijden.
  • Uitstekende beeldstabilisatie: De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor scherpe beelden, zelfs bij pittige trillingen, bijvoorbeeld bij windvlagen.
  • Goede prestaties bij weinig licht: De camera levert brandschone jpeg-foto's tot ISO 6400 en acceptabele beelden tot ISO 12.800, waardoor hij ook geschikt is voor situaties met weinig licht.
  • Verbeterde ergonomie: De ergonomie van de A9 III is verbeterd, waardoor je de camera comfortabel langdurig kunt gebruiken, zelfs in veeleisende omstandigheden.
  • Nieuwste processor: De nieuwste processor zorgt ervoor dat de camera tot 120 beelden per seconde kan schieten met volledige autofocusfunctionaliteit.
  • Breed scala aan functies: Naast snelheid biedt de A9 III een breed scala aan functies, waaronder een verbeterd scherm en zoeker, efficiëntere accu, en uitstekende videomogelijkheden.

Zwakke punten van de Sony A9 III

  • Lagere resolutie: Met 25 megapixels heeft de A9 III minder resolutie dan sommige concurrenten, wat een nadeel kan zijn voor bepaalde toepassingen zoals landschapsfotografie.
  • Hogere basis-ISO: De basis-ISO van 250 is hoog ten opzichte van de concurrentie, wat kan resulteren in iets meer ruis in je beelden.
  • Beperkt dynamisch bereik: Ondanks verbeteringen heeft de global shutter-sensor nog steeds een beperkter dynamisch bereik dan de concurrentie. Dit kan leiden tot iets meer ruis in vergelijking met camera’s met gestapelde sensoren.
  • Concessies aan beeldkwaliteit: Hoewel de snelheid indrukwekkend is, doet de A9 III concessies aan de beeldkwaliteit, vooral in termen van resolutie, dynamisch bereik en hoge ISO-prestaties.
  • Prijs: De A9 III is pittig geprijsd, wat een nadeel kan zijn voor fotografen met een beperkt budget of voor wie de extra functies niet noodzakelijk zijn.

Awards voor de Sony A9 III

  • TIPA-award: Beste professionele hybride camera
  • DPReview: nog niet uitgedeeld
  • Fotomagazine Focus: Super
  • Zoom.nl: Diamant Award

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIIFotomagazine Zoom.nl over de Sony A9 III

De Sony A9 III is razendsnel dankzij z’n unieke global shutter-sensor zonder black-outtijd, schrijft reviewer Michel Mulder van fotomagazine Zoom.nl. Daarmee is het een professioneel werkpaard voor de actie- en sportfotograaf. Hoe goed is hij?

Droomplaatje

Een camera zonder black-outs waarmee je supersnel fotografeert waarbij de autofocus het altijd doet. Dat droomplaatje wordt volgens Michel werkelijkheid dankzij de global shutter-sensor van de Sony A9 III. Die sensor maakt korte metten met black-outs én rolling shutter. Rolling shutter, het effect dat de beelden vervormt, komt namelijk niet voor als alle pixels in één keer belicht worden, zoals bij de global shutter.

Krachtig werkpaard

Global shutters bestonden al maar waren langzaam en hadden weinig dynamisch bereik. Sony heeft hem volledig opnieuw ontworpen, waardoor die twee problemen zijn opgelost. En deze sensor heeft bijkomende voordelen. Zo kun je met elke sluitertijd flitsen, heb je geen last van flikkerende verlichting in sporthallen en heb je een zeer korte sluitertijd (1/80.000 seconde). Daarmee wordt de A9 III “een heel krachtig werkpaard voor actiefotografie, zowel buiten als binnen.”

Processor: 8x sneller

Maar de A9 III biedt nog veel meer. Zo is de nieuwste processor aan boord, die acht keer sneller is dan de voorganger waardoor je bijvoorbeeld tot 120 beelden per seconde kunt schieten met volledige autofocusfuncties.

Indrukwekkend

Michel ging met de A9 III op pad om kitesurfers aan de Haagse kust te schieten. De camera had geen moeite om de grillig voortjakkerende snelheidsduivels op te pikken en vast te houden. “In praktijk bleek er in een serie van twintig foto’s niet één mis, en dat is best indrukwekkend.” Uitstekend was ook de beeldstabilisatie die op de proef werd gesteld door pittige windvlagen.

Uitstekend bij weinig licht

De ergonomie is volgens Michel ook dik in orde. En bij weinig ligt presteert de camera uitstekend. “Tot ISO 6400 komen er brandschone jpeg-foto’s uit de camera rollen.” En zelfs beelden bij ISO 12.800 zijn nog acceptabel. Bij de raw-files merkte Michel iets meer ruis dan bij de concurrentie.

Diamant Award

Kortom: “Sony mikt met de A9 III op actie- en sportfotografen en schiet daarmee volledig in de roos.” Kritiek luidt dat 25 megapixel misschien wat te weinig is, vergeleken met de concurrentie. En ook de basis-ISO van 250 ligt wat te hoog. Maar volgens Michel kan de doelgroep hier probleemloos mee uit de voeten. Deze ‘echte sportcamera’ krijgt dan ook de Diamant Award met het cijfer 8.7.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIIFocus Magazine over de Sony A9 III

Beloofd is beloofd: de A9 III is de allersnelste camera in Sony’s assortiment. En Sony heeft niet overdreven, aldus reviewer Jan Paul Mioulet van Focus Magazine (2024 nr. 1). En dat allemaal dankzij de global shutter. Maar biedt die alleen voordelen?

Zes keer zo snel

Alweer zorgt Sony voor een revolutie voor fotografen die vooral snelheid willen, stelt Jan Paul. De A9 III schiet maar liefst zes keer zo snel als de vier jaar oude voorganger A9 II. Die pure snelheidswinst is niet het enige voordeel van de global shutter. “De camera heeft bijvoorbeeld ook geen enkel ‘rolling shutter effect’. Niet bij het maken van foto’s en niet bij het filmen.” Snelle actie schieten kan dus vanaf nu zonder rare vervormingen. En je kunt met waanzinnig snelle tijden flitsen.

Op veel punten beter

Je telt wel flink wat meer geld neer dan bij de voorganger. Maar je betaalt niet alleen voor de bijzondere sensor, want de camera heeft op veel punten een upgrade gekregen. Zo zijn scherm en zoeker bijvoorbeeld veel beter, helderder en functioneler. Die zoeker kent nu ook geen blackouts meer. De accu is efficiënter geworden en de weerbestendigheid is beter. En op videogebied is het beste van het beste in huis, met onder meer 4K/120p zonder crop. Daardoor is het volgens Jan Paul een van de beste camera’s voor het filmen van actie.

Kleiner dynamisch bereik

Scherpte en detaillering van de beelden zijn vergelijkbaar met de voorganger. Maar hier zie je ook wat nadelen van de global shutter, merkte Jan Paul in de praktijk. Zo is de laagste ISO-waarde 250 in plaats van de ISO 100 van de voorganger. “Tegenover de unieke mogelijkheden die ervoor zorgen dat je onder vrijwel alle omstandigheden het juiste moment goed kunt vastleggen, staat dus een klein verlies aan dynamisch bereik en iets meer ruis.”

Super Award

Kortom: een unieke camera waarmee je beelden schiet die met andere camera’s niet mogelijk zouden zijn. Je boet wel iets in op dynamisch bereik en de prijs is stevig. Maar “als je simpelweg geen moment mag missen, dan is de A9 III een bijna perfecte camera”. Eindoordeel: Super Award met het hoge cijfer 9.4.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIIChip Fotomagazine over de Sony A9 III

Een echte mijlpaal, zo noemt Chip Fotomagazine (uitgave 82, 2024) de Sony A9 III. Ga maar na: als eerste fullframer met global shutter voorkomt deze camera rolling shutter-effecten en zijn snelle flitsfoto’s mogelijk. Hoe goed is hij?

Technische mijlpaal

Het is zelfs een van de belangrijkste technische mijlpalen in de fotografie. De global shutter-technologie bestond weliswaar al langer, maar kende alleen industriële toepassingen in kleine sensoren. “Met de A9 III vindt deze techniek zijn weg naar de consumentensector.” In plaats van de pixels lijntje na lijntje uit te lezen, doet de global shutter-sensor dat in één klap. Daardoor behoren vervormingen bij zeer snelle bewegingen tot het verleden.

Nieuwe creatieve mogelijkheden

De global shutter zorgt ook voor extreem snelle bursts tot 120 beelden per seconde bij volledige resolutie en continue focus-tracking. Zónder blackouts op het display of in de zoeker. Extreem snelle sluitertijden behoren ook tot de mogelijkheden én flitsen bij die snelheden. Dat opent volgens de reviewer nieuwe creatieve mogelijkheden in flitsfotografie.

Vastgelijmd aan atleten

Ook autofocustracking werkt uitstekend in combinatie met hoge seriesnelheden tot 120fps. En de ingebouwde beeldstabilisatie geeft voordeel tegen trillingen tot 8 stops. Vooral professionele sportfotografen zullen smullen van alle voordelen van de global shutter. Chip testte het uit tijdens een hordeloop en tijdens vérspringen en was onder de indruk. “De AF zat ‘vastgelijmd’ aan de atleten en volgde hun snelle bewegingen van begin tot eind.” Nog een voordeel: je fotografeert volledig geruisloos.

Pre-capture functie

Niet nieuw maar wel erg handig voor sportfotografen is de pre-capture functie, waarbij de camera al beelden vastlegt als je de ontspanknop half indrukt. Druk je hem volledig in, dan worden die beelden weggeschreven naar je geheugenkaart. De A9 III is daarbij ook nog eens een uitstekende videocamera, met onder meer 4K/120p.

Hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit ligt daarbij volgens de reviewer op een hoog niveau, met ruisarme beelden tot en met ISO 6400. Details en randscherpte zijn iets beter dan die van de voorganger. Kortom: “Sony luidt met de Alpha 9 III een nieuw tijdperk van hoogwaardige camerasensoren in. (…) de A9 III is gemaakt voor hoge snelheid.” Eindoordeel: 94/100.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIIAndere professionele reviewers over de Sony A9 III

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Sony A9 III vinden. Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

  • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy heeft een paar weken gefotografeerd met de Sony A9 III. Hij schrijft: “Het is onmogelijk om niet enorm onder de indruk te zijn. Deze camera is belachelijk snel, zelfs in onbewerkte resolutie met volledige resolutie, en het autofocussysteem is ongelooflijk.”
    De globale sluitersensor biedt volgens Andy echte voordelen. Sommige daarvan zijn uniek, zoals de garantie dat er geen kleurbanden ontstaan bij kunstlicht, en de mogelijkheid om bij elke sluitertijd te flitsen. Maar er zijn ook marginaler voordelen als je de A9 III vergelijkt met camera's met stacked sensoren. “Die hebben in de praktijk sowieso niet zoveel last van rolling shutter-vervorming.”
    Niet onbelangrijk is de ergonomische upgrade. Dankzij de bredere body, de vernieuwde grip en positievere knoppen is de A9 III makkelijker te gebruiken als je handschoenen draagt. Heel welkom voor wie vaak in de kou en regen fotograferen. In de gebruikersinterface en menu’s resteren overigens vervelende tekortkomingen, maar dat geldt volgens Andy voor de meeste camera’s.
    Naast alle zeer positieve nieuws zijn er ook tegenvallers: de kwaliteit van de beelden. “In termen van resolutie, dynamisch bereik en hoge ISO-ruis blijft hij aantoonbaar achter bij zijn collega's met meer conventionele gestapelde sensoren.” Het is een bij-effect van het gebruik van een global shutter-sensor. In de ‘echte wereld’ zal dat voor de doelgroep niet veel uitmaken, maar het beperkt de geschiktheid van de camera voor andere doeleinden, aldus Andy.
    Voorbij de ‘wauw’-factor die de global shutter oplevert en als je kijkt naar de hoge prijs, betekent dit dat de A9 III duidelijk een nicheproduct is. Je hebt veel betere allrounders. Maar verdien je je brood met het vastleggen van snelle sporten, dan “is de Sony A9 III een ongelooflijk talentvolle en aantrekkelijke optie”. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Sony A9 IIIPetapixel.com (Chris Niccolls, full review): “In betekenisvolle opzichten is de Sony A9 III een revolutionaire camera”, schrijft Chris. “Deze camera maakt opnamen mogelijk die ooit onmogelijk waren.”
    De Sony A9 III stuwt fotografie en cameratechnologie naar onbekende wateren. Maar niet alles gaat van een leien dakje, aldus Chris. “De beeldkwaliteit heeft een aantoonbare stap terug gezet. En hoe ongelooflijk de snelheid van de camera ook is, de keuze van Sony voor geheugenkaarttechnologie is minder vooruitstrevend dan de beeldsensor.”
    De Sony A9 III is de eerste in zijn soort, met verheven beloften van baanbrekendheid. “Sony maakt een aantal van deze beloften waar en bereidt de weg voor een toekomst waarin geen compromissen mogelijk zijn.” De conclusie is dat we er nog niet zijn. En dat voordat we er zijn, we misschien jaren verder zijn. “Maar in de tussentijd biedt de Sony A9 III fotografen vermogens op manieren die geen enkele camera ooit heeft geboden.”
    En dan nog de concurrenten. Want er zijn een aantal belangrijke spelers voor de doelgroep waar ook de A9 III op mikt. Volgens Chris zijn dat vooral de Nikon Z9 en de Sony A1. Dat zijn weliswaar ‘iets andere beesten’ met high res sensoren. Maar ze zijn ook snel en opmerkelijk goed in sport- en natuurfotografie. “Ze zijn ook veel beter dan de A9 III in termen van algehele beeldkwaliteit.”
  • Sony A9 IIIPcmag.com (Jim Fisher, full review): De global shutter-sensor van de Sony A9 III is de eerste in zijn soort voor fullframe camera's, schrijft Jim. “Hij overtreft de mogelijkheden van de beste mechanische en elektronische sluiters om unieke momenten vast te leggen. De camera is afgestemd op snelheid, zowel qua prestaties als qua opnamesnelheid, met een burst van 120fps in raw en een autofocussysteem dat iets geavanceerder is dan dat van Canon of Nikon.”
    Maar al die snelheid brengt ook een nadeel met zich mee: de beeldkwaliteit blijft achter bij die van de concurrentie. Bovendien betaal je een premie voor de allernieuwste technologie. Jim: “Sport- en actiefotografen van hoog niveau begrijpen dat het perfect vastleggen van een moment belangrijker is dan wat korrel in een beeld.” Vind je een wat lagere opnamesnelheid geen probleem of ben je van plan veel video te schieten, kijk dan naar de Canon EOS R3 en de Nikon Z8. Dat zijn volgens Jim eersteklas alternatieven.
    Kortom: hoewel de global shutter-sensor van de Sony A9 III wat concessies doet aan de beeldkwaliteit, bevriest hij actiemomenten perfect en ondersteunt hij opnames van 120fps met focus-tracking voor veeleisende sportfotografen. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
  • Engadget.com (Steve Dent, full review): Sony liep tijden voorop met fullframe systeemcamera’s, met tal van sensor-innovaties. De concurrentie liep snel in. Maar met de eerste Global Shutter-camera heeft Sony opnieuw een sprong voorwaarts gemaakt, schrijft Steve.
    En de A9 III is veel beter dan Steve had verwacht van een dergelijke product van de eerste generatie: “Het biedt verbluffende snelheden en ongelooflijke videomogelijkheden, tegen relatief lage kosten in termen van verminderde beeldkwaliteit.” De concurrentie biedt ook ‘verdomd’ snelle camera’s met hogere resolutie en betere beeldkwaliteit, zoals de Nikon Z9 en de Canon R3. “Ze hebben echter allemaal een rolluik, samen met problemen met flikkering en flitssynchronisatie die niet voorkomen op de A9 III.”
    Is het de moeite waard een groot bedrag te investeren voor nieuwe en onbewezen gestapelde sensortechnologie? Dat hangt volgens Steve van de koper af. “Actiefotografen en videografen zullen niet met hun ogen knipperen als de voordelen van Global Shutter hen helpen geld te verdienen. Tenzij je deze voordelen echt nodig hebt, zijn Nikons Z9 en Z8, en ook de Sony A1, veelzijdigere camera's. En de Z8 is aanzienlijk goedkoper.”
  • Focus Magazine (Erik Derycke, decembernummer 2023, preview): ‘Sony breekt snelheidsrecords’ kopt Erik boven z’n preview. Als enige Nederlandse medium mocht Focus van een voorproefje genieten met deze “revolutie in cameraland”. Een paar uur met een revolutie, hoe bevalt dat?
    Wat meteen opvalt: de verbeterde ergonomie. “De vorm van de grip is veranderd, zodat deze beter in de hand ligt.” Indrukwekkend is de heldere elektronische zoeker die geen blackouts kent.
    De camera heeft een ongelofelijk snelle burst. En Erik merkte direct de keerzijde: in no time levert de A9 III een enorme hoeveelheid beelden op. Dan ga je als vanzelf de superhoge snelheid met beleid toepassen “want anders ben je uren zoet met zoeken naar het beste beeld uit duizenden.” Erik kan niet wachten om de camera langer op de proef te stellen.
  • Sony A9 IIICameralabs.com (Gordon Laing, preview): De A9 III wordt volgens Gordon Sony’s snelste fullframe camera voor sport- en actiefotografie. Die snelheid komt vooral door de eerste fullframe CMOS-sensor van Sony met een globale sluiter. Die maakt ook korte metten met de rolling shutter van conventionele sensoren. Daardoor heb je geen scheeftrekkingen meer in video of elektronische foto's, en ook geen strepen meer in je beelden als je werkt met kunstlicht. Nóg een voordeel: je kunt flitsen synchroniseren met zeer korte sluitertijden.
    Is het een game changer? Volgens Gordon is hij dat inderdaad, maar alleen als je hem ziet voor wat hij is: een zeer gespecialiseerde camera die uitblinkt in zeer specifieke taken. Dus alleen voor foto- en videografen die dit soort taken willen uitvoeren én een ruim budget hebben, is het een game changer. Dus als je een camera nodig hebt die sneller is dan snel met z’n bursts. Of absoluut scheeftrekkingen in je beelden wilt voorkomen. Of de razendsnelle flitssynchronisatie nodig hebt.
    Alle andere foto/videografen kunnen beter voor een van de andere camera’s van Sony gaan, zoals de A7R V voor wie zeer gedetailleerde beelden wil, of de A7S III voor wie op video gericht is. Zoek je een echte allrounder, dan ben je beter af met de A1.
    Eén ding is volgens Gordon zeker: “In de zeer nichewereld van professionals die de Olympische Spelen en andere topsportevenementen fotograferen, is de A9 III een werkelijk indrukwekkende camera die Canon en Nikon werkelijk uitdaagt. Laten we kijken hoe ze reageren.”
  • Nando Harmsen op Cameraland.nl: Bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen was over het algemeen nooit zo te spreken over de ergonomie van de Sony A-camera’s, maar de afgelopen jaren is er veel verbeterd, maar met kleine stapjes. “Ik was echter aangenaam verrast toen ik de A9 Mark III in handen kreeg. Sony heeft met deze camera de vormgeving dusdanig aangepast dat de camera erg prettig in de hand ligt. De grip is goed vormgegeven, en de hoek die de ontspanknop op de grip maakt voelt natuurlijk aan.” Ook de instelwieltjes op de linkerschouder van de camera zijn een uitkomst voor een snelle wijziging van de transportfunctie en de autofocus. “Het enige waar Sony nog wat aan mag verbeteren is het instelwiel op de achterzijde.”
    De integratie van een global shutter is natuurlijk de grote wijziging van deze camera ten opzichte van de voorganger. “Met deze techniek is er nooit meer gevaar voor het rolling shutter effect wat perfect is voor een camera die helemaal op actie gericht is. Het ontbreken van een flits-synchronisatietijd is natuurlijk ook een groot voordeel.”
    Je kunt helaas niet elke gewenste sluitertijd voor flits gebruiken, schrijft Nando. “Maar zelfs de 1/1.000 seconde die meestal zonder problemen behaald kan worden is echter nog steeds een flinke winst ten opzichte van een gangbare flits-synchronisatietijd van 1/200 seconde.”
    De global shutter heeft helaas wel een negatieve invloed op de ISO-prestaties en het dynamisch bereik, aldus Nando. “Dit zal ongetwijfeld in de komende jaren verbeterd worden, maar daar kan de Sony A9 mark III niet van profiteren.” Bekijk het hele review van Nando >>
  • Sony A9 IIITechradar.com (Timothy Coleman, full review): De Sony A9 III is volgens Timothy de beste spiegelloze camera in zijn soort voor bepaalde gebruikssituaties, vooral voor snelle actie- en flitsfotografie. “Een moedige zet van Sony, die altijd al een vernieuwer is geweest. De A9 III is in feite een model van de eerste generatie, omdat het een geheel nieuwe spiegelloze camera met global shutter is.”
    En voor een model van de eerste generatie is de A9 III verbazingwekkend effectief, schrijft Timothy. “Hij biedt het beste camera-ontwerp ooit van Sony, de snelste burst-opnamen ooit, de meest betrouwbare autofocus, het meest veelzijdige hulpmiddel voor flitsfotografie en geen enkele rolling shutter-vervorming.”
    Perfect is ook deze camera niet. Want 24 megapixel biedt voor sommige fotografen te weinig details in de beelden. Ook heeft de global shutter een negatieve invloed op de beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. En dan is er nog het gebruik van CFexpress-kaarten van type A. Dat is een knelpunt dat de beste prestaties verhindert. “Maar afgezien van deze punten heeft Sony's gok met radicaal nieuwe technologie zijn vruchten afgeworpen: de A9 III is de nieuwe hogesnelheidscamera.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan voelde ware schokgolven bij de aankondiging van de Sony A9 III. “Sony's camera's uit de A9-serie zijn al lang gericht op sport-, natuur-, evenementen- en andere snelle actiefotografen, en de A9 III-update, verankerd door een global shutter, breidt de mogelijkheden die deze niche zoekt dramatisch uit met wat in wezen een superset is van eerdere Sony-camera's.”
    De A9 III is volgens hem een nichecamera, maar die niche is groot, met een gebied zo breed als sport-, natuur- en evenementfotografie. “Als je carrière afhangt van het maken van de perfecte foto, staat de Sony A9 III, met 120 fps, ongelooflijke AF-prestaties en een verduisteringsvrije zoeker, voor je klaar.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Digitalcameraworld.com (James Artaius, review): De Sony A9 III is volgens James de meest geavanceerde camera ter wereld. Ga maar na: hij heeft 's werelds eerste fullframe global shutter-sensor aan boord die foto's met volledige resolutie van 120fps en sluitertijden van 1/80.000 sec levert. Daarbij komt de speciale AI-verwerkingseenheid die tot doel heeft menselijke bewegingen te voorspellen voor betere AF-tracking.
    James: “Deze camera luidt een nieuw tijdperk voor fotografie in en opent deuren waarvan anderen eenvoudigweg niet de sleutels hebben. Geen gimmicks: als je een sportfotograaf op topniveau bent, is dit een hulpmiddel waar je gewoon niet zonder wilt – ook al bleek de AF in mijn ervaring af en toe funky.”
  • Sony A9 IIICampkinscameras.com (Owen Howell, vergelijkingsreview): Owen heeft de Sony A9 III op detailniveau met voorganger A9 II vergeleken. Zijn conclusie: het zijn beide uiterst capabele camera’s gericht op professionals. “De A9 III brengt echter een aantal werkelijk baanbrekende technologieën met zich mee.”
    Meest revolutionaire upgrade is natuurlijk de global shutter, die rolling shutter volledig elimineert. Dit opent ongekende mogelijkheden, zoals black-outvrije bursts tot 120 fps, flitssynchronisatie van 1/80.000 sec en beeldopname zonder bandvorming.
    Voor fotografen die dit niveau van snelheid en vervormingsvrije kwaliteit nodig hebben, betekent de A9 III daarom een enorme sprong voorwaarts, schrijft Owen. “Verbeterde AF met onderwerpherkenning, 10-bits 4K 120p-video en 5-assige stabilisatie vergroten de creatieve mogelijkheden.”
    Maar je zou bijna vergeten dat ook de Sony A9 II een uitstekende, zeer competente camera is met een uitstekende beeldkwaliteit, continu-opnamen tot 20fps en robuuste videofuncties. Bovendien heeft hij een ‘kleinere voetafdruk’, waardoor hij een stuk draagbaarder is.
  • Sony A9 IIIFocus-review.com (Jan Paul Mioulet, test): De Sony A9 III biedt dankzij de global shutter mogelijkheden waar concurrenten niet aan kunnen tippen, schrijft Jan Paul. “De Sony A9 III is een camera die hoog op je verlanglijst moet staan als snelheid belangrijk is, of als je graag flits en daglicht combineert, of snelbewegende onderwerpen zonder vervorming wilt filmen.” Al is de prijs stevig, met de Sony A9 III haal je wel een unieke camera in huis.
  • Fstoppers.com (bruidsfotograaf Jason Vinson, hands on): Voor het soort werk dat Jason doet, voelt de Sony A9 III als de perfecte camera die speciaal voor hem is gebouwd. “Hoewel ik weet dat sommige gebruikers een hoger aantal megapixels wilden zien, denk ik dat 24 megapixels de beste keuze is voor bijna alles wat ik doe.”
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top off the market. Take a while to use all possibilities. With more heavily lenses the body is to small (Canon 1D Nikon 6d) and does not fit in your hands.” Bekijk alle reviews van kopers >>
  • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De Sony A9 III met z’n global shutter veroorzaakte schokgolven door de foto-/videogemeenschap toen hij werd aangekondigd, zegt Chris in deze video. Maar maakt deze camera de hype waar? Of overschaduwen compromissen de revolutionaire technologie? Chris zoekt het voor je uit in een prachtige review op YouTube.
    Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem reclamevrij onderaan deze pagina.
  • Gordon Laing (video-review): In een serie video-reviews neemt de bekende reviewer Gordon Laing de A9 III stevig onder de loep. In deel 1 gaat hij in op de vraag: is de Sony A9 III een tech-leader of een game changer?
    Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem reclamevrij onderaan deze pagina.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A9 III

  • Eerste ter wereld: global shutter stacked sensor
  • Hoge beeldkwaliteit: stacked sensor met 24.6MP
  • Razendsnel vlaggenschip: 120fps continu blackout-vrije opname met AF/AE
  • Uithoudingsvermogen: buffer van 120 raw-beelden
  • Precapture: tot 120 beelden in het geheugen
  • Razendsnelle sluitertijd: tot 1/80.000 seconde + flits-sync op elke snelheid
  • Flikkervrij schieten: geen ‘banding’ bij fotografie in kunstlicht
  • Hoogwaardige video: tot 4K/120fps zonder crop
  • Topklasse EVF: 9.44 miljoen pixels en refresh rate van 240Hz
  • Nieuw 3.2 inch touchscreen: 4-assig met 2.1 miljoen pixels
  • Nieuwe Bionz XR processor: 8 keer krachtiger dan de voorganger
  • Pre-Capture-functie en knop voor snelheidsboost
  • Trillingvrije beelden: 8-stops beeldstabilisatie
  • Flitssynchronisatie: tot 1/80000s (1/16000s tijdens continu opname)
  • Perfecte autofocus: 759-punts fasedetectie-AF met tracking
  • Verbeterd ergonomisch grip ontwerp
  • Professioneel: dubbele CFexpress Type A en SD-geheugenkaartsleuven

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Kort YouTube-filmpje over de Sony A9 III

Bekijk een geweldig filmpje over de Sony A9 III op YouTube (7:09 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Chris Niccolls: YouTube-review van de Sony A9 III

De Sony A9 III met z’n global shutter veroorzaakte schokgolven door de foto-/videogemeenschap toen hij werd aangekondigd, zegt Chris onderstaande deze video (18:20 minuten). Maar maakt deze camera de hype waar? Of overschaduwen compromissen de revolutionaire technologie? Chris zoekt het voor je uit. Bekijk z’n prachtige review hieronder.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Gordon Laing: YouTube-review van de Sony A9 III

In een serie video-reviews over de Sony A9 III neemt de bekende reviewer Gordon Laing deze topcamera stevig onder de loep. In deel 1 (35:28 minuten) gaat hij in op de vraag: is de Sony A9 III een tech-leader of een game changer? Voor wie echt alles wil weten over deze camera: verplichte kost.

Sony A9 III op CameraNU.nl >>

Sony A9 III op Cameraland.nl >>

Sony A9 III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy