Sony A7R V: hoge resolutie, grote revolutie

De A7R V is Sony’s compleet vernieuwde powerhouse systeemcamera. Met 61 megapixel op de fullframe sensor is dit de droom van iedere fotograaf die op zoek is naar ultieme details. Maar er is veel meer: de A7R V combineert het beste van de voorganger én van vlaggenschip Sony A1. En voegt daar eigen innovatieve features aan toe. Ideaal voor wie toe is aan next level fotografie. “Deze veranderingen brengen de A7R V terug naar de voorkant van het peloton.” Goud Award bij DPReview. Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl. Goud Award bij Digifoto Pro. TIPA-award 2023. EISA-award 2023-2024. Alle belangrijke reviews!

Sony A7R VSensor: fullframe | Resolutie: 61 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 8K/24p / 4K/60p | Scherm: volledig kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 638gr | Release datum: december 2022 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 4.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A7R V

 • High res fotografie: fullframe systeemcamera met 61 megapixel
 • High res video: 8K met 24p en 4K met 60p
 • Realtime autofocus: mens, dieren, vogels, insecten, voertuigen
 • Intelligente autofocus: op basis van AI-technologie
 • Anti trillende handen: 8-stops beeldstabilisatie

Sony A7R VGeliefd bij resolutie-liefhebbers

Voorganger Sony A7R IV is geliefd bij professionele fotografen die veel resolutie nodig hebben, zoals landschaps-, architectuur- en reclamefotografen. Zij kunnen gerust zijn, want opvolger Sony A7R V biedt diezelfde hoge resolutie van 61 megapixel. En het nieuwe powerhouse van Sony is voor de rest compleet op de schop gegaan, waarbij rijkelijk leentjebuur is gepleegd bij topmodel Sony A1.

Mijn review van de Sony A7R IV >>

Intelligente autofocus

Voor veel fotografen uiterst belangrijk: de autofocus is veel beter én veel intelligenter geworden. De real-time autofocus maakt gebruik van liefst 693 autofocuspunten, maar veel belangrijker: van AI-technologie. Geavanceerde technologie die voorspelt wat jouw onderwerp gaat doen en daar bliksemsnel op inspeelt. Naast mensen en dieren kan deze Sony ook vogels, insecten en voertuigen volgen, zelfs in lastige omstandigheden.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

Sony A7R VVerbluffende details

Veel fotografen zullen de A7R V kopen vanwege de ultieme details die z’n high res sensor tevoorschijn weet te toveren. Zelfs bij moeilijk licht schiet je met deze Sony beelden vol prachtige details en nauwkeurige kleuren dankzij de krachtige fullframe sensor met 61 megapixel in combinatie met de nieuwe BIONZ XR beeldprocessor.

Pixel Shift: beelden van 240MP

Is 61 megapixel niet genoeg voor je en wil je nóg meer details? Dan is er de nieuwe Pixel Shift opnamemodus: hiermee schiet je extreem gedetailleerdere beelden van 240 megapixel. Aan de andere kant van het spectrum zijn er wildlife-fotografen die juist meer bereik willen hebben: zij gebruiken de aps-c-modus. Zelfs dan heb je nog een uitstekende resolutie van 26 megapixel.

Snelle burst

Voor een camera met een dergelijke resolutie is de A7R V ook razendsnel. Je schiet 10 beelden per seconde met een indrukwekkende buffer: 88 foto’s op uncompressed RAW, 184 foto’s op compressed RAW en zelfs meer dan 1000 foto’s bij JPG.

Sony A7R V1000 foto’s in één burst

Alle beelden worden razendsnel verwerkt dankzij de allernieuwste BIONZ XR processor. Een powerhouse op zichzelf, want je kunt wel 1000 foto's in één burst schieten. Wie veel bij schemering of binnenshuis werkt, zal blij zijn met de innovatieve 8-stops beeldstabilisatie.

Krachtig met video

Ook krachtig is de video, die 8K-resolutie biedt én 4K met 60fps. Je kunt gebruikmaken van 10-bits 4:2:2 opnamen en er zijn verschillende beeldprofielen mogelijk, zoals S-Cinetone en S-LOG. Voor wie lang achtereen filmt biedt het warmteoverdrachtsysteem uitkomst. Op de body vind je een Full-HDMI aansluiting. Danzkij de beeldstabilisatie en focuscompensatie hoef je je geen zorgen te maken over schokkerige beelden.

Sony A7R VHybride professional

De A7R V is kortom een hybride, professionele camera: zowel fenomenaal in fotografie als in filmen. Voor beide disciplines is het fijn dat de A7R V een uniek 3-assige kantelbaar touchscreen biedt. Hiermee kun je het scherm volledig tilten en flippen. De glasheldere elektronische OLED Quad-XGA zoeker met liefst 9.44MP resolutie en de sterke aluminium behuizing en sluiter zijn geleend van vlaggenschip Sony A1.

Supersnelle overdracht en connectiviteit

Ook voor professionals voor wie snelle overdracht van levensbelang is, is er goed nieuws: de A7R V heeft razendsnelle wifi-overdracht van 2,4 Ghz/5 Ghz en een SuperSpeed USB-C aansluiting van 10 Gbps. Zo kun je je content sneller op afstand bedienen of overdragen. De twee kaartsleuven zorgen ervoor dat je zowel CFexpress Type A als SD-kaarten kunt opnemen.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2023-2024 voor de Sony A7R V

De Sony A7R V heeft een prestigieuze EISA-award 2023-2024 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste geavanceerde fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2023 voor de Sony A7R V

De Sony A7R V heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste professionele fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Alle resolutiemonsters op een rij

Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A7R V

De Sony A7R V: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Sony A7R VDPReview over de Sony A7R V

De Sony a7R V is een vertrouwenwekkende camera die – met een goede lens – het gevoel geeft dat de Nikon D850 altijd gaf: “Alles wat er misgaat, is jouw schuld, niet die van de camera, en hij zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er niets misgaat.” Aldus Richard Butler van DPReview in zijn uitgebreide beschouwing.

Mijlpaal voor Sony

Net als de vermaarde Nikon D850 bouwt hij voort op een camera die al goed was, schrijft Richard. En vrijwel elk detail is verbeterd – van de schakelaar voor foto's/video tot de menu's, van de videomogelijkheden tot de snellere kaartsleuven. Zo ontstond een aanzienlijk completere camera. “Een soort mijlpaal in de camerageschiedenis van Sony.”

Echte landschapscamera

Dit is volgens Richard ook een echte ‘landschapscamera’. Maar hij blinkt uit in een breed scala aan toepassingen: van landschappen tot studioportretten, bruiloften en evenementen tot productfotografie. Al is hij niet de allrounder die de Sony A1 is. “Maar voor professionals en enthousiastelingen die een hoge resolutie willen en geen behoefte hebben aan de snelle bursts en video van de A1, is de a7R V een uitstekende camera.”

Beter dan EOS R5 en GFX 100S

Vergelijk je hem met de Canon EOS R5, dan is dat misschien de betere foto-/videocamera. Vergelijk je hem met de Fujifilm GFX 100S, dan biedt die een hoger niveau van detail en beeldkwaliteit. “Maar de autofocusprestaties van Sony en de breedte van het assortiment lenzen met E-vatting zullen ervoor zorgen dat het consistent resultaten levert in een groter aantal situaties dan een van deze camera's.”

Zwakke plek: 8K-video

Ook bij hoge ISO’s scoort de A7R V goed, al glippen de voordelen van 61MP aan detail weg naarmate de ISO stijgt. Toch is er geen echt nadeel aan de extra pixels totdat je fotografeert in extreem donkere situaties. Het aantal pixels helpt ook verklaren waarom de videoprestaties van de A7R V niet zo indrukwekkend zijn als de specificatielijst doet vermoeden.” De gecropte, langzaam uitleesbare 8K-video is de enige echte zwakke plek in een enorm capabele camera.

Gold Award met 93% score

Fotografen die veel details nodig hebben, halen met de A7R V een camera in huis die er volgens Richard alles aan zal doen om de gewenste resultaten te behalen. “En die resultaten kunnen spectaculair zijn.” Eindoordeel: Gold Award met een score van 92%.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VFocus Magazine over de Sony A7R V

Aan de Sony A7R V, de high res-camera van Sony, is veel veranderd, maar de resolutie is gelijk gebleven. Is het de moeite waard om te upgraden, vraagt reviewer Jan Paul Mioulet zich terecht af (Focus Magazine januari/februari-nummer 2023).

Zeer bruikbaar display

Sony doet vaak twee generaties met dezelfde sensor. Zo ook bij de A7R V. Toch is er wel veel op de schop gegaan, aldus Jan Paul. Grootste nieuws aan de buitenkant: het nieuwe scherm dat op veel meer manieren kan kantelen, draaien en uit/op/neerklappen. Een zeer bruikbaar scherm (“een genot”), ook voor vloggers.

Beeldstabilisatie: 8 stops winst

Ook intern is er veel veranderd. Zoals de beeldstabilisatie die flink verbeterd is. Met acht stops winst tegen trillingen concurreert hij goed met de Canon EOS R5. Ook de autofocus is fors verbeterd, onder andere dankzij de nieuwe processor. De onderwerpherkenning en tracking gebruiken AI en deep learning en zijn merkbaar beter dan ze al waren.

High res-beelden

Onveranderd is de uitstekende beeldkwaliteit. Toch is ook hier winst dankzij de high res-opnamen van 240 megapixel. Wel vanaf statief en met samenvoeging van de gemaakte beelden in de software. Macrofotografen zullen blij zijn met de nieuwe focus stacking. Mooi helder en high res zijn de zoeker (dezelfde als in de A1) en het display.

Ook uitstekende video

Dankzij de verbeteringen aan de autofocus en de beeldstabilisatie is er al reden om te kiezen voor de A7R V voor video. Maar ook bij video zijn er nieuwigheden. Zo filmt deze Sony nu in 8K in 10-bit 4:2:2 (met crop), met een erg goede beeldkwaliteit.

Super Award

Kortom: de A7R V biedt Sony-fotografen en -filmers “een mix van verbeteringen die je voorlopig nog niet bij andere modellen vindt en de prijs van de camera is daarom redelijk”. Eindoordeel: Super Award met het hoge cijfer 9.4.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VChip Fotomagazine over de Sony A7R V

Chip Fotomagazine (uitgave 72, december 2022) test het nieuwe resolutie-vlaggenschip van Sony. Een topmodel dat AI gebruikt en de hoogste beeldscherpte heeft van alle Sony’s.

Op veel fronten beter

Al blijft de resolutie hetzelfde als bij de voorganger, toch is er sprake van een flinke update, schrijft Chip. Op veel fronten is dit vlaggenschip verbeterd. De nieuwste Bionz XR-beeldprocessor krikt de prestaties bijvoorbeeld verder op, met beter gemeten resolutie bij foto’s én video in 8K met 25p.

Betere autofocus

Mooi is ook de betere autofocus, met objectherkenning die werkt met kunstmatige intelligentie met deep learning algoritmen. Daardoor kun je onderwerpen nóg nauwkeuriger in focus houden. Bijvoorbeeld een motorrijder wiens gezicht en ogen schuilgaan achter een helm. Ook de tracking is effectiever. “De oog- en gezichtsherkenning werkt eveneens uitstekend. Bij een portretshoot leek de focus wel op het gezicht van het model ‘vastgeplakt’.” De autofocus heeft bijvoorbeeld ook een insectenmodus, voor macro-shoots, die volgens Chip razendsnel en nauwkeurig werkt.

Eersteklas beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is voortreffelijk. “De combinatie van de 60.2 megapixel fullframe sensor en de nieuwe XR-processor zorgt in ons testlab voor de hoogst gemeten fotoresolutie van alle Sony-camera’s.” Ruis is pas zichtbaar vanaf ISO 3200 in 100%-weergave. Vergeleken met de voorganger liggen de ruisniveaus lager bij hoge ISO’s.

Zeer scherpe 8K-video

De resolutie-stijging is duidelijk te zien bij video, met zeer scherpe 8K-beelden en 4K/60p. En voor ervaren filmers biedt deze Sony ook een reeks professionele features, schrijft de reviewer. Zo ondersteunt de camera S-Log3 voor een dynamisch bereik tot 14 stops. En de modus Breathing Compensation compenseert het storende focus breathing-effect van nogal wat lenzen.

Beeldstabilisatie: tot 8 stops winst

En dan is er nog de effectievere beeldstabilisatie die compenseert tot wel 8 stops (voorganger: 5.5 stops). Plus de pixelshift-modus waarmee je high res-beelden produceert tot wel 240 megapixel. Kortom: “De Sony A7R V is een overtuigende eersteklas foto- en video-dslm.” Eindoordeel: een score van 94/100. Ter vergelijking: de A7R IV scoorde ook al een mooie 92/100.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VAndere (professionele) reviewers over de Sony A7R V

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Sony A7R V vinden!

 • Fotomagazine Zoom.nl (Maarten Jacobi, full review, maartnummer 2023): “Fullframe-droomcamera in hi-res” kopt Maarten Jacobi van Zoom.nl in zijn review. In ieder geval is dat zo op papier, met z’n arsenaal aan top-features, zoals de 61MP sensor, de 8K-video, de AI-autofocus, de krachtige beeldstabilisatie en nog veel meer. Sluit de praktijk bij die droom aan?
  Wie voor de droom van de ultieme resolutie gaat heeft overigens aan de A7R V niet genoeg. Je hebt immers ook topkwaliteit lenzen nodig om het onderste uit de kan te halen. Gelukkig voorziet Sony daarin, vooral met z’n serie G Master voor professionals. Lenzen met een zeer stevig prijskaartje. “Maar gecombineerd zijn de resultaten verbluffend scherp, met ontzettend veel details en prachtige kleuren en huidtinten.” De ultieme droomcamera is misschien wat overdreven gesteld. Maar het is volgens Maarten in ieder geval de beste hi-res fullframe camera waar de redactie ooit mee heeft gewerkt. Het is wel een droom met een prijskaartje, nog afgezien van de kosten van het benodigde glas. “Al met al zet Sony een bijzondere prestatie neer, en we verwachten dat de AI-technieken worden meegenomen in andere (toekomstige) modellen.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.7.
 • Fotomagazine Digifoto Pro (Christel de Wolff, full review, nr. 1 2023): De Sony A7R V is volgens Christel “een ideale camera voor iedereen die veel megapixels tot zijn beschikking wil hebben, maar middenformaat een te grote stap vindt.” En dan denkt ze vooral aan fotografen die zich op landschappen, architectuur en mode richten. “Ook andere disciplines weet de camera goed aan te vliegen dankzij onder andere de 8-stops beeldstabilisatie en de uitgebreide AI-autofocus onderwerpherkenning.”
  De A7R V is zeker ook een snelle camera, maar voor wie ultieme snelheid belangrijker is dan ultieme resolutie, zijn er betere alternatieven te vinden, zoals de Sony A9 II. “Voor het dubbele aantal beelden per seconde, lever je wel bijna tweederde aan resolutie in.”
  De A7R V is zelfs een uitstekende keuze voor hybride fotografen en videografen, schrijft Christel, dankzij de hoogwaardige videoprestaties en de extra mogelijkheden voor stabilisatie. Eindoordeel: Goud Award.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Al heeft de A7R V dezelfde 61 megapixel sensor als z’n voorganger, toch verslaat hij hiermee nog steeds z’n rivalen. Bovendien koppelt Sony die high res sensor nu aan een hele reeks upgrades. Aldus Gordon.
  Zo is nu de toonaangevende zoeker uit de Sony A1 en A7S III aan boord. Plus dual-format kaartsleuven, witbalanssensor, full-size HDMI, USB 3.2, verfijnde bedieningslay-out en bredere aanraakbediening van recente modellen. Ook schiet hij 8K-video.
  Gloednieuw is ook een scherm met een “sluw mechanisme dat zowel verticaal kan kantelen als uitklappen”, verbeterde Pixel Shift, de langverwachte Bulb Timer voor gemakkelijke lange belichtingen en Focus Bracketing voor macrowerk.
  Allerbelangrijkste nieuwe functie is volgens Gordon het AI-autofocussysteem. “Dit verbetert echt de herkenning en het volgen van een breed scala aan onderwerpen ten opzichte van de eerdere A7R IV.” Echte actie- en natuurfotografen zullen echter eerder kiezen voor ‘stacked’ modellen als de Sony A1. En Gordon verwacht dat het nieuwe AI-systeem pas volledig tot zijn recht komt in een toekomstige A1 of A9.
  Voor wie de nieuwe tech niet nodig heeft maar de high res sensor wel, is de oudere A7R IV nu een koopje. Maar de A7R V verbreedt z’n aantrekkelijkheid met tal van nieuwe technologie en functies, de flexibiliteit van het variangle display, het plezier van de meest gedetailleerde zoeker op de markt, de bonus van 8K-video en “Sony's meest sluwe AF-systeem tot nu toe”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): “We zijn eraan gewend geraakt dat Sony de lat aanzienlijk hoger legt met bijna elke nieuwe camera die het uitbrengt, en de A7R V is daarop geen uitzondering”, schrijft Andy in zijn mooie review voor het grootste Britse fototijdschrift. “De Z7R V is belachelijk indrukwekkend op bijna elke denkbare manier.”
  Weliswaar is de sensor dezelfde als die van zijn voorganger. Maar dat betekent dat je volgens Andy een toonaangevende beeldkwaliteit krijgt die alleen kan worden overtroffen door over te stappen op een middenformaatcamera zoals de Fujifilm GFX 100S met 100 megapixel. En die camera blijft achter op snelheid en autofocus. En ten opzichte van voorganger A7R IV is de upgrade fors op andere punten: de sensationele zoeker, het uitstekende schermontwerp en de vele verbeteringen van de interface.
  En dan hebben we het nog niet over de belangrijkste upgrade: Sony's nieuwste AF-systeem voor onderwerpherkenning voegt volgens Andy werkt indrukwekkend. Vooral bij snel of onregelmatig bewegende onderwerpen werkt de A7R V veel beter. Voor bijvoorbeeld landschaps-, portret- of studiowerk in statische scenario's levert het nieuwe AF-systeem waarschijnlijk niet veel voordeel op.
  Ligt jouw focus meer op beeldkwaliteit dan op regelrechte snelheid, dan is de Sony A7R V de beste fullframe camera voor fotografie die op dit moment te koop is. Hij is onmiskenbaar erg duur, zeker als je hem vergelijkt met de voorganger en bijvoorbeeld de Nikon Z7 II. En als je “niet ideologisch getrouwd bent met fullframe” kun je volgens Andy een aanzienlijk deel van de mogelijkheden tegen een veel lagere prijs krijgen met de Fujifilm X-H2 of Fujifilm X-T5. “Maar als je de prijs van de A7R V kunt rechtvaardigen, zul je versteld staan hoe goed hij is.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Foto- en videograaf Olivier Groot op CameraNU.nl: “De Sony Alpha A7 RV systeemcamera is inzetbaar op een manier die ik niet eerder heb ervaren”, schrijft Olivier in zijn lezenswaardige review. “Dit komt vooral, omdat alle aspecten waarbij ik voorheen technisch werd beperkt in wat ik wilde fotograferen, alle functionaliteiten nu dermate geavanceerd zijn dat ik mij volledig kan focussen op het creatieve aspect.”
  De absoluut hoogste beeldkwaliteit en resolutie levert wel gigantische bestanden op. Ze zijn lang niet altijd nodig voor elke toepassing en kunnen je workflow vertragen of bemoeilijken. Toch neemt Olivier dat graag voor lief. Bovendien: Sony heeft een oplossing bedacht in de vorm van lossless compressed bestanden van 26 megapixel. Daarnaast biedt een sensor met veel megapixels vaak meer ruis als je bij weinig licht met hoge ISO’s werkt. “Hierdoor merk ik wel dat ik niet heel graag in het complete donker fotografeer, maar de ruis in de beelden blijft altijd nog goed onder controle.”
  Als videograaf moet je bedenken dat de R-lijn van Sony allereerst voor fotografie zijn ontworpen, niet voor videografie, schrijft Olivier. “Zo hebben de 8K- en 4K-settings in hun hoogste kwaliteit en framerates een crop van 1.24x. Dit hebben de makers natuurlijk gedaan om het allerbeste uit de sensor te kunnen halen, maar het is iets wat je niet over het hoofd moet zien.”
  Als fotograaf die het liefst de extremen opzoekt qua licht, compositie en onderwerp vond Olivier het leuk een camera in handen te hebben die de limieten een stuk verder op rekt. “Met de Sony A7 R V systeemcamera werd het mogelijk om weer compleet nieuwe beelden te maken!” Bekijk het volledige review >>
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Dit is alweer de vijfde iteratie van Sony’s high res-systeemcamera, en daarover verbaast Richard zich. Elk nieuw model bood een grote sprong voorwaarts, met zaken als beeldstabilisatie en betere ergonomie. Maar hoe beter een model wordt, hoe lastiger het is nog grote stappen te maken, stelt Richard. Hoe groot is de stap die de A7R V zet?
  Ondanks de volwassenheid van voorganger A7R IV biedt de A7R V toch veel om de mogelijkheden uit te breiden. Zo is er verbeterde autofocus, focus stacking, bewegingscorrectie voor high-res modus, instelbare Raw-formaten. Een lange, eindeloos lijkende lijst. Voor potretfotografen is een mooie: de belofte dat scherpstellen op de ogen nóg beter werkt.
  Deze Sony biedt zoveel functies en vernieuwingen dat Richard nog lang niet alles heeft getest. De A7R V voelt in ieder geval aan als een camera die voor elk wat wils te bieden heeft. “Dat maakt het moeilijk voor te stellen dat een fotograaf alle functies van de camera gebruikt.”
  De A7R V is volgens Richard een gepolijste camera, een camera waarvan je geen aanzienlijke tekortkomingen kunt aanwijzen. Uiteraard biedt hij veel resolutie en ook veel dynamisch bereik, iets waar z’n voorganger ook goed in is. Maar daarnaast biedt hij tools voor een hele reeks fotografische niches. Gelukkig word je dankzij het herziene menusysteem niet volledig overweldigd door alle – soms complexe – mogelijkheden.
  Richard gaat zich bij de volledige test volledig werpen op de uitgebreide autofocus-mogelijkheden. Zeker gezien Sony's belofte van een verbetering van 60% in Eye-AF-prestaties en de mogelijkheid om een breed scala aan onderwerpen te herkennen.
  Richard heeft op dit moment nog geen idee van iets niet onbelangrijks: hoe sympathiek is deze camera? “Komen de menu's, ergonomie en prestaties samen om er een camera van te maken die je graag pakt om ermee te fotograferen? We zullen het de komende weken te weten komen.”
 • Thephoblographer.com (Brittany Smith, full review): De A7R V neemt alles wat Brittany al leuk vindt aan de A7R IV en verbetert de gebruikerservaring. “Sony heeft een nieuwe AI-eenheid toegevoegd voor snellere en nauwkeurigere autofocusprestaties met een burstsnelheid van 10 fps. Het is een verschil van dag en nacht in vergelijking met het vorige model.” Daarnaast heeft Sony nieuwe op AI gebaseerde volgmodi toegevoegd. Daarmee behoudt Sony zijn status als een van de beste aanbiedingen op de markt. “Fotografen van alle niveaus zullen genieten van deze verbeteringen.”
  Creatievelingen zullen volgens Brittany het prachtige OLED-scherm met een tweede hoofdmenu waarderen. Sony heeft zijn automatische witbalans verbeterd en heeft indrukwekkende in-camera meting. Ook de beeldstabilisatie is verbeterd, waardoor lange belichtingstijden in de hand veel beter haalbaar zijn.
  Hoe groot de upgrade ook is, er zijn volgens Brittany een paar verbeterpunten. Zo is de lage ISO-sensorruis weliswaar verbeterd, maar hij is nog steeds zeer subtiel aanwezig. Ook de hoge ISO-prestaties kunnen worden verbeterd en Imaging Edge moet naar de 21e eeuw worden gebracht.
  Gelukkig wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. “Deze Sony is een robuust werkpaard dat aan verschillende behoeften zal voldoen. De A7R V is een uitstekende keuze voor bruilofts-, portret-, mode-, commerciële, natuur-, landschaps-, architectuur-, documentaire- en hybride fotografen.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Sony A7R VPetapixel.com (David Schloss, full review): De Sony Alpha 7R V is een huwelijk tussen prestatie en kracht, zo kopt David boven z’n review. En gelukkig heeft Sony volgens David genoeg significante verbeteringen aangebracht in de A7R V om deze camera als een echte stap vooruit te laten voelen ten opzichte van de vorige generatie. En dat is een grotere prestatie dan de stap tussen de A7R III en de A7R IV.
  Belangrijk is het nieuwste autofocussysteem van Sony: hiermee zal de A7R V volgens David waarschijnlijk enige tijd de koning van autofocus van het bedrijf zijn. “Er is geen andere camera in Sony's line-up met autofocus die zo goed is, waardoor het de beste allround keuze is in Sony's line-up.”
  Minder goed nieuws is er ook, schrijft David: het menusysteem is afschuwelijk. “Maar dat zal – helaas – geen verrassing zijn voor iemand die in het verleden met de camera's van Sony te maken heeft gehad. Software is altijd een beetje een knelpunt voor Sony en naarmate het meer coole dingen aan camera's toevoegt, worden de menu's meer vastgelopen, verwarrend en moeilijker te gebruiken.”
  Ondanks dat zijn de updates volgens David geweldig. “En als de resolutie je topprioriteit is, is er hier veel om van te houden. Het is bijvoorbeeld een uitstekende keuze voor een studio- of commerciële fotograaf die een breed scala aan onderwerpen fotografeert.”
 • Photofacts.nl (bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen, full review): Nando heeft de Sony A7R V een aantal weken in de praktijk getest. De camera is erg prettig in gebruik, schrijft hij. Toch kan de indeling van het menu handiger. Zo is het instellen van de autofocus bijzonder complex, en de hoeveelheid mogelijkheden om het naar wens in te stellen is overweldigend. “Dit is niet iets wat je zo even doet, en kan een aardig wat tijd en energie kosten.”
  De autofocus is snel en nauwkeurig. Toch heeft Nando niet het gevoel dat de AI-toevoeging de autofocus opvallend sneller of nauwkeuriger maakt. De camera heeft een goed dynamisch bereik en goede prestaties bij hoge ISO’s. Het kantelscherm is fantastisch en de zoeker heeft een hoge resolutie.
  Vooral de kleine dingen maken de camera prettig in het gebruik. “Niet alleen het formaat van de body, maar ook de bulb timer en focus stacking zijn een paar van de handige functies die het gebruik prettig maakt. Maar vooral het LCD scherm is een fantastisch toevoeging. Goed gedaan, Sony.”
  De Sony A7R V is volgens Nando een fantastische camera. “Hij is zeker niet perfect, maar het komt aardig dichtbij dat streven. Dat is niet zo'n goed nieuws voor de Sony A1. Ik heb het idee dat de Sony A7R V deze camera op veel gebieden voorbij streeft. Je hebt met de Sony A7R V dus meer camera voor meer dan 1000 euro minder.”
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony A7R V lijkt sterk op de A7R IV en heeft dezelfde sensor, schrijft Jan Paul. “Toch merk je zeker in de praktijk aan heel veel dingen dat de A7R V echt op heel veel punten verbeterd is.” De autofocus is veel sneller en plakt veel beter aan je onderwerp, de nieuwe beeldstabilisatie is verbeterd en het display is “een genot omdat je er de camera onder allerlei rare hoeken nog steeds prima mee kan gebruiken”.Het nieuwe menusysteem is een enorme verbetering voor beeldmakers die graag filmen én fotograferen, aldus Jan Paul.
  Toch is voorganger A7R IV geen achterhaalde camera, maar het verschil met een A7R III of A7R II “wordt toch wel heel groot”. Wel is de prijs stevig, maar dat was wel te verwachten. “Voor Sony-fotografen en -filmers biedt de camera een mix van verbeteringen die je voorlopig nog niet bij andere modellen vindt, en alleen dat rechtvaardigt de prijs.” Eindoordeel: het cijfer 9.2.
 • Techradar.com (hands on): De Sony A7R V brengt volgens de reviewer welkome verbeteringen op het gebied van bruikbaarheid in de 'Resolution'-serie. Bovendien heeft hij zeer geavanceerde autofocus-tracking-mogelijkheden aan boord. “Met ook 8K-video onder de motor, is de camera zowel gebouwd voor hybride fotografen als voor landschaps- of portretfotografen, en hij heeft alles in huis om een van de beste professionele camera's in zijn soort te worden.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, hands on): Meer kracht, meer snelheid, meer alles! De Sony A7R V is volgens Rod als een aflevering van de tv-show Top Gear. “Maar hoewel Sony deze camera als de resolutiespecialist presenteert, vervaagt het ook alle video- en sportgrenzen en wordt het moeilijker dan ooit om de 'juiste' Sony-camera te kiezen. De A7R V is een verbazingwekkende technologische prestatie, maar gaat hij de goede kant op – of zelfs een bepaalde richting?”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, hands on): De Sony A7R V heeft volgens Angela een flinke boost gekregen ten opzichte van de A7R IV. “Ja, het aantal pixels is hetzelfde, maar de processor en AI Processing Unit maken een aantal mooie verbeteringen mogelijk, waarbij de Eye AF veel gevoeliger en pittiger lijkt.”
  Mooi is ook de vernieuwde zoeker en het 4-voudig kantelbaar touchscreen dat veel meer aanraakbediening mogelijk maakt, schrijft Angela. “En laten we de 8K-videomogelijkheden (met een uitsnede van 1,2x) en de full-frame 4K van 6,2K niet vergeten. Het is een zeer verleidelijk pakket voor professionele fotografen en makers van inhoud.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Al sinds de A7III serie geïntroduceerd werd gebruik ik Sony systeemcamera’s. Dankzij een goed fotojaar kon ik investeren in de upgrade en besloot na het zien van de nieuwe features direct de A7RV te bestellen. Inmiddels al enkele malen gebruikt en het zijn de kleine dingen die het weer nog beter maken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Net gekocht en goed geholpen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Een flinke investering maar zeker de moeite waard.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): In hun full review op YouTube nemen Chris en Jordan de Sony A7R V stevig onder de loep. Sony's nieuwste spiegelloze camera heeft weliswaar de 61 megapixelsensor van zijn voorganger, maar vrijwel al het andere is grondig op de schop gegaan, constateren ze in de fraaie video-review. Chris en Jordan hebben een productiemodel van de Sony A7R V stevig onder de loep genomen en komen met hun definitieve conclusies. Hoe presteert deze camera op het gebied van beeldkwaliteit, autofocus en videoprestaties? Is dit de camera is die je moet hebben als je op zoek bent naar gedetailleerde beelden.
  Benieuwd naar deze initial review? Je vindt hem onderaan deze pagina

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A7R V

 • High res fotografie: fullframe systeemcamera met 61 megapixel
 • Excellente video: opnemen in 10bit: 4K in 4.2.2 en 8K in 4.2.0
 • High res video: 8K met 24p en 4K met 60p
 • Realtime autofocus: mens, dieren, vogels, insecten, voertuigen
 • Intelligente autofocus: op basis van AI-technologie
 • Overal scherp: liefst 693 autofocuspunten
 • Anti trillende handen: 8-stops beeldstabilisatie
 • Meester in composities: volledig kantelbaar touchscreen
 • Razendsnel: burst van 10fps met grote buffer
 • Snel geheugen: 2x CFexpress Type A / SD

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony A7R V

Bekijk een uitvoerige full YouTube-review van de Sony A7R V door Chris en Jordan van DPReview TV (10:05 minuten). Chris en Jordan hebben een productiemodel van de Sony A7R V stevig onder de loep genomen en komen met hun definitieve conclusies. Hoe presteert deze camera op het gebied van beeldkwaliteit, autofocus en videoprestaties? Is dit de camera is die je moet hebben als je op zoek bent naar gedetailleerde beelden.

Sony A7R V op CameraNU.nl >>

Sony A7R V op Cameraland.nl >>

Sony A7R V op Kamera-express.nl >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy