Voorganger de hemel in geprezen
De Sony Alpha A6600 is de opvolger van de Sony A6500, het populaire vlaggenschip in de aps-c lijn van Sony. Die camera is door reviewers de hemel in geprezen als topcamera. DPReview noemde het een ‘outstanding all-around camera’ en hij ontving een prestigieuze EISA-award. Is opvolger A6600 net zo goed?
Geweldige vlogcamera
Meer dan z’n voorganger is de Sony A6600 een geweldige camera om mee te vloggen door het kantelbare display. Door zowel een microfoon- en koptelefoon-aansluiting heb je gegarandeerd goed geluid bij je video’s. Video’s schiet je in hoge 4K-kwaliteit met 30fps. En door de Real-Time tracking en Eye Autofocus zijn de beelden zo scherp dat je moet oppassen dat je je niet snijdt.
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
Ingebouwde beeldstabilisatie
De Sony A6600 schiet altijd scherp dankzij de 5-assige beeldstabilisatie die bekend is uit de duurdere fullframe A9- en A7-serie. Zowel bij foto als bij video zorgt dit voor rustige en scherpe beelden.
Betere kleuren
De A6600 biedt ook verbeterde kleurweergave bij foto’s. Vooral huidtinten zijn natuurgetrouwer, door gebruik te maken van algoritmes uit de fullframecamera’s van Sony.
Zeer lichtgevoelig
Het standaard ISO-bereik van de A6600 is al fors: 100-32000. Daardoor kun je hem goed gebruiken onder mindere lichtsituaties. Maar je kunt die ISO-waarden nog uitbreiden tot 102.400. En dat betekent: nog meer vrijheid om onder alle lichtomstandigheden te fotograferen.
Voorop met autofocus
Sony loopt voorop met autofocus, en dat toont zich ook in de Sony A6600. Zo kun je bijna het hele oppervlak van de sensor gebruiken om te bepalen waarop je scherp wilt stellen. Je kunt dus vrijwel op alles binnen het kader scherpstellen. En dat gaat razendsnel: in 0.02 seconden.
Oogdetectie van mensen en dieren
Maar het wordt nog mooier: ook hét paradepaardje van Sony is aan boord: Eye Autofocus. Die ziet waar het oog van je onderwerp is en stelt daarop scherp. En niet alleen van mensen, maar ook van dieren. Scherpe ogen betekent dat de kwaliteit van je portretten enorm toeneemt.
Real-time tracking
Nog een andere autofocusfeature die de A6600 in huis heeft: op het display tik je op je onderwerp en de camera houdt dat door Real-time tracking steeds haarscherp in beeld. Deze functie kun je bij foto én video gebruiken. Werkt waanzinnig goed.
Video van de bovenste plank
De kwaliteit van de video’s is ook een sterk punt van de A6600. Video’s schiet hij met 30fps in 4K waarbij je beschikking hebt over HDR en S-Log. Dit geeft scherpe, contrastrijke en kleurrijke beelden. Ook kun je in je nabewerking makkelijk aanpassingen maken aan de kleuren.
Zeer lange accuduur
Helemaal nieuw is de Z-accu van de Sony A6600. Die zorgt voor een lange accuduur van 810 foto’s bij gebruik van het LCD-display en 720 foto’s als je de zoeker gebruikt. Dat is 2.2x meer foto’s als voorganger A6500. Uniek voor een systeemcamera.
Betere ergonomie
Ook ergonomisch zet Sony met de A6600 een stap vooruit. De grip is groter geworden om plaats te bieden aan de Z-accu en om een nog betere houvast te bieden. Daarbij is de ontspanknop een beetje verplaatst waardoor de bediening veel makkelijker is.
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
€100 cashback op Sony lenzen!
Ontvang €100 cashback op je volgende lens of geselecteerde accessoire bij aanschaf van één van de geselecteerde Sony camera's. Zo wordt de aanschaf van een nieuwe camera en accessoire wel heel voordelig! Deze actie loopt tot en met 31 maart 2025.
Deze actie op Cameranu.nl >>
Deze actie op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Sony A6600
De Sony A6600: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Sony A6600
- Uitstekende doorontwikkeling van z’n voorganger
- Zeer capabele camera
- Aantrekkelijke beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO (tot 6400)
- Zeer goede kleurweergave, natuurgetrouwe huidskleuren in jpg’s
- Toonaangevende autofocus
- Krachtige tracking-AF en Eye-AF voor foto en video
- 4K-video met scherpe, gedetailleerde beelden
- Geavanceerde video-features, zoals S-Gamut/S-Log
- Perfect voor vloggers: op- en neerklappend touchscreen
- Ingebouwde beeldstabilisatie voor fotografie en video’s
- Zeer goede accuduur
- Goede ergonomie: diepe en comfortabele grip
Zwakke punten van de Sony A6600
- Slechts 1 trage kaartsleuf: minder geschikt voor actiefotografie
- Ergonomisch minder dan concurrenten
- Concurrenten zijn beter: videokwaliteit, features, resolutie en bediening
- Zelfde sensor en beeldstabilisatie als voorganger
- Elektronische zoeker kan beter
Awards voor de Sony A6600
- DPReview: Silver Award
- Zoom.nl: Diamant Award
DPReview over de Sony A6600
De Sony A6600 is een uitstekende doorontwikkeling van z’n voorganger, aldus reviewer Carey Rose van de belangrijkste reviewsite DPReview. Een revolutionaire update is het niet, het gaat meer om verfijningen. Bovendien: er was zeker ruimte geweest voor meer verbeteringen dan Sony nu heeft doorgevoerd.
Zeer capabele camera
Het is een zeer capabele camera. De autofocus van de nieuwste Sony camera’s is toonaangevend, en dat geldt ook voor de A6600. De batterijduur is onovertroffen, hij heeft beeldstabilisatie in de body. De beeldkwaliteit is aantrekkelijk, zowel de raws als de jpegs. En de 4K-video biedt zeer gedetailleerde beelden. Ook de ergonomie is verbeterd: de grip is dieper en comfortabeler. Ook kun je de bediening prima aanpassen aan je wensen.
De concurrentie is moordend
Maar Sony heeft op andere gebieden de concurrentie ruimte gegeven. Zo heeft hij maar 1 kaartsleuf, die ook nog eens traag is. Niet goed voor actiefotografen of videografen. Ook de ergonomie scoort minder dan de belangrijke concurrenten. De meeste bedieningselementen zijn klein en onhandig. Ook zit er een vertraging in de interface, waardoor hij jouw tempo niet kan bijhouden, en dat zou juist andersom moeten zijn. Ook de video is weliswaar heel gedetailleerd, maar hij blijft achter bij concurrenten.
De A6600 springt er niet uit
In deze tijden van heftige concurrentie is het niet meer voldoende dat een camera goede foto’s en video’s schiet. Je moet eruitspringen ten opzichte van de concurrenten op belangrijke gebieden. Door een opvallend ontwerp, door extreme snelheid of unieke features, of een state of the art gebruikservaring en interface. In dit opzicht schiet de A6600 tekort, waardoor hij geen Gold Award krijgt.
Zeer capabel, maar achter de concurrenten
Kortom: de Sony A6600 is een zeer capabele camera met een toonaangevende autofocus, de foto’s en video’s zijn uitstekend, de beeldstabilisatie is nuttig, en de accuduur springt er positief uit. Maar op belangrijke punten zijn de concurrenten de Sony A6600 al voorbij gestreefd. Dat geldt voor videokwaliteit, features, resolutie en bediening.
Silver Award, score: 83%
Eindoordeel: Silver Award met een score van 83%. Ter vergelijking een aantal grote concurrenten: de Fujifilm X-T3 scoort een Goud Award met 88%, de Panasonic G9 scoort een Silver Award met 85%, de Canon EOS M6 Mark II scoort een Goud Award met 85%.
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
Focus Magazine over de Sony A6600
Het nieuwe topmodel van Sony met aps-c sensor kreeg een betere autofocussysteem en een krachtiger accu. Draagt deze systeemcamera de titel ‘vlaggenschip’ met ere? vraagt reviewer Erik Derycke zich af in een mooie review in Focus Magazine (februarinummer 2020).
Aps-c: een complete lijn van Sony
Deze opvolger van de Sony A6500 uit oktober 2016 bewijst dat Sony nog steeds investeert in z’n aps-c modellen, en niet alleen in fullframe. Op dit moment heeft Sony maar liefst 6 systeemcamera’s met deze cropsensor van 24 megapixels in z’n aanbod: naast de A6600 nog de nieuwe modellen Sony A6400 en Sony A6100 en de oudere modellen Sony A6000, Sony A6300 en Sony A6500. “Dat maakt het kiezen niet eenvoudig.”
IBIS-beeldstabilisatie: 5 stops winst
Belangrijkste verschil tussen de Sony A6600 en de eveneens nieuwe A6400 en A6100 is de IBIS-beeldstabilisatie die alleen het vlaggenschip in huis heeft. Die biedt tot 5 stops winst bij fotografie en stabielere videobeelden. Bij lopend videograferen blijft een gimbal ook bij de A6600 noodzakelijk voor schokvrije beelden. Die videobeelden zijn scherp en detailrijk, waarbij een lichte crop wordt toegepast. Hij heeft geavanceerde video-features aan boord, zoals S-Gamut/S-Log voor een extra groot dynamisch bereik.
Nieuw ontwerp: beter in de hand
Het nieuwe ontwerp met een grotere handgrip ligt beter in de hand en biedt plaats aan een krachtigere accu, waarmee je 720 foto’s schiet als je de zoeker gebruikt, en tot 250 minuten kunt filmen. De reviewer vindt het jammer dat er geen andere wijzigingen in het ontwerp zijn aangebracht, zoals grotere knoppen waardoor hij makkelijker op de tast of met handschoenen te bedienen is. “Jammer, want de A6600 is een goede camera voor wildlife-fotografen.”
Minpunten: EVF en geheugenkaartslot
Nog een teleurstelling is de elektronische zoeker: die heeft geen upgrade gekregen. Het touchscreen is naar beneden en naar boven te klappen, wat perfect is voor vloggers. Het enkele kaartslot met de oudere, tragere UHS-I standaard is dan weer jammer voor een topmodel.
Krachtige autofocus
De Sony A6600 gebruikt net als kleinere broertjes A6400 en A6100 het hybride autofocussysteem met 425 fasedetectiepunten op de sensor. De Realtime Tracking, die scherpstelling op bewegende onderwerpen mogelijk maakt, is krachtig. “Net als bij de fullframe camera’s werkte het systeem in mijn tests uitstekend, ook bij de maximale reekssnelheid.” De Real Time Eye-autofocus werkt ook erg goed, en alleen bij de A6600: ook bij video.
Uitstekende beeldkwaliteit, natuurgetrouwe kleuren
De beeldkwaliteit is net als bij de A6100 en A6400 uitstekend, met een erg goede kleurweergave en heel natuurgetrouwe huidskleuren in jpg’s. De camera produceert tot ISO 1600 veel detail in de opnames. Tot ISO 6400 wordt de ruis adequaat weggewerkt.
Uitstekende systeemcamera
Kortom: de Sony A6600 is een uitstekende systeemcamera, maar heeft wel minpunten ten opzichte van de concurrentie, zoals het enkele kaartslot en de oudere elektronische zoeker. Beide zijn voor een vlaggenschip moeilijk te verantwoorden, aldus de reviewer. Toch krijgt de A6600 een hoog cijfer: 8.8.
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Sony A6600
- Chip Fotomagazine (full review, maartnummer 2020): De Sony A6600 is het nieuwe topmodel van Sony uit de A6000-serie. Hij biedt veel nieuwigheden die volgens Chip een overstap de moeite waard maken.
Toch is niet alles goud wat blinkt: sommige belangrijke features zijn niet of nauwelijks veranderd. Zo is de sensor met 24 megapixels dezelfde als bij de voorganger. Datzelfde geldt voor de beeldstabilisatie. Verwacht dus sowieso geen grote verschillen in beeldkwaliteit. Gelukkig was die al uitstekend.
Filmers gaan er zeker op vooruit, want nu is er 4K met 30 beelden per seconde en vlakke kleur- en HLG -profielen, wat voordelen bij nabewerking biedt. Ook op autofocusgebied maakt de A6600 een sprong vooruit. Scherpstellen werkt bliksemsnel, ook bij snel bewegende onderwerpen. En minstens zo belangrijk: de autofocus is erg betrouwbaar.
Samen met de snelle burst is hij dus goed geschikt voor sport- en actiefotografie. Maar er zit wel een beperking aan door de trage sd-kaartsleuf, het grootste minpunt van deze camera. De overdrachtssnelheid ligt op maximaal 30mb/s, en dat was bij de voorganger al een punt van kritiek.
De overige uitrusting is dan weer dik in orde. De zoeker is haarscherp en het opklapbare touchscreen is handig. En je hebt een groot aantal wieltjes en zelf in te stellen functieknoppen tot je beschikking. Op Chips wensenlijst staan nog een focus-joystick en nog een instelwieltje zoals bij de fullframe camera’s van Sony. Eindoordeel: het hoge cijfer 1.3 (het hoogst haalbare is een 1 bij Chip). Daarmee staat hij op plek 4 in de toplijst van camera’s met een aps-c sensor of kleiner. Op plek 1 staat overigens al een tijdje de Fujifilm X-T3.
- Fototijdschrift Zoom.nl (full review, aprilnummer 2020): De Sony A6600 biedt volgens de reviewer een aantrekkelijk totaalpakket: een erg fijne autofocus, lange accuduur en een erg prettige grip. “Als je geïnteresseerd bent in een aps-c-camera van Sony is het desondanks aan te raden om de verschillen tussen de modellen goed te bestuderen.”
Deze A6600 heeft zonder meer de beste specs van de aps-c camera’s van Sony. Het is niet voor niets het vlaggenschip. “Maar toch kunnen ook de andere modellen in deze serie je uitstekend (en voor minder geld) bedienen.” Denk dan aan de Sony A6400 en A6100. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.
- Fototijdschrift Digifoto Starter (Eefke Burg, 2019 / nr. 4): Indrukwekkend bij dit aps-c vlaggenschip van Sony zijn de kleurweergave en de prestaties van de autofocus. Hij stelt ontzettend snel en nauwkeurig scherp, ook bij bewegende onderwerpen. De eye-tracking is daarbij erg handig.
Op de testdag was het nogal grauw weer, maar bij het schieten van foto’s met hoge ISO-waardes (tot ISO 6400) “gaf de camera de verschillende kleurschakeringen zeer nauwkeurig weer”. Oorzaak is dat Sony de algoritmes van fullframe sensoren is gaan gebruiken voor deze A6600.
Ook zijn de ruisprestaties erg goed. Er is bijna geen toename in ruis te ontdekken tussen ISO 1600 en ISO 6400. Daarnaast heeft deze Sony een beeldstabilisatie die zorgt voor haarscherpe opnames, ook als het licht minder is. Minpunt is dat je camera-raw-bestanden alleen gecomprimeerd kunt opslaan. Eindoordeel: ‘Zeer goed’.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De A6600 is Sony’s meest krachtige aps-c systeemcamera tot nog toe. Met een 24 megapixel sensor met vertrouwenwekkende autofocuspunten vrijwel over de hele sensor, een snelle burst van 11fps, onbeperkte video-opnamen, 4K-video tot 30fps, een scherm die 180 graden kan kantelen, ingebouwde stabilisatie, microfoon- en koptelefoon-aansluitingen en de langste accuduur van alle camera’s in deze klasse.
Een aantrekkelijk pakket al met al. Maar er zitten ook wat nadelen aan. Zo zit er geen dubbel SD-kaartslot op, en ook niet eentje die de snelheid van moderne UHS-II-kaarten volledig benut. De zoeker is zeer gemiddeld qua resolutie voor deze prijs, en er zit geen autofocus joystick op, geen touch-functionaliteit buiten de basis-functies, en geen 4K boven 30p of in 10 bit. Die zijn allemaal wel beschikbaar bij concurrent Fujifilm X-T3 voor dezelfde prijs.
OK, de Fuji heeft geen beeldstabilisatie en de accuduur is beperkter, de video-opnames zijn beperkt in tijd en hij heeft ook geen flip-screen. Dat heeft de Sony wel allemaal.
Er zijn nog 2 andere concurrenten, van Sony zelf. De Sony A6400 heeft geen stabilisatie in huis, en ook geen lange accuduur of koptelefoon-slot. Maar voor het overige is hij vrijwel identiek, en hij is een heel stuk goedkoper. En dan is er nog de aantrekkelijkere Sony A7 III heeft een fullframe sensor en kost vrijwel hetzelfde, afhankelijk van de lens die je erbij kiest.
Dus hoe fijn het ook is om met de A6600 te schieten, vooral met de 16-55mm f2.8 lens, toch moeten potentiële kopers zich afvragen hoezeer ze de upgrade ten opzichte van de goedkopere A6400 nodig hebben. En of bijvoorbeeld de Fuji X-T3 niet beter bij hun fotografie/video-behoeften past. Verder zouden ze ook naar de A7 III moeten kijken, die voor een vergelijkbare prijs het voordeel van een fullframe sensor biedt.
Maar als je Sony’s steeds verfijndere foto- en video-kwaliteit zoekt, gekoppeld met de allerbeste autofocus op de markt, verpakt in de kleinste body met de langste accuduur, dan is de A6600 de camera voor jou.
- Pocket-lint.com (Cam Bunton, full review): Ben je op zoek naar een kleine, duurzame camera met heel veel inhoud, dan is de Sony A6600 misschien wel jouw camera. Het is een draagbare ‘powerhous’, tjokvol specs die je alleen in grotere, duurdere modellen vindt, zoals de Sony A7 of A9.
Videografen zullen het misschien jammer vinden dat de A6600 geen 4K op 60 beelden per seconde schiet. En als video’s van superhoge kwaliteit schieten hun ding is, hebben ze gelijk. Maar je kunt wel 4K op 30fps schieten.
En die 4K/60p is het enige wat mist op een verder voortreffelijke camera. O ja: ook het flip-up scherm is niet heel handig is geplaatst als je selfies wilt schieten. In plaats van naar boven kantelbaar, zou hij zijwaarts kantelbaar moeten zijn, dat is veel bruikbaarder.
Die kleine punten terzijde zijn de reviewers nogal van hun sokken geblazen door hun testtijd met de A6600. Door wat de camera allemaal kan, zowel in video als in fotografie. En dat allemaal voor zo’n compacte camera. Het is echt een sublieme kleine camera.
- Engadget.com (Steve Dent, full review): De Sony A6600 is het vlaggenschip van de Sony aps-c systeemcamera’s. Daarom heeft hij flink wat te bewijzen. Z’n voorganger, de A6500, was een doorbraak-camera, en de fullframe A7-serie behoren tot de allerbeste systeemcamera’s op de markt.
Ook de A6600 heeft uitstekende features, zoals realtime AF-tracking, in-body stabilisatie en verbeterde levensduur van de batterij. Helaas staan een aantal zaken in de weg om de A6600 als topcamera te bombarderen: slechte bediening, een oude sensor met een ‘rolling shutter-effect’ en 4K-video-mogelijkheden die achterblijven bij de concurrenten.
Daarom is de Sony A6600 niet zo goed als bijvoorbeeld de Fujifilm X-T3. En hoewel Sony met z’n camera’s bijna altijd in de roos schiet, is de A6600 toch een misser. Eindoordeel: 78/100.
Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Op het eerste gezicht doet Sony alles goed met de Alpha 6600: hij is klein, snel, weerbestendig en heeft in-body stabilisatie. De autofocusfunctie is onwerkelijk goed, de batterij gaat lang mee. De beeldkwaliteit van de raw-bestanden is uitstekend. Dit zou volgens Andy dus een toonaangevende camera moeten zijn.
Maar hij heeft een minpunt: alle briljante technologie zit gevangen in een body die ver over de houdbaarheidsdatum is en vol zit met gebreken. De bediening is bijvoorbeeld niet al te inspirerend, en vaak gewoon irritant. Het touchscreen toont kleine beelden, en de zoeker heeft een lage resolutie. Gemiste kans voor Sony: had de firma z’n aps-c camera’s maar op dezelfde manier verfijnd als z’n fullframe camera’s.
De A6600 voldoet dus voor deze prijs niet aan de verwachtingen. Temeer omdat de concurrentie in deze prijsklasse moordend is. Zo is de Fujifilm X-T3 aanzienlijk aantrekkelijker om mee te fotograferen en produceert hij veel aantrekkelijkere beelden, terwijl hij een stuk goedkoper is. Heb je geen IBIS en een enorme batterijlevensduur nodig, kijk dan ook naar de Sony A6400: die biedt dezelfde beeldkwaliteit en autofocus voor veel minder geld. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sony A6600 heeft niet zoveel verbeteringen ondergaan ten opzichte van voorganger A6500 als de reviewer had gewild. Maar desondanks zet hij toch uitstekende prestaties neer. De autofocus is toonaangevend, de beeldkwaliteit is zeer mooi, de videomogelijkheden zijn zeer uitgebreid en de accuduur is lang.
Daarmee wint hij niet de hoogste onderscheiding van Pcmag.com, de Editors Choice. De Fujifilm X-T3 is in sommige opzichten beter dan de Sony A6600, maar in andere opzichten weer minder goed. De X-T3 heeft wel de nieuwste technologie aan boord. Wat deze reviewer betreft zijn het twee even goede camera’s voor wie op zoek is naar een systeemcamera die geschikt is voor actiefotografie.
Zijn je eisen minder hoog, kijk dan ook naar de veel goedkopere Sony A6400 en de Fujifilm X-T30, die beiden een stuk goedkoper zijn. Eindoordeel over de Sony A6600: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Ben Andrews, Alistair Campbell en Jamie Carter, full review): De Sony A6600 is een uitstekende camera voor video en vloggen. Hij heeft een werkelijk verbluffend autofocussysteem, in body beeldstabilisatie en een grote batterij. Echt een camera voor veeleisende fotografie en video.
Kijk je naar de kwaliteit van foto’s, dan is het een goede camera, maar geen toonaangevende. Dat is wel een belangrijke tekortkoming, omdat de A6600 de strijd moet aanbinden tegen een aantal geweldige en scherp geprijsde concurrerende camera's.
De videoprestaties zijn weliswaar over het algemeen goed, maar ze worden ontsierd door een ‘rolling shutter-effect’ en de videospecs zijn ook vrij gewoon als je kijkt wat er mogelijk is. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
Techradar.com (Amy Davies, full review): De Sony A6600 heeft een gespleten persoonlijkheid. Je kunt er uitstekende foto’s mee schieten, en de autofocus- en trackingmogelijkheden zijn zeker nuttig. Hij heeft flink snelle bursts en ook de batterijduur is uitzonderlijk lang voor een spiegelloze camera.
Helaas is de A6600 niet echt een uitblinker op het gebied van gebruiksvriendelijkheid. Daarvoor is bijvoorbeeld de Fujifilm X-T3 aanbevelenswaardiger, die verder soortgelijke specs en prestaties levert. Hou hierbij zeker het nieuwe model van Fuji in gedachten: de Fujifilm X-T4, die ook in body beeldstabilisatie biedt.
Tenzij je de in body beeldstabilisatie echt nodig hebt, is het ook moeilijk om de A6600 aan te bevelen boven de Sony A6400. Beide camera’s bieden dezelfde beeldkwaliteit, dezelfde framesnelheden en dezelfde sensor. En de A6400 is een stuk goedkoper.
Verder stellen display en zoeker teleur, evenals het feit dat er slechts één UHS-I SD-kaartsleuf aanwezig is. Voor een camera met een dergelijke prijskaartje mag je meer verwachten.
Positief is het zeer uitgebreide lenzen-assortiment van Sony. Aan goed glas voor deze A6600 zul je nooit tekort hebben. De bundel met de 18-135mm-lens is bijvoorbeeld een prima optie voor een groot aantal onderwerpen en voor reizen.
Sony is zeer te prijzen voor z’n inzet om cameraprestaties te verbeteren. De aanpak is vaak zeer innovatief. De reviewer zou alleen willen dat het de innovaties uitbreidt naar aps-c camera’s als de Sony A6600. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Tweakers.net (eerste indruk van de Sony A6600 en A6100): De Sony A6600 en Sony A6100 vindt de reviewer een welkome aanvulling op de line-up. De A6600 legt de lat net weer een stukje hoger. Vooral de veel grotere accu valt in de smaak bij Tweakers: een enorme stap vooruit. Ook de betere autofocus met geavanceerde oog-detectie is uitermate nuttig.
Het 180-graden klapscherm is een uitkomst voor wie zichzelf wil fotograferen of filmen. Voor die groep (gedoeld wordt ook op vloggers) is vooral de A6600 interessant door de effectieve (oog)autofocus en stabilisatie in de body. De uitwerking van het klapscherm vindt Tweakers werkbaar, maar niet ideaal.
Ook valt het de reviewer tegen dat de camera niet is uitgerust met 4K-video met 60 beelden per seconde. Immers: concurrenten Panasonic en Fujifilm hebben dat wel.
De Sony A6100 is een iets goedkopere versie van de A6400, maar wat sensor en autofocus betreft presteert hij volgens de reviewer identiek “met uitzondering van oogautofocus tijdens video”.
Dan de prijskaartjes: die zijn aan de hoge kant. Al zijn er meer camera’s in dit segment met een hoge prijs, toch “blijft het een pittige prijs voor veel gevorderde amateurs”.
Over de nieuwe aps-c lenzen die Sony op de markt brengt: dit “lijkt te impliceren dat Sony zich weer wat meer focust op zijn aps-c-lijn, naast de fullframe A7- en A9-serie. Terecht wat ons betreft.”
- Klantreview op Cameranu.nl: “Van spiegelreflex naar systeemcamera. Het was best wel een stap, maar super tevreden over de camera. Ik ben echt echt blij dat ik de stap genomen heb. De camera ligt goed in de hand en is makkelijk via het scherm/menu te bedienen. Met de 2 lenzen die ik erbij heb, hoop ik nog jaren met plezier te fotograferen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “In tegenstelling tot andere merken is deze spiegelloze camera klein. Ik heb deze gekocht voor zijn veelzijdigheid en vooral omdat de Sony stabilisatie (IBIS) perfect werkt. Voordeel van deze camera is de nieuwe batterij. Het oude type batterij van zijn voorgangers is waardeloos. Ik had er een Tamron 18-400 bij gekocht en een converter maar dat 'lust' deze A6600 niet, teveel functies werkten niet. Helaas ben ik overgeschakeld naar een 18-200. Heel jammer dat Sony nog steeds geen 18-400 mm maakt. Daar zouden veel reizigers blij mee zijn.
Het toestel werkt nu goed, snelle AF. Zeer goede stabilisatie, mooie kleuren, goede grip voor de wat kleinere hand. De zoeker is wat klein maar behoorlijk helder. Heel, heel veel menu instellingen die je jezelf eerst eigen moet maken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Sony A6600
- Uitstekende sensor: 24.2 megapixel aps-c
- Snelle en betrouwbare autofocus
- In 0.02 seconden scherpstellen
- Automatisch scherpstellen op het oog van mensen én dieren
- Real-time tracking van je onderwerp bij foto en video
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- 4K video met HDR en S-Log
- Ideaal voor vloggen: kantelbaar display en microfoon-aansluiting
- Lange accuduur
- Levensechte (huids)kleur reproductie
- Leg 11 beelden per seconde vast
Sony A6600 op Cameranu.nl >>
Sony A6600 op Cameraland.nl >>
Sony A6600 op Kamera-express.nl >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
De beste Sony-lenzen op een rij
Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>