Sony A7 IV: populairste fullframe systeemcamera

De Sony A7 IV wordt dé klapper van 2022. Met features uit de topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit. “Elke serieuze fotograaf die een nieuwe camera overweegt: zet de A7 IV bovenaan je lijst.” Gold Award op DPReview. Diamant Award bij Zoom.nl. Winnaar TIPA-award 2022. EISA-award: Beste fullframe camera. Alle belangrijke reviews!

Sony A7 IVSensor: fullframe | Resolutie: 33 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K op 60p / 10-bit 4:2:2 HLG / Full HD op 120p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: december 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.799 euro | Prijs body en lens: 2.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Sony A7 IV

 • Hoge beeldkwaliteit: nieuwe fullframe 33 megapixel Exmor R CMOS-sensor
 • Razendsnel beest: Bionz XR-beeldprocessor uit topmodel Sony A1
 • Supersnelle autofocus: 759 fasedetectie AF-punten
 • Altijd scherpe foto’s en video’s: realtime tracking en Eye-autofocus voor mens en dier
 • Super video: filmen in UHD 4K video met 60fps of Full HD met 120fps
 • Professioneel filmen: S-Cinetone/S-Log3 beeldprofielen
 • Sport- en actiefotografie: 10 beelden per seconde in normale én stille modus

Sony A7 IVSony A7 IV ligt in de schappen...

Na lang wachten, onder andere vanwege de pandemie, heeft Sony de A7 IV aangekondigd op 21 oktober 2021 en is hij in december 2021 gereleased. Pas vanaf begin 2022 ligt de A7 IV ook echt in de winkelschappen. Hoewel… door z’n populariteit in combinatie met het chiptekort is hij heel vaak ‘op bestelling’.

Veel Sony’s in 2020 en 2021

Sony heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. In 2020 en 2021 hebben ze diverse prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Zo bracht 2020 topmodel Sony A9 II, de langverwachte Sony A7S III en de superkleine fullframer Sony A7C. Een uiterst belangrijke camera verscheen begin 2021. Een knaller kun je het noemen: het professionele vlaggenschip Sony A1. Dus echt te klagen heeft Sony al met al natuurlijk niet over het aantal releases...

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

Sony A7R IV: evolutie of revolutie?

De release datum van de Sony A7 IV was een grote vraag, maar dat geldt ook voor een andere vraag: hoe groot is de update? Is het een evolutie of een revolutie? Dat laatste was in ieder geval een feit bij de Mark III ten opzichte van de Mark II. Sony was het natuurlijk aan z’n stand verplicht om na 3.5 jaar niet met een slap aftreksel maar met een topcamera te komen. En gelukkig….

Sony A7 IVVeel features van andere top Sony’s

… komen ze ook met een topcamera. In het kwadraat zelfs. Ze komen met een topmodel voor een zeer redelijk prijskaartje. Voor z’n features speelt de Sony A7 IV leentjebuur bij vlaggenschepen als de nieuwe Sony A1 (voor de nieuwe razendsnelle processor), A9 II en de hoge resolutie-camera Sony A7R IV. Maar er zijn ook totaal nieuwe features aan boord die in nog geen enkel ander model te vinden zijn. Plus een geheel nieuw ontwikkelde sensor.

Topper in fotografie én video

De Sony A7 IV is een topper in fotografie én video. Aan boord is een nieuw ontwikkelde 33 megapixel sensor waarmee je als fotograaf alle details vastlegt. En als videograaf schiet je 4K-video met 60fps (met aps-c crop). Tel daar z’n gebruiksvriendelijke, intuïtieve bediening bij op plus alle opties om je beelden te delen en je hebt een camera die de nieuwe standaard voor fullframe camera’s gaat worden.

Perfecte beeldkwaliteit

De nieuw ontwikkelde fullframe sensor is een backside illuminated fullframe Exmor R-sensor met 33 megapixel op de teller. Gecombineerd met de nieuwe BIONZ XR beeldprocessor levert deze beelden van professionele kwaliteit, zelfs bij weinig licht. De A7 Mark IV heeft de nieuwste kleurentechnologie in huis plus creatieve modi uit de professionele camera’s van Sony. Met de A7 IV schiet je beelden zoals je ze nog niet eerder hebt gemaakt, geheel in jouw eigen stijl.

Realtime trackin en Eye-autofocus

En elk schot is raak. Want een van de ijzersterke punten van moderne Sony systeemcamera’s is de autofocus. Reviewers roemen Sony keer op keer om de Realtime tracking en Eye autofocus, die zelfs voor dieren (en vogels) werkt, en voor zowel fotografie als video. Detectie van gezichten en ogen is met 30 procent verbeterd ten opzichte van de A7 III. En die was al goed. Die autofocus maakt het leven van fotograaf en filmer een stuk makkelijker en plezieriger. En levert dus al die rake schoten.

Sony A7 IVSnelle schieter: 10 fps

Over schieten gesproken: snel is de Sony A7 IV ook al. Je schiet foto’s met een snelheid tot 10 beelden per seconde, waarbij de buffer snel wordt geleegd en je dus kunt blijven doorvuren. De A7 IV is daarom ook een echte sport- en actiecamera, waarmee je alle acties haarscherp in beeld brengt, ook op het sportveld of op de Formule 1-baan.

Fotograferen en filmen: iedereen kan het

Mooi aan de Sony A7 Mark IV is dat hij zo gebruiksvriendelijk is. Hij is ontworpen met het oog op de gebruiker. Met een heldere elektronische zoeker met liefst 3.69 miljoen pixel, een kantel- en draaibaar touchscreen van 3 inch plus een 5-assige beeldstabilisatie (IBIS). Zeer gebruiksvriendelijk is ook het geroemde menusysteem van de Sony A1 en A7S III dat is overgenomen en dat intuïtief en snel werkt, ook met touch-bediening. Heel handig is de speciale draaiknop waarmee je moeiteloos schakelt tussen foto en video. Allemaal plussen, waardoor jij je volledig kunt richten op je compositie.

Alsof je in de bioscoop zit...

De Sony A7 IV is een echte hybride camera. En dat betekent dat hij ook heel goed is in filmen. Je schiet zeer vloeiende 4K-video met 60fps. Daarbij is er volledige pixeluitlezing zonder pixel binning, voor video van topkwaliteit. Ben je een ervaren filmer? Dan kun je filmen in 10-bits 4:2:2 en profiteren van S-Cinetone/S-Log3-beeldprofielen voor volledige bewerking en beelden van bioscoopkwaliteit. Die S Cinetone-functie komt overigens uit Sony’s vermaarde cinema-camera’s. Een hele mooie video-feature die uniek is heeft de A7 IV ook: focus breathing compensatie. Dat corrigeert de kleine verschuiving in het beeld als je focust. Geen enkele andere camera heeft dat.

Zeer scherpe videobeelden

Je kunt de Sony A7 IV gebruiken in Super35-modus (zeg maar aps-c formaat) om met 4K en 60fps te filmen. Gebruik je de volledige fullframe sensor, dan neemt de A7 IV op in 4K met 30fps. Daarbij past de camera 7K-oversampling toe: de sensor gebruikt bij het filmen alle pixels en verkleint dat naar de 4K-resolutie. De beelden zijn daardoor ongekend scherp.

Eye AF en realtime autofocus in video

Ook bij video profiteer je van de realtime autofocus: je volgt moeiteloos de ogen van je onderwerp, van mens of dier (zelfs vogels!). De Sony A7 Mark IV heeft daarnaast nog een hele gereedschapskist vol unieke videotools, zoals focuscompensatie, een digitale audio-interface voor het aansluiten van professionele microfoons en een geoptimaliseerde warmte-afvoer, ideaal voor langere filmsessies.

Livestreaming en delen van beelden

Mooi is dat je met de Sony A7 Mark IV ook perfect kunt livestreamen. Dat kun je doen in 4K met 15fps of Full HD met 60fps zonder het gebruik van een speciale videocapturekaart. Daardoor blijf je altijd met je kijkers verbonden. Dankzij de compatibiliteit met USB-C Gen 3.2, ultrasnelle wifi en bluetooth-modus voor automatische back-ups, worden jouw foto's direct overgezet en kun je ze simpel en snel delen.

Reviews van de Sony A7 Mark IV

Kortom: de Sony A7 Mark IV zal de andere camerafabrikanten naar adem doen happen. En wij fotografen en filmers hebben er een fantastische optie bij. De reviews zijn lovend, ik hou ze hieronder voor je bij, dus kom zeker nog eens terug!

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2022-2023 voor de Sony A7 IV

De Sony A7 IV heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de A7 IV de ‘Beste fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 korting op geselecteerde Sony objectieven!

Ontvang tijdelijk tot wel €200 korting op geselecteerde Sony portretlenzen! Je profiteert van deze actie tot en met 30 april 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

TIPA-award 2022 voor de Sony A7 IV

De Sony A7 IV heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste expert fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Sony A7 IV

De Sony A7 IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A7 IV

 • Uitmuntende allround fullframe camera voor foto en video
 • Hogere resolutie dan voorganger: grotere prints
 • Beeldkwaliteit maakt sprong: meer details, minder ruis, fraaiere kleuren
 • Mooie balans in resolutie: geen overkill aan MP’s
 • Betere video: hogere framerates dankzij nieuwste Bionz XR-beeldprocessor
 • Betere en meer videofeatures
 • Voortreffelijke autofocus: sneller, soepeler en preciezer
 • Uitstekende Realtime Tracking AF en Eye-AF voor mens, dier en vogel
 • Betere beeldstabilisatie: 5.5 stops winst
 • Ergonomie: betere knoppen-lay-out en ligt beter in de hand
 • Uitstekend vari-angle touchscreen afkomstig van A7S III
 • Sterk verbeterde elektronische zoeker
 • Perfecte videotool voor vloggers
 • Sterk verbeterde menu’s
 • Sterk verbeterde gebruikservaring
 • Groot voordeel: zeer groot lenzenarsenaal

Zwakke punten van de Sony A7 IV

 • Kan ingewikkeld zijn om deze Sony in te stellen en te gebruiken
 • Burst minder snel dan sommige concurrenten
 • Geen focusbracketing of bulbtimer
 • Aps c-crop bij 4K-video 60p
 • Hoog prijskaartje ten opzichte van voorganger en concurrentie

Awards voor de Sony A7 IV

 • DPReview: Gold Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Amateur Photographer: Gold Award
 • TIPA: Beste exper fullframe camera
 • EISA: Beste fullframe camera

 

Sony A7 IVDPReview over de Sony A7 IV

De Sony A7 IV is volgens reviewer Richard Butler van DPReview het duurste model in de serie, maar ook het meest capabele. Is de A7 IV ook een benchmark voor de stevige concurrentie?

Buitengewoon goede beeldkwaliteit

Om met de beeldkwaliteit te beginnen: die is volgens Richard “buitengewoon goed, met uitstekende detailniveaus, een uitgebreid dynamisch bereik en aantrekkelijke JPEG-kleuren”. Toch zijn de beelden niet significant beter dan die van de voorganger. Je krijgt weliswaar meer details bij lage ISO’s. Maar die winst gaat gepaard met een lichte afname van het dynamisch bereik en ruisprestaties bij hoge ISO’s. “Daardoor is het lastig om een netto voordeel te zien van de nieuwe chip.”

Autofocus: krachtig en eenvoudig

De autofocus van de A7 IV is krachtig en eenvoudig in gebruik, schrijft Richard. Tracking gaat goed en simpel. Toch lijkt scherpstelling op de ogen minder nauwkeurig dan bij de vorige modellen. Wel is de AF veel sneller en makkelijker te gebruiken.

Indrukwekkende video

Video is ook heel indrukwekkend, met een groot aantal tools die de hoge kwaliteit ondersteunen. Standaardfuncties voor video, zoals golfvormen, ontbreken. Maar filmen is makkelijker door de indrukwekkende AF-mogelijkheden uit te breiden naar de videomodus. Al met al een zeer krachtige camera voor video.

A7 IV kan complex zijn

De A7 IV heeft uitgebreide aanpassingsmogelijkheden, maar dat betekent ook dat het een complexe camera kan zijn. Heb je de camera ingesteld naar jouw wensen, dan kun je de menu’s grotendeels negeren en simpel fotografen of filmen. Maar de mogelijkheid om vrijwel alles aan te passen kan volgens Richard overweldigend zijn.

Een van de veelzijdigste camera’s

Acht jaar geleden kwam de eerste A7 op de markt. In die tijd is de serie volgens Richard veranderd “van een goedkope fullframe camera met ruwe randen en autofocus die achterbleef bij zijn DSLR-collega’s tot een van de meest veelzijdige camera’s die we ooit hebben gebruikt. Er zijn maar weinig foto- of video-activiteiten waar de A7 IV niet comfortabel tegen opgewassen is.”

Gold Award: 89%

Kijken we naar de concurrentie, dan liggen Nikon (Z6 II), Panasonic (S5) en vooral de Canon (R6) op de loer. Een heftige concurrentiestrijd. Toch springt de Sony er – als je diep graaft – bovenuit. De rivalen, inclusief de Canon EOS R6, worden onttroond. Eindoordeel: Gold Award met een score van 89%. Vreemd genoeg krijgt diezelfde EOS R6 ook een Gold Award, met een 90% score...

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7 IVFocus Magazine over de Sony A7 IV

Na 3.5 jaar komt Sony met een upgrade van z’n succesvolle A7 III. Brengt de A7 IV voldoende nieuws voor een upgrade? vraagt reviewer Erik Derycke van Focus Magazine zich af (nr. 11 2021, novembernummer).

Sprong in resolutie

Wat het meest opvalt aan de vierde generatie van de Sony A7 is de sprong in resolutie van 24 naar 33 megapixel, aldus Erik. Die sprong van 40% lijkt meer dan het is. Erik verwoordt dat met een print: kon je met de Mark III een perfecte print maken op 60cm, met de Mark IV is dat 70cm.

Veel betere video

Maar er is meer vooruitgang geboekt uiteraard. Kleine zaken – zoals een sprongetje in de beeldstabilisatie van 5 naar 5.5 stops – maar ook grote zaken. Een daarvan is video: die is beter geworden met de Mark IV. Hij houdt het weliswaar bij 4K, maar wat echt verschil maakt is de nieuwste Bionz XR-beeldprocessor. Die zorgt voor verdubbeling van de framerate. Ook op andere gebieden zijn de videofeatures verbeterd.

Vari-angle touchscreen

De A7 IV is groter dan de voorganger en ligt daardoor beter in de hand, aldus Erik. Groot verschil is volgens hem het vari-angle touchscreen dat hij deelt met de video-georiënteerde A7S III. Vloggers kunnen hem naar voren draaien en zo zichzelf in beeld brengen. Via dat scherm kun je ook de menu’s instellen, die sowieso een verademing zijn ten opzichte van de ingewikkelde menu’s van de voorganger. Ook de elektronische zoeker is sterk verbeterd.

Autofocus: een wereld van verschil

Een upgrade was er ook voor de autofocus, met Sony’s hooggewaardeerde Real-time Tracking AF-algoritme voor het volgen van onderwerpen en de Eye-autofocus voor mens, dier en vogel. Erik: “Ik heb de camera getest bij rugby en in een skatepark, en hij volgt ook onvoorspelbaar bewegende onderwerpen heel goed. Het is een wereld van verschil met de A7 III”

Beeldkwaliteit: zonder meer goed

Dan de beeldkwaliteit. Die is volgens Erik zonder meer goed, al heeft hij alleen in jpeg kunnen testen, met een betere ruisonderdrukking. De door Sony beloofde verbetering in de kleurweergave kan Erik niet bevestigen.

Waardige opvolger

Kortom: de A7 IV is een waardige opvolger van de succesvolle voorganger. “De winst in resolutie is beperkt, maar voor mij zijn de verbeterde autofocus en de uitgebreidere videomogelijkheden de voornaamste argumenten om de upgrade te maken van de A7 III.” Eindoordeel: het cijfer 8.9. Wat opvalt is dat hij niet de Focus-award Super krijgt, daarvoor heb je minimaal een 9 nodig.

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7 IVFototijdschrift Zoom.nl over de Sony A7 IV

De concurrentie heeft niet stilgezeten en dus vond Sony het hoog tijd voor een grondige make-over van z’n instapper in de wereld van de fullframe systeemcamera’s. Jasper van Bladel van fototijdschrift Zoom.nl bekijkt of Sony met de A7 IV weer terug in de race is (januari/februari-nummer 2022).

Hete adem van de concurrentie

Sinds de introductie van de voorganger is de markt volgens Jasper compleet veranderd. Sony voelt nu de hete adem van Nikon, Canon en Panasonic in de nek. Reden voor Sony om de A7 III fors te upgraden. Tegelijk is de A7 IV niet meer het instapmodel van Sony. Dat stokje is overgenomen door de Sony A7C.

Hogere resolutie, geen overkill

Meest in het oog springt de nieuwe sensor met veel meer megapixels. Een flink hogere resolutie, zonder overkill te zijn, waardoor de bestanden hanteerbaar blijven.

Autofocus: veel vooruitgang

Wat Jasper verder vooral opvalt zijn de autofocus-prestaties. De voorganger deed het al niet slecht “maar als je de A7 IV gebruikt, voel je hoeveel vooruitgang Sony heeft geboekt.” De autofocus is sneller, soepeler en preciezer. “Ook de oog- en gezichtsdetectie is sterk verbeterd en werkelijk heerlijk om mee te werken.”

Ergonomie sterk verbeterd

Ook body en ergonomie hebben een enorme upgrade gekregen, aldus Jasper. De camera voelt prettiger in de hand, de knoppen zijn groter en beter geplaatst, en ook de nieuwe joystick werkt heel fijn. “De hele ervaring tijdens het fotograferen is prettiger, soepeler en moderner.”

Meer details, fraaiere kleuren

Ook de beeldkwaliteit heeft een sprong vooruit gemaakt. De extra megapixels zorgen voor meer details, terwijl de beelden bij hoge ISO’s juist minder ruis hebben. Ook zijn de kleuren fraaier. Verder zijn de video-mogelijkheden en -prestaties sterk verbeterd.

Diamant Award

Kortom: “Deze Sony A7 IV is een grote stap voorwaarts vergeleken met z’n voorganger.” Het is “een zeer concurrerende allroundcamera”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7 IVAndere professionele reviewers over de Sony A7 IV

 • Chip Fotomagazine (full review, maartnummer 2022): De Sony A7 IV is volgens Chip “een uitstekende camera die op bijna alle fronten zijn directe concurrenten de baas is en ten opzichte van de Alpha 7 III veel verbeteringen heeft ondergaan.”
  Maar toch: de prijs is ook flink omhoog gegaan. Daardoor is het voor Chip lastig de A7 IV zomaar aan te bevelen. De A7 III is ook nog steeds een zeer goede camera. Is je budget beperkter, en je wilt instappen in fullframe, kijk dan dus zeker ook naar de voorganger. Dan houd je tegelijk nog budget over voor een extra lens. “Het verschil in prijs is namelijk zo’n 1000 euro, dus daar heb je heel wat spannende lensopties voor.”
  Maar de A7 IV is ontegenzeggelijk de sterkste camera. “Wil je je camera nog beter kunnen customizen, kun je niet zonder het volledig draaibare scherm en vind je de hogere resolutie belangrijk, dan is de A7 IV jouw camera.” In vrijwel alles is deze camera goed: uitstekende beeldkwaliteit, sterke video, high end autofocus met oog- en gezichtsherkenning en ijzersterke tracking, scherpe en heldere display en zoeker en sterk verbeterde menu’s.
  Kleine minpunten heeft de A7 IV trouwens ook. De voornaamste is zijn hoge prijs. Ook is de gemiddelde seriesnelheid niet heel hoog. Eindoordeel: 94/100. Voorganger Sony A7 III kreeg van Chip een waardering van 88/100.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Een zware taak stelde Sony zich voor de opvolger van de populaire A7 III. Maar met de Sony Alpha 7 IV heeft de firma een camera gemaakt die aanzienlijk is verbeterd, aldus Andy. Hij biedt flink wat updates voor wie de A7 III heeft om te upgraden. En hij zal DSLR-fotografen overtuigen om de overstap naar spiegelloos te maken.
  Oppervlakkig gezien lijkt de A7 IV op z’n voorganger. Maar op alle vlakken zijn er substantiële updates en verbeteringen te zien. Opvallend is de sensor van 33 megapixel die veel meer details vastlegt dan z’n fullframe concurrenten die 20 of 24 megapixel bieden. Daardoor is er ook meer ruimte om bij te snijden of om grote afdrukken te maken.
  Ook de zoeker is verbeterd, en je hebt nu een volledig gearticuleerde scherm. Kleine maar fijne verbeteringen zitten hem in de handgreep en de langverwachte ‘touch-interface’. Alles draagt bij aan een sterk verbeterde gebruikservaring.
  Voordeel van de Sony A7 IV (en andere fullframe Sony’s) boven de concurrentie is het grote aantal beschikbare compatibele lenzen. Sony heeft zelf al een omvangrijk en indrukwekkend assortiment lenzen. En daarbij geeft de firma de E-mount in licentie aan externe fabrikanten. Een flink voordeel ten opzichte van de vooralsnog ‘gesloten’ benadering van Canon en Nikon. Daardoor komen uitstekende lenzen beschikbaar voor de Sony E-vatting van onder meer Samyang, Sigma, Tamron en Zeiss.
  Kortom: de Sony A7 IV heeft de lat hoog gelegd voor concurrenten van Canon en Nikon met z’n sensor met hoge resolutie en z’n geavanceerde autofocus. Andy: “De rivalen van Canon en Nikon liggen comfortabeler in de hand en zijn prettiger om mee te fotograferen, maar de A7 IV biedt de meest bruikbare functieset. Elke serieuze fotograaf die een nieuwe camera overweegt: zet de A7 IV bovenaan je lijst.” Eindoordeel: Goud Award met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Sony A7 IV is volgens Rod “een uiterst krachtige, uiterst geavanceerde camera met state of the art autofocus, een enorme bufferdiepte en zeer goede videofuncties”. Volgens hem kan het wel behoorlijk ingewikkeld zijn om deze Sony in te stellen en te gebruiken. “De A7 IV maakt buitengewone dingen mogelijk, maar het maakt ze niet per se gemakkelijk.”
  Heb je al een andere Sony, dan zijn de instellingen en bedieningselementen een logische uitbreiding van wat je al weet. De prestaties en mogelijkheden zijn daarentegen “een absolute openbaring”.
  De beeldkwaliteit van de sensor met 33 megapixel is uitstekend. Die beeldkwaliteit is ook zichtbaar beter dan die van rivaliserende camera's in deze prijsklasse met 20-24 megapixel op de sensor. Ook de videokwaliteit is erg goed, aldus Rod.
  Over de beeldstabilisatie van Sony is Rod wat minder te spreken. Die lijkt, zelfs in de actieve modus, achter te blijven bij die van de concurrentie. Hoewel de Sony A7 IV “heel goed omgaat met statische opnamen, zou het onverstandig zijn om te proberen om te filmen in run-and-gun-stijl”.
  De Sony A7 IV had volgens Rod “grote schoenen te vullen omdat zijn voorganger, de A7 III, een geweldige allrounder is/was”. En dat doet hij ook: de Mark IV is in vrijwel elk opzicht beter dan de A7 III. Het prijskaartje ligt wel een stuk hoger. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De A7 IV is dan wel het instapmodel in de fullframe line-up van Sony, maar hij zal verreweg de meeste fotografen, videografen en hybride fotografen meer dan tevreden stellen, aldus Gordon. De resolutie is opgeschroefd naar 33 megapixel zónder concessies te doen aan de ruisniveaus, het toch al uitstekend autofocussysteem is verder verbeterd, de menu's en bedieningselementen zijn veel beter, de zoekerresolutie is verhoogd en de camera heeft een comfortabelere grip.
  De bursts zijn daarentegen niet de snelste van de concurrerende camera’s op de markt. De 10 beelden per seconde haalt hij alleen onder ideale omstandigheden: met een snelle CF Express-kaart. Concurrent Canon EOS R6 verslaat de Sony A7 IV op dit punt, met 12fps met de mechanische sluiter en 20fps met de elektronische sluiter. De EOS R6 heeft wel weer veel minder megapixels op de sensor (20MP).
  Voor Gordon valt ook wat tegen dat Sony geen focusbracketing of een bulbtimer biedt, die beide beschikbaar zijn op de EOS R6. Maar afgezien van de wat kleine mindere punten van de Sony A7 IV, “is de fotografie-ervaring overweldigend positief”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Sony A7 IV is volgens Angela een solide upgrade van de A7 III. “Het is zelfs een van die zeldzame camera's die een voldoende grote sprong maakt om een upgrade van de ene generatie naar de volgende te rechtvaardigen.”
  Alle wensen die ze bij Camerajabber hadden voor de A7 IV zijn vervuld, behalve de crop bij 4K 60p. Angela: “De bediening en veelzijdigheid zijn aanzienlijk verbeterd, terwijl het autofocussysteem een van de beste is op dit niveau.” Het prijskaartje ligt wel hoger dan dat van de A7 III, maar “Sony stopt veel in de A7 IV voor het geld”.
  De Sony A7 IV is kortom een geweldige alleskunner en zeker geen instapcamera. “En hoewel het niet de diepte van videofuncties heeft als de Sony A7S III, is het nog steeds zeer capabel en aanzienlijk betaalbaarder.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony A7 IV mag dan een belangrijke upgrade van het populaire vorige model zijn, door de straffe concurrentie en de grote prijsstijging is de A7 IV niet langer de standaardkeuze van Photographyblog als de beste fullframe systeemcamera voor instappers. Hoofdreden is het hoge prijskaartje, die een kwart boven de lanceerprijs van de A7 III ligt. Daarmee is de A7 IV duurder dan zijn belangrijkste rivalen.
  De A7 III had in 2018 weinig last van concurrentie. Canon, Sony, Nikon, Panasonic – ze moesten allemaal nog de eerste fullframe systeemcamera op de markt brengen. De nieuwe A7 IV heeft nu zeer capabele concurrenten, zoals de Canon EOS R6, Nikon Z6 II en Panasonic Lumix S5, en ook de Panasonic GH5 II. Die zijn allemaal voordeliger dan de nieuwe Sony, terwijl ze soms snellere bursts hebben of niet gecropte 4K/60p-video.
  Toch is het Sony gelukt om de grenzen te verleggen voor instapcamera’s. De Sony A7 IV presteert volgens Mark duidelijk beter dan zijn voorganger in vrijwel elk opzicht. En dat is een prestatie, want de A7 III was zijn tijd vooruit. Elk van de concurrenten verslaat de A7 IV mogelijk op een paar belangrijke gebieden. Toch levert geen van die concurrenten echt het complete foto- en videopakket dat de A7 IV volgens Mark duidelijk is. “Als je een hybride camera zoekt die aan al je uiteenlopende opnamebehoeften voldoet en je budget is ruimer dan het instapniveau, dan zou de A7 IV bovenaan je lijst moeten staan.”
  Kortom: de Sony A7 IV is een zeer capabele hybride alleskunner die de behoeften van de meeste videografen en fotografen zal kunnen vervullen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot (Sven Van Herck, full review): Sven is zeer positief over de Sony A7 IV. Het is een geweldige allrounder, inzetbaar voor alle foto/video-genres, van natuurfotografen tot huwelijksfotografen. Hoge prestaties die vooral te danken zijn aan z’n razendsnelle processor die hij van vlaggenschip Sony A1 heeft overgenomen. De beeldkwaliteit ligt hoog, met ook uitstekende prestaties bij weinig licht: tot ISO 6400 krijg je uitstekende resultaten.
  IJzersterke punten zijn z’n snelle en accurate autofocus mét Eye AF voor mensen, dieren en vogels (en dat voor foto én video), z’n vrijwel onbeperkte buffer, z’n kantelbare touchscreen en z’n vermogen als hybride camera die zowel fotografen als videografen voor zich inneemt.
  Misschien droom je inmiddels van de Sony A7 IV gezien alle positieve woorden van Sven. Helaas is er een flinke kans dat het prijskaartje hoger ligt dan je budget, zeker als je er nog wat hoogwaardige lenzen bij telt. “Wij hadden de camera dan ook liever aan de (introductie-)prijs van de A7 III gezien, maar door de vele toevoegingen ten opzichte van zijn voorganger – en niet te vergeten de aanhoudende chiptekorten – vinden we de prijs schoorvoetend wel gerechtvaardigd.”
 • Photofacts.nl (fotograaf Nando Harmsen, full review): Bruids- en landschapsfotograaf Nando Harmsen heeft de Sony A7 IV uitgebreid getest. Volgens hem is deze Sony een waardige opvolger van zijn voorganger. “De camera is in alle opzichten verbeterd waarbij de ergonomie, menu, en de autofocus zeker opvallen. Sony heeft daarmee de A7 serie helemaal up-to-date gemaakt.”
  De concurrentie is de afgelopen jaren echter ook veel geduchter geworden. Ondanks de fikse update ontstijgt de Sony A7 IV daarom de naaste rivalen niet. “De camera is wat specificaties betreft in veel gevallen op gelijke hoogte gebracht, maar op andere punten blijft het dan weer achter. Dat betekent echter niet dat het een slechte camera is, geenszins.”
  Minpunt is het prijskaartje. Want Sony heeft de prijs van de A7 IV flink verhoogd, maar liefst 800 euro hoger dan de voorganger. “Met de specificaties in in gedachten, en wat de concurrenten bieden, is de prijs wat aan de hoge kant geworden.”
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De Sony A7 IV biedt volgens Steve grote verbeteringen op het gebied van resolutie, autofocus-tracking, videofuncties en meer. Maar afgezien van al die specificaties is Sony's grootste prestatie volgens Steve: dat deze firma “een camera heeft gemaakt die fotografie en video gemakkelijker maakt, dankzij slimme artificiële intelligentie die elke fotograaf helpt, ongeacht z’n vaardigheden”.
  Grootste minpunt van de Sony A7 IV: de rolling shutter die kan opspelen als je een stille modus nodig hebt of als je niet-gecropte 4K-video wilt opnemen. Ander minpunt is natuurlijk het forse prijskaartje. Concurrenten kunnen hem niet helemaal bijbenen. Zo is de Canon EOS R6 is het beste alternatief, maar dan doe je wel een forse stap terug in resolutie. De Panasonic S5 en Nikon Z6 II zijn ook goede opties, maar zijn wat minder gemakkelijk in het gebruik.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Sony A7 IV is volgens John zowel geschikt voor foto's als voor video, levert geweldige prestaties en heeft een uitstekende bediening. “Ja, hij is duurder dan alle concurrenten, maar het is een hybride camera die zowel foto's als video in één pakket levert.”
  De bediening is weliswaar uitstekend, maar de opzet van de menu’s is wel wat aan de complexe kant. Toch is het een prachtige allround camera van zeer hoge kwaliteit. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Fotograaf Kustav Kiburg op CameraNU.nl: “Ik ben echt heel positief verrast door deze camera en soms dacht ik even de verkeerde camera in mijn handen te hebben, omdat ik ook de Sony A1 in mijn bezit heb. Eigenlijk is de A7 IV een beetje mijn ‘baby A1’. De foto’s die ik graag wilde maken op Helgoland, kon ik zonder moeite maken. Dat geeft een vertrouwen dat je als fotograaf wilt hebben.”
  “Of je vooral portretten maakt, videomaker bent, gek bent op macrofoto’s of vooral landschappen vastlegt, of van alles een beetje... Ik denk dat de Sony Alpha A7 IV qua prijs-kwaliteitverhouding de beste camera in dit segment is die je als allround beeldmaker kunt hebben. En al helemaal als je een voorliefde hebt voor het vastleggen van vogels!” Bekijk het hele review >>
 • Rtlnieuws.nl (full review): “Is de A7 IV een goede opvolger van de A7III?” vraagt de reviewer zich af. De A7III was immers dé hybride systeemcamera voor de foto/videograaf. Hij is wel wat gedateerd, maar geldt met een prijs van 1800 euro nog steeds als een degelijke camera. Voor pure videografen is de Sony A7S III de beste keuze in de Sony line-up, aldus de reviewer. Die is alleen aan de prijs: 4200 euro.
  De Sony A7 IV is dan een mooie middenweg, met een prijskaartje van 2800 euro. “Net zoals zijn voorganger is deze camera een beest van een hybride, voor zowel foto als video. Waar de A7III soms zijn kwalen had, zijn die er bij de A7IV uitgehaald. Een moderne opvolger boordevol nieuwe functies.”
 • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): Richard memoreert hoe ongelofelijk veel er gebeurd is op cameragebied sinds de lancering van de originele Sony A7. Niet alleen zijn er nu andere fantastische spelers op het gebied van fullframe systeemcamera’s (Canon, Nikon, Panasonic), ook zijn de technologische sprongen voorwaarts enorm geweest, vooral op het gebied van autofocus.
  Maar ook op andere gebieden zijn grote stappen gemaakt, zoals ergonomie, accuduur, video, gebruikersinterface. Daarbij heeft het prijskaartje ook een forse stap gemaakt. De Sony A7 IV is zo’n 1.000 euro duurder dan de originele A7, en dat komt maar zeer ten dele op het conto van de inflatie.
  Sony heeft ook nog een andere stap gemaakt: met de introductie van de Sony A7C is er een nieuw fullframe instapmodel gekomen in de camera line-up van Sony. En dat schept ruimte voor de Sony A7 IV om zich meer te richten op wat Richard noemt ‘toegewijde liefhebbers’. Directe concurrent is volgens Richard de Canon EOS R6, die op papier erg veel features heeft die de A7 IV ook in huis heeft.
  Ten opzichte van de A7 III is de nieuwe camera flink vooruitgegaan. De autofocus is herkenbaar van een nieuwe generatie. Veel verbeteringen heeft de A7 IV overgenomen van grote broer Sony A1. Dat is wat Sony zelf zegt. Maar Richard stelt daar wel vraagtekens bij. “Hoewel het niet onwaar is dat de A7 IV een aantal functies heeft die bij de A1 zijn geleverd, heeft de nieuwe camera niet de stacked CMOS-sensor die de brute kracht levert die de prestaties van de A1 ondersteunt.”
  Volgens Richard is het eerder zo dat de Sony A7 IV veel functies deelt met de Sony A7S III, de op video gerichte fullframer van Sony. Dat is natuurlijk nog steeds geen slechte zaak, aldus Richard.
  Al met al lijkt de Sony A7 IV volgens Richard “een zeer capabele camera: een met veel verbeterde video en meer geavanceerde autofocus”. Wie nog een oudere A7 bezit en zelfs bezitters van een camera uit de A7R-serie zullen volgens Richard versteld staan hoe ver de serie de afgelopen jaren is gekomen.
 • Camerastuffreview.com (Erik Derycke, full review): De Sony A7 IV biedt dan wel geen 8K-video met 30 beelden per seconde, zoals sommigen misschien hadden gehoopt, maar toch is deze camera volgens Erik “een waardige opvolger van de succesvolle A7 III. De winst in resolutie is beperkt, maar de verbeterde autofocus en de uitgebreidere videomogelijkheden zijn de voornaamste argumenten om de upgrade te maken van de A7 III.”
  De Sony A7 IV is een flinke upgrade ten opzichte van de A7 III. En voor wie nu nog met een Sony A7 of A7 II fotografeert of filmt, hoeft volgens Erik niet te twijfelen: de overstap ligt voor de hand. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.9.
 • Techradar.com (Mark Wilson, full review): De Sony A7 IV is volgens Mark “de beste hybride spiegelloze camera die je nu kunt kopen. Een echt moderne alleskunner die zijn prijskaartje grotendeels rechtvaardigt.” Deze Sony combineert toonaangevende autofocus, indrukwekkende beeldkwaliteit en krachtige videofuncties in één veelzijdige body.
  Toegewijde straat- of sportfotografen moeten volgens Mark niet bij de Sony A7 IV zijn. Het is niet de snelste camera in zijn klasse. “Maar voor alle anderen is de A7 IV een ijzersterke alleskunner met weinig opvallende zwakke punten. Het is misschien wel de enige camera die je ooit nodig hebt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com (William Brawley, review): De Sony A7 IV is volgens William alles bij elkaar “een indrukwekkend veelzijdige camera”. We hebben er lang op moeten wachten, maar hij was dat wachten waard. “De A7 IV heeft een verbeterd ontwerp en ergonomie, een sterk verbeterd autofocussysteem en een geheel nieuwe manier om beelden te verwerken.” Ook biedt de nieuwe 33MP-sensor “een uitstekende beeldkwaliteit met fantastische prestaties voor fijne details, een geweldige hoge ISO-kwaliteit. En het autofocussysteem is snel, nauwkeurig en responsief.”
  Veelzijdig is misschien wel het beste woord om deze fullframe camera te karakteriseren. Hij past goed bij zeer uiteenlopen soorten ‘contentmakers’, voor zowel foto's als video's. “Als je een landschaps- of portretfotograaf bent, zul je zowel de sensor met hoge resolutie als de Eye AF-tracking waarderen. En als je dieren in het wild en de natuur fotografeert, is de Animal en Bird Eye AF verbazingwekkend nuttig, net als de brede dekking van het AF-gebied en de volledig stille opnamemodus.”
  Ook voor videografen valt er heel veel te halen. De videospecs zijn beter, de video is van hogere kwaliteit, er zijn meer framesnelheden mogelijk, het variangle-scherm is een verbetering en je kunt veel langer filmen. Ook de eenvoudigere livestream-functionaliteit is een plus.
  William kan maar één echt minpunt noemen: de burstsnelheid van 10 fps voor de elektronische sluiter. Sneller was mooi geweest, hoewel het voor de meeste fotografen snel genoeg zal zijn.
  Al met al is dit waarschijnlijk Sony’s meest veelzijdige camera ooit, met een ongelofelijk aantal functies die de camera erft van de topmodellen A1 en A7S III. En dat voor een ‘basismodel’. En bedenk daarbij dat deze camera ook nog redelijk vriendelijk voor de portemonnee is. “Resolutie, prestaties en prijs. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij voelt de Sony A7 Mark IV aan als de Alpha 1 voor de rest van ons.”
 • Cined.com (Nino Leitner, review): Nino heeft genoten van het fotograferen met de Sony A7 IV. Deze camera “is veel completer dan ik dacht dat het zou zijn voor een ‘basisniveau’ camera. Sony heeft duidelijk niet te veel functies uit dit model gehaald en er zullen mensen zijn die deze camera kopen in plaats van een A7S III. Zeker als de mogelijkheden om met super weinig licht te schieten of de 120 fps-opname van de A7S III niet nodig hebben. Deze camera zal zeker zijn markt vinden.”
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben een geweldige ‘first impression’ video gedeeld op YouTube. Het is bijna al een echte review, bijna 20 minuten genieten, waarin ze alle belangrijke aspecten van de Sony A7 Mark IV belichten: de features, de “enorm verbeterde” bediening en autofocus, andere verbeteringen ten opzichte van de Sony A7 III, de verhouding tot concurrerende camera’s als de Canon EOS R6 en de Nikon Z6 II, maar ook de zwakkere punten. Echt kijken als je deze camera overweegt!
  Je vindt de YouTube-review onderaan deze pagina.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige systeemcamera met fenomenale autofocus tot Bird Eye tracking toe! In de A7 IV werd de sensor-resolutie vergroot wat de fotografische mogelijkheden in deze A7 klasse verruimen.
  Baanbrekend voor Sony zijn m.i. de nieuwe kleurenalgoritmes (reeds met de A1 en A7Siii ingevoerd) die nu kunnen gebruikt worden en die Sony nu meer en beter doen aansluiten bij het voorbeeld Canon. Vroeger waren mijn kleuren vaal en eerder schraal. Enkel met een C-Polfilter en naverwerking op de computer kon ik wat betere resultaten boeken. Daarom ook ben ik overgestapt van de A7 R iii naar deze A7 iv.
  Ook de ergonomie werd verbeterd, de camera ligt nu beter in mijn hand, en dat vaster gevoelen geeft me meer vertrouwen in een goede "shot" ondanks IBIS.
  Vermelden doe ik ook graag dat Sony de laatste jaren met zijn G en GM objectieven nieuwe "standaarden" heeft weten te zetten. Spijtig maar ze zijn ook zeer duur, zodat ook wij soms over het hoekje gaan kijken voor Sigma en eventueel ook Tamron lenzen die "iets" goedkoper zijn maar ook zeer kwalitatief.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sony A7 IV

 • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 33 megapixel Exmor R CMOS-sensor
 • Zeer krachtig en snel: Bionz XR-beeldprocessor uit topmodel Sony A1
 • Supersnelle autofocus: liefst 759 fasedetectie AF-punten
 • Altijd scherp: realtime tracking en Eye-autofocus voor mens en dier
 • Tegen trillende handen: beeldstabilisatie van 5 stops
 • Lichtgevoelig: ISO uitbreidbaar tot 50-204.800
 • Super video: filmen in UHD 4K video met 60fps of Full HD met 120fps
 • Professioneel filmen: S-Cinetone/S-Log3 beeldprofielen
 • Snelle schieter: 10 beelden per seconde in normale én stille modus
 • Robuust gebouwd: stof- en spatwaterdichte behuizing van magnesiumlegering
 • Handig componeren: 3 inch draai- en kantelbaar touchscreen
 • Professioneel: 2 slots voor SD UHS-I/II en CFexpress Type-A geheugenkaarten
 • Handig: USB-C Gen 3.2 aansluiting

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube first impression van de Sony A7 IV

Bekijk een mooie ‘first impression review’ op YouTube van de Sony A7 IV door Chris en Jordan van DPReview TV (19:36 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A7 IV op CameraNU.nl >>

Sony A7 IV op Cameraland.nl >>

Sony A7 IV op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (55 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy