Sony A7C II: high end prestaties in een compacte body

De Sony A7C Mark II neemt het stokje over van de A7C. En het is een ware vaandeldrager. Je staat versteld van alle high end prestaties die zijn zeer compacte herbergt. Deze fullframe systeemcamera heeft een verbeterde sensor, processor, autofocus en liefst 7 stops beeldstabilisatie. “Je krijgt al het goede dat Sony momenteel biedt in een kleine fullframe camera.” Alle belangrijke reviews hou ik weer voor je bij!

Bekijk ook mijn review van de high res A7C R >>

Sony A7C IISensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 met AF | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K / 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 514gr | Release datum: half september 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A7C II

 • Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
 • Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
 • Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
 • Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
 • Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit

Sony A7C R en Sony A7C II

De Sony A7C heeft maar liefst twee opvolgers gekregen. Behalve de hybride camera Sony A7C II lanceerde Sony de hoge resolutie-camera Sony A7C R. Benieuwd naar deze camera?

Mijn review van de Sony A7C R >>

Sony A7C IILichtsterker, sneller en scherper

Net als z’n voorganger heeft ook de Sony A7C Mark II een fullframe sensor aan boord. Maar het is een compleet nieuwe Exmor R CMOS sensor met liefst 33 megapixel op de teller. Dat zijn liefst 9 megapixels meer dan de voorganger, de A7C. Ook de BIONZ XR processor is nieuw aan boord. Die twee spierbundels geven hem niet alleen extra power, maar maken hem ook lichtsterker, sneller en scherper.

Verbluffende beeldstabilisatie: 7 stops

Met de A7C Mark II fotografeer en film je zowel overdag als bij schemering of ‘s avonds. Hij heeft een ISO-bereik van 100-51.200 en presteert voortreffelijk bij weinig licht. Ruis is dan tot een minimum beperkt en je beelden zijn helder. Daar komt bij dat de A7C II een verbluffende beeldstabilisatie heeft van 7 stops. Onscherpe beelden horen zo tot het verleden.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Sony A7C IIUitmuntende autofocus

Sony staat zoals we weten bekend om z’n uitmuntende autofocus. De laatste AF-technologie is ook bij de A7C II aan boord. De verbeterde autofocus zorgt ervoor dat je je onderwerp altijd scherp op beeld hebt. De camera beschikt over 759 focuspunten en een geavanceerd AI-focussysteem.

Scherpe ogen en gezichten

Mooi is dat je de autofocus naar believen kunt finetunen. Of je nu mensen, dieren of voertuigen wil fotograferen, de camera heeft voor elke groep specifieke instellingen. Ook kun je nog onderscheid maken tussen ogen, gezicht en lichaam. En heb je een snel bewegend of zich omdraaiend model? Ook dan blijft de camera focus houden.

Sony A7C IIPerfecte portretten

De A7C II is ook perfect geschikt voor portretfotografie. Niet alleen door de autofocus die als geen ander de ogen scherp weet te houden. Maar ook doordat de camera speciale instellingen heeft voor huidtinten. Die zijn in de A7C II geoptimaliseerd en dat zorgt voor een perfecte, natuurlijke weergave.

Heel goed in video

De A7C II is ook heel goed in video. Of je nu alleen werkt of binnen een videoproductie, de A7C II heeft de nodige tools. Zo is het kantelbare touchscreen ideaal voor vlogs en selfies of als je vanuit een lastige hoek wil filmen.

Active Image Stabilisation

Maak je tracking shots? Dan zorgt Active Image Stabilisation voor maximaal stabiele beelden. Voor real-time monitoring beschikt de camera over de M-LUT optie. Daarmee kun je je beelden direct bekijken op een externe monitor. Je filmt met de A7C II in 4K tot 60fps of 120fps in Full HD.

Sony A7C IIFijne ergonomie

Ook de ergonomie van de A7C II is heel fijn. De compacte en lichte camera houdt erg prettig vast en is nu ook uitgerust met een nieuwe front dial. Dankzij dit tweede wiel ga je sneller door je instellingen heen en ken je makkelijker functies toe.

Voor straat- en reisfotografie

Het lichtgewicht ontwerp maakt de A7C II zeer geschikt als je veel uit de hand werkt, bijvoorbeeld bij straat- en reisfotografie. Maar ook een gimbal of drone profiteert van het compactere formaat. En wil je toch een wat robuustere uitstraling? Koop dan de apart verkrijgbare grip erbij. Hierdoor houd je de camera nóg comfortabeler vast met je hele hand, terwijl hij alsnog licht in gewicht blijft.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 korting op Sony camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €500 korting op geselecteerde Sony camera's en objectieven. Deze inruilactie duurt tot en met 30 september 2023. Profiteer nu!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €100 cashback op Sony lenzen!

Je ontvangt tijdelijk €100 cashback op Sony lenzen bij aanschaf van één van de geselecteerde Sony camera's. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera en lens wel heel voordelig! Deze actie duurt tot 31 maart 2024. Grijp je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Sony A7C IIProfessionele reviewers over de Sony A7C II

De Sony A7C II: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera komt pas half september 2023 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De Sony A7C II levert volgens Andy dezelfde beeldkwaliteit als de Sony A7 IV, terwijl hij zich vrijwel hetzelfde gedraagt als deze camera met hogere resolutie. “Dit betekent dat je een compacte fullframe spiegelloze camera krijgt die buitengewoon goed presteert op het gebied van beeldkwaliteit en autofocusmogelijkheden.”
  Maar is het wel zinvol om een A7C II voor niet zoveel minder geld te kopen dan een A7 IV? “Het nieuwere, kleinere model beschikt weliswaar over de nieuwste technologie, maar de A7 IV biedt een ronder en capabeler pakket.”
  Persoonlijk vindt Andy de compromissen die de Sony A7C II – en ook de A7C R – met zich meebrengt de besparing op gewicht en formaat niet echt waard. “Sommige compromissen =zijn volkomen begrijpelijk om de camerabody klein te houden. Bijvoorbeeld de relatief kleine zoeker, het enkele kaartslot en de vereenvoudigde sluiter. Maar andere lijken overbodig. Als de A6700 een grotere handgreep, meer functieknoppen en een goede zoekeroogschelp kan hebben, waarom kunnen de A7C II en A7CR dat dan niet?”
  Daar komt de onhandige interface bij. Die is noodzakelijk door de beslissing van Sony om geen speciale joystick voor de AF-controller te plaatsen. “Bijna elke andere fullframe camera heeft zo'n bediening, vanwege het simpele feit dat het ongelooflijk handig is.”
  En dan is er nog een olifant in de kamer: ook al is je fullframe camera nog zo compact, je moet er nog steeds fullframe lenzen op gebruiken. “Deze camera's zijn geweldig als je graag fotografeert met compacte prime-lenzen, maar zijn minder logisch met vrijwel elke zoomlens die je zou kunnen gebruiken. Als je echt een compact systeem wilt, is het logischer om het te baseren op een kleiner sensorformaat.”
  Toch zwaait Andy Sony alle lof toe voor de keuze aan camera’s die het fotografen/videografen te bieden heeft. “Ik ben er zeker van dat sommige fotografen de A7C II een zeer prettige metgezel zullen vinden, en z’n draagbare vorm zullen waarderen. Maar voor mij is het gewoon jammer dat hij en de A7C R niet net iets beter ontworpen zijn.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Richard Sibley, full review): De Sony A7C II heeft de allernieuwste technologie aan boord, waaronder realtime AI-herkenning en videofuncties die voorheen voorbehouden waren aan de topklasse Sony Alpha-camera's. En daarmee wordt de reisvriendelijke A7C II volgens Richard een serieus alternatief voor de grotere A7 IV.
  De sprong naar een resolutie van 33 megapixel onderscheidt hem van de Sony ZV-E1, die een soortgelijk ontwerp in meetzoekerstijl heeft, maar een sensor met een veel lagere resolutie, omdat hij vooral is ontworpen voor video.
  De A7C II is al met al een krachtige, lichtgewicht fullframe camera. Anders dan bij zijn voorganger zijn er weinig compromissen: je krijgt al het goede dat Sony momenteel biedt in een kleine fullframe camera. Richard heeft maar kleine kritiekpuntjes: de elektronische zoeker zou groter kunnen zijn en een fullsize HDMI-poort zou uitstekend zijn. “Beide toevoegingen zouden echter van invloed zijn op de grootte van de camera, wat een van de belangrijkste verkoopargumenten is.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony A7C II maakt volgens Jim een aantal compromissen om zijn compacte ontwerp te bereiken, maar geen daarvan heeft een groot negatief effect op de prestaties. “Het door AI getrainde focussysteem is zelfs nog beter dan wat je krijgt op de fullsize A7 IV.”
  Hoogtepunten zijn volgens Jim ook de uitstekende foto- en videokwaliteit, de volledig robuuste constructie en de lange batterijduur. Toch blijft Jim de Sony A7 IV en de Canon EOS R6 Mark II in bredere zin aanbevelen aan liefhebbers. Belangrijkste redenen: hun body's in spiegelreflexstijl kunnen beter overweg kunnen met vooral zwaardere lenzen en ze hebben dubbele kaartsleuven. “Maar voor fotografen die liever kleinere lenzen gebruiken of die zich bezighouden met reizen, portretten of fotojournalistiek, is de kleinere a7C II heel logisch.”
  De Sony A7C II perst een gestabiliseerde, full-frame sensor in zijn kleine, stevige behuizing, waardoor het volgens Jim “een goede optie is voor wereldreizigers en iedereen die de voorkeur geeft aan een slankere camera die geen concessies doet aan de beeldkwaliteit”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Sony A7C IIPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De A7C II verfijnt volgens Mark “de blauwdruk van de originele A7C uit 2020 aanzienlijk: het blijft een supercompacte fullframe camera die kleiner en lichter is dan al zijn belangrijkste rivalen.
  En dat is een prestatie van formaat: Sony is er in geslaagd een fullframe sensor, een IBIS-eenheid en een uitklapbaar scherm samen te persen in een behuizing die slechts iets groter is dan de Sony A6700 met aps-c-sensor. En hij weegt slechts 22 gram meer.
  Alle kritiek op het originele model is aangepakt. Daardoor is de A7C II een camera die heel actueel en up to date is. Mooi zijn de bedieningsknop aan de voorzijde, nog een Custom-knop, een veel grotere touchscreen-functionaliteit en het meest recente hoofdmenusysteem.
  Maar belangrijker zijn de 33 megapixelsensor en BIONZ XR-processor die zijn geleend van de A7 IV. En dan komt daar nog het geavanceerde AI-aangedreven AF-systeem bij plus de geavanceerdere IBIS-eenheid die tot 7 stops compensatie biedt tegen trillingen.
  Kiezen tussen de Sony A7C II en de A7 IV komt volgens Mark neer op welk cameraformaat je verkiest: de compacte afstandsmeter of de grotere DSLR-achtige camera. En natuurlijk: of je het extra geld voor de A7 IV kunt betalen.
  Al met al bouwt de Sony A7C II volgens Mark voort op de belofte van het nogal gebrekkige origineel om een camera te creëren die veel gelijkwaardiger is aan de populaire A7 IV. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Sony A7C II is volgens Gareth een optelsom van onderdelen die we al in andere Sony-camera's hebben gezien. “En hoewel het een stapsgewijze upgrade is ten opzichte van de originele versie, bevat hij zeer welkome grote verbeteringen op het gebied van autofocus en een verhoging van de resolutie naar 33 MP.”
  De camera is volgens Gareth een van de beste opties voor contentmakers die op zoek zijn naar de kleinste en meest compacte camera, terwijl ze toch over professionele functies beschikken. “Net als bij zijn andere recente camera's biedt Sony het allerbeste van zijn videomogelijkheden, maar de A7C II is ook de body voor hybride makers die net zo veel waarde hechten aan fotografie, met zijn EVF in meetzoekerstijl.”
  Ondanks wat verbetering in de ergonomie van de camera, is het nog steeds een moeilijke camera om in de hand te houden met grotere Sony-lenzen, schrijft Gareth. En ook voor die grotere lenzen is deze fullframer wel ontworpen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Dan Bracaglia, initial impressions): Dan bracht wat ‘quality time’ door met de Sony A7C II. En hij was onder de indruk van de bediening, prestaties en de beelden van deze compacte fullframeer. Dan: “Het is zeker een mooie stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger, al moet ik toegeven dat ik het algehele ontwerp van de Sony A7 IV beter vind.”
  De A7C II ging met Dan mee op een familiereis. Een fijne reisgenoot. “Ik vond de bedieningsknop aan de voorkant meteen leuk en vond de A7C II over het algemeen uiterst comfortabel te bedienen, met goed geplaatste bedieningselementen, een behoorlijke batterijduur en responsieve prestaties. Ik hou ook van de grip.”
  Ook de nieuwste menu's van Sony vielen in de smaak: ze zijn gemakkelijk genoeg om je te oriënteren en te navigeren. Toch zou Dan willen dat merken als Sony meer moeite zouden doen om hun camera's voor de meeste mensen zo eenvoudig mogelijk te laten werken, direct uit de doos.
  De autofocus is volgens Dan “ronduit fantastisch”. En wel zo goed dat hij er maar weinig aandacht aan besteedde, en toch waren bijna al z’n opnames perfect scherp. “Dit geldt vooral voor de ogen, zowel van mensen als van honden.”
  Zijn er dan helemaal geen minpunten? Jawel: Dan werkte veel in de felle zon en hij had soms moeite om te componeren via de elektronische zoeker, die naar zijn smaak een wat lage resolutie heeft. Dat de camera niet het display van de A7 IV heeft, is waarschijnlijk een offer om prijs en gewicht laag te houden. De raw-beelden heeft Dan nog niet kunnen testen, maar de jpegs stemmen zeer tevreden.
  De A7C II lijkt volgens Dan in vrijwel elk opzicht een zinvolle upgrade ten opzichte van de voorganger. Met hetzelfde compacte formaat, maar helaas wel met een gestegen prijskaartje.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sony A7C II heeft zoveel verbeteringen gekregen dat hij prima kan wedijveren met instapmodellen van andere merken, schrijft Jan Paul. “Tegelijk is de camera ook zo klein, dat hij ook voor fotografen die nog nadenken over aps-c, een alternatief kan zijn. De prijs, die ergens halverwege de Sony A6700 en de Sony A7 IV zit, vinden we heel redelijk. Voor € 300 extra kan je er de compacte Sony FE 28-60mm F4-5.6 als compacte kitzoom bijkrijgen.”
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): De originele Sony A7C beschouwde Chris echt als een instapcamera. Met een minimalistische stijl, maar ook een gebrek aan handmatige bedieningsknoppen en een mooie zoeker. Nu is er een upgrade van de A7C met liefst twee camera’s: de Sony A7C II én de Sony A7C R. Chris neemt beide camera’s door de mangel.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7C IIBelangrijkste kenmerken van de Sony A7C II

 • Kleine krachtpatser: high end prestaties, compacte body
 • Hoge beeldkwaliteit: 33 megapixel fullframe sensor
 • Zeer stabiele beelden: 7 stops beeldstabilisatie
 • Top autofocus: verbeterde AF met 759 focuspunten
 • AF-prestaties: Real Time Recognition en AI-chip
 • Schitterende portretten: geoptimaliseerde huidtinten
 • Active Image Stabilisation: stabiele videobeelden
 • Video: 4K tot 60fps, Full HD tot 120fps, 10-bit
 • Real-time monitoring: M-LUT optie
 • Goed in beeld: fraai kantelbaar touchscreen
 • Mooie zoeker: OLED EVF, 2.36M-resolutie, 0.7x vergroting
 • Handige feature: nieuwe front dial

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Mooi YouTube-filmpje over de Sony A7C II

Bekijk een mooi filmpje over de Sony A7C II en z’n hoge resolutie broer, de Sony A7C R (11:23 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Video-review PetaPixel van de Sony A7C II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony A7C II door Chris Niccolls van PetaPixel (14:27 minuten). De originele Sony A7C beschouwde Chris echt als een instapcamera. Met een minimalistische stijl, maar ook een gebrek aan handmatige bedieningsknoppen en een mooie zoeker. Nu is er een upgrade van de A7C met liefst twee camera’s: de Sony A7C II én de Sony A7C R. Chris neemt beide camera’s door de mangel. Snel kijken!

Sony A7C II op CameraNU.nl >>

Sony A7C II op Cameraland.nl >>

Sony A7C II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy