Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Panasonics nieuwe fullframe systeemcamera’s
De cameramarkt is springlevend. Na de klinkende introducties van Nikon (Z6 en Z7) en Canon (EOS R en EOS RP) komt Panasonic nu met een nieuwe lijn van fullframe systeemcamera’s. De eerste twee zijn gepresenteerd op Photokina 2018, eind september 2018. Deze Panasonic Lumix S1R heeft een extreem hoge resolutie. Z’n broer, de Lumix S1, is een allrounder die meer op videografen is gericht.
Mijn review van de Lumix S1 >>
Highlights van de Panasonic Lumix S1R
- 47 megapixel sensor
- Leica L-vatting
- 4K 60fps video
- Dubbele beeldstabilisatie (body + objectief)
- Volledig stof- en sproeiwaterdicht
- Snelle Contrast AF met DFD technologie
- Zeer hoge resolutie elektronische zoeker
- Robuuste en ergonomische body
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Systeemcamera’s: Panasonic was de eerste
Om het geheugen op te frissen: met Panasonic is het tijdperk van de systeemcamera’s ruim 10 jaar geleden begonnen. Panasonic was in 2008 tijdens de Photokina de eerste die met een systeemcamera op de proppen kwam. En nu stapt dit merk in het nieuwe tijdperk: dat van de fullframe systeemcamera’s.
Samenwerking Leica, Sigma & Panasonic
De splinternieuwe Panasonic Lumix S1R systeemcamera is geboren uit de samenwerking van drie grote merken: Leica, Sigma en Panasonic. De Lumix S1R heeft een 47 megapixel sensor aan boord en gebruikt de veelzijdige Leica L-mount. De S1R is ook de eerste fullframe systeemcamera die 4K video’s maakt met 60 beelden per seconde.
Leica L-mount: hoogwaardige objectieven
Dankzij de adoptie van de veelzijdige Leica L-mount is er direct een hele serie mooie objectieven geschikt voor de Lumix S1-serie. Zo zijn er al tal van hoogwaardige Leica SL en TL objectieven op de markt.
10 gloednieuwe lenzen op de planning
Daarnaast heeft Panasonic zelf liefst 10 objectieven op de rol staan, waaronder die uit de nieuwe PRO-serie: de PRO 50mm f/1.4, de PRO 24-105mm f/4.0 en de PRO 70-200mm f/4.0. Dankzij de samenwerking met Sigma komt ook een breed aanbod aan Sigma-objectieven beschikbaar komen voor de Lumix S-serie. Onderaan deze pagina staan alle beschikbare S-lenzen voor je op een rij.
Technologische hoogstandjes
De Panasonic Lumix S1R beschikt over technologische hoogstandjes. Zo heeft de body ingebouwde beeldstabilisatie en combineert hij dat met stabilisatie van het objectief voor superscherpe beelden. Daardoor worden extreem scherpe beelden mogelijk.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Ultrasnelle autofocus
De ultrasnelle contrastdetectie-autofocus is uitgerust met Panasonics DFD (depth from defocus) technologie. De krachtige Venus Engine geeft nog meer vermogen en snelheid aan de Lumix S1. Hierdoor stelt de S1 scherp in slechts 0.08 seconden. De intelligente autofocus herkent en volgt je onderwerp accuraat. Resultaat: altijd loeischerpe beelden.
4K en 6K(!) Photo
Voor snelbewegende onderwerpen draait de S1 sowieso zijn hand niet om. In enkelvoudige autofocus (AF-S) fotografeer je met 9 beelden per seconde en met continue autofocus (AF-C) tot 6 beelden per seconde. Daarnaast kun je in de 6K Photo modus 18 megapixel burstopnames maken bij 30 beelden per seconde. In de 4K Photo modus zelfs tot 60 beelden per seconde in een resolutie van 8 megapixels. Ideaal voor actiefotografie!
Snel & scherp
Hoe scherp wil je het hebben? De elektronische zoeker van de Lumix S1R heeft de hoogste resolutie ter wereld onder fullframe systeemcamera’s. Het OLED-scherm met 5.76 miljoen pixels benadert de resolutie van het menselijk oog. Daarnaast heeft de Panasonic de allersnelste high speed flitssynchronisatie tot zijn beschikking. Achterop zit een high end 3-assig kantelbaar LCD-touchscreen.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Gloednieuwe functie 1: HLG Photo
Panasonic heeft ook twee gloednieuwe functies onthuld. De eerste luistert naar de naam HLG Photo. Deze maakt foto’s met een groot dynamisch bereik mogelijk. Zo is in een foto met felle hooglichten en donkere schaduwen een indrukwekkende, exacte kleurweergave mogelijk. Die komt heel nauwkeurig overeen met het menselijk oog.
Indruk maken met levendige beelden
Die levendige beelden kun je via een HDMI-kabel weergeven op de nieuwste HLG-compatibele 4K OLED-televisie van Panasonic of op andere apparaten die compatibel zijn met HLG. Ideaal voor fotografen die indruk willen maken met hun fotopresentaties.
Gloednieuwe functie 2: High Resolution
Een tweede nieuwe functie is de modus High Resolution. Die is perfect voor het maken van foto’s van landschappen of kunstvoorwerpen met superfijne details. Deze modus maakt automatisch 8 opnames achter elkaar, terwijl de sensor steeds een halve pixel verplaatst. Vervolgens voegt de nieuwe Venus Engine de beelden razendsnel samen tot één foto met ongekend hoge resolutie: 187 megapixel!
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Allerfijnste details
In die foto zie je de allerfijnste details terug. Natuurgetrouw weergegeven en vastgelegd als een prachtig en uiterst realistisch beeld. Zelfs als er bewegende onderwerpen in beeld zijn, heeft de Lumix S opties om bewegingsonscherpte te onderdrukken. Daardoor kun je deze modus ook in die situaties gebruiken.
Video-koning: 4K 60fps
Behalve geweldige foto’s kun je met de Lumix S1 ook de prachtigste video’s schieten in 4K met een framerate van maar liefst 60fps, geëncodeerd in 8-bits 4:2:0. In de High Speed Video modus maak je tot 2x slow motions in 4K bij 60fps en tot 6x slow motion in Full HD bij 180fps. De S1R is dus ook een video-koning.
Dubbele kaartsleuf
Zoals alle fullframe systeemcamera’s voor profs heeft ook de Lumix S1R twee kaartsleuven aan boord: één voor SD-kaarten en één voor XQD-kaarten. Het nieuwe XQD-formaat kan hoge snelheden aan en is perfect geschikt voor high burst-fotografie en videografie.
Duurzaam & sterk
De body van de S1R is robuust en sterk gebouwd. Door de volledige sealing is de camera stof- en sproeiwaterdicht. De camera is ook bij extreme kou tot wel -40°C te gebruiken. De ergonomie is uitstekend met een perfecte grip en optimaal geplaatste functieknoppen.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Panasonic Lumix S1R wint EISA-award 2019-2020
De Panasonic Lumix S1R heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste geavanceerde fullframe camera’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?
Bekijk alle winnende camera’s en lenzen >>
Alle resolutiemonsters op een rij
Voor fotografen die extreem veel details nodig hebben, was er nog nooit zoveel keuze. Hieronder kun je doorklikken naar mijn reviews van de belangrijkste resolutiemonsters op de markt (fullframe en middenformaat).
- Canon EOS R5: fullframe, 45MP >>
- Fujifilm GFX 100: middenformaat, 100MP >>
- Fujifilm GFX 100S: middenformaat, 100MP >>
- Hasselblad X2D 100C: middenformaat, 100MP >>
- Leica Q2: fullframe, 47MP >>
- Nikon Z7 II: fullframe, 46MP >>
- Nikon Z9: fullframe, 46MP >>
- Panasonic S1R: fullframe, 47MP >>
- Sony A1: fullframe, 50MP >>
- Sony A7R IV, fullframe, 61MP >>
- Sony A7R V, fullframe, 61MP >>
Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S1R
De Panasonic Lumix S1R: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen.
Focus Magazine over de Panasonic Lumix S1R
Panasonic gaat z’n eigen weg met de kloeke S1 en S1R: ze zijn groter én zwaarder dan de concurrenten. Maar is zwaarder ook beter? vraagt reviewer Erik Derycke zich af in Focus Magazine (aprilnummer 2019).
Bedoeld voor professionele fotografen
Volgens Panasonic is de S1R ontwikkeld voor professionele fotografen die het uiterste vergen van hun toestel. Dat zie je af aan de robuuste, weerbestendige body. En aan het feit dat de sluiter 400.000 opnames meegaat. Ook gewicht en grootte duiden op de professionele doelgroep: ze zijn fors. Forser zelfs dan de professionele Nikon D850 DSLR. Gelukkig heeft Panasonic de grote dimensies optimaal benut, gezien het aantal fysieke knoppen. Dat komt het bedieningsgemak flink ten goede, aldus de reviewer.
Elektronische zoeker: een sensatie
De zoeker van de S1R is ook van professionele kwaliteit. De reviewer noemt het zelfs ‘een sensatie’, gezien het haarscherpe beeld, de minimale vertraging en de grote verversingssnelheid. “Het is de meest natuurgetrouwe elektronische zoeker die ik tot nu toe ben tegengekomen.” Ook voor brildragers is de zoeker perfect.
Bijzonder goed menu
Alle fysieke knoppen, schakelaars en wieltjes maken dat de camera veel direct toegankelijke bedieningsmogelijkheden heeft. Ook heeft de camera een bijzonder goed menu, wat zeker niet vanzelfsprekend is bij moderne camera’s.
Gevoelige sensor en High Resolution Modus
De fullframe sensor is door Panasonic zelf ontwikkeld en kent een hoge gevoeligheid. De beeldstabilisatie in de body biedt tot 5.5 stops winst, wat nog hoger wordt als de lens ook beeldstabilisatie heeft. De sensor heeft natuurlijk al 47 megapixel aan boord. Is dat niet genoeg dan kun je met de High Resolution Modus een resolutie bereiken van 187 megapixel, met een indrukwekkende hoeveelheid details.
Autofocus: snel en trefzeker
Panasonic heeft ook een eigen autofocussysteem, Depth from Defocus. Dat werkt volgens de reviewer heel snel en trefzeker bij Single AF, zelfs bij donkere omstandigheden. Ook gezichts- en oogherkenning werkt uitstekend. Bij Continue AF en objecttracking leek het beeld soms te jagen: het onderwerp ging snel in en uit focus. “Maar de overgrote meerderheid van de opnames die ik maakte bleken wel scherp. De onscherpte in de zoeker is dus bedrieglijk.”
Indrukwekkende camera: topprestaties
Conclusie: de eerste fullframe systeemcamera van Panasonic maakt indruk. “Het toestel en de eerste objectieven leveren topprestaties.” Het menu en de bediening zijn goed doorontwikkeld, en beide zijn bijzonder uitgebreid aan te passen aan jouw voorkeuren. De zoeker krijgt ook een pluim van Focus. Eindoordeel: het predicaat Super met het hoge cijfer 9.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Zoom.nl over de Panasonic Lumix S1R
Met z’n hoge sensorresolutie en z’n bijbehorende detaillering is de Panasonic Lumix S1R bedoeld voor de veeleisende professional, aldus de reviewer van Zoom.nl (mei/juni-nummer 2019).
Bouwkwaliteit: gemaakt voor de eeuwigheid
De S1R heeft liefst 47.3 megapixel op de beeldsensor en concurreert daarmee direct met de recente Nikon Z7 en Sony A7R III. De S1R is relatief groot en zwaar, evenals z’n broer, de S1, die meer allround is en geschikter voor filmen. Hij voelt daardoor aan als een erg serieus stuk techniek, met een bouwkwaliteit die op een zeer hoog niveau ligt. “De camera lijkt gemaakt voor de eeuwigheid.”
Fijn en snel systeem
Grip en ergonomie zijn erg goed. De eigen autofocustechniek (Depth From Defocus) heeft soms moeite met schakelen tussen voor- en achtergrond. Maar afgezien daarvan is het volgens Zoom een “fijn en snel systeem, waarmee je in de meeste gevallen prima kunt scherpstellen.”
Enorm fijne elektronische zoeker
De elektronische zoeker is groot en helder en is “enorm fijn in het gebruik”. De beeldkwaliteit, waar het allemaal om te doen is, ligt volgens de reviewer op een erg hoog niveau. “De gemaakte beelden zijn scherp en hebben een groot (micro-)contrast. Details, texturen en (kleur)overgangen worden uitstekend weergegeven.”
Diamant Award
De S1R heeft daarnaast een groot dynamisch bereik: grote contrast- en toonverschillen vastleggen is geen enkel probleem. Kortom: “De S1R is geschikt voor de kritische fotograaf die veel waarde hecht aan details, resolutie en de ultieme scherpte.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.6.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Chip Fotomagazine over de Panasonic Lumix S1R
Panasonic betreedt het fullframe strijdperk met 2 camera’s met de L-mount van Sigma/Leica. Moeten Sony en Canon zich zorgen maken?, vraagt de reviewer van Chip Fotomagazine (meinummer 2019) zich af.
Voor wie robuustheid zoekt
De Panasonic is hoekig, geprononceerd en met de kitlens erop behoorlijk zwaar. Wie een lichtgewicht zoekt, kijkt elders. Vergeleken met een Sony met vergelijkbare lens scheelt het een halve kilo. Maar voor wie robuustheid zoekt en een DSLR-achtige grip, is dit de perfecte camera.
Helderste elektronische zoeker
Aan boord is de helderste elektronische zoeker van alle cameraklassen, die de zoeker van een professionele DSLR heel dicht benadert. Het touchscreen achterop is conventioneler, maar wel uitstekend. En anders dan bij de concurrentie kun je er ook het menu mee bedienen. Handig. Ook voor het overige is de uitrusting van de S1R zeer compleet. Ergonomie, flexibiliteit en uitbreidbaarheid zijn uitstekend.
Uitstekende beeldstabilisatie en High Res-modus
Niet alleen de body is gebouwd als een tank, dat geldt bijvoorbeeld ook voor de sluiter, die 400.000 opnames aankan. Ander groot pluspunt volgens Chip is de 5-assige beeldstabilisatie van de sensor, die 5.5 stops winst biedt. Deze feature maakt ook de High Res-modus mogelijk, waarmee je beelden kunt schieten met een indrukwekkende 187 megapixel: voor zeer scherpe en detailrijke beelden (wel per stuk 350 MB groot...).
Autofocus: indrukwekkend
De autofocus is razendsnel. “Je wisselt binnen no-time van scherpstelling op de voorgrond naar scherpstelling op de achtergrond en terug – een indrukwekkende prestatie.” Ook herkent het AF-systeem allerlei onderwerpen, van mensen tot honden, katten en vogels. Voeg daar objecttracking en oogherkenning bij en het resultaat is: zeer scherpe foto’s. Ook handige macrofuncties als post-focus en focusstacking heeft de S1R in huis.
Indrukwekkend: 6K-fotomodus
Indrukwekkendste functie is volgens Chip de 4K- en 6K-fotomodus. Daarmee maakt de S1R een filmpje waaruit je foto’s kunt plukken met een resolutie tot 18 megapixels.
Zet concurrenten in de schaduw
Kortom: “qua beeldkwaliteit en de enorme hoeveelheid professionele mogelijkheden, zet hij zijn concurrenten in de schaduw.” Ook ergonomie en gebruiksvriendelijkheid zijn grote plussen. Daarnaast biedt de alliantie met Leica/Sigma op termijn het voordeel van een groot aantal objectieven.
Eindoordeel: zeer goed
De inhaalslag van Panasonic is daardoor zeer geslaagd, aldus Chip. De grote vraag zal zijn: is het genoeg om de gevestigde namen van de troon te stoten?. Eindoordeel: Zeer goed. In Chips ‘toplijst’ van camera’s met fullframe sensor neemt hij plek 2 in, na de Sony A7R III.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Dpreview.com over de Panasonic Lumix S1R
Het is dringen geblazen aan het front van de fullframe systeemcamera’s. Sony is natuurlijk dé speler op dit gebied, maar Nikon, Canon, Sigma en Panasonic zijn de strijd met elkaar en met Sony aangegaan. De high res camera van Panasonic is de S1R. Hoe goed hij is onderzoeken Dpreviews reviewers Carey Rose en Richard Butler.
Hevige concurrentie
De concurrentie is dus hevig. De S1R is groter, schiet niet sneller en focust minder betrouwbaar dan z’n rivalen. Dat klinkt als een camera die het niet haalt. Maar: er is genoeg moois dat de Panasonic te bieden heeft.
Mooie bestanden en geweldige lenzen
De beeldkwaliteit bijvoorbeeld. De high res sensor is goed en produceert mooie bestanden. Panasonic verdient ook lof voor het direct lanceren van een aantal echt geweldige lenzen, waardoor je direct volledig kunt profiteren van die 47MP-sensor.
Uitstekende jpegs
De jpeg-motor van de S1R doet mee met de besten. De jpegs hebben een iets minder goede ruisreductie vergeleken met de Sony (de aanvoerder op dit terrein), maar hebben wel weer een geweldige kleurreproductie, zonder bewerking. Ook is de 187MP high-res modus indrukwekkend, met de beste bewegingscorrectie bij bewegende onderwerpen die je zult tegenkomen bij een dergelijke camera.
Solide werkpaard
Het is een echt solide werkpaard. Hij voelt solide in de hand, doet denken aan pro-level DSLRs. De grip is geweldig als je wat grotere handen hebt. En je hebt een overvloed aan fysieke knoppen en wielen. Wel moet je het gewicht van de camera aankunnen.
Minder goede autofocus
Kijken we naar de autofocus, dan is er ook wat minder goed nieuws. Het systeem dat Panasonic gebruikt (Depth from Defocus) is wel zeer snel bij compatibele lenzen, met een behoorlijk goede ‘hit rate’. Maar de focus ‘wiebelt’ soms en de burst speed met autofocus is weinig inspirerend. Actiefotografen die hoge resolutie willen, moeten elders kijken.
Tjokvol features
Panasonic had als doel een solide, betrouwbaar, vertrouwd-voelend werkpaard neer te zetten, en de reviewers vinden dat streven grotendeels geslaagd, terwijl hij tjokvol features zit die vooral bedoeld zijn voor de fotograaf, en een formaat en bouwkwaliteit heeft die gebruikers van een pro-spiegelreflex vertrouwd zal voorkomen.
Immens prettig om mee te werken
Misschien biedt de S1R niet de beste prijs/kwaliteit-verhouding op de markt, en misschien is hij niet de beste optie als je een high-res fullframe systeemcamera zoekt. Maar zonder twijfel is het een zeer goede camera, zelfs een geweldige camera. Het is een camera waarmee het immens prettig is om te werken, en die bestanden produceert waarmee het plezierig werken is.
Silver Award met 89% score
Kortom: de Panasonic S1R is een indrukwekkende, goed gebouwde fullframe systeemcamera met een hoop resolutie, een goed doordachte bediening en ergonomie en concurrerende videokwaliteit. Eindoordeel: Silver Award met een score van 89%. De concurrentie: Nikon Z7 scoort 89%, Nikon D850 scoort 89%, Sony A7R III scoort 90%.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Panasonic Lumix S1R
- Fototijdschrift Digifoto Pro (2019 nr. 3 - julinummer): Reviewer Dré de Man haalt Panasonic aan, die beweerde dat ze de S1R wilde laten aanvoelen als een fotocamera. En met deze eerste fullframer is Panasonic daar opmerkelijk goed in geslaagd, aldus Dré. “Het is weliswaar een spiegelloze camera, maar hij voelt aan als een reflex. Je kunt hem heel goed vasthouden, ook met zwaardere objectieven en er is veel ruimte voor knoppen en die zijn bovendien tot op grote hoogte configureerbaar.”
Volgens Dré heeft Panasonic goed naar de concurrentie gekeken en heeft de firma alles uit de kast gehaald om het ergonomisch net even beter te doen. Is dat gelukt? Dat is volgens Dré een persoonlijke zaak. “In ieder geval is het een camera waarmee je prima kunt werken zonder eerst uren de gebruiksaanwijzing te bestuderen.”
Kortom: door de keuze voor dit (grote) formaat in combinatie met de prima sensor neemt Panasonic een geheel eigen positie in op de markt. Het levert de Lumix S1R in ieder geval een mooie Goud Award op bij Digifoto Pro!
- Focus Magazine (praktijktest, septembernummer 2019): Behalve een uitgebreide review in het aprilnummer van Focus Magazine (zie hierboven) besteedt Focus in z’n septembernummer nog eens uitgebreid aandacht aan deze bijzondere camera. Blijkbaar kan Focus er geen genoeg van krijgen...
Focus liet voor deze praktijktest 3 professionele fotografen uit verschillende disciplines aan de slag gaan met deze professionele fullframer plus bijbehorende lenzen. Bas de Meijer, Martien de Man en Mariette Carstens haalden de S1R in hun praktijk door de mangel. Interessant om te lezen en hun foto’s te bekijken! Dus kopen deze Focus als de Lumix S1R op je verlanglijstje staat. Heel kort wat uitspraken van de testers:
> Bas: “Tijdens het testen is de S1R mij steeds beter gaan bevallen. Het is vooral de beeldkwaliteit die overtuigt.” En: “Een begerenswaardige camera.”
> Martien: “Het is in alle opzichten een professionele camera, waarmee je praktisch alle fotografische opdrachten aankunt.”
> Mariette: “Het is een professionele caamera en ondanks het gewicht echt een aanrader. Hij kan tegen een stootje!”
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Perfecte alleskunner! De Panasonic S1R is voor mij de ideale upgrade geweest naar full frame. Met deze camera heb ik het voordeel van de hoge resolutie en afbeelding kwaliteit van een full frame systeem camera. En daarbij kan ook ook nog eens filmen in 4k 60fps, nog vrij ongehoord bij full frame systeem camera's. In combinatie met de geweldige stabilisatie geeft dit de mogelijkheid tot het creëren van mooie filmbeelden zonder een gimball nodig te hebben.
Panasonic is in mijn ogen qua menu en body instellingen een van de meest gebruiksvriendelijke camera's op de markt. En met de komst van de Sigma objectieven voor de L mount wordt de keuze ineens erg uitgebreid. Al met al een ideale alleskunner voor degene die een camera zoekt die zowel in hoge kwaliteit filmt als fotografeert.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De eerste stap van Panasonic op de fullframe systeemcamera-markt is gelijk een indrukwekkende. De beide camera’s bieden een lange lijst van features om van te watertanden, indrukwekkende beeldkwaliteit en geweldige bediening. De S1R is zeker een serieuze concurrent van de Sony A7R III en Nikon Z7.
Tegelijk is het ook onmiskenbaar een grote en zware camera. Hij heeft meer weg van een pro DSLR dan van de traditionele, kleine systeemcamera’s. Maar dat is precies wat Panasonic van te voren had aangekondigd: een serieuze camera voor professionals maken. Gevolg is dat de Panasonic S1R de grootste en zwaarste systeemcamera is die de reviewers ooit in handen hebben gehad.
Maar ook een van de beste op het gebied van bediening. Dit is te danken aan de geweldige grip, de eersteklas elektronische zoeker, het intuïtieve touchscreen, het handige LCD-scherm bovenop en het logische ontwerp van knoppen en wielen. En dan is er nog het beeldstabilisatiesysteem dat maar liefst 6 stops voordeel biedt.
De S1R blinkt echt uit op het gebied van beeldkwaliteit, dankzij de combinatie van de 47 megapixel sensor en de lenzen van hoge kwaliteit. De foto’s die uit de camera komen zijn voortreffelijk. Ook de High Resolution Mode met z’n ongelofelijke 187 megapixel beelden werkt fantastisch. Op video-gebied zijn de prestaties minder indrukwekkend, met een beperkte output in 4:2:0 8-bit kwaliteit. Met video is de score van de Lumix S1 veel beter.
Ook de autofocus en de burst-capaciteit zijn minder indrukwekkend vergeleken met de concurrentie. De focussnelheid ligt minder hoog dan bij de concurrenten. En de burst blijft steken op 6 beelden per seconde. Bij de Sony A7R III ligt dit bijvoorbeeld op 10fps. Al met al doet de eerste generatie Lumix S1R vrijwel alles goed en maar heel erg weinig verkeerd. Het is een voortreffelijke fullframe camera die aantrekkelijk is voor alle soorten fotografie, behalve serieuze sportfotografie en videografie. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): De Lumix S1R is een grote, zware en solide camera die je het gevoel geeft dat je zeer serieus bezig bent. Hij is geweldig in het gebruik en heeft excellente beeldkwaliteit. Hij biedt ook nog 60p 4K video. Maar hoewel hij een aantal features biedt die Sony, Canon and Nikon niet hebben op hun fullframe systeemcamera’s, toch deelt de S1R geen ‘killer klappen’ uit.
We denken dat professionele fotografen en videografen de camera zullen kopen nadat ze de features zorgvuldig hebben geanalyseerd. Maar de reviewer wacht nog af om te zien hoe het lenssysteem voor deze Lumix S1R zich gaat ontwikkelen.
De resultaten zijn zeker zeer goed. Maar de reviewer verwacht ook niet anders van een 47 megapixel fullframe camera met de allerlaatste beeldtechnologie en lensontwerp. De S1R is wat groter en zwaarder dan de Nikon Z7 en ook wat duurder. De Sony A7R III is flink goedkoper en heeft al een grote reeks Sony-lenzen beschikbaar.
The S1R is a little bigger and heavier than the Nikon Z 7, however, and a little more expensive too, while the Sony A7R III is substantially cheaper and has a wide range of ‘native’ lenses already. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Trustedreviews.com (Amy Davies, full review): ‘Een krachtige systeemcamera voor pro-fotografen met diepe zakken’, vat Amy de Panasonic S1R bondig samen. De S1R is extreem capabel. Ben je een professional die houdt van een grotere body, twee card slots en featues als 6K-video, dan is de S1R zeker een belangrijk alternatief voor de hoge resolutie camera’s van Nikon en Sony.
De collectie aan lenzen is echter nog lang niet volledig ontwikkeld. De beschikbare Leica’s passen weliswaar uitstekend, maar zijn zeer hoog geprijsd. En wie op zoek is naar een kleine, lichte systeemcamera is bij deze Panasonic aan het verkeerde adres.
De beeldkwaliteit is wel van het hoogste niveau. Waarbij vooral ook de High Resolution-modus opvalt, die voor sommige fotografen zeker een grote bonus is. Zwakker punt is de geschiktheid voor actiefotografie. Fotografen die dat belangrijk vinden, kunnen beter aankloppen bij de Sony A9. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Panasonic Lumix S1R heeft alles wat het hebben moet: excellente beeldkwaliteit voor foto’s, excellente videokwaliteit, geweldige bediening, weerbestendigheid, snelheid en een menusysteem dat simpel in het gebruik is.
Grootste minpunt: de grootte en het gewicht, die met gemak hetzelfde zijn als van een fullframe DSLR, maar zonder de lange accuduur van een DSLR. Maar cameragrootte is echt een subjectief punt: wat te groot is voor de een is precies goed voor een ander. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Panasonic heeft de Lumix S1R volgepakt met features. Het kost wat tijd voor je aan deze camera gewend bent, maar de bediening en de manier waarom alle knoppen en wieltjes geplaatst zijn, zijn prima. Ben je op zoek naar de voordelen die een systeemcamera biedt qua gewicht en grootte, dan ben je bij de S1R aan het verkeerde adres.
De S1R is ook de nieuwe ‘benchmark’ voor elektronische zoekers: die biedt een super-vloeiende blik op de wereld, met zeer veel details. En hoewel het LCD-scherm achterop niet 180 graden kan draaien, hij kantelt wel horizontaal én verticaal en is robuust gebouwd. Dit maakt het scherm geschikt voor alle soorten fotografie en videografie.
Uiteraard is de belangrijkste reden om in een 47 megapixel camera te investeren: beelden produceren met veel details. De S1R levert zeker wat je van hem mag verwachten. Wil je nog wat tandjes bijzetten, dan is er nog de High Resolution-modus.
Belangrijkste minpunt op dit moment is het ontbreken van compatibele lenzen. Maar omdat Panasonic, Sigma en Leica de handen ineen hebben geslagen, zal het niet lang duren voor er geschikt glaswerk beschikbaar komt.
- Dpreview.com (Richard Butler en Jeff Keller, first impression): Het eerste wat de reviewers opvalt is natuurlijk de totaal andere aanpak van Panasonic in vergelijking met de andere fabrikanten van fullframe systeemcamera’s: zijn deze allemaal een stuk compacter dan een DSLR, de Panasonics zijn juist níet kleiner of lichter. Panasonic laat dus een van de sterke punten van systeemcamera’s juist los: dat ze lekker compact en licht zijn.
Zowel de S1 als de S1R bieden dezelfde beeldkwaliteit als DSLR’s uit hetzelfde prijssegment, maar zijn een heel stuk beter in het schieten van video. Uit alles blijkt dat dit camera’s zijn van een professioneel niveau, en daar hoort dit formaat bij. De knoppen en wielen zijn lekker groot, de grip is geweldig én er is een zeer grote accu aan boord.
Voor het overige volgen de nieuwe Panasonics hetzelfde concept als Nikon en Sony met hun Z6/Z7 respectievelijk A7/A7R. Voor alledrie de merken geldt dat de goedkoopste varianten de grootste aantrekkingskracht zullen hebben, vooral voor wie ook video schiet.
Groot verschil ten opzichte van Nikon en Sony is dat Panasonic geen fasedetectie op de sensor gebruikt voor de autofocus. In plaats daarvan kiest Panasonic voor het ‘Depth-from-Defocus’ systeem. Dpreview is enthousiast over dit systeem. “We've found this is the quickest and easiest way to work.”
Het is afwachten hoe goed dit systeem in de praktijk presteert. En wat de lens line-up voor de nieuwe S-serie wordt. Dan zal blijken of Panasonic een waardige concurrent is voor Sony, Nikon en Canon in het belangrijkste segment van de cameramarkt van dit moment: fullframe systeemcamera’s.
- Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): De Panasonic heeft een verbluffend goede zoeker, de allerbeste in z’n klasse. De beeldkwaliteit is uitstekend, met excellente details, zelfs met de ‘kitlens’. De bouwkwaliteit is van het hoogste niveau, en de beeldstabilisatie is zeer effectief. De ruisprestaties bij hoge ISO-waarden zijn geweldig en de bufferdiepte is verrassend goed.
Al met al: wat de S1R doet, doet hij ook erg goed. En gegeven het feit dat dit het eerste model is in de fullframe-lijn, verdient Panasonic het om de hemel in geprezen te worden. De S1R is een camera boordevol specs, met een excellente sensor en een uitstekende bouwkwaliteit. En hij is ook nog een genot om mee te fotograferen én filmen.
Belangrijkste highlights zijn de 187MP High Res-mogelijkheid, de verbluffend goede zoeker en het zeer capabele beeldstabilisatiesysteem. Uitstekend is ook dat de kitlens, de S 24-105mm f/4 OIS, een uitstekende allrounder is. Hij doet recht aan de 47.3MP sensor.
Minpunten zijn dezelfde als bij de S1-broer. De body is groot en zwaar, de autofocus is soms langzaam en er ontbreekt fasedetectie autofocus. Wie voornamelijk video schiet, zal overigens eerder voor de S1 dan voor de S1R kiezen.
Verder is de S1R duurder dan de concurrenten van Nikon en Sony. Maar vooral de Sony A7R III is al wat langer op de markt waardoor de prijs is gedaald. Grote concurrent is de Nikon Z7. De zoeker van de S1R is beter, en de Z7 heeft ook niet die indrukwekkende 187MP High Res-modus. Maar hij is wel flink kleiner, lichter en ook nog wat goedkoper. Eindoordeel van de Panasonic S1R: 4 van de 5 sterren.
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S1R
- 47 megapixel sensor
- Leica L-vatting
- 4K 60fps video
- HLG Photo: groot dynamisch bereik
- High Resolution: voeg 8 beelden samen tot 1 foto
- Dubbele beeldstabilisatie (body + objectief)
- Dubbele kaartsleuf voor XQD en SD
- 3-assig kantelbaar LCD-display
- Volledig stof- en sproeiwaterdicht
- Snelle Contrast AF met DFD technologie
- Venus Engine processor
- Ultrasnelle flitssynchronisatie
- Zeer hoge resolutie elektronische zoeker
- Te gebruiken met Leica TL en SL objectieven
- Robuuste en ergonomische body
Panasonic Lumix S1R op Cameranu.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Cameraland.nl >>
Panasonic Lumix S1R op Kamera-express.nl >>
Overzicht Panasonic systeemcamera's
Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.
Alle Panasonic S-lenzen op een rij
Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>