Panasonic S5: fullframe systeemcamera voor foto én video

Panasonic heeft de Lumix S5 gelanceerd: een fullframe systeemcamera die uitblinkt in foto én video. Deze compacte allrounder heeft 5-assige beeldstabilisatie aan boord. Je schiet er bijzonder vloeiende 4K-video mee met 60fps. Voor foto’s heeft hij een High Res-modus waarmee je gedetailleerde beelden schiet van 96 megapixel. “Beste camera die je kunt krijgen voor rond 2.000 euro.” Alle belangrijk reviews!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 7 | Video: 4K/30fps en 4K/60fps met crop | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 721gr | Release datum: half september 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.299 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

Highlights Panasonic Lumix S5

 • Extra scherp: fullframe 24 megapixel sensor zonder low-pass-filter
 • Beeldkwaliteit: High Res-modus van 96 megapixel
 • Tegen trillende handen: beeldstabilisatie tot 6.5 stops
 • Professionele video: 4K-video met 60fps
 • Snel & nauwkeurig: vernieuwde autofocus

Panasonic S5 Hybride camera voor content creators

Is dit de Panasonic waar iedere ‘content creator’ op heeft gewacht? De Panasonic Lumix S5 blinkt zowel uit in foto als in video. De ideale allround systeemcamera om mee op pad te gaan. En terug te komen met spectaculaire video’s voor je YouTube, Insta, Facebook. Maar ook met High Res-foto’s die je giga groot kunt afdrukken. En waar de details van afspatten.

Heerlijk compacte fullframer

Anders dan de grote broers Panasonic S1H Panasonic S1 en Panasonic S1R is de Lumix S5 heerlijk compact uitgevoerd. Hij lijkt qua formaat veel meer op de opvolger van de Panasonic GH5, die een microfourthirds-sensor onder de motorkap heeft. Hij is zelfs nog iets compacter. Een prestatie van formaat voor een fullframe systeemcamera met uitmuntende specs voor zowel foto als video.

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

Panasonic S5Perfecte beeldstabilisatie

Deze hybride fullframer is lekker compleet uitgerust. Zo heeft hij 5-assige beeldstabilisatie aan boord, waarmee je 5 stops winst boekt tegen trillingen. Met een compatibele lens biedt de Panasonic S5 zelfs tot 6.5 stops winst. Echt een camera om mee uit de hand te schieten dus, ook bij weinig licht.

Zonder low-pass-filter: extra scherp

De fullframe sensor telt ruim 24 megapixels, wat meer dan voldoende is voor superscherpe beelden, ook als je ze groot afdrukt. Wat hierbij helpt is het ontbreken van een low-pass-filter, waardoor de details zichtbaar toenemen.

High Res-modus: 96 megapixel

Maar deze S5 gaat nog een flinke stap verder: hij biedt een High Res-modus. Die combineert 8 opnames waarbij de sensorpositie steeds een halve pixel verplaatst. Op die manier schiet je fullframe-beelden in jpg en raw die 96 megapixels tellen. Die kun je zeer groot afdrukken, waarbij de allerfijnste details behouden blijven. Ideaal om landschapsfoto's en fine-art-foto’s te schieten vanaf statief.

Panasonic S5Serieuze videocamera

De Lumix S5 is net zo goed een video-camera als een fotocamera. Sterker nog: hij is nog een tikkeltje extra op video georiënteerd. Hij heeft veel features van de professionele Lumix S1H overgenomen. Echt een camera voor wie serieus vlogt dus, ook vanwege het naar alle kanten kantelbare touchscreen achterop. De S5 filmt intern op 4K 4:2:0 10-bit met 60 beelden per seconde. Op 4K 4:2:2 10-bit schiet hij met 30 beelden per seconde.

Boordevol video-features

Hij heeft een HDMI-poort om op een externe recorder je beelden in 4K/60p 4:2:2 10-bit op te nemen. In de hoogste resolutie schiet je maximaal 30 minuten achter elkaar. Wil je onbeperkt filmen? Dan kies je voor 4K op 30fps met een 8-bit kleurdiepte. De Lumix S5 beschikt bij video ook nog eens over HDR, V-Log en een dynamisch bereik van maar liefst 14 stops.

Slow motion & anamorphische video’s

Met de Panasonic S5 leg je schitterende, vloeiende slow motion-beelden vast. Maar daarnaast kun je ook quick motions opnemen: een versnelde video dus. Slow motions schiet je in Full HD tot maar liefst 180 beelden per seconde. Quick motions gaan in 4K tot 1 beeld per seconde. En de S5 heeft nog meer video-munitie. Je schiet zogeheten anamorphische video’s die je een echt cinema-gevoel geven.

Panasonic S5Vernieuwde autofocus

Panasonic heeft de S5 uitgerust met een vernieuwde autofocus, die ogen, gezichten, mensen en dieren herkent. De AF is razendsnel en zeer precies, zo blijkt uit een eerste impressie van reviewsite DPReview.

Vari-angle touchscreen & OLED EVF

Achterop vind je een helder 3 inch vari-angle touchscreen van 1.8 megapixel. De OLED zoeker van 2.4 megapixels heeft een verversingssnelheid van 120Hz en geeft een vergroting van 0.74x.

Robuuste body

Mooi van de Panasonic S5 is verder dat hij robuust is uitgevoerd. De magnesium behuizing is bestand tegen spatwater en stof. Professioneel zijn de 2 sloten voor SD-geheugenkaarten. Eén daarvan is geschikt voor UHS-II, de ander voor UHS-I.

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

Panasonic S5Professionele reviewers over de Panasonic S5

De Panasonic S5: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De Lumix S5 is volgens Steve Panasonics antwoord op de Canon EOS R6 die recent gepresenteerd werd. Dit is volgens hem de beste videocamera in zijn prijsklasse. Hij is kleiner en betaalbaarder dan de Lumix S1, maar levert betere videofuncties.
  De features behelzen een uitklapbaar display, 5-assige ingebouwde stabilisatie en 10-bits 4K-opnamen met maximaal 60fps. De autofocus is sneller en nauwkeuriger dan die van de S1, maar niet zo goed als de systemen van Sony en Canon voor video.
  Minpunten zijn er ook. Zo is de elektronische zoeker niet van de hoogste kwaliteit. En hij levert weliswaar scherpe en kleurechte foto's op. Maar vanwege de lage burst-snelheden zal hij niet de favoriet van actiefotografen zijn.
  Tel je alle functies bij elkaar op, dan is de S5 een indrukwekkende hybride video- en vlogcamera. Het is de beste camera die je kunt krijgen voor rond 2.000 euro. Wil je een nog betere camera, dan moet je nog flink dieper in de buidel tasten.
 • Digitalcameraworld.com (Jon Devo, full review): De Lumix S5 heeft volgens Jon weliswaar een compact formaat, maar schijn bedriegt: hij deelt de indrukwekkende 24 megapixel CMOS-sensor met de Lumix S1. De beeldkwaliteit is werkelijk verbluffend. En dan heeft hij ook nog verbeterde autofocus in huis.
  De Panasonic S5 heeft nog meer te bieden. Zoals een robuuste weerbestendige behuizing en tot 6.5 stops beeldstabilisatie met compatibele lenzen. De meest opvallende kenmerken van deze camera zijn het toonaangevende dynamische bereik, de uitstekende 4K-video prestaties, en de 96 megapixel hoge resolutie-modus.
  Het dynamisch bereik is even goed als dat van camera’s waar je 1.000 euro meer voor moet neertellen. De Lumix S5 heeft veel functies van de duurdere en grotere Lumix S1 overgenomen. En hij overtreft deze camera nog doordat hij óók functies heeft geleend van de videogeoriënteerde Lumix S1H.
  Dit is een hybride foto/video-camera die in zijn categorie erg moeilijk te verslaan is. Het is de meest aantrekkelijke camera van rond de 2.000 euro voor hybride fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com (Daven Mathies, full review): De S5 is precies de camera die Panasonic nodig had: het boort een geheel nieuwe doelgroep aan. Fotografen die tot nog toe niet enthousiast werden van de S1, S1H en S1R vanwege de hoge prijs in combinatie met de grootte.
  Daven is de S5 tijdens het testen steeds meer gaan waarderen. Zelfs met de onvolmaakte autofocus en zoeker met lage resolutie is dit volgens hem een echte camera voor liefhebbers. Hij ligt heerlijk in de hand en de bediening is ergonomisch en functioneel. Het is een soort ‘miniatuurwerkpaard’ en hij kan gelijke tred met zijn grotere, duurdere broers.
  De grote concurrenten voor fotografen zijn in dit prijssegment de Sony A7 III en Nikon Z6. Die bieden autofocus met fasedetectie en snellere continu-opnamen. Maar geen van beide is opgewassen tegen de videokwaliteit van de S5. Kortom: de Lumix S5 is een prima hybride camera voor een eerlijke prijs. Eindoordeel: Aanbevolen met 4 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Lumix S5 is volgens Gordon een zeer aantrekkelijke fullframe systeemcamera uit de middenklasse. Dankzij deze camera krijgt eindelijk het Lumix S-systeem en de L-mount de aandacht die ze verdienen.
  De S5 heeft een concurrerende prijs van rond 2.000 euro. Daarvoor krijg je een fullframe camera met 24 megapixel die zeer schone beelden levert. Met de High Res-modus kun je de details in je beelden een flinke boost geven. Ook de videospecs liegen er niet om: 4K tot 60p in 10 bit met functies die professionele videografen zullen bekoren. Daarnaast krijg je ook nog degelijke ingebouwde stabilisatie, dubbele kaartsleuven, slimme 6K-fotomodi en een volledig gearticuleerd touchscreen.
  Dat alles zit verpakt in een weerbestendige behuizing die veel compacter is dan de eerste drie Lumix S-modellen. Sommige concurrenten schieten sneller met continue autofocus of bieden meer gedetailleerde zoekers. Sony en Canon blijven onverslaanbaar voor autofocus tijdens video. Maar de algehele prestaties van de S5 zijn volgens Gordon moeilijk te verslaan voor deze prijs. Of je het nu een mini S1H of een fullframe GH5 noemt: met de Lumix S5 krijg je veel camera voor deze prijs. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Newsshooter.com (professioneel videograaf Matthew Allard, full review): De Panasonic S5 is volgens Matthew een zeer capabele camera, zeker als je hem vergelijkt met de directe concurrentie. Toch is de camera verre van perfect. Hij heeft net als elke andere camera zijn gebreken.
  Mooi aan de camera zijn de compacte vorm, de uitstekende bouwkwaliteit en de hoeveelheid nuttige functies die de S5 te bieden heeft. De autofocus is veel beter dan die van andere S-camera’s. Nog steeds niet perfect, maar zeker goed bruikbaar.
  Grootste minpunten van de Panasonic S5 zijn het ‘native’ lensaanbod dat niet heel uitgebreid is en de autofocusprestaties. Toch is het een prima camera met een goede beeldkwaliteit. Je kunt weliswaar niet opnemen in resoluties boven 4K, en je hebt geen onbeperkte opnametijden zoals bij grote broer S1H, maar het is echt een zeer capabele camera in deze prijsklasse.
  De grote concurrenten zijn Sony en Canon. Fotografen die daarin hebben geïnvesteerd, zullen niet zo snel overstag gaan voor de Panasonic S5. Temeer omdat Sony en Canon uitstekende autofocussystemen hebben. Sony heeft een veel groter lenzenaanbod, en Canon heeft nog niet veel RF-lenzen, maar met adapter kun je er eindeloos veel EF-lenzen op zetten.
  Met een verkoopprijs onder de 2.000 euro spreekt de S5 een groot aantal fotografen aan die een kleine hybride systeemcamera willen met een goede mix van foto- en videoprestaties. Vooral met dit laatste troeft de S5 de concurrentie af.
  Als je naar de videospecs kijkt, zoals de mogelijkheid om intern UHD op te nemen in 4:2:2 10-bits met maximaal 29,98p intern, dan is de S5 veel aantrekkelijker dan de Canon EOS R, Sony a7 III of Nikon Z6. Maar Panasonic moet nu hard gaan investeren in z’n lenzenassortiment.
 • Dpreview.com (first impressions): De Panasonic S1 en S1R zijn indrukwekkende camera’s, maar hun grote formaat viel volgens DPReview niet bij iedereen in de smaak. En Panasonic had nog geen compacte fullframer van rond de 2000 euro om te concurreren met camera’s als de Sony A7 III en Nikon Z6. En dat is een gemis, want rond die prijs zoeken veel enthousiaste fotografen/videografen naar compacte camera’s met een ‘bootlading’ aan functies.
  En dus komt de Lumix S5 om dat gat te vullen. Panasonic komt hiermee in één klap op de fullframe markt van betaalbare camera’s. Het is een “capabel, compact model dat uitblinkt in zowel foto's als video, iets dat een full-frame GH5 benadert met langdurige opnamemogelijkheden”.
  Volgens de reviewer biedt de S5 “een uitstekende balans tussen foto's en video”. Dit is een solide fotocamera met creatieve tools voor fotografen. Zo zit er speciale modus op voor nachtelijke sterrenfotografie. Ook de High Res-modus zal bij velen in de smaak vallen.
  Maar er is meer dan fotografie, veel meer. Deze high-end Panasonic biedt ook geweldige video. Je krijgt ontzettend veel functies van de duurdere S1H voor een veel vriendelijker prijskaartje. Uiteraard biedt de S1H nog wat extra features, maar die zullen vooral de profs behagen.
  Panasonic heeft tot nog toe aardig wat kritiek gehad op z’n Depth from Defocus autofocussysteem. Panasonic blijft dit systeem verbeteren, en dat is ook te merken aan de S5 bij fotografie. Of dit ook voor video geldt is nog de vraag. Is de concurrentie op dit punt toch beter? De volledige review moet dit uitwijzen.
  De S5 is volgens de reviewer misschien wel de meest veelzijdige camera van Panasonic. Het is een echte alleskunner, ontworpen om aan behoeften van velen te voldoen: fotografen, videografen of mensen die dit combineren. Hij zal zeker niet op alle gebieden het beste presteren, maar wel op heel veel gebieden uitstekend en concurrerend. De S5 heeft het potentieel om voor veel mensen de juiste camera te zijn.
 • Cined.com (review, by Johnnie Behiri): Deze camera zou wel eens de belangrijkste Lumix L-Mount camera kunnen zijn die Panasonic tot nog toe heeft uitgebracht. De S5 is in staat om de motor van de Lumix-camera vooruit te drijven, omdat hij goede prestaties biedt tegen een aantrekkelijke prijs, vooral in combinatie met de 20-60 mm kitlens.
  En last but not least: de S5 is een camera die je echt plezier geeft in filmen. Johnnie heeft er een geweldige tijd mee gehad. “De grootte is perfect (voor mij) en de algehele bruikbaarheid is gewoon leuk en prettig.”

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic S5Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S5

 • Extra scherp: fullframe 24 megapixel sensor zonder low-pass-filter
 • Beeldkwaliteit: High Res-modus van 96 megapixel
 • Tegen trillende handen: beeldstabilisatie tot 6.5 stops
 • Professionele video: 4K-video met 60fps
 • Snel & nauwkeurig: vernieuwde autofocus
 • Toplenzen: uitgerust met L-mount voor de beste objectieven
 • Lichtgevoelig: ISO 100-51.200 uitbreidbaar naar 50-204.800
 • Handig: Micro-HDMI-aansluiting
 • Snelle schieter: burst van 7 beelden per seconde
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth
 • Handig: aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon
 • Opladen & stroom: USB Type C-poort

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic S5

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic S5. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic S5 op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S1Panasonic S1, S1R, S1H & S5: fullframe systeemcamera's

Panasonic heeft vier waanzinnig mooie fullframe systeemcamera's op de markt gebracht: de gloednieuwe Panasonic S5, de S1, de S1R en de S1H. Ze worden uitstekend besproken door de reviewers. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Mijn review van de Panasonic S1H >>

Mijn review van de Panasonic S5 >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R en SH1 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Panasonic-S-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Telezoom€ 2,69995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Standaard€ 2,45992/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Telezoom€ 1,89990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)