Sony A7S III: koning van de video

De Sony A7S III komt eraan. Het nieuwe werkpaard voor videografen zet ultieme prestaties neer bij weinig licht. En heeft spectaculaire video-features: 4K HDR video tot 120fps. De nieuwe Koning van de Video is op 28 juli 2020 gepresenteerd door Sony en is leverbaar vanaf september. Diamant Award op Zoom.nl. “Uitstekende camera voor de serieuze filmer.” Alle belangrijke reviews!

Sensor: fullframe | Resolutie: 12.1 megapixel | Video: 4K HDR video tot 120fps | Scherm: vari-angle touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 614gr | Release datum: september 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 4.199 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl en op Cameraland.nl

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Sony A7S IIIDe nieuwe Koning van de Video

Hèhè, de Sony A7S III is er eindelijk. We hebben er extreem lang op moeten wachten. Maar dan heb je ook wat. Want de specificaties zijn spectaculair. Hij heeft onder veel meer 5.5 stops beeldstabilisatie, 4K video met – hou je vast – 120fps. En een dynamisch bereik dat er niet om liegt: meer dan 15 stops.

Presentatie: dinsdag 28 juli 2020

De Sony A7S Mark III zou al anderhalf jaar geleden gepresenteerd worden, zo werd voorspeld, namelijk op de Photokina 2018. Daarna bleef het muisstil. Er kwamen nieuwe voorspellingen. En opnieuw bleef het angstwekkend stil. Een topman van Sony lichtte een tipje van de sluier: het zou een camera worden van het type ‘game changer’. En daarom duurde het allemaal een ietsjepietsje langer. Maar nu is de nieuwe videokoning dan eindelijk gepresenteerd: op dinsdag 28 juli 2020. Middenin de snikhete zomervakantie. Veroorzaakt de A7S III een donderslag bij heldere hemel?

Highlights van de Sony A7S III

 • Fullframe lichtkanon: 12.1 megapixel fullframe back-illuminated Exmor R sensor
 • Stabiele beelden: 5.5-stops in body beeldstabilisatie met nieuwe actieve modus
 • Ongekende video-specs: 4K-video met 120fps in 10-bit met 4:2:2 codering
 • Shadows and lights: ruim 15-stops dynamisch bereik
 • Professioneel: nieuwe XAVC-HS (H2.65) en XAVC-S-I (All-I) codecs
 • Professionele filmer: 16-bit RAW data output en S-Log profiel
 • Heldere zoeker: Quad-XGA OLED zoeker
 • Kristalzuiver display: 3.0 inch kantelbaar TFT scherm

Sony A7S IIISpeciaal voor professionele filmmakers

De Sony A7S III is een lekker compacte systeemcamera, speciaal ontworpen voor filmmakers. Uiteraard kun je er ook geweldige foto’s mee schieten, vooral bij (zeer) weinig licht. Maar door het geringe aantal megapixels is hij voor bepaalde fotogenres niet heel geschikt. Denk aan landschaps- of architectuurfotografie, waar de allerfijnste details tellen.

Splinternieuwe sensor met 12.1 megapixel

Aan boord is een splinternieuw ontworpen 12.1 megapixel fullframe sensor van het type back-illumated Exmor R-sensor. In combinatie met de Bionz XR beeldprocessor betekent dat: uitstekende prestaties en een uitmuntende beeldkwaliteit. Het is de eerste camera met de nieuwe versie van de Bionz beeldprocessor.

4K-video met 120fps

De Sony A7S III overtreft concurrenten als de Canon EOS R5/R6 en de Panasonic S1H met z’n videospecificaties. Hij schiet 4K-video's met maar liefst 120fps, terwijl je opneemt in 10-bits 4:2:2. Dat betekent: vrijwel onbeperkte creatieve vrijheid in de nabewerking. Wel is er bij 120fps een kleine uitsnede van 1.1x. De camera is geoptimaliseerd voor video: met 4K 60fps kan hij meer dan een uur achter elkaar filmen zonder dat oververhitting optreedt.

Toveren met licht

De camera is behalve videokoning ook een echte lichttovenaar: hij levert eersteklas beeldkwaliteit bij weinig licht met zijn tot 40 - 409.600 uitbreidbare ISO-bereik. Ook het dynamisch bereik is ongekend: meer dan 15-stops. Dat betekent dat hij bij fel zonlicht de lichte delen en de schaduwdelen in de foto extreem goed kan overbruggen.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Sony A7S IIINog meer professionele videospecs

De A7S III heeft nog meer professionele (video)specs aan boord. Om er een aantal te noemen: de nieuwe XAVC-HS en XAVC-S-I codecs, 16-bit RAW data-uitvoer en S-Log profiel. Ook de zeer lange gebruiksduur dankzij de NF-Z100 accu en de digitale audio interface van de A7S III zorgen voor een geoptimaliseerde en efficiënte workflow.

Zeer snelle hybride autofocus

De Sony A7S III heeft uiteraard ook aan boord waar Sony vermaard om is: een zeer snelle hybride autofocus met 759 autofocuspunten met fasedetectie. Het is de eerste A7S-camera met fasedetectiepunten. De dekking is liefst 92 procent. De realtime Eye AF is nog verbeterd, waardoor je ook haarscherpe portretten schiet.

Beeldstabilisatie: 5.5 stops winst

Ook beeldstabilisatie zit in de professionele Sony A7S III. Die biedt liefst 5.5-stops winst en heeft een splinternieuwe actieve modus voor stabiele en scherpe beelden onder alle omstandigheden.

Nieuw menusysteem

Sony heeft daarnaast extra aandacht besteed aan punten waar de firma in het verleden kritiek op kreeg. Zo is het menusysteem geheel vernieuwd, waardoor de bediening eenvoudiger is geworden. Ook het 3.0 inch kantelbare touchscreen speelt daarbij een positieve rol. De A7S II had nog geen kantelbaar display.

Quad-XGA OLED elektronische zoeker

Voor fotografie en voor filmen is een uitstekende zoeker essentieel. Daardoor kun je veel nauwkeuriger scherpstellen en beter je compositie bepalen. Op die EVF heeft Sony absoluut niet bezuinigd: de A7S III is uitgerust met een Quad-XGA OLED elektronische zoeker met een zeer hoge resolutie van 9.437.184 beeldpunten en een vergroting van 0.91x. Die resolutie is de hoogste tot nu toe in een digitale camera. De concurrentie komt niet verder dan EVF’s met 5 miljoen beeldpunten.

Snelle geheugenslots

Dat de Sony A7S III voor professionals is bedoeld blijkt ook uit de twee geheugenkaartsleuven. Die zijn compatibel met CFexpress Type-A en SD UHS-II geheugenkaarten, waarmee je je beelden razendsnel en betrouwbare kunt opslaan. Professioneel is ook de verbeterde stof- en vochtbestendigheid van deze topcamera voor filmers en fotografen.

De concurrentie: Canon & Panasonic

De concurrentie van ‘professionele fotocamera’s om mee te filmen’ is fors. Zo is onlangs de Canon EOS R5 gepresenteerd is, met videospecs om van te watertanden (8K video). En Panasonic zit ook niet stil. Vorig jaar verscheen de Panasonic S1H, met ook al waanzinnige videospecs. En wanneer komt deze firma met de Lumix GH6 op de proppen? En hoe goed zal die zijn?

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Sony A7S III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Sony A7S IIIFototijdschrift Zoom.nl over de Sony A7S III

Razendsnel is fototijdschrift Zoom.nl gekomen met een review van de Sony A7S III. Jasper van Bladel neemt hem onder de loep in een beknopte bespreking op Zoom.nl (later te verschijnen in het mooie tijdschrift). Hoe goed is de camera waar menig filmer en fotograaf met smart op heeft zitten wachten?

Maakt hij het waar in de praktijk?

De specificaties liegen er niet om: het lijkt een waardig opvolger van de A7S II. Maar maakt hij dat ook waar in de praktijk? Hopelijk wel, want er zijn nogal wat filmers die erop hebben zitten wachten. Ze maken nu nog gebruik van de voorganger A7S II, lange tijd de benchmark voor videogeoriënteerde camera’s. Maar die is inmiddels al 5 jaar oud. Hoogbejaard in cameraland.

Opboksen tegen ijzersterke concurrenten

Anders dan z’n voorganger moet de nieuwe Sony A7S III opboksen tegen ijzersterke concurrenten. Er zijn veel camera’s te koop waarmee je uitstekende films kunt schieten. Gelukkig is de A7S III op vele fronten verbeterd: ergonomisch, qua zoeker en touchscreen. Op die punten is de camera weer helemaal bij de tijd.

Nieuwe sensor, nieuwe processor

Belangrijker is de volledig nieuwe sensor, die evenveel pixels heeft als de voorganger maar nu 'Back Side Illuminated' is. “Dat biedt grote voordelen wat betreft gevoeligheid en beeldkwaliteit bij hoge iso-waardes en slechte lichtomstandigheden. Daarmee heeft de Sony maar liefst meer dan 15 stops dynamisch bereik en uitstekende ruisprestaties.” Ook helemaal nieuw is de processor die extra power biedt: hij is liefst 8 keer krachtiger dan de processor in de A7S II.

Enorm potentieel

Al met al zorgt dat ervoor dat de camera “een enorm potentieel heeft”. Hij biedt een enorme reeks mogelijke framerates, die je allemaal met 4.2.2 10bit intern kunt opnemen. Ook een grote stap voorwaarts is volgens Jasper het nieuwe autofocussysteem, waardoor hij weer helemaal in de pas loopt met de andere Sony’s. “In de praktijk maakt het deze A7S III tot een geweldige camera die elk onderwerp vastgrijpt, als dat mogelijk is herkent en het ook niet meer loslaat als jij dat niet wilt.”

Diamant Award

Kortom: Sony “heeft flink uitgepakt en een camera neergezet die klopt. Zowel de body, sensor als de specs liegen er niet om en maken deze derde S tot een uitstekende camera voor de serieuze filmer.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.9.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIAndere professionele reviewers over de Sony A7S III

 • Tweakers.net (Jeroen Horlings en Mark van der Kruit, vergelijkingsreview): In een mooie review vergelijkt Tweakers de Sony A7S III met de Canon EOS R5. Twee spiegelloze camera’s die flink verschillen, maar ook deels mikken op eenzelfde doelgroep: videografen. De videospecs van beide camera’s trekken in ieder geval flink de aandacht van reviewers én videografen.
  Beide camera’s zijn volgens Tweakers innovatief. En ze bieden mogelijkheden die in dit camerasegment niet eerder voorkwamen. Kijk je puur naar de videokant van beide camera’s, dan is de Sony A7S III de winnaar. Hij heeft nauwelijks last van oververhitting, geen opnamelimiet van een half uur (zoals oudere modellen) en de accu gaat relatief lang mee.
  Kijk je naar de EOS R5 dan zijn de videospecs “op papier enorm interessant”. En niet alleen op papier: “het is een knappe prestatie van Canon om dit te verwezenlijken”. Anders dan de Sony A7S III, die zich allereerst richt op videografen, is de EOS R5 zowel gericht op fotografie als op video.
  Tweakers: “Als je vooral fotografeert en hooguit korte video’s filmt, is de R5 een uitstekende allrounder. Maar voor serieus videowerk loop je snel tegen limieten aan. In 4k met 24fps kun je onbeperkt filmen, maar daarboven krijg je al gauw last van oververhitting.”
  Het probleem is vooral dat de camera vervolgens moet afkoelen voordat je verder kunt. Tweakers: “Voor serieus filmwerk is dat in de praktijk meestal niet echt werkbaar en kan het dus een dealbreaker zijn. Geredeneerd vanuit iemand die vooral fotografeert, zijn de uitgebreide videomogelijkheden een mooi extraatje en minder een beperking.”
  Volgens Tweakers heeft zowel de EOS R5 als de Sony A7S III “de lat voor video weer een stukje hoger gelegd”. De Sony krijgt van Tweakers een ‘Excellent award’ voor de uitstekende prestaties in de praktijk. De Canon krijgt een ‘Innovation award’ voor de vernieuwde mogelijkheden, zoals filmen in 8K. “Oftewel: werk aan de winkel voor de andere camerafabrikanten.”
 • Techradar.com (Basil Kronfli, full review): Sony heeft zich volgens Basil niet ingehouden met de verbetering van de A7S-serie: de nieuwe A7S III heeft een complete reeks algemene upgrades gekregen. Samen resulteren ze in een camera die de beste in zijn soort is.
  De derde iteratie van de Sony A7S verwerkt video op een prachtige manier, dankzij het vari-angle display/touchscreen. De full-size HDMI-poort en uitstekende in body beeldstabilisatie voeren ‘de lijst met andere lekkernijen’ aan.
  Voor de A7S III moet je behoorlijk meer betalen dan de voorganger kostte bij introductie. Maar ben je een videograaf die grote fysieke pixels en uitstekende prestaties bij weinig licht nodig heeft, dan is dit absoluut de beste camera op de markt. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Adam Duckworth, full review): Sony heeft vijf jaar de tijd genomen om de op video georiënteerde A7S II te upgraden naar een Mark III. Is het het wachten waard geweest voor enthousiaste en professionele filmmakers?
  Jazeker, meent Adam. Al heeft hij dan niet de 6K-videoresolutie (Panasonic S1H) of 8K-videoresolutie (Canon R5) van zijn belangrijkste rivalen. En ook al heeft hij slechts 12,1 megapixel p de fullframe sensor. Waardoor het zeker geen resolutiemonster voor fotografie is.
  Maar als je even de grote en dure bioscoopcamera’s buiten beschouwing laat, is de Sony A7S III de enige fullframe camera die 4K kan opnemen met 60p zonder crop, intern opgenomen, in 10-bits 4:2:2 zonder beperkingen op opnametijd, waarbij alle geavanceerde autofocusfuncties nog werken. En dat is een enorme prestatie. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): In veel opzichten is de Sony A7S III het tegendeel van de Canon EOS R5. Hij biedt niet op alle vlakken en voor iedereen iets van z’n gading, maar hij is geheel gefocust op één ding: een uitstekende videotool zijn. En zelfs als je kijkt naar wat hij op videogebied in huis heeft, zie je die focus: in plaats van 8K en oversampled 4K aanbieden, offert hij detailopnames op voor betrouwbaarheid. In veel opzichten heeft hij veel meer gemeen met de Panasonic S1H.
  Ten opzichte van de voorganger is er veel vooruitgang geboekt in videospecificaties. Dat valt des te meer op omdat Sony in z’n andere camera’s tot dusver flink is achtergebleven bij de concurrentie. Mooi is om met 120p te kunnen schieten (voor slomo-effecten), maar de meeste waarde voor de meeste producties zal het vermogen zijn om met de Mark III gedurende langere tijd met 30p en 24p te filmen.
  Wat verder opvalt is de 16-bits Raw-uitvoer. Die zal voor sommige videografen z’n nut hebben, maar de 10-bits 4:2:2 interne opname zal in de dagelijkse praktijk meer waarde hebben. En dat is een grote sprong voorwaarts van de 8-bits 4:2:0-video in de Alfa-camera’s van Sony tot nu toe. 10-bits opnames maken logmateriaal veel flexibeler, en 4:2:2 zorgen ervoor dat beelden veel gedetailleerder zijn.
  Videografen die de A7S III kopen, zijn niet per se gewend om autofocus in video te gebruiken. Toch kan het praktischer zijn om er wel mee aan de slag te gaan als die autofocus net zo betrouwbaar is als die van de A7R IV. Verder zijn de fundamentele verbeteringen in de menu’s en interface zeer welkom. Vrijwel alle kritiek en zorgen die de reviewer in het verleden had over de menustructuur/navigatie in Sony-camera’s zijn weggenomen.
  Kortom: de A7S III ziet eruit als een zeer capabele video-tool. Alle vernieuwingen zijn ook een veelbelovende voorafspiegeling voor de E-mount camera’s die nog gaan komen.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Sony heeft ons vijf jaar laten wachten, maar deze derde iteratie in de A7S-serie stelt zeker niet teleur, aldus Gordon. De resolutie is onveranderd, maar de sensor is geheel nieuw. Die heeft ook een ‘zelfverzekerde’ fasedetectie-autofocus en een schat aan filmmodi, waaronder onbeperkt 4K tot 120p met 10-bits interne opname. Er is ook 1080 tot 240p en 16-bits RAW tot 60p via HDMI.
  Op vele gebieden zijn vernieuwingen en verbeteringen aangebracht. En de 4K-video is een van de beste die Gordon ooit heeft gezien. Wellicht kan de Canon EOS R5 hem evenaren in filmkwaliteit, maar de Sony is veel praktischer om mee op te nemen.
  De A7S III is volgens Gordon “een schaamteloze specialistische camera die is ontworpen om veeleisende videografen tevreden te stellen met indrukwekkende functies en levensechte bediening.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Cinema5D.com (Johnnie Behiri, full review): Sony heeft voor de A7S III z’n huiswerk goed gedaan. In plaats van mee te doen aan de race met hogere resolutie, ging de firma voor een betrouwbare, robuuste en gebruiksvriendelijke op video georiënteerde camera. En dat is te prijzen.

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7S IIIBelangrijkste kenmerken van de Sony A7S III

 • Fullframe lichtkanon: 12.1 megapixel fullframe back-illuminated Exmor R sensor
 • Stabiele beelden: 5.5-stops in body beeldstabilisatie met nieuwe actieve modus
 • Ongekende video-specs: 4K-video met 120fps in 10-bit 4:2:2
 • Shadows and lights: ruim 15-stops dynamisch bereik
 • Razendsnel scherp: hybride autofocus met 759 fase-detectie AF-punten
 • Snelle kaarten: 2 CFexpress Type-A en SD UHS-II compatibel geheugenkaartsleuven
 • Super lichtgevoelig: ISO-bereik uitbreidbaar tot 40 - 409.600
 • Professioneel: nieuwe XAVC-HS (H2.65) en XAVC-S-I (All-I) codecs
 • Powerhouse: supersnelle BIONZ XR beeldverwerkingsprocessor
 • Scherpe ogen: Realtime Eye AF
 • Professionele filmer: 16-bit RAW data output en S-Log profiel
 • Heldere zoeker: Quad-XGA OLED zoeker
 • Kristalzuiver display: 3.0 inch kantelbaar TFT scherm
 • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth-connectiviteit

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony A7S III

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony A7S III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7S III op CameraNU.nl >>

Sony A7S III op Cameraland.nl >>

Sony A7S III op Kamera-express.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.3/5 Waardering (24 beoordelingen)