Opvolgers: Lumix S5D & S5 II
De Panasonic Lumix S5D is de opvolger van de Lumix S5. Kleine maar fijne upgrades maken deze hybride fullframer een ideale koop voor fotografen én videoliefhebbers. Daarnaast is er natuurlijk nog de andere opvolger: de high end Panasonic Lumix S5 II. Benieuwd?
Preview Lumix S5D >>
Review Lumix S5 II >>
Hybride camera voor content creators
Is dit de Panasonic waar iedere ‘content creator’ op heeft gewacht? De Panasonic Lumix S5 blinkt zowel uit in foto als in video. De ideale allround systeemcamera om mee op pad te gaan. En terug te komen met spectaculaire video’s voor je YouTube, Insta, Facebook. Maar ook met High Res-foto’s die je giga groot kunt afdrukken. En waar de details van afspatten.
Heerlijk compacte fullframer
Anders dan de grote broers Panasonic S1H, Panasonic S1 en Panasonic S1R is de Lumix S5 heerlijk compact uitgevoerd. Hij lijkt qua formaat veel meer op de opvolger van de Panasonic GH5, die een microfourthirds-sensor onder de motorkap heeft. Hij is zelfs nog iets compacter. Een prestatie van formaat voor een fullframe systeemcamera met uitmuntende specs voor zowel foto als video.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Perfecte beeldstabilisatie
Deze hybride fullframer is lekker compleet uitgerust. Zo heeft hij 5-assige beeldstabilisatie aan boord, waarmee je 5 stops winst boekt tegen trillingen. Met een compatibele lens biedt de Panasonic S5 zelfs tot 6.5 stops winst. Echt een camera om mee uit de hand te schieten dus, ook bij weinig licht.
Zonder low-pass-filter: extra scherp
De fullframe sensor telt ruim 24 megapixels, wat meer dan voldoende is voor superscherpe beelden, ook als je ze groot afdrukt. Wat hierbij helpt is het ontbreken van een low-pass-filter, waardoor de details zichtbaar toenemen.
High Res-modus: 96 megapixel
Maar deze S5 gaat nog een flinke stap verder: hij biedt een High Res-modus. Die combineert 8 opnames waarbij de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Op die manier schiet je fullframe-beelden in jpg en raw die 96 megapixels tellen. Die kun je zeer groot afdrukken, waarbij de allerfijnste details behouden blijven. Ideaal om landschapsfoto's en fine-art-foto’s te schieten vanaf statief.
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Serieuze videocamera
De Lumix S5 is net zo goed een video-camera als een fotocamera. Sterker nog: hij is nog een tikkeltje extra op video georiënteerd. Hij heeft veel features van de professionele Lumix S1H overgenomen. Echt een camera voor wie serieus vlogt dus, ook vanwege het naar alle kanten kantelbare touchscreen achterop. De S5 filmt intern op 4K 4:2:0 10-bit met 60 beelden per seconde. Op 4K 4:2:2 10-bit schiet hij met 30 beelden per seconde.
Boordevol video-features
Hij heeft een HDMI-poort om op een externe recorder je beelden in 4K/60p 4:2:2 10-bit op te nemen. In de hoogste resolutie schiet je maximaal 30 minuten achter elkaar. Wil je onbeperkt filmen? Dan kies je voor 4K op 30fps met een 8-bit kleurdiepte. De Lumix S5 beschikt bij video ook nog eens over HDR, V-Log en een dynamisch bereik van maar liefst 14 stops.
Slow motion & anamorphische video’s
Met de Panasonic S5 leg je schitterende, vloeiende slow motion-beelden vast. Maar daarnaast kun je ook quick motions opnemen: een versnelde video dus. Slow motions schiet je in Full HD tot maar liefst 180 beelden per seconde. Quick motions gaan in 4K tot 1 beeld per seconde. En de S5 heeft nog meer video-munitie. Je schiet zogeheten anamorphische video’s die je een echt cinema-gevoel geven.
Vernieuwde autofocus
Panasonic heeft de S5 uitgerust met een vernieuwde autofocus, die ogen, gezichten, mensen en dieren herkent. De AF is razendsnel en zeer precies, zo blijkt uit een eerste impressie van reviewsite DPReview.
Vari-angle touchscreen & OLED EVF
Achterop vind je een helder 3 inch vari-angle touchscreen van 1.8 megapixel. De OLED zoeker van 2.4 megapixels heeft een verversingssnelheid van 120Hz en geeft een vergroting van 0.74x.
Robuuste body
Mooi van de Panasonic S5 is verder dat hij robuust is uitgevoerd. De magnesium behuizing is bestand tegen spatwater en stof. Professioneel zijn de 2 sloten voor SD-geheugenkaarten. Eén daarvan is geschikt voor UHS-II, de ander voor UHS-I.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Panasonic S5
De Panasonic S5: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Panasonic S5
- Licht en compact maar toch capabel en robuust
- Allround foto/video-camera: uitstekende foto’s én video’s
- Hoge beeldkwaliteit: scherp, veel details en rijke kleuren
- High Res modus: beelden van 96 megapixel
- Professioneel dynamisch bereik van 14 stops
- Snelle en nauwkeurige autofocus
- Moeiteloos switchen tussen foto en video
- Zeer lange 4K-videoduur
- Hoogwaardige video-resoluties als 4K/60p 4:2:0 10-bits
- 6K Photo-functie
- Helder en gedetailleerd kantel- en draaibaar touchscreen
- Heldere en vloeiende elektronische zoeker
- Uitstekende beeldstabilisatie: tot 6.5 stops winst
- Zeer snel: vlotte inschakeltijd, menunavigatie en autofocus
- Gebruiksvriendelijk: zeer intuïtief te bedienen
- Prima ergonomie: fijne grip en solide ‘Tonka-gevoel’
- Stevig gebouwd, weerbestendig
Zwakke punten van de Panasonic S5
- Autofocus: niet de beste in zijn klasse
- Veel bedieningselementen maakt het druk
- Elektronische zoeker: gemiddelde resolutie
- Kwetsbare micro-HDMI-poort
- Trage burst
Awards voor de Panasonic S5
- DPReview: Silver Award
- Zoom.nl: Goud Award
- Digifoto Pro: Goud Award
Fototijdschrift Digifoto over de Panasonic S5
“Fotograferen en filmen is een feest”, kopt reviewer Christel de Wolff van fototijdschrift Digifoto (oktobernummer 2020). Dit broertje van de Lumix S1 en S1R heeft veel van z’n zwaardere gezinsleden overgenomen. Maar niet het formaat: hij is lichter én compacter. En dat merkte Christel in de praktijk.
Pionier in hybride camera’s
Dat Panasonic pionier is op het gebied van hybride foto/video-camera’s zie je terug in de Lumix S5: hij neemt fantastische foto’s, maar je kunt er ook uitstekend mee filmen. En hij switcht moeiteloos tussen die twee dankzij een grote rode opnameknop. En anders dan veel concurrenten: met de S5 kun je langdurig in hoge kwaliteit video schieten.
Heel veel features
Panasonic-camera’s staan erom bekend dat ze een ruim bemeten pakket aan features aan boord hebben. Dat geldt ook voor de S5. Hij filmt in veel hoogwaardige resoluties, zoals 4K/60p 4:2:0 10-bits. En er zitten nogal wat filmmodi op, zoals 4:3 Anamorphic, Slow & Quick Motion en 4K HDR. Dankzij de 6K Photo-functie leg je 30 frames per seconde vast en kies je uit al die 18 megapixel beelden razendsnel het beste moment.
Zeer gebruiksvriendelijk
In de praktijk is de S5 volgens Christel vooral ook een heel gebruiksvriendelijke camera, die intuïtief te bedienen is. Hij is weliswaar compact, maar de knoppen zijn niet te klein of te dicht op elkaar. Robuust is hij ook al, en hij heeft een helder en gedetailleerd kantel- en draaibaar touchscreen. Een uitkomst bij fotograferen en vooral ook filmen uit lastige hoeken. Helder is ook de zoeker, die vloeiende beelden voorschotelt.
Dynamisch bereik: 14 stops
Het dynamisch bereik van de S5 is uitstekend: 14 stops, vergelijkbaar met professionele camera’s. Dat merkte Christel in de praktijk ook, bij het fotograferen met fel tegenlicht en grote verschillen in de lichte en de donkere delen. De Lumix S5 kan dat allemaal prima aan.
Beeldstabilisatie: 6.5 stops
Hij heeft nog meer voordelen. Zo is er 5-assige beeldstabilisatie aan boord, die trillingen in je beelden voorkomt. Met een S-serie-lens biedt die stabilisatie tot liefst 6.5 stops winst. En de autofocus is ook al snel en nauwkeurig.
Goud Award
Kortom: een uitstekende compacte fullframe systeemcamera om mee te fotograferen én te filmen. “De foto’s die uit de camera komen rollen zijn stuk voor stuk van fantastische kwaliteit. De autofocus laat je niet in de steek, dankzij de ondersteuning van artificiële intelligentie.” Eindoordeel: Goud Award.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Fototijdschrift Zoom.nl over de Panasonic S5
De Lumix S5 is een van de uitstekende instapsysteemcamera’s die de laatste maanden als paddenstoelen uit de grond schieten, aldus reviewer Japer van Bladel van fototijdschrift Zoom.nl (novembernummer 2020). Dit is volgens hem “een waardige uitbreiding van het S-systeem”.
Allrounder voor foto en video
Anders dan grote broers S1 en S1R is dit echt een veel kleinere en lichtere camera. Toch lijkt hij op de andere S-camera’s, en heeft hij ook “de fijne grip en het solide ‘Tonka-gevoel’”. Het is ook een indrukwekkende camera, waarbij de sensor van de S1 wordt gecombineerd met veel videospecs van de SH1. En dat maakt hem tot een “complete allrounder op zowel foto- als videovlak”.
Stoere, degelijke camera
Dit is volgens Jasper een stoere en degelijke camera, met een prima ergonomie waardoor hij al snel vertrouwd aanvoelt. Verschillen met de S1 zitten in het ontbreken van een aantal specs, maar ook in de toevoeging van het handige display achterop dat kan draaien en kantelen.
Scherpe beelden vol details
De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau, met scherpe, detailrijke beelden en een uitstekend dynamisch bereik. De videoprestaties zijn uitgebreid en daarbij is interessant dat de autofocus is verbeterd: sneller en trefzekerder.
Goud Award
De S5 is kortom een indrukwekkende camera, waarbij de geest van de S-serie in een veel kleinere body is neergedaald met een uitstekende sensor. Een echte allrounder voor video en foto en daarmee een serieuze concurrent voor andere fullframers. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 7.9.
Concurrenten: Canon R6 en Sony A7C
In ditzelfde nummer van Zoom.nl staan reviews van de Canon EOS R6 (Diamant Award met 8.4) en de Sony A7C (Diamant Award met 8.2). Interessant nummer dus als je een keuze moet maken.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Focus Magazine over de Panasonic S5
De Lumix S5 is goedkoper en compacter dan de Lumix S1. Daarmee is het een veelzijdig en betaalbaar alternatief, aldus Erik Derycke in Focus Magazine (novembernummer 2020).
High Res modus: 96 megapixel
Ondanks z’n compactheid deelt de S5 veel technologie met de S1, waaronder de 24 megapixel fullframe sensor en de ingebouwde beeldstabilisatie die samenwerkt met de stabilisatie in de S-lenzen. Die IBIS maakt ook de High Res modus mogelijk, waarmee je shots van 96 megapixel uit de sensor tovert. En dat alles in een stof- en spatwaterdichte body. Hij heeft twee kaartslots aan boord, en een accu waarmee Erik 480 opnames schoot op één lading.
Uitstekende bediening
De S5 is ruim uitgerust met bedieningselementen, waaronder een grote rode filmknop, een joystick, twee instelwielen en knoppen die directe toegang bieden tot witbalans, ISO en belichtingscompensatie. “Wie graag de controle houdt over hoe een camera werkt, kan zich niet meer wensen.”
Sterk in video
Net als de andere S-camera’s is ook de S5 sterk in video. Je filmt tot 4K 60p/50p 4:2:0 10-bit, en er is een volledig V-Log profiel met een dynamisch bereik van 14 stops. Mooi zijn ook de bekende 6K en 4K Photo-functies van Panasonic, waarmee je uit een video ook foto’s kunt plukken, of achteraf de scherptediepte kunt bepalen.
Beeldkwaliteit: veel detail, rijke kleuren
De S5 schiet opnames met veel detail en rijke kleuren, aldus Erik. Ruisvrije opnames tot ISO 6400 zijn goed mogelijk. Bij hogere ISO’s zie je luminantieruis, maar zelfs bij ISO 25.600 en 51.200 is de veel storender kleurruis afwezig. In raw-bestanden kun je veel details uit de schaduwen oplichten zonder dat je er ruis voor terugkrijgt.
Mooie tijden
Het zijn kortom mooie tijden voor wie een compacte fullframe systeemcamera zoekt. Je kunt kiezen uit de Canon EOS R6, de Nikon Z5 en de Sony A7C. En nu concurreert deze Lumix S5 dus mee. Volgens Erik biedt hij “zeer goede beeldkwaliteit, indrukwekkende videomogelijkheden en de typische Panasonic- extra’s zoals 6K Photo.” Eindoordeel: het cijfer 8.5.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Chip Fotomagazine over de Panasonic S5
Stel je wilt instappen in een fullframe systeemcamera, welke is dan het beste? Om de keuze te vergemakkelijken vergelijkt Chip Magazine (februarinummer 2021) twee modellen met elkaar: de Panasonic S5 en de Sony A7C. Welke presteert het beste?
Handzaam, licht en krachtig
Er zijn veel instapmodellen op de markt voor fullframe systeemcamera’s. Ze zijn vaak handzaam, licht en krachtig. Dat geldt ook voor de Sony en de Panasonic. De Sony is zo compact dat je niet verwacht een fullframe camera in handen te hebben. Maar mooi is dat niet voor iedereen: hij is zo klein dat niet iedereen alle vingers van de rechterhand goed kwijt kan. Iets om rekening mee te houden als jij groot behand bent. De Panasonic is ook lekker slank, maar toch is de Sony ‘winnaar’ in handzaamheid en gewicht.
Bedieningsgemak, EVF en display
Op bedieningsgemak wint de Panasonic, omdat je het menu kunt bedienen via het touchscreen. Ook heeft de camera een betere knoppen/wielen-lay-out. Technisch zijn beide modellen aan elkaar gewaagd. Dat geldt voor de uitstekende sensor, en voor de 5-assige beeldstabilisatie. Wel is de zoeker van de Panasonic een flinke slag beter. Ook de resolutie van het display ligt bij de Panasonic hoger.
Autofocus en beeldkwaliteit
De autofocus is ook een belangrijk punt bij camera’s. Hier zijn beide camera’s weer tegen elkaar opgewassen, waarbij de Sony net iets beter scoort, aldus Chip: sneller met uitstekende ogen-AF en vloeiende real-time tracking. Op beeldkwaliteit scoren beide camera’s vergelijkbaar hoog.
Foto/video-features
Dan de foto/video-features. De Panasonic heeft een “zeer compleet pakket aan snelheid en flexibiliteit”. De Sony vertrouwt volgens Chip “op slimme afzonderlijke features en bewezen technieken”. Beide camera’s hebben hun sterke punten. Zo schiet de Sony snellere burst, maar heeft de Panasonic een grotere buffer en 4K/6K-fotomodi. De Panasonic is net wat beter in video-kwaliteit en -features, hoewel de Sony ook hier z’n sterke punten heeft.
And the winner is...
Mooi is dat Chip iets meeneemt in de beoordeling wat vaak vergeten wordt: het objectieven-arsenaal. Hier kan de Panasonic niet tippen aan wat Sony te bieden heeft met ruim 200 geschikte objectieven tegenover 30 voor de Panasonic. Maar het zijn allebei “indrukwekkende camera’s” die waar voor hun geld bieden. De Panasonic verslaat de Sony op punten: 92/100 tegenover 88/100.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
DPReview over de Panasonic S5
Wie geïntrigeerd is door de fullframe camera's van Panasonic, maar niet het gewicht wil torsen van de Lumix S1/R/H vindt veel van z’n gading in de Panasonic Lumix S5, aldus Dale Baskin, Carey Rose, Jeff Keller van DPReview. Volgens hen is dit een hybride foto/video-camera zoals de S1, maar dan in een veel draagbaarder pakket.
Zeer degelijke camera
Deze Panasonic is zeer degelijk gebouwd, weerbestendig, goed ontworpen en zit boordevol functies voor fotografen die ook een sterke interesse hebben in video. Hij voelt net zo solide als z’n grote broers. Wel maakt de plaatsing van de bedieningselementen het een beetje druk aan de achterkant. De resolutie van de elektronische zoeker is gemiddeld en de camera biedt alleen een micro-HDMI-poort, die kwetsbaarder is dan een poort op volledige grootte.
Zeer snelle camera
De Lumix S5 is een zeer snelle camera: hij reageert vlot tijdens het inschakelen, menunavigatie en scherpstelling. Minder snel is de burst, met een trage 5fps bij continue autofocus.
Autofocus: beter maar niet perfect
Wat autofocus betreft heeft Panasonic stappen gezet. Zo is de detectie van gezicht/ogen/hoofd/lichaam responsief en nauwkeurig. Ook volgt hij onderwerpen goed, maar de autofocus is niet de beste in zijn klasse. Het probleem van het ‘fladderen’ van de autofocus is wel minder, maar niet helemaal verholpen.
Uitstekende beeldkwaliteit
Beeldkwaliteit is uitstekend en passend bij zijn klasse. De S5 legt veel details vast in de RAW-bestanden, ook bij hoge ISO’s. Wel is er iets meer moiré dan bij sommige concurrenten. Jpeg's hebben aangename kleuren en de ruisonderdrukking is indrukwekkend bij hoge gevoeligheden. De S5 is de enige camera in deze klasse met een multi-shot-modus. Daarmee maak je in de camera zeer gedetailleerde RAW’s en jpeg’s met effectieve bewegingscorrectie.
Silver Award met een score van 88%
Ook in video staat de S5 z’n mannetje. Aan boord is een eindeloze reeks video-tools, te veel om op te noemen. Daardoor is het echt een camera voor fotografen met een sterke interesse in video. Het belangrijkste probleem zit hem in de autofocus, voor video en foto, hoewel die wel verbeterd is. Ondanks dat minpunt heeft de S5 indruk gemaakt op de reviewers en ontvangt hij de Silver Award met een score van 88%.
Belangrijkste concurrenten
Belangrijkste concurrenten zijn de Nikon Z6 II, de Canon EOS R6 en de Sony Z7 III. De Nikon heeft superieure autofocus, snellere bursts en een betere zoeker, de Panasonic is beter in video. Sterkere punten van de Canon: ergonomie, zoeker, bursts, autofocus, beeldstabilisatie en video, hoewel die laatste soms kampt met ‘rolling shutter’; hij is veel duurder. De Sony is ouder, maar heeft een betere beeldkwaliteit, een enorm sterke accu en een grotere lenzen-arsenaal. De S5 is ergonomisch sterker, heeft een betere LCD, betere video en betere bouwkwaliteit.
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Panasonic S5
- Focus Magazine (Bas de Meijer, praktijktest, juninummer 2021): Focus Magazine is dol op de Panasonic Lumix S5. Ze hebben niet alleen een uitgebreid review aan de camera gewijd (zie hierboven), in het juninummer 2021 pakken ze opnieuw uit met een praktijktest, voorzien van veel foto’s. Volgens reviewer en fotograaf Bas de Meijer is de Panasonic S5 een mooie aanvulling op de bestaande reeks fullframe systeemcamera’s.
De Lumix S5 is weliswaar lager ingeschaald dan de S1-serie van Panasonic, maar toch doet de S5 nauwelijks voor de professionele serie onder. “De beeldkwaliteit is heel goed, de camera is prettig te bedienen en schiet nergens echt tekort.”
Om de camera helemaal te doorgronden moet je volgens Bas wel tijd investeren. Doe je dat, dan kun je deze fullframer ook breed inzetten: voor fotografie én voor filmopnames, voor hobby- én voor professionele fotografie. “Dat alles [zit] in een mooi compacte en toch stevige behuizing. Waar de S1-serie meeer in een nich zit, is de S5 een fijne allemansvriend.”
- Techradar.com (Amy Davies, full review): Panasonic heeft volgens Amy duidelijk zijn lessen geleerd van de kritiek op zijn fullframe systeemcamera’s S1 en S1R. Die zijn een stuk zwaarder en groter dan de concurrenten van Sony, Nikon en Canon. De Panasonic S5 combineert een fullframe sensor met een kleine body met een uitstekende ergonomie. De body is zelfs lichter dan Panasonics GH5, een camera met een microfourthirds sensor.
Het resultaat is een camera die een breed scala aan videomakers zal aanspreken. Aan boord is een groot aantal videospecificaties. Ook in fotografie is hij er goed, met geweldige beeldkwaliteit. Ook de langzame autofocus van de S1 en S1R zijn met succes aangepakt door Panasonic, hoewel sommige concurrenten een nog geavanceerdere en snellere autofocus hebben. Kortom: een fantastische hybride camera die Amy van harte aanbeveelt. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De specificaties, de afmetingen en de prijs van de Panasonic S5: ze zijn volgens Angela allemaal erg aanlokkelijk. Deze Lumix S5 biedt wat velen hadden gehoopt te vinden in de S1 en S1H, een fullframe versie van de GH5.
Panasonic is ook echt teruggegaan naar de tekentafel voor het autofocussysteem. En dat levert resultaten op, hoewel je niet moet verwachten dat de autofocus van deze Panasonic overeenkomt met de snelheid en nauwkeurigheid van de nieuwste AF-systemen van Sony en Canon.
Kortom: de Panasonic S5 is een uitstekende allrounder die in gelijke mate geschikt is voor fotografie en videografie. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Lumix S5 is in veel opzichten de meest aantrekkelijke fullframe camera van Panasonic, vooral als je regelmatig een foto's én video's schiet. Grote broer S1 is weliswaar ook een allrounder, maar is nooit echt gewaardeerd door de doelgroep. Daarvoor is hij te groot en te zwaar, werkt de autofocus te traag en is hij te duur.
De Panasonic S5 neemt met succes alle problemen weg en voegt daar nog mooie nieuwe features aan toe. Het is eigenlijk een fullframe GH5 of een mini-S1H. Hij is nog kleiner en lichter dan de GH5, terwijl hij de meeste kernspecificaties van de veel duurdere S1H biedt. Daarmee is de Lumix S5 de camera die de S1 had moeten zijn.
De S5 heeft een veel hogere prijs/kwaliteit-verhouding dan de S1. Vooral omdat de S5 zijn grotere broer in veel opzichten overtreft, met een beter videosysteem, een volledig gearticuleerd scherm, een meer zelfverzekerde autofocus, een veel lichtere en compactere body en een geweldige kitlens.
Toch heeft ook de S5 – net als elke camera – een aantal minpunten. Dit zijn de trage burst van 5 fps, de enigszins gedateerde zoeker, de micro-HDMI-poort en het autofocussysteem dat weliswaar sterk verbeterd is, maar nog steeds niet zo goed als de fasedetectie-AF van de concurrentie.
Al met al is de Panasonic S5 een aantrekkelijke middenklasser die in kwaliteit fors boven zijn gewicht en prijskaartje uitsteekt. Hij kan goed concurreren met camera’s als de Sony A7 III, Canon EOS R en Nikon Z6. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.co.uk (Micheal Topham, full review): Met de Lumix S5 trekt Panasonic volgens Michael verschillende soorten gebruikers aan: gepassioneerde fotografen die verlangen naar een fijne beeldkwaliteit van een fullframe sensor gecombineerd met een goede ergonomische bediening, én videografen die op zoek zijn naar videoprestaties van bioscoopkwaliteit met zeer effectieve interne stabilisatie, 4K 4:2:2 10-bits HDMI-output en een voorgeïnstalleerde V-Log.
De S5 als fotocamera heeft veel voordelen. Zo is de beeldkwaliteit uitstekend. Hij heeft ook een gebruiksvriendelijke modus voor beelden met hoge resolutie. En de 20-60mm kitlens is briljant en veel meer dan een kitlens.
De knoppen-layout van de S5 is goed doordacht, en het DFD-autofocussysteem is verbeterd. Toch heeft de S5 soms nog moeite om scherp te stellen bij weinig licht. Daar scoren de rivalen met fasedetectie-autofocus nog steeds beter. Ook voor actiefotografen is het goed om te beseffen dat de S5 minder snel schiet dan de Sony A7 III of Nikon Z6.
Panasonic heeft een belangrijke stap gezet met de veel kleinere en compactere behuizing, en ook met de bediening. De S5 ligt qua grootte veel dichter bij zijn rivalen, en biedt voor DSLR-fotografen die willen overstappen naar een systeemcamera de gewichtsbesparing waarnaar zij op zoek zijn.
Kortom: de Lumix S5 is een goed alternatief voor de andere fullframe spiegelloze camera's die rond dit prijskaartje op de markt zijn. Mooi is ook dat er een groeiend assortiment lenzen met L-vatting beschikbaar is, niet alleen van Panasonic, maar ook van Leica en Sigma. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Engadget.com (Steve Dent, full review): De Lumix S5 is volgens Steve Panasonics antwoord op de Canon EOS R6 die recent gepresenteerd werd. Dit is volgens hem de beste videocamera in zijn prijsklasse. Hij is kleiner en betaalbaarder dan de Lumix S1, maar levert betere videofuncties.
De features behelzen een uitklapbaar display, 5-assige ingebouwde stabilisatie en 10-bits 4K-opnamen met maximaal 60fps. De autofocus is sneller en nauwkeuriger dan die van de S1, maar niet zo goed als de systemen van Sony en Canon voor video.
Minpunten zijn er ook. Zo is de elektronische zoeker niet van de hoogste kwaliteit. En hij levert weliswaar scherpe en kleurechte foto's op. Maar vanwege de lage burst-snelheden zal hij niet de favoriet van actiefotografen zijn.
Tel je alle functies bij elkaar op, dan is de S5 een indrukwekkende hybride video- en vlogcamera. Het is de beste camera die je kunt krijgen voor rond 2.000 euro. Wil je een nog betere camera, dan moet je nog flink dieper in de buidel tasten.
- Digitalcameraworld.com (Jon Devo, full review): De Lumix S5 heeft volgens Jon weliswaar een compact formaat, maar schijn bedriegt: hij deelt de indrukwekkende 24 megapixel CMOS-sensor met de Lumix S1. De beeldkwaliteit is werkelijk verbluffend. En dan heeft hij ook nog verbeterde autofocus in huis.
De Panasonic S5 heeft nog meer te bieden. Zoals een robuuste weerbestendige behuizing en tot 6.5 stops beeldstabilisatie met compatibele lenzen. De meest opvallende kenmerken van deze camera zijn het toonaangevende dynamische bereik, de uitstekende 4K-video prestaties, en de 96 megapixel hoge resolutie-modus.
Het dynamisch bereik is even goed als dat van camera’s waar je 1.000 euro meer voor moet neertellen. De Lumix S5 heeft veel functies van de duurdere en grotere Lumix S1 overgenomen. En hij overtreft deze camera nog doordat hij óók functies heeft geleend van de videogeoriënteerde Lumix S1H.
Dit is een hybride foto/video-camera die in zijn categorie erg moeilijk te verslaan is. Het is de meest aantrekkelijke camera van rond de 2.000 euro voor hybride fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Digitaltrends.com (Daven Mathies, full review): De S5 is precies de camera die Panasonic nodig had: het boort een geheel nieuwe doelgroep aan. Fotografen die tot nog toe niet enthousiast werden van de S1, S1H en S1R vanwege de hoge prijs in combinatie met de grootte.
Daven is de S5 tijdens het testen steeds meer gaan waarderen. Zelfs met de onvolmaakte autofocus en zoeker met lage resolutie is dit volgens hem een echte camera voor liefhebbers. Hij ligt heerlijk in de hand en de bediening is ergonomisch en functioneel. Het is een soort ‘miniatuurwerkpaard’ en hij kan gelijke tred met zijn grotere, duurdere broers.
De grote concurrenten voor fotografen zijn in dit prijssegment de Sony A7 III en Nikon Z6. Die bieden autofocus met fasedetectie en snellere continu-opnamen. Maar geen van beide is opgewassen tegen de videokwaliteit van de S5. Kortom: de Lumix S5 is een prima hybride camera voor een eerlijke prijs. Eindoordeel: Aanbevolen met 4 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Lumix S5 is volgens Gordon een zeer aantrekkelijke fullframe systeemcamera uit de middenklasse. Dankzij deze camera krijgt eindelijk het Lumix S-systeem en de L-mount de aandacht die ze verdienen.
De S5 heeft een concurrerende prijs van rond 2.000 euro. Daarvoor krijg je een fullframe camera met 24 megapixel die zeer schone beelden levert. Met de High Res-modus kun je de details in je beelden een flinke boost geven. Ook de videospecs liegen er niet om: 4K tot 60p in 10 bit met functies die professionele videografen zullen bekoren. Daarnaast krijg je ook nog degelijke ingebouwde stabilisatie, dubbele kaartsleuven, slimme 6K-fotomodi en een volledig gearticuleerd touchscreen.
Dat alles zit verpakt in een weerbestendige behuizing die veel compacter is dan de eerste drie Lumix S-modellen. Sommige concurrenten schieten sneller met continue autofocus of bieden meer gedetailleerde zoekers. Sony en Canon blijven onverslaanbaar voor autofocus tijdens video. Maar de algehele prestaties van de S5 zijn volgens Gordon moeilijk te verslaan voor deze prijs. Of je het nu een mini S1H of een fullframe GH5 noemt: met de Lumix S5 krijg je veel camera voor deze prijs. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Newsshooter.com (professioneel videograaf Matthew Allard, full review): De Panasonic S5 is volgens Matthew een zeer capabele camera, zeker als je hem vergelijkt met de directe concurrentie. Toch is de camera verre van perfect. Hij heeft net als elke andere camera zijn gebreken.
Mooi aan de camera zijn de compacte vorm, de uitstekende bouwkwaliteit en de hoeveelheid nuttige functies die de S5 te bieden heeft. De autofocus is veel beter dan die van andere S-camera’s. Nog steeds niet perfect, maar zeker goed bruikbaar.
Grootste minpunten van de Panasonic S5 zijn het ‘native’ lensaanbod dat niet heel uitgebreid is en de autofocusprestaties. Toch is het een prima camera met een goede beeldkwaliteit. Je kunt weliswaar niet opnemen in resoluties boven 4K, en je hebt geen onbeperkte opnametijden zoals bij grote broer S1H, maar het is echt een zeer capabele camera in deze prijsklasse.
De grote concurrenten zijn Sony en Canon. Fotografen die daarin hebben geïnvesteerd, zullen niet zo snel overstag gaan voor de Panasonic S5. Temeer omdat Sony en Canon uitstekende autofocussystemen hebben. Sony heeft een veel groter lenzenaanbod, en Canon heeft nog niet veel RF-lenzen, maar met adapter kun je er eindeloos veel EF-lenzen op zetten.
Met een verkoopprijs onder de 2.000 euro spreekt de S5 een groot aantal fotografen aan die een kleine hybride systeemcamera willen met een goede mix van foto- en videoprestaties. Vooral met dit laatste troeft de S5 de concurrentie af.
Als je naar de videospecs kijkt, zoals de mogelijkheid om intern UHD op te nemen in 4:2:2 10-bits met maximaal 29,98p intern, dan is de S5 veel aantrekkelijker dan de Canon EOS R, Sony a7 III of Nikon Z6. Maar Panasonic moet nu hard gaan investeren in z’n lenzenassortiment.
- Dpreview.com (first impressions): De Panasonic S1 en S1R zijn indrukwekkende camera’s, maar hun grote formaat viel volgens DPReview niet bij iedereen in de smaak. En Panasonic had nog geen compacte fullframer van rond de 2000 euro om te concurreren met camera’s als de Sony A7 III en Nikon Z6. En dat is een gemis, want rond die prijs zoeken veel enthousiaste fotografen/videografen naar compacte camera’s met een ‘bootlading’ aan functies.
En dus komt de Lumix S5 om dat gat te vullen. Panasonic komt hiermee in één klap op de fullframe markt van betaalbare camera’s. Het is een “capabel, compact model dat uitblinkt in zowel foto's als video, iets dat een full-frame GH5 benadert met langdurige opnamemogelijkheden”.
Volgens de reviewer biedt de S5 “een uitstekende balans tussen foto's en video”. Dit is een solide fotocamera met creatieve tools voor fotografen. Zo zit er speciale modus op voor nachtelijke sterrenfotografie. Ook de High Res-modus zal bij velen in de smaak vallen.
Maar er is meer dan fotografie, veel meer. Deze high-end Panasonic biedt ook geweldige video. Je krijgt ontzettend veel functies van de duurdere S1H voor een veel vriendelijker prijskaartje. Uiteraard biedt de S1H nog wat extra features, maar die zullen vooral de profs behagen.
Panasonic heeft tot nog toe aardig wat kritiek gehad op z’n Depth from Defocus autofocussysteem. Panasonic blijft dit systeem verbeteren, en dat is ook te merken aan de S5 bij fotografie. Of dit ook voor video geldt is nog de vraag. Is de concurrentie op dit punt toch beter? De volledige review moet dit uitwijzen.
De S5 is volgens de reviewer misschien wel de meest veelzijdige camera van Panasonic. Het is een echte alleskunner, ontworpen om aan behoeften van velen te voldoen: fotografen, videografen of mensen die dit combineren. Hij zal zeker niet op alle gebieden het beste presteren, maar wel op heel veel gebieden uitstekend en concurrerend. De S5 heeft het potentieel om voor veel mensen de juiste camera te zijn.
- Cined.com (review, by Johnnie Behiri): Deze camera zou wel eens de belangrijkste Lumix L-Mount camera kunnen zijn die Panasonic tot nog toe heeft uitgebracht. De S5 is in staat om de motor van de Lumix-camera vooruit te drijven, omdat hij goede prestaties biedt tegen een aantrekkelijke prijs, vooral in combinatie met de 20-60 mm kitlens.
En last but not least: de S5 is een camera die je echt plezier geeft in filmen. Johnnie heeft er een geweldige tijd mee gehad. “De grootte is perfect (voor mij) en de algehele bruikbaarheid is gewoon leuk en prettig.”
- Klantreview op Cameranu.nl: “Precies de goede grootte, gewicht en plaatsing van alle knoppen. Gekocht om (met adapter) Leica M-lenzen te gebruiken. Dat werkt goed (18 en 24mm met een beetje beperking), je kunt erg goed scherpstellen met handbediende lenzen. Perfecte stabilisatie van het beeld. Ligt geweldig goed in de hand. Mooie monitor. 20-60 biedt voor de prijs veel goeds, twijfels over de duurzaamheid, bijna helemaal van plastic.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Fijne degelijke camera met een geweldige sensor. De S5 heeft fijne knoppen, een goede zoeker, een geweldige sensor en beeldstabilisatie. Als je wilt kun je de camera helemaal naar je hand zetten, inclusief bijv. de draairichting van de instelwielen. Ik gebruik de S5 vooral als heerlijke fotomachine.” Bekijk alle reviews van kopers >>
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S5
- Extra scherp: fullframe 24 megapixel sensor zonder low-pass-filter
- Beeldkwaliteit: High Res-modus van 96 megapixel
- Tegen trillende handen: beeldstabilisatie tot 6.5 stops
- Professionele video: 4K-video met 60fps
- Snel & nauwkeurig: vernieuwde autofocus
- Toplenzen: uitgerust met L-mount voor de beste objectieven
- Lichtgevoelig: ISO 100-51.200 uitbreidbaar naar 50-204.800
- Handig: Micro-HDMI-aansluiting
- Snelle schieter: burst van 7 beelden per seconde
- Goed verbonden: wifi en bluetooth
- Handig: aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon
- Opladen & stroom: USB Type C-poort
Panasonic S5 op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>
Alle Panasonic S-lenzen op een rij
Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Beste fullframe camera's voor beginners
Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste instap fullframers >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>