Panasonic Lumix GH5 II: systeemcamera voor videografen

Veel videoliefhebbers wachten al een tijd op de Panasonic GH6. Helaas moeten zij nog even geduld oefenen. Wel is in juni 2021 de Panasonic GH5 Mark II verschenen. Een mooie, hoewel bescheiden, upgrade van de Lumix GH5 uit januari 2017. Hij is op veel fronten verbeterd, terwijl de introductieprijs is verlaagd. Diamant Award bij Zoom.nl. “Een goed doordachte, uitgebreide hybride video-/fotocamera.” Alle belangrijke reviews!

Breaking: Panasonic Lumix GH7 komt eraan

Op 6 juni 2024 is de Panasonic Lumix GH7 aangekondigd. Een hele mooie upgrade van de voorganger, een waardig vlaggenschip voor video. Benieuwd?

Mijn preview van de Panasonic Lumix GH7 >>

Panasonic Lumix GH5 IISensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Beelden per seconde: 12 | Video: 4K 10-bit 4:2:0 @ 60p | 4K 10-bit 4:2:2 @ 30p | Scherm: vari-angle touchscreen | Gewicht body: 727gr | Release datum: juni 2021 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Panasonic Lumix GH5 II

 • Beeldkwaliteit: 20.3 megapixel Live MOS sensor met AR-coating
 • Videokwaliteit: C4K/4K 60p/50p 10-bit interne/externe gelijktijdige opnamen
 • Videokwaliteit: C4K/4K 30p/25p/24p 4:2:2 10-bit video, V-Log L en onbeperkte opnametijd
 • Razendsnel scherp: autofocus met geavanceerde deep learning-technologie
 • Superstabiele beelden: 6.5-stop Dual I.S. 2

Panasonic Lumix GH5 II Panasonic GH6

Videografen die nu bijna vier jaar met de Panasonic Lumix GH5 uit 2017 schieten, zullen misschien teleurgesteld zijn. Panasonic is weliswaar met een mooie upgrade gekomen: de Lumix GH5 Mark II. Maar het is niet de gehoopte ‘total make over’ Panasonic Lumix GH6. Maar gelukkig is die Lumix GH6 inmiddels op de markt. Flink verbeterd ten opzichte de voorganger, maar wel met een bijbehorend prijskaartje. Benieuwd? Bekijk mijn review.

Review van de Panasonic GH6 >>

Snellere en krachtigere processor

En de Panasonic Lumix DC-GH5 II, zoals de naam volledig luidt, heeft ook een aantal mooie updates gekregen ten opzichte van de populaire GH5. Zo heeft de Mark II een bijgewerkte Venus-processor die afkomstig is uit de fullframe Lumix S1H. Met deze veel snellere en krachtigere processor schiet je schitterende 10-bits 4K-opnames met 50 of 60 frames per seconde.

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix GH5 IIBetere autofocus en update sensor

Dankzij de vernieuwde processor is ook de autofocus een stuk beter en sneller. De sensor blijft dezelfde als bij voorganger GH5: de 20.3 megapixel Live MOS sensor. Nieuw is wel dat deze sensor nu een antireflectiecoating heeft, waardoor overstraling beter onder controle is en alle details helder worden vastgelegd.

Onbeperkte video

Deze nieuwe hybride systeemcamera kan vrijwel onbeperkt video-opnames maken in verschillende omstandigheden. Van streamen met kant-en-klare video-opnames tot ongecomprimeerde V-log L opnamen met 12 stops dynamisch bereik.

Speciaal voor professionele videografen

Die laatste beelden zijn geschikt voor professionele videografen die geavanceerd willen nabewerken om het maximale uit de opnames te halen. Zo is het mogelijk om Cinema 4K 60p 4:2:0 10-bits-video’s te produceren en gelijktijdig 4K 4:2:2 10-bits-beelden uit te voeren via HDMI.

Panasonic Lumix GH5 IIDeep learning autofocus voor mens & dier

Dankzij de vernieuwde, krachtigere processor beschikt de Lumix DC-GH5 II ook over een snelle en uiterst nauwkeurige autofocus. Hij is uitgerust met geavanceerde deep learning-technologie die mensen, honden, katten en vogels kan detecteren.

Beeldstabilisatie: tot 6.5 stops

Maak je foto- of video-opnames van mensen, dan herkent de camera niet alleen ogen, gezichten en lichamen, maar ook alleen hoofden op basis van realtime detectietechnologie. Dit resulteert in nog nauwkeuriger scherpstelling. Daarnaast is de beeldstabilisatie in de body verder verbeterd, en kun je een 6.5 stops langere sluitertijd gebruiken (GH5: 5 stops). Perfect dus voor schieten uit de hand bij weinig licht.

Helder vari-angle touchscreen

Prachtig is ook het 3 inch kantel- en draaibare display van de GH5 II. Ook dat is flink verbeterd. Je kunt gebruikmaken van een beeldverhouding van 3:2 en een hoge resolutie van 1.8 miljoen pixels (GH5: 1.62 miljoen pixels). Ook heeft het touchscreen een uitstekende weergave van de helderheid en kleuren voor opnames in de buitenlucht. De elektronische zoeker heeft een snellere verversingsgraad, waardoor het zoekerbeeld soepeler is.

Robuuste body

De behuizing van de GH5 II is bijzonder robuust, met een volledig gegoten voor- en achterframe van magnesium legering. Daardoor is hij bestand tegen intensief gebruik. Ook is de body spatwaterbestendig, stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden Celsius.

Live streamen & lage introductieprijs

De Lumix DC-GH5 II is compatibel met bluetooth 4.2 en zowel 5GHz (IEEE802.11ac) als 2.4GHz (IEEE802.11b/g/n) wifi. Draadloos live streamen is mogelijk via de gebruiksvriendelijke LUMIX Sync-app. Wat tot slot heel mooi is: de introductieprijs ligt zo’n 300 euro lager dan de GH5 destijds. Meer voor minder dus.

En de Panasonic Lumix DC-GH6 dan?

In de aankondiging van de GH5 II heeft Panasonic ook de ontwikkeling van de Panasonic Lumix DC-GH6 aangekondigd. Zowel de sensor als de ‘high-speed’ processor van de GH6 zijn compleet nieuw. Die combinatie maakt 10-bits 4:2:2 DCI 4K/60p mogelijk, zonder opnametijdslimieten. Ook kan hij 10-bit 5.7K/60p opnemen (waarschijnlijk in 4:2:0). Zowel hoge framesnelheid (10-bits 4K/120p) als langzame en snelle modi zijn beschikbaar. Dat betekent dat audio-opname mogelijk is met 120p-beeldmateriaal. Zeer waarschijnlijk krijgt de GH6 een 24 megapixel sensor. De GH6 komt eind 2021 op de markt voor ongeveer 2.500 euro.

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix GH5 II

De Panasonic Lumix GH5 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Panasonic Lumix GH5 II

 • Zeer capabele foto/video-camera
 • Videowerkpaard met professionele prestaties en mogelijkheden
 • Nieuwe processor: sprong in prestaties
 • High end videospecs: Cinema 4K 60p 4:2:2 10-bit
 • Uitgebreide set ondersteuningstools voor video
 • Autofocus veel beter, vooral tracking
 • Autofocus: hoofd-, lichaams- en dierherkenning werkt uitstekend
 • Efficiënte beeldstabilisatie
 • Voor YouTubers en influencers: draadloos livestreamen via de app
 • Helderder aanraakscherm dan voorganger

Zwakke punten van de Panasonic Lumix GH5 II

 • Autofocus minder goed voor video
 • Livestreaming-opties niet betrouwbaar genoeg
 • Bescheiden update van de Lumix GH5

Awards voor de Panasonic Lumix GH5 II

 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Platina Award

 

Panasonic Lumix GH5 IIZoom.nl over de Panasonic Lumix GH5 II

De reputatie van de Panasonic Lumix GH5 is fantastisch. Hij levert schitterende filmbeelden en de kosten zijn laag. Maar na vier jaar verdiende dit betrouwbare werkpaard een upgrade, vond Panasonic. Jasper van Bladel test hoe goed hij is (Zoom.nl, septembernummer 2021).

Belangrijkste troef: nieuwe processor

Korte samenvatting: de Panasonic Lumix GH5 II is een GH5 met een nieuwe processor. Dat lijkt weinig progressie, maar dat nieuwe hart zorgt ervoor dat moderne technieken beschikbaar komen die we al zagen in andere Panasonics. Dat maakt de camera weer up to date in afwachting van een veel grotere upgrade eind dit jaar: dan verschijnt de GH6, waar filmers reikhalzend naar uitkijken.

Up to date én betaalbaar

Het mooie van de GH5 II is dat deze camera weer helemaal up to date is én betaalbaar blijft. Want de GH6 zal volgens Jasper een stuk duurder uitpakken. “De GH5M2 kan dan een betaalbaar en capabel alternatief zijn.” Voor weinig geld koop je “een echt videowerkpaard met professionele prestaties en mogelijkheden”.

Scherpstelling: sneller en soepeler

Ten opzichte van de voorganger zitten de verbeteringen vooral op het gebied van de autofocus. Dankzij de nieuwe processor heeft het toestel veel meer rekenkracht. Ook is het autofocussysteem op de schop gegaan. Daardoor weet de GH5 II een onderwerp beter te volgen. Ook pakt hij dat onderwerp weer snel op nadat het even uit beeld is verdwenen. Resultaat: snellere en soepelere scherpstelling.

Beeldstabilisatie en streamen

Dat maakt de camera capabeler én prettiger om mee te werken. Dat wordt nog versterkt door andere verbeteringen: een extra zebra, een beter scherm, betere beeldstabilisatie en makkelijker streamen naar platformen.

Diamant Award

Kortom: al loopt de GH5 II niet meer voorop zoals zijn voorganger, toch “is deze camera nog steeds enorm aantrekkelijk voor de serieuze of professionele filmer dankzij de nieuwe processor en de bijbehorende extra mogelijkheden en verbeteringen.” Voor wie een allround video- en fotocamera zoekt, is de GH5 II nog steeds een zeer aantrekkelijke optie. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.3.

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 IIDPReview over de Panasonic Lumix GH5 II

Al maakt de GH5 II geen grote sprong voorwaarts – daarvoor moeten we wachten op de GH6 – maar toch werkt hij de GH5 buitengewoon goed bij. En dat voor een concurrerende prijs, aldus Richard Butler van DPReview.

Unieke camera

De Panasonic GH5 heeft nogal wat in beweging gebracht doordat videografen opeens 10-bits in video konden vastleggen. Toch is de optie om 4K met 60p in 10-bits op te nemen nog steeds relatief zeldzaam. Ook zeldzaam is een camera met zo’n uitgebreide set ondersteuningstools voor video. Dat maakt de GH5 II een vrij unieke camera.

Zwak punt: autofocus voor video

Zwakke punten heeft hij wel. De belangrijkste: de autofocus. Die werkt goed voor fotografie, maar minder voor videografie, vooral bij opnamen met 24p. De autofocus is weliswaar beter geworden in de Mark II, maar is volgens Richard “niet helemaal betrouwbaar genoeg voor run-and-gun-werk waarbij je maar één ‘take’ krijgt”. Ook de livestreaming-opties zijn volgens Richard niet betrouwbaar genoeg, en daarmee niet echt nuttig. De beloofde USB-tethering-optie zal dit punt mogelijk verbeteren.

Zeer capabele foto/video-camera

Al met al is de GH5 II volgens Richard echter een zeer capabele camera voor foto’s en video’s. “Het is een solide fotocamera, met aantrekkelijke jpeg’s en veel flexibiliteit voor de raw-bestanden, en ook de autofocusprestaties zijn erg goed.” Uiteraard is de GH5 II op zijn sterkst als videocamera. Je kunt relatief eenvoudig beelden van goede kwaliteit maken. Of je nu beelden schiet om later uitgebreid te bewerken of beelden die je direct moet kunnen gebruiken.

Silver Award met 85% score

Geen andere camera biedt zo'n uitgebreide reeks hulpmiddelen om beelden van topkwaliteit vast te leggen voor een dergelijk prijskaartje. Jammer van het ontbreken van echt betrouwbare autofocus in video. Daardoor krijgt de GH5 II geen Gold Award. Maar wel een Silver Award met een score van 85%. Concurrenten op dit prijsniveau zijn overigens de Fujifilm X-T4, de Panasonic GH5S en de Panasonic S5.

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 IIChip Fotomagazine over de Panasonic Lumix GH5 II

Camera’s uit de GH-serie staan volgens Chip Fotomagazine (uitgave 63, oktober 2021) altijd voor “compromisloze videoprestaties met praktische functies en een krachtige MFT-sensor.” Maar is de Panasonic Lumix GH5 II meer dan een tussenstop op weg naar de GH6?

Innovaties verborgen in details

De GH5 II is volgens Chip zeker de moeite waard, al komt de ‘echte’ opvolger eraan en al is voorganger GH5 flink in prijs gedaald. Maar hij is alleen de moeite waard als je de nieuwe functies ook echt gaat gebruiken. De innovaties zitten verborgen in details als een iets hogere resolutie en een ander display. De grootste wijzigingen schuilen binnenin.

Aanzienlijke prestatieverbeteringen

De sensor is minder gevoelig voor lensflares en de herziene processor levert aanzienlijke prestatieverbeteringen. Dat merk je aan alles: autofocus, videomodi en continu-opnames. De GH5 II stelt veel sneller scherp, vooral bij weinig licht. De nieuwe hoofd-, lichaams- en dierherkenning werkt uitstekend. Je schiet er ook iets snellere bursts mee, met een grotere buffer voor raw. En de beeldstabilisatie is merkbaar efficiënter, een van de beste integraties in systeemcamera’s die Chip heeft gezien.

Video: kleine maar fijne verbeteringen

In de videospecs vallen veel ‘kleine maar fijne aanpassingen’ op. Om voorbeelden te noemen: je schiet in de hoogste resolutie nu met 60fps in plaats van met 50fps; met interne opslag en 4:2:2 kleursubsampling bij een kleurdiepte van 10 bits neemt de beeldsnelheid toe van 24 naar 30fps; en C4K-clips in 4:2:0, 10 bit en 60fps zijn nieuw. Ook is V-Log L al direct voorgeïnstalleerd. En zo zijn er nog vele video-verbeteringen.

Nipt verlies van de voorganger

Opmerkelijk is dat in het Chip-review de GH5 II het nipt verliest van de voorganger, ondanks betere videospecs/prestaties en meer snelheid. De originele GH5 scoort namelijk beter op beeldkwaliteit. Volgens Chip kun je de GH5 II “zonder aarzelen” aanschaffen als je livestreaming en social video-functies nodig hebt. Kleiner budget? Kies dan de voorganger. Ruimer budget? Spaar door voor de GH6. Eindoordeel: 92/100. Voorganger GH5 scoort 94/100.

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 IIAndere professionele reviewers over de Panasonic Lumix GH5 II

Hieronder staan andere professionele reviews van de Panasonic Lumix GH5 II voor je op een rij!

 • Digifoto Pro (fotograaf Léon Wodtke, full review): Dit is echt een camera voor professionele filmmakers, aldus Léon. Hij heeft professionele video-features, zoals Cinema 4K 60p 4:2:2 10-bit. Daarnaast kun je ook draadloos livestreamen via de app. “Dit laatste is zeer interessant voor YouTubers en influencers, maak kan ook worden ingezet ten tijde van het thuiswerken.”
  Maar hij is niet alleen een erg mooie camera voor videografen. Ook fotografen komen flink aan hun trekken. Léon heeft er heel wat straatfoto’s mee gemaakt. “Deze camera heeft een enorm fijne autofocus. Door de krachtige processor is deze namelijk razendsnel én nauwkeurig.” Dat komt mede door de geavanceerde deep learning technologie die in de body schuilt. Daarmee detecteert hij niet alleen mensen, maar ook honden, katten en vogels. Oók als ze snel bewegen.
  Kortom: de GH 5 II “is al met al een zeer fraaie opvolger van de al zeer populaire en goede Lumix GH5.” Je krijgt volgens Léon veel waar voor je geld. Eindoordeel: Platina Award.
 • Digitalcameraworld.com (Rod Lawton, full review): Dat dit niet een ‘total make over’ is, blijkt wel uit de naamgeving. Een Mark II-versie is een opfrisbeurt in plaats van een geheel nieuwe camera. Dat geldt ook voor de GH5 II. Toch bevat hij een groot aantal verbeteringen en toevoegingen die een behoorlijk verschil maken als je ze bij elkaar optelt. De GH5 II is nog indrukwekkender gezien de schappelijke prijs. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (Sam Kieldsen, full review): De GH5 Mark II is volgens Sam een goed gebouwde, lichtgewicht systeemcamera met uitstekende bediening, een fantastisch scala aan opties voor video en ook nog solide fotoprestaties. Voorganger GH5 was al een geweldige camera. De updates in de Mark II maken hem alleen nog maar aantrekkelijker.
  Voor wie de GH5 al bezit, is er volgens Sam geen reden om te upgraden naar de GH5 Mark II. De camera is vrijwel ongewijzigd, op kleine prestatie-upgrades en de toevoeging van livestreaming na. “Tenzij je die livestream-functionaliteit echt nodig hebt, kun je beter wachten op de Panasonic GH6.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix GH5 II is volgens Mark een bescheiden update van de originele GH5. Op de markt gebracht om de serie ook in 2021 relevant te houden en de interesse van nieuwe foto/videografen te wekken. Doel is volgens Mark niet om de huidige GH5-bezitters te overtuigen om te upgraden.
  Met de Panasonic GH6 op komst is de vraag waarom Panasonic de moeite heeft genomen om ook nog met de GH5 II te komen. De originele GH5 heeft ook nu nog veel aantrekkingskracht op mensen die fotografie en videografie combineren. Het is ook nu nog een vooruitstrevende camera.
  Toch zal de belangrijkste nieuwe functie in de Mark II – livestreaming – ook bestaande GH5-gebruikers aanspreken. De GH5 II is op dit moment immers een van de weinige camera's die dit ondersteunt zonder dat je hiervoor een computer nodig hebt. Ga maar na: als je draadloos rechtstreeks van de GH5 II naar YouTube of een ander platform kunt streamen via een mobiele telefoon of een wifi-hotspot, ben je heel erg vrij in je videoprojecten.
  Andere nieuwe functies zijn volgens Mark meer nice-to-haves dan must-haves. Denk aan het kleinere LCD-scherm met hogere resolutie, de grotere batterij en de nieuwe processor. De verbeteringen in de autofocus en de nieuwe video-opties zijn geweldig om te zien.
  Kortom: met z’n ondersteuning voor opladen via USB-C, z’n verbeterde beeldstabilisatie en het gratis V-Log L-profiel is de GH5 II ongetwijfeld nóg beter dan zijn voorganger. Extra mooi: het lagere prijskaartje bij introductie. Al met al is de GH5 II een “goed doordachte, uitgebreide hybride video-/fotocamera”. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Jon Devo, full review): Voor creatievelingen die een hybride camera zoeken voor rond 2.000 euro zijn er heel veel mogelijkheden. Waaronder de Panasonic GH5, die erg veel lijkt op de nieuwe Mark II. Dus waarom voor de nieuwe camera kiezen? vraagt Jon zich af.
  Allereerst is de originele GH5 lastig verkrijgbaar. Maar er zijn ook inhoudelijke redenen. Zo is de GH5 II volgens Jon ook een echte update, die hem functionaliteit geven die hybride fotografen verwachten. Zo maken kleine updates als de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf de camera te streamen via app of tether, en USB-C-stroomvoorziening een enorm verschil in hoe je een camera kunt gebruiken en ervaart. Ook het standaard opnemen van V-Log L en de extra filmgerichte beeldprofielen zijn mooie upgrades.
  De originele GH5 was al een solide microfourthirds-camera, met hele mooie features. De Mark II voegt daar nog veel aan toe, zoals anti-reflectie coating van de sensor, verbeterde scherpstelprestaties, een helderder aanraakscherm en verbeterde stabilisatiecorrectie. Een enorme sprong ten opzichte van het origineel is het niet, maar de verbeteringen zijn beslist zinvol en de aantrekkingskracht is een stuk groter geworden. Daarmee is de GH5 II volgens Jon “een nog betrouwbaarder en veelzijdiger werkpaard is dan zijn populaire voorganger”. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Panasonic heeft een goede update gemaakt van de verouderde GH5 uit 2017, aldus Jim. “De serie is al lang een favoriet voor video en de Lumix GH5 II zet de traditie voort. Het stelt video voorop, verhoogt de kwaliteit van zijn 4K en brengt welkome updates aan zijn autofocussysteem.” Cinematografen zullen volgens Jim genieten van de betere actiefoto's en slow-mo op halve snelheid van 4K60. “En we zijn blij te zien dat V-Log L bij de camera wordt geleverd.”
  Toch is de GH5 II nog steeds een 4K-camera. Dat is prima voor veel video-projecten, maar niet spectaculair. Wil je met hogere resoluties, wacht dan op de 5.7K van de aangekondigde Panasonic GH6. En kijk zeker ook naar de fullframe Panasonic S1H: daarmee schiet je zelfs 6K-video en die camera is gecertificeerd voor gebruik in Netflix-producties. De prijs is al even ‘high end’.
  Kortom: de GH5 II doet de reputatie van de GH-serie eer aan. Hij is zeer geschikt voor videoprojecten en het is tevens een zeer capabele fotocamera die ook goed is in actiefotografie. Toch blijft op dit prijsniveau de Editor’s Choice van Pcmag.com de Fujifilm X-T4. Het is een verbluffende fotocamera en hij is ook nog eens heel goed in video. Eindoordeel voor de GH5 II: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Panasonic Lumix GH5 II is volgens Angela geen dramatische upgrade van de originele GH5. Maar toch vinkt de Panasonic Lumix GH5 II een groot aantal vakjes die voor een hybride erg belangrijk zijn. Daarmee is de Mark II volgens haar “een zeer capabele videocamera en een competente fotocamera, waardoor hij ideaal is voor moderne contentmakers die geen sensor met een hogere resolutie nodig hebben”.
  Grootste struikelblok voor het upgraden naar de Panasonic GH5 II is… de komst van de GH6. “We weten dat die eraan komt en we weten dat hij boven de GH5 II in de line-up van Panasonic zal zitten.” De Panasonic GH6 zal C4K (4096×2160) 60p 4:2:2 10-bit bieden met echt onbeperkte opnametijd en 5.7K 60p-video. Maar veel meer is niet bekend. Dus voor potentiële GH5 II-kopers is het lastig om een weloverwogen keuze te maken. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Voor videografen is de GH5 II volgens John een goede keuze als je de GH5 nog niet hebt en als je niet kunt wachten om te zien wat de GH6 te bieden heeft. Heb je geen hogere videosnelheid nodig dan wat concurrerende camera’s bieden, dan is de GH5 II een goede keuze. Denk aan camera’s als de Canon EOS R5 en Sony Alpha A7S III die 4K op 120fps bieden en Canon EOS R5 en Sony Alpha 1 die zelfs 8K bieden. Maar hij is een stuk goedkoper dan de concurrentie.
  Als je geen livestreaming nodig hebt, dan biedt de GH5 waarschijnlijk meer waar voor je geld, maar heb je wel livestreaming nodig, dan is de GH5 II volgens John een geweldige keuze. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Trustedreviews.com (Sam Kieldsen, full review): De Panasonic GH5 voelde volgens Sam als een revolutionair product. De GH5 II is een meer bescheiden update. Het grootste deel van de camera is hetzelfde gebleven. Alleen de toevoeging van draadloze livestreaming is volgens Sam een flinke upgrade.
  Al met al is het nieuwe model net zo'n indrukwekkende videocamera als het origineel. De tweaks verhogen de kwaliteit verder, de kleine prestatieverbeteringen maken de GH5 II tot een zeer sterke camera, vooral voor contentmakers en vloggers die een eerste serieuze camera zoeken. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cined.com (Johnnie Behiri, full review): De Panasonic GH5 II is volgens Johnnie een prima camera. De bediening is geweldig, zeker als je al een Panasonic-gebruiker bent. Het beeldmateriaal dat je ermee schiet, is ook heel gemakkelijk te combineren met dat van andere camera's uit de Lumix-lijn.
  Heb je nog geen camera voor video, dan is het een ander verhaal. Voor YouTube-producties kan deze GH5 II een essentieel hulpmiddel zijn. Als dat niet het geval is, is er sterke concurrentie. Denk aan Panasonics eigen capabele fullframe Lumix S5 voor dezelfde prijs. Ook de Fujifilm X-T4 is een uitstekende ‘tijdloze’ camera met aps-c sensor, die ongeveer hetzelfde kost.
  Uiteindelijk komt het erop neer wat je ermee doet en hoe je je camera gebruikt. Voor Johnnie, een documentairemaker, is op papier de aanstaande GH6 waarschijnlijk aantrekkelijker.
  Werk je voor een omroep, dan kan deze compacte GH5 II ideaal zijn om nieuws en reportages te filmen. Een mobiele telefoon en een goede netwerkverbinding zijn dan alles wat je verder nog nodig hebt. De mogelijkheden van deze camera zijn onverslaanbaar, zeker gezien de verkoopprijs.
 • Dpreview.com (Richard Butler, first impressions): De GH5 II moet je zien als een vernieuwing, niet als een volledig nieuwe camera. Kijk je er zo naar, dan ziet het er behoorlijk competent uit. Ook de verlaging van de introductieprijs is heel mooi. De GH6 gaat een stuk duurder worden, waardoor de GH5 II voorbestemd is om de 'betaalbare' GH te worden.
  De GH5 II loopt lang niet zover op de troepen vooruit als de GH5 deed. Veel functies zijn nu ook te vinden in camera’s als de Fujifilm X-T4, Canon EOS R6 en diverse Sony's. Zelfs de toevoeging van 10-bits 4K/60p is niet genoeg om hem uniek te maken. Toch zijn weinig van die andere camera’s zo videogericht in hun uitvoering als de Panasonic. Uiteindelijk maakt dat hem veel geschikter als je vooral georiënteerd bent op het schieten van video.
  Dus de GH5 II duwt de markt niet vooruit zoals zijn voorganger deed. Maar toch lijkt het “een compact, hoogwaardig, gestabiliseerd videoplatform te bieden tegen een concurrerende prijs”.
 • Videoreview DPReview TV: Chris en Jordan van DPReview TV nemen de Panasonic Lumix GH5 II uitgebreid onder de loep. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen en hoe pakken die uit in de videopraktijk? Hun videoreview vind je onderaan deze pagina. Zeker de moeite waard om te bekijken!

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix GH5 II

 • Beeldkwaliteit: 20.3 megapixel Live MOS sensor met AR-coating
 • Videokwaliteit: C4K/4K 60p/50p 10-bit interne/externe gelijktijdige opnamen
 • Videokwaliteit: C4K/4K 30p/25p/24p 4:2:2 10-bit video, V-Log L en onbeperkte opnametijd
 • Professioneel: inclusief V-Log L als standaard
 • Razendsnel scherp: autofocus met geavanceerde deep learning-technologie
 • Scherpe portretten: autofocus met gezichts/oog-detectie
 • Superstabiele beelden: 6.5-stop Dual I.S. 2
 • Handige videocomposities: helder 3 inch kantel- en draaibare display met 1.84 miljoen pixels
 • Heldere EVF: elektronische zoeker met 0.76x vergroting en 3.68 miljoen pixels en tot 120Hz verversing
 • Anno NU: draadloze live streaming
 • Onder alle omstandigheden: spatwaterbestendig, stofdicht en vorstbestendig
 • Altijd verbonden: bluetooth en wifi

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix GH5 II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix GH5 II door Chris en Jordan van DPReview TV (12:51 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix GH5 II op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (18 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy