Sony A7C: ‘s werelds kleinste en lichtste fullframe camera | Alle reviews

De Sony A7C is ‘s werelds kleinste en lichtste fullframecamera. En dat voor een camera met 24 megapixels en een enorm uitgebreide feature-set. Zoals beeldstabilisatie met 5 stops winst plus een uitklapbaar en kantelbaar touchscreen. Silver Award bij DPReview. Diamant Award bij Zoom.nl. "Indrukwekkende lichtgewicht camera met compacte afmetingen." Alle belangrijke reviews!

Opvolgers: Sony A7C II en Sony A7C R

De Sony A7C heeft maar liefst twee opvolgers gekregen. Behalve de hoge resolutie-camera Sony A7C R lanceerde Sony de hybride camera Sony A7C II. Benieuwd naar deze camera's?

Review van de high res A7C R >>

Review van de hybride A7C II >>

Sony A7CSensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 28-60mm f/4.0-5.6 | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K / 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 424gr (505gr met accu+geheugenkaart) | Release datum: november 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.199 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A7C

 • Uitstekende beeldkwaliteit: fullframe sensor met 24.2 megapixel
 • ‘s Werelds kleinste: compact en licht van gewicht ondanks enorme sensor
 • Trillingvrije beelden: 5-assige beeldstabilisatie met 5 stops winst
 • Uitmuntend scherp: realtime autofocus
 • Scherpe ogen: gezichts- en oogherkenning is beschikbaar voor tracking, inclusief huisdieren
 • Kwaliteitsvideo: 4K tot 30fps en Full HD tot 120fps
 • Handige feature: uitklapbaar en kantelbaar touchscreen

Sony A7CFullframe instappen? Vier concurrenten

Na Canon met z’n EOS R6, Nikon met z’n Z5 en Panasonic met z’n S5 doet ook Sony een gooi naar fotografen die willen overstappen op een fullframe systeemcamera. En ik voorspel: de Sony A7C wordt een absolute klapper. Het is van genoemde viertal ook de allerkleinste en allerlichtste. Volgens Sony zelfs de kleinste en lichtste fullframer op de markt. Maar wel met zeer volwassen specificaties.

Review Canon EOS R6 >>

Review Nikon Z5 >>

Review Panasonic S5 >>

Boordevol features

Zo heeft hij een fullframe sensor aan boord met 24 megapixel. De Sony A7C is ook een ideale camera om beelden te streamen. Hij beschikt over 5-assige beeldstabilisatie die tot 5 stops winst tegen trillende handen biedt. Ook heeft hij een mooie 4K-video met 30fps zonder crop aan boord.

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

Sony A7CEye-autofocus voor foto en video

En natuurlijk heeft de Alpha 7C waar Sony geliefd om is: realtime eye-autofocus voor foto en video. Hij schiet 10 beelden per seconde met volledige tracking en lichtmeting. Een krachtige accu en een stof- en spatwaterbestendige behuizing completeren deze zeer complete camera.

Kleiner dan aps c-camera’s

Deze fullframe systeemcamera van Sony is echt onwaarschijnlijk klein en licht. Tel even mee: hij is 124 x 71.1 x 59.7 millimeter (BxHxD). En dat betekent: even klein als de aps-c camera Sony A6600. En vergelijk hem even met de populaire aps-c camera Fujifilm X-T4: 134.6 x 92.8 x 63.8 millimeter. Diezelfde Fuji X-T4 weegt 526 gram. De Sony A7C weegt slechts 424 gram

Camera om altijd bij je te hebben

OK, de Sony A7C past niet in je broekzak (tenzij die héél wijd is). Maar je neemt hem wel heel makkelijk mee in je tas, bijvoorbeeld op reis, tijdens een wandeling of een fietstocht. Waardoor je hem altijd kunt meenemen. En in de praktijk ook heel veel zult gebruiken. Denk eens aan al die schitterende fullframe foto’s en video’s die je ermee zult gaan schieten!

Sony A7CRealtime autofocus

Sony is beroemd en geliefd vanwege z’n uitstekende autofocusprestaties. Ook deze Sony A7C is weer uitgerust met het realtime autofocussysteem van Sony. Daardoor houd je je onderwerp altijd scherp in beeld, zelfs als het snel beweegt. Je beschikt over eye-autofocus voor mens en dier tijdens het maken van foto's én video's. Beter dan het AF-systeem van Sony is er op dit moment niet.

Lichtgevoelige camera

De Sony A7C is ook lichtgevoelig. Dat betekent dat je gedetailleerde beelden kunt schieten in situaties met weinig licht. Hij heeft standaard een ISO-bereik van 100-51.200. Deze waardes kun je nog opkrikken naar 50-204.800.

Sony A7C: uitstekend in video

De Sony A7C heeft ook prima video-specs aan boord. Zo schiet je 4K-video zonder crop met 3840 x 2160 pixels tot 30fps. Slow motions van 120 beelden per seconde zijn mogelijk. Die schiet je dan in Full HD.

Lange accuduur

De Sony A7C heeft de NP-FZ100 accu in huis. Die is zeer ruim bemeten: je schiet ongeveer 680 foto's met de zoeker of 740 foto's via het display. Video opnemen kun je met deze accu maximaal 220 minuten achter elkaar met de zoeker en 215 minuten met het display. Dat zijn veel betere scores dan de accu’s van andere merken.

Aansluiting voor microfoon en hoofdtelefoon

Mooi voor videografen en vloggers is dat de camera is voorzien van een 3.5mm-aansluiting voor een microfoon en een hoofdtelefoon. Dat maakt het schieten van beelden met top-audio mogelijk, en je kunt ook gelijk luisteren of je geluid goed is.

Snel beelden naar je socials

De schitterende en unieke beelden die je met de Sony A7C schiet, deel je heel snel op je social media met behulp van de gratis Sony Imaging Edge app. Met deze app stream je ook rechtstreeks je video naar je socials.

Sinterklaas en Kerst ;)

Kortom: een schitterende fullframe systeemcamera, die zwaar de concurrentie aangaat met de Nikon Z5, de Canon EOS R5 en de Panasonic S5. Ik voel heel veel mooie (en dure) Sinterklaas- en Kerstcadeaus aankomen...

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A7C

De Sony A7C: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A7C

 • Compacte krachtpatster: kleinste en lichtste fullframe systeemcamera
 • Extravagant uiterlijk: erg leuke en moderne uitstraling
 • Ideaal als reiscamera
 • Uitstekende beeldkwaliteit: veel details, mooi contrast en hoge scherpte
 • Groot dynamisch bereik, ruisarme beelden bij hoge ISO’s
 • Autofocus: indrukwekkend snel en goed
 • Realtime ogen-AF en realtime trackingsysteem voor fotografie en filmen
 • Geschikt voor filmers en vloggers met uitstekende video-specs
 • Ingebouwde beeldstabilisatie werkt zeer betrouwbaar
 • Handig uitklapbaar en kantelbaar scherm
 • Stevige grip ondanks kleine formaat (maar niet voor grote handen)
 • Ruim lenzenarsenaal: keuze uit ruim 200 objectieven

Zwakke punten van de Sony A7C

 • Kitzoomlens: beperkte groothoek en weinig lichtsterk
 • Kleine, compacte zoeker
 • AF-joystick ontbreekt
 • Schakelen tussen foto's en video tijdrovender dan bij concurrentie
 • Ontwerp, bediening, menu en sommige specs zijn gedateerd

Awards voor de Sony A7C

 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award

 

Sony A7CFototijdschrift Zoom.nl over de Sony A7C

‘Klein maar dapper’ kopt reviewer Jasper van Bladel van het bekende fototijdschrift Zoom.nl (novembernummer 2020). En dat slaat de spijker op z’n kop, want het is de kleinste fullframe systeemcamera van dit moment, maar hij is toch krachtig.

Combinatie van allerlei camera’s

De Sony A7C past in een indrukwekkende line-up van Sony boordevol interessante camera's, aldus Jasper. En nu weet Sony weer een extra niche te vullen. De A7C is een zeer compacte fullframe systeemcamera die kenmerken combineert van andere A7-camera’s en camera's uit de A6000-reeks zoals topmodel A6600.

Leuke en moderne uitstraling

Wat volgens Jasper direct opvalt is de extravagante buitenkant. Zo kennen we Sony niet. Jasper: “Zeker bij de zilveren editie (...) maakt de camera een erg leuke en moderne uitstraling. Deze keuze past goed bij het meetzoeker-achtige ontwerp dat de A7C leent van de camera's uit de A6xxx-reeks.” Hierbij zit de zoeker linksboven, waardoor je handig met één oog langs de camera kunt kijken.

Klein mét uitstekende grip

Ook de grootte en het gewicht zijn volgens Jasper opvallende zaken. Fijn als je licht en compact op pad wilt gaan. Ondanks het mini-formaat heb je volgens Jasper geen moeite om hem stevig vast te houden. “Er zit een fijne en relatief diepe grip op en de gebruikte materialen geven je vertrouwen.” Handig is het uitklapbare en kantelbare scherm. Daardoor kun je uit allerlei hoeken beelden schieten. In de praktijk voelt de A7C als een Sony A6600, maar dan met veel meer potentieel.

Uitstekende beeldkwaliteit

De fullframe sensor is veelzijdig en heeft genoeg resolutie voor de meeste fotografen. Je schiet beelden die je kunt verwachten van een camera met deze specs. “De fullframe sensor presteert uitstekend en levert je beelden vol met details, contrast en scherpte. Het dynamisch bereik is prettig groot en de beelden zijn ruisarm tot op grote iso-hoogten.”

IBIS & autofocus

Fijn is ook de ingebouwde beeldstabilisatie. Die stelt je in staat om foto's te maken met sluitertijden die normaal gesproken zeker tot onscherpte zouden leiden. Ideaal als het licht minder is en je geen statief hebt. De autofocus is verder “indrukwekkend snel en goed”.

Voor filmers & vloggers

De A7C is ook zeker bedoeld voor filmers en vloggers. Dat blijkt wel uit de rode filmknop bovenop, waardoor je simpel filmopnames start. En ook uit de video-specs die uitstekend zijn.

Diamant Award

Kortom: de Sony A7C is “een indrukwekkende lichtgewicht camera met compacte afmetingen die tegelijkertijd toch grote prestaties neerzet”. Dit is volgens Jasper een uitstekende keuze voor fotografen en filmers die op zoek zijn naar een compacte krachtpatser. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.

Concurrenten: Canon R6 en Panasonic S5

In ditzelfde nummer van Zoom.nl staan reviews van de Canon EOS R6 (Diamant Award met 8.4) en de Panasonic S5 (Goud Award met 7.9). Interessant nummer dus als je een keuze moet maken.

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7CDPReview over de Sony A7C

Kijk je naar de prestaties van de Sony A7C dan is het volgens Richard Butler van DPReview eigenlijk een Sony A7 III met een betere autofocus. Belangrijkste aantrekkingskracht van de A7C is zijn compacte formaat en het feit dat hij toch nog zoveel in huis heeft.

Fullframe beeldkwaliteit

Combineer je hem met de 28-60mm f/5.6 kitlens dan heb je een pakketje dat aanzienlijk kleiner is dan de concurrentie. Hij biedt je fullframe beeldkwaliteit in omstandigheden waarin je anders niet een dergelijke camera bij de hand had gehad.

Kleine zoeker

Nadelen heeft hij ook. De kitzoom is beperkt in groothoek en is ook niet lichtsterk, waardoor je ook niet met scherptediepte kunt spelen. Tenzij je er een grotere lens bijkoopt. Maar dat ondermijnt weer de compactheid. Andere minder sterke punten: de kleine, compacte zoeker en het ontbreken van een AF-joystick. In ruil krijg je een camera die kleiner is dan zijn rivalen, even capabel is en een langere batterijduur heeft.

Redelijke videofuncties

De videofuncties zijn redelijk, maakt de interface van de A7C maakt schakelen tussen foto's en video tijdrovender dan bij de concurrentie.

Uitblinker in elk genre

De bediening van de A7C heeft dezelfde tekortkomingen als de A7 III. Het is daarom geen camera waarmee je fotografeert voor het plezier van fotograferen, maar het is wel een reisgenoot zonder gelijke. Deze fullframer is heel makkelijk om bij je te hebben. En hij blinkt uit in vrijwel elke fotografisch genre.

Silver Award met 89%

Kortom: een uitstekende camera die ondanks zijn erg compacte formaat veel in huis heeft. Eindoordeel: Silver Award met een score van 89%. Concurrenten zijn de Nikon Z6 II (Silver Award met 89%), de Panasonic S5 (Silver Award met 88%) en de Canon EOS R6 (Gold Award met 90%) en Sony’s eigen de Sony A7 III (Gold Award met 89%).

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7CChip Fotomagazine over de Sony A7C

Stel je wilt instappen in een fullframe systeemcamera, welke is dan het beste? Om de keuze te vergemakkelijken vergelijkt Chip Magazine (februarinummer 2021) twee modellen met elkaar: de Sony A7C en de Panasonic S5 . Welke presteert het beste?

Handzaam, licht en krachtig

Er zijn veel instapmodellen op de markt voor fullframe systeemcamera’s. Ze zijn vaak handzaam, licht en krachtig. Dat geldt ook voor de Sony en de Panasonic. De Sony is zo compact dat je niet verwacht een fullframe camera in handen te hebben. Maar mooi is dat niet voor iedereen: hij is zo klein dat niet iedereen alle vingers van de rechterhand goed kwijt kan. Iets om rekening mee te houden als jij groot behand bent. De Panasonic is ook lekker slank, maar toch is de Sony ‘winnaar’ in handzaamheid en gewicht.

Bedieningsgemak, EVF en display

Op bedieningsgemak wint de Panasonic, omdat je het menu kunt bedienen via het touchscreen. Ook heeft de camera een betere knoppen/wielen-lay-out. Technisch zijn beide modellen aan elkaar gewaagd. Dat geldt voor de uitstekende sensor, en voor de 5-assige beeldstabilisatie. Wel is de zoeker van de Panasonic een flinke slag beter. Ook de resolutie van het display ligt bij de Panasonic hoger.

Autofocus en beeldkwaliteit

De autofocus is ook een belangrijk punt bij camera’s. Hier zijn beide camera’s weer tegen elkaar opgewassen, waarbij de Sony net iets beter scoort, aldus Chip: sneller met uitstekende ogen-AF en vloeiende real-time tracking. Op beeldkwaliteit scoren beide camera’s vergelijkbaar hoog.

Foto/video-features

Dan de foto/video-features. De Panasonic heeft een “zeer compleet pakket aan snelheid en flexibiliteit”. De Sony vertrouwt volgens Chip “op slimme afzonderlijke features en bewezen technieken”. Beide camera’s hebben hun sterke punten. Zo schiet de Sony snellere burst, maar heeft de Panasonic een grotere buffer en 4K/6K-fotomodi. De Panasonic is net wat beter in video-kwaliteit en -features, hoewel de Sony ook hier z’n sterke punten heeft.

And the winner is...

Mooi is dat Chip iets meeneemt in de beoordeling wat vaak vergeten wordt: het objectieven-arsenaal. Hier kan de Panasonic niet tippen aan wat Sony te bieden heeft met ruim 200 geschikte objectieven tegenover 30 voor de Panasonic. Maar het zijn allebei “indrukwekkende camera’s” die waar voor hun geld bieden. De Panasonic verslaat de Sony op punten: 92/100 tegenover 88/100.

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7CAndere (professionele) reviewers over de Sony A7C

 • Chip Fotomagazine (praktijktest): Die C in Sony A7C staat natuurlijk voor compact. En dat is-ie. Van buiten lijkt de A7C volgens Chip meer op een lid van Sony’s A6000-serie dan op een fullframer. Maar onder de motorkap zit toch echt “de beste fullframe-techniek uit Sony’s A7-serie”.
  In de praktijktest van Chip blijkt de A7C handzaam en compact. Hij is nauwelijks groter en zwaarder dan de Sony A6600. Qua bediening heeft hij ook veel van die camera weg. De beeldkwaliteit is vrijwel identiek aan de Sony A7 III en dat is positief. “De detailweergave, de scherpte, de ruisvorming en het dynamisch bereik zijn uitstekend en de 5-assige beeldstabilisatie werkt heel betrouwbaar.”
  Op dat punt heeft Sony volgens Chip een geweldige prestatie geleverd in het verkleinen van de componenten. Snelheid en autofocusprestaties zijn ook al uitstekend, en vergelijkbaar met die van de A7 III. De realtime ogen-AF en het realtime trackingsysteem zijn zelfs nog verbeterd en nu ook bruikbaar voor filmers.
  De A7C is volgens de reviewer een stap vooruit “maar gelijk ook weer twee stappen achteruit”. Hoe zit dat? Hij is zo klein en compact dat hij ideaal is voor op reis. Maar je boet wel in aan knoppen op de body waarmee je hem met je rechterhand kunt bedienen. Voor grote handen is hij minder geschikt. Ook jammer is dat hij niet de nieuwe touch-interface van de A7S III heeft gekregen. Chip gaat nog een lab-test doen en hem dan ook vergelijken met de sterk in prijs gedaalde A7 III.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony A7C combineert de fullframe A7 III met de aps-c A6600 tot 's werelds kleinste, lichtste fullframe camera. Daarin schuilt volgens Mark zowel de belangrijkste aantrekkingskracht als de achilleshiel van deze camera. Hij is én een technisch wonder én verrassend genoeg al behoorlijk verouderd, zowel wat betreft bediening als specificaties.
  Het is een prestatie om een fullframe sensor, beeldstabilisatie en een nieuw uitklapbaar scherm te persen in een body die een fractie groter en zwaarder is dan de Sony A6600. Zoek je een fullframe camera in hetzelfde formaat als een aps c-camera, dan zal de A7C je volgens Mark niet teleurstellen. “Echt een technologisch hoogstandje.”
  Ontwerp, specs en bediening lijken wel erg op die van de A6000-serie en de A7 III. Op dit punt is er niet veel verbeterd, terwijl we wel weer een paar jaar verder in de tijd zijn.
  Ook het LCD-scherm is precies hetzelfde als op de A7 III en A6600. En de elektronische zoeker is nog kleiner en heeft een kleinere vergroting. De handgreep is kleiner dan de comfortabelere op de A6600. Ook de 4K-videospecs zijn niet spectaculair. En de nieuwe 28-60mm kitlens is niet geschikt voor de vloggers waarop Sony zich richt met de A7C.
  Daar komt bij dat de prijs wel erg premium is voor wat er geboden wordt. Mark denkt dat Sony te ambitieus is met het prijskaartje en de positionering van de A7C.
  Sony probeert volgens Mark met de A7C een nieuw, jonger publiek van vloggers en contentmakers te bereiken. Velen van hen worden afgeschrikt door de grootte en het gewicht van de huidige fullframers. De A7C is zeker veel lichter en kleiner. Maar omdat hij deels op oude modellen uit de A6000-serie en A7 III is gebaseerd, is het niet een vernieuwende camera. Het prijskaartje ligt ook te hoog voor de doelgroep. Het is volgens Mark zeker een technologisch wonder. Maar kloppen doet hij niet helemaal. Toch: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony A7C is een afgeslankte fullframe camera die erg geschikt is voor om mee te nemen op reis. De Sony A7C is volgens Jim de fullframe camera voor globetrotters, stadsverkenners, wandelaars en iedereen die op zoek is naar een klein, lichtgewicht model met een fullframe sensor. Wil je bijvoorbeeld upgraden vanaf een aps-c camera, maar omvang en gewicht van fullframe camera’s staan je tegen, dan heeft de A7C veel aantrekkingskracht.
  Je doet dan wel concessies aan de elektronische zoeker, die kleiner is dan de fullframe broers van Sony. Maar daarnaast zijn er minder compromissen dan je zou verwachten. Sony slaagde erin om een effectief 5-assig beeldstabilisatiesysteem in de body te persen. Ook is die body afgedicht tegen stof en spatwater.
  Toch zijn er wel wat minpunten. Zo zou het mooie display meer aanraakfunctionaliteit mogen hebben, en is het een raadsel waarom hij niet de de vlog-vriendelijke focus- en meetmodi heeft die de Sony ZV-1 heeft gekregen. Verder heeft hij niet de nieuwere, gemakkelijker te navigeren menu's die zijn geïntroduceerd met de A7S III.
  Kortom: de Sony A7C heeft zeker aantrekkingskracht voor fotografen voor wie grootte en gewicht belangrijk zijn. Hij komt het best tot z’n recht met compacte zoomlenzen of kleinere prime-lenzen. Hij is niet zo veelzijdig als de Sony A7 III, de Editor’s Choice van Pcmag.com. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Theverge.com (Becca Farsace, full review): De Sony A7C is een fullframe camera met een klein, compact ontwerp. En ondanks z’n kleine formaat ligt hij toch erg goed in de hand. En hij voelt toch in balans met grote G Master-lenzen. Hij is dus klein, maar het is wel het perfecte soort klein...
  Hij heeft een stevig, helder display, waarop je ook prima je composities kunt maken bij fel zonlicht. En de (jpeg)beelden zijn helder en levendig, met mooie kleuren. Aan de videokant van de camera is er niet veel nieuws te ontdekken, hoewel de features prima zijn. Voordeel is verder dat de A7C Sony’s vermaarde real time autofocussysteem aan boord heeft.
  Nadelen zijn dat hij duur is, dat de menuknoppen niet heel handig geplaatst zijn. Ook moet je bedenken dat de geweldige fullframe kwaliteitslenzen van Sony zowel zwaar als duur zijn. Eindoordeel: het cijfer 8/10.
 • Bright.nl (Stijn Goossens, preview): Volgens Stijn legt de Sony A7C de lat opnieuw hoger voor andere camerafabrikanten. Dit zeer compacte en lichte model is vooral interessant om op een gimbal te plaatsen of als vlogcamera te gebruiken. De A7C is ook compatibel met de draadloze handgrip van Sony.
  Stijn: “De full-frame prestaties in zo'n kleine behuizing zijn indrukwekkend, maar de keuze voor de A7C wordt ingewikkelder wanneer je naar de prijs kijkt.” Zo is de Sony A7 III momenteel voor minder geld verkrijgbaar. Ook de nieuwe Panasonic S5 is een paar honderd euro goedkoper en biedt vergelijkbare specs.
  Kortom: de A7C heeft weliswaar een unieke eigenschap te pakken door zijn compacte formaat. Tegelijk zal hij een kleinere groep aanspreken door zijn vrij hoge prijs in vergelijking met de concurrentie.
 • Amateurphotographer.co.uk (full review): De Alpha 7C levert prima beelden, dat staat buiten kijf. Daar zorgen de uitstekende sensor en het autofocussysteem voor. Hij is ook duidelijk kleiner dan zijn concurrenten, vooral in combinatie met de inklapbare kitzoom. Maar dat betekent niet dat hij veel ‘draagbaarder’ is. Dit is niet een camera die je zomaar in een zak stopt. Wel past hij in een kleine tas. Probleem volgens de reviewer is dat dit bescheiden formaatvoordeel gepaard gaat met flinke compromissen in het ontwerp.
  Zo vermindert de kleine zoeker van de A7C vermindert de gebruikservaring van de camera aanzienlijk. Die noemt de reviewer zelfs ‘hopeloos’. Hij is zelfs kleiner dan die op instapmodel aps-c-camera’s die veel goedkoper zijn. Ander nadeel is de ‘vreselijke bedienings-lay-out’. Je moet voortdurend met je rechterduim rond de rug van de camera zwaaien om de instellingen te wijzigen. Dat maakt de A7C niet bepaald vriendelijk voor beginners.
  Ook de kitzoom levert niet wat je ervan zou mogen verwachten bij een fullframe camera. Hij doet de meeste voordelen van een fullframe sensor teniet. Zo levert hij je niet de mooi vervaagde achtergronden of afbeeldingen met weinig ruis bij weinig licht. Je kunt er veel beter compacte prime-lenzen bij kopen, zoals Sony's mooie 35mm f/1.8. Of kleine zoomlenzen zoals de 24-70mm f/4. Maar zelfs deze lenzen komen beter tot hun recht op een beter ontworpen body.
  Dit alles zou te vergeven zijn als deze Sony goedkoop zou zijn. Maar in plaats daarvan ligt de prijs rond die van uitstekende alternatieven als de Panasonic S5 en Nikon Z6. Wil je een uitstekende kleine fullframe camera van Sony? Kies dan voor de A7 III. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Volgens Rod zijn de specificaties van de Sony A7C niet al te ambitieus, met name wat betreft de videomogelijkheden. Maar de praktische prestaties – van het handige variangle touchscreen tot het uitstekende autofocussysteem – maken hem tot een camera die zeer effectief doet waarvoor hij is ontworpen.
  Of je het tweekleurige ontwerp van de A7C ook mooi vindt, is natuurlijk geheel subjectief. Maar Rod vindt deze Sony niet het kwaliteitsgevoel geven van de andere A7-modellen. Is dit de camera die nog ontbrak in het Sony-assortiment en op de markt voor fullframe systeemcamera’s? Hij is niet goedkoop, hij is niet mooi en hij is technisch niet erg geavanceerd. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Alweer enkele weken maak ik gebruik van de Sony A7C. Hij ziet er niet alleen prachtig uit, maar maakt ook super foto’s. De mogelijkheden zijn ontelbaar maar op een gegeven moment goed te doorgronden.
  Sony ben ik al jaren gewend en het is prettig dat de bediening door de jaren heen vrijwel hetzelfde gebleven is. Je gaat makkelijk door de menu’s heen en de camera voelt zeer degelijk. Het retro design geeft een robuuste uitstraling en zo voelt de camera ook.
  De foto’s zijn van zeer goede kwaliteit. Na mijn voorgaande camera (HX400) op zoek naar een stap ‘meer’ en dat biedt deze camera ook. Niet alleen de mogelijkheid tot het maken van foto’s maar ook met de functie om video’s te maken. Het resultaat lijkt wel professioneel!
  Enig nadeel is de menu-knop. Deze zit wat onhandig aangezien je deze automatisch met je rechterhand wil bedienen. Echter hierdoor zit je met je hand voor de zoeker waardoor je scherm zwart wordt. Had dit niet op een beter plek gekund?
  De meegeleverde lens is prima, maar persoonlijk mis ik wat zoom-mogelijkheden. Al met al niet alleen een mooie camera om te zien, maar biedt ook mooi resultaat!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Topklasse camera. Deze camera is door zijn mogelijkheden en vooral zijn compactheid een fijne camera om mee te nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Franks overpeinzingen: Voor wie veel op (wandel)pad is, zoals ik, is de Sony A7C een buitengewoon aanlokkelijke camera. Want zeg nou zelf: wie wil tijdens wandel- of fietstochten niet lichtbepakt zijn en tegelijk met schitterende foto’s en video’s thuiskomen?
  Sony fullframe: dat staat garant voor de allerbeste beeldkwaliteit en de allerbeste autofocus. Bij de A7C is dat alles verpakt in een camera die nóg kleiner en nóg lichter is dan mijn Fujifilm X-T4. En hij heeft net als mijn Fuji een excellente beeldstabilisator aan boord die 5 stops winst biedt tegen mijn trillende handen.
  Op het tweede gezicht zijn er natuurlijk altijd weer bedenkingen (helaas). Ik heb de camera nog niet in handen gehad, maar ik weet nu al dat de gebruiksvriendelijkheid van de menu’s niet zal meevallen als je de vele fysieke knoppen en draaiwielen plus de handige menu’s van bijvoorbeeld een Fujifilm of Canon gewend bent.
  Belangrijk is dat wel. Een beetje fotograaf – en dat ben je als je een fullframer koopt – wil zelf alles kunnen instellen. Maar dat moet wel makkelijk gaan. Je wilt niet eindeloos lopen te emmeren met je camera. Daar zit een zorgpuntje bij de Sony. Ik wacht de reviews af of dit meevalt of tegenvalt.
  Ander punt van zorg: hoe gaat deze fantastische mini-camera samen met de fantastische fullframe lenzen van Sony? Ze passen uiteraard gewoon, en ze geven zeer waarschijnlijk even goede beeldkwaliteit als bijvoorbeeld de Sony A7 III. Maar: hoe zijn de joekels van sommige lenzen in balans op zo’n kleine body? Ook dit zullen we terugzien in sommige reviews.
  Derde zorgpuntje is de introductieprijs die aan de hoge kant ligt als je naar de concurrerende modellen kijkt. Ongetwijfeld is die prijs over een jaartje gezakt, maar daar hebben we nu geen snars aan. Voor de doelgroep van deze camera – beginnende fullframers, vloggers, contentmakers – is dit toch wel een prijzig hebbedingetje. Zeker als je naar de prijs per gram kijkt ;)
  Maar al met al is dit natuurlijk een fascinerende camera en een prestatie van formaat van Sony. Daar kunnen Canon, Nikon en Panasonic weer een puntje aan zuigen. En Fuji kan zich zorgen gaan maken. By the way Fuji: wordt het niet eens tijd om ook een fullframer in het aanbod op te nemen? Ik teken alvast in!

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7CBelangrijkste kenmerken van de Sony A7C

 • Uitstekende beeldkwaliteit: fullframe sensor met 24.2 megapixel
 • ‘s Werelds kleinste: compact en licht van gewicht ondanks enorme sensor
 • Trillingvrije beelden: 5-assige beeldstabilisatie met 5 stops winst
 • Uitmuntend scherp: realtime autofocus
 • Scherpe ogen: gezichts- en oogherkenning is beschikbaar voor tracking, inclusief huisdieren
 • Lichtgevoelig: standaard ISO-bereik van 100-51200
 • Kwaliteitsvideo: 4K tot 30fps en Full HD tot 120fps
 • Handige feature: uitklapbaar en kantelbaar touchscreen
 • Snelle schieter: 10 beelden per seconde met AF en lichtmeting
 • Nieuwe lens: optionele 28-60mm weerbestendige kitlens
 • Robuust: verbeterde bestendigheid tegen spatwater en stof
 • Ruime accuduur: 680 foto's op één lading met EVF en 740 met alleen lcd

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony A7C

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sony A7C. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony A7C

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Sony A7C door Crhis en Jordan van DPReview TV (13:55 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7C op Cameranu.nl >>

Sony A7C op Cameraland.nl >>

Sony A7C op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (22 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy