Panasonic Lumix S5 IIX: dé camera voor filmers

De Panasonic Lumix S5 II is al een echte hybride camera: geschikt voor fotografie en video. Maar bij de Panasonic Lumix S5 IIX ligt de nadruk nog een stuk meer op de videokant van de camera. Je schiet bijvoorbeeld 5.8K Apple ProRes die je naar SSD kunt schrijven. En Apple ProRes RAW. Hoe goed is deze ‘videocamera’? Alle belangrijke reviews hou ik weer voor je bij!

Mijn review van zustermodel S5 II >>

Panasonic Lumix S5 IIXSensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 9 | Video: 6K/30fps / 4K/60fps | Scherm: 3 inch free-angle touchscreen | Gewicht body: 657gr | Release datum: juni 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.499 euro | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

Highlights van de Panasonic Lumix S5 Mark IIX

 • Hoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
 • Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
 • Uitstekende video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
 • Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
 • Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus
 • Professionele video: 5.8K Apple ProRes-opname en Apple ProRes RAW-video-uitvoer

Panasonic Lumix S5 IIXVoor ambitieuze filmers en fotografen

Met het ontwerp van de Lumix S5IIX had Panasonic de meest ambitieuze videografen en fotografen voor ogen. Nóg meer dan zustermodel Lumix S5 II is de Lumix S5 IIX gericht op filmers. Beide camera’s delen de modernste technologie die Panasonic voor deze modellen helemaal nieuw ontwikkeld heeft.

Hybride fasedetectie autofocus

Zo heeft de S5 IIX een nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe CMOS-sensor en een nieuwe beeldprocessor aan boord, net als z’n zustermodel. De sensor ondersteunt hybride fasedetectie autofocus, een echte primeur voor Lumix-camera's. De nieuwe beeldprocessor maakt superieure beeldkwaliteit en hoge bit-rate videoprestaties mogelijk, die volledig vergelijkbaar zijn met die van de Panasonic Lumic S1H. Die professionele camera is goedgekeurd voor videoproducties door Netflix.

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIXOok bij moeilijk licht

De hybride fasedetectie autofocus is een razendsnel en nauwkeurig systeem, die fasedetectie en contastdetectie combineert. Het systeem meet het beeld in liefst 779 gebieden. Daardoor is het in staat om onderwerpen te detecteren in de moeilijkste lichtomstandigheden, bijvoorbeeld ‘s avonds of bij tegenlicht. Ook voor het volgen van snel bewegende onderwerpen is dit systeem uitermate geschikt.

Geavanceerde videofuncties aan boord

Uniek voor de geavanceerde Lumix S5 IIX: dit model is vooraf geladen met geavanceerde videofuncties die professionele en serieuze filmers in hun praktijk uitstekend kunnen gebruiken. Om er een aantal te noemen: HDMI RAW-videogegevensuitvoer, USB-SSD-opname, ALL-Intra-opname en ProRes-opname. Livestream-functionaliteit is ook standaard en de S5 IIX biedt draadloze IP-streaming, USB-tethering naar smartphones en bedrade IP-streaming.

Panasonic Lumix S5 IIXVerschillen met de Lumix S5 II

De Lumix S5 IIX is geschikt voor 5.8K Apple ProRes-opname naar SSD via HDMI of USB en ALL-Intra-opname. Daarnaast kan de S5 IIX Apple ProRes RAW video-uitvoer naar Atomos ondersteunen. De camera ondersteunt ook bedrade (via een optionele USB-LAN adapter) en draadloze IP-streaming en USB-tethering.

Real Time LUT

Bij het filmen kun je uit verschillende kleurprofielen kiezen, zoals 14+ stop V-log en V-Gamut. Ook biedt de Lumix S5 IIX een Real Time LUT-functie, waardoor je direct in de camera perfecte kleurcorrecties kunt toepassen. Voor professionele filmers zijn functies toegevoegd als Waveform Monitor, Vector Scope, Zebra Pattern, System Frequency (24.00Hz) en Synchro Scan.

Panasonic Lumix S5 IIXHeldere audio

Ook belangrijk voor serieuze filmers: met de ingebouwde of een externe microfoon neem je heldere en realistische 48kHz/24-bit audio op. Opname in hoge resolutie van 96kHz/24-bit is mogelijk door het gebruik van externe en XLR-microfoons.

Ook professionele fotografie

De Panasonic Lumix S5 IIX is zowel goed in video als in fotografie. Zo profiteren actiefotografen van z’n snelheid: hij heeft high-speed burst shooting aan boord, met tot 9fps met de mechanische sluiter en 30fps met de elektronische sluiter. Daarnaast beschik je over een 96 megapixel High Resolution Mode (JPEG/RAW) en Dual Native ISO-gevoeligheid, die ruis minimaliseert en een maximale ISO van 51200 (uitbreidbaar tot 204800) mogelijk maakt.

Panasonic Lumix S5 IIXActieve beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de S5 Mark IIX is ook flink verbeterd, waardoor je langer stabiele shots uit de hand maakt. De actieve beeldstabilisatie (Active I.S.) komt van pas bij uitdagende condities, zoals in de schemering, bij gebruik van een supertelelens of als je filmt tijdens het lopen. De actieve beeldstabilisatie zorgt ook voor zeer stabiele video’s door optimalisatie van horizontale, verticale en rotatie-correctie. Active I.S. maakt tot wel 200% compensatie mogelijk in vergelijking met conventionele stabilisatie.

Zeer gebruiksvriendelijk

De Lumix S5 Mark II is ook een gebruiksvriendelijke camera. De gebruiksvriendelijkheid is verder verbeterd dankzij de nieuwe, eenvoudig te bedienen 8-weg joystick, het uitgebreide draaiwiel, het 3 inch free-angle touchscreen en de grote OLED zoeker met 3.680.000 pixels.

Weerbestendig en fraai ontwerp

Daarbij is deze fullframer een lichtgewicht, maar hij is toch robuust en weerbestendig ontworpen. Dat het een professional is blijkt ook uit de twee SD UHS-II geheugenkaartsleuven. Bovendien is dit de eerste Lumix-camera met een verfijnd en onopvallend volledig zwart ontwerp.

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIXProfessionele reviewers over de Panasonic Lumix S5 IIX

De Panasonic Lumix S5 IIX: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas in juni 2023 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Naast de S5 Mark II brengt Panasonic ook de S5 Mark IIX op de markt. Deze camera kent een aantal toevoegingen aan de S5 Mark II. Die toevoegingen zijn weliswaar klein, maar ze zorgen er volgens Richard voor dat de S5 IIX veel meer opvalt dan het prijsverschil van €300 zou kunnen doen vermoeden, zo schrijft Richard.
  De ventilator belooft al een betrouwbaarder video-opnameapparaat dan al zijn rivalen, maar de reeks opname-opties van de S5 IIX steekt hem boven de concurrentie uit, aldus Richard. “Het is niet de enige die Raw-uitvoer aanbiedt op All-I-opname, maar geen enkele andere fullframer biedt ProRes-opname, noch de optie voor SSD-uitvoer in deze klasse. Door elk van deze mogelijkheden ziet de S5 IIX eruit als een veel flexibelere productietool, ondanks een concurrerende prijs.”
 • Panasonic Lumix S5 IIXDigitalcameraworld.com (Rod Lawton, preview): Rod zet de overeenkomsten en de verschillen tussen de Lumix S5 II en S5 IIX op een rij. Die verschillen betreffen volgens hem “veel meer dan een mooie verfbeurt”. Ze zijn weliswaar vrij technisch en diepgaand zijn van aard, maar de de voordelen van de S5 IIX zullen “zeer significant zijn voor serieuze en professionele filmmakers, en zullen het prijsverschil er in vergelijking waarschijnlijk erg bescheiden doen uitzien.”
  De ‘gewone’ Lumix S5 II is volgens Rod al een krachtige hybride foto-/videocamera. Die kan alle taken van de gemiddelde fotograaf/videograaf heet goed aan. “Maar als jouw werk meer video-georiënteerd is of in de toekomst die kant op kan gaan, lijkt de S5 IIX de juiste keuze.”
 • Ordinary Filmmaker (video-review): Een mooie preview op YouTube van de Panasonic Lumix S5 IIX komt van de Ordinary Filmmaker. Hij kijkt of de S5 IIX de investering waard is en deelt zijn gedachten hierover.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 IIXBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S5 IIX

 • Hoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
 • Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
 • Hoge videokwaliteit: 6K met 30fps en 4K met 60fps
 • Professionele video: 5.8K Apple ProRes-opname
 • Professionele video: Apple ProRes RAW-video-uitvoer
 • IP-streaming: bedraad en draadloos
 • Professioneel: USB-tethering
 • Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
 • Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus
 • Licht en donker: ruim 14 stops dynamisch bereik
 • Trillingsvrije beelden: Active I.S. beeldstabilisatie
 • Uit alle hoeken: 3 inch free-angle touchscreen
 • Scherpe en heldere zoeker: OLED Live View Finder met 3.680.00 pixels
 • Goed gebouwd: robuust en weerbestendig ontwerp

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

 

Mooie YouTube-preview van de Panasonic Lumix S5 IIX

Bekijk een mooie YouTube-preview van de Panasonic Lumix S5 IIX door Ordinary Filmmaker (11:27 minuten). Hij kijkt of de S5 IIX de investering waard is.

Panasonic Lumix S5 IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S5 IIX op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de S1, S1R, S1H en S5 Mark II. Daarnaast heeft Panasonic een mooie serie systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Top 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste fullframe camera's voor beginners

Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste instap fullframers >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy