Sony A9 II: vlaggenschip systeemcamera voor professionals

Sony komt met een upgrade van z’n vlaggenschip systeemcamera voor professionele fotografen: de Sony A9 II. Hoe spectaculair zijn de verbeteringen ten opzichte van z’n uitstekende voorganger uit 2017? Focus Predicaat ‘Super’. Diamant Award op Zoom.nl. Gold Award bij DPReview. Alle belangrijke reviews!

Breaking: opvolger Sony A9 III komt eraan

Sony heeft op 7 november 2023 de Sony A9 III aangekondigd. Een sensationeel nieuw vlaggenschip voor sport- en actiefotografen dat eind januari 2024 op de markt komt. Benieuwd?

Mijn preview van de Sony A9 III >>

Sony A9 IISensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 678gr | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Highlights van de Sony A9 II

 • Optimale beeldkwaliteit: 24.2 megapixel fullframe Exmor RS CMOS-sensor
 • Razendsnel scherp: fasedetectie autofocussysteem met 693 punten
 • Verbeterde BIONZ X beeldprocessor
 • Snelle bursts: tot 20 beelden per seconde met AF/AE-tracking
 • Enorm dynamisch bereik: 15 stops
 • Uitstekende beeldstabilisatie: 5-assig, 5.5 stops winst
 • Kwaliteitsvideo: UHD 4K met 30fps; Full HD met 120fps

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Sony A9 II Nikon, Canon en Sony

Na Nikon en Canon met de aankondigingen van hun nieuwe professionele vlaggenschepen (Nikon D6 en Canon 1D X II) onthult ook Sony z’n nieuwe versie van het topmodel voor professionals. Gelukkig, dan kunnen we binnenkort met z’n allen gaan kiezen. Nou ja: de professionals dan...

Zomerspelen Tokyo in... 2021

Wat uiteraard meespeelt bij de lancering van de topmodellen in 2019/2020, is de komst van de Olympische Zomerspelen in Tokyo, die voor 2020 gepland stonden, maar inmiddels zijn uitgesteld vanwege corona. Daarvoor zullen dit soort topcamera’s ingezet gaan worden. Sony hoopt flink wat klandizie af te snoepen van de andere 2 reuzen. Die hebben met hun DSLR’s nog steeds vaste voet aan grond bij professionele sport- en actiefotografen. De meeste van hen schieten nog steeds met een top-spiegelreflex, en niet met een systeemcamera. Zal dat bij de Spelen in Tokyo anders zijn?

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Sony A9 IISchepje erbovenop

Aan Sony zal het niet liggen. Was de Sony A9 al waanzinnig goed, de Mark II doet daar nog een schep bovenop. Al zijn de wijzigingen ten opzichte van de eerste versie veel minder spectaculair dan toen de Sony A9 gepresenteerd werd in 2017 en alle reviewers van hun teststoeltjes vielen van verbazing / verrukking.

Indrukwekkende features

De Sony Alpha A9 II bouwt heel duidelijk verder op z’n voorganger. Hij heeft dezelfde indrukwekkende features en voegt daar het nodige aan toe. Hij heeft betere connectiviteit, een verfijnder ontwerp en zet snellere prestaties neer. De uitstekende 24.2 megapixel fullframe Exmor RS BSI stacked CMOS-sensor zit ook in de Mark II. Daarnaast heeft hij een gloednieuwe BIONZ-X processor. Dat zorgt voor veel meer snelheid en kracht. En die zullen sportfotografen goed kunnen gebruiken, daar in Tokyo.

Sony A9 IIElektronische sluiter zonder blackout

Ook de Sony A9 II heeft weer een elektronische sluiter zonder blackout. Daardoor blijf je je onderwerp zien tijdens het schieten. De elektronische sluitertijd loopt tot liefst 1/32000s, waardoor je ook bij zeer helder weer of bij felle verlichting, zoals in stadions, met een groot diafragma kunt schieten. Die elektronische sluiter is ook geheel stil, wat van pas kan komen bij spannende momenten tijdens een sportwedstrijd.

Razendsnelle bursts

De Sony A9 II is ook weer razendsnel. Met de mechanische sluiter schiet je tot 10 beelden per seconde, ook met een flitser. Met de elektronische sluiter haal je 20 beelden per seconde.

Ongekend snelle autofocus

Sony is marktleider als het gaat om autofocus. Alle recente camera’s krijgen daarvoor veel lof toegezwaaid door de reviewers. Alle high tech vind je terug in de A9 II. De 693 fasedetectie en 425 contrastdetectie autofocuspunten bedekken bijna het hele sensoroppervlak. De autofocus is ongekend snel, zelfs bij weinig licht.

Je onderwerp volgen

Ook in het volgen van onderwerpen is de A9 II een ster. Heeft hij je onderwerp eenmaal te pakken, dan laat hij niet meer los. Jij kunt je volledig concentreren op de mooiste compositie, want positiewijzigingen volgt hij als een vasthoudende terriër.

Sony A9 IIEye AF voor mens en dier

Over terriërs gesproken: net als de recente andere Sony’s heeft hij Eye autofocus aan boord die óók voor dieren werkt. Dieren in het wild, of je huisdier. Uiteraard werkt dit ook voor portretten van mensen. Je kunt zelfs kiezen of je op het linker- of rechteroog scherpstelt. Eye AF met Touch Tracking is trouwens ook beschikbaar voor video-opnames. Schiet je een video met de A9 II, dan volgt Touch Tracking het onderwerp dat jij hebt aangeraakt op het scherm.

Scherpstellen bij weinig licht

Dankzij geavanceerde AF-algoritmen stelt de Sony Alpha A9 II trouwens nog scherp bij zeer weinig licht. Ook handig is de multi-selector waarmee je het focusgebied heel eenvoudig kunt verplaatsen, zelfs met de ontspanknop half ingedrukt.

Filmen als de beste

Ook filmen kan de Sony A9 II uitstekend. Volledige pixeluitlezing zonder pixel binning maakt het mogelijk om 2.4 keer zoveel gegevens die nodig zijn voor 4K uit te voeren naar een Ultra HD 4K beeld met 3840 x 2160 pixels.

Soepele gegevensoverdracht

Flink verbeterd ten opzichte van de voorganger is de soepele, betrouwbare en snelle gegevensoverdracht van grote afbeeldingsbestanden naar een FTP-server. Die is beschikbaar via de 1000BASE-T ethernetaansluiting. FTPS via SSL/TLS garandeert een hoge beveiliging.

FTP-gegevensoverdracht

Om aan professionele behoeften te voldoen voor snelle levering van fotobestanden, ondersteunt de Sony A9 II FTP-gegevensoverdracht op de achtergrond tijdens en na het fotograferen voor JPEG- en RAW-bestanden. Maximaal 9 FTP-servers kunnen vooraf worden toegewezen.

Op afstand bedienen

Met Remote Camera Tool desktop-applicatie is het mogelijk om de A9 II op afstand te bedienen. Dit is handig als je als fotograaf beperkt toegang hebt tot je camera, zoals bij het fotograferen vanuit vogelperspectief vanaf het dak van stadion.

Draadloos pc-fotograferen

Naast de 2.4GHz-band biedt de Sony Alpha A9 II snelle data-overdracht via 5GHz wifi. Draadloos pc-fotograferen is ook mogelijk. Daardoor heb je meer vrijheid en ben je bevrijd van het werken met kabels.

Nieuwe USB C

De nieuwe USB Type C-aansluiting en verbeteringen aan het PC-algoritme voor het fotograferen op afstand zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de overdrachtssnelheid. Je kunt grote ongecomprimeerde RAW-afbeeldingen probleemloos overzetten zonder onderbreking van de workflow.

Hoe valt hij bij de reviewers?

Kortom: een echt vlaggenschip van Sony. Ik ben erg benieuwd hoe hij valt bij de reviewers. Ik verwacht zelf wel een kritische houding: de verbeteringen zijn niet wereldschokkend. Tegelijk was de Sony A9 al zo ontzettend goed. En is het altijd nodig om de hemel te bestormen?

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A9 II

De Sony A9 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A9 II

 • Perfecte actiecamera voor nieuws- en sportfotografen
 • Veel betere en snellere workflow voor professionals dan voorganger
 • Snellere interfaces, betere connectiviteit en overdracht van beelden
 • Uitstekende beeldstabilisatie
 • Beste autofocus in zijn klasse
 • Autofocus met Realtime Eye AF en Realtime AF-tracking
 • Sporters in volle actie volgen is kinderspel
 • Zeer snelle camera: razendsnelle burst en rappe autofocus
 • Snellere burst dan de vlaggenschepen van concurrenten
 • Compact en licht maar toch zeer stevig en prettig handgevoel
 • Betere ergonomie, waaronder grip en knoppen

Zwakke punten van de Sony A9 II

 • Sensor en processor identiek aan die van voorganger
 • Snelheid gelijk aan die van voorganger
 • Geen XQD- of CFexpress-kaartsleuven
 • Videospecs zijn wat mager

Awards voor de Sony A9 II

 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award

 

Sony A9 IIFocus Magazine over de Sony A9 II

Sony is ‘klaar voor de uitdaging’ kopt Focus Magazine in zijn mooie review van de Sony A9 II (januarinummer 2020). Maar wat is er nieuw aan de camera, en vooral: wat wil Sony ermee bereiken?, vraagt reviewer Erik Derycke zich af.

Identieke beeldkwaliteit

In ieder geval zijn we er met de beeldkwaliteit niet op vooruitgegaan. Die is identiek aan die van de voorganger, want de sensor en beeldprocessor zijn onveranderd. En ook de snelheid is niet toegenomen. Maar gelukkig kijkt reviewer Erik ruimer dan beeldkwaliteit en snelheid. Namelijk naar de doelgroep van deze camera en wat die nodig heeft.

Snellere workflow

En die doelgroep – professionele sportfotografen en fotojournalisten – heeft meer dan voldoende aan een resolutie van 24 megapixel en een burst van 20 beelden per seconde, wat nog steeds de snelste burst is in deze klasse. Nee, voor deze doelgroep telt veel meer: een versnelling van de workflow.

Snel je foto’s bij de opdrachtgevers

Die is zo belangrijk omdat ze die fantastische beelden vanaf Tokyo 2020 straks razendsnel bij de opdrachtgevers moeten zien te krijgen: persagentschappen, fotoredacties en nieuwswebsites. En dan is niet meer resolutie maar juist een razendsnelle workflow essentieel. Opdrachtgevers willen zo ongeveer in real time beelden van belangrijke wedstrijden en gebeurtenissen. Lukt je dat niet, dan verlies jij de wedstrijd van de concurrentie.

Snellere interfaces en overdracht

Vrijwel alle verbeteringen in de Sony A9 II zijn dus daarop gericht: een snellere en ook handigere workflow. En dus zijn de interfaces versneld, is er een de usb-type c connector gekomen met ondersteuning voor de snellere usb 3.2 Gen 1-standaard. Ook de draadloze connectie is verbeterd, waardoor beelden veel sneller op je mobiele apparaat gezet kunnen worden, of verzonden via een mobiele mifi router.

Spraakmemo’s aan je foto’s toevoegen

Ook hiermee samenhangende handigheden zijn toegevoegd. Zoals de mogelijkheid om gesproken informatie te kunnen toevoegen aan je beelden. Focus noemt de mogelijkheid voor een sportfotograaf om bij een foto in te spreken welke speler het winnende doelpunt heeft gemaakt. Handig voor de bureauredacteur die die tekst in een handomdraai kan bewerken tot fotobijschrift.

Betere ergonomie

Ook ergonomisch zijn er verbeteringen doorgevoerd, die niet zo opvallen maar wel veel kunnen uitmaken. Een betere handgrip bijvoorbeeld, een grotere AF-ON knop en een betere multikeuze-knop, die je met je handschoenen aan kunt bedienen. Handig voor wintersport-fotografen.

Focus Predicaat Super

Daarnaast zijn ook de autofocusprestaties flink verbeterd, en die van de voorganger waren al goed. Zo is de slimme Realtime Eye AF en Realtime AF-tracking toegevoegd. “Het volgen van sporters in volle actie wordt zo kinderspel.” Kortom: Sony heeft perfect het verlanglijstje van de doelgroep afgewerkt. Dus deze Sony A9 Mark II zal de nieuws- en sportfotografen zeker kunnen bekoren. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.2.

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIChip Fotomagazine over de Sony A9 II

Eén ding is zeker: het beslissende moment mis je niet met de Sony A9 II, aldus Chip Fotomagazine in z’n mooie review (februarinummer 2020). Want deze topcamera heeft “de op één na snelste burstmodus van onze toplijst en een erg nauwkeurige autofocus.” Is dit de ideale combinatie voor sport en wildlife?

Cruciaal: het beslissende moment vangen

Voor sportfotografen is het vastleggen van dat beslissende moment cruciaal, want hij kan die foto’s verkopen aan persbureaus en redacties. De timing moet dus perfect zijn, waarbij “niet alleen het schot op doel zichtbaar moet zijn, maar ook de uitdrukking op het gezicht van de keeper”. Perfecte scherpte is daarbij ook van belang. En het schieten van snelle series is de enige manier om het cruciale moment niet te missen.

Razendsnelle camera

En juist daarin blinkt de Sony A9 II uit: hij schiet 20 beelden per seconde, en een speciale geheugenchip kan de enorme hoeveelheid data vastleggen en verwerken. Met die snelle burst is hij een stuk rapper dan de vlaggenschepen van Canon en Nikon. Daarbij blinkt de Sony ook nog eens uit met een autofocussnelheid van 0.2 seconde. Wel is de inschakeltijd trager dan die van de Canon en Nikon.

Heerlijke autofocus

De hybride autofocus is ‘heerlijk’ aldus Chip. Kunstmatige intelligentie is aan boord, waardoor de autofocus ook snel en precies bewegingen kan voorspellen. Ook heeft hij de befaamde gezichts- en oog-AF van Sony, waardoor je “snel zeer nauwkeurig kunt scherpstellen op zowel menselijke als dierlijke ogen.” In de praktijktest van Chip werkte die autofocus fantastisch. “De AF reageerde snel en wist steeds weer zijn doel te treffen, zelfs bij willekeurige bewegingen, ver inzoomen en matige lichtomstandigheden.”

Betere connectiviteit: snel bestanden versturen

De Sony A9 II is licht voor een dergelijke professional, en ligt “zeer stevig en prettig in de hand”. Hij is beter bestand tegen stof en spatwater dan de voorganger. En hij heeft 5-assige beeldstabilisatie, wat 5.5 stops winst oplevert. Daarnaast heeft hij tal van functies aan boord die professionals zullen aanspreken: betere connectiviteit, snellere wifi, waardoor je als sportjournalist je opnames direct naar de redactie kunt sturen.

Uitstekende camera

De Sony A9 II is kortom een uitstekende camera, aldus Chip. De reviewer vindt het wel jammer dat hij slechts op details verschilt van de voorganger. Aan het echte ‘selling point’, de snelheid van de burst, is niets veranderd. Kijk dus zeker ook naar de voorganger. Eindoordeel: het zeer hoge cijfer 1.3 (een 1 is bij Chip het hoogst haalbare).

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIAndere (professionele) reviewers over de Sony A9 II

 • Fototijdschrift Zoom.nl (full review, aprilnummer 2020): “Topsport-Sony” kopt Zoom.nl boven z’n review, en die kop is voor dubbele interpretatie vatbaar: deze Sony A9 II is speciaal bedoeld voor fotografie van (supersnelle) topsporten, maar hij behoort zelf ook tot de absolute top. Reden voor Zoom.nl – ik verklap het alvast – om hem de Diamant Award toe te kennen, vergelijkbaar met een Olympische medaille zeg maar.
  Toch is hij niet heel veel beter dan z’n voorganger, die al onnoemelijk goed was. De verbeteringen zijn volgens de reviewer niet enorm talrijk, maar wel goed gekozen met een duidelijke focus op de doelgroep van deze camera: professionele sport- en actiefotografen.
  “Ben je geen professionele sportfotograaf, dan is upgraden naar deze A9 II niet nodig. Ben je echter een professional die snel en zonder problemen beeld moet aanleveren, dan is deze A9 II een uitstekend stuk gereedschap.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.1.
 • Dpreview.com (Carey Rose, full review): De Sony A9 Mark II heeft volgens Carey het beste autofocussysteem dat de reviewers van DPReview ooit heeft gezien. Deze fullframe camera is compact maar heeft een goede grip, produceert geweldige raw- en jpg-beelden, en ook nog hoge video-kwaliteit. Ook de accuduur is uitstekend.
  Toch is er nog winst te behalen voor Sony: de videomogelijkheden kunnen uitgebreider, en ook het display verdient een upgrade. Hou er verder rekening mee dat dit een sportcamera is, dus wie op zoek is naar maximale resolutie of dynamisch bereik, vindt bij andere camera’s meer van z’n gading.
  Al met al is de Sony A9 II sterk concurrerend ten opzichte van de belangrijkste rivalen, en troeft in sommige gevallen deze rivalen af. Voor sport- en actiefotografen is het een zeer aantrekkelijke camera. Eindoordeel: Gold Award met een score van 90%.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De A9 II is makkelijk in gebruik. De custom knoppen op de camera zijn helemaal naar eigen instellingen te programmeren. Je kunt je camera dus helemaal laten functioneren zoals jij wilt met snelknoppen naar bepaalde instellingen. De silent shutter is subliem!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Techradar.com (Sharmishta Sarkar, full review): De Sony A9 II is volgens Sharmishta speciaal ontworpen met de fotojournalist in gedachten. Voor de gemiddelde fotograaf is hij een flinke ‘overkill’: hij/zij zal de de meeste nieuwe functies ongebruikt laten en de camera dus onderwaarderen.
  Maar voor de doelgroep is dit een echte upgrade van de originele Sony A9. Het voelt volgens de reviewer veel verfijnder aan. Voor fotografen in het veld is het echt een hele effectieve en efficiënte camera.
  Kleine minpunten zijn er wel. Zo zijn er geen XQD- of CFexpress-kaartsleuven aanwezig, die ervoor zorgen dat bestanden sneller op de kaart worden opgeslagen. Ook de beperkte touchscreen-functionaliteit valt op. Beide features blijven hetzelfde als in de A9.
  Behalve het toevoegen van real-time eye-AF aan 4K-video-opnames, zijn er geen andere verbeteringen aangebracht voor het filmen. Er is nog steeds geen ondersteuning voor S-Log en de camera kan alleen 8-bit 4:2:0 video intern opnemen. De enige manier waarop je 8-bit 4:2:2-video kunt uitvoeren is extern via de micro-HDMI-poort.
  Groot voordeel is dat Sony sinds het uitbrengen van de A9 in 2017 diverse zeer goede lenzen met een lange brandpuntsafstand heeft uitgebracht. Daardoor worde de A9 II een zeer aantrekkelijke sportcamera, al is de concurrentie van de Canon EOS 1D X Mark III en de Nikon D6 natuurlijk moordend. Eindoordeel: de hoogste score: 5 van de 5 sterren.
 • Shoot.be (Sven Van Herck, full review): “Sony a9 II review: Olympisch goud” kopt de website van het Belgische fototijdschrift Shoot boven z’n review van de Sony A9 II. Voorganger Sony A9 was al een geweldige camera toen hij in 2017 op de markt kwam, en dat is hij vandaag de dag nog steeds, aldus reviewer Sven.
  De echte professionals hebben echter meer wensen op het vlak van productiviteit en connectiviteit. En daarom zullen zij de A9 II maar al te graag in huis halen. Hij heeft namelijk een verbeterde autofocus en hogere framerate met de mechanische sluiter. Ook kun je beelden sneller dan ooit tevoren doorsturen naar je klant.
  “Met het oog op de Olympische Spelen van 2020, waarbij elke seconde telt, is alleen het beste goed genoeg.” Helaas ligt hij met zijn hoge prijskaartje buiten het bereik van de meeste hobbyfotografen. “Maar tegelijkertijd wordt met zijn komst de originele a9 zeer waarschijnlijk betaalbaarder dan ooit.” En dat is nog steeds een zeer goede camera.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony A9 II is sneller, verfijnder, duurzamer en veelzijdiger dan z’n voorganger. Hij is daardoor een nóg beter hulpmiddel geworden voor professionele sportfotografen en fotojournalisten. En dat zijn nog duidelijker dan bij de voorganger de doelgroepen voor deze camera.
  Canon en Nikon moeten zich nu nog meer zorgen maken. Vooral ook omdat Sony de laatste jaren nieuwe lenzen met een langere brandpuntsafstand heeft uitgebracht. Het is daarom nooit een betere tijd geweest dan nu om over te stappen op Sony.
  Maar beide camera-reuzen brengen in ongeveer dezelfde tijd hun eigen nieuwe vlaggenschepen voor de Olympische Spelen op de markt. Interessant daarbij is dat ze vooralsnog vasthouden aan hun DSLR-camera’s: de Canon EOS-1D X Mark III en de Nikon D6.
  Zolang daarover nog niet genoeg duidelijk is, is de Sony Alpha A9 II een aantrekkelijke optie voor professionele fotografen. De update behelst een breed scala aan relatief kleine, maar alles-bij-elkaar belangrijke verbeteringen aan een vlaggenschipcamera die al een echte snelheidsduivel was.
  Sony heeft bij het bouwen van z’n nieuwe vlaggenschip duidelijk goed geluisterd naar hun pool van professionele gebruikers en ambassadeurs. De Mark II is daardoor een camera die de Olympische Spelen echt waardig is. Eindoordeel: de hoogste score: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Sony A9 II is de snelste, meest ‘woeste’ fullframe sportcamera die de reviewer ooit heeft gebruikt. Hij heeft een verbluffende snelheid, top autofocusprestaties en fenomenale connectiviteit. Dit is volgens hem de ‘game changer’ voor professionele fotografen.
  De Sony A9 II is op alle vlakken zo razendsnel dat de beperking hem zit in de snelheid van... de fotograaf. Die razende snelheid vind je op alle gebieden: bursts, eye-tracking, autofocus-tracking.
  De razendsnelle burst van 20fps is dus heel mooi. Maar jammer is wel dat deze Sony iets mist als de Pro Capture-functie die je vindt op bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1X. Die zorgt ervoor dat je 14 frames buffert vóórdat je de sluiter volledig indrukt. Dan mis je nooit meer het kritieke moment.
  Maar echte kritiek op de A9 II is dit natuurlijk niet. Want als de belangrijkste kritiek op een camera is dat hij te snel is om bij te houden, dan betekent dat vooral lof voor Sony en dus: missie volbracht. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De beeldkwaliteit van de A9 Mark II is identiek aan die van z’n voorganger. Dit komt doordat hij dezelfde sensor en processor heeft. Maar wat Erik tijdens het testen opviel was de enorme verbetering van de autofocus. En dat terwijl die van de A9 Mark I al niet beroerd was.
  Die betere autofocus is te danken aan de slimme algoritmes die Sony heeft ontwikkeld voor oog-autofocus en autofocus-tracking. Daarmee wordt het volgen van bijvoorbeeld sporters in volle actie of dieren in de natuur kinderspel.
  Erik staat stil bij een review op Fstoppers.com, waarin de reviewer enorm teleurgesteld was omdat de Mark II niet 30 beelden van 46 megapixels per seconde schiet. De reviewer heeft volgens Erik niet goed opgelet. “Dat stond niet op het verlanglijstje van de doelgroep voor deze camera, wél de verbeteringen aan de workflow die Sony heeft doorgevoerd. Samen met de inmiddels beproefde autofocusalgoritmen maken zij de A9 Mark II tot een camera die nieuws- en sportfotografen zeker zal kunnen bekoren.” Wat stellen de Nikon D6 en Canon EOS 1D X Mark III daartegenover? vraagt Erik zich af.
 • Digifotopro.nl (hands on): Fototijdschrift Digifoto Pro vloog naar Antalya in Turkije om te zien hoe het onder sportfotografen erg populaire vlaggenschip van Sony presteert. “De eerste beelden die uit onze camera komen rollen (RAW + JPG onbewerkt) liegen er niet om.”
  De redacteuren kregen uiteraard trainende atleten voor hun camera’s. “De Sony A9 stond al bekend als perfecte partner voor sportfotografen dankzij de enorme snelheid en het voordeel van een elektronische zoeker én silent mode. De A9II doet er nog een schepje bovenop door nóg sneller te zijn en, onderschat het niet!, door verbeterde connectivity mogelijkheden.”
  Die verbeterde communicatie-kracht helpt fotografen sneller hun foto’s door te sturen naar bijvoorbeeld persbureaus met de juiste (voice)tags. Leuk om de beelden even te bekijken op de website van Digifoto Pro.
 • Cameralabs.com (preview): De Sony A9 II bouwt voort op de meest innovatieve professionele sportcamera tot nu toe. De 24 megapixel stacked sensor met z’n stille 20fps burst, z’n black-out-vrije zoeker en z’n minimale distorsie combineert hij met de allernieuwste manier om beelden te verwerken, een sterk verbeterde connectiviteit plus allerlei tweaks aan de body.
  Veel van die verbeteringen zijn afkomstig van de Sony A7R IV. Zoals de 10 fps mechanische bursts, de dubbele UHS-II-slots, de betere stabilisatie en de verbeterde afdichtingen. Daarnaast werkt de ethernet-poort 10 keer sneller en ook de andere connectiviteit-features zijn flink verbeterd. Ook kun je spraakmemo’s toevoegen aan afbeeldingen, ideaal voor fotojournalisten en anderen die hun beelden snel willen voorzien van informatie voor de bureaus.
  Kortom: in de kernfuncties is niet veel gewijzigd, maar toch is de Sony A9 II een professionelere camera dankzij de upgrades afkomstig van de A7R IV plus alle verbeteringen in de workflow. Daar komt nog bij dat Sony een veel groter aanbod aan professionele lenzen heeft dan bij de introductie van de Sony A9. Ideaal voor sportfotografen.
 • Fstoppers.com (preview): Voor sommige fotografen zal wat de Sony A9 II te bieden heeft een beetje teleurstellend zijn. Maar bedenk wel dat de release van z’n voorganger pas 3 jaar geleden was. En die was al zo goed. Hoe ver kun je daar nog overheen op dit moment?
  Bij professionele sportevenementen zie je nu nog zelden een prof met een Sony A9. Maar dat heeft niet zozeer met de kwaliteit te maken. De fotobureaus hebben simpelweg heel veel geïnvesteerd in de systemen van Canon en Nikon om zomaar een overstap te kunnen maken.
  Toch: een betere 30 megapixel sensor met betere prestaties bij lage ISO’s was perfect mogelijk geweest voor de Sony A9 II. Maar voor Sony heeft dat geen prioriteit, aangezien de kloof tussen de A9 II en de concurrentie al behoorlijk groot is. Hoewel we natuurlijk nog moeten afwachten waarmee Canon en Nikon volgend jaar precies gaan komen.

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A9 IIBelangrijkste kenmerken van de Sony A9 II

 • Optimale beeldkwaliteit: 24.2 megapixel fullframe Exmor RS CMOS-sensor
 • Razendsnel scherp: fasedetectie autofocussysteem met 693 punten
 • Verbeterde BIONZ X beeldprocessor
 • Snelle bursts: tot 20 beelden per seconde met AF/AE-tracking
 • Lichtgevoelig: ISO-bereik uitbreidbaar tot 204.800
 • 1000Base-T LAN-terminal en 5GHz wifi
 • Helder in beeld: elektronische zoeker, resolutie: 3.69 miljoen pixels
 • Enorm dynamisch bereik: 15 stops
 • Uitstekende beeldstabilisatie: 5-assig, 5.5 stops winst
 • Kwaliteitsvideo: UHD 4K met 30fps; Full HD met 120fps
 • Ondersteuning voor ongecomprimeerde 14-bits RAW
 • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven (UHS-I/II)
 • Simultaan opnamemogelijkheid
 • Robuust werkpaard: stof- en spatwaterbestendige behuizing

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony A9 II

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony A9 II. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A9 II op CameraNU.nl >>

Sony A9 II op Cameraland.nl >>

Sony A9 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy