Panasonic Lumix GH6: vlaggenschip voor videografen

De Panasonic Lumix GH6 is het langverwachte vlaggenschip van de Lumix G-serie. Videografen hangen de vlag uit, want dit is een camera waarmee je geweldig kunt filmen. Hij heeft een gloednieuwe sensor met 25.2 megapixel en schiet onbeperkt video in maximaal 5.7K-resolutie. In 4K haalt de GH6 liefst 120fps. Diamant Award bij Zoom.nl. Goud Award bij Digifoto Pro. Silver Award bij DPReview. Winnaar TIPA-award 2022 en EISA-award 2022-2023. Alle belangrijke reviews!

Breaking: Panasonic Lumix GH7 is er

Opvolger Panasonic Lumix GH7 is op de markt gekomen. Een hele mooie upgrade van de voorganger, een waardig vlaggenschip voor video. Benieuwd?

Mijn review van de Panasonic Lumix GH7 >>

Panasonic Lumix GH6 Sensor: microfourthirds | Resolutie: 25.2 megapixel | Lens: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 | Beelden per seconde: 75 | Video: 5.7K / 60p 4:2:0 10-bit / 5.8K / 30p 4:2:0 10-bit / 5.7K / 30p ProRes 422 HQ / 4K / 120p | Scherm: vari-angel touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 739 gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body : 2.199 euro | Prijs body en lens: 2.799 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix GH6

 • Panasonic Lumix GH6Videokoning: onbeperkt filmen in 5.7K op 60p met 4:2:2 10-bit
 • Vloeiende 4K: schiet supervloeiende video's in 4K op 120p
 • Creatief: schiet slow motions tot liefst 300fps
 • Professioneel: intern opslaan in ProRes 422 HQ
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie compenseert 7.5 stops
 • Professioneel geluid: 4-kanaals audio-opnames

Panasonic Lumix GH5 II

Halverwege 2021 verscheen al de Panasonic Lumix GH5 II, een up to date versie van de verouderde Lumix GH5. Met prachtige upgrades. Zo heeft de Mark II een bijgewerkte Venus-processor die afkomstig is uit de fullframe Lumix S1H. Met deze veel snellere en krachtigere processor schiet je schitterende 10-bits 4K-opnames met 50 of 60 frames per seconde. Hij is dus op veel fronten verbeterd, terwijl de introductieprijs is verlaagd.

Mijn review van de Lumix GH5 II >>

Lumix GH6: professioneel filmen

De GH5 II is een meer budgetvriendelijke camera, die vooral mikt op een doelgroep van YouTubers en livestreamers. De nieuwe Lumix GH6 mikt op een andere doelgroep: enthousiaste amateurfilmers en professionals die serieuze videokracht nodig hebben in een compacte en lichte body. De features zijn navenant, evenals het prijskaartje: hij is zo’n 600 euro duurder dan de GH5 II.

Nieuwe sensor en processor

De Lumix GH6 heeft een nieuwe processor met veel meer slagkracht. Plus een nieuwe, veel snellere sensor met meer megapixels: 25.2. Dat maakt hem een goed alternatief voor concurrenten met grotere sensoren, zoals de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro en de Sony FX3.

Panasonic Lumix GH6Geweldige video-specs

Die sensor is ‘high speed’ en is in staat om 5.7K-video op 60p te schieten in 10-bit met 4:2:2-codering. De Lumix GH6 kan ook intern 4:2:2 10-bit Cinema 4K/60p-video opnemen. Ook goed nieuws: hij kan 10-bits 4K-video op 120p opnemen. Daarmee creëer je vloeiende beelden van zeer hoge kwaliteit met veel ruimte in de nabewerking. Ook bijzondere superslowmotion-beelden zijn mogelijk tot 300fps.

Onbeperkte opnametijd en betere autofocus

Daarnaast biedt de GH6 tal van andere opties en bitrates. Naast de nieuwe high-end sensor heeft de GH6 ook een nieuw ontwikkelde beeldprocessor (Venus-engine) die twee keer zo snel is als de voorganger en bijvoorbeeld de autofocus fors verbetert. De ventilator zorgt voor een geoptimaliseerde warmteafvoer zodat je met de camera onbeperkt kunt filmen.

Panasonic Lumix GH6Professioneel filmen: ProRes 422 HQ

De Panasonic GH6 is de eerste Lumix waarmee je 5.7K-video's schiet in ProRes 422 HQ of ProRes 422 (gecomprimeerde codecs van zeer hoge kwaliteit). Ook kun je filmen in 5.7K op 60p met 4:2:0 10-bit of 5.8K op 30p met 4:2:0 10-bit anamorfische 4:3 modi. Verder kan de GH6 interne opnames in 4:2:2 10-bit Cinema 4K op 60p vastleggen en deze gelijktijdig uitvoeren via HDMI.

Stabiele beelden: 7.5 stops winst

Met de GH6 schiet je ook zeer stabiele video’s en foto’s. Hij heeft 5-assige beeldstabilisatie aan boord die trillingen compenseert tot 7.5 stops. Daarbij is de beeldstabilisatie ‘intelligent’: hij past de juiste compensatie toe op basis van het soort beweging – pannen, kantelen of trillen. Dat werkt ook bij lenzen zonder beeldstabilisatie.

Panasonic Lumix GH6Hoge-resolutie-modus: 100 megapixel

De GH6 heeft ook een hoge-resolutie-modus aan boord, waarvoor het stabilisatiemechanisme wordt ingezet. In die modus maakt de camera acht foto’s terwijl de sensor steeds iets verschuift. Beelden die de camera razendsnel combineert tot foto’s van 100 megapixel. Deze modus kun je gebruiken zonder statief, dus gewoon uit de hand. De camera legt zo de kleinste details natuurgetrouw vast, zowel in RAW als in JPEG.

Dynamisch bereik: meer dan 13 stops

Nog iets moois: de GH6 heeft V-Log aan boord die een dynamisch bereik biedt van ruim 12 stops. Gebruik je de nieuwe modus Dynamic Range Boost, dan gaat het dynamisch bereik zelfs naar meer dan 13 stops.

Panasonic Lumix GH6Volledige V-Log/V-Gamut

Dat de GH6 een professionele camera is, blijkt wel uit het feit dat hij volledige V-Log/V-Gamut heeft. Die zorgt niet alleen voor een groot dynamisch bereik, maar ook voor een breed kleurenspectrum. Daardoor heb je veel meer ruimte in de nabewerking, een must voor professionele filmers.

4-kanaals audio-opnames

Geluid is vaak een onderbelicht onderdeel van een video-camera. Toch maken niet alleen beelden, maar ook geluiden een video onderscheidend. Mooi is dat je bij de GH6 een optionele XLR-microfoonadapter kunt gebruiken, waarmee je 4-kanaals audio kunt opnemen bij je video. Daardoor wordt het geluid van je video niet alleen beter, maar kun je ook flexibeler omgaan met meerdere geluidsbronnen.

Twee geheugenkaartsleuven

Professioneel aan de GH6 zijn ook de twee geheugenkaartsleuven, geschikt voor CFexpress (Type B) en voor SD (UHS-II). De krachtige batterij kun je onder andere via USB opladen. Toekomstige firmware-updates die de video-specs nog verder uitbreiden zijn al aangekondigd.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste professionele hybride camera (4K)’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

EISA-award 2022-2023 voor de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6 heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de Lumix GH6 de ‘Beste vlogcamera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Panasonic actie van Cameranu.nlTot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X!

Ontvang tijdelijk tot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024, dus sla snel je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Panasonic GH6

 • Overtuigende cinecamera voor serieuze én professionele videografen
 • Uitgebreide keuze aan krachtige videomodi
 • Volledige V-Log/V-Gamut: veel opties in de video-nabewerking
 • Nieuwe sensor met meer megapixels: filmen in 5.7K is mogelijk
 • Hoge resolutie, minder rolling shutter en groter dynamisch bereik
 • Onbeperkt filmen dankzij interne koeling
 • Uitblinker in de verfijning en doordachtheid van de videomogelijkheden
 • Aantrekkelijk voor fotografen door combinatie van resolutie en snelheid
 • Goed bruikbare high res-modus: schiet beelden van 100 megapixels
 • Snelle processor: veel hogere burst, rijkere kleuren, minder ruis
 • Sterke beeldstabilisator: tot 7.5 stops winst
 • Uitstekend variangle display plus scherpe en heldere zoeker
 • Robuustheid en ergonomie zijn van een hoge professionele standaard
 • Indrukwekkende specificaties voor zeer concurrerende prijs

Zwakke punten van de Panasonic GH6

 • Zoveel mogelijkheden dat het menu een encyclopedie is
 • Autofocus is sterk verbeterd, maar blijft iets achter bij sterke concurrenten
 • Grootste en zwaarste Panasonic MFT-camera tot nu toe
 • Wat hogere ruisniveaus bij mft-sensor dan bij grotere sensor

Awards voor de Panasonic GH6

 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • TIPA: Beste professionele hybride camera (4K)
 • EISA: Beste foto/video-camera

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH6Zoom.nl over de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic GH6 is volgens reviewer Jasper van Bladel van Zoom.nl (mei/juni-nummer 2022) een “serieuze tool” voor videografen. Al heeft de GH-lijn al lang niet de alleenheerschappij in videoland.

Springlevend

Nog niet zo lang geleden kon je als serieuze filmer eigenlijk niet om de Panasonic GH5 heen. Die tijd is voorbij sinds veel meer spiegelloze camera’s zich op videogebied bewijzen. Toch is het microfourthirds-systeem nog steeds springlevend, bewees al de GH5 II, en nu weer de GH6.

Harten terugwinnen

Panasonic wil met de GH6 “de harten terugwinnen” van videografen die zijn gezwicht voor alternatieven met een grotere sensor. Dat doet Panasonic door serieuze upgrades in te bouwen die de GH6 naar een hoger plan tillen. Een belangrijke is de nieuwe sensor met meer megapixels, waardoor ook filmen in 5.7K mogelijk is. Daar zullen filmers content mee zijn.

Goed bruikbare high res-modus

Maar ook bij fotografen zijn de extra megapixels welkom. Vooral ook omdat de GH6 een hoge-resolutie-modus heeft waarmee je uit de hand beelden van 100 megapixels schiet, dankzij de interne beeldstabilisator. Een functie die “in de praktijk zeker goed bruikbaar” is.

Verfijnde videomogelijkheden

Op videogebied biedt de GH6 enorm uitgebreide mogelijkheden. Dankzij de koeling kunt je onbeperkt filmen, ook met hoge resoluties en veeleisende instellingen. Daarbij blinkt de GH6 “vooral uit in de verfijning en doordachtheid van de videomogelijkheden”.

Diamant Award

Ook voelt de GH6 professioneel aan. “Voor deze prijs is het lastig om een serieuzere tool te vinden.” Al met is de GH6 volgens Jasper “een overtuigende tool voor de serieuze én professionele filmer.” Ook voor fotografen is hij erg aantrekkelijk vanwege de resolutie en snelheid. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH6Digifoto Pro over de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic GH6 brengt een reeks zeer indrukwekkende specificaties voor een zeer concurrerende prijs, aldus reviewer Dré de Man van fototijdschrift Digifoto Pro (nr. 1 2022). Gelukkig maar, schrijft hij, want microfourthirds blijft in de filmwereld onverminderd populair.

Filmen voor Netflix

Reden waarom juist voor filmen microfourthirds zo populair is, ook bij Netflix bijvoorbeeld, is dat de grootte van de sensor veel minder een rol speelt voor de kwaliteit, terwijl er wel belangrijke voordelen aan verbonden zijn. Vooral bij natuurfilms is het kleine formaat van de lenzen bijvoorbeeld een enorm voordeel. De body van de GH6 is daarbij uitstekend in balans met grote telelenzen.

Grootste nieuws: de sensor

Volgens Dré is het grote nieuws van de GH6 de sensor met – eindelijk – meer megapixel. 25 megapixel om precies te zijn, waardoor de GH6 nu in 5.7K kan filmen. De sensor zonder low-pass filter zorgt voor hogere resolutie, minder rolling shutter en een groter dynamisch bereik. De nieuwe, veel snellere processor verhoogt het aantal beelden per seconde enorm, zorgt voor rijkere kleuren en minder ruis.

Zeer realistische beelden

Daar komt nog de nieuwe, veel geavanceerdere software bij, die zorgt voor zeer realistische beelden en nog minder ruis, minder beeldfouten en natuurgetrouwe kleuren, ook bij hoge ISO’s. Daarbij beschikt de GH6 als eerste MFT-camera over volledige V-Log/V-Gamut, die veel opties bieden in de nabewerking.

Betere autofocus en beeldstabilisatie

De autofocus is ook verbeterd, al blijft Panasonic het DFD-systeem gebruiken. Ook de beeldstabilisatie is verbeterd en biedt tot 7.5 stops winst, wat vooral ook voor filmen erg belangrijk is volgens Dré. Duidelijk is verder dat de GH6 gericht is op professionele filmers, gezien het grote aantal praktische functies.

Goud Award

Uit de testen van Digifoto Pro blijkt dat de scherpte groter is, en de prestaties bij hoge ISO’s en de dynamiek beter zijn. De robuustheid en ergonomie van de body zijn van een hoge professionele standaard. “Met de zeer overtuigende specificaties en alle professionele eigenschappen, is het een heel aantrekkelijk aanbod.” Eindoordeel: Goud Award.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH6Focus Magazine over de Panasonic Lumix GH6

In z’n praktijktest gaat reviewer Martien de Man vogelen met Panasonics nieuwste cinecamera (Focus Magazine mei 2022). Daarbij schiet hij zowel video’s als foto’s, want met deze op video georiënteerde systeemcamera is het volgens Martien “ook heel goed fotograferen”.

Huzarenstukje

Een huzarenstukje heeft Panasonic met deze GH6 uitgehaald. Deze camera kan zo ongelofelijk veel dat het menu is uitgegroeid tot een encyclopedie die alle mogelijkheden faciliteert en je de kans biedt om iedere knop een functie naar wens te geven. Dat is positief, maar ook soms puzzelen.

Toch nog een resolutiemonster

Op fotogebied heeft de sensor een sprong gemaakt in resolutie ten opzichte van de voorganger. Een resolutiemonster is het met 25 megapixel niet, maar Panasonic maakt slim gebruik van een hoge resolutiemodus, waarmee je beelden met 100 megapixel schiet zónder statief. Waardoor je de GH6 echt kunt gebruiken als een camera met een 100MP-sensor.

Sprong in autofocus

Die sprong maakt de GH6 ook op autofocusgebied, die vaak niet meer onderdoet voor die van de sterke concurrenten. Ook bij herkenning van gezichten en ogen van mens en dier doet hij goed z’n werk. Alleen bij weinig licht en laag contrast merk je het verschil met fasedetectie-AF, die dan beter scoort. De GH6 scoort weer opvallend goed met z’n stabilisatie, die tot 7.5 stops winst levert tegen trillingen. Waardoor je ook met supertele’s uit de hand kunt schieten.

Cine-kwaliteiten

Natuurlijk zullen de meeste kopers vooral gaan voor de cine-kwaliteiten van de Lumix GH6. En daarbij zullen ze niet teleurgesteld zijn, integendeel. De GH6 is volgens Martien een volwaardige cinecamera is met alle bijbehorende voorzieningen. Zo kun je onbeperkt opnemen. En ook in veel bestandsformaten opnemen, waaronder Apple ProRes, een universeel videobestandsformaat met een lage compressie. Je hebt allerlei mogelijkheden om je beelden nauwkeurig te bewerken op belichting, zoals de waveform en zebra’s. Ook de audio ligt op een hoger niveau. En de autofocus voor video is verbeterd, waardoor de camera geen last meer heeft van ‘hunten’.

Wonder van miniaturisering

Al met al doet de GH6 volgens Martien op geen enkel vlak meer onder voor Panasonics topsysteemcamera voor video: de S1H. De GH6 is een professionele videocamera, waaraan weinig ontbreekt wat je van een echte cinecamera mag verwachten. En al is de GH6 minder compact dan andere mft-camera’s, ten opzichte van een cinecamera is deze Panasonic “een wonder van miniaturisering”.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH6DPReview over de Panasonic Lumix GH6

De GH6 is volgens Richard Butler en Jordan Drake van DPReview in veel opzichten de gebruikelijke indrukwekkende voortzetting van de GH-lijn van camera’s. Maar hoe indrukwekkend is hij? En is hij opgewassen tegen de ijzersterke concurrentie?

Geloofwaardiger dan ooit

Panasonic breidt met de GH6 de reeks resolutie- en kwaliteitsopties voor video verder uit en voegt functies toe zoals vierkanaals audio-opname en ingebouwde koeling. Daarmee is de GH6 een geloofwaardigere en betrouwbaardere video-camera dan ooit.

Opgewassen tegen de concurrentie

De reviewers: “Zelfs als je naar de felle concurrentie kijkt – Sony A7S III, Canon EOS R5C, Fujifilm X-H2S- biedt de GH6 een goed gespecificeerd, goed doordacht stabiel opnameplatform dat zich kan aanpassen voor een breed scala aan video-opnamescenario's.” Daarbij is Panasonic doorgegaan met het uitbouwen van de functieset en het verfijnen van de gebruikersinterface.

Autofocus: zwak punt

Zwak punt blijft de autofocus. Ook al is die verbeterd, zowel met het volgen van onderwerpen als bij stilstaande beelden, toch kan er in video nog steeds wat ‘gefladder’, wiebelen en onzekerheid in je beeldmateriaal voorkomen.

Minder dynamisch bereik

Grootste zorg van de reviewers is de sensor, die qua dynamisch bereik minimaal een stop achterblijft op zijn voorganger. Daardoor is hij beperkter als fotocamera. Op videogebied is dit positiever. Hier blijft de GH6 goede resultaten leveren als het licht uitdagender wordt.

Een afgerond pakket

Kijk je naar de concurrentie dan zijn er camera's die enkele van de functies van de GH6 kunnen evenaren. Bijvoorbeeld ProRes-opname, 4K/120 of ventilatorgekoelde betrouwbaarheid. “Maar er is er geen één die dit allemaal samen biedt, samen met een enorme consistentie tussen verschillende modi.”

Silver Award met 87%

De GH6 is al met al een fantastische videocamera volgens Richard en Jordan. “Maar hoewel het een aantal opwindende nieuwe fotografische trucs naar de tafel brengt, is het over het algemeen een minder capabele hybride camera dan zijn voorgangers.” Dat komt door de sensor, die uitstekend werk levert voor video, maar achterblijft bij de beste rivalen voor foto's. Eindoordeel: Silver Award met een score van 87%.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH6Andere (professionele) reviewers over de Panasonic Lumix GH6

Hieronder zie je de belangrijkste andere reviews van de Panasonic Lumix GH6!

 • Chip Fotomagazine (full review, meinummer 2022, nr. 67): Een echte videospecialist die ook voor fotografen veel in zijn mars heeft. Zo omschrijft de reviewer van Chip de Lumix GH6. De grote vernieuwing is de vernieuwde sensor met meer resolutie op de teller. Dat zorgt voor “een uitgebreide keuze aan krachtige videomodi”.
  Een hoogtepunt volgens de reviewer is het grote aanbod standaardformaten met HEVC-codec (H.256), waaronder 4K/30p met 60 Mbps. Maar er zijn nog veel meer formaten aan boord, “en dat alles met ongelimiteerde opnametijd”, ook in warme omstandigheden.
  Ben je fotograaf, dan is er ook heel veel van je gading te vinden in de GH6, met de allernieuwste tech-snufjes en handigheden. De autofocus heeft een sprong voorwaarts gemaakt. Ook al blijft Panasonic vertrouwen op zijn DFD-systeem, de autofocus is snel en doeltreffend. Snel is de GH6 ook in z’n bursts, met maximaal 75fps. En z’n beeldstabilisatie is met 7.5 stops winst toonaangevend.
  Goed uitgerust is de GH6 verder ook met z’n variangle display, z’n scherpe en heldere zoeker en z’n goede greep waardoor je langdurig en comfortabel kunt fotograferen en filmen.
  Kortom: “Met de Lumix GH6 heeft Panasonic een echte topper gemaakt.” Eindscore: 92/100.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Wie op zoek is naar een hybride camera die vooral gericht is op het schieten van video, vindt volgens Gordon in de Lumix GH6 “een van de meest aantrekkelijke camera’s die er zijn”.
  De GH6 schiet 4k-video op 120p zonder kwaliteitsverlies, je krijgt interne 5.7K ProRes, je kunt onbeperkt filmen dankzij de actieve koeling. Ook zijn er tal van professionele tools aan boord, inclusief golfvorm- en vectorscope-monitoren, volledige V-Log, ondersteuning voor anamorfe, uitstekende ingebouwde stabilisatie en een sluwe scherm mechanisme. En de aankomende firmware belooft 4K op 120p RAW via HDMI en opname naar externe SSD's via USB C.
  Nadeel van de GH6 volgens Gordon: het op contrast gebaseerde autofocussysteem dat niet het ultieme vertrouwen heeft dat veel filmers wensen. Daardoor worden de rivalen die met fasetechnologie detecteren aantrekkelijker voor deze filmers. Daarnaast biedt een grotere sensor dan die van de GH6 mogelijk lagere ruisniveaus.
  Maar volgens Gordon is de autofocus voor veel situaties goed genoeg, terwijl er ook videografen zijn voor wie het geen enkel probleem zal zijn. Daarbij is de beeldkwaliteit beter is dan je zou verwachten. Zeker als je kijkt naar de resolutie kan de GH6 enkele belangrijke rivalen evenaren of zelfs verslaan.
  Zoals altijd hebben de verschillende camera’s allemaal hun voor- en nadelen. Het is volgens Gordon een kwestie van zorgvuldig afwegen welke functies voor jou het belangrijkst zijn. En welke nadelen je kunt omzeilen of voor jou niet belangrijk genoeg zijn. “De GH6 is een zeer gewilde camera voor veeleisende videografen. Hij gaat vol vertrouwen de strijd aan met veel duurdere rivalen. Sterke punten hierbij zijn z’n functieset die ongeëvenaard is voor dit prijskaartje.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Techradar.com (Sam Kieldsen, full review): De filmende wereld is volgens Sam wellicht meer gefocused op fullframe systeemcamera's dan in de tijd dat de GH Lumix-serie van Panasonic opkwam. Gelukkig laat de GH6 volgens hem zien dat er nog steeds leven zit in het microfourthirds-sensorformaat. “De GH6 is klein en lichtgewicht, maar zit boordevol opmerkelijke video-opties en een uitstekende beeldkwaliteit. Hij biedt ook uitstekende bediening en beeldstabilisatie en misschien wel de beste op contrast gebaseerde autofocus die tot nu toe op een Panasonic-camera is gezien. Het is daarnaast een betrouwbare fotocamera.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Jon Devo, full review): Onafhankelijke filmmakers en creatievelingen zullen volgens Jon moeite hebben om een camera te vinden met een uitgebreidere lijst met opnamemogelijkheden van hoge kwaliteit dan de Panasonic GH6 in huis heeft. Jon: “Sommigen denken misschien dat een camera met een microfourthirds-sensor en op contrast gebaseerde autofocus verouderd is. Toch houdt de GH6 stand in termen van functionaliteit en beeldkwaliteit tegenover camera's die bijna twee keer zo duur zijn. Ook blinkt de GH6 uit ten opzichte van de concurrentie met onverslaanbare in-body stabilisatie. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Kleine fullframe camera's zijn op de markt gekomen, en ook 10-bits video zie je vaker in op video gerichte systeemcamera’s. Daardoor is het voor de Panasonic Lumix GH6 moeilijker om te schitteren. “Maar op de een of andere manier doet het dat nog steeds”, schrijft Angela.
  Deze Panasonic Lumix gaat volgens haar veel verder dan de eisen die de gemiddelde videograaf zal stellen. “Hij biedt hoogwaardige functies die professionals met een klein budget tevreden zullen houden. De resultaten zijn zeer indrukwekkend en hoewel het autofocussysteem niet het beste is, doet het meestal wat het moet doen. Om samen te vatten: de GH6 heeft veel te bieden voor een geweldige prijs.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix GH6 levert volgens Mark vrijwel alles wat een ‘aspirant-one-man/woman-videograaf’ ooit zou kunnen wensen van een hybride camera. Panasonic biedt met deze camera iedere denkbare combinatie van instellingen voor video. En dat alles – heel prijzenswaardig – met onbeperkte opnameduur, dankzij de integratie koeling en ventilator. “Dit is echt het Zwitserse legermes van de spiegelloze wereld.”
  Het enige wat ontbreekt is 8K-video, iets dat verschillende fullframe rivalen nu bieden. Maar volgens Mark maken 5.7K/60p-video en 4K/120p-video en de overvloed aan andere opties dit meer dan goed.
  Gelukkig gaat de duidelijke focus op videografie niet ten koste van z’n waarde voor fotografen. “Met een gloednieuwe 25 megapixel sensor en 100 megapixel handheld hig-res-foto’s is Panasonic duidelijk de fotocamera niet vergeten.”
  Helaas is er ook minder goed nieuws. Zo zijn verschillende functies van de GH5 II volledig verdwenen uit de GH6, waaronder 6K/4K-fotomodi, Focus Stacking en Post Focus, en Live Streaming. Mark hoopt dat deze functies via een firmware-update weer aan de GH6 zullen worden toegevoegd. Daarnaast is de GH6 de grootste en zwaarste Panasonic MFT-camera tot nu toe, veroorzaakt door de ingebouwde ventilator.
  Het bijgewerkte autofocussysteem met contrastdetectie is sneller en betrouwbaarder dan voorheen. Toch is het minder goed in vergelijking met de beste fasedetectie-AF-systemen van andere camerafabrikanten, waaronder de belangrijkste rivaal van de GH6: de OM System OM-1.
  Al met al is de Panasonic GH6 volgens Mark het wachten meer dan waard geweest. “Vergeleken met de kleine GH5 II-release van 2021, is de GH6 een veel grotere stap voorwaarts, vooral voor videografie. Voor dit prijskaartje is er simpelweg geen concurrentie. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Panasonic Lumix GH6Newsshooter.com (filmer Matthew Allard, full review): In veel opzichten kun je de GH6 volgens Matthew bijna als een microfourthirds-versie van de Panasonic S1H kunnen beschouwen. De functionaliteit en opname-opties zijn vergelijkbaar, alleen is hij goedkoper en heeft hij een kleinere sensor. Toch is er veel veranderd sinds de S1H op de markt kwam (2019). En de concurrentie is ongekend hoog.
  Een zeer capabele camera is de GH6 volgens Matthew zeker. Maar hij heeft het gevoel dat hij een paar jaar geleden had moeten uitkomen. Met de camera is niets mis, maar “de concurrentie biedt fullframe hybriden aan die Panasonic op bepaalde gebieden aantoonbaar hebben overtroffen.” Zo is de 4:2:2 10-bit volgens Matthew “geen wow-specificatie in 2022, en 4K 120p ook niet”.
  Panasonic biedt wel functies als tijdcode, anamorfe modi, betere codec-opties en betere videohulpmiddelen dan sommige concurrenten. Maar anderzijds blijft de autofocus achter bij de concurrentie. “Sony, Nikon en Canon hebben allemaal 8K-compatibele camera's en Canon (en Nikon) hebben camera's die interne RAW-opnamen kunnen maken.” Laat je vooral niet verblinden door resolutie, is Matthews advies. “In veel opzichten is resolutie een marketingtool om meer camera's te verkopen. Ja, het heeft zeker zijn voordelen, maar resolutie maakt of breekt een camera niet.”
  Toch is de GH6 is een super solide hybride camera waarvoor Panasonic geen grote compromissen heeft gesloten. Er is weinig om over te klagen. De vormfactor, bouwkwaliteit, videofunctionaliteit en veel van de functies die de GH6 te bieden heeft, vallen bij Matthew goed in de smaak. En ook de autofocus is veel beter dan bij eerdere Lumix-camera's. Grootste struikelblok is volgens Matthew dat microfourthirds “geen sexy formaat meer is”. Veel videografen zijn inmiddels overgestapt op fullframe.
  Maar wie nog steeds microfourthirds-camera's gebruikt, zal volgens Matthew erg enthousiast zijn over deze camera. Hij volledig uitgerust, goed gebouwd, biedt een goede reeks codecs, resoluties en framesnelheden, en Panasonic heeft bij het samenstellen van de videofunctionaliteit veel aandacht voor de details gehad.”
 • Panasonic Lumix GH6Dpreview.com (Richard Butler, initial review): De GH6 betreedt volgens Richard een markt die volslagen anders is dan toen de GH5 verscheen. Nu zijn professionele specs ook beschikbaar in andere camera’s voor de massamarkt, zoals de Canon EOS R6 en Sony A7 IV, en nog een trapje hoger de Canon EOS R5C, Sony FX3 en Panasonic S1H. brengen ventilatorgekoelde betrouwbaarheid naar het relatief betaalbare einde van de markt, wat inbreuk maakt op wat vroeger de GH- exclusieve domein van de serie.
  De specificaties van de GH6 vallen volgens Richard dan ook niet per se erg op. Maar kijk je naar de fijne details, dan is het een ander verhaal. “Duik in de videospecificaties en je ziet dat vrijwel elke modus beschikbaar is in elke verstandige combinatie van bitdiepte, codec en chroma-subsamplingniveau. En dat betekent dat je DCI, UHD of Full HD kunt opnemen met de framesnelheden van je keuze, met consistente opties.”
  De GH6 gaat volgens Richard echt schitteren in het brede scala aan opnamestijlen dat hij kan ondersteunen. “Wil je opnamen maken in maximale resolutie en later beslissingen nemen over bijsnijden en schalen? Dan zijn er de 5.7K-modi van de camera. Wil je fotograferen met anamorfe lenzen? De GH6 biedt uitgebreidere ondersteuning dan op elke andere hybride camera, met native 4:3-opname en aangepaste stabilisatie-ondersteuning.”
  En er is nog meer waardoor hij boven andere op video gerichte camera’s uitsteekt. Het variangle display dat uit de buurt van de camerapoorten blijft, de HMDI-poort van volledige grootte, de USB 3.2 Gen 2-aansluiting die, de grote rode [REC]-knoppen en nog veel meer. “We hebben geen hybride spiegelloze camera gezien waaraan zoveel moeite is gedaan om rekening te houden met de behoeften van de videograaf.”
  Achilleshiel van de Panasonics is en blijft het autofocussysteem (Depth-from-Defocus). Dat zet de camera op achterstand in vergelijking met het niveau van eenvoud en betrouwbaarheid van de nieuwste fasedetectiesystemen.
  Behalve alle video-geweld kun je met de GH6 ook uitstekend fotograferen. En de hoge-resolutie-modus die je uit de hand kunt gebruiken, is een grote sprong voorwaarts. “Maar als videocamera lijkt de GH6 zowel een uitgebreidheid als een diepte aan functies te bieden waar maar weinig andere camera's toe in staat zijn.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Als je vooral op zoek bent naar een camera voor fotografie, krijg je heel wat overbodige technologie met de Panasonic GH6 meegeleverd. Maar het beeld verandert totaal als je meer op video gericht bent. Dan blaast alles wat de GH6 te bieden heeft je simpelweg van je sokken, aldus John.
  Voor fotografen die de videografie ontdekt hebben en meer willen ontwikkelen, gaat een hele nieuwe wereld van mogelijkheden open met de GH6. “Dit is serieus goed spul, realistisch geprijsd en ook, dankzij internet, zijn er de middelen om de voltooide output op een zinvolle manier te delen.”
  Kleine minpunten zijn er zeker ook. Die schuilen in de bediening. En de plaatsing van sommige wielen en knoppen kan ongelukkig zijn als je gebruikelijke grip op de verkeerde plaatsen valt. “Het is echter een leercurve en de meeste dingen kunnen worden opgelost met oefenen.” Al met al is dit voor videografen een topcamera, volgens John. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Cined.com (Johnny Behiri, full review): Camera’s met een microfourthirds sensor kunnen volgens Johnny nog steeds hun plaats opeisen in de huidige markt. Dat heeft vooral te maken met de enorme hoeveelheid lenzen die beschikbaar zijn. Johnnie vraagt zich wel af hoe de toekomst van microfourthirds eruit zal zien: het is lastig om én fullframe en MFT naast elkaar te blijven ontwikkelen. De toekomst zal het leren. De Panasonic Lumix GH6 zet volgens Johnnie in ieder geval geweldige prestaties neer. Waarbij hem vooral opvalt dat de kleurweergave stukken beter is geworden.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Deze camera tikt echt nagenoeg alle vinkjes aan voor mij als videograaf. Oprecht een cinema camera in een dslr body. Met de heatfan, het perfecte uitklapscherm, de bizarre hoeveelheid codecs, waaronder ProRes incamera, tally lights en de lekkere grip is dit voor mij de beste optie onder de 3000 euro. Los van een eventuele rig is de gh6 ready to shoot en heeft, anders dan bv een bmpcc geen rig nodig tenzij gewenst.
  Een Sony a7iv of Canon R6 heeft betere autofocus en lowlight door fullframe sensor, maar mist alle cinema specs die de gh6 heeft. Opnemen is onbeperkt en overhitting kent de camera niet. Autofocus is wederom verbeterd, usable, maar nog steeds niet perfect door contrast based af ipv phase detection. Dit is dan ook de belangrijkste con betreffende aanschaf van deze camera.
  Let wel op; voor de betere codecs is een cf express card b nodig, deze jongens zijn redelijk aan de prijs. In de nabije toekomst belooft Panasonic opname rechtstreeks op ssd, wat de media opslag een stuk goedkoper maakt.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top product. Mooie opvolger van de GH5. Perfecte beeldkwaliteit en veel mogelijkheden. Goed en snel geregeld door Kamera-Express.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben alweer een prachtige review van de Panasonic GH6 op YouTube bezet. De GH6 is volgens hen “een enorme upgrade ten opzichte van de nu legendarische GH5”. Met 5.7K/60P, 4K/120P en 100MP hoge-resolutie-beelden uit de hand. En nog heel veel meer.
  Benieuwd naar hun zeer uitgebreide beschouwing? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix GH6

 • Hybride camera: systeemcamera geoptimaliseerd voor video
 • Videokoning: onbeperkt filmen in 5.7K op 60p met 4:2:2 10-bit
 • Vloeiende 4K: schiet supervloeiende video's in 4K op 120p
 • Creatief: schiet slow motions tot liefst 300fps
 • Professioneel: intern opslaan in ProRes 422 HQ
 • Hoge beeldkwaliteit: gloednieuwe 25.2 megapixel sensor
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie compenseert 7.5 stops
 • Licht en donker: groot dynamisch bereik van 13 stops
 • Professioneel geluid: 4-kanaals audio-opnames
 • Bijzondere specs: cinelike gammavoorkeuzeinstellingen
 • Bijzondere funties: Waveform Monitor, Zebra Pattern, Luminance Spot Meter, Frame Marker, Anamorphic Desqueeze Display, Red REC Frame Indicator
 • Handig: Rec-knop bovenop en aan voorkant camera
 • Handig: vergroot scherm 6x om scherpstelling te controleren

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic GH6

Bekijk een mooie ‘initial review’ op YouTube van de Panasonic GH6 door Chris en Jordan van DPReview TV (23:14 minuten). De Panasonic GH6 is volgens hen “een enorme upgrade ten opzichte van de nu legendarische GH5”. Hij biedt niet alleen 5.7K/60P, 4K/120P en 100MP hoge-resolutie-beelden uit de hand, maar nog veel meer. Daarom een zeer uitgebreide beschouwing van DPReview TV. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix GH6 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (17 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy