Highlights van de Panasonic S9
- Hoogwaardige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe sensor
- Excellente video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
- Voor content creators: geoptimaliseerd voor social media
- Hoge kwaliteit video's voor smartphones: MP4 Lite-opnameformaat aan boord
- Professionele video: Real Time LUT-functie met directe kleurstijlselectie in de camera
- Compact en draagbaar: kleinste en lichtste fullframe Panasonic
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Compact en krachtig
De Panasonic S9 is de kleinste en lichtste fullframe systeemcamera in de Lumix S-serie. Een draagbare metgezel die ook nog eens verkrijgbaar is in vier stijlvolle kleuren. Aan boord is een 24 megapixel fullframe sensor, vergelijkbaar met die uit de Panasonic S5 II. Dankzij de nieuwste beeldprocessor schiet je fraaie platen met rijke details en natuurlijke tinten. Professioneel zijn de hybride fasedetectie autofocus en de 6.5 stops beeldstabilisatie die cameratrillingen effectief aanpakt.
Geoptimaliseerd voor social media
Deze fullframer is geoptimaliseerd voor content creators die hun beelden delen via hun social media. De beelden zet je razendsnel over naar je smartphone. En met het nieuwe MP4 Lite-opnameformaat schiet je video's van hoge kwaliteit in het optimale formaat voor smartphones. Met de Lumix Lab-app pas je eenvoudig de beeldverhouding aan aan sociale media. Daardoor deel je al je fantastische content in slechts 30 seconden op al je socials. In een handomdraai dus.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Creatieve kleurstijlen: Real Time LUT
De S9 heeft een innovatieve Real Time LUT-functie die toegankelijk is via een speciale LUT-knop op de body. Daarmee kies je direct in de camera uit een reeks populaire, klassieke of aangepaste kleurstijlen. Bovendien maak je met de Lumix Lab app jouw eigen unieke LUT-kleurbestanden op je smartphone. Dat geeft je alle vrijheid om je eigen visuele stijl te ontwikkelen voor je foto's en video's zonder dat je deze hoeft te bewerken op je laptop of computer.
Superieure beeldkwaliteit
De Panasonic S9 levert uitstekende beeldprestaties dankzij de hoogwaardige 24 megapixel fullframe sensor. De beeldkwaliteit is gelijk aan die van grote broer Panasonic S5 II, die door de reviewers de hemel in geprezen is. Met de S9 leg je beelden vast met veel details en met natuurlijke tinten.
Nauwkeurige autofocus
De Panasonic S9 heeft hybride fasedetectie autofocus aan boord met geavanceerde realtime onderwerpherkenning en onderwerptracking. Daarmee leg je zelfs snel en onvoorspelbaar bewegende onderwerpen scherp en nauwkeurig vast.
Beeldstabilisatie: 6.5 stops winst
Deze kleine fullframer is ook uitgerust met beeldstabilisatie die trillingen van de camera effectief tegengaat. De 5-assige Dual IS 2 biedt tot liefst 6.5 stops stabilisatie, terwijl de Body IS 5 stops stabilisatie biedt. Daarnaast vermindert Active IS onscherpte als gevolg van cameratrillingen nog verder, zodat je onder verschillende omstandigheden stabiele opnamen uit de hand maakt, zelfs bij weinig licht.
Eenvoudig bewerken en delen
De Panasonic Lumix S9 werkt nauw samen met je smartphone. Zo kun je op je smartphone je eigen ‘signature presets’ maken: kleurstijlen die je vooraf hebt gemaakt. In een handomdraai zet je die over naar de camera en je kunt ze direct toepassen op de foto's en video's die je maakt. Dit scheelt heel veel tijd in de nabewerking. Ook zet je je beelden snel en eenvoudig op je smartphone dankzij de verbeterde verbindingssnelheid en stabiliteit. Binnen 30 seconden staan je beelden online, precies zoals jij het wilt.
Crop en Hybride Zoom
Het zoombereik van de Panasonic S9 breidt je eenvoudig uit met behoud van beeldkwaliteit. Dit kan door de cropzoomfunctie en de hybride zoomfunctie. De cropzoomfunctie maakt gebruik van het midden van de camerasensor om het normale zoombereik uit te breiden. De hybride zoomfunctie maakt gebruik van zowel de optische als cropzoom om het brandpuntsafstand nog verder te vergroten.
Veel objectieven beschikbaar
De S9 beschikt over de L-vatting, waardoor je een ruime keuze hebt aan objectieven die passen bij jouw behoeften als contentcreator. Met meer dan 80 objectieven kun je alle kanten uit. Van portret tot landschap en van architectuur tot macro, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Kitlens: Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6
Heb je nog geen Panasonic-lens, dan is het aan te raden hem in de kit met de Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 te kopen. Kitlenzen hebben vrijwel altijd een gunstige prijs/kwaliteit-verhouding en dat geldt zeker voor deze Panasonic. Hij is licht, compact en veelzijdig. Ideaal om altijd bij je te hebben. De lens is stof- en spatwaterdicht en heeft een veelzijdig zoombereik, geschikt voor weidse landschapsfoto's en kleine ruimtes, voor portretten en voor het vastleggen van alledaagse situaties. Dankzij de kort scherpstelafstand van slechts 15 centimeter kun je hem inzetten voor fraaie close-up foto's. Ook voor video is deze lens helemaal top.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Panasonic S9
De Panasonic S9: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Panasonic S9
- Klein en licht: de Panasonic S9 is een van de kleinste en lichtste fullframe camera's, ideaal voor reizen en mobiel gebruik.
- Uitstekende beeldstabilisatie: beeldstabilisatie werkt zeer effectief, zowel voor foto als video, zelfs bij weinig licht.
- Veelzijdige videomogelijkheden: ondersteunt 6K-video, Open Gate-modi en andere professionele videofuncties.
- Snelle en nauwkeurige autofocus: herkent onderwerpen snel en biedt betrouwbare prestaties bij foto en video.
- Directe workflow naar sociale media: met LUT's en snelle overdracht via de Lumix Lab-app kunnen video's en foto's snel gedeeld worden.
- Goede prijs/kwaliteit-verhouding: scherp geprijsde fullframe camera met indrukwekkende mogelijkheden.
- Eenvoudige bediening: de minimalistische interface maakt de camera intuïtief in gebruik, zelfs zonder handleiding.
- Flexibiliteit met LUT's: mogelijkheid om real-time LUT's toe te passen, voor zowel foto als video, wat bewerking overbodig maakt.
- Mooie beeldkwaliteit: scherpe beelden met natuurlijke kleuren tot hoge ISO-waarden.
- Geschikt voor content creators: ontworpen voor vloggers en social media-gebruikers, met functies die workflow optimaliseren.
Zwakke punten van de Panasonic S9
- Zoeker ontbreekt: het ontbreken van een EVF maakt compositie lastig bij fel licht.
- Beperkte fotografie-opties: geen mechanische sluiter en beperkte ondersteuning voor flitsers.
- Korte 4K-opnamelimiet: slechts 15 minuten opnemen in 4K kan beperkend zijn voor langere sessies.
- Geen koptelefoonaansluiting: maakt audio-monitoring tijdens video-opnamen lastig voor serieuze filmmakers.
- Niet ideaal voor serieuze fotografen: mindere ergonomie en bedieningselementen beperken bruikbaarheid voor traditionele fotografie.
Awards voor de Panasonic S9
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Panasonic S9
Als je de Panasonic S9 puur voor fotografie koopt, zul je teleurgesteld zijn, schrijft Mitchell Clark van DPReview. Het is volgens hem een camera voor wie video en fotografie combineert. Voor veel fotografen is dat jammer, want het is een van de voordeligste fullframers en hij ziet er ook nog aantrekkelijk uit.
Onderscheiden van de massa
Toch kun je met de S9 ook goede foto’s schieten, stelt Mitchell gerust. “Als het je doel is om jezelf met beeldkwaliteit te onderscheiden van de massa op Instagram, dan is de S9 meer dan geschikt voor die taak.” Maar de serieuze hobbyist die een compacte fullframer zoekt, moet elders zoeken. “In mijn testweken kwam ik niet in een flow waarin de S9 voelde als een verlengstuk van mijn hand.”
Flow met filmen
Dichter bij een ‘flow’ kwam de reviewer toen hij met de S9 ging filmen met als doel deze online te delen. Daar is deze camera zeer geschikt voor, met betrouwbare autofocus en prima videokwaliteit voor sociale media en zelfs voor commercieel werk. “Ook de beeldstabilisatie was een van de betere die ik heb gebruikt.” De S9 is flexibel genoeg voor shoots waarbij je rechtstreeks naar Instagram uploadt en voor uitgebreidere bewerking.
Geen dealbreakers
Minpunten zijn er ook voor filmen. Zo ontbreekt een lampje aan de voorkant en een koptelefoonaansluiting. “Maar voor de meeste beginnende contentmakers zullen dit geen dealbreakers zijn. Als je een YouTube-kanaal wilt starten of je Instagram wilt verbeteren, dan zou ik de S9 zeker kunnen aanbevelen.”
Veel goede concurrenten
Wat volgens Mitchell lastig is voor de S9: er zijn al camera’s die echt goed in te zetten zijn voor social media. Waarbij je met die camera’s meer ruimte hebt om te groeien als fotograaf of videograaf. Goede concurrenten zijn volgens Mitchell de Sony ZV-E1 en de Panasonic S5 II.
Capabele videocamera
Al met al is de S9 een capabele videocamera voor contentmakers die het uiterlijk en de beeldkwaliteit van een fullframe camera willen. De ergonomie en het ontbreken van essentiële fotografie-elementen zoals een EVF en mechanische sluiter maken hem niet ideaal voor foto's. “Maar we zijn onder de indruk van de goed doordachte workflow van video naar telefoon naar sociale media.” Overall score: 85%.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Fotomagazine Zoom.nl over de Panasonic S9
De Panasonic S9 is volgens reviewer Michiel Mulder van fototijdschrift Zoom.nl (augustus/september-nummer) een camera met de nadruk op socialmediagebruik. Door de vele creatieve functies en videomogelijkheden is het “meer een vlogcamera dan een fotomachine”. Is hij wel goed?
Leica M-uitstraling
Deze instapper in het Lumix S-systeem heeft een simpel en compact ontwerp. Hij mist een zoeker en mechanische sluiter en het aantal knoppen is minimaal. De uitstraling is daarmee een beetje ‘Leica M’ en volgens Michiel voelt-ie ook zo aan. Toch zitten er flink wat functies onder de motorkap, waarbij de grote LUT-knop opvalt. “De waslijst aan videofuncties maakt duidelijk dat die knop er niet voor niks zit, want Panasonic ziet vooral (socialmedia)vloggers als doelgroep.”
Instagramcamera met 24 megapixels
Die LUTs zijn niet alleen voor video, maar ook voor fotografie te gebruiken, waardoor je je beelden direct de juiste ‘look’ kunt meegeven. “Via de Lumix Lab-app kun je bovendien een hele selectie LUTs downloaden en toepassen of je eigen LUTs maken en op de camera installeren. Daarnaast zijn ook nog volop andere presets voor beeldstijlen aanwezig. Eigenlijk dus een Instagramcamera met 24 megapixels!”
Mooie beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit is volgens Michiel dik in orde. “De S9 produceert schone foto’s met een mooie stofuitdrukking tot pakweg ISO 10.000. Daarboven ga je de ruisonderdrukking zien en rond ISO 16.000 wordt het geheel wat ‘modderig’.
Snelle autofocus
De autofocus werkt prima: de camera herkent onderwerpen snel en precies. Voor video heb je een ruime keuze uit resoluties tot 6K. En de beeldstabilisatie zorgt voor trillingvrije foto’s en video’s. Ook ergonomisch is de S9 keurig in orde, aldus Michiel. “De bedieningsknoppen zitten op een logische plaats en de camera is ook zonder handleiding te bedienen. Duik je in het menu, dan kun je de S9 eenvoudig geheel naar eigen wens instellen.”
Diamant Award
Kortom: “Als je de Lumix S9 bekijkt als multimediacamera, koop je een heel aantrekkelijk pakket.” Ben je een pure fotograaf, dan zijn de mogelijkheden volgens Michiel wellicht wat beperkt, “maar als complete vlog/fotocamera dekt de S9 keurig de lading. Een fijn, eenvoudig te bedienen cameraatje dat waar voor zijn geld biedt, zeker omdat het fullframe betreft.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Fotomagazine Digifoto Pro over de Panasonic S9
Reviewer Karin de Bruin van fototijdschrift Digifoto Pro (2024 nummer 4) is flink op pad geweest met de Panasonic S9. Waarbij ze zich afvroeg of ze wel hip genoeg is voor deze ‘content creators camera’. Want direct delen op de socials doet Karin niet. Maar hip of niet, ze kwam terug met prachtige foto’s.
Heel klein, enorm licht
Wat direct opvalt: de camera is heel klein en enorm licht, ondanks z’n fullframe sensor met 24MP op de teller. Een zoeker ontbreekt en er zijn maar weinig knopjes. Toch hoefde Karin het uitgebreide menu niet in, want met een wieltje aan de achterkant vind je de belangrijkste functies snel en simpel. En met een Q-knopje bereik je het verkorte menu.
Prachtige kleuren, scherpe beelden
Ook de LUT-knop is simpel te bedienen. Met de Lumix Lab-app bewerk je je beelden eventueel snel en zet je je foto’s en filmpjes binnen 30 seconden over naar je socials. Maar wat de niet al te hippe fotograaf Karin vooral opvalt bij het fotograferen tegen de avond: “de kleuren zijn prachtig en het beeld is goed scherp”. En met zo weinig licht is het fantastisch dat de beeldstabilisatie perfect werkt, waardoor je nog lang uit de hand kunt werken.
Perfecte autofocus
Ook de autofocus werkt perfect, merkte Karin toen ze in de Alblasserwaard bij dikke mist de Broekmolen wilde vastleggen: “Ik ondervind geen enkel probleem bij het focussen.” De resultaten zijn naar tevredenheid. “Het valt me op dat de RAW-beelden weinig bewerking nodig hebben. Vooral de kleuren vind ik erg mooi.”
Nadeel: zoeker ontbreekt
De combinatie met de pancake-lens van 26mm zonder autofocus beviel Karin minder. Doordat een zoeker ontbreekt is het lastig scherpstellen met alleen het display. “Wel heel jammer, want deze lens in combinatie met de body is echt superfijn. Nog kleiner en nog lichter. De camera past zelfs in mijn kleinste tas.”
Platina Award
Tijdens een fietsreis door Nederland merkte Karin hoe prettig het is om zo’n lichte en kleine camera mee te kunnen nemen en niet afhankelijk te hoeven zijn van haar smartphone. “De kwaliteit van die foto’s haalt het bij lange na niet bij de beelden van de Lumix S9.” Eindoordeel: Platina Award.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Panasonic S9
De Panasonic S9: hoe scoort hij bij de andere (professionele) reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Lumix S9 is een van de kleinste en meest betaalbare fullframe camera's die er zijn, schrijft Gordon. Hij is vergelijkbaar in grootte met de Sony ZV-E1, maar is lager in prijs terwijl hij ook foto's en video's met een hogere resolutie biedt.
Beeldkwaliteit, autofocus, de uitstekende stabilisatie en de degelijke batterij zijn grotendeels geërfd van grote broer Panasonic S5 II. “Daardoor is de S9 een effectief hulpmiddel voor content makers. Plaats er een kleine lens op en je hebt ook een mooie reiscamera, bijna als een fullframe Fujifilm X100VI.”
Maar het is niet al goud wat blinkt. Net als bij de ZV-E1 zijn er compromissen gesloten om aan het kleine formaat en de bescheiden prijs te kunnen voldoen, schrijft Gordon. “Meest voor de hand liggende: beide modellen hebben geen zoeker. Ze vertrouwen alleen op hun schermen. Ook beschikken ze niet over de dubbele kaartsleuven en mechanische sluiters waar hun grote broers wel over beschikken.”
Panasonic gaat daarbij nog een stapje verder: de camera kent limieten aan de lengte van videoclips: je schiet slechts 15 minuten in 4K. Ook heeft de accessoireschoen aan de bovenkant geen elektrische contacten voor speciale microfoons en ontbreekt een hoofdtelefoonaansluiting.
Kijk je naar de kitlens, de Panasonic S 26mm f/8, dan is deze weliswaar zeer klein, maar je kunt er alleen handmatig mee scherpstellen en hij heeft een vast f/8-diafragma.
Waarom dan niet de Panasonic S5 II kiezen, die veel meer te bieden heeft? Deze heeft immers een zoeker, dubbele kaartsleuven, een mechanische sluiter, flitssynchronisatie, meer bedieningselementen, grotere connectiviteit en een grotere grip voor niet veel meer geld. Gordon: “Na verloop van tijd raakte ik dol op het uiterlijk van de S9, om nog maar te zwijgen van de gemakkelijke toegang tot LUT-effecten, slimme Hybrid Zoom en de nieuwe MP4 Lite-modus.”
Ook heeft de S9 voordelen boven de Sony ZV-E1. “De Sony beschikt dan wel over niet-gecropte 4K/120p en een herkaderingsmodus, maar hij mist de 6K- en Open Gate-modi van de S9. Dat maakt deze Panasonic veel praktischer om clips opnieuw te gebruiken voor zowel landschaps- als verticale formaten. Mobiele makers zullen ook de Lite-modus van de S9 waarderen voor snellere overdracht naar hun telefoons.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Stuff.tv (Tom Morgan-Freelander, full review): Panasonic heeft volgens Tom “een briljante compacte camera afgeleverd die prachtige foto's en video van hoge kwaliteit maakt”. Hoewel real-time LUT’s niet geheel nieuw zijn, speelt de S9 hier volgens Tom op in om fotografen te verleiden die eerder beïnvloed waren door Fuji’s filmsimulaties. Het is ook een scherp geprijsde camera.
Een domper noemt Tom het ontbreken van een zoeker, zowel optisch als elektronisch. Maar toch is dit een camera die uitblinkt in straatfotografie. Als je geen probleem hebt met composities maken met het touchscreen, zal de S9 een fantastische reisgenoot zijn.
De Panasonic S9 is net zo klein als fullframe compactcamera's, maar op de S9 kun je de lenzen verwisselen. “Deze camera maakt ook prachtige foto's en is een capabele videocamera.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Timothy Coleman, full review): Timothy vindt dat er veel valt te waarderen aan de Panasonic Lumix S9. “Vooral de fantastische videofuncties die hij heeft geërfd van de Lumix S5 II, onze favoriete videocamera uit 2023. Je krijgt fantastische 'open gate' 6K-video-opnamen, ongelooflijk effectieve beeldstabilisatie en nu Panasonics Real Time LUT's binnen handbereik.”
Die aangepaste kleurprofielen van Panasonic zijn van een hoger niveau dan Fujifilms filmsimulaties, vindt Timothy. Bovendien heeft Panasonic een nieuw MP4 Lite-formaat voor 4K-video's gecreëerd dat kleiner en sneller te verwerken is dan MP4. “Dit zit allemaal in de kleinste fullframe Panasonic-camera tot nu toe, en een die visueel aantrekkelijker is dan de ‘gewone’ S5 II.”
Het eenvoudige ontwerp heeft ook zijn nadelen, schrijft Timothy. “Vooral voor fotografen die een zoeker, ingebouwde flitser en flitsschoen zullen missen. En filmmakers hebben geen gemakkelijke manier om audio goed te monitoren.” Daar komt nog bij dat er geen lenzen beschikbaar zijn die het kleine ontwerp van de Lumix S9 echt aanvullen. Het is een “ongelooflijk capabele camera” maar hij heeft “uiteindelijk het gevoel van de allereerste generatie, met eigenaardigheden die moeten worden gladgestreken”. Eindoordeel: 3.5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (John Riley, full review): John twijfelt niet over de kwaliteit van de beelden van de Panasonic S9: die is uitstekend. Maar de bediening is in sommige opzichten wat onhandig, vooral omdat een zoeker ontbreekt en je afhankelijk bent van een beeldscherm dat weliswaar OK maar niet top notch is. “Bij fel licht is dit een reëel probleem en dit is waar de zoekeroptie het meest wordt gemist.” Dit geldt volgens John voor alle camera's die alleen op het display vertrouwen. Ook de grootte is een probleem. Weliswaar is de body aangenaam klein, maar de lenzen zijn dat meestal niet. “Het totale volume is verminderd, maar niet genoeg om de kit in een grote jaszak te passen. Dit betekent dat er nog steeds een tas nodig is. Dus je hebt geen groot voordeel in grootte en gewicht.” Wellicht verandert dat als er nieuwe, kleinere lenzen worden geïntroduceerd, specifiek met de S9 in gedachten. De video van de S9 is volgens John redelijk.
Toch beveelt John de Panasonic S9 aan, ondanks de minpunten. “Voorwaarde is wel dat je als fotograaf met de nadelen kunt leven.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Tomsguide.com (Peter Wolinsky, full review): De Panasonic Lumix S9 biedt volgens Peter veel van de videoreferenties van de krachtige videocamera's van Panasonic, in een uitgekleed en gebruiksvriendelijk pakket gericht op contentmakers. Toch voelt deze camera wat verwarrend aan, schrijft Peter. “Het mist de functies die professionele videografen zullen eisen, terwijl de camera enigszins ingewikkeld blijft als je kijkt naar het de doelgroep van amateurs waarop het is gericht.”
Daarmee doet de S9 in de ogen van Peter niet genoeg om een regelrechte aanbeveling te rechtvaardigen ten opzichte van twee goedkopere aps-c vlogrivalen: de Sony A6700 en Fujifilm X-S20. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
- Petapixel.com (Chris Niccolls, initial review): Chris heeft er moeite mee de vraag te beantwoorden voor wie deze camera bedoeld is, omdat de S9 “behoorlijk raadselachtig is voor zo'n eenvoudig camera-ontwerp”. De bediening is in ieder geval wel fijn, en beter dan die van vergelijkbare camera's zoals de Sigma FP-serie. “Ook de LUT's zijn een leuke, zij het enigszins beperkte manier om het hele bewerkingsspel helemaal te vermijden.”
In veel opzichten is het volgens Chris echter een zeer sobere camera. “En toch heb ik er met veel plezier mee gewerkt in specifieke situaties. Misschien is het beter om de vraag te benaderen door te beschrijven welk potentieel ik in de S9 zie als een nuttig hulpmiddel.”
Chris is vooral de straat opgegaan met de S9. “En hier schittert de S9. Je krijgt een echte analoge camera-ervaring. Door alleen de meest elementaire handmatige bediening te gebruiken en de camera te behandelen als een hippe, stijlvolle zakcamera, leverde het zeker een plezierige ervaring op.”
Uit de S9 haal je het meeste als je hem op een bepaalde manier gebruikt, merkte Chris. Minder gericht op technische perfectie, meer op ‘spelen’. “Je zou gewoon jpegs moeten schieten en wat rommelen met de verschillende LUT's. En je concentreren op het vastleggen van interessante onderwerpen. De S9 kan een vergelijkbare ervaring bieden als alle funky retro-geïnspireerde 35 mm-films die momenteel op de markt zijn, zonder het analoge gedoe. In dit opzicht was de S9 leuk om te gebruiken.”
Chris ziet ook zeker een meerwaarde van de S9 als een influencer-specifieke camera. “Een camera waarop je snelle videoclips maakt met een stijlvol ogende LUT. Die je vervolgens uploadt naar je socials zonder dat je kleur of contrast hoeft te bewerken.”
Een leuke camera dus, maar… “De uitdaging ontstaat als je bedenkt dat al deze functies en nog veel meer op de S5 II te vinden zijn voor slechts een klein beetje meer investering.” Als je de Lumix Lab-app weghaalt “houd je een heel eenvoudige camera over die alleen aantrekkelijk zal zijn voor gebruikers die de kleinst mogelijke fullframe L-mount-ervaring willen, of de meest simplistische.”
- Review van fotograaf Camiel Mudde op Cameranu.nl: “De nieuwe Lumix S9 systeemcamera is een fijne camera voor creators en geschikt voor zowel foto als video. Met de 24.2 megapixel en een full-frame sensor fotografeer en film je in hoge kwaliteit. De Lumix S9 is klein van stuk, waardoor hij makkelijk in gebruik is en ook zonder te veel ruimte in te nemen in je tas, meegenomen kan worden. Dus ben je op zoek naar een veelzijdige camera die niet te groot is, geschikt is voor video en foto én beschikt over een full-frame sensor, dan is dit een prima optie!” Bekijk het volledige review van Camiel >>
- Dpreview.com (Dale Baskin en Mitchell Clark, first impressions): Niet alleen het ontwerp maar ook de ontwerpfilosofie van de Lumix S9 wijken volgens Dale en Mitchel flink af van andere fullframers van Panasonic. Daardoor is het geen compactere versie van de Panasonic S5 II, al is de technologie die aan beide modellen ten grondslag ligt dezelfde. “De S9 is een heel andere camera dan de S5 II, ontworpen voor mensen met andere prioriteiten.”
Ben je andere fullframe camera’s gewend, dan is de S9 wellicht niet voor jou. Maar fotografeer je tot nog toe met een smartphone, dan zou het heel goed wel jouw camera kunnen zijn, aldus de reviewers. Wie de traditionele fotografie-ervaring zoekt, vindt de camera waarschijnlijk frustrerend.
Puristische fotografen zullen de elektronische zoeker zeker missen. Want bij fel zonlicht is het display een echte uitdaging om je compositie te maken. Ook missen er knoppen die je wel vindt op traditionele camera’s. Daardoor moet je vaak het menu induiken om instellingen te wijzigen. Ook ontbreekt een mechanische sluiter, wat rolling shutter kan veroorzaken en de mogelijkheid om de flitser te gebruiken beperkt.
Deze camera moet je dus anders zien dan de traditionele fullframe systeemcamera. Het verhaal wordt volgens Dale en Mitchell anders als je de S9 ziet als hulpmiddel voor het maken van sociale media-content. Ze hebben veel camera’s gezien die beweerden dit te zijn, maar in de praktijk hadden die camera’s weinig meerwaarde op dit gebied. Dit is anders bij de S9.
Panasonic heeft niet simpelweg een nieuwe camera met een selfiescherm gemaakt en dit ‘de perfecte camera voor sociale media’ genoemd. “In plaats daarvan heeft Panasonic een behoorlijk goede poging gedaan om te begrijpen wat het echte workflowprobleem is voor makers van sociale media die een speciale camera voor hun werk willen gebruiken.”
Content makers hebben andere prioriteiten dan ‘gewone’ fotografen. “Ze maken zich minder zorgen over de resolutie dan over de mogelijkheid om iets met een unieke look rechtstreeks uit de camera te creëren en dit snel online te krijgen, waar ze ook zijn.” Het bieden van een workflow waarmee ze dat voor elkaar kunnen krijgen zónder extra bewerkingen is “een grote bijdrage aan de oplossing van dat probleem”. Dus liggen jouw prioriteiten bij een efficiënte workflow voor sociale media met zo min mogelijk nabewerking, “dan zou de S9 goed bij je kunnen passen”.
- Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, first impressions): De Panasonic Lumix S9 is volgens Gareth perfect getimed: hij surft mee met de golf van creatievelingen die op zoek zijn naar kleinere camera's die net zo capabel zijn als hun grotere broers en zussen. “De S9 is opmerkelijk klein voor een fullframer. Het indrukwekkende formaat neemt echter af zodra je een niet zo kleine lens op de voorkant plaatst en de camera uit balans raakt.”
Om het formaat klein te houden is er ook geen zoeker. Een nadeel, vindt Gareth. “Voor content makers is er echter meer dat ze leuk vinden. De ingebouwde LUT's bieden een erg coole functie voor creatievelingen op sociale media die foto's zo snel mogelijk willen maken, en de nieuwe crop/hybride zoomlens is een handige nieuwe toevoeging.” De genadeslag is de zeer gunstige prijs van de S9. “Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om voorbij de paar gebreken te kijken.”
- Amateurphotographer.com (Andy Westlake, first impressions): De Lumix S9 bevat volgens Andy te veel compromissen om aantrekkelijk te zijn voor fotografen. “Als een zoeker ontbreekt, heb je een heel goed scherm nodig, maar helaas is dat van de S9 veel te zwak om goede composities te kunnen maken op een heldere dag. Ik heb een aantal foto's kunnen maken waar ik blij mee was, maar dat was meer geluk dan wijsheid.”
Het ontbreken van een fysieke sluiter brengt onvermijdelijk het risico met zich mee van rolling shutter bij bewegende onderwerpen en met strepen onder kunstlicht, aldus Andy.
Dat betekent dat de S9 wellicht beter geschikt is voor video. Maar zelfs hier wordt de camera volgens Andy beperkt door het gebruik van een micro-HDMI-poort en het ontbreken van een hoofdtelefoonaansluiting. “Misschien prima voor reisvloggers die een kleine en lichtgewicht camera willen, maar ook zij hebben er baat bij om hun audio te kunnen controleren tijdens het opnemen.”
Toch werkt de S9 in veel opzichten heel goed. Zo is de autofocus zeer betrouwbaar en is de beeldstabilisatie indrukwekkend. “Er is absoluut niets om over te klagen als het gaat om de beeldkwaliteit voor foto's of video. Maar het punt is dat je dat van vrijwel elke spiegelloze camera op de markt kunt zeggen.” Het echte probleem bij de S9 ligt, aldus Andy “bij alles wat hij weglaat”.
- T3.com (Sam Cross, full review): De Panasonic Lumix S9 levert volgens Sam uitstekende beeldkwaliteit en een innovatieve manier om video te verwerken zonder dat een computer nodig is. “Natuurlijk, de lay-out is onhandig en soms irritant, maar neem de tijd om eraan te wennen en je zult vrijwel zeker de vruchten plukken.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Panasonic S9 heeft indruk gemaakt op Chris: het is de eerste camera die hij altijd overal mee naartoe wil nemen. “De stijlvolle camerabody biedt solide prestaties. De camera ligt veel comfortabeler in de hand dan je denkt. En het allerbelangrijkste: voor sommigen zal het geweldige foto's opleveren als je het combineert met de juiste LUT's.”
De elektronische sluiter, waar Chris geen fan van is, heeft hem toch overtuigd, zelfs het geluid ervan is mooi. Ook de prijs is erg mooi. Maar zorgen zijn er ook: is hij weerbestendig genoeg? Is het ontbreken van een zoeker geen probleem? Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- PetaPixel (Chris Niccolls en Jordan Drake, video-review): Chris en Jordan bespreken de meest betaalbare optie voor fotografen en videografen die in de fullframe L-Mount willen stappen. “De body is ongelooflijk klein, maar beschikt toch over mooie specificaties. Er moesten echter offers worden gebracht en we waren bang dat het er misschien een paar te veel zouden zijn.” Chris en Jordan gaan de straten van Osaka en Kyoto in om erachter te komen of dit de juiste camera voor jou is.
Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S9
- Hoogwaardige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe sensor
- Excellente video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
- Voor content creators: geoptimaliseerd voor social media
- Hoge kwaliteit video's voor smartphones: MP4 Lite-opnameformaat aan boord
- Razendsnel scherp: hybride fasedetectie autofocus met uitstekende onderwerptracking
- Stabiel als een huis: Dual IS 2, Body IS en Active IS beeldstabilisatie
- Professionele video: Real Time LUT-functie met directe kleurstijlselectie in de camera
- Lumix Lab app: maak unieke LUT-kleurbestanden op je smartphone
- Compact en draagbaar: kleinste en lichtste fullframe Panasonic
- Perfecte composities: 3 inch free-angle touchscreen
- Smartphone ready: snelle gegevensoverdracht naar je phone
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
PetaPixel: YouTube-review van de Panasonic S9
Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic S9 door Chris Niccolls en Jordan Drake van PetaPixel (23:42 minuten). Ze bespreken de meest betaalbare optie voor fotografen en videografen die in de fullframe L-Mount willen stappen. “De body is ongelooflijk klein, maar beschikt toch over mooie specificaties. Er moesten echter offers worden gebracht.” Chris en Jordan gaan de straten van Osaka en Kyoto in om erachter te komen of dit de juiste camera voor jou is. Kijken!
Panasonic S9 op Cameranu.nl >>
Panasonic S9 op Cameraland.nl >>
Panasonic S9 op Kamera-express.nl >>
Alle Panasonic S-lenzen op een rij
Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Beste fullframe camera's voor beginners
Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste instap fullframers >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>