Sony A7S III: koning van de video

De Sony A7S III is het nieuwe werkpaard voor videografen. Hij zet ultieme prestaties neer bij weinig licht. En heeft spectaculaire video-features: 4K HDR video tot 120fps. De nieuwe Koning van de Video krijgt een Diamant Award van Zoom.nl, een Gold Award van DPReview en een ‘Excellent Award’ van Tweakers. “Uitstekende camera voor de serieuze filmer.” Winnaar TIPA-award 2021 én EISA-award 2021-2022. Alle belangrijke reviews!

Sony A7S IIISensor: fullframe | Resolutie: 12.1 megapixel | Video: 4K HDR video tot 120fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 614gr | Release datum: september 2020 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 4.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De nieuwe Koning van de Video

We hebben er extreem lang op de Sony A7S III moeten wachten. Maar dan heb je ook wat. Want de specificaties zijn spectaculair. Hij heeft onder veel meer 5.5 stops beeldstabilisatie, 4K video met – hou je vast – 120fps. En een dynamisch bereik dat er niet om liegt: meer dan 15 stops.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Lang wachten op een ‘game changer’

De Sony A7S Mark III zou al begin 2019 gepresenteerd worden, zo werd voorspeld op Photokina 2018. Daarna bleef het muisstil. Er kwamen nieuwe voorspellingen. En opnieuw bleef het angstwekkend stil. Een topman van Sony lichtte een tipje van de sluier: het zou een camera worden van het type ‘game changer’. En daarom duurde het allemaal een ietsjepietsje langer. Maar nu ligt hij dan in de schappen. Is de A7S III inderdaad de voorspelde ‘game changer’?

Sony A7S IIIHighlights van de Sony A7S III

 • Fullframe lichtkanon: 12.1 megapixel fullframe back-illuminated Exmor R sensor
 • Stabiele beelden: 5.5-stops in body beeldstabilisatie met nieuwe actieve modus
 • Ongekende video-specs: 4K-video met 120fps in 10-bit met 4:2:2 codering
 • Shadows and lights: ruim 15-stops dynamisch bereik
 • Professioneel: nieuwe XAVC-HS (H2.65) en XAVC-S-I (All-I) codecs
 • Professionele filmer: 16-bit RAW data output en S-Log profiel
 • Heldere zoeker: Quad-XGA OLED zoeker
 • Kristalzuiver display: 3.0 inch kantelbaar TFT scherm

Speciaal voor professionele filmmakers

De Sony A7S III is een lekker compacte systeemcamera, speciaal ontworpen voor filmmakers. Uiteraard kun je er ook geweldige foto’s mee schieten, vooral bij (zeer) weinig licht. Maar door het geringe aantal megapixels is hij voor bepaalde fotogenres niet heel geschikt. Denk aan landschaps- of architectuurfotografie, waar de allerfijnste details tellen.

Splinternieuwe sensor met 12.1 megapixel

Aan boord is een splinternieuw ontworpen 12.1 megapixel fullframe sensor van het type back-illumated Exmor R-sensor. In combinatie met de Bionz XR beeldprocessor betekent dat: uitstekende prestaties en een uitmuntende beeldkwaliteit. Het is de eerste camera met de nieuwe versie van de Bionz beeldprocessor.

4K-video met 120fps

De Sony A7S III overtreft concurrenten als de Canon EOS R5/R6 en de Panasonic S1H met z’n videospecificaties. Hij schiet 4K-video's met maar liefst 120fps, terwijl je opneemt in 10-bits 4:2:2. Dat betekent: vrijwel onbeperkte creatieve vrijheid in de nabewerking. Wel is er bij 120fps een kleine uitsnede van 1.1x. De camera is geoptimaliseerd voor video: met 4K 60fps kan hij meer dan een uur achter elkaar filmen zonder dat oververhitting optreedt.

Toveren met licht

De camera is behalve videokoning ook een echte lichttovenaar: hij levert eersteklas beeldkwaliteit bij weinig licht met zijn tot 40 - 409.600 uitbreidbare ISO-bereik. Ook het dynamisch bereik is ongekend: meer dan 15-stops. Dat betekent dat hij bij fel zonlicht de lichte delen en de schaduwdelen in de foto extreem goed kan overbruggen.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Sony A7S IIINog meer professionele videospecs

De A7S III heeft nog meer professionele (video)specs aan boord. Om er een aantal te noemen: de nieuwe XAVC-HS en XAVC-S-I codecs, 16-bit RAW data-uitvoer en S-Log profiel. Ook de zeer lange gebruiksduur dankzij de NF-Z100 accu en de digitale audio interface van de A7S III zorgen voor een geoptimaliseerde en efficiënte workflow.

Zeer snelle hybride autofocus

De Sony A7S III heeft uiteraard ook aan boord waar Sony vermaard om is: een zeer snelle hybride autofocus met 759 autofocuspunten met fasedetectie. Het is de eerste A7S-camera met fasedetectiepunten. De dekking is liefst 92 procent. De realtime Eye AF is nog verbeterd, waardoor je ook haarscherpe portretten schiet.

Beeldstabilisatie: 5.5 stops winst

Ook beeldstabilisatie zit in de professionele Sony A7S III. Die biedt liefst 5.5-stops winst en heeft een splinternieuwe actieve modus voor stabiele en scherpe beelden onder alle omstandigheden.

Nieuw menusysteem

Sony heeft daarnaast extra aandacht besteed aan punten waar de firma in het verleden kritiek op kreeg. Zo is het menusysteem geheel vernieuwd, waardoor de bediening eenvoudiger is geworden. Ook het 3.0 inch kantelbare touchscreen speelt daarbij een positieve rol. De A7S II had nog geen kantelbaar display.

Quad-XGA OLED elektronische zoeker

Voor fotografie en voor filmen is een uitstekende zoeker essentieel. Daardoor kun je veel nauwkeuriger scherpstellen en beter je compositie bepalen. Op die EVF heeft Sony absoluut niet bezuinigd: de A7S III is uitgerust met een Quad-XGA OLED elektronische zoeker met een zeer hoge resolutie van 9.437.184 beeldpunten en een vergroting van 0.91x. Die resolutie is de hoogste tot nu toe in een digitale camera. De concurrentie komt niet verder dan EVF’s met 5 miljoen beeldpunten.

Snelle geheugenslots

Dat de Sony A7S III voor professionals is bedoeld blijkt ook uit de twee geheugenkaartsleuven. Die zijn compatibel met CFexpress Type-A en SD UHS-II geheugenkaarten, waarmee je je beelden razendsnel en betrouwbare kunt opslaan. Professioneel is ook de verbeterde stof- en vochtbestendigheid van deze topcamera voor filmers en fotografen.

De concurrentie: Canon & Panasonic

De concurrentie van ‘professionele fotocamera’s om mee te filmen’ is fors. Zo is onlangs de Canon EOS R5 gepresenteerd is, met videospecs om van te watertanden (8K video). En Panasonic zit ook niet stil. Vorig jaar verscheen de Panasonic S1H, met ook al waanzinnige videospecs. En wanneer komt deze firma met de Lumix GH6 op de proppen? En hoe goed zal die zijn?

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2021-2022 voor de Sony A7S III

De Sony A7S III heeft een prestigieuze EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is het de ‘Beste foto/video-camera 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Sony A7S III

De Sony A7S III heeft ook een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste expert foto/video-camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A7S III

De Sony A7S III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A7S III

 • Beste video-dslm van dit moment
 • Top video: uhd-clips met 4:2:2 kleuren subsampling, 10 bits kleurdiepte en 120fps
 • Zeer krachtige videotool voor serieuze filmers
 • Hybride camera: mooi compromis tussen video- en fotografie
 • Volledig nieuwe Back Side Illuminated sensor
 • Hoge gevoeligheid en beeldkwaliteit bij hoge ISO’s en slecht licht
 • Ruim 15 stops dynamisch bereik en uitstekende ruisprestaties
 • Nieuwe processor met power: 8 keer krachtiger dan A7S II
 • Grote pixels: ruisvrije beelden bij hoge ISO’s, ook bij foto’s
 • Topkwaliteit autofocus met zeer goede tracking en Eye-AF mens en dier
 • Uitstekende elektronische zoeker met 0.9x vergrotingsfactor en 9.4M pixels
 • Vernieuwd volledig draaibaar touchscreen met meer mogelijkheden
 • Veel betere bediening: menustructuur, knoppen, draaiwielen en joystick
 • Betere ergonomie
 • Zeer goede warmteafvoer, geen opnamelimiet en veel grotere accu

Zwakke punten van de Sony A7S III

 • Weinig megapixels minder geschikt voor fotografie
 • Voor fotografen zijn er betere alternatieven
 • Belangrijke videotools missen, zoals waveform en shutter angle control

Awards voor de Sony A7S III

 • EISA-award: Beste foto/video-camera 2021-2022
 • TIPA-award: ‘Beste expert foto/video-camera 2021
 • DPReview: Gold Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Tweakers: Excellent Award

 

Sony A7S IIIFototijdschrift Zoom.nl over de Sony A7S III

Razendsnel is fototijdschrift Zoom.nl gekomen met een review van de Sony A7S III. Jasper van Bladel neemt hem onder de loep in een beknopte bespreking op Zoom.nl (later te verschijnen in het mooie tijdschrift). Hoe goed is de camera waar menig filmer en fotograaf met smart op heeft zitten wachten?

Maakt hij het waar in de praktijk?

De specificaties liegen er niet om: het lijkt een waardig opvolger van de A7S II. Maar maakt hij dat ook waar in de praktijk? Hopelijk wel, want er zijn nogal wat filmers die erop hebben zitten wachten. Ze maken nu nog gebruik van de voorganger A7S II, lange tijd de benchmark voor videogeoriënteerde camera’s. Maar die is inmiddels al 5 jaar oud. Hoogbejaard in cameraland.

Opboksen tegen ijzersterke concurrenten

Anders dan z’n voorganger moet de nieuwe Sony A7S III opboksen tegen ijzersterke concurrenten. Er zijn veel camera’s te koop waarmee je uitstekende films kunt schieten. Gelukkig is de A7S III op vele fronten verbeterd: ergonomisch, qua zoeker en touchscreen. Op die punten is de camera weer helemaal bij de tijd.

Nieuwe sensor, nieuwe processor

Belangrijker is de volledig nieuwe sensor, die evenveel pixels heeft als de voorganger maar nu 'Back Side Illuminated' is. “Dat biedt grote voordelen wat betreft gevoeligheid en beeldkwaliteit bij hoge iso-waardes en slechte lichtomstandigheden. Daarmee heeft de Sony maar liefst meer dan 15 stops dynamisch bereik en uitstekende ruisprestaties.” Ook helemaal nieuw is de processor die extra power biedt: hij is liefst 8 keer krachtiger dan de processor in de A7S II.

Enorm potentieel

Al met al zorgt dat ervoor dat de camera “een enorm potentieel heeft”. Hij biedt een enorme reeks mogelijke framerates, die je allemaal met 4.2.2 10 bit intern kunt opnemen. Ook een grote stap voorwaarts is volgens Jasper het nieuwe autofocussysteem, waardoor hij weer helemaal in de pas loopt met de andere Sony’s. “In de praktijk maakt het deze A7S III tot een geweldige camera die elk onderwerp vastgrijpt, als dat mogelijk is herkent en het ook niet meer loslaat als jij dat niet wilt.”

Diamant Award

Kortom: Sony “heeft flink uitgepakt en een camera neergezet die klopt. Zowel de body, sensor als de specs liegen er niet om en maken deze derde S tot een uitstekende camera voor de serieuze filmer.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.9.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIFocus Magazine over de Sony A7S III

De beeldsensor van de Sony A7S III heeft een bescheiden aantal van 12 miljoen pixels. Voor videografen heeft de A7S III veel nieuws in petto, aldus Martien de Man in Focus Magazine (novembernummer 2020). Maar heeft hij dat ook voor fotografen?

Scherpe en gedetailleerde A3-print

Interessante vraag, omdat de A7S III vooral als camera om mee te filmen wordt gezien. Maar die 12 megapixel vormen volgens Martijn een mooi compromis tussen video- en fotografie. Ruim voldoende voor een UHD-videobeeld. Maar de grote pixels zorgen ook bij hogere ISO’s voor een ruisvrij bestand. Martien kon er een scherpe en gedetailleerde inkjetprint van maken op A3-formaat.

Ideaal voor hoge ISO’s

“Het is dus niet alleen een videocamera, maar echt een hybride camera.” Bedoeld voor videografie én fotografie dus. Vooral fotografen die vaak hoge ISO’s moeten gebruiken bewijst hij z’n waarde. Bijvoorbeeld voor het fotograferen van theatervoorstellingen, binnensport, bruiloften en evenementen. Beelden met hoge ISO’s zijn vaak zeker nog bruikbaar voor paginagrote foto’s. Moet het nog groter, dan ligt een camera met meer resolutie voor de hand.

Zeer groot dynamisch bereik

Het zeer grote dynamische bereik van 15 stops is niet alleen goed nieuws voor filmers, maar ook fotografen zullen er blij van worden. Bij het bewerken van foto’s valt direct op dat je de schuifjes voor hooglichten en schaduwen zeer ver kunt verschuiven zonder dat de beeldkwaliteit daaronder lijdt. “Schaduwpartijen geeft de A7S III ongekend zuiver weer.”

Uitstekende elektronische zoeker

Voor spiegelreflexfotografen die twijfelen over de overstap naar een systeemcamera is er nog ander goed nieuws. De elektronische zoeker van de A7S III doet volgens Martien in niets onder voor een eersteklas optische zoeker. Ook mooi is het vernieuwde uitklapbare scherm, dat nu volledig draaibaar is, een betere aanraakgevoeligheid heeft en meer mogelijkheden heeft.

Bediening op de schop

Daarnaast is ook de bediening op de schop gegaan. Knoppen zijn vergroot, draaiwielen hebben beveiligingen gekregen, er is een handige joystick. En de menustructuur is grondig verbeterd, en je kunt de bediening veel meer naar je hand zetten.

Aanbevolen voor videografie én fotografie

Kortom: “Al met al kan ik deze nieuwe Sony aanbevelen aan zowel fotografen als videografen, mits je als fotograaf de beperkingen van de relatief lage resolutie in gedachten houdt.”

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIChip Fotomagazine over de Sony A7S III

De reviewer van Chip Fotomagazine (februarinummer 2021) vergelijkt de Sony A7S III met deel 3 van een filmtrilogie. De verwachtingen daarvan zijn ook vaak hooggespannen. Gelukkig maakt de A7S III die verwachtingen waar: het is een camera waar filmmakers blij mee zullen zijn.

Prestaties naar een hoger plan

De specs zijn op het eerste gezicht niet ‘spec’taculair. De resolutie is niet omhooggegaan, en je filmt nog steeds in 4K. Daar heeft Sony bewust voor gekozen, aldus Chip, want 4K heeft bewezen kwaliteit. In plaats van mikken op 8K heeft Sony zich gericht op verbetering van andere onderdelen. Met de allernieuwste technieken die de sensor ondersteunen en de prestaties naar een hoger plan tillen.

Autofocus sterk verbeterd

De autofocus is hier volgens Chip het beste voorbeeld van. Die is in de A7S III van topkwaliteit. Met bijvoorbeeld de mogelijkheid om scherp te stellen op onderwerpen aan de beeldranden. Ook de zeer goede werking van de Eye-AF bij mens en dier is een voorbeeld. “Real-time tracking via het touchscreen maakt het autofocuspakket compleet en een Follow-focus vrijwel overbodig.”

Beeldverwerking: meer power

De beeldverwerking heeft ook veel meer power gekregen. De burstmodus heeft daardoor meer rekenkracht, en de foto’s bij slecht licht hebben minder ruis, meer details en verbeterde kleurweergave. Voor filmmakers is de beeldfrequentie in uhd en full-hd omhoog geschroefd. Ook de menu’s en de responsiviteit ervan zijn flink verbeterd.

EVF: het hoogtepunt

Daarnaast zijn de zoeker en het display flink op de schop gegaan. Het display is veel beter bruikbaar voor filmers. Maar het hoogtepunt is volgens Chip de elektronische zoeker. Met een afdekking van 100%, een vergrotingsfactor van 0.9x en liefst 9.4 miljoen pixels geeft die een prachtig helder beeld. De ergonomie van de camera is er ook flink op vooruitgegaan.

Beste video-dslm van dit moment

Belangrijkste taak van de A7S III is natuurlijk filmen. Hoe scoort hij daarop bij Chip? Boven verwachting goed. Hij biedt uhd-clips met 4:2:2 kleuren subsampling, 10 bits kleurdiepte en liefst 120fps. De snelheid van dataverwerking ligt hoog, de bestandsgroottes blijven “aangenaam laag”. De scherpte is, mede door de volledige AF-ondersteuning, altijd goed, het dynamisch bereik is groot. De A7S III is kortom “de beste video-dslm van dit moment”. Eindoordeel: een score van 92/100.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIDPReview over de Sony A7S III

Sony heeft alles op alles gezet om de A7S III waardevol te maken als videocamera. Voor fotografie biedt hij voordeel bij weinig licht, maar als je vooral een fotocamera zoekt, is de Sony erg duur ten opzichte van de concurrentie, aldus Richard Butler van DPReview in z’n uitvoerige review.

Zeer flexibel beeldmateriaal

Als videocamera is het volgens Richard zeer indrukwekkend dat zo'n kleine camera betrouwbaar 4K kan opnemen met 24, 30, 60 of 120p, zonder dat er crop of verlies van beeldkwaliteit nodig is. Voor de meeste videografen is de mogelijkheid om al deze modi in 10-bits op te nemen en de meeste in 4:2:2 met een keuze uit All-I of H.265 LongGOP het nuttigst. Daardoor krijg je zeer flexibel beeldmateriaal.

Geavanceerde mogelijkheden

Daarnaast heeft Sony werk gemaakt van de warmteafvoer en is er een veel grotere accu. Daardoor maakt de Mark III langer opnamen dan de andere A7-camera's. Alle geavanceerde mogelijkheden hebben de verwachtingen van deze Sony bij Richard flink opgekrikt. Daardoor is het teleurstellend dat er belangrijke tools missen, zoals golfvormweergave (waveform) of sluiterhoekregeling (shutter angle control).

Enorm krachtige videotool

Afgezien hiervan is de A7S III volgens Richard een enorm krachtige videotool. Je schiet er flexibel beeldmateriaal mee, ondersteund door betrouwbare autofocus, interne stabilisatie en een echt solide batterijduur.

Serieuze concurrent van de S1H

Het 4K-beeldmateriaal zelf is volgens Richard niet het meest gedetailleerd. Ook vraagt hij zich af of er echt 15 bruikbare stops dynamisch bereik beschikbaar zijn, zelfs in raw. Maar de goedkeuring door Netflix van de DCI-beelden van de Sony FX6, die dezelfde sensor heeft, betekent dat het meer dan goed genoeg is. “Plots is er een serieuze concurrent van de S1H van Panasonic.” Beide camera’s hebben hun sterke en zwakke punten, waarbij de winnaar niet zomaar aan te wijzen is.

Gold Award

Kortom: met de Sony A7S III schiet je 4K-video tot 120p met een verscheidenheid aan 10-bits formaten. Dat biedt flexibiliteit bij het beoordelen en bewerken in je workflow. De autofocus is betrouwbaar, hij heeft stabilisatie en een goede accuduur. Voor onafhankelijke videoproducenten is het een enorm krachtige videotool. Eindoordeel: Gold Award met een score van 91%. Ter vergelijking: de Panasonic SH1 scoort precies hetzelfde.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIAndere (professionele) reviewers over de Sony A7S III

 • Tweakers.net (Jeroen Horlings en Mark van der Kruit, vergelijkingsreview): In een mooie review vergelijkt Tweakers de Sony A7S III met de Canon EOS R5. Twee spiegelloze camera’s die flink verschillen, maar ook deels mikken op eenzelfde doelgroep: videografen. De videospecs van beide camera’s trekken in ieder geval flink de aandacht van reviewers én videografen.
  Beide camera’s zijn volgens Tweakers innovatief. En ze bieden mogelijkheden die in dit camerasegment niet eerder voorkwamen. Kijk je puur naar de videokant van beide camera’s, dan is de Sony A7S III de winnaar. Hij heeft nauwelijks last van oververhitting, geen opnamelimiet van een half uur (zoals oudere modellen) en de accu gaat relatief lang mee.
  Kijk je naar de EOS R5 dan zijn de videospecs “op papier enorm interessant”. En niet alleen op papier: “het is een knappe prestatie van Canon om dit te verwezenlijken”. Anders dan de Sony A7S III, die zich allereerst richt op videografen, is de EOS R5 zowel gericht op fotografie als op video.
  Tweakers: “Als je vooral fotografeert en hooguit korte video’s filmt, is de R5 een uitstekende allrounder. Maar voor serieus videowerk loop je snel tegen limieten aan. In 4k met 24fps kun je onbeperkt filmen, maar daarboven krijg je al gauw last van oververhitting.”
  Het probleem is vooral dat de camera vervolgens moet afkoelen voordat je verder kunt. Tweakers: “Voor serieus filmwerk is dat in de praktijk meestal niet echt werkbaar en kan het dus een dealbreaker zijn. Geredeneerd vanuit iemand die vooral fotografeert, zijn de uitgebreide videomogelijkheden een mooi extraatje en minder een beperking.”
  Volgens Tweakers heeft zowel de EOS R5 als de Sony A7S III “de lat voor video weer een stukje hoger gelegd”. De Sony krijgt van Tweakers een ‘Excellent award’ voor de uitstekende prestaties in de praktijk. De Canon krijgt een ‘Innovation award’ voor de vernieuwde mogelijkheden, zoals filmen in 8K. “Oftewel: werk aan de winkel voor de andere camerafabrikanten.”
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): ‘The best mirrorless camera for video, and almost everything else’ kopt Steve boven zijn review. En dat is veelzeggend. De Sony A7S III heeft volgens hem een ‘incredible low-light performance and every feature you need’.
  Volgens Steve was de A7S III met 12.1 megapixel op z’n sensor best vijf jaar wachten waard. Hij biedt volgens hem dezelfde ongelooflijke mogelijkheden bij weinig licht als zijn voorgangers, maar voegt daaraan broodnodige moderne functies toe. Zoals verbeterde stabilisatie, een uitklapbaar aanraakscherm en 4K-video met maximaal 120fps.
  Ook is het dynamisch bereik van de video drastisch verbeterd. Het is nu ook een geweldige camera voor vloggen, en zelfs voor het maken van foto's. Als je geen afbeeldingen met hoge resolutie nodig hebt, is dit een van de snelste camera's ter wereld voor fotografie.
  Nadelen zijn er natuurlijk ook, zoals bij elke camera. Voor de A7S III zijn dat de sensor met lage resolutie en het hoge prijskaartje. Een fantastische camera dus, volgens Engadget, en hij krijgt dan ook een zeer hoge score: 95/100.
 • Techradar.com (Basil Kronfli, full review): Sony heeft zich volgens Basil niet ingehouden met de verbetering van de A7S-serie: de nieuwe A7S III heeft een complete reeks algemene upgrades gekregen. Samen resulteren ze in een camera die de beste in zijn soort is.
  De derde iteratie van de Sony A7S verwerkt video op een prachtige manier, dankzij het vari-angle display/touchscreen. De full-size HDMI-poort en uitstekende in body beeldstabilisatie voeren ‘de lijst met andere lekkernijen’ aan.
  Voor de A7S III moet je behoorlijk meer betalen dan de voorganger kostte bij introductie. Maar ben je een videograaf die grote fysieke pixels en uitstekende prestaties bij weinig licht nodig heeft, dan is dit absoluut de beste camera op de markt. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Adam Duckworth, full review): Sony heeft vijf jaar de tijd genomen om de op video georiënteerde A7S II te upgraden naar een Mark III. Is het het wachten waard geweest voor enthousiaste en professionele filmmakers?
  Jazeker, meent Adam. Al heeft hij dan niet de 6K-videoresolutie (Panasonic S1H) of 8K-videoresolutie (Canon R5) van zijn belangrijkste rivalen. En ook al heeft hij slechts 12,1 megapixel p de fullframe sensor. Waardoor het zeker geen resolutiemonster voor fotografie is.
  Maar als je even de grote en dure bioscoopcamera’s buiten beschouwing laat, is de Sony A7S III de enige fullframe camera die 4K kan opnemen met 60p zonder crop, intern opgenomen, in 10-bits 4:2:2 zonder beperkingen op opnametijd, waarbij alle geavanceerde autofocusfuncties nog werken. En dat is een enorme prestatie. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): De Sony A7S III is volgens Tim de meest capabele hybride 4K-videocamera op de markt. Aan boord is Sony's nieuwste Bionz XR-processor, een bliksemsnelle en betrouwbare continue autofocus, een reeks 4K-videomodi tot 120 fps zonder beperking in opnameduur, volledig responsieve 10fps-foto's. Eigenlijk is er maar weinig dat de A7S III niet goed kan.
  Het is echt een professionele tool voor videografen. Cruciaal daarbij is dat de Alpha 7S III sterk, lichtgewicht en comfortabel is, de bedieningselementen precies daar zitten waar je ze wilt hebben en op een zeer betrouwbare manier uitstekend werk aflevert, vooral ook bij weinig licht.
  Met z’n prijskaartje gaat hij de strijd aan met de Panasonic Lumix S1H en Canon EOS R5. Dat is zware concurrentie. Hij biedt niet dezelfde resolutie voor foto's of video, maar de specificatie voor 4K is weer toonaangevend in zijn klasse. Z’n hoge prijskaartje is gerechtvaardigd. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (full review): De Sony Alpha A7S III is natuurlijk uiteindelijk ontworpen voor videografen, en op dit gebied blinkt hij uit, met videomogelijkheden die verder gaan dan de meeste andere systeemcamera's. Met uitzondering van de Canon EOS R5. De A7S III heeft echter niet dezelfde oververhittingsproblemen als de R5. Heb je geen 8K-video nodig, dan is de A7S III de betere keuze.
  De Sony biedt ook uitzonderlijke prestaties bij weinig licht dankzij de 12 megapixel sensor. De 4K-video’s met 120fps zien er uitstekend uit en de beeldstabilisatie doet z’n werk uitstekend.
  Vloggers zullen blij zijn met het vari-angle touchscreen van 3 inch. Grootte en resolutie zouden wat de reviewer betreft verbeterd kunnen worden. Wel is hij onder de indruk van het nieuwe menusysteem.
  Voor fotografen is de resolutie van 12 megapixels waarschijnlijk beperkend. Jammer, want de elektronische zoeker is uitstekend, ook fotografen zullen blij worden van het heldere en scherpe zoekerbeeld. Voor fotografen die veel beelden bij weinig licht schieten, is de A7S III wellicht een optie. Ook de accuduur en de weerbestendige body zijn sterke punten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Sony heeft ons vijf jaar laten wachten, maar deze derde iteratie in de A7S-serie stelt zeker niet teleur, aldus Gordon. De resolutie is onveranderd, maar de sensor is geheel nieuw. Die heeft ook een ‘zelfverzekerde’ fasedetectie-autofocus en een schat aan filmmodi, waaronder onbeperkt 4K tot 120p met 10-bits interne opname. Er is ook 1080 tot 240p en 16-bits RAW tot 60p via HDMI.
  Op vele gebieden zijn vernieuwingen en verbeteringen aangebracht. En de 4K-video is een van de beste die Gordon ooit heeft gezien. Wellicht kan de Canon EOS R5 hem evenaren in filmkwaliteit, maar de Sony is veel praktischer om mee op te nemen.
  De A7S III is volgens Gordon “een schaamteloze specialistische camera die is ontworpen om veeleisende videografen tevreden te stellen met indrukwekkende functies en levensechte bediening.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Cinema5D.com (Johnnie Behiri, full review): Sony heeft voor de A7S III z’n huiswerk goed gedaan. In plaats van mee te doen aan de race met hogere resolutie, ging de firma voor een betrouwbare, robuuste en gebruiksvriendelijke op video georiënteerde camera. En dat is te prijzen.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): In veel opzichten is de Sony A7S III het tegendeel van de Canon EOS R5. Hij biedt niet op alle vlakken en voor iedereen iets van z’n gading, maar hij is geheel gefocust op één ding: een uitstekende videotool zijn. En zelfs als je kijkt naar wat hij op videogebied in huis heeft, zie je die focus: in plaats van 8K en oversampled 4K aanbieden, offert hij detailopnames op voor betrouwbaarheid. In veel opzichten heeft hij veel meer gemeen met de Panasonic S1H.
  Ten opzichte van de voorganger is er veel vooruitgang geboekt in videospecificaties. Dat valt des te meer op omdat Sony in z’n andere camera’s tot dusver flink is achtergebleven bij de concurrentie. Mooi is om met 120p te kunnen schieten (voor slomo-effecten), maar de meeste waarde voor de meeste producties zal het vermogen zijn om met de Mark III gedurende langere tijd met 30p en 24p te filmen.
  Wat verder opvalt is de 16-bits Raw-uitvoer. Die zal voor sommige videografen z’n nut hebben, maar de 10-bits 4:2:2 interne opname zal in de dagelijkse praktijk meer waarde hebben. En dat is een grote sprong voorwaarts van de 8-bits 4:2:0-video in de Alfa-camera’s van Sony tot nu toe. 10-bits opnames maken logmateriaal veel flexibeler, en 4:2:2 zorgen ervoor dat beelden veel gedetailleerder zijn.
  Videografen die de A7S III kopen, zijn niet per se gewend om autofocus in video te gebruiken. Toch kan het praktischer zijn om er wel mee aan de slag te gaan als die autofocus net zo betrouwbaar is als die van de A7R IV. Verder zijn de fundamentele verbeteringen in de menu’s en interface zeer welkom. Vrijwel alle kritiek en zorgen die de reviewer in het verleden had over de menustructuur/navigatie in Sony-camera’s zijn weggenomen.
  Kortom: de A7S III ziet eruit als een zeer capabele video-tool. Alle vernieuwingen zijn ook een veelbelovende voorafspiegeling voor de E-mount camera’s die nog gaan komen.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De PERFECTE camera, met zware bestanden... dat we. Alle lovende reviews over deze camera, ze zijn allemaal waar. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een upgrade als met deze, (hoewel de Fujifilm X100V dicht in de buurt komt…). Echt wat een geweldige beeldkwaliteit, wat een mogelijkheden, wat een autofocus, alles handheld schieten met een geweldige IBIS. En WAT EEN LOW LIGHT BEAST!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Sony did it! Geweldige autofocus en haarscherpe video's. En je hoort er niet veel mensen over, maar ook het fotograferen met de A7SIII vind ik super. Kijken door de haarscherpe elektronische zoeker is heerlijk. Let wel op dat je een SD-kaart koopt die wordt ondersteund (V60 of V90), anders weigert hij de leukste slow-motion standen (HD-240fps en 4K-120fps) op te nemen, ook al is je SD-kaart nog zo snel.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIBelangrijkste kenmerken van de Sony A7S III

 • Fullframe lichtkanon: 12.1 megapixel fullframe back-illuminated Exmor R sensor
 • Stabiele beelden: 5.5-stops in body beeldstabilisatie met nieuwe actieve modus
 • Ongekende video-specs: 4K-video met 120fps in 10-bit 4:2:2
 • Shadows and lights: ruim 15-stops dynamisch bereik
 • Razendsnel scherp: hybride autofocus met 759 fase-detectie AF-punten
 • Snelle kaarten: 2 CFexpress Type-A en SD UHS-II compatibel geheugenkaartsleuven
 • Super lichtgevoelig: ISO-bereik uitbreidbaar tot 40 - 409.600
 • Professioneel: nieuwe XAVC-HS (H2.65) en XAVC-S-I (All-I) codecs
 • Powerhouse: supersnelle BIONZ XR beeldverwerkingsprocessor
 • Scherpe ogen: Realtime Eye AF
 • Professionele filmer: 16-bit RAW data output en S-Log profiel
 • Heldere zoeker: Quad-XGA OLED zoeker
 • Kristalzuiver display: 3.0 inch kantelbaar TFT scherm
 • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth-connectiviteit

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony A7S III

Bekijk een uitgebreide YouTube-review van de Sony A7S III door fotograaf Tony Northrup (10:15 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.6/5 Waardering (43 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy