Panasonic Lumix S5 Mark II: perfecte hybride fullframer

De Panasonic Lumix S5 Mark II is een fullframe systeemcamera uit de middenklasse. Deze hybride camera blinkt uit in fotografie én filmen. Aan boord is nu ook hybride fasedetectie autofocus. Daardoor stelt hij veel sneller en preciezer scherp dan z’n voorganger, ook op snel bewegende onderwerpen. “Als allround hybride camera voor wie zowel foto als video schiet, is de Lumix S5 II moeilijk te verslaan.” Platina Award bij Digifoto Pro. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Mijn review van zustermodel S5 IIX >>

Panasonic Lumix S5 Mark IISensor: fullframe | Resolutie: 24.2 megapixel | Objectief: 20-60mm f/3.5-5.6 | Beelden per seconde: 30 (elektronische sluiter) / 9 (mechanische sluiter) | Video: 6K 30fps / 4K 60fps | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 657gr | Release datum: eind januari 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.199 euro | Prijs inclusief lens: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Amazon.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

Highlights van de Panasonic Lumix S5 Mark II

 • Panasonic Lumix S5 Mark IIHoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
 • Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
 • Uitstekende video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
 • Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
 • Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus

Allereerste met fasedetectie AF

De Panasonic Lumix S5 Mark II is de eerste systeemcamera van Panasonic met hybride fasedetectie autofocus aan boord, waarbij fasedetectie AF gecombineerd wordt met contrastdetectie. En dat is zeer goed nieuws voor Panasonic-fans. Want daarmee staat deze systeemcamera wat autofocus betreft volledig de concurrentie aan met Sony, Canon en Nikon, die dit systeem al langer hanteren.

Panasonic Lumix S5 Mark IIVoor foto én video

Voorganger Lumix S5 was al zeer populair vanwege de fantastische prijs/kwaliteit-verhouding en z’n uitstekende prestaties voor fotografie én video. De Mark II bouwt hierop voort met de toevoeging van een excellent autofocus-systeem. Ook op tal van andere vlakken is deze middenklasse fullframer verbeterd.

Superieure beeldkwaliteit

Zo is de Lumix S5 Mark II uitgerust met een volledig nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor die hybride fasedetectie autofocus mogelijk maakt. De eveneens nieuwe beeldprocessor zorgt samen met de sensor voor superieure beeldkwaliteit en hoge videoprestaties. Beide liggen op het niveau van de professionele Panasonic Lumic S1H.

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

Panasonic Lumix S5 Mark IIHybride fasedetectie autofocus

De nieuwe sensor die hybride fasedetectie AF ondersteunt, is ontwikkeld in samenwerking met Leica. Het systeem maakt enorm snelle en betrouwbare scherpstelling mogelijk, ook bij moeilijk licht, zoals bij schemering of bij tegenlicht. Ook voor bijvoorbeeld het volgen en vasthouden van snel bewegende onderwerpen – denk aan wildlife- of sportfotografie – is dit het meest geschikte systeem. Voor video is dit AF-systeem eveneens een stuk geschikter.

Een echte videocamera

Ook om andere redenen is dit een perfecte fullframe systeemcamera voor filmen. Zo schiet je professionele video’s in 6K met 30p, 4K UHD met 60p of slow motion-beelden met 180p. Dankzij een nieuw koelsysteem geniet je van ongelimiteerd filmen terwijl het formaat van de camera compact blijft. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld evenementen wilt vastleggen. Een echte videocamera dus. Overigens verschijnt in het voorjaar ook de Lumix S5 Mark IIX, die nóg meer biedt voor filmers (zie ook het kadertje hieronder)

Panasonic Lumix S5 Mark IIReal Time LUT

Bij het filmen kun je uit verschillende kleurprofielen kiezen, zoals 14+ stop V-log en V-Gamut. Ook biedt de Lumix S5 Mark II een Real Time LUT-functie, waardoor je direct in de camera perfecte kleurcorrecties kunt toepassen. Voor professionele filmers zijn functies toegevoegd als Waveform Monitor, Vector Scope, Zebra Pattern, System Frequency (24.00Hz) en Synchro Scan.

Snelle schieter

Ook voor fotografen is er veel verbeterd in de Mark II. Zo schiet je nu maximaal 9 beelden per seconde met de mechanische sluiten en 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter, met een ruime buffer van 300 beelden. Daarnaast kun je kiezen voor een High Resolution Mode waarmee je beelden met 96 megapixel vastlegt. Speciale Dual Native ISO-gevoeligheid minimaliseert ruis.

Panasonic Lumix S5 Mark IIActieve beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie van de S5 Mark II is ook flink verbeterd, waardoor je langer stabiele shots uit de hand maakt. De actieve beeldstabilisatie (Active I.S.) komt van pas bij uitdagende condities, zoals in de schemering, bij gebruik van een supertelelens of als je filmt tijdens het lopen. De actieve beeldstabilisatie zorgt ook voor zeer stabiele video’s door optimalisatie van horizontale, verticale en rotatie-correctie. Active I.S. maakt tot wel 200% compensatie mogelijk in vergelijking met conventionele stabilisatie.

Zeer gebruiksvriendelijk

De Lumix S5 Mark II is ook een gebruiksvriendelijke camera. De gebruiksvriendelijkheid is verder verbeterd dankzij de nieuwe, eenvoudig te bedienen 8-weg joystick, het uitgebreide draaiwiel, het 3 inch free-angle touchscreen en de grote OLED zoeker met 3.680.000 pixels. Daarbij is deze fullframer een lichtgewicht, maar hij is toch robuust en weerbestendig ontworpen.

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

En de Panasonic Lumix S5 Mark IIX?

Behalve de Panasonic Lumix S5 Mark IIX die eind januari 2023 is verschenen heeft Panasonic de Lumix S5 Mark IIX aangekondigd, die in juni 2023 verschijnt en vooral nóg meer biedt voor (professionele) filmers.

Meer video-opties

De S5 Mark IIX biedt nóg meer video-opties, zoals ondersteuning van video-output in het raw-bestandsformaat en interne ProRes-opnames. Ook heeft de IIX de optie om video's op te nemen op een ssd via USB en heeft hij meer compressiemodi. De S5 IIX krijgt een body-prijs van 2.499 euro. Heb je een S5 II aangeschaft, dan kun je de raw-output ook voor 200 euro aanschaffen als update.

Mijn review van zustermodel S5 IIX >>

Panasonic S5 Mark IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark IIX op Cameraland.nl >>

 

Panasonic actie van CameraNU.nl€300 extra inruil bij aankoop van de Panasonic S5 II!

Ruil je oude spiegelreflex- of systeemcamera in voor de nieuwe Panasonic S5 II en ontvang €300 extra inruil! Deze actie geldt alleen in de winkels van CameraNU. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2023!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €300 cashback op Panasonic-lenzen

Ontvang tot wel €300 cashback bij aankoop van geselecteerde Panasonic S objectieven. Je profiteert van deze actie tot en met 31 maart 2023. Sla snel je slag!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S5 Mark II

De Panasonic Lumix S5 Mark II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIFocus Magazine over de Panasonic Lumix S5 Mark II

Unieke mogelijkheden voor een instapper. Dat biedt de Lumix S5 Mark II volgens reviewer Jan Paul Mioulet van Focus Magazine (maartnummer 2023). Hoe goed is deze fullframer?

Een hele grote stap

Ook al stamt voorganger Lumix S5 nog maar uit het jaar 2020, toch zet Panasonic met de Mark II een hele grote stap, aldus Jan Paul. Die stap heet: fasedetectie autofocus. Een enorm verschil met de contrastdetectie-AF waar Panasonic tot nog toe op vertrouwde. “Daarmee bleven de camera’s altijd in het nadeel ten opzichte van de concurrentie.”

Bruikbaardere autofocus

Die overschakeling betekent dat de camera’s een sprong vooruit maken. Niet alleen op videogebied werkt fasedetectie veel beter, ook bij het herkennen van onderwerpen als je fotografeert. Die sprong vooruit merkte Jan Paul ook tijdens het testen. De camera hoeft niet meer te zoeken om de scherpte te vinden. “Hierdoor is de autofocus, zeker met video en actiefotografie, veel bruikbaarder geworden.”

Ingebouwde koeling

Natuurlijk zijn er ook op andere punten flinke verbeteringen te vinden. Bijvoorbeeld in de beeldstabilisatie, met een winst tegen trillingen tot 6.5 stops. Bijzonder is de nieuwe koeling, waardoor oververhitting bij langdurig filmen in hoge resolutie minimaal wordt.

Beter dan concurrenten

Daarbij zijn bouw en bediening van de S5 II zonder meer goed. Met al deze verbeteringen kan de Lumix S5 II de concurrentie in z’n prijsklasse prima aan. En op videogebied steekt hij boven de concurrentie uit. “Geen ander model in deze klasse biedt 6.2K opnamen in 10-bit, waarbij ook nog de hele sensor wordt vastgelegd.”

Serieus overwegen

Kortom: “Voor hybride beeldmakers, fotografen die regelmatig filmen of filmers die geregeld foto’s nodig hebben, is de Panasonic Lumis S5 II een camera om serieus te overwegen.” Dit is in alle opzichten een uitstekende fotocamera. En voor wie filmt: de S5 II biedt mogelijkheden die je volgens Jan Paul soms zelfs bij duurdere camera’s weinig aantreft.

Panasonic S5 Mark IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark IIX op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIDigifoto Pro over de Panasonic Lumix S5 Mark II

Grootste nieuws van de Panasonic Lumix S5 II is wel de toepassing van hybride autofocus, Panasonics versie van fasegebaseerde AF, aldus reviewer Dré de Man van fototijdschrift Digifoto Pro (nr. 1 2023). Maar deze camera is om meer redenen ‘Panasonic’s verrassing’, zoals de kop van het review luidt.

Scherpstellen bij weinig licht

Dat Panasonic z’n uitgebreide ervaringen met contrastgebaseerde autofocus in de hybride AF heeft verwerkt, is te merken als je scherpstelt bij weinig licht. Dat doet de S5 II erg goed. Ook in andere situaties stelt de S5 II snel en exact scherp. Ook oog-AF en onderwerpherkenning heeft Panasonic goed toegepast, schrijft Dré.

Film- en tv-wereld

Een prachtig vinkje op de checklist van wat een moderne camera allemaal moet kunnen. En kijk je naar de totale lijst, dan doet de Lumix S5 II het volgens Dré ook heel goed. En dat zowel voor fotografie als voor video. Dat laatste is niet verrassend, gezien Panasonic’s positie in de film- en tv-wereld.

Professionele video-specs

Belangrijk voordeel van de S5 II is de L-vatting, met een grote reeks lenzen van Sigma, Leica en Panasonic. Belangrijk voor filmers zijn de video-specs. Zo is dit de enige camera in deze prijsklasse met een grote HDMI-aansluiting, handig voor professionals die meestal met externe monitor en HDMI-recorder werken. En zo zijn er nog veel meer specs die professionele filmers graag in hun camera aantreffen.

Uitzonderlijk goede stabilisatie

Mooi is ook de interne stabilisatie, die in Dré’s testen heel goed werkt voor fotografie. “Maar echt uitzonderlijk is de manier waarop de stabilisatie werkt bij video, dus wanneer je lopend filmt.” En zo zijn er nog veel meer eigenschappen die de camera prettig maken. Zoals de mogelijkheid om dual native ISO bij 640 en 4.000 ISO in te stellen, de toepassing van LUT’s bij video, heel bijzonder voor een camera in deze prijsklasse.

Platina Award

Ook in de praktijk maakt de S5 II volgens Dré een prima indruk. “Ik werk zelden met Panasonic-camera’s maar ik kan er meteen goed mee uit de voeten; er zit een zekere logica in de ergonomie en de knoppen zijn groot en goed bereikbaar.” Ook de beeldkwaliteit is goed. Zo slaat de camera qua dynamiek “een prima figuur”. En het is nog een voordelige koop ook. Eindoordeel: Platina Award.

Panasonic S5 Mark IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark IIX op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIZoom.nl over de Panasonic Lumix S5 Mark II

‘Krachtig en compact’ is de Lumix S5 II. Tenminste, zo luidt de kop van de review van Michelle Ruwen in fototijdschrift Zoom.nl (aprilnummer 2023). Die kracht schuilt mede in de hybride autofocus, waar Panasonic eindelijk naar is overgestapt. Heeft de S5 II voldoende potentie om over te stappen?

Hybride AF: groot verschil

Het verschil met voorganger S5 merk je zeker wat autofocus betreft. De hybride AF maakt veel verschil, aldus Michelle. Je merkt het vooral bij weinig of contrastrijk licht, waar de autofocus van de S5 II erg goed presteert. “Waar de S5 er in donkere situaties vaak naast zit, heeft de S5II daar een stuk minder moeite mee.”

Sport en wildlife

Wat ook erg helpt voor een betrouwbare en snelle autofocus is de verbeterde joystick. En de beter presterende autofocus heeft vele voordelen voor bijvoorbeeld sport- en wildlife-fotografie. De 30fps die je met de elektronische sluiter kunt halen is voor dit soort fotografie ook welkom, al moet je wel rekening houden met soms wat rolling shutter-effect. Daardoor is hij voor professionele sportfotografen minder geschikt.

Betere ergonomie en EVF

Er is nog veel meer verbeterd aan de S5II. Zo is de ergonomie beter, en ook de elektronische zoeker geeft een helderder beeld. Het handige naar alle kanten draaibare display is wel hetzelfde gebleven.

Uitblinker in video

Op videogebied blinkt de S5II uit. Het is volgens Michelle “een echt hybride werkpaard met uitgebreide opties voor foto en video”. Hij kan dan ook uitstekend de strijd aan met z’n hybride rivalen, met z’n uitgebreide video-opties, met 6K/30p op 10 bit en 4K/60p (helaas met een crop).

Panasonic S5 Mark IIX op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark IIX op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIAndere (professionele) reviewers over de Panasonic Lumix S5 Mark II

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Panasonic Lumix S5 Mark II vinden!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Volgens Gordon is de Lumix S5 Mark II misschien wel de voordeligste nieuwe fullframe camera van dit moment. Hij heeft een schat aan functies om zowel fotografen als videografen te bekoren. Tegelijk ondermijnt hij comfortabel de belangrijkste rivalen met z’n voordelige prijskaartje.
  De langverwachte opname van fasedetectie-AF transformeert zowel foto als video, schrijft Gordon. Nu kunnen de handige bediening en de kwaliteit eindelijk zonder voorbehoud doorschijnen, zonder afleiding van de minder scorende autofocus uit het verleden. De implementatie van de fasedetectie-AF is volgens Gordon indrukwekkend.
  Ten opzichte van belangrijke concurrenten als de Sony A7 IV en de Canon R6 Mark II heeft deze Panasonic z’n eigen sterke punten. Zo zijn er de high res-modus (pixelshift), de focusbracketing met een mechanische sluiter die een flitser toestaat, 6K-video, golfvorm- en vectorweergaven voor video, anamorfische modi, real-time LUT-previews en langere opnametijden dankzij een ingebouwde ventilator die voordeel moet geven bij warmere omstandigheden.
  Daarbij is er een groeiende serie uitstekende lenzen beschikbaar, onder andere van Sigma. En de prijs ligt aanmerkelijk lager dan de Sony en de Canon.
  Wie vooral actie of wildlife fotografeert, is wellicht beter af met de Canon R6 II vanwege zijn superieure onderwerpherkenning, snellere mechanische bursts en de pre-burst-optie. “Maar als allround hybride camera voor wie zowel foto als video schiet, is de Lumix S5 II moeilijk te verslaan.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Met de Lumix S5 II introduceert Panasonic voor het eerst autofocus met fasedetectie op een camera. Was het ontbreken ervan voor veel mensen een dealbreaker, deze ontwikkeling is voor veel mensen misschien wel een dealmáker. Opeens is het een camera om serieus over na te denken, aldus Mark.
  Ook het afleidende pulserende effect dat vooral video-opnamen plaagde, is nu verdwenen. Het is vervangen door een zeer bekwaam hybride AF-systeem. Zouden ze dat systeem al bij de eerste generatie systeemcamera’s hebben geïntroduceerd, dan zouden ze zeker een groter marktaandeel hebben gepakt, denkt Mark. “Laten we hopen dat ze het uitrollen op alle toekomstige camera's, inclusief microfourthirds-modellen.”
  Maar er zijn nog meer verbeteringen. Een aanzienlijk aantal extra upgrades zelfs, “die allemaal helpen om van de toch al zeer capabele S5 een nog betere Mark II-editie voor 2023 te maken”. Bijvoorbeeld de snellere burst-opnamesnelheden, de zoeker met een hogere resolutie en vergroting en de HDMI-poort van volledige grootte, “allemaal dingen die we misten in het originele S5-model”.
  Ook de videoprestaties zijn aanzienlijk verbeterd, waarbij vooral 6K-opname en de onbeperkte opnametijden in het oog springen. Mark: “De Lumix S5 was al een zeer capabele videocamera, maar de S5 II tilt video naar een ander niveau. De S5 II is duidelijk de camera die je moet kiezen als je een enthousiaste videograaf bent.”
  De Lumix S5 II is al met al een van de beste allrounder hybride foto- en videocamera's op de markt, stelt Mark. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Twee stappen vooruit…een stap terug Voorganger Panasonic Lumix S5 was volgens Jim van uitzonderlijke waarde. Hij stak boven de concurrentie uit op video-gebied en hield gelijke tred met concurrenten op instapniveau voor foto's. “De S5 II belooft een groot aantal verbeteringen en maakt veel waar. Maar het nieuwe autofocussysteem met fasedetectie haalt het gehoopte niveau niet. En vertraagt wanneer je het het meest nodig hebt: bij bewegende onderwerpen.”
  Op videofront concurreert echter geen enkele camera uit deze prijsklasse met de S5 II. Jim: “Het is een capabele camera, of je nu probeert te vloggen of een indie-filmmaker wilt worden.” Het enige echte minpunt is een gebrek aan ProRes-opname. Dat kun je wel krijgen met de aps-c-camera Fujifilm X-H2 of de microfourthirds-camera Panasonic GH6 voor ongeveer dezelfde prijs. En met de duurdere Panasonic S5 IIx.
  De Lumix S5 II is volgens Jim een goede camera, maar wel eentje die niet aan de verwachtingen voldoet. “Als Panasonic met een firmware-update komt die het probleem oplost, zullen we onze conclusie herzien. In de tussentijd raden we aan om te sparen voor de meer capabele Sony A7 IV of Canon EOS R6 II.”
  Kortom: de Panasonic Lumix S5 II is volgens Jim een fullframe videocamera's die zeer rijk aan features is. Toch blijft de aantrekkingskracht voor fotografie beperkt vanwege het onbetrouwbare continue autofocussysteem. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Panasonic Lumix S5 Mark IICined.com (Johnnie Behiri, full review): Johnnie feliciteert Panasonic met het geweldige werk dat ze hebben geleverd door de autofocus met fasedetectie in deze camera te implementeren. “Het is tenslotte hun eerste poging en ze hebben het super goed gedaan!”
  Panasonic heeft een nieuwe capabele camera met ruggengraat, schrijft Johnnie. “En ik zal niet overdrijven door te zeggen dat dit misschien wel de belangrijkste camera-release van de afgelopen jaren is.”
  Johnnie vraagt zich dan ook af waarom Panasonic deze nieuwe camera naar zijn voorganger heeft vernoemd in plaats van hem een geheel nieuwe naam te geven. “Maar wat de reden ook is, voor $2000 is dit een uitgebalanceerde fullframe camera in termen van prijs en capaciteiten.”
  Daarnaast kun je voor $200 extra de S5 IIX aanschaffen. “Die biedt naast streamingmogelijkheden ook interne Full HD ProRes-opname en ALL-Intra-codering met 800 Mbps. Dus reken maar uit en overweeg om de tool te kopen die jou het beste van dienst kan zijn!”
 • Digitalcameraworld.com (Jon Devo, full review): Panasonic bouwt met de Mark II voort op de solide basis van de robuuste, compacte body van de originele Lumix S5, schrijft Jon. Dat origineel bood al toonaangevende 5-assige beeldstabilisatie in de behuizing plus uitstekende kleurwetenschap. Daarom had de Lumix S5 II geen ingrijpende revisies nodig. “De toevoeging van autofocus met fasedetectie brengt de S5 echter precies in lijn met enkele van de beste hybride camera's die er te koop zijn. Dit zou een mededinger kunnen zijn voor de prijs van Camera van het Jaar.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Volgens Richard is de Lumix S5 Mark II met z’n specificaties een geloofwaardige concurrent van de Canon EOS R6 II, die tot nog toe volgens DPReview de beste camera voor enthousiaste fotografen/filmers is. De toevoeging van hybride fasedetectie autofocus voor foto en video maakt volgens hem het verschil, waardoor de S5 Mark II het gat met de concurrentie kan dichten.
  Naast de S5 Mark II gaat Panasonic ook de S5 Mark IIX op de markt brengen. Deze camera kent een aantal toevoegingen aan de S5 Mark II. Die toevoegingen zijn weliswaar klein, maar ze zorgen er volgens Richard voor dat de S5 IIX veel meer opvalt dan het prijsverschil van €300 zou kunnen doen vermoeden. Daardoor “ziet de S5 IIX eruit als een veel flexibelere productietool, ondanks een concurrerende prijs”.
  Panasonic is erkend sterk in video. Toch is de S5 Mark II niet uitsluitend een camera voor filmers. Toevoeging van functies als de burst-snelheid van 30fps, de pixelshift high-res-modus en de live view-composietopties maken hem tot een echte hybride camera, schrijft Richard.
  De S5 II concurreert met camera’s als de Canon EOS R6 II en de Nikon Z6 II. Daarbij zorgt de samenwerking met Leica en Sigma er voor dat er een systeem is gebouwd met veel meer native lenzen dan voor de spiegelloze systemen van Canon of Nikon.
  De concurrentie is echter ook zeer capabel. Dus de vraag zal zijn hoe capabel het nieuwe autofocussysteem van Panasonic is. De eerste indruk: de AF-tracking bij fotografie is ‘plakkeriger’ dan die van de Nikon Z6 II, maar loopt een tikje achter op de rivalen van Canon en Sony. Voor video lijkt de Panasonic alleen Sony voor zich te moeten dulden.
  Cruciaal is volgens Richard hoe goed de stabilisatie en de autofocus samenwerken bij het vastleggen van video's en foto's. “Uit ons gebruik tot nu toe lijkt de S5 II echter geloofwaardig op jacht te zijn. Op basis daarvan betekent het een grote stap voorwaarts voor Panasonic, hoe je het ook wendt of keert.”
 • Panasonic Lumix S5 Mark IIFototijdschrift Digifoto Pro (Christel de Wolf, hands on): Christel de Wolf van Digifoto Pro vloog naar Valencia om de Panasonic S5 Mark II en S5 Mark IIX met eigen ogen te aanschouwen. En ze hebben beide camera's in handen gehad. De S5 II ging mee naar buiten voor shoots tijdens een korte stadswandeling.
  Wat zijn de eerste ervaringen met deze elegante camera? Christel: “Hij ligt goed in de hand, kan tegen een stootje en ook wel tegen een beetje water – dat hebben we ter plaatse goed kunnen testen. De beeldstabilisatie is verbluffend en de autofocus razendsnel. De video-opties zijn grenzeloos en het bedrag dat je neerlegt voor al dit moois is marktconform en zelfs zeer voordelig te noemen. Binnenkort testen we het uiteindelijke model en hopelijk ook de gelijktijdig aangekondigde Panasonic Lumix S5 IIX – die nog meer is toegespitst op videoprestaties.”
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, first impressions): Andy heeft een paar uur met een pre-productie Lumix S5 II geschoten, en uit die ervaring komt een prima camera naar voren die alle grootste problemen van zijn voorganger verhelpt. “Hij ziet er zeker uit als een serieus alternatief voor bijvoorbeeld de Canon EOS R6 Mark II, Nikon Z6 II en Sony Alpha 7 IV.”
  Andy: “Toen ik de camera naar wens had ingesteld, vond ik hem prettig om mee te fotograferen. En hoewel ik de autofocus niet volledig kon testen, zijn mijn eerste indrukken van de algehele prestaties van de camera zeer positief.” Gelukkig maar, want de L-mount had volgens Andy dringend behoefte aan een camera met een echte aantrekkingskracht op de massamarkt. “Hetlijkt erop dat de S5 II eindelijk die plek zou kunnen bereiken.” De echte review moet dat gaan uitwijzen.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Sinds eind januari 2023 de trotse bezitter van de Lumix S5 mark II. Voor mij een sprong in het diepe en moet zeggen onder de indruk. Ik had de keuze: of upgraden binnen APC of een ouder model FF en toen kwam de aankondiging van de S5 mark II. Prijstechnische de beste optie, lenzenkeuze mag zeker beter maar zeker niet slecht. Natuurlijk is het wennen en anders maar de resultaten zijn prima. Beeldkwaliteit: zeer goed. Autofocus: Beter dan ik gewend was dus top. Tot nu toe overtreft de camera mijn verwachtingen en is het qua prijs en mogelijkheden absoluut de beste keuze.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV vlogen naar Tokio om als allereersten te kunnen fotograferen én filmen met de allereerste camera van Panasonic met fasedetectie autofocus aan boord. In een uitgebreide video-review halen ze de S5 Mark II flink door de mangel in de straten van Tokio. En ze komen tot een paar opmerkelijke conclusies. Kijken!
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S5 Mark II

 • Hoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
 • Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
 • Uitstekende video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
 • Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
 • Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus
 • Licht en donker: ruim 14 stops dynamisch bereik
 • Trillingsvrije beelden: Active I.S. beeldstabilisatie
 • Uit alle hoeken: 3 inch free-angle touchscreen
 • Scherpe en heldere zoeker: OLED Live View Finder met 3.680.00 pixels
 • Goed gebouwd: robuust en weerbestendig ontwerp

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S5 Mark II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S5 Mark II door Chris en Jordan van DPReview TV (20 minuten). Ze vlogen naar Tokio om als allereersten te kunnen schieten met de allereerste camera van Panasonic met fasedetectie autofocus aan boord. Wat vinden ze van de S5 Mark II nadat ze de straten van Tokio hadden afgeschuimd met deze hybride systeemcamera?

Panasonic S5 Mark II op CameraNU.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>

Panasonic S5 Mark II op Amazon.nl >>

 

Overzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de S1, S1R en S1H. Daarnaast heeft Panasonic een mooie serie systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de mat gelegd. Alle Panasonics heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Panasonic systeemcamera’s >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Top 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy