Sony A7C II: high end prestaties in een compacte body
Bekijk ook mijn review van de high res A7C R >>
Sensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 met AF | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K / 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 514gr | Release datum: half september 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl
Sony A7C II op Cameraland.nl >>
Sony A7C II op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Sony A7C II
- Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
- Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
- Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
- Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
- Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit
Sony A7C R en Sony A7C II
De Sony A7C heeft maar liefst twee opvolgers gekregen. Behalve de hybride camera Sony A7C II lanceerde Sony de hoge resolutie-camera Sony A7C R. Benieuwd naar deze camera?
Mijn review van de Sony A7C R >>
Lichtsterker, sneller en scherper
Net als z’n voorganger heeft ook de Sony A7C Mark II een fullframe sensor aan boord. Maar het is een compleet nieuwe Exmor R CMOS sensor met liefst 33 megapixel op de teller. Dat zijn liefst 9 megapixels meer dan de voorganger, de A7C. Ook de BIONZ XR processor is nieuw aan boord. Die twee spierbundels geven hem niet alleen extra power, maar maken hem ook lichtsterker, sneller en scherper.
Verbluffende beeldstabilisatie: 7 stops
Met de A7C Mark II fotografeer en film je zowel overdag als bij schemering of ‘s avonds. Hij heeft een ISO-bereik van 100-51.200 en presteert voortreffelijk bij weinig licht. Ruis is dan tot een minimum beperkt en je beelden zijn helder. Daar komt bij dat de A7C II een verbluffende beeldstabilisatie heeft van 7 stops. Onscherpe beelden horen zo tot het verleden.
Sony A7C II op Cameraland.nl >>
Sony A7C II op Kamera-express.nl >>
Uitmuntende autofocus
Sony staat zoals we weten bekend om z’n uitmuntende autofocus. De laatste AF-technologie is ook bij de A7C II aan boord. De verbeterde autofocus zorgt ervoor dat je je onderwerp altijd scherp op beeld hebt. De camera beschikt over 759 focuspunten en een geavanceerd AI-focussysteem.
Scherpe ogen en gezichten
Mooi is dat je de autofocus naar believen kunt finetunen. Of je nu mensen, dieren of voertuigen wil fotograferen, de camera heeft voor elke groep specifieke instellingen. Ook kun je nog onderscheid maken tussen ogen, gezicht en lichaam. En heb je een snel bewegend of zich omdraaiend model? Ook dan blijft de camera focus houden.
Perfecte portretten
De A7C II is ook perfect geschikt voor portretfotografie. Niet alleen door de autofocus die als geen ander de ogen scherp weet te houden. Maar ook doordat de camera speciale instellingen heeft voor huidtinten. Die zijn in de A7C II geoptimaliseerd en dat zorgt voor een perfecte, natuurlijke weergave.
Heel goed in video
De A7C II is ook heel goed in video. Of je nu alleen werkt of binnen een videoproductie, de A7C II heeft de nodige tools. Zo is het kantelbare touchscreen ideaal voor vlogs en selfies of als je vanuit een lastige hoek wil filmen.
Active Image Stabilisation
Maak je tracking shots? Dan zorgt Active Image Stabilisation voor maximaal stabiele beelden. Voor real-time monitoring beschikt de camera over de M-LUT optie. Daarmee kun je je beelden direct bekijken op een externe monitor. Je filmt met de A7C II in 4K tot 60fps of 120fps in Full HD.
Fijne ergonomie
Ook de ergonomie van de A7C II is heel fijn. De compacte en lichte camera houdt erg prettig vast en is nu ook uitgerust met een nieuwe front dial. Dankzij dit tweede wiel ga je sneller door je instellingen heen en ken je makkelijker functies toe.
Voor straat- en reisfotografie
Het lichtgewicht ontwerp maakt de A7C II zeer geschikt als je veel uit de hand werkt, bijvoorbeeld bij straat- en reisfotografie. Maar ook een gimbal of drone profiteert van het compactere formaat. En wil je toch een wat robuustere uitstraling? Koop dan de apart verkrijgbare grip erbij. Hierdoor houd je de camera nóg comfortabeler vast met je hele hand, terwijl hij alsnog licht in gewicht blijft.
Sony A7C II op Cameraland.nl >>
Sony A7C II op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Sony A7C II
- Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De Sony A7C II levert volgens Andy dezelfde beeldkwaliteit als de Sony A7 IV, terwijl hij zich vrijwel hetzelfde gedraagt als deze camera met hogere resolutie. “Dit betekent dat je een compacte fullframe spiegelloze camera krijgt die buitengewoon goed presteert op het gebied van beeldkwaliteit en autofocusmogelijkheden.”
Maar is het wel zinvol om een A7C II voor niet zoveel minder geld te kopen dan een A7 IV? “Het nieuwere, kleinere model beschikt weliswaar over de nieuwste technologie, maar de A7 IV biedt een ronder en capabeler pakket.”
Persoonlijk vindt Andy de compromissen die de Sony A7C II – en ook de A7C R – met zich meebrengt de besparing op gewicht en formaat niet echt waard. “Sommige compromissen =zijn volkomen begrijpelijk om de camerabody klein te houden. Bijvoorbeeld de relatief kleine zoeker, het enkele kaartslot en de vereenvoudigde sluiter. Maar andere lijken overbodig. Als de A6700 een grotere handgreep, meer functieknoppen en een goede zoekeroogschelp kan hebben, waarom kunnen de A7C II en A7CR dat dan niet?”
Daar komt de onhandige interface bij. Die is noodzakelijk door de beslissing van Sony om geen speciale joystick voor de AF-controller te plaatsen. “Bijna elke andere fullframe camera heeft zo'n bediening, vanwege het simpele feit dat het ongelooflijk handig is.”
En dan is er nog een olifant in de kamer: ook al is je fullframe camera nog zo compact, je moet er nog steeds fullframe lenzen op gebruiken. “Deze camera's zijn geweldig als je graag fotografeert met compacte prime-lenzen, maar zijn minder logisch met vrijwel elke zoomlens die je zou kunnen gebruiken. Als je echt een compact systeem wilt, is het logischer om het te baseren op een kleiner sensorformaat.”
Toch zwaait Andy Sony alle lof toe voor de keuze aan camera’s die het fotografen/videografen te bieden heeft. “Ik ben er zeker van dat sommige fotografen de A7C II een zeer prettige metgezel zullen vinden, en z’n draagbare vorm zullen waarderen. Maar voor mij is het gewoon jammer dat hij en de A7C R niet net iets beter ontworpen zijn.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren. - Techradar.com (Richard Sibley, full review): De Sony A7C II heeft de allernieuwste technologie aan boord, waaronder realtime AI-herkenning en videofuncties die voorheen voorbehouden waren aan de topklasse Sony Alpha-camera's. En daarmee wordt de reisvriendelijke A7C II volgens Richard een serieus alternatief voor de grotere A7 IV.
De sprong naar een resolutie van 33 megapixel onderscheidt hem van de Sony ZV-E1, die een soortgelijk ontwerp in meetzoekerstijl heeft, maar een sensor met een veel lagere resolutie, omdat hij vooral is ontworpen voor video.
De A7C II is al met al een krachtige, lichtgewicht fullframe camera. Anders dan bij zijn voorganger zijn er weinig compromissen: je krijgt al het goede dat Sony momenteel biedt in een kleine fullframe camera. Richard heeft maar kleine kritiekpuntjes: de elektronische zoeker zou groter kunnen zijn en een fullsize HDMI-poort zou uitstekend zijn. “Beide toevoegingen zouden echter van invloed zijn op de grootte van de camera, wat een van de belangrijkste verkoopargumenten is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren. - Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony A7C II maakt volgens Jim een aantal compromissen om zijn compacte ontwerp te bereiken, maar geen daarvan heeft een groot negatief effect op de prestaties. “Het door AI getrainde focussysteem is zelfs nog beter dan wat je krijgt op de fullsize A7 IV.”
Hoogtepunten zijn volgens Jim ook de uitstekende foto- en videokwaliteit, de volledig robuuste constructie en de lange batterijduur. Toch blijft Jim de Sony A7 IV en de Canon EOS R6 Mark II in bredere zin aanbevelen aan liefhebbers. Belangrijkste redenen: hun body's in spiegelreflexstijl kunnen beter overweg kunnen met vooral zwaardere lenzen en ze hebben dubbele kaartsleuven. “Maar voor fotografen die liever kleinere lenzen gebruiken of die zich bezighouden met reizen, portretten of fotojournalistiek, is de kleinere a7C II heel logisch.”
De Sony A7C II perst een gestabiliseerde, full-frame sensor in zijn kleine, stevige behuizing, waardoor het volgens Jim “een goede optie is voor wereldreizigers en iedereen die de voorkeur geeft aan een slankere camera die geen concessies doet aan de beeldkwaliteit”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren. Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De A7C II verfijnt volgens Mark “de blauwdruk van de originele A7C uit 2020 aanzienlijk: het blijft een supercompacte fullframe camera die kleiner en lichter is dan al zijn belangrijkste rivalen.
En dat is een prestatie van formaat: Sony is er in geslaagd een fullframe sensor, een IBIS-eenheid en een uitklapbaar scherm samen te persen in een behuizing die slechts iets groter is dan de Sony A6700 met aps-c-sensor. En hij weegt slechts 22 gram meer.
Alle kritiek op het originele model is aangepakt. Daardoor is de A7C II een camera die heel actueel en up to date is. Mooi zijn de bedieningsknop aan de voorzijde, nog een Custom-knop, een veel grotere touchscreen-functionaliteit en het meest recente hoofdmenusysteem.
Maar belangrijker zijn de 33 megapixelsensor en BIONZ XR-processor die zijn geleend van de A7 IV. En dan komt daar nog het geavanceerde AI-aangedreven AF-systeem bij plus de geavanceerdere IBIS-eenheid die tot 7 stops compensatie biedt tegen trillingen.
Kiezen tussen de Sony A7C II en de A7 IV komt volgens Mark neer op welk cameraformaat je verkiest: de compacte afstandsmeter of de grotere DSLR-achtige camera. En natuurlijk: of je het extra geld voor de A7 IV kunt betalen.
Al met al bouwt de Sony A7C II volgens Mark voort op de belofte van het nogal gebrekkige origineel om een camera te creëren die veel gelijkwaardiger is aan de populaire A7 IV. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.- Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Sony A7C II is volgens Gareth een optelsom van onderdelen die we al in andere Sony-camera's hebben gezien. “En hoewel het een stapsgewijze upgrade is ten opzichte van de originele versie, bevat hij zeer welkome grote verbeteringen op het gebied van autofocus en een verhoging van de resolutie naar 33 MP.”
De camera is volgens Gareth een van de beste opties voor contentmakers die op zoek zijn naar de kleinste en meest compacte camera, terwijl ze toch over professionele functies beschikken. “Net als bij zijn andere recente camera's biedt Sony het allerbeste van zijn videomogelijkheden, maar de A7C II is ook de body voor hybride makers die net zo veel waarde hechten aan fotografie, met zijn EVF in meetzoekerstijl.”
Ondanks wat verbetering in de ergonomie van de camera, is het nog steeds een moeilijke camera om in de hand te houden met grotere Sony-lenzen, schrijft Gareth. En ook voor die grotere lenzen is deze fullframer wel ontworpen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren. - Dpreview.com (Dan Bracaglia, initial impressions): Dan bracht wat ‘quality time’ door met de Sony A7C II. En hij was onder de indruk van de bediening, prestaties en de beelden van deze compacte fullframeer. Dan: “Het is zeker een mooie stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger, al moet ik toegeven dat ik het algehele ontwerp van de Sony A7 IV beter vind.”
De A7C II ging met Dan mee op een familiereis. Een fijne reisgenoot. “Ik vond de bedieningsknop aan de voorkant meteen leuk en vond de A7C II over het algemeen uiterst comfortabel te bedienen, met goed geplaatste bedieningselementen, een behoorlijke batterijduur en responsieve prestaties. Ik hou ook van de grip.”
Ook de nieuwste menu's van Sony vielen in de smaak: ze zijn gemakkelijk genoeg om je te oriënteren en te navigeren. Toch zou Dan willen dat merken als Sony meer moeite zouden doen om hun camera's voor de meeste mensen zo eenvoudig mogelijk te laten werken, direct uit de doos.
De autofocus is volgens Dan “ronduit fantastisch”. En wel zo goed dat hij er maar weinig aandacht aan besteedde, en toch waren bijna al z’n opnames perfect scherp. “Dit geldt vooral voor de ogen, zowel van mensen als van honden.”
Zijn er dan helemaal geen minpunten? Jawel: Dan werkte veel in de felle zon en hij had soms moeite om te componeren via de elektronische zoeker, die naar zijn smaak een wat lage resolutie heeft. Dat de camera niet het display van de A7 IV heeft, is waarschijnlijk een offer om prijs en gewicht laag te houden. De raw-beelden heeft Dan nog niet kunnen testen, maar de jpegs stemmen zeer tevreden.
De A7C II lijkt volgens Dan in vrijwel elk opzicht een zinvolle upgrade ten opzichte van de voorganger. Met hetzelfde compacte formaat, maar helaas wel met een gestegen prijskaartje. - Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony A7C II heeft zoveel verbeteringen gekregen dat hij prima kan wedijveren met instapmodellen van andere merken, schrijft Jan Paul. “Tegelijk is de camera ook zo klein, dat hij ook voor fotografen die nog nadenken over aps-c, een alternatief kan zijn. De prijs, die ergens halverwege de Sony A6700 en de Sony A7 IV zit, vinden we heel redelijk. Voor € 300 extra kan je er de compacte Sony FE 28-60mm F4-5.6 als compacte kitzoom bijkrijgen.”
- PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De originele Sony A7C beschouwde Chris echt als een instapcamera. Met een minimalistische stijl, maar ook een gebrek aan handmatige bedieningsknoppen en een mooie zoeker. Nu is er een upgrade van de A7C met liefst twee camera’s: de Sony A7C II én de Sony A7C R. Chris neemt beide camera’s door de mangel.
Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.
Belangrijkste kenmerken van de Sony A7C II
- Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
- Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
- Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
- Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
- AF-prestaties: Real Time Recognition en AI-chip
- Schitterende portretten: geoptimaliseerde huidtinten
- Active Image Stabilisation: stabiele videobeelden
- Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit
- Real-time monitoring: M-LUT optie
- Goed in beeld: fraai kantelbaar touchscreen
- Mooie zoeker: OLED EVF, 2.36M-resolutie, 0.7x vergroting
- Handige feature: nieuwe front dial
Overzicht Sony systeemcamera’s
- Mijn review van de Sony A1 >>
- Mijn review van de Sony A9 II >>
- Mijn review van de Sony A7R V >>
- Mijn review van de Sony A7S III >>
- Mijn review van de Sony A7 IV >>
- Mijn review van de Sony A7C >>
- Mijn review van de Sony A7C II >>
- Mijn review van de Sony A7C R >>
- Mijn review van de Sony ZV-E1 >>
- Mijn review van de Sony A6600 >>
De allerbeste systeemcamera's
Beste fullframe camera's voor beginners
De beste Sony-lenzen op een rij
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor camera’s
Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van CameraNU.nl:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Beste Website van het Jaar 2022
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht