Mijn review van zustermodel S5 IIX >>
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Panasonic Lumix S5 Mark II
- Hoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
- Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
- Uitstekende video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
- Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
- Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus
Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Allereerste met fasedetectie AF
De Panasonic Lumix S5 Mark II is de eerste systeemcamera van Panasonic met hybride fasedetectie autofocus aan boord, waarbij fasedetectie AF gecombineerd wordt met contrastdetectie. En dat is zeer goed nieuws voor Panasonic-fans. Want daarmee staat deze systeemcamera wat autofocus betreft volledig de concurrentie aan met Sony, Canon en Nikon, die dit systeem al langer hanteren.
Voor foto én video
Voorganger Lumix S5 was al zeer populair vanwege de fantastische prijs/kwaliteit-verhouding en z’n uitstekende prestaties voor fotografie én video. De Mark II bouwt hierop voort met de toevoeging van een excellent autofocus-systeem. Ook op tal van andere vlakken is deze middenklasse fullframer verbeterd.
Superieure beeldkwaliteit
Zo is de Lumix S5 Mark II uitgerust met een volledig nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor die hybride fasedetectie autofocus mogelijk maakt. De eveneens nieuwe beeldprocessor zorgt samen met de sensor voor superieure beeldkwaliteit en hoge videoprestaties. Beide liggen op het niveau van de professionele Panasonic Lumic S1H.
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Hybride fasedetectie autofocus
De nieuwe sensor die hybride fasedetectie AF ondersteunt, is ontwikkeld in samenwerking met Leica. Het systeem maakt enorm snelle en betrouwbare scherpstelling mogelijk, ook bij moeilijk licht, zoals bij schemering of bij tegenlicht. Ook voor bijvoorbeeld het volgen en vasthouden van snel bewegende onderwerpen – denk aan wildlife- of sportfotografie – is dit het meest geschikte systeem. Voor video is dit AF-systeem eveneens een stuk geschikter.
Een echte videocamera
Ook om andere redenen is dit een perfecte fullframe systeemcamera voor filmen. Zo schiet je professionele video’s in 6K met 30p, 4K UHD met 60p of slow motion-beelden met 180p. Dankzij een nieuw koelsysteem geniet je van ongelimiteerd filmen terwijl het formaat van de camera compact blijft. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld evenementen wilt vastleggen. Een echte videocamera dus. Overigens verschijnt in het voorjaar ook de Lumix S5 Mark IIX, die nóg meer biedt voor filmers (zie ook het kadertje hieronder)
Real Time LUT
Bij het filmen kun je uit verschillende kleurprofielen kiezen, zoals 14+ stop V-log en V-Gamut. Ook biedt de Lumix S5 Mark II een Real Time LUT-functie, waardoor je direct in de camera perfecte kleurcorrecties kunt toepassen. Voor professionele filmers zijn functies toegevoegd als Waveform Monitor, Vector Scope, Zebra Pattern, System Frequency (24.00Hz) en Synchro Scan.
Snelle schieter
Ook voor fotografen is er veel verbeterd in de Mark II. Zo schiet je nu maximaal 9 beelden per seconde met de mechanische sluiten en 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter, met een ruime buffer van 300 beelden. Daarnaast kun je kiezen voor een High Resolution Mode waarmee je beelden met 96 megapixel vastlegt. Speciale Dual Native ISO-gevoeligheid minimaliseert ruis.
Actieve beeldstabilisatie
De beeldstabilisatie van de S5 Mark II is ook flink verbeterd, waardoor je langer stabiele shots uit de hand maakt. De actieve beeldstabilisatie (Active I.S.) komt van pas bij uitdagende condities, zoals in de schemering, bij gebruik van een supertelelens of als je filmt tijdens het lopen. De actieve beeldstabilisatie zorgt ook voor zeer stabiele video’s door optimalisatie van horizontale, verticale en rotatie-correctie. Active I.S. maakt tot wel 200% compensatie mogelijk in vergelijking met conventionele stabilisatie.
Zeer gebruiksvriendelijk
De Lumix S5 Mark II is ook een gebruiksvriendelijke camera. De gebruiksvriendelijkheid is verder verbeterd dankzij de nieuwe, eenvoudig te bedienen 8-weg joystick, het uitgebreide draaiwiel, het 3 inch free-angle touchscreen en de grote OLED zoeker met 3.680.000 pixels. Daarbij is deze fullframer een lichtgewicht, maar hij is toch robuust en weerbestendig ontworpen.
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
En de Panasonic Lumix S5 Mark IIX?
Behalve de Panasonic Lumix S5 Mark II is er ook nog de Panasonic S5 Mark IIX. Die biedt vooral nóg meer voor (professionele) filmers.
Meer video-opties
De S5 Mark IIX biedt nóg meer video-opties, zoals ondersteuning van video-output in het raw-bestandsformaat en interne ProRes-opnames. Ook heeft de IIX de optie om video's op te nemen op een ssd via USB en heeft hij meer compressiemodi. Heb je een S5 II aangeschaft, dan kun je de raw-output ook voor 200 euro aanschaffen als update.
Mijn review van zustermodel S5 IIX >>
Panasonic S5 Mark IIX op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark IIX op Cameraland.nl >>
TIPA-award 2023 voor de Panasonic Lumix S5 II
De Panasonic Lumix S5 II heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste fullframe camera voor experts’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S5 Mark II
De Panasonic Lumix S5 Mark II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Panasonic Lumix S5 Mark II
- Als allround hybride camera moeilijk te verslaan
- Zeer goede beeldkwaliteit vol details, ook bij hoge ISO
- Zeer snelle en nauwkeurige fasedetectie autofocus
- Autofocus ook erg goed bij weinig licht
- Uitstekende beeldstabilisatie: winst tegen trillingen tot 6.5 stops
- Video: beter dan de concurrentie in deze prijsklasse
- Professionele video-specs
- Bijzonder in deze prijsklasse: toepassing van LUT’s bij video
- Enige camera in deze prijsklasse met een grote HDMI-aansluiting
- Perfecte stabilisatie bij filmen
- Nieuwe koeling: minimale oververhitting bij langdurig filmen in hoge resolutie
- Zeer snelle burst: uitstekend voor actie- en wildlife-fotografie
- L-vatting: grote reeks lenzen van Sigma, Leica en Panasonic.
- Fraaie elektronische zoeker met hogere resolutie en vergroting
- Gebruiksvriendelijke camera: goede ergonomie en logische indeling
- Prijskaartje: gunstige prijs/kwaliteit-verhouding
Zwakke punten van de Panasonic Lumix S5 Mark II
- Rolling shutter: voor professionele sportfotografen minder geschikt
- Nieuwe autofocussysteem minder goed bij bewegende onderwerpen
- Autofocus van concurrenten Sony en Canon blijft beter
- Autofocus mist nog objectherkenning voor voertuigen en vliegtuigen
Awards voor de Panasonic Lumix S5 Mark II
- TIPA-award: Beste fullframe camera voor experts
- DPReview: Silver Award
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Focus Magazine over de Panasonic Lumix S5 Mark II
Unieke mogelijkheden voor een instapper. Dat biedt de Lumix S5 Mark II volgens reviewer Jan Paul Mioulet van Focus Magazine (maartnummer 2023). Hoe goed is deze fullframer?
Een hele grote stap
Ook al stamt voorganger Lumix S5 nog maar uit het jaar 2020, toch zet Panasonic met de Mark II een hele grote stap, aldus Jan Paul. Die stap heet: fasedetectie autofocus. Een enorm verschil met de contrastdetectie-AF waar Panasonic tot nog toe op vertrouwde. “Daarmee bleven de camera’s altijd in het nadeel ten opzichte van de concurrentie.”
Bruikbaardere autofocus
Die overschakeling betekent dat de camera’s een sprong vooruit maken. Niet alleen op videogebied werkt fasedetectie veel beter, ook bij het herkennen van onderwerpen als je fotografeert. Die sprong vooruit merkte Jan Paul ook tijdens het testen. De camera hoeft niet meer te zoeken om de scherpte te vinden. “Hierdoor is de autofocus, zeker met video en actiefotografie, veel bruikbaarder geworden.”
Ingebouwde koeling
Natuurlijk zijn er ook op andere punten flinke verbeteringen te vinden. Bijvoorbeeld in de beeldstabilisatie, met een winst tegen trillingen tot 6.5 stops. Bijzonder is de nieuwe koeling, waardoor oververhitting bij langdurig filmen in hoge resolutie minimaal wordt.
Beter dan concurrenten
Daarbij zijn bouw en bediening van de S5 II zonder meer goed. Met al deze verbeteringen kan de Lumix S5 II de concurrentie in z’n prijsklasse prima aan. En op videogebied steekt hij boven de concurrentie uit. “Geen ander model in deze klasse biedt 6.2K opnamen in 10-bit, waarbij ook nog de hele sensor wordt vastgelegd.”
Serieus overwegen
Kortom: “Voor hybride beeldmakers, fotografen die regelmatig filmen of filmers die geregeld foto’s nodig hebben, is de Panasonic Lumis S5 II een camera om serieus te overwegen.” Dit is in alle opzichten een uitstekende fotocamera. En voor wie filmt: de S5 II biedt mogelijkheden die je volgens Jan Paul soms zelfs bij duurdere camera’s weinig aantreft.
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Digifoto Pro over de Panasonic Lumix S5 Mark II
Grootste nieuws van de Panasonic Lumix S5 II is wel de toepassing van hybride autofocus, Panasonics versie van fasegebaseerde AF, aldus reviewer Dré de Man van fototijdschrift Digifoto Pro (nr. 1 2023). Maar deze camera is om meer redenen ‘Panasonic’s verrassing’, zoals de kop van het review luidt.
Scherpstellen bij weinig licht
Dat Panasonic z’n uitgebreide ervaringen met contrastgebaseerde autofocus in de hybride AF heeft verwerkt, is te merken als je scherpstelt bij weinig licht. Dat doet de S5 II erg goed. Ook in andere situaties stelt de S5 II snel en exact scherp. Ook oog-AF en onderwerpherkenning heeft Panasonic goed toegepast, schrijft Dré.
Film- en tv-wereld
Een prachtig vinkje op de checklist van wat een moderne camera allemaal moet kunnen. En kijk je naar de totale lijst, dan doet de Lumix S5 II het volgens Dré ook heel goed. En dat zowel voor fotografie als voor video. Dat laatste is niet verrassend, gezien Panasonic’s positie in de film- en tv-wereld.
Professionele video-specs
Belangrijk voordeel van de S5 II is de L-vatting, met een grote reeks lenzen van Sigma, Leica en Panasonic. Belangrijk voor filmers zijn de video-specs. Zo is dit de enige camera in deze prijsklasse met een grote HDMI-aansluiting, handig voor professionals die meestal met externe monitor en HDMI-recorder werken. En zo zijn er nog veel meer specs die professionele filmers graag in hun camera aantreffen.
Uitzonderlijk goede stabilisatie
Mooi is ook de interne stabilisatie, die in Dré’s testen heel goed werkt voor fotografie. “Maar echt uitzonderlijk is de manier waarop de stabilisatie werkt bij video, dus wanneer je lopend filmt.” En zo zijn er nog veel meer eigenschappen die de camera prettig maken. Zoals de mogelijkheid om dual native ISO bij 640 en 4.000 ISO in te stellen, de toepassing van LUT’s bij video, heel bijzonder voor een camera in deze prijsklasse.
Platina Award
Ook in de praktijk maakt de S5 II volgens Dré een prima indruk. “Ik werk zelden met Panasonic-camera’s maar ik kan er meteen goed mee uit de voeten; er zit een zekere logica in de ergonomie en de knoppen zijn groot en goed bereikbaar.” Ook de beeldkwaliteit is goed. Zo slaat de camera qua dynamiek “een prima figuur”. En het is nog een voordelige koop ook. Eindoordeel: Platina Award.
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Panasonic Lumix S5 Mark II
‘Krachtig en compact’ is de Lumix S5 II. Tenminste, zo luidt de kop van de review van Michelle Ruwen in fototijdschrift Zoom.nl (aprilnummer 2023). Die kracht schuilt mede in de hybride autofocus, waar Panasonic eindelijk naar is overgestapt. Heeft de S5 II voldoende potentie om over te stappen?
Hybride AF: groot verschil
Het verschil met voorganger S5 merk je zeker wat autofocus betreft. De hybride AF maakt veel verschil, aldus Michelle. Je merkt het vooral bij weinig of contrastrijk licht, waar de autofocus van de S5 II erg goed presteert. “Waar de S5 er in donkere situaties vaak naast zit, heeft de S5II daar een stuk minder moeite mee.”
Sport en wildlife
Wat ook erg helpt voor een betrouwbare en snelle autofocus is de verbeterde joystick. En de beter presterende autofocus heeft vele voordelen voor bijvoorbeeld sport- en wildlife-fotografie. De 30fps die je met de elektronische sluiter kunt halen is voor dit soort fotografie ook welkom, al moet je wel rekening houden met soms wat rolling shutter-effect. Daardoor is hij voor professionele sportfotografen minder geschikt.
Betere ergonomie en EVF
Er is nog veel meer verbeterd aan de S5II. Zo is de ergonomie beter, en ook de elektronische zoeker geeft een helderder beeld. Het handige naar alle kanten draaibare display is wel hetzelfde gebleven.
Uitblinker in video
Op videogebied blinkt de S5II uit. Het is volgens Michelle “een echt hybride werkpaard met uitgebreide opties voor foto en video”. Hij kan dan ook uitstekend de strijd aan met z’n hybride rivalen, met z’n uitgebreide video-opties, met 6K/30p op 10 bit en 4K/60p (helaas met een crop).
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Panasonic Lumix S5 Mark II
Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Panasonic Lumix S5 Mark II vinden!
- Dpreview.com (Richard Butler, Dale Baskin, full review): Hèhè: eindelijk levert Panasonic met de S5 II de enige functie waar veel Panasonic-gebruikers al jaren om vroegen: autofocus met fasedetectie. Aldus Richard en Dale. Maar volgens hen zou het een vergissing zijn “om de vele andere upgrades die het tot een aantrekkelijke camera maken, over het hoofd te zien”. Dat zijn bijvoorbeeld verbeterde beeldstabilisatie, onderwerpherkenning en een geïntegreerde ventilator die het thermisch beheer verbeteren.
Fasedetectie-autofocus maken de S5 II tot een aantrekkelijkere camera maakt dan zijn voorganger, vooral voor videofotografen, schrijven de reviewers. Maar een wondermiddel is het niet. Want de implementatie door Panasonic voelt volgens hen minder gepolijst aan dan op meer volwassen systemen. Toch zet deze Panasonic ook qua autofocus zeker solide prestaties neer.
Panasonic staat volgens hen bekend om camera’s die geweldig zijn voor video. Dat geldt zeker ook voor de S5 II en zustermodel S5 IIX. De camera’s zitten vol videogerichte functies, variërend van een golfvormmonitor tot de mogelijkheid om de sluiterhoek in video in te stellen. Maar: “Verwar de S5 II niet met een videocamera. Het is een zeer competente fotocamera die ook geweldig is voor video.”
Dit is ook een camera die in veel dingen niet de beste in zijn klasse is. “In plaats daarvan is hij in sommige dingen de beste en in veel dingen heel goed.” Resultaat: een geweldige allrounder waar zowel fotografen als filmers uitstekend mee uit de voeten kunnen. Kers op de taart: het is een heerlijke camera om te gebruiken.
Heb je een oogje laten vallen op deze camera? Bekijk dan de review op Dpreview.com. Daar vergelijken ze deze fullframer met z’n belangrijkste concurrenten: Canon R6 Mark II (volgens DPReview de topper in deze klasse), de Sony A7 IV (betere AF, mindere video) en de Sony A7C II (heel erg compact), de Nikon Zf (geheel andere ervaring) en de Nikon Z6 II (die een beetje verouderd begint te raken). Eindoordeel: Silver Award met een score van 90/100.
- Chip Fotomagazine (full review, uitgave 75 2023, meinummer): Met de Lumix S5 II heeft Panasonic de voorganger op belangrijke punten verbeterd, aldus de reviewer van Chip. Zo zijn de seriesnelheid en de videofuncties er merkbaar op vooruitgegaan.
Die twee punten vindt de reviewer in tegenstelling tot veel andere reviewers het belangrijkst. En níet het feit dat in deze Panasonic voor het eerste hybride fasedetectie autofocus is toegepast. Wel opmerkelijk, maar volgens de reviewer is dat systeem bij vrijwel alle andere fabrikanten zo gewoon geworden, dan de S5 II daar geen extra punten voor krijgt. En dat is ook wel weer zo natuurlijk.
Die twee andere verbeteringen zijn voor Chip van meer doorslaggevend belang: de seriesnelheid en de videofuncties die een sprong voorwaarts hebben gemaakt. Wat dat eerste betreft: je schiet liefst 30 beelden achter elkaar met de elektronische sluiter, en dat houdt de camera liefst 200 jpegs of RAW’s vol. “De nieuwe S5 II is daardoor interessant voor sport- en actiefotografie.
De autofocus is natuurlijk ook een stuk verbeterd, maar hier constateert de reviewer ruimte voor meer verbetering, want objectherkenning voor voertuigen en vliegtuigen heeft hij (nog) niet in huis. Maar de nieuwe AF is wel zeer snel en nauwkeurig, waarbij de snelheid iets afneemt bij minder licht.
De beeldkwaliteit is ook al zeer goed, ook al heeft hij ‘slechts’ een 24.2 megapixel-sensor. De zeer goede detailweergave valt op, ook bij hoge ISO’s.
Andere opvallende sprong: de S5 II biedt nu 6K-video, al is het op 30p en voor maximaal 30 minuten. Wel schiet je onbeperkt 4k/60p met 4:2:2 10-bit. Nog sneller filmen? Dat kan met de High Frame Rate tot maximaal 180fps. Ook voor professionals heeft de S5 II veel te bieden, met bijvoorbeeld diverse profielen voor de nabewerking en de realtime LUT-functie. Kortom: een overtuigende camera van Panasonic. Eindoordeel: een score van 92/100.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Volgens Gordon is de Lumix S5 Mark II misschien wel de voordeligste nieuwe fullframe camera van dit moment. Hij heeft een schat aan functies om zowel fotografen als videografen te bekoren. Tegelijk ondermijnt hij comfortabel de belangrijkste rivalen met z’n voordelige prijskaartje.
De langverwachte opname van fasedetectie-AF transformeert zowel foto als video, schrijft Gordon. Nu kunnen de handige bediening en de kwaliteit eindelijk zonder voorbehoud doorschijnen, zonder afleiding van de minder scorende autofocus uit het verleden. De implementatie van de fasedetectie-AF is volgens Gordon indrukwekkend.
Ten opzichte van belangrijke concurrenten als de Sony A7 IV en de Canon R6 Mark II heeft deze Panasonic z’n eigen sterke punten. Zo zijn er de high res-modus (pixelshift), de focusbracketing met een mechanische sluiter die een flitser toestaat, 6K-video, golfvorm- en vectorweergaven voor video, anamorfische modi, real-time LUT-previews en langere opnametijden dankzij een ingebouwde ventilator die voordeel moet geven bij warmere omstandigheden.
Daarbij is er een groeiende serie uitstekende lenzen beschikbaar, onder andere van Sigma. En de prijs ligt aanmerkelijk lager dan de Sony en de Canon.
Wie vooral actie of wildlife fotografeert, is wellicht beter af met de Canon R6 II vanwege zijn superieure onderwerpherkenning, snellere mechanische bursts en de pre-burst-optie. “Maar als allround hybride camera voor wie zowel foto als video schiet, is de Lumix S5 II moeilijk te verslaan.” Eindoordeel: Highly Recommended.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Met de Lumix S5 II introduceert Panasonic voor het eerst autofocus met fasedetectie op een camera. Was het ontbreken ervan voor veel mensen een dealbreaker, deze ontwikkeling is voor veel mensen misschien wel een dealmáker. Opeens is het een camera om serieus over na te denken, aldus Mark.
Ook het afleidende pulserende effect dat vooral video-opnamen plaagde, is nu verdwenen. Het is vervangen door een zeer bekwaam hybride AF-systeem. Zouden ze dat systeem al bij de eerste generatie systeemcamera’s hebben geïntroduceerd, dan zouden ze zeker een groter marktaandeel hebben gepakt, denkt Mark. “Laten we hopen dat ze het uitrollen op alle toekomstige camera's, inclusief microfourthirds-modellen.”
Maar er zijn nog meer verbeteringen. Een aanzienlijk aantal extra upgrades zelfs, “die allemaal helpen om van de toch al zeer capabele S5 een nog betere Mark II-editie voor 2023 te maken”. Bijvoorbeeld de snellere burst-opnamesnelheden, de zoeker met een hogere resolutie en vergroting en de HDMI-poort van volledige grootte, “allemaal dingen die we misten in het originele S5-model”.
Ook de videoprestaties zijn aanzienlijk verbeterd, waarbij vooral 6K-opname en de onbeperkte opnametijden in het oog springen. Mark: “De Lumix S5 was al een zeer capabele videocamera, maar de S5 II tilt video naar een ander niveau. De S5 II is duidelijk de camera die je moet kiezen als je een enthousiaste videograaf bent.”
De Lumix S5 II is al met al een van de beste allrounder hybride foto- en videocamera's op de markt, stelt Mark. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Twee stappen vooruit…een stap terug Voorganger Panasonic Lumix S5 was volgens Jim van uitzonderlijke waarde. Hij stak boven de concurrentie uit op video-gebied en hield gelijke tred met concurrenten op instapniveau voor foto's. “De S5 II belooft een groot aantal verbeteringen en maakt veel waar. Maar het nieuwe autofocussysteem met fasedetectie haalt het gehoopte niveau niet. En vertraagt wanneer je het het meest nodig hebt: bij bewegende onderwerpen.”
Op videofront concurreert echter geen enkele camera uit deze prijsklasse met de S5 II. Jim: “Het is een capabele camera, of je nu probeert te vloggen of een indie-filmmaker wilt worden.” Het enige echte minpunt is een gebrek aan ProRes-opname. Dat kun je wel krijgen met de aps-c-camera Fujifilm X-H2 of de microfourthirds-camera Panasonic GH6 voor ongeveer dezelfde prijs. En met de duurdere Panasonic S5 IIx.
De Lumix S5 II is volgens Jim een goede camera, maar wel eentje die niet aan de verwachtingen voldoet. “Als Panasonic met een firmware-update komt die het probleem oplost, zullen we onze conclusie herzien. In de tussentijd raden we aan om te sparen voor de meer capabele Sony A7 IV of Canon EOS R6 II.”
Kortom: de Panasonic Lumix S5 II is volgens Jim een fullframe videocamera's die zeer rijk aan features is. Toch blijft de aantrekkingskracht voor fotografie beperkt vanwege het onbetrouwbare continue autofocussysteem. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
- Cined.com (Johnnie Behiri, full review): Johnnie feliciteert Panasonic met het geweldige werk dat ze hebben geleverd door de autofocus met fasedetectie in deze camera te implementeren. “Het is tenslotte hun eerste poging en ze hebben het super goed gedaan!”
Panasonic heeft een nieuwe capabele camera met ruggengraat, schrijft Johnnie. “En ik zal niet overdrijven door te zeggen dat dit misschien wel de belangrijkste camera-release van de afgelopen jaren is.”
Johnnie vraagt zich dan ook af waarom Panasonic deze nieuwe camera naar zijn voorganger heeft vernoemd in plaats van hem een geheel nieuwe naam te geven. “Maar wat de reden ook is, voor $2000 is dit een uitgebalanceerde fullframe camera in termen van prijs en capaciteiten.”
Daarnaast kun je voor $200 extra de S5 IIX aanschaffen. “Die biedt naast streamingmogelijkheden ook interne Full HD ProRes-opname en ALL-Intra-codering met 800 Mbps. Dus reken maar uit en overweeg om de tool te kopen die jou het beste van dienst kan zijn!”
- Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Het lijdt volgens Andy geen twijfel dat de Lumix S5 II een belangrijke stap voorwaarts is voor Panasonic. “De toevoeging van fasedetectie brengt zijn autofocusprestaties vrijwel in lijn met die van zijn collega's, terwijl de vrijwel onbeperkte video-opname voor sommigen een belangrijk koopargument zal zijn. Het feit dat Panasonic dit laatste heeft bereikt zonder een logge ventilator aan de achterkant toe te voegen, is bijzonder welkom.”
Afgezien daarvan is er nog veel meer leuks aan de S5 II te ontdekken, schrijft Andy. Zo is de body compact en toch zeer robuust en zijn de bedieningselementen super handig ingedeeld. De camera is ook bijna oneindig aanpasbaar. Al met al een ‘sympathieke camera’ om mee te werken, aldus Andy. “Panasonic maakt het opvallend eenvoudig om al je belangrijkste instellingen tijdens het fotograferen te wijzigen, terwijl het ongebruikelijk directe toegang geeft tot functies die vaak in de menu's worden begraven, zoals de intervalmeter en multi-shot-modi met hoge resolutie.”
Ook zoeker en display zijn uitstekend, de beeldstabilisatie is uiterst effectief en de burst is indrukwekkend. “De filmmogelijkheden zijn net zo goed als je van Panasonic mag verwachten, terwijl de onbewerkte beeldkwaliteit fantastisch is.”
Duidelijk is volgens Andy dat de S5 II een zeer serieus alternatief is voor bijvoorbeeld de Canon EOS R6 Mark II, Nikon Z6 II en Sony A7 IV, voor een zeer scherpe prijs. “Het is een bijzonder indrukwekkende tool voor hybride gebruikers die videomogelijkheden even hoog waarderen als foto's. De L-vatting had dringend behoefte aan een camera met een echte aantrekkingskracht op de massamarkt, en de Panasonic Lumix S5II doet er alles aan om die plek te bereiken.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Engadget.com (Steve Dent): “Met de autofocus die eindelijk gelijke tred houdt met rivaliserende camera's, is de S5 II van Panasonic een geweldige fullframe vlog- en videocamera-optie”, schrijft Steve. En hij heeft ook een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding dankzij z’n vriendelijke prijskaartje, zeker voor videografen.
Belangrijkste concurrenten zijn de Sony A7 IV en Canon EOS R6 II. “Beide camera's zijn beter voor fotografie, maar de S5 II is veel beter voor video en met name vloggen, dankzij de ingebouwde monitoringtools en superieure stabilisatie.” Wil je een nóg betere combinatie van fotografie- en videotools? Dan is volgens Steve de Fujifilm X-H2 de beste optie, als je het niet erg vindt om naar een aps-c-sensor over te stappen.
Maar volgens Steve is de grootste rivaal van de S5 II wellicht de Panasonic Lumix S5 IIx. “Veel mensen die $ 2.000 betalen, zouden niet aarzelen om $ 200 extra uit te geven om behoorlijk waardevolle functies te krijgen, zoals ProRes SSD-opname.” Al met al is de S5 II de beste vlogcamera van Panasonic sinds de GH5 en “hij zou bovenaan de boodschappenlijstjes van veel contentmakers moeten staan.” Eindoordeel: 90/100.
- Digitalcameraworld.com (Jon Devo, full review): Panasonic bouwt met de Mark II voort op de solide basis van de robuuste, compacte body van de originele Lumix S5, schrijft Jon. Dat origineel bood al toonaangevende 5-assige beeldstabilisatie in de behuizing plus uitstekende kleurwetenschap. Daarom had de Lumix S5 II geen ingrijpende revisies nodig. “De toevoeging van autofocus met fasedetectie brengt de S5 echter precies in lijn met enkele van de beste hybride camera's die er te koop zijn. Dit zou een mededinger kunnen zijn voor de prijs van Camera van het Jaar.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Volgens Richard is de Lumix S5 Mark II met z’n specificaties een geloofwaardige concurrent van de Canon EOS R6 II, die tot nog toe volgens DPReview de beste camera voor enthousiaste fotografen/filmers is. De toevoeging van hybride fasedetectie autofocus voor foto en video maakt volgens hem het verschil, waardoor de S5 Mark II het gat met de concurrentie kan dichten.
Naast de S5 Mark II gaat Panasonic ook de S5 Mark IIX op de markt brengen. Deze camera kent een aantal toevoegingen aan de S5 Mark II. Die toevoegingen zijn weliswaar klein, maar ze zorgen er volgens Richard voor dat de S5 IIX veel meer opvalt dan het prijsverschil van €300 zou kunnen doen vermoeden. Daardoor “ziet de S5 IIX eruit als een veel flexibelere productietool, ondanks een concurrerende prijs”.
Panasonic is erkend sterk in video. Toch is de S5 Mark II niet uitsluitend een camera voor filmers. Toevoeging van functies als de burst-snelheid van 30fps, de pixelshift high-res-modus en de live view-composietopties maken hem tot een echte hybride camera, schrijft Richard.
De S5 II concurreert met camera’s als de Canon EOS R6 II en de Nikon Z6 II. Daarbij zorgt de samenwerking met Leica en Sigma er voor dat er een systeem is gebouwd met veel meer native lenzen dan voor de spiegelloze systemen van Canon of Nikon.
De concurrentie is echter ook zeer capabel. Dus de vraag zal zijn hoe capabel het nieuwe autofocussysteem van Panasonic is. De eerste indruk: de AF-tracking bij fotografie is ‘plakkeriger’ dan die van de Nikon Z6 II, maar loopt een tikje achter op de rivalen van Canon en Sony. Voor video lijkt de Panasonic alleen Sony voor zich te moeten dulden.
Cruciaal is volgens Richard hoe goed de stabilisatie en de autofocus samenwerken bij het vastleggen van video's en foto's. “Uit ons gebruik tot nu toe lijkt de S5 II echter geloofwaardig op jacht te zijn. Op basis daarvan betekent het een grote stap voorwaarts voor Panasonic, hoe je het ook wendt of keert.”
- Fototijdschrift Digifoto Pro (Christel de Wolf, hands on): Christel de Wolf van Digifoto Pro vloog naar Valencia om de Panasonic S5 Mark II en S5 Mark IIX met eigen ogen te aanschouwen. En ze hebben beide camera's in handen gehad. De S5 II ging mee naar buiten voor shoots tijdens een korte stadswandeling.
Wat zijn de eerste ervaringen met deze elegante camera? Christel: “Hij ligt goed in de hand, kan tegen een stootje en ook wel tegen een beetje water – dat hebben we ter plaatse goed kunnen testen. De beeldstabilisatie is verbluffend en de autofocus razendsnel. De video-opties zijn grenzeloos en het bedrag dat je neerlegt voor al dit moois is marktconform en zelfs zeer voordelig te noemen. Binnenkort testen we het uiteindelijke model en hopelijk ook de gelijktijdig aangekondigde Panasonic Lumix S5 IIX – die nog meer is toegespitst op videoprestaties.”
- Klantreview op Cameranu.nl: “Sinds eind januari 2023 de trotse bezitter van de Lumix S5 mark II. Voor mij een sprong in het diepe en moet zeggen onder de indruk. Ik had de keuze: of upgraden binnen APC of een ouder model FF en toen kwam de aankondiging van de S5 mark II. Prijstechnische de beste optie, lenzenkeuze mag zeker beter maar zeker niet slecht. Natuurlijk is het wennen en anders maar de resultaten zijn prima. Beeldkwaliteit: zeer goed. Autofocus: Beter dan ik gewend was dus top. Tot nu toe overtreft de camera mijn verwachtingen en is het qua prijs en mogelijkheden absoluut de beste keuze.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Geweldige camera! Heb deze camera onlangs gekocht en ben zeer tevreden met de gemaakte foto's en videos!” Bekijk alle reviews van kopers >>
- DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV vlogen naar Tokio om als allereersten te kunnen fotograferen én filmen met de allereerste camera van Panasonic met fasedetectie autofocus aan boord. In een uitgebreide video-review halen ze de S5 Mark II flink door de mangel in de straten van Tokio. En ze komen tot een paar opmerkelijke conclusies. Kijken!
Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S5 Mark II
- Hoge beeldkwaliteit: gelijkwaardig aan professionele Lumix S1H
- Nieuw ontwikkelde 24 megapixel fullframe sensor
- Uitstekende video: 6K met 30fps en 4K met 60fps
- Levensechte kleuren in video: Real Time LUT
- Snel en precies scherp: hybride fasedetectie autofocus
- Licht en donker: ruim 14 stops dynamisch bereik
- Trillingsvrije beelden: Active I.S. beeldstabilisatie
- Uit alle hoeken: 3 inch free-angle touchscreen
- Scherpe en heldere zoeker: OLED Live View Finder met 3.680.00 pixels
- Goed gebouwd: robuust en weerbestendig ontwerp
Panasonic S5 Mark II op Cameranu.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Cameraland.nl >>
Panasonic S5 Mark II op Kamera-express.nl >>
Overzicht Panasonic systeemcamera's
Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.
Alle Panasonic S-lenzen op een rij
Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Beste fullframe camera's voor beginners
Ben je benieuwd wat de beste fullframe instap systeemcamera's zijn? Bekijk de vier beste fullframers voor beginners, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste instap fullframers >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>