Sony A1: vlaggenschip met 50 megapixel fullframe sensor

Sony heeft een geweldig nieuw vlaggenschip uitgebracht: de Sony Alpha A1. Deze topcamera voor professionals heeft een nieuw ontwikkelde fullframe sensor met 50MP op de teller. Hij schiet 30 beelden per seconde, heeft 8K-video en beeldstabilisatie aan boord, evenals eye-autofocus voor vogels. Gold Award bij DPReview met de hoogste score ooit: 93%. "Een technologische triomf, een camera die echt alles kan." Winnaar TIPA-award 2021. EISA-award: Camera van het Jaar. Alle belangrijke reviews!

Sony A1Sensor: fullframe | Resolutie: 50.1 megapixel | Beelden per seconde: 30 (met elektronische sluiter) | Video: 8K/30p / 4K/120p in 10-bit 4:2:2 All-I | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 737gr | Release datum: maart 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 7.300 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Sony A1 Nieuw vlaggenschip voor profs

Al maanden waren er rumors over een nieuw topmodel van Sony. Zou het een upgrade worden van de Sony A9 II? Niet logisch want die camera is nog geen anderhalf jaar oud. Een volledig nieuw model dan? Inderdaad dat laatste is het geworden: de Sony Alpha 1, of kortweg Sony A1. Het spectaculaire nieuwe vlaggenschip voor professionele actie-, natuur en sportfotografen mét hoge resolutie.

Highlights van de Sony A1

 • Hoge resolutie: compleet nieuwe 50.1 megapixel Exmor RS CMOS-sensor
 • Zeer snelle burst: tot 30fps
 • Topvideo: 8K/30p / 4K/120p in 10-bits
 • Cutting edge EVF: elektronische zoeker met 9.44 miljoen pixels
 • Perfecte beeldstabilisatie: 5-assige SteadyShot tot 5.5 stops winst
 • Snelle kracht: twee Bionz XR-beeldprocessors
 • Scherpe vogelogen: real-time Eye autofocus werkt ook bij vogels

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

Sony A130 beelden per seconde

De Sony A1 schiet liefst 30 beelden per seconde en heeft tóch een hoge resolutie van 50 megapixel op z’n fullframe sensor. Om dat mogelijk te maken heeft Sony een compleet nieuwe Exmor RS CMOS-sensor ontwikkeld. Zoals bekend is Sony dé sensormaker van dit moment. De firma levert sensoren aan alle grote cameramerken. Geen wonder dat de nieuw ontwikkelde sensor dus in het nieuwe vlaggenschip van Sony zelf belandt.

Stacked sensor met DRAM-geheugen

De fullframe sensor heeft een stacked back-illuminated ontwerp, waarbij er ook DRAM-geheugen op de sensor zit. Daardoor kunnen de beelden razendsnel worden uitgelezen. En dat maakt het mogelijk om de volledige 50.1-megapixelresolutie 30 keer per seconde uit te lezen: hij schiet dus 30 beelden per seconde.

Dynamisch bereik: 15 stops

Bij die razende schietsnelheid moet je wel de elektronische sluiter gebruiken. De buffer is zeer ruim bemeten: 155 gecomprimeerde raw-bestanden of 165 jpg’s. Twee Bionz XR-beeldprocessors zorgen voor de verwerking van de beelden en de sensor heeft 5-assige beeldstabilisatie met 5.5 stops voordeel. Het dynamisch bereik van de sensor is gigantisch: 15 stops.

Filmen in 8K

Het nieuwe vlaggenschip heeft nog veel meer in z’n mars dan zeer snelle beelden schieten in hoge resolutie. Zo kan hij ook filmen in 8K-resolutie met maximaal 30 beelden per seconde. De volledige sensor wordt gebruikt bij deze filmmodus, er is dus geen crop. Je kunt maximaal 30 minuten in 8K/30p of 4K/60p filmen.

4K-video: tot 120fps

De Sony A1 schiet video’s in 8.6K-formaat; dit wordt in de camera teruggerekend naar 8K voor betere beeldkwaliteit. In 4K-resolutie schiet je snelheden tot 120fps. De camera kan ook video in 16bits-raw-formaat uitsturen via HDMI.

Cutting edge EVF

De Sony A1 heeft een ‘cutting edge’ elektronische zoeker met een resolutie van maar liefst 9.44 miljoen pixels. De blackout-vrije zoeker heeft een vergroting van 0.9x en een verversingsgraad van maximaal 240fps. Ter vergelijking: juli 2020 stonden we allemaal likkebaardend te kijken naar de EVF van de Canon EOS R5, met 5.76 miljoen pixels en een verversingsgraad van 120fps. Voor de EVF van de Sony A1 is er dus maar één woord passend: WAUW!

Kantelbaar touchscreen

Achterop zit een helder touchscreen dat kan kantelen, maar niet vari-angle is, zoals sommige andere modellen van Sony. De resolutie is prima: 1.440.000 pixels. Maar hier troeft de Canon EOS R5 de Sony af met 2.100.000 pixels op z’n touchscreen dat bovendien vari-angle is. Overigens is vari-angel niet per se beter dan kantelbaar. Er zijn veel profs die zweren bij een kantelbaar display.

Real-time Eye autofocus voor vogels

De sensor is voorzien van 759 autofocuspunten en die zitten verdeeld over 92 procent van het sensorvlak, wat ook al een topprestatie is. De camera krijgt onder andere real-time Eye autofocus die nu ook werkt bij vogels. Andere Sony-camera's hebben dat al, maar daarbij werkt het alleen bij mensen en grotere dieren. Uitstekend nieuws dus voor vogelfotografen.

Snelle geheugensleuven

Het nieuwe vlaggenschip heeft twee snelle geheugensleuven, die zowel UHS-II SDXC-kaartjes als CFexpress Type A-geheugenkaarten ondersteunen. Verder heeft de camera ingebouwde ondersteuning voor wifi, een gigabitethernetaansluiting en een USB-C-aansluiting die 10Gbit/s haalt.

Sony A1Professionele communicatie

Zoals je zou verwachten is de camera robuust en weerbestendig gebouwd. Hij biedt ook professionele communicatie-opties, zoals FTP-transfer, 1000 BASE-T LAN en SuperSpeed 10Gbps USB 3.2. Allemaal features waarvan professionele sportfotografen en fotojournalisten blij zullen worden.

Sony A1: game changer

Je moet zuinig zijn met de woorden ‘game changer’. Maar de Sony A1 lijkt er toch echt eentje te worden. Een topcamera die nog meer professionele actie-, natuur- en sportfotografen naar het Sony ecosysteem zal trekken. Voor enthousiaste amateurs is het alleen maar een camera waarover ze kunnen dromen...

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Camera van het Jaar 2021-2022

De Sony A1 heeft de belangrijkste EISA-award 2021-2022 in de wacht gesleept. Deze Sony is volgens de jury van de prestigieuze prijs ‘Camera van het Jaar 2021-2022’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2021 voor de Sony A1

De Sony A1 heeft ook een begerenswaardige TIPA-award 2021 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prijs de 'Beste professionele fullframe camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Alle resolutiemonsters op een rij

Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Sony A1

De Sony A1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Sony A1

 • Beste allrounder van dit moment: camera die alles kan
 • Compact powerhouse
 • Next level combinatie van snelheid, resolutie, betrouwbaarheid en beeldkwaliteit
 • Resolutie uit A7R IV, snelheid uit A9 en videoprestaties uit A7S III
 • Briljante landschaps/studiocamera én ultieme sport/actiecamera
 • Unieke combinatie van 50MP resolutie en 30fps snelheid
 • Nieuw ontwikkelde fullframe sensor met geïntegreerd geheugen
 • Uitstekend video: filmt in 8K
 • Zoeker: scherp, luxueus groot én black-out vrij
 • ‘Spectaculair’ overzichtelijke menu’s, fijne ergonomie
 • Indrukwekkende autofocus, ook voor snelle sporters/vogels
 • Stil fotograferen zonder negatieve impact op beeldkwaliteit
 • Geen interfacevertraging

Zwakke punten van de Sony A1

 • Hoog prijskaartje

Awards voor de Sony A1

 • EISA-award: Camera van het Jaar 2020-2021
 • TIPA-award: Beste professionele fullframe camera 2021
 • DPReview: Gold Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Amateur Photographer: Gold Award

 

Sony A1Focus Magazine over de Sony A1

De camera die alles kan? kopt reviewer Erik Derycke van Focus Magazine (aprilnummer 2021). Wordt dat vraagteken aan het eind van zijn review een uitroepteken? Lees snel verder!

Unieke combinatie van resolutie en snelheid

De A1 is Sony’s nieuwe topmodel van de systeemcamera-lijn. Met “een unieke combinatie van resolutie en snelheid”. Ga maar na: hij schiet beelden van 50 megapixel met een seriesnelheid van 30fps met behoud van de autofocus. Alsof dat nog niet genoeg is filmt hij in 8K.

Wie is de baas?

Waarom Sony met een dergelijke alleskunner komt? Waarschijnlijk voelt Sony de hete adem van Canon, Nikon en Panasonic in de nek. Grote firma’s die zich allemaal op de markt van fullframe systeemcamera’s storten. En dus vond Sony het wel weer eens tijd om te tonen wie de baas is (mijn woorden).

Sneller dan de snelheidsduivel

Opvallen doet de A1 zeker. Met weinig minder megapixels dan resolutiemonster A7R IV is hij veel sneller dan snelheidsduivel A9 II. Erik: “Dat alles is mogelijk dankzij een door Sony zelf ontwikkelde fullframe beeldsensor met geïntegreerd geheugen.” Plus natuurlijk de dubbele beeldprocessor, die de rekenkracht levert die nodig is voor het verwerken van beelden: de high res-foto’s en de 8K-video.

Zoeker: scherp en luxueus groot

Ondanks dat het een powerhouse is, blijft hij compact van formaat. Het menu – vaak de achilleshiel van Sony – volgt die van de Sony A7S III, waar reviewers en fotografen blij van werden, hoewel het zeker nog niet perfect is. Mooi is ook de “scherpe en luxueus grote” zoeker die “een plezier voor het oog is”.

Groot dynamisch bereik

Hoe is de beeldkwaliteit? De A1 biedt ondanks de hoge resolutie een groot dynamisch bereik van 15 stops voor video en foto’s. Ruisloos zijn de foto’s volgens Erik tot ISO 800, tot ISO 6400 blijft de ruis goed onder controle en tot ISO 12.800 zijn de beelden bruikbaar. Wil je echt bij extreem weinig licht fotograferen, kies dan voor de Sony A7S III.

Beste van twee werelden

Al met al biedt de Sony A1 volgens Erik “het beste van twee werelden: de hoge resolutie van de A7R-reeks en de hoge snelheid en black-out free zoeker van de A9.” Daardoor kun je deze camera voor alle genres inzetten: zowel voor snelle actie als voor opnames die hoge resolutie vergen. Ook is hij ‘future-proof’ voor video dankzij de 8K-ondersteuning.

Focus Predicaat Super

Er is eigenlijk maar één nadeel: het prijskaartje. Met dat bedrag kun je ook een A7R IV én een A9 kopen, legt Erik fijntjes uit. Maar achter de kop ‘De camera die alles kan?’ mag gerust een uitroepteken. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het hoge cijfer 9.4.

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1DPReview over de Sony A1

Hebben de ingenieurs van Sony met de Alpha 1 één cameramodel gemaakt dat aan de behoeften van elke professionele fotograaf kan voldoen? vraagt reviewer Carey Rose van DPReview zich af. Het heeft er volgens hem alle schijn van.

Ongelofelijk effectief hulpmiddel

De Sony A1 is volgens Carey “een ongelooflijk effectief fotografisch hulpmiddel”. Met een resolutie van 50MP die voor vrijwel iedereen afdoende is, een burstsnelheid van 30 fps en een indrukwekkende autofocus waarmee je precies het juiste moment kunt vastleggen van een snelle sporter of vogel.

Fantastische video

De 8K-video zorgt voor opnamen met superhoge resolutie, die er ook met lagere resolutie fantastisch uitzien. De ultrasnelle elektronische sluiter zorgt voor geruisloos fotograferen zonder negatieve impact op de beeldkwaliteit.

Geen interfacevertraging

Belangrijker nog is het ontbreken van de interfacevertraging waar veel eerdere Sony's onder leden. En dat betekent dat je ten allen tijde kunt doorgaan met fotograferen. Focus en belichting zijn vertrouwenwekkend goed en doen niet onder voor sportgeoriënteerde DSLR’s. Met de A1 is het ongelooflijk eenvoudig om de actie te volgen. En de A1 biedt nog veel meer. Te veel om op te noemen. Nou één ding dan: de menu's zijn spectaculair overzichtelijk en aanraakgevoelig. Iets waar Sony bij eerdere modellen kritiek op kreeg.

Concurrent van Nikon en Canon vlaggenschepen

Dit is dus – ook qua prijs – de concurrent van topmodellen DSLR’s Nikon D6 en Canon EOS-1D X Mark III. En het wordt volgens Carey nog spannend hoe de Sony A1 zich gaat verhouden ten opzichte van de komende Nikon Z9 en Canon EOS R3.

Stapje hoger dan de rest

Niet iedereen hoeft volgens Carey z’n auto te verkopen voor deze Sony A1. Voor de meeste fotografen is het overkill. Die kunnen uitstekend uit de voeten met de voordeligere modellen, zoals de Sony A7R IV, of Canon R5. Maar eerlijk is eerlijk: de A1 biedt je een combinatie van snelheid, resolutie, betrouwbaarheid en algehele beeldkwaliteit die net een stapje hoger is dan de rest. Dit is de camera die te verslaan is.

Gold Award: 93%

Eindoordeel: Gold Award met een score van 93%. De hoogste score op de website van DPReview tot nog toe.

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1Zoom.nl over de Sony A1

Een allesomvattend topmodel, dat is de nieuwe Sony A1 volgens Jasper van Bladel van fototijdschrift Zoom.nl (mei/juni-nummer 2021). Hij kan zo ongeveer alles wat je fotografisch of videografisch zou willen. Jasper kijkt of al die beloften ook in de praktijk standhouden.

Een topmodel dat alles kan

Steeds vaker beloven de topmodellen grote veelzijdigheid: camera’s met hoge resolutie die goed zijn in snelle actie én in filmen. De Sony A1 heeft als alleskunner de allerhoogste ambitie, aldus Jasper. Hij bundelt daarvoor veel uit de andere topcamera’s van Sony: hoge resolutie uit de A7R IV, snelheid uit de A9 en videoprestaties uit de A7S III.

Geweldige beeldkwaliteit

Qua ergonomie heeft de A1 het beste uit elk zustermodel overgenomen. Dus zijn ergonomie en interface dik in orde, met heldere menustructuren. Ook de beeldkwaliteit is geweldig. “De beelden zijn fraai van detaillering en hebben een prima bruikbaar dynamisch bereik.”

Uitstekende autofocus

Daarbij is de autofocus razendsnel met veel innovatieve functies, waardoor je probleemloos scherpstelt op statische én bewegende onderwerpen. Opmerkelijk is dat de A1 met 30fps een razendsnelle burst heeft voor een dergelijk resolutiemonster.

Ontzettend snel en alert

Ook opvallend vindt Jasper “het enorme gemak waarmee de camera die fantastische prestaties neerzet. Je gebruikt hem net zo eenvoudig als alle andere Sony-camera’s en hij voelt ontzettend snel en alert aan.” De grote heldere zoeker is “een van de beste zoekers die je anno 2021 zult vinden”.

Diamant Award

Kortom: Sony heeft een fantastische alles-in-één-camera neergezet “die zo ongeveer alles wat je zou kunnen wensen in één toestel combineert”. Het bijbehorende prijskaartje is fors. Maar “voor wie topprestaties en alle technologie voor fotografie én video in één totaalpakket zoekt, is deze heerlijk snelle en prettig werkende A1 echter een geweldige optie.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.7.

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1Andere (professionele) reviewers over de Sony A1

Hieronder de belangrijkste andere professionele reviewers over de Sony A1!

 • Fotograaf Gustav Kiburg: In een mooie review gaat Sony-ambassadeur Gustav Kiburg een weekend lang op pad met dit vlaggenschip van Sony. Gustav werkt al jaren met de Sony A9 II, dus hij kan uitstekend beoordelen hoe beeldkwaliteit, snelheid en autofocus van beide topmodellen zich tot elkaar verhouden.
  Beide camera’s lijken sprekend op elkaar. Ook de A1 is een echte Sony, dus wie met Sony fotografeert krijgt volgens Gustav direct een vertrouwd gevoel. Maar waar het natuurlijk echt om gaat bij dit soort topmodellen: hoe snel is de camera en hoe goed is de autofocus? Gustav kon dat uitstekend testen bij een ‘honden frisbee-evenement’. Hoe scoren de tracking, de eye-autofocus voor dieren en de 30fps burst ten opzichte van de Sony A9 II?
  Gustav was gewend aan de al uitstekende autofocus en snelheid van de A9 II, maar de A1 is ‘next level’. “Toen ik de A1 op een hond richtte, was ik direct verbaasd: Wauw! Wát een snelheid. De AF pakte direct de hond en liet deze ook niet meer los. Zonder enige vertraging wist de camera de eyefocus te gebruiken en razendsnel over te schakelen naar de kop als hij het oog niet direct kon detecteren. Verbluffend!
  Ook bij het fotograferen van wildlife werkt de Sony A1 verbazingwekkend goed en krachtig. Dieren in het wild houdt de camera met zijn Animal-AF goed vast en hij blijft z’n onderwerp volgen. “Terwijl de eekhoorn tevoorschijn kwam, herkende de camera zonder enige twijfel het oog van het pluizige diertje. Ook op deze functie presteert de camera verbazingwekkend goed! Een nieuwe ontwikkeling in de Eyefocus is de functie voor vogels. Deze ontbrak tot op heden op de A9 II, maar blijkt een zeer goede toevoeging te zijn.”
  Voor wie is deze topcamera bedoeld? Gustav ziet de Sony A1 als een samenvoeging van de A7R IV en de A9 II. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor sport, reportage/studio én natuurfotografen. “De snelheid komt goed van pas bij sport- en vogelfotografie. Het hoge aantal megapixels is zeer welkom voor studiofotografen en voor de natuurfotograaf die graag wilt croppen.” Kortom: Gustav is uitermate positief over de Sony A1, ook al ligt de prijs aan de hoge kant. Bekijk het volledige review met mooie beelden op Cameraland.nl >>
 • Chip Fotomagazine (full review, juninummer 2021): De Chip-reviewer stelt aan het begin van z’n interessante review een interessante vraag: stel je kon zelf een camera bouwen, geheel volgens je eigen ideeën en wensen. Hoe zou die eruitzien? “We zijn er vrij zeker van dat die camera vergelijkbaar is met de Sony Alpha 1.” Waarmee de toon is gezet.
  Want in de uitvoerige review – met actiefoto’s en zeer gedetailleerde beelden – wordt dit nieuwe vlaggenschip van Sony uitvoerig geprezen. De Sony A1 maakt volgens hem de hype die erover ontstond waar. “Dankzij de uitstekende prestaties is deze camera een indrukwekkend werkpaard voor elk doel. De professionele dslm staat dus terecht op de eerste plaats in onze toplijst.”
  Bij zo’n ‘allemansvriend’ is er ook een keerzijde: de camera is zo aangepast aan een breed spectrum van mogelijkheden, dat er gebrek ontstaat aan specialisatie. “Zo leveren andere camera’s op afzonderlijke deelgebieden vergelijkbare of soms zelfs betere resultaten. En dat ook nog voor een fractie van de prijs.”
  Toch: als je overal op voorbereid wilt zijn, “dan vind je in de Alpha 1 de beste allrounder die momenteel verkrijgbaar is.” Eindoordeel: 96/100. Ter vergelijking: concurrent Canon EOS R5 scoort 94/100 en concurrent uit eigen huis Sony A7R IV scoort een gelijke 96/100. Die laatste heeft een nog iets betere beeldkwaliteit (98/100), maar legt het in snelheid enorm af tegen de Sony A1 (72/100).
 • Techradar.com (James Abbott, full review): De Sony A1 is volgens James een opmerkelijke camera die bijna elke fotografische niche dekt die je maar kunt bedenken. Dit doet hij door de combinatie van de sensor met hoge resolutie, de supersnelle burst-opnamen, de bliksemsnelle autofocus, de professionele connectiviteit en de 8K raw-video.
  Volgens James is het in de praktijk een verbluffende camera en de beeldkwaliteit is ongeëvenaard. Helaas maakt het prijskaartje dat hij buiten het bereik ligt van de meeste fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Sony A1 is volgens Sony de meest technologisch geavanceerde, innovatieve camera die Sony ooit heeft uitgebracht. En Bryan is het daarmee eens. Het is echt een buitengewone camera, een camera die elke fotograaf kan bedienen, mits hij bereid en in staat is de hoge prijs te betalen. De Sony A1 heeft heel veel aandacht gekregen bij de aankondiging. Bryan verwacht dat er een lange wachttijd voor aanschaf zal zijn.
 • Thephoblographer.com (full review): De Sony A1 is volgens de reviewer een revolutionaire camera. Hij schiet met ongelooflijke burst-snelheden in RAW met autofocus. Hij kan ook heel goed hoge ISO's hanteren. De ergonomie en bouwkwaliteit zijn de beste tot nu toe van Sony. Ook de elektronische zoeker is uitstekend en het autofocussysteem werkt grotendeels als een zonnetje. Al met al een verbluffende camera. Verbluffend is ook het hoge prijskaartje.
  De Sony A1 is bedoeld voor fotografen die een compromisloze camera nodig hebben voor zowel foto's als video. Fotojournalisten, professionele sport- en natuurfotografen zullen naar deze camera reiken.
  Ben je een enthousiaste sport-, natuur- of vogelfotograaf en heb je geen videofuncties en foto’s met een hoge resolutie nodig, dan is volgens de reviewer de Sony A9 II een betere keuze. Ben je een landschapsfotograaf die hoge resolutie nodig heeft, maar niet de video, dan is de Sony A7R IV de betere keuze.
  De Sony A1 is kortom een fenomenale camera. Maar kijk goed of je alle high end features echt nodig hebt. Eindoordeel: Editor’s Choice met het cijfer 10.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Met de Alpha 1 heeft Sony het Grote Boek Der Camera’s herschreven met nieuwe regels voor wat we van een camera kunnen verwachten. Hij biedt een hogere resolutie dan vrijwel alle andere camera’s, gecombineerd met verbazingwekkende schietsnelheden. Een buitengewoon autofocussysteem ondersteunt dat: het volgt bewegende onderwerpen met een onfeilbare nauwkeurigheid.
  Voor fotografen die zich het prijskaartje kunnen veroorloven, doet het bijna alles wat ze maar kunnen wensen. Met de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM is het een briljante landschaps- en studiocamera met hoge resolutie. Met de Sony FE 100-400 mm f/4.5-5.6 GM OSS is het de ultieme supersnelle sport- en actiecamera.
  De Sony's Alpha A1 is volgens Andy “echt een opmerkelijke camera die bijna alles kan”. Z’n toonaangevende technologie lijkt echt te werken zoals Sony belooft. Andy “applaudisseert voor een werkelijk opmerkelijk technologisch hoogstandje”. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Sony-ambassadeur Gustav Kiburg op Cameraland.nl: “Mijn eerste bevindingen van deze camera zijn zeer positief:
  - Ontzettend goede en snelle autofocus en volgen (tracking)
  - Hele fijne zoeker
  - Animal en vogel Eye-AF werkt erg goed
  - 30FPS kan in sommige gevallen erg handig zijn. Uiteraard kun je instellen dat je in 10 of 20fps wilt werken om de hoogste snelheid te halen
  - Om de buffer snel te kunnen legen, kun je het best met de CF-Express type A kaart fotograferen
  - Ik vind het een dikke plus dat je met wildlife fotografie door de 50 megapixels nog flink kunt croppen
  - De menu-structuur is in positieve zin veranderd
  - In de praktijk kreeg ik het niet voor elkaar met een lange burst van foto’s de buffer van de camera vol te krijgen terwijl ik in RAW + JPEG fotografeerde
  - De prijs valt mij wat tegen, maar staat goed in verhouding tot wat er nog meer te koop is op de markt”
  Bekijk het hele review van Gustav >>
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Sony A1 is volgens Rod alles wat Sony belooft. Het is een ware technologische triomf, een camera die echt alles kan. Vroeger boden camera's óf snelheid, óf resolutie óf videomogelijkheden. De Sony A1 biedt ze alle drie, en verslaat zelfs speciale sport- en videocamera's in op hun eigen gebied.
  Dus is dit de perfecte camera volgens Rod? Toch niet helemaal. En dat wordt veroorzaakt door het zeer hoge prijskaartje, dat voor veel fotografen een groot obstakel is. Zijn aantrekkingskracht is daarom beperkt tot fotografen die ook echt alles nodig hebben wat de Sony A1 te bieden heeft. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony Alpha 1 is volgens Gordon de krachtigste allround systeemcamera tot nu toe. Hij combineert in wezen het beste van Sony’s A7- en A9-body’s. Die camera’s zijn eigenlijk specialistencamera’s, die extreem goed zijn op één terrein: hoge resolutie, geavanceerde video of pure snelheid. De Alpha 1 biedt je het beste van alle werelden in één camera. Bijna de hoge resolutie van de A7R IV, sneller dan de A9, 8K-video die afwezig is op de A7s.
  En het werkt ook allemaal heel goed. Zonder rolling shutter bijvoorbeeld. Zeer gedetailleerde foto’s, ook als je 30 beelden per seconde schiet. Een vrijwel foutloze prestatie van het autofocussysteem. Ook de connectiviteit en workflow-mogelijkheden zijn indrukwekkend. En datzelfde geldt voor de enorme kwaliteit van de 4K- en 8K-video, zónder oververhitting of beperkingen in de videoduur. Deze camera doet het allemaal, zij het met een flink prijskaartje.
  De Sony Alpha 1 is de ultieme camera voor high-end sport- en natuurfotografen die de hoogste snelheden willen, maar ook veel resolutie willen om te kunnen croppen. Vanwege het hoge prijskaartje moet je jezelf wel afvragen of de goedkopere Sony A9 of Canon EOS R5 niet al gedetailleerd en snel genoeg zijn. Kijk ook zeker naar de vergelijkbaar geprijsde Canon 1Dx III of Nikon D6. Bieden die geen betere ergonomie voor jou? En bieden Canon en Nikon niet een lenscollectie die beter bij jouw doelen past?
  Dat neemt niet weg dat de Sony A1 zowel tegelijk een manusje-van-alles is en de indrukwekkende meester onder de camera’s.
 • Techradar.com (Mark Wilson): Mark dacht dat Sony's introductie van de Alpha 1 als een soort fotografisch equivalent van Neo uit The Matrix overdreven moest zijn, Maar op papier is dit echt een supercamera.
  Het is natuurlijk geen camera voor de doorsnee fotograaf, gezien het prijskaartje. Tenzij je de loterij wint. Maar de Sony A1 pioniert wel met opwindende functies die ooit ‘geleend’ kunnen worden voor echt betaalbare camera's.
  Voor actiefotografen is de belangrijkste feature om 50 MP-foto's te kunnen maken met 30fps met volledige AF/AE-tracking, weliswaar met de elektronische sluiter. Wie wildlife fotografeert zal ook blij zijn dat vogels zijn toegevoegd aan Sony's uitstekende realtime oog-autofocus. Techradar is erg benieuwd hoe dat zich verhoudt tot het uitstekende systeem van de Canon EOS R5.
  Voor videografen is er ook heel veel te halen. Ze zullen vooral worden aangetrokken door de krachtige 4K-videomogelijkheden van de Sony A1. Dat omvat een 4K/ 120p-modus, die niet beschikbaar is op de Sony A9 II, plus de mogelijkheid om bij te snijden vanuit die 8K/30p-modus.
  Echt indrukwekkend is hoe de Sony A1 geavanceerde foto- en video-features combineert in een relatief kleine behuizing van 737 gram. Nu moeten we kijken hoe hij in de werkelijkheid van alledag presteert.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony Alpha 1 is volgens Mark zonder meer de beste allround alleskunner op de markt, of je nu een sportfotograaf, natuurliefhebber, landschapsfotograaf of videograaf bent.
  Je schiet uitmuntende foto’s van elk onderwerp van 50 megapixels met 30fps, waarbij de autofocus-tracking feilloos werkt. De 8K-video zonder oververhitting is exceptioneel goed. De zoeker is toonaangevend. En de A1 heeft de meest verfijnde bediening van elke Sony A-camera. Alles bij elkaar maakt dat de Alpha 1 een camera is waarnaar de reviewer het meest verlangt.
  Het grote nadeel van de Sony A1 is uiteraard het prijskaartje. Voor die prijs kun je twee uitstekende Sony A-camera’s kopen. Of één camera plus een collectie lenzen.
  Dus het is zeker niet een camera voor iedereen. Ben je echter een fotograaf die meerdere disciplines in zich verenigt – een wildlife-fotograaf én een portretfotograaf én een landschapsfotograaf bijvoorbeeld – dan wordt de keuze voor de Sony A1 wel een stuk logischer.
  Speelt geld geen rol, dan profiteer je met de Sony A1 van alle geavanceerde technologie en prestaties die de camera te bieden heeft. De Sony Alpha 1 is absoluut de droomcamera waar je op hebt gewacht. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Carey Rose, Richard Butler, first impressions): De Sony A1 is volgens Carey en Richard een camera waarmee je dingen kunt doen die ze nog nooit eerder hebben gezien bij een camera. Dat heeft te maken met de enorme hoeveelheid technologie in de A1. De A1 biedt op dat vlak te veel om op te noemen. Maar voor de reviewers draait het vooral om één ding: verbeteringen in de bruikbaarheid. En daar zouden veel Sony-camera’s bij gebaat zijn: de gebruikservaring verbeteren, zodat fotografen meer genieten van het schieten met de camera.
  En met de A1 is Sony daarin geslaagd. Een voorbeeld is de snelvuurcamera A9 II. Een geweldige camera, maar met een vertraging in de interface. Draai je snel aan een knop van een camera van ruim 4.000 euro, dan wil je direct een reactie zien. Vooral als het om een actie- en sportcamera gaat. En precies dat, die onmiddellijke respons, krijg je met de Sony A1. Directe interactie op alle mogelijke manieren, bij om het even welke functie.
  Daarbij is het ook echt moeilijk om in de menu's te verdwalen, een ander zwak punt van veel Sony’s. Verder is de elektronische zoeker de beste die de reviewers ooit hebben gezien. Pluspunt is ook dat het touchscreen zeer goed werkt, en je de ervaringen geeft die je gewend bent op je topklasse smartphone.
  Kortom: de A1 rekent af met alle moeilijkheden die de reviewers hebben ervaren bij het gebruik van andere Sony-camera's. En de A1 biedt een opmerkelijke stap voorwaarts in sensortechnologie die op vele manieren gevolgen heeft voor de resultaten. Daardoor is de A1 een professionele camera voor mogelijk alles wat fotografen en videografen maar zouden kunnen wensen.
  De Canon EOS R5 heeft volgens de reviewers vergelijkbare ambities. Maar enkele van de hoofdfuncties van de A1 zullen voor professionele gebruikers voldoende zijn om het prijsverschil te rechtvaardigen. Daaronder zijn: snellere sensoruitlezing, superhoge overdrachtssnelheden, black-outvrije bursts en een van de grootste zoekers die de reviewers ooit op een digitale camera hebben gezien.
  In de uiteindelijke review van DPReview zal moeten blijken of de Sony A1 de enige camera is die voldoet aan de behoeften van zowat elke professionele fotograaf, ongeacht specialiteit.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Al met al is de Sony A1 een buitengewone camera, de camera voor iedereen. Maar wel voor iedereen die de prijs kan en wil betalen. “De A1 trok veel aandacht bij de aankondiging en ik verwacht dat het lang zal duren voordat iedereen die hem gepreordered heeft, hem ook daadwerkelijk in huis heeft.” Bryan is in ieder geval dol op de Sony Alpha 1.
 • Engadget.com (full review): De Sony A1 is de krachtigste spiegelloze camera die ooit is gebouwd en is zijn hoge prijskaartje waard. De Alpha 1 biedt ook een indrukwekkende demonstratie van Sony’s technische bekwaamheid en geeft een voorproefje van wat er gaat komen op het gebied van systeemcamera’s. Engadget-score: 93/100.
 • Tony Northrup: De bekende reviewer Tony Northrup geeft alvast een geweldige YouTube-review gemaakt van de Sony A1. Hij vergelijkt de A1 daarbij vooral met de Canon EOS R5. Je vindt die uitgebreide review onderaan deze pagina. Zeker de moeite waard om te bekijken als je een van deze camera’s overweegt te kopen.
 • DPReview TV: Ook Chris en Jordan van DPReview TV nemen de Sony A1 uitgebreid onder de loep in een YouTube-review. Van welke features and technologie raken ze het meest opgewonden? En voor welke fotografen is deze camera echt bedoeld? Die uitgebreide YouTube-review staat eveneens onderaan deze pagina.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Droom camera! Ik heb hiervoor de Sony A7RII, A7RIII en A7RIV gehad, maar de Sony A1 is van de buitencategorie. Super snelle camera, auto-focus is razendsnel, de Eye-AF voor mens, dier en vogels werkt heel goed. De 30 fps (met de juiste instellingen) resulteert dat je net die foto maakt die eruit springt. De prijs is aan de hoge kant, maar je krijgt er ook wel degelijk een technisch meesterwerk voor. De CFexpress Type A geheugenkaart is aan de prijzige kant, maar als je die snelheid niet nodig hebt, werken goede SD geheugenkaarten ook.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A1Belangrijkste kenmerken van de Sony A1

 • Hoge resolutie: compleet nieuwe 50.1 megapixel Exmor RS CMOS-sensor
 • Zeer snelle burst: tot 30fps
 • Topvideo: 8K/30p / 4K/120p in 10-bits
 • Cutting edge EVF: elektronische zoeker met 9.44 miljoen pixels
 • Perfecte beeldstabilisatie: 5-assige SteadyShot tot 5.5 stops winst
 • Snelle kracht: twee Bionz XR-beeldprocessors
 • Snel en nauwkeurig scherp: 759 punts autofocus
 • Scherpe vogelogen: real-time Eye autofocus werkt ook bij vogels
 • Hooggevoelig: ISO 50-102400
 • Dynamisch bereik: 15 stops
 • Geheugencapaciteit: 2x CFexpress Type A / SD-kaartsleuven

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sony A1

Bekijk een mooi introductiefilmpje over de Sony A1 (5:14 minuten). Fantastische beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-review Tony Northrup over de Sony A1

Ben je serieus geïnteresseerd in de Sony A1 en twijfel je tussen deze topcamera en de Canon EOS R5? Bekijk dan zeker de interessante en uitvoerige review van Tony Northrup (23:52 minuten). Tony vergelijkt deze twee topcamera’s met elkaar. Gaat de A1 de EOS R5 verslaan?

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

YouTube-review DPReview TV over de Sony A1

Chris en Jordan van DPReview TV analyseren de Sony A1 in een YouTube-review (13:20 minuten). Een must om te bekijken als je deze camera overweegt! Van welke features and technologie raken ze het meest opgewonden? En voor welke fotografen is deze camera echt bedoeld?

Sony A1 op Cameranu.nl >>

Sony A1 op Cameraland.nl >>

Sony A1 op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Sony A1 versus Nikon Z9 versus Canon EOS R3: the battle

De strijd der giganten: welk van de vlaggenschepen van Canon, Sony en Nikon is het beste? DPReview TV maakte een video waarin ze de Sony A1, de Nikon Z9 en de Canon EOS R3 met elkaar vergelijken op de belangrijkste prestatiegebieden, zoals autofocus, snelheid en beeldkwaliteit. Benieuwd welke topcamera als beste uit de bus komt? Ik vat het voor je samen.

Sony A1 vs Nikon Z9 vs Canon EOS R3 >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (18 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy