Panasonic Lumix S1H: fullframe systeemcamera met 6K-video

De Panasonic Lumix S1H is dé camera voor high end videografen. De combinatie van een fullframe sensor en 6K-video is volstrekt uniek en maakt ongekend hoge video-beeldkwaliteit mogelijk. De camera waar professionele videografen op hebben zitten wachten ligt inmiddels in de schappen. Alle belangrijke reviews & tests!

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Beelden per seconde: 9 | Video: 6K/24P, 5.9K/30p en 10-bits 60p 4K/C4K | Scherm: kantelbaar (zijkant) touchscreen | Optische eeldstabilisatie: ja (6 stops) | Stof- en waterbestendig: ja | Gewicht body: 1.052gr | Release datum: oktober 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 3.799 euro op Kamera-express.nl en op CameraNU.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Panasonic S1H

 • 6K 24fps, 5.9K 30fps en 4K 60fps video
 • 6-stops dubbele beeldstabilisatie (body en objectief)
 • 24.2 megapixel sensor
 • Leica L-vatting
 • Anti-aliasfilter tegen moiré-effecten
 • Dubbele kaartsleuf voor XQD en SD
 • 3-assig kantelbaar 3.2 inch LCD-display
 • Volledig stof- en sproeiwaterdicht

Panasonic Lumix S1HAmbitieuze Panasonic

Panasonic laat er geen gras over groeien. De nieuwe cine-camera Panasonic Lumix S1H komt snel na de introductie van de eerste fullframe systeemcamera’s van Panasonic: de S1 en S1R, die uitstekende reviews hebben gekregen. Panasonic is enorm ambitieus.

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

Videokrachtpatser met 6K

Al z’n kennis van digitale video die de afgelopen decennia is opgedaan, heeft Panasonic gebundeld in de SH1. Resultaat is een hoogwaardige maar compacte videokrachtpatser. De Lumix S1H is de allereerste camera ter wereld die 6K-video-opnames kan maken in 6K/24p (beeldverhouding van 3:2), 5.9K/30p (beeldverhouding van 16:9) en 10-bits 60p 4K/C4K.

Panasonic S1H vs. Sony A7S III vs. Panasonic GH5(S)

De Lumix S1H gaat de concurrentie aan met de nog te verschijnen Sony A7S III, de opvolger van dé video-systeemcamera van de afgelopen jaren. En hij concurreert ook met de eigen GH5(S): de camera voor videografen met een microfourthirds sensor. Ik ben zeer benieuwd hoe de S1H straks gaat scoren ten opzichte van deze twee camera’s. En uiteraard: wat gaat Sony met z’n A7S III hiertegenover zetten? En wanneer verschijnt deze langverwachte camera?

Panasonic Lumix S1HVoor professionele filmmakers

Panasonic heeft goed gekeken naar de behoeften van professionele filmmakers. Daarom biedt de S1H verschillende opnameformaten, waaronder de modus 4:3 Anamorphic. Omdat de camera zo’n hoge resolutie biedt, kunnen de gegevens ook worden gebruikt voor het maken van 4K-video’s met een nóg hogere beeldkwaliteit. Of voor het croppen van beelden in 4K.

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

Gigantisch dynamisch bereik: 14+ stops

De S1H biedt V-Log/V-Gamut. Het dynamisch bereik is gigantisch: 14+ stops, wat vrijwel identiek is aan wat de professionele Panasonic Cinema VariCam biedt. Daardoor worden zowel extreem donkere als extreem lichte delen van je beelden zeer nauwkeurig vastgelegd. Speciale aandacht is gegeven aan de kleur en textuur van de menselijke huid, die natuurgetrouw wordt weergegeven.

Consistent kleurmanagement

Het kleurmanagement is consistentie waardoor de beelden van de S1H compatibel zijn met V-Log-opnames van de Panasonic Cinema VariCam en met V-Log L-opnames van de Lumix GH5(S). Hij past dus perfect in je workflow.

Panasonic Lumix S1HGeen beperkingen aan videoduur

Nog een uniek pluspunt van de S1H: de videoduur is onbeperkt. In alle opnamemodi kun je continu video-opnames maken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de camera het na een halfuur voor gezien houdt: de beperking die de meeste andere camera’s hebben bij 4K-filmen. Zolang je accu niet leeg is en je geheugenkaart ruimte biedt, kun je blijven filmen.

Uitstekende zoeker en display

Om perfecte video’s te kunnen schieten, moeten ook zoeker en display perfect zijn. Panasonic heeft daarmee een naam opgebouwd. Aan boord is een EVF met hoge resolutie. Het OLED-scherm met 5.76 miljoen pixels benadert de resolutie van het menselijk oog. Je beelden bekijk je terug op het 3-assig kantelbare 3.2 inch LCD-display met 2.33 miljoen pixels.

Toplenzen met Leica L-mount

Net als de andere fullframers heeft ook de Panasonic S1H de L-mount lensvatting. Hij is dus compatibel met hoogwaardige Leica SL en TL objectieven. Daarnaast heeft Panasonic zelf liefst 10 objectieven in de planning staan, waaronder een 50mm f/1.4, een 24-105mm f/4.0 en een 70-200mm f/4.0. En om het af te maken: Sigma komt binnenkort ook met een breed aanbod aan objectieven voor de Lumix S-serie.

Duurzaam en sterk

De S1H heeft een robuuste body. Door de volledige sealing is de camera stof- en sproeiwaterdicht. De camera is ook te gebruiken bij extreme kou (tot -40°C). De ergonomie is uitstekend met een perfecte grip en optimaal geplaatste functieknoppen.

Is de S1H dé ideale camera voor professionele en enthousiaste filmers, reportagemakers en reisjournalisten? Ik ben zeer benieuwd naar de reviews!

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S1H

De Panasonic Lumix S1H: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs!

Panasonic Lumix S1HFocus Magazine over de Panasonic Lumix S1H

‘Filmspecialist’, kopt Focus Magazine boven z’n mooie review van de Panasonic Lumix DC-S1H (novembernummer 2019). En dat is precies wat deze nieuwe fullframer van Panasonic is. Het is de grote en krachtigere broer van de populaire ‘videocamera’s’ GH5 en GH5S. Is dit de beste systeemcamera voor videomakers? vraagt reviewer David Jacobs zich af.

Voer voor professionele filmmakers

De functies en mogelijkheden van deze gespecialiseerde camera liegen er niet om en zullen veel professionele filmmakers doen watertanden. Het is een trend om video’s te schieten met een kleine camera met verwisselbare lens. Panasonic heeft dat begrepen, en trekt de lijn van de GH5/GH5S nu door naar fullframe.

Groter en zwaarder dan de S1 en S1R

De S1H is nog zwaarder en groter dan z’n ‘foto-broers’, de S1 en S1R. Dat komt vooral door ingebouwde ventilatiesystemen, nodig om de sensor te koelen als je in hoge resolutie schiet. Het extra gewicht is het wel waard, want je kunt ook in 6K onbeperkt schieten.

Video in cinemakwaliteit

Bij de S1H draait alles om het schieten van video in cinemakwaliteit. De S1H is de eerste camera voor consumenten die in 6K, 24p 10-bit beelden kan maken. De sensor is nieuw ontwikkeld en heeft de revolutionaire Dual Native-technologie aan boord, die Panasonic ook in haar professionele videocamera’s stopt. Die kan veel beter opnames bij hoge ISO’s schieten.

Beste beeldkwaliteit

Daardoor kun je “in een slecht verlichte feestzaal of bij schemer nog steeds verrassend goede video-opnames maken zonder hinderlijke ruis.” De reviewer schiet ook met de GH5S en de professionele camcorder EVA1, die dezelfde technologie gebruiken. Zijn conclusie: “De S1H [biedt] de hoogst mogelijke bruikbare lichtgevoeligheid en de beste beeldkwaliteit in de geschiedenis van de Lumix-camera’s.”

Indrukwekkend scherm en zoeker

Het nieuwe ontwikkelde kantelbare 3.2 inch scherm is een stuk helderder, veelzijdiger en duurzamer dan dat op de S1 en de S1R. Ook over de bevestiging ervan is goed nagedacht: je kunt hem nog steeds alle kanten op kantelen, ook als er een kabel of microfoon is ingeplugd. Ook de elektronische zoeker maakt indruk op de reviewer.

Immens dynamisch bereik

De S1H heeft V-Log en V-Gamut in huis die een immens dynamisch bereik van 14+ stops bieden, wat vergelijkbaar is met de professionele Panasonic Cinema VariCam en de GH5S. Daarmee kun je dus zowel extreem lichte als extreem donkere delen in één scene registreren. De tinten kun je in de nabewerking geheel aanpassen aan je smaak.

Beste upgrade van een GH5(S)

De beeldkwaliteit is dus zeer goed, ook bij hoge gevoeligheden. De autofocus is net wat minder goed dan de beeldkwaliteit. Voor veel videomakers zal de prijs het struikelblok zijn. “Wel durf ik te zeggen dat dit de beste upgrade is die je kunt doen van een GH5 of GH5S naar een fullframe variant.” Overweeg je deze camera, haal dan deze Focus in huis en lees het hele review. Focus geeft een score van 8.1, met een 9 voor de beeldkwaliteit.

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

 

Panasonic Lumix S1HDpreview.com over de Panasonic Lumix S1H

Dat Dpreview.com de Panasonic S1H zeer serieus neemt, blijkt wel uit de reviewers die ze op deze hybride systeemcamera hebben gezet: Richard Butler, Jordan Drake en Dale Baskin. Drie reviewers, dat doet Dpreview alleen bij de echt belangrijke camera’s. Houdt de S1H stand?

Meest capabele videocamera ooit

De S1H is verreweg de meest capabele videocamera die de reviewers ooit hebben getest. Punt. Geen toeval dat Netflix hem heeft goedgekeurd om 4K-beelden te schieten. Het is eigenlijk een fullframe GH-camera met aan boord veel specialistische tools uit die camera-serie. Dankzij de grotere sensor dan de GH’s is de beeldkwaliteit hoger, vooral in omstandigheden waar je met geringe scherptediepte kunt schieten.

Rolling shutter

Het rolling shutter-effect is aanwezig, afhankelijk van de modus waarin je schiet. In fullframe modus is hij meer aanwezig, dus daar moet je rekening mee houden. In Super35-modus is hij op dit punt veel beter. Maar hier is de Panasonic GH5S in het voordeel, aldus de reviewers.

Mindere autofocus

Grootste beperking van de S1H: de autofocusprestaties. Die kan wat heen en weer schieten om focus te vinden. Schiet je met een krappere scherptediepte, dan heb je meer last van dit effect. Ben je goed in focussen, dan is dit geen punt. Maar de autofocuskwaliteit is niet in lijn met de professionele kwaliteit van de beelden.

Ook heel goed in fotografie

Gebruik je de S1H voor fotografie, dan staat hij op hetzelfde hoge niveau als de Panasonic S1. Met de S1H haal je dus ook een fotocamera in huis van hoog niveau, en ook op dat punt scoort de S1H beter dan andere professionele video-camera’s die veel minder goed zijn in fotografie.

Topcamera: Goud Award

Al met al is de S1H een topcamera, met heel veel professionele kwaliteiten in huis voor het schieten van video’s en foto’s. En vergeleken met soortelijke camera’s is hij klein en voordelig. Het is echt een camera voor ambitieuze filmmakers of productie teams. Een prachtige tool voor het schieten van professionele videobeelden. Eindoordeel: Goud Award met een hoge score van 90%.

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

 

Panasonic Lumix S1HAndere professionele reviewers over de Panasonic Lumix S1H

 • Cinema5d.com (full review): Panasonic is natuurlijk een late instapper in het fullframe-segment. En met de Lumix S1 waren de reviewers niet zo overtuigd dat Panasonic de filmmakers zou kunnen overtuigen om over te stappen van hun Sony’s of andere fullframers.
  Maar met de S1H ligt dat anders. Gezien de ongelofelijke aandacht voor details en de toewijding van Panasonic aan de filmmaker-features die in deze camera zitten, krabben de reviewers zich opnieuw achter de oren. Ze hebben de camera natuurlijk nog niet getest, maar de camera ziet eruit alsof hij de fullframe systeemcamera is met de meeste videospecs op de markt. Er ontbreekt vrijwel niets wat een filmmaker verwacht van een dergelijke camera.
  En dan gaat het om kleine zaken zoals het aanpasbare flipscreen. Maar ook om grotere zaken zoals de zoeker met hoge resolutie en de aanpasbare waveform monitor. En om de echt grote zaken zoals de 6K anamorph filmen en de 4:2:2 10-bit fullframe 400MBit DCI 4K video.
  Panasonic is zeer serieus bezig om een storm te veroorzaken op de markt voor videografische camera’s.
  Dit is de beste fullframe systeemcamera voor het schieten van video. Perfect is hij niet, maar wat is wel perfect? De interne codec-opnameformaten kunnen nog verder verbeterd worden, en variabele ND-filters zou een goede toevoeging zijn. Maar al met al is dit een zeer serieuze tool voor de professional die video’s van hoge kwaliteit tegen een redelijke prijs wil schieten. En belangrijk: Netflix heeft deze camera zojuist goedgekeurd voor z’n producties!
 • Engadget.com (Steve Dent, full review): De Panasonic SH1 heeft dankzij het Netflix-keurmerk de titel ‘beste spiegelloze camera voor video’ verdiend. Je schiet video tot 6K met 10-bits kleuren. De video’s zijn scherp, rijk aan detail en HDR, met veel flexibiliteit voor de bewerking.
  Camera’s die aan de capaciteiten van de SH1 kunnen tippen zijn alleen de Canon C200 Mark II en C300 Mark II. Maar die zitten in een heel andere categorie camera’s en zijn ook een heel stuk duurder. Bovendien hebben beide Canons kleinere aps-c sensoren.
  De ergonomie van de SH1 is uitstekend en ook de mogelijkheden voor video’s schieten bij weinig licht zijn uitstekend. De camera schiet ook uitstekende video’s uit de hand dankzij het vijfassige interne stabilisatiesysteem. Ook kun je met de SH1 uitstekend fotograferen.
  Het enige minpunt is de middelmatige autofocusprestatie, maar voor vloggen en andere soorten opnamen is de autofocus prima. Vergeleken met de concurrentie is de SH1 verder aan de prijs. Eindoordeel: 90/100.
 • Digitalcameraworld.com (Jamie Carter, hands on): Weinig fotografen zullen deze fullframe systeemcamera aanschaffen. Hij is speciaal bedoeld voor professionele filmproducties. Maar het is onmogelijk om niet onder de indruk te zijn van de S1H. Opvallende kenmerken zijn onder meer een grotere grip, een nieuw schermmechanisme en een ingebouwd koelsysteem om onbeperkt te kunnen doorschieten.
 • Dpreview.com (review in progress): De grootste waarde van de Panasonic S1H is waarschijnlijk z’n vermogen om zowel een fotocamera als een videocamera te zijn. Kijkend naar de geschiedenis en naar de ervaringen van Dpreview met de Panasonic S1, verwachten de reviewers dat de camera in beide takken van sport zal excelleren. Maar rond 4.000 euro voor een 24 megapixel-camera is niet niets. Maar als je veel doet met video, dan zul je het prijskaartje op waarde kunnen schatten.

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

 

Panasonic Lumix S1HBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S1H

 • 24.2 megapixel sensor
 • Leica L-vatting: vele toplenzen
 • Te gebruiken met Leica TL en SL objectieven
 • Videospecs om van te watertanden: 6K in 24fps, 5.9K in 30fps en 4K in 60fps
 • 6-stops dubbele beeldstabilisatie (body en objectief)
 • Anti-aliasfilter tegen moiré-effecten
 • Dubbele kaartsleuf voor XQD en SD
 • 3-assig kantelbaar 3.2 inch LCD-display
 • Zeer hoge resolutie EVF met 5.76 miljoen pixels
 • Autofocus: snelle Contrast AF met DFD-technologie en 225 contrast detectiepunten
 • Venus Engine processor
 • Dual Native ISO
 • High Resolution Mode voor ultrahoge beeldresoluties
 • Robuuste en ergonomische magnesiumlegering body
 • De S1H is 100% geseald

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic Lumix S1H

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic Lumix S1H. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix S1H op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S1H op CameraNU.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Panasonic Lumix S1Panasonic S1, S1R & S1H: fullframe systeemcamera's

Panasonic heeft drie waanzinnig mooie fullframe systeemcamera's op de markt gebracht: de Panasonic S1, de S1R en de S1H. Ze worden uitstekend besproken door de reviewers. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Mijn review van de Panasonic S1H >>

 

Beste webshops voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Kamera-express.nl en CameraNU.nl aan: winkels met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

Camera’s op Kamera-express.nlDe kracht van Kamera-express.nl:

 • Klantscore op Vergelijk.nl: 9.1
 • Laagste prijzen van Nederland
 • 16 winkels in Nederland, 2 in België
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op Kamera-express.nl >>

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)