Panasonic Lumix GH6: vlaggenschip voor videografen

Eind 2021 verschijnt het langverwachte vlaggenschip van de Lumix G-serie: de Panasonic Lumix GH6. De populaire voorganger Lumix GH5 verscheen al in januari 2017, dus veel videografen zullen de vlag uithangen. Nog niet alles is bekend, maar het wordt een geweldige camera voor videografie, met specs als 10-bits 4K-video op 120p en 10-bits 5.7K-video op 60p. Alle features en belangrijke reviews zet ik straks weer voor je op een rij!

Panasonic Lumix GH6 Sensor: microfourthirds | Resolutie: ? megapixel (GH5 II: 20.3) | Beelden per seconde: ? (GH5 II: 12) | Video: 10-bits 4K-video met 120fps / 10-bits 5.7K-video met 60fps | Scherm: vari-angel touchscreen ? | Gewicht body: ? (GH5 II: 727gr) | Release datum: eind 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs body: 2.500 euro? | Bekijk de GH6 op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II

Halverwege 2021 verscheen al de Panasonic Lumix GH5 II, een up to date versie van de verouderde Lumix GH5. Met prachtige upgrades. Zo heeft de Mark II een bijgewerkte Venus-processor die afkomstig is uit de fullframe Lumix S1H. Met deze veel snellere en krachtigere processor schiet je schitterende 10-bits 4K-opnames met 50 of 60 frames per seconde. Hij is dus op veel fronten verbeterd, terwijl de introductieprijs is verlaagd.

Mijn review van de Lumix GH5 II >>

Lumix GH6: serieuze amateurs en professional

De GH5 II is een meer budgetvriendelijke camera, die vooral mikt op een doelgroep van YouTubers en livestreamers. De nieuwe Lumix GH6 mikt op een andere doelgroep: enthousiaste amateurfilmers en professionals die serieuze videokracht nodig hebben in een compacte en lichte body. De features zullen navenant zijn, evenals het prijskaartje.

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

Nieuwe sensor en processor

De Lumix GH6 krijgt een nieuwe snelle sensor en een nieuw ontwikkelde processor. Dat zou hem een goed alternatief kunnen maken voor concurrenten met grotere sensoren, zoals de Blackmagic Pocket Cinema Camera 6K Pro en de Sony FX3.

Geweldige video-specs

Die sensor is volgens Panasonic ‘high speed’ en is in staat om 5.7K-video op 60p te schieten. Dat is mooi, al hadden sommigen gehoopt op 8K-video. Toch is het goed nieuws, want de nieuwe sensor is in staat om oversampled 4K-video te bieden van hoge kwaliteit. De Lumix GH6 kan daarbij intern 4:2:2 10-bit Cinema 4K/60p-video opnemen. Ook goed nieuws: hij kan 10-bits 4K-video op 120p opnemen. Daarmee creëer je slow motion-beelden van hoge kwaliteit met veel ruimte in de nabewerking.

Onbeperkte opnametijd en betere autofocus

Naast de nieuwe high-end sensor krijgt de GH6 ook een nieuw ontwikkelde beeldprocessor (Venus-engine). Panasonic heeft nog niet alles over deze processor onthuld, maar wel dat deze onbeperkte opnametijd biedt en verbeterde autofocus ondersteunt. Wat dat laatste betreft houdt Panasonic volgens de verwachtingen vast aan z’n Depth by Defocus (DFD) autofocussysteem, en stapt de GH6 niet over op krachtigere hybride fasedetectie autofocus.

Nog niet alles is bekend

Lang niet alles is op dit moment bekend over de Lumix GH6. Zo weten we niets over de specs van de beeldstabilisatie, het aantal en de soort kaartsleuven, het type display en de ondersteuning voor codec. Afwachten dus maar.

Lumix GH6: release datum en prijs

Panasonic heeft bekendgemaakt dat de Lumix GH6 in ieder geval in 2021 verschijnt, waarschijnlijk eind 2021. En dat betekent dat hij net wel of net niet op tijd in de schappen ligt voor kerstmannen (m/v) met een ruim budget… De body-prijs ligt waarschijnlijk rond 2.500 euro. Vergelijk de Lumix GH5 II: die kost momenteel 1.600 euro (body-prijs). Een aanzienlijk grotere investering dus. En prijziger ook dan de genoemde Blackmagic en bijvoorbeeld de fullframe Panasonic Lumix S5.

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nl Tot €500 cashback op Panasonic camera’s!

Panasonic heeft geweldige kortingsacties. Profiteer van kortingen die oplopen tot 500 euro. Die hoge kortingen zijn er voor de Panasonic S5, S1 en S1R. De acties lopen tot en met 31 december 2021.

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix GH6

De Panasonic Lumix GH6: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas eind 2021 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Techradar.com (preview): Veel is nog niet bekend, maar volgens de reviewer wordt de GH6 een “opwindende camera voor filmmakers”. Maar is Panasonic niet te laat: na bijna vier jaar wachten na de release van de GH5 zijn fans het wellicht beu en zijn ze inmiddels overgestapt op een van de vele boeiende alternatieven van Sony, Blackmagic en Canon.
  Toch denkt de reviewer dat de GH6 het wachten waard zal zijn. “Hij is misschien minder baanbrekend dan de GH5, die als eerste spiegelloze camera in staat was om 4K-video op te nemen met 10-bits kleurdiepte en 4:2:2 subsampling. Maar hij bouwt mooi voort op de solide basis die is gelegd door de GH5 (II).
  En de reden waarom de GH5 zo populair was, bestaat nog steeds: de combinatie van compacte afmetingen, toonaangevende videofuncties, een weerbestendige behuizing en uitstekende beeldstabilisatie in één relatief betaalbaar pakket. En het microfourthirds-systeem biedt nog steeds een enorm scala aan kleine, betaalbare lenzen. En daar komen nog steeds prachtige lenzen bij, zoals de Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7.
  En lang niet alle filmmakers kunnen zich een Sony A7S III, Sony FX3 of Canon EOS R5 veroorloven. Daarom denkt de reviewer dat de Panasonic GH6 zeker een populaire camera zal worden voor een nieuwe generatie filmmakers. Maar de concurrentie is stevig, met modellen als de Blackmagic, Sony A7C en Fujifilm X-T4.
  Die concurrentie is volgens de reviewer goed nieuws, omdat het veel keuze betekent. “En het zal Panasonic hopelijk dwingen om echt een aantal next-gen functies in de GH6 te stoppen.”

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix GH6

 • Nieuwe sensor: mogelijk 20.3 megapixel, maar met krachtiger video-features
 • Nieuwe processor: nieuw ontwikkelde Venus-engine
 • Indrukwekkende videospecs: 4:2:2 10-bit Cinema 4K op 60p en 5.7K op 60p
 • Slow & quick motion video: 10-bit 4K 120p HFR (High Frame Rate) en VFR (Variable Frame Rate)
 • Ongelimiteerde opname-tijd
 • Verder is het nog afwachten...

Panasonic Lumix GH6 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH6 op Kamera-express.nl >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

De beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nl Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit moment Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nl Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy