Sony A7S III: koning van de video

De Sony A7S III – de nieuwe koning van de video – komt eraan. Het nieuwe werkpaard voor videografen zal ultieme prestaties neerzetten bij weinig licht. Volgens de rumor-sites schiet hij 4K HDR video tot 60p. Hieronder meer rumors. De laatste: hij wordt waarschijnlijk in juni 2020 gepresenteerd en zal eind zomer 2020 te koop zijn. Alle reviews & tests hou ik straks weer voor jullie bij!

Sensor: fullframe | Resolutie: 15.3 megapixel? | Beelden per seconde: 5? | Video: 4K HDR video tot 60p | Scherm: vari-angle touchscreen? | Gewicht body: ???gr | Release datum: juni 2020? | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 3.000 euro? | Bekijk de hele Sony A7-serie op CameraNU.nl

Sony A7-serie op CameraNU.nl >>

Sony A7S III Presentatie op Photokina 2018?

Verrassend stil blijft het tot nog toe rond de opvolger van de bejubelde Sony Alpha A7S II. De presentatie van de Sony A7R III en de A7 III deed al van te voren flink stof opwaaien. Maar de nieuwe Sony A7S Mark III staat volgens de rumorsites toch echt op het punt geboren te worden. De voorspelling was: op Photokina 2018, eind september. En dan hebben we het dus over september 2018! Die voorspelling is niet uitgekomen.

De volgende voorspelling was volgens verschillende rumorsites: vóór oktober 2019. Die voorspelling is dus ook niet uitgekomen... En dus blijft het wachten... tot... ??? Wanneer valt Sint Juttemis dit jaar eigenlijk?

Maar er lijkt licht aan het einde van de tunnel. Volgens website Sonyrumors.com zal Sony ‘een nieuwe camera’ presenteren in juni 2020. Dit heeft de firma gedaan vlak voordat de NAB-show 2020 werd gecanceld. Omdat dat een evenement is waarbij alles om video draait, ligt het voor de hand dat die nieuwe camera... de Sony A7S III is. We zullen zien. Volgens diezelfde rumor-site is de nieuwe videokoning aan het eind van de zomer 2020 te koop zijn. Als corona dat toestaat tenminste.

Sony wil alle verwachtingen overtreffen

Reviewsite Cinema5d.com sprak op Photokina 2018 met Sony’s senior manager Yutaka Iwatsuki. Volgens hem wil Sony de enorm hooggespannen verwachtingen rond deze camera nog gaan overtreffen. Daarom gaan ze niet over één nacht ijs, en was Photokina 2018 gewoon te vroeg. Voor Sony is de A7S III een erg belangrijke camera en de firma wil een echt innovatief product neerzetten, aldus Iwatsuki. De verwachtingen worden nu wel zeer hoog gespannen.

Nieuwe concurrentie op komst

En ze nemen alleen maar toe. Zeker met de komst van een aantal andere videotoppers. Wat te denken van Canon, die binnenkort met z’n EOS R5 op de proppen komt, met videospecs om van te watertanden. En Panasonic zit ook niet stil. Wanneer komt deze firma met de Lumix GH6 op de proppen, en hoe goed zal die zijn?

Videografen in rep en roer

Hoe dan ook, de verwachting is dat de A7S III vooral (professionele) videografen in beroering (en vervoering?) zal brengen. Deze camera wordt de ‘heilige graal’ voor fullframe filmmakers. Zij waren ook de doelgroep van de Mark II en dat zal zeker niet veranderen. Op rumorsites als Sonyalpharumors.com zijn de te verwachten specs van deze nieuwe videokoning te bekijken. Dit is doorgaans een zeer goed ingelichte site.

Sony A7-serie op CameraNU.nl >>

Hoe hoog wordt de resolutie?

Allereerst de resolutie van de nieuwe A7S III. Die van Mark II was verrassend laag, 12.2 megapixel. Dat lage getal was vooral bedoeld om de prestaties bij weinig licht op te krikken. Daarin slaagde Sony enorm goed: de A7S III is onvoorstelbaar lichtgevoelig, zelfs bij kaarslicht kun je nog filmen én fotograferen. Helder is dat ook de Mark III geen megapixelmonster zal worden. Maar durft Sony het opnieuw aan het aantal megapixels zeer laag te houden? Volgens de laatste rumors komt de teller voor de Mark III uit op 15.3 megapixel. Plus een modus om beelden op 61 megapixel te schieten.

Sensor: superieur aan A9

De sensor zou volgens de rumorsites in ieder geval van het stacked CMOS-type zijn, met integraal geheugen. En de nieuwe sensor zal technisch superieur zijn aan het vlaggenschip van Sony, de Alpha A9.

Video: 4K HDR tot 60p

Een andere rumor gaat over de videocapaciteit. De Sony A7S III zou 4K HDR tot 60p bieden. En dat is wel nieuws, en niet eerder vertoond in een fullframe systeemcamera. Volgens de rumor-sites is bij een sensor met 15.3 megapixels video op 4K mogelijk, maar hoger gaat het dan niet worden. Voor 6K of 8K heb je meer megapixels nodig (24 respectievelijk 33.1). Of heeft Sony een nog niet bekende trukendoos die 6/8K toch mogelijk maakt?

Betere body

De body van de Sony A7S III zal waarschijnlijk veel kenmerken hebben van de body’s van de A7R III en A7 III. Daardoor zou ook de A7S III profiteren van een aantal verbeteringen ten opzichte van z’n voorganger. Een autofocus joystick, een AF-On knop en een touchscreen interface.

Betere autofocusprestaties

Uiteraard zal ook de autofocus op de schop gaan voor de A7S III. Maar krijgt hij het 693-point autofocussysteem van de A9 of het 399-point autofocussysteem van de A7R III. Of misschien tovert Sony wel iets heel nieuws uit de hoge hoed.

Concurrent van Panasonic GH5S

Uiteraard moet Sony flink wat uit de kast halen om de A7S II te overtreffen op videogebied. Zo kan de Mark II al opnemen op 4K 4:2:0 8-bit video. Gaat de Mark III daaroverheen met 4:2:2 10-bit, zoals concurrent Panasonic GH5S in huis heeft? We zullen het zien. Spannende tijden!

Overigens: de foto’s van de Sony A7S die je bij dit artikel ziet zijn uiteraard van de Mark II en niet van de Mark III...

Sony A7-serie op CameraNU.nl >>

Techradar.com over de Sony A7S III

Eerdergenoemde reviewsite Techradar.com heeft na analyse van alle rumors op een rij gezet wat zij verwachten van de Sony A7S III. Een interessant lijstje dat ik jullie niet wil onthouden:

 • Als Sony blijft bij 4K dan zou het aantal megapixel op 12MP kunnen blijven steken
 • Wat ook zou kunnen als de Sony 8K-video aan boord heeft: een resolutie van 36MP
 • De verwachting is dat de Sony DCI 4K-video op 60p biedt
 • Opnemen kan waarschijnlijk met 4:2:2 10-bit (intern recording)
 • Techradar verwacht dat de 30 minuten opnamebeperking van de Mark II verdwijnt

Nieuwe concurrentie: Panasonic SH1

De concurrentie zit inmiddels niet stil. Niet alleen moet de Sony A7S III opboksen tegen de geweldig besproken Panasonic GH5S. Die heeft een kleinere sensor (microfourthirds), wat voordelen maar ook nadelen heeft. Daarnaast is er onlangs een geweldige concurrent bijgekomen van dezelfde firma: de Panasonic S1H. De eerste reviews spreken van de beste fotocamera voor videografen van dit moment. Daar moet Sony dus nog een flink puntje aan gaan zuigen.

Mijn review van de Panasonic S1H >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Sony A7S III: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera moet nog op de markt komen. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Sony A7-serie op CameraNU.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A7S III

 • Fullframe sensor
 • Waarschijnlijk: vari-angle touchscreen
 • Waarschijnlijk: 4K HDR zijn tot 60p
 • Hopelijk: 4K met 4:2:2 10-bit
 • Waarschijnlijk: betere beeldstabilisatie dan voorganger
 • Release datum: ‘voor oktober 2019’, zegt een bron die geciteerd wordt door de website van Sony Alpha Rumors.
 • Verder is het nog koffiedik kijken...

Sony A7-serie op CameraNU.nl >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlFantastische Sony-acties bij CameraNU.nl

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op camera's en lenzen tijdens de Sony zomer cashback. Koop je een camera én lens? Dan krijg je cashback op beide producten! Kijk en profiteer!

Profiteer van hoge kortingen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.0/5 Waardering (15 beoordelingen)