Sony A7C II: high end prestaties in een compacte body

De Sony A7C Mark II neemt het stokje over van de A7C. En het is een ware vaandeldrager. Je staat versteld van alle high end prestaties die zijn zeer compacte herbergt. Deze fullframe systeemcamera heeft een verbeterde sensor, processor, autofocus en liefst 7 stops beeldstabilisatie. “Je krijgt al het goede dat Sony momenteel biedt in een kleine fullframe camera.” Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Bekijk ook mijn review van de high res A7C R >>

Sony A7C IISensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 met AF | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K / 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 514gr | Release datum: half september 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 2.355 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A7C II

 • Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
 • Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
 • Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
 • Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
 • Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit

Sony A7C R en Sony A7C II

De Sony A7C heeft maar liefst twee opvolgers gekregen. Behalve de hybride camera Sony A7C II lanceerde Sony de hoge resolutie-camera Sony A7C R. Benieuwd naar deze camera?

Mijn review van de Sony A7C R >>

Sony A7C IILichtsterker, sneller en scherper

Net als z’n voorganger heeft ook de Sony A7C Mark II een fullframe sensor aan boord. Maar het is een compleet nieuwe Exmor R CMOS sensor met liefst 33 megapixel op de teller. Dat zijn liefst 9 megapixels meer dan de voorganger, de A7C. Ook de BIONZ XR processor is nieuw aan boord. Die twee spierbundels geven hem niet alleen extra power, maar maken hem ook lichtsterker, sneller en scherper.

Verbluffende beeldstabilisatie: 7 stops

Met de A7C Mark II fotografeer en film je zowel overdag als bij schemering of ‘s avonds. Hij heeft een ISO-bereik van 100-51.200 en presteert voortreffelijk bij weinig licht. Ruis is dan tot een minimum beperkt en je beelden zijn helder. Daar komt bij dat de A7C II een verbluffende beeldstabilisatie heeft van 7 stops. Onscherpe beelden horen zo tot het verleden.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Sony A7C IIUitmuntende autofocus

Sony staat zoals we weten bekend om z’n uitmuntende autofocus. De laatste AF-technologie is ook bij de A7C II aan boord. De verbeterde autofocus zorgt ervoor dat je je onderwerp altijd scherp op beeld hebt. De camera beschikt over 759 focuspunten en een geavanceerd AI-focussysteem.

Scherpe ogen en gezichten

Mooi is dat je de autofocus naar believen kunt finetunen. Of je nu mensen, dieren of voertuigen wil fotograferen, de camera heeft voor elke groep specifieke instellingen. Ook kun je nog onderscheid maken tussen ogen, gezicht en lichaam. En heb je een snel bewegend of zich omdraaiend model? Ook dan blijft de camera focus houden.

Sony A7C IIPerfecte portretten

De A7C II is ook perfect geschikt voor portretfotografie. Niet alleen door de autofocus die als geen ander de ogen scherp weet te houden. Maar ook doordat de camera speciale instellingen heeft voor huidtinten. Die zijn in de A7C II geoptimaliseerd en dat zorgt voor een perfecte, natuurlijke weergave.

Heel goed in video

De A7C II is ook heel goed in video. Of je nu alleen werkt of binnen een videoproductie, de A7C II heeft de nodige tools. Zo is het kantelbare touchscreen ideaal voor vlogs en selfies of als je vanuit een lastige hoek wil filmen.

Active Image Stabilisation

Maak je tracking shots? Dan zorgt Active Image Stabilisation voor maximaal stabiele beelden. Voor real-time monitoring beschikt de camera over de M-LUT optie. Daarmee kun je je beelden direct bekijken op een externe monitor. Je filmt met de A7C II in 4K tot 60fps of 120fps in Full HD.

Sony A7C IIFijne ergonomie

Ook de ergonomie van de A7C II is heel fijn. De compacte en lichte camera houdt erg prettig vast en is nu ook uitgerust met een nieuwe front dial. Dankzij dit tweede wiel ga je sneller door je instellingen heen en ken je makkelijker functies toe.

Voor straat- en reisfotografie

Het lichtgewicht ontwerp maakt de A7C II zeer geschikt als je veel uit de hand werkt, bijvoorbeeld bij straat- en reisfotografie. Maar ook een gimbal of drone profiteert van het compactere formaat. En wil je toch een wat robuustere uitstraling? Koop dan de apart verkrijgbare grip erbij. Hierdoor houd je de camera nóg comfortabeler vast met je hele hand, terwijl hij alsnog licht in gewicht blijft.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A7C II

De Sony A7C II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A7C II

 • Zeer kleine camera met joekel van een fullframe sensor
 • Ideaal voor fotografen en filmers die veel op pad zijn
 • Buitengewoon goede beeldkwaliteit dankzij hogere resolutie
 • Uitstekend dynamisch bereik
 • AI-technologie en snelle processor aan boord
 • Verbeterde beeldstabilisatie: tot 7 stops winst tegen trillingen
 • Razendsnelle en zeer precieze autofocus
 • ‘Belachelijk goede’ onderwerpherkenning en -tracking
 • Zeer schone beelden, zelfs bij zeer hoge ISO’s
 • Ideale camera voor gimbals vanwege lage gewicht
 • Verbeterde ergonomie: betere grip, meer instelknoppen
 • Nieuwe, veel betere menustructuur
 • Indrukwekkende videokwaliteit
 • Knoppen en wielen die je naar je hand kunt zetten
 • Sony E-vatting: geen tekort aan fantastisch glas

Zwakke punten van de Sony A7C II

 • Ergonomische concessies: geen joystick, magere grip
 • Zoeker en display hebben lage resolutie
 • Slechts één kaartslot
 • Olifant in de kamer: veel fullframe lenzen zijn groot en zwaar

Awards voor de Sony A7C II

 • DPReview: Silver Award
 • Focus Magazine: Super Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • DPReview: Silver Award

 

Sony A7C IIFocus Magazine over de Sony A7C II

Met de afmetingen van een aps-c-camera zit er toch echt een fullframe sensor in de Sony A7C II. En Sony heeft korte metten gemaakt met vrijwel alle minpunten van de eerste generatie, schrijft Jan Paul Mioulet in zijn review (Focus 10, oktober 2023).

Als je veel onderweg bent

Het concept van de A7C II is onveranderd: een hele kleine camera met een joekel van een fullframe sensor aan boord. Daardoor is deze camera interessant voor fotografen en filmers die veel onderweg zijn. De mooie meetzoeker-stijl zal ook veel mensen aanspreken. En, schrijft Jan Paul, het is ook een ideale camera voor gimbals, vanwege z’n lage gewicht.

Betere stabilisatie, helderder zoeker

Om die compactheid te behouden, moesten er bij de eerste versie concessies worden gedaan: een kleinere zoeker, minder goede beeldstabilisatie, minder bedieningselementen. Die nadelen zijn nu aangepakt, aldus Jan Paul, met extra grip, betere stabilisatie, extra instelknoppen en een heldere zoeker die zelfs prima is als je brildragend bent.

Hogere resolutie, meer video-features

En met de sensor en processor van de Sony A7 IV is de kleine fullframer ook op allerlei andere vlakken beter geworden. Zo is de resolutie verhoogd, heeft hij een nieuwe menustructuur en sterk verbeterde videomogelijkheden.

Betere autofocus

De autofocus was al goed, maar Sony doet er met de A7C II nog een schepje bovenop, met veel betere onderwerpherkenning en tracking. “Dat merk je zowel bij het fotograferen van mensen als dieren.” De autofocus is dankzij een AI-chip zelfs beter dan die van de A7 IV.

Hogere beeldkwaliteit

Ook de beeldkwaliteit is omhoog geschoten, dankzij de hogere resolutie, waardoor je zichtbaar meer details in je beelden krijgt. De prestaties bij hoge ISO’s en het dynamisch bereik lijden daarbij nauwelijks onder de gestegen resolutie, schrijft Jan Paul. Vooral de videokwaliteit is veel beter dan bij de voorganger.

Focus Predicaat Super

Kortom: met alle verbeteringen is de A7C II volgens Jan Paul “een camera die prima kan wedijveren met instapmodellen van andere merken.” En het is een mooi alternatief voor fotografen die nog twijfelen tussen aps-c en fullframe. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het cijfer 9.1.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIFotomagazine Zoom.nl over de Sony A7C II

Handig: Michiel Mulder van het mooie fototijdschrift Zoom.nl (november/december 2023) reviewt de Sony A7C II en high res zustermodel A7C R in één bespreking. Kun je beide modellen goed met elkaar vergelijken. Hoe brengen ze het ervan af in Zoom.nl?

Grote upgrade

De echte opvolger van de A7C is de A7C II, en de upgrade ten opzichte van het origineel is groot. De A7C R heeft geen origineel, maar je zou hem volgens Michiel kunnen zien als een light-versie van de professionele Sony A7R V. Wat de A7C II en A7C R gemeen hebben zijn hun AI-technologie en snelle processors. Ook de beeldstabilisatie van 7 stops is identiek, evenals de video-specs tot 4K/60p. Die features erven beide modellen van de A7R V.

Slechts één kaartslot

Opvallend noemt Michiel dat de A7C R niet de 8K-mogelijkheden van de A7R V erft. Ander punt: beide fullframers hebben slechts één kaartslot. Dat laatste is jammer, want het was volgens Michiel wel mogelijk geweest. Ook jammer: een handige joystick ontbreekt. Het centrale instelwiel kan die joystick niet echt vervangen.

Razendsnel en zeer precies

Groot verschil tussen beide modellen is natuurlijk de sensor. Die zorgt ook voor mindere lichtgevoeligheid van het R-model: hoe meer pixels op de sensor, hoe minder lichtgevoelig de sensor. Qua scherpstelling zijn beide modellen “razendsnel en zeer precies”.

Zeer schone beelden

Qua beeldkwaliteit scoren beide modellen goed bij Zoom.nl. De A7C II maakt een sprong ten opzichte van de voorganger, met meer details in de beelden. En de nieuwe processor zorgt ook voor minder ruis: je krijgt volgens Michiel “zeer schone beelden”, zelfs bij zeer hoge ISO’s. Met de A7C R krijg je vergelijkbare beeldkwaliteit als met de A7R V, en dat betekent: zeer goed met een detaillering die “verbluffend” is. Pixel Shift Multishooting – met beelden tot 240 megapixel – geeft de A7C R nog meer voorsprong op z’n zustermodel.

Tweemaal Diamant Award

Kortom: twee zeer goede camera’s. De A7C R is het aangewezen model voor wie maximale detaillering in z’n beelden nodig heeft. Maar wil je daarvoor anderhalf keer zoveel geld neerleggen? vraagt Michiel zich af. De A7C II is de winnaar als je kijkt naar de prijs/kwaliteit-verhouding. De A7C R concurreert meer met de A7R V. Beide modellen ontvangen de Diamant Award met het cijfer 8.7.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIFotomagazine Chip over de Sony A7C II

Chip Fotomagazine (decembernummer 2023) pakt uit met een dubbelreview: de Sony A7C II wordt samen met z’n high res broer A7C R onder het vergrootglas gelegd. Hoe scoren beide kleine fullframers bij Chip?

Tweelingbroers

Aan de buitenkant zijn beide camera’s tweelingbroers en ook veel specs delen ze. Zo zijn ze even groot, zijn beide camera’s stof- en spatwaterdicht en hebben ze alle bedieningselementen aan dezelfde kant. Ook missen beide modellen een joystick. Scherm en zoeker zijn op beide camera’s verbeterd.

Autofocus: grote upgrade

Een van de belangrijkste upgrades ten opzichte van de voorganger is volgens Chip de autofocus. De allernieuwste versie is aan boord, waardoor onderwerpherkenning en -tracking op Sony’s topniveau zitten. “Met name bij serieopnames levert dit een enorme winst op”, schrijft de reviewer. Ook de beeldstabilisatie is opgekrikt, met liefst 7 stops winst tegen trillingen.

A7C R: heel veel details

Mooi aan de A7C R is de ruimte die je hebt om te croppen, dankzij de vele megapixels op de sensor. Met de pixelshift-modus maak je zelfs supergedetailleerde beelden van 240 megapixel. De A7C R heeft voor videografen nog een ander voordeel boven z’n broer: hij filmt zonder crop in 4K/60p, de A7C II doet dat met een aps-c-crop. Daarentegen heeft die laatste weer een wat snellere burst.

Weinig ruis

De beeldkwaliteit van de A7C R ligt op het niveau van grote broer A7R V, met een hoge resolutie en een dito detailweergave. En ondanks de vele megapixels (61) is er zelfs bij ISO 12.800 nog geen ruis zichtbaar op A3-formaat foto’s. Ook de A7C II scoort goed op ruis, nog wat beter dan z’n high res-broer. Resolutie en detailweergave zijn zelfs nog wat beter dan bij grote broer A7 IV.

Score: 92/100

Kortom: met beide camera’s haal je hoge kwaliteit in huis in een kleine en lichte behuizing, schrijft de reviewer. Eindscore voor beide camera’s is dan ook hoog: 92/100.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIDPReview over de Sony A7C II

Sony heeft z’n fullframe instapmodel naar nieuwe hoogten getild met de A7C II, schrijft Jeff Keller van DPReview in z’n review. Dit is een van de beste camera’s in z’n klasse dankzij de tweede bedieningsknop, een grotere EVF en een sensor met hogere resolutie. Wel is hij aan de prijs.

Problemen (deels) opgelost

Met de voorganger had DPReview een aantal grote problemen, waaronder de kleine zoeker, de enkele bedieningsknop en het ontbreken van een AF-joystick. Twee van de drie klachten zijn nu getackled, maar de joystick ontbreekt nog steeds. En hoewel de EVF groter is “voelt de resolutie te laag aan voor een camera die zo duur is”, schrijft Jeff.

Hogere sensorresolutie

De sensorresolutie is wel opgekrikt, naar 33MP, dezelfde resolutie als topmodel A7 IV. Jeff: “De beeldkwaliteit is uitstekend, hoewel er een onmisbaar rolling shutter is dat verschijnt wanneer je snel ‘pant’ met de camera in bursts of bij 4K-video.”

Als secondelijm

‘Belachelijk goed’ is deze Sony ook in autofocusacquisitie en -tracking, schrijft Jeff. “Of het nu mensen, sprintende katten of vliegtuigen zijn, de scherpstelpunten blijven als secondelijm aan het onderwerp plakken.”

Indrukwekkende video

Ook filmen doet de A7C II capabel, met 4K-video zonder crop tot 30p. Filmers zullen ook de mogelijkheid waarderen om 10-bits 4:2:2-beelden vast te leggen met behulp van S-Log3 of S-Cinetone. Jeff: “Afgezien van het risico op rolluiken is de videokwaliteit zeer indrukwekkend.”

Silver Award

Het prijskaartje van de A7C II ligt hoog als je het vergelijkt met concurrenten als de Canon EOS R8, Nikon Z6 II en Panasonic S5 II. Maar dat extra geld betaal je deels voor de compactheid van deze camera. Kortom: de Sony A7C II “is misschien klein van formaat, maar biedt een volledig pakket aan functies voor zowel foto als video”. Eindoordeel: Silver Award met een score van 87%.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIAndere (professionele) reviewers over de Sony A7C II

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Sony A7C II vinden!

 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De Sony A7C II levert volgens Andy dezelfde beeldkwaliteit als de Sony A7 IV, terwijl hij zich vrijwel hetzelfde gedraagt als deze camera met hogere resolutie. “Dit betekent dat je een compacte fullframe spiegelloze camera krijgt die buitengewoon goed presteert op het gebied van beeldkwaliteit en autofocusmogelijkheden.”
  Maar is het wel zinvol om een A7C II voor niet zoveel minder geld te kopen dan een A7 IV? “Het nieuwere, kleinere model beschikt weliswaar over de nieuwste technologie, maar de A7 IV biedt een ronder en capabeler pakket.”
  Persoonlijk vindt Andy de compromissen die de Sony A7C II – en ook de A7C R – met zich meebrengt de besparing op gewicht en formaat niet echt waard. “Sommige compromissen zijn volkomen begrijpelijk om de camerabody klein te houden. Bijvoorbeeld de relatief kleine zoeker, het enkele kaartslot en de vereenvoudigde sluiter. Maar andere lijken overbodig. Als de A6700 een grotere handgreep, meer functieknoppen en een goede zoekeroogschelp kan hebben, waarom kunnen de A7C II en A7CR dat dan niet?”
  Daar komt de onhandige interface bij. Die is noodzakelijk door de beslissing van Sony om geen speciale joystick voor de AF-controller te plaatsen. “Bijna elke andere fullframe camera heeft zo'n bediening, vanwege het simpele feit dat het ongelooflijk handig is.”
  En dan is er nog een olifant in de kamer: ook al is je fullframe camera nog zo compact, je moet er nog steeds fullframe lenzen op gebruiken. “Deze camera's zijn geweldig als je graag fotografeert met compacte prime-lenzen, maar zijn minder logisch met vrijwel elke zoomlens die je zou kunnen gebruiken. Als je echt een compact systeem wilt, is het logischer om het te baseren op een kleiner sensorformaat.”
  Toch zwaait Andy Sony alle lof toe voor de keuze aan camera’s die het fotografen/videografen te bieden heeft. “Ik ben er zeker van dat sommige fotografen de A7C II een zeer prettige metgezel zullen vinden, en z’n draagbare vorm zullen waarderen. Maar voor mij is het gewoon jammer dat hij en de A7C R niet net iets beter ontworpen zijn.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Richard Sibley, full review): De Sony A7C II heeft de allernieuwste technologie aan boord, waaronder realtime AI-herkenning en videofuncties die voorheen voorbehouden waren aan de topklasse Sony Alpha-camera's. En daarmee wordt de reisvriendelijke A7C II volgens Richard een serieus alternatief voor de grotere A7 IV.
  De sprong naar een resolutie van 33 megapixel onderscheidt hem van de Sony ZV-E1, die een soortgelijk ontwerp in meetzoekerstijl heeft, maar een sensor met een veel lagere resolutie, omdat hij vooral is ontworpen voor video.
  De A7C II is al met al een krachtige, lichtgewicht fullframe camera. Anders dan bij zijn voorganger zijn er weinig compromissen: je krijgt al het goede dat Sony momenteel biedt in een kleine fullframe camera. Richard heeft maar kleine kritiekpuntjes: de elektronische zoeker zou groter kunnen zijn en een fullsize HDMI-poort zou uitstekend zijn. “Beide toevoegingen zouden echter van invloed zijn op de grootte van de camera, wat een van de belangrijkste verkoopargumenten is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony A7C II maakt volgens Jim een aantal compromissen om zijn compacte ontwerp te bereiken, maar geen daarvan heeft een groot negatief effect op de prestaties. “Het door AI getrainde focussysteem is zelfs nog beter dan wat je krijgt op de fullsize A7 IV.”
  Hoogtepunten zijn volgens Jim ook de uitstekende foto- en videokwaliteit, de volledig robuuste constructie en de lange batterijduur. Toch blijft Jim de Sony A7 IV en de Canon EOS R6 Mark II in bredere zin aanbevelen aan liefhebbers. Belangrijkste redenen: hun body's in spiegelreflexstijl kunnen beter overweg kunnen met vooral zwaardere lenzen en ze hebben dubbele kaartsleuven. “Maar voor fotografen die liever kleinere lenzen gebruiken of die zich bezighouden met reizen, portretten of fotojournalistiek, is de kleinere a7C II heel logisch.”
  De Sony A7C II perst een gestabiliseerde, full-frame sensor in zijn kleine, stevige behuizing, waardoor het volgens Jim “een goede optie is voor wereldreizigers en iedereen die de voorkeur geeft aan een slankere camera die geen concessies doet aan de beeldkwaliteit”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Sony A7C IIPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De A7C II verfijnt volgens Mark “de blauwdruk van de originele A7C uit 2020 aanzienlijk: het blijft een supercompacte fullframe camera die kleiner en lichter is dan al zijn belangrijkste rivalen.
  En dat is een prestatie van formaat: Sony is er in geslaagd een fullframe sensor, een IBIS-eenheid en een uitklapbaar scherm samen te persen in een behuizing die slechts iets groter is dan de Sony A6700 met aps-c-sensor. En hij weegt slechts 22 gram meer.
  Alle kritiek op het originele model is aangepakt. Daardoor is de A7C II een camera die heel actueel en up to date is. Mooi zijn de bedieningsknop aan de voorzijde, nog een Custom-knop, een veel grotere touchscreen-functionaliteit en het meest recente hoofdmenusysteem.
  Maar belangrijker zijn de 33 megapixelsensor en BIONZ XR-processor die zijn geleend van de A7 IV. En dan komt daar nog het geavanceerde AI-aangedreven AF-systeem bij plus de geavanceerdere IBIS-eenheid die tot 7 stops compensatie biedt tegen trillingen.
  Kiezen tussen de Sony A7C II en de A7 IV komt volgens Mark neer op welk cameraformaat je verkiest: de compacte afstandsmeter of de grotere DSLR-achtige camera. En natuurlijk: of je het extra geld voor de A7 IV kunt betalen.
  Al met al bouwt de Sony A7C II volgens Mark voort op de belofte van het nogal gebrekkige origineel om een camera te creëren die veel gelijkwaardiger is aan de populaire A7 IV. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Sony A7C II is volgens Gareth een optelsom van onderdelen die we al in andere Sony-camera's hebben gezien. “En hoewel het een stapsgewijze upgrade is ten opzichte van de originele versie, bevat hij zeer welkome grote verbeteringen op het gebied van autofocus en een verhoging van de resolutie naar 33 MP.”
  De camera is volgens Gareth een van de beste opties voor contentmakers die op zoek zijn naar de kleinste en meest compacte camera, terwijl ze toch over professionele functies beschikken. “Net als bij zijn andere recente camera's biedt Sony het allerbeste van zijn videomogelijkheden, maar de A7C II is ook de body voor hybride makers die net zo veel waarde hechten aan fotografie, met zijn EVF in meetzoekerstijl.”
  Ondanks wat verbetering in de ergonomie van de camera, is het nog steeds een moeilijke camera om in de hand te houden met grotere Sony-lenzen, schrijft Gareth. En ook voor die grotere lenzen is deze fullframer wel ontworpen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photofacts.nl (fotograaf Nando Harmsen, full review): De bekende fotograaf Nando Harmsen heeft zowel de Sony A7C II als de Sony A7C R getest en doet verslag van z’n ervaringen in één review. Het zijn beide uitstekende camera's waarmee je goede resultaten kunt behalen, schrijf hij. “De autofocus en beeldkwaliteit behoren tot de beste in cameraland. Daarmee grijp je niet mis.”
  Maar over de ergonomie van de camera's is Nando minder te spreken. Dat is vooral het gevolg van het kleine formaat. Het ontbreken van een joystick is volgens hem ook een gemis. “Het focuspunt verplaatsen moet via de vierwegknop, die daarin een dubbele functie heeft gekregen, of het touchscreen. Dit is verre van ideaal.” Daarnaast is het instelwieltje onder de ontspanknop moeilijk bereikbaar en lastig te bedienen, zeker met handschoenen aan.
  Een ‘oneindig grote verbetering’ is dat beide camera's het nieuwe menu van Sony hebben. “Toch blijven veel functies cryptische namen hebben en de indeling is niet altijd logisch. De enorme hoeveelheid instelmogelijkheden maakt het ook niet eenvoudiger.” Ook zijn er wat vreemde keuzes in het gedrag van de camera.
  Voor actiefotografie is de camera volgens Nando niet geschikt vanwege de kleine zoeker met lage resolutie en blackout bij serieopnamen. “Los van het feit dat de beeldsnelheid niet zo hoog is, vertonen beide sensoren een storend rolling shutter effect.”
  Het zijn vrij dure, maar wel goede camera’s. “Het valt niet te ontkennen dat het uitstekende camera's zijn. Echter, er zijn een aantal minpunten die het plezier in gebruik nadelig kunnen beïnvloeden, en die je niet bij deze prijsklasse zou verwachten.”
 • Shoot.be (Sven Van Herck, full review): “Wij zijn fan van de Sony A7C II,” schrijft Sven. “De camera heeft immers heel wat te bieden, waaronder uitstekende autofocus, een 33MP-sensor en AI-mogelijkheden. Bovendien is het toestel ook nog eens erg compact dankzij zijn rangefinder uiterlijk.”
  Al met al is de A7C II de ideale reisgezel “zeker als je ook nog eens graag de occasionele video maakt zonder al te veel te hoeven nabewerken”. Doe je al je fotografie door de zoeker, dan zijn er betere alternatieven, maar afgezien daarvan is de A7C II volgens Sven “zijn concurrenten op vele vlakken voor, inclusief de A7 IV van Sony zelf”.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Het is volgens John lastig kiezen tussen de hoge resolutie van de A7C R en de snellere werking en aanzienlijk betere prestaties bij weinig licht van de A7C II.
  “En dan hebben we nog een tweede innerlijke strijd: die tussen de duurdere, grotere actieradius van de A7 IV, een fantastische camera met superieure zoeker maar extra gewicht en volume enerzijds. En anderzijds de compactere A7C II die voordeliger is maar een minder geavanceerde zoeker heeft en geen joystick voor het aanpassen van de focuspositie.”
  Deze keuzes zijn volgens John sterk afhankelijk van de eisen en het budget van de koper. “Het gaat er niet om dat de ene optie beter is dan de andere, maar meer om een keuze tussen camera's die een andere voorkeur of mix van eigenschappen bieden, passend bij verschillende gebruikersstijlen. Het is de moeite waard om goed naar de specificaties te kijken en de mix te kiezen die past bij jou als fotograaf en videograaf.”
  Hoe dan ook is de A7C II volgens John “een zeer fijne camera die prachtige beelden schiet”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sven Geerdes op CameraNU.nl: Volgens professioneel fotograaf en filmer Sven Geerdes is de Sony A7C II niet alleen bijzonder compact, maar hij biedt ook de mogelijkheid alles uit de 33MP fullframe sensor te halen zonder al te veel in te leveren op ergonomie. Voor Sven zijn er drie belangrijke verbeteringen aan de Sony A7C II ten opzichte van z’n voorganger. Ten eerste de toevoeging van de 7-stops optische beeldstabilisatie. Ten tweede de ondersteuning van 10-bit 4:2:2 4K 50/60fps video in combinatie met S-Log3 en S-Cinetone. Ten derde de verbeterde 33MP sensor.
  Sven: “Overweeg je om over te stappen van de Sony A7 III of Sony A7C naar de Sony A7C II? Dan zul je daar geen spijt van krijgen. Met name op het gebied van stabilisatie, sensorresolutie, autofocus en videomogelijkheden zijn de verbeteringen enorm.”
  Als je een Sony A7 IV hebt, dan hangt een eventuele overstap volgens Sven iets meer af van je persoonlijke voorkeur. “De compactere Sony A7C II biedt wel merkbaar betere stabilisatie en de nieuwste functies zoals focus bracketing ten opzichte van de Sony A7IV.” Bekijk de hele review van Sven >>
 • Videomaker.com (Sean Berry, full review): Sean is zeer onder de indruk van de lekker compacte Sony A7C II. “Hoewel hij niet perfect is, levert de A7C II fantastisch uitziende video in een compact, draagbaar pakket.” De stabilisatie zou nog wat meer voordeel kunnen bieden, maar het autofocussysteem is volgens hem buitengewoon nuttig.
  Met deze Sony leg je video op professioneel niveau vast in een breed scala aan omgevingen – van middagzon tot zonsondergang. “Als je op zoek bent naar een draagbare en capabele full-frame camera, dan is de Sony A7C II zeker het overwegen waard.”
 • Dpreview.com (Dan Bracaglia, initial impressions): Dan bracht wat ‘quality time’ door met de Sony A7C II. En hij was onder de indruk van de bediening, prestaties en de beelden van deze compacte fullframeer. Dan: “Het is zeker een mooie stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger, al moet ik toegeven dat ik het algehele ontwerp van de Sony A7 IV beter vind.”
  De A7C II ging met Dan mee op een familiereis. Een fijne reisgenoot. “Ik vond de bedieningsknop aan de voorkant meteen leuk en vond de A7C II over het algemeen uiterst comfortabel te bedienen, met goed geplaatste bedieningselementen, een behoorlijke batterijduur en responsieve prestaties. Ik hou ook van de grip.”
  Ook de nieuwste menu's van Sony vielen in de smaak: ze zijn gemakkelijk genoeg om je te oriënteren en te navigeren. Toch zou Dan willen dat merken als Sony meer moeite zouden doen om hun camera's voor de meeste mensen zo eenvoudig mogelijk te laten werken, direct uit de doos.
  De autofocus is volgens Dan “ronduit fantastisch”. En wel zo goed dat hij er maar weinig aandacht aan besteedde, en toch waren bijna al z’n opnames perfect scherp. “Dit geldt vooral voor de ogen, zowel van mensen als van honden.”
  Zijn er dan helemaal geen minpunten? Jawel: Dan werkte veel in de felle zon en hij had soms moeite om te componeren via de elektronische zoeker, die naar zijn smaak een wat lage resolutie heeft. Dat de camera niet het display van de A7 IV heeft, is waarschijnlijk een offer om prijs en gewicht laag te houden. De raw-beelden heeft Dan nog niet kunnen testen, maar de jpegs stemmen zeer tevreden.
  De A7C II lijkt volgens Dan in vrijwel elk opzicht een zinvolle upgrade ten opzichte van de voorganger. Met hetzelfde compacte formaat, maar helaas wel met een gestegen prijskaartje.
 • Pocket-lint.com (Cam Bunton, full review): De A7C II heeft weliswaar geen high res sensor zoals de A7C R, maar het prijskaartje ligt dan ook beduidend lager, schrijft Cam. Deze camera zal volgens hem voor veel verschillende fotografen/filmers veel vakjes aanvinken. “Of je nu fotograaf of videograaf bent, het is een droom om dit niveau aan sensoren en mogelijkheden in een product te hebben dat zo klein, licht en draagbaar is.”
  Hij is dan wel een stuk voordeliger dan de A7C R, maar het prijskaartje ligt toch nog aan de hoge kant, vindt Cam. Maar toch: “Als je kijkt naar wat hij je oplevert – vooral in termen van autofocus, realtime tracking en beeldhelderheid – is deze prijs het waard om te betalen. Het is een uitzonderlijke kleine camera die ik graag in mijn tas zou hebben.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony A7C II heeft zoveel verbeteringen gekregen dat hij prima kan wedijveren met instapmodellen van andere merken, schrijft Jan Paul. “Tegelijk is de camera ook zo klein, dat hij ook voor fotografen die nog nadenken over aps-c, een alternatief kan zijn. De prijs, die ergens halverwege de Sony A6700 en de Sony A7 IV zit, vinden we heel redelijk. Voor € 300 extra kan je er de compacte Sony FE 28-60mm F4-5.6 als compacte kitzoom bijkrijgen.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Als hobbyfotograaf was ik op zoek naar een camera die zowel draagbaar als krachtig was, en de Sony Alpha 7C II heeft mijn verwachtingen overtroffen. Deze camera heeft een indrukwekkende combinatie van draagbaarheid en prestaties, waardoor het de perfecte metgezel is voor mijn fotografie-avonturen.
  De full-frame sensor levert scherpe en gedetailleerde foto's, zelfs bij weinig licht, wat essentieel is voor mijn vaak gevarieerde fotografieomgevingen.
  Een van de kenmerken waar ik echt van hou, is het snelle autofocussysteem. Het stelt me in staat om snel bewegende onderwerpen vast te leggen en zorgt ervoor dat mijn foto's altijd scherp zijn.
  De batterijduur van de Alpha 7C II is ook gewoon top. Het kantelbare touchscreen en de menu-interface maken het gemakkelijk om instellingen aan te passen en foto's te bekijken, zelfs in lastige hoeken of omstandigheden.
  Al met al heeft de Sony Alpha 7C II mijn fotografie-ervaring naar een hoger niveau getild. Voor elke Pro of hobbyfotograaf die op zoek is naar een compacte maar krachtige camera, kan ik de Alpha 7C II van harte aanbevelen. Het is een goede investering!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Krachtpatser maar lichtgewicht fullframe camera. De robuuste handzame body heeft een goede grip en ligt fijn in de hand. De autofocus is erg goed en zeker bij gebruik van de onderwerpherkenning. In schemer in het bos zijn de foto’s met een wat hogere ISO nog steeds haarscherp. Fijne Camera!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De originele Sony A7C beschouwde Chris echt als een instapcamera. Met een minimalistische stijl, maar ook een gebrek aan handmatige bedieningsknoppen en een mooie zoeker. Nu is er een upgrade van de A7C met liefst twee camera’s: de Sony A7C II én de Sony A7C R. Chris neemt beide camera’s door de mangel.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIBelangrijkste kenmerken van de Sony A7C II

 • Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
 • Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
 • Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
 • Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
 • AF-prestaties: Real Time Recognition en AI-chip
 • Schitterende portretten: geoptimaliseerde huidtinten
 • Active Image Stabilisation: stabiele videobeelden
 • Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit
 • Real-time monitoring: M-LUT optie
 • Goed in beeld: fraai kantelbaar touchscreen
 • Mooie zoeker: OLED EVF, 2.36M-resolutie, 0.7x vergroting
 • Handige feature: nieuwe front dial

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Sony A7C II

Bekijk een mooi filmpje over de Sony A7C II en z’n hoge resolutie broer, de Sony A7C R (11:23 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Video-review PetaPixel van de Sony A7C II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony A7C II door Chris Niccolls van PetaPixel (14:27 minuten). De originele Sony A7C beschouwde Chris echt als een instapcamera. Met een minimalistische stijl, maar ook een gebrek aan handmatige bedieningsknoppen en een mooie zoeker. Nu is er een upgrade van de A7C met liefst twee camera’s: de Sony A7C II én de Sony A7C R. Chris neemt beide camera’s door de mangel. Snel kijken!

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy