Panasonic Lumix GH5 | Beste systeemcamera voor videofilmers

De hartenwens van videofilmers is in vervulling gegaan: de Panasonic Lumix GH5 is verschenen! Opvolger van de toonaangevende GH4. En uiteraard: op alle fronten verder verbeterd. Bekroond met de prestigieuze EISA-award! Alle belangrijke reviews!

Breaking: Panasonic Lumix GH7 is er

Opvolger Panasonic Lumix GH7 is op de markt gekomen. Een hele mooie upgrade van de voorganger, een waardig vlaggenschip voor video. Benieuwd?

Mijn review van de Panasonic Lumix GH7 >>

Panasonic Lumix GH5 Sensor: microfourthirds | Resolutie: 18 megapixel | Beelden per seconde: 60 | Video: 4K/6K | Objectief: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 | Gewicht body: 645gr | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.799 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Camera voor videofilmers

Een echte camera voor videografen, zo werd de Panasonic Lumix GH4 in 2014 genoemd. De GH4 was destijds de eerste systeemcamera van Panasonic die 4K-video op 30fps/25fps kon opnemen.

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix GH5 Vloeiende 4K-beelden, 60fps

Ook de Panasonic GH5 mikt weer volledig op videofilmers. Volgens Panasonic is het de eerste camera met wisseloptiek die vloeiende 4K-beelden bij 60fps / 50fps vastlegt. Plus levensechte 4K-beelden met 4:2:2-subsampling en een kleurdiepte van 10 bits. Professionele video's om je vingers bij af te likken dus.

6K-Photo-modus!

Daarnaast heeft de GH5 de van Panasonic bekende Photo-modus aan boord. Maar die schiet nu niet in 4K maar – hou je vast – in 6K. Hiermee kun je een foto van 18 megapixel halen uit een ultrahoge kwaliteit video. De resolutie is hiermee 9 keer hoger dan die van Full HD.

Panasonic Lumix GH5 Panasonic GH5 op de CES

Begin 2017 heeft Panasonic op techbeurs CES in Las Vegas alle details van zijn Lumix GH5 bekendgemaakt. De CES is 's werelds grootste technologie-evenement. Mooie plek voor cameraboeren om te pronken met staaltjes van hun kunnen. Zoals de gloednieuwe GH5 dus.

Dé cameraklapper van 2017?

Behalve de al bekende specs die hierboven staan, werden op de CES nieuwe specs van de GH5 onthuld. Die zijn eveneens om van te watertanden. Wordt de GH5 dé cameraklapper van 2017? Of is het gewoon een uitgekiende marketingstrategie van Panasonic? Ik denk een beetje van beide. Hieronder de nieuwe specs.

 • Panasonic voorziet de GH5 van ingebouwde beeldstabilisatie, iets dat voorganger GH4 niet heeft. Deze werkt op 5 verschillende assen door de sensor mee te bewegen om trillingen te corrigeren.
 • Er is voor een nieuwe microfourthirds sensor gekozen met 20.3 megapixel: een kwart meer dan zijn voorganger. Het is een Live MOS-exemplaar waarbij het low-pass-filter is weggelaten voor meer scherpte.
 • Aan boord is ook een nieuwe beeldprocessor, de Venus Engine, die 1.3 keer sneller is dan die van de GH4.
 • De al genoemde 6K-fotofunctie, waarin de camera continu beelden vastlegt van 18 megapixel, blijkt een snelheid te hebben van 30 beelden per seconde (fps). Daar kun je dus 18 megapixel foto's uit plukken.
 • Het kantelbare touchscreen is 0.2 inch groter geworden dan dat van de GH4 en heeft nu 1.620.000 dots in plaats van 1.036.000.
 • De elektronische zoeker heeft een flinke upgrade gekregen: het nieuwe toestel heeft een OLED-zoeker met 3,68 miljoen beeldpunten.
 • Een dubbel kaartslot voor UHS-II SD-kaartjes is ook geïmplementeerd, alsmede 5 GHz 802.11ac en Bluetooth 4.2 LE.
 • De elektronische sluiter kan tot 1/16.000 seconde schieten en de autofocus heeft nu 225 gebieden.
 • Even heel technisch worden: hij filmt in 4.096 x 2.160 op 48 fps met 4:2:0 subsampling in 8 bit, of 24 fps bij 4:2:2 op 10 bit. 3.840 x 2.160 is ook een mogelijkheid in respectievelijk 60 en 30 fps. Voor deze opnamen is de bitrate 150 mb/s. Binnenkort komt nog een update die een veel hogere bitrate mogelijk maakt met All-Intra opnames. Dan kan opgenomen worden in 400 mb/s.
 • Op de behuizing is een 3.5mm-jack aanwezig voor het aansluiten van een koptelefoon en er is ook een microfooningang aanwezig.
 • Optioneel is er een batterijgreep beschikbaar en een xlr-adapter voor het aansluiten van professionele microfoons.
 • Het toestel beschikt over wifi en is afgedicht tegen stof en vocht.

Panasonic Lumix GH5Drie nieuwe kwaliteitsobjectieven

De Panasonic GH5 stelt door z'n specs ook hoge kwaliteitseisen aan objectieven. Daarom heeft Panasonic ook drie splinternieuwe Leica DG Vario-Elmarit objectieven op de markt gebracht: een 12-60mm standaardzoom, een 8-18mm groothoekzoom en een 50-200mm telezoom. Alledrie objectieven hebben een lichtsterkte van f/2.8-4.

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Update: opvolger Panasonic Lumix GH5 II!

De Panasonic Lumix GH5 heeft een opvolger: de Panasonic Lumix GH5 II. Alles aan deze nieuwe systeemcamera voor videografie is beter en sneller dan bij de voorganger. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Mijn review van de Panasonic Lumix GH5 II >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix GH5 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic actie van Cameranu.nlTot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X!

Ontvang tijdelijk tot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024, dus sla snel je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5: Reviews & Tests

Alle belangrijke reviews van de Panasonic Lumix GH5 geef ik hieronder weer. Uiteraard van mijn belangrijkste bron: de toonaangevende reviewsite DPReview. Maar ook van Nederlandse vakbladen als Zoom.nl, Focus, Chip Fotomagazine en Digifoto Pro.

 

Panasonic Lumix GH5DPReview over de Panasonic GH5

Na een uitgebreide – zeer positieve – preview pakt DPReview nu uit met een serieuze review van de GH5. Liefst 3 reviewers heeft de reviewsite op de nieuwe Panasonic gezet: Richard Butler, Dale Baskin en Carey Rose. Ook deze zeer grondige review is uitermate positief, vooral over het filmen met de GH5.

Professionele fotocamera

Uiteraard, zo constateren de reviewers, springen vooral de video features van de GH5 in het oog “several of which we've never seen on a stills camera before”. Maar Panasonic heeft ook veel werk verzet om de GH5 als een professionele fotocamera te kunnen inzetten.

'4:2:2 color and 10-bit video'

Voor serieuze videografen heeft de GH5 veel te bieden. “4:2:2 color and 10-bit video, recorded internally. This means the GH5 can capture twice as much color data, in 64 times as much color depth, as cameras shooting 4:2:0 8-bit video.” Met de GH5 heeft Panasonic de grens tussen videografie of fotografie uitgevlakt: de GH5 kan allebei heel goed.

Uit de kluiten gewassen

Al is de GH5 uit de kluiten gewassen voor een microfourthirds camera, toch stoort dat geenszins. Hij voelt als een 'pro tool', met een ergonomie die aansluit bij wat je als professioneel fotograaf of videograaf mag verwachten.

Zeer goede elektronische zoeker

De beeldstabilisatie van de GH5 is erg 'sophisticated'. “Which includes in-body stabilization, Panasonic's 'Dual IS 2' (...), and electronic stabilization in video mode.” Niet onbelangrijk voor een camera uit deze prijsklasse: de elektronische zoeker is “one of the best we've seen and is a joy to use under most circumstances”.

Beeldkwaliteit foto's

Dan de beeldkwaliteit van de foto's. De nieuwe 20 megapixel sensor heeft een hogere resolutie dan de GH4 en geen optische low-pass filter. “This new sensor offers improved resolution without any noise penalty relative to the older 16MP chip (even showing some advantage at ISO 3200 and above), and offers good dynamic range performance for its size.” Ook de JPEG-beelden die uit de camera rollen zijn verbeterd, zowel de kleuren als de scherpte.

Videokwaliteit

Dan waar het allemaal om te doen is: de video-mogelijkheden en -kwaliteit. “The GH5 uses the full width of its sensor to capture 4K video, resulting in oversampled footage that is extremely sharp and in the same league as other cameras using this technique, including the Sony a6300 and Fujifilm X-T2. 1080p footage is impressive as well and, in terms of resolution, gives the class leading Sony a7S II a run for its money.”

Video's bij slecht licht

Ook video's schieten onder slechte lichtomstandigheden is significant verbeterd in de GH5. “Even at ISO 6400, low light video still looks remarkably good, though the GH5's Micro Four Thirds sensor still won't be a match in low light compared to cameras with larger sensors, such as the a7S II.”

Goed in video én foto

De GH-serie van Panasonic heeft volgens DPReview altijd het snijvlak tussen foto en video verkend “and the GH5 arguably represents the biggest single leap in the history of the series. It adds features typically associated with more expensive, pro video equipment, though Panasonic is quick to remind you that it's a still camera too.”

Uitstekende allround camera

Wie vooral fotografeert en een microfourthirds camera zoekt, is de GH5 een prima keuze, “but there are arguably better options out there for the money. That said, the tweaks to the JPEG engine and the 9fps burst shooting with reliable autofocus make the GH5 an excellent all-around proposition for hybrid video and stills photographers.”

Dé camera voor videografen

Voor serieuze videografen is de GH5 dé camera. “This camera can probably deliver the goods unless you have very specialized needs, and if you're just learning, it's a camera you can grow with.” En als je al een GH4 bezit, moet je upgraden? “Think of it like this: the GH5 isn't just a camera that does everything your current camera can do, plus a bunch of other things. This is a camera that does everything your current camera can do, but better (often by a wide margin)… plus a bunch of other things. So yes, it's probably worth it.”

Gold Award

Kortom, de GH5 wint DPReview's prestigieuze Gold Award, en niet zomaar eentje: “Let's make that a Gold Award with its subtle, sparkling tones described in 4:2:2 10-bit color.”

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 Focus Magazine over de Panasonic GH5

Een interessante review staat in Focus Magazine (maartnummer 2017): de bekende foto- en videograaf Daimon Xanthopoulos testte een preproductie model van de GH5 in de praktijk. Hij schoot veel foto's in Japan, en ze zijn een lust voor het oog.

Kwaliteit in een compact jasje

Hij schiet al jaren met Panasonic systeemcamera's, vanwege de combinatie van kwaliteit en compactheid. Als (wereld)reizende foto/videograaf is dat een uitkomst. “Grote voordelen van het Lumix-systeem zijn de compactheid en tal van ingebouwde functies. Zo reis ik licht bepakt en heb ik toch een grote veelzijdigheid aan mogelijkheden bij me.” Voor video-opdrachten kan hij precies hetzelfde toestel gebruiken als voor foto-opdrachten. Ideaal.

Vertrouwd én verbeterd

De GH5 voelt direct vertrouwd voor Xanthopoulos: een vertrouwde vormgeving en de bekende knoppen-layout. Wel is er van alles en nog wat verbeterd. “Waaronder de verbeterde oled-zoeker, met liefst 3,68 punten, een duimjoystick voor directe bediening van de D.Focus-punten en een verbeterde 20-megapixelsensor met zowel 6K Photo als 4K-video in 4:2:2 10 bits.”

Nieuwe sluiter: lekker stil

Een bijzondere verbetering is volgens de reviewer: de nieuw ontwikkelde sluiter, die 80 procent minder trilling geeft en nog veel minder geluid produceert bij het fotograferen. De stille modus is ideaal om in bijvoorbeeld kerken te werken, of tijdens een klassiek concert.

Sensor: meer details en gevoeliger

De nieuwe sensor zonder laagdoorlaatfilter legt volgens Xanthopoulos meer details vast en is ook gevoeliger dan zijn voorganger, met een ISO-bereik tot 25.600. En de nieuwe beeldstabilisatie werkt nog weer een stuk beter. Die zorgt ervoor dat je met veel langere sluitertijden kunt werken.

GH5: professionele video

Xanthopoulos: “De veelzijdigheid van de Panasonic GH5 is ook zijn kracht, en dat zie je ook goed terug in zijn vele videomogelijkheden. Zo neemt de camera ongelimiteerd 4K-video op.” En voor de prof zijn tal van functies toegevoegd, zoals Vector Scopes, Time code, Waveform, LUT display “en nog veel meer mogelijkheden die je eigenlijk alleen bij hele dure professionele videocamera's tegenkomt.”

Video: de volledige sensor

Ook gebruikt de GH5 bij het filmen in 4K de volledige sensor, en dus geen crop meer. “Naast 4K is er in 1080p Full HD de mogelijkheid om in slow motion te filmen met 180 beelden per seconde - ideaal voor extreme sport- of natuurfilmers.”

Zeer veelzijdig systeem

En er is nog veel meer dat Xanthopoulos geweldig vindt aan de GH5, te veel om hier op te noemen. “Al met al een hoop handige en professionele mogelijkheden voor moderne beeldmakers.” Een zeer veelzijdig systeem dus. “Die veelzijdigheid is wat dit systeem zo goed maakt. Of het nu de grote reportages zijn voor de bladen of een film over kinderarbeid in Zuid-Amerika, ik heb alle techniek bij me die ik nodig heb om me zo 100 procent op het verhaal te kunnen richten.”

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 Zoom.nl over de Panasonic GH5

Zoom.nl neemt de Panasonic GH5 in het aprilnummer van 2017 door de test-mangel. Met als bovenkop heel toepasselijk: 'Een nieuw ijkpunt voor video'.

Heldere, scherpe, zeer grote elektronische zoeker

Het review begint direct met een aardige constatering: de tijden dat elektronische zoekers als minderwaardig werden beschouwd, zijn definitief voorbij. “De GH5 is voorzien van een aantal erg fraaie upgrades, waaronder een heldere, scherpe en heel grote elektronische zoeker.”

Zeer goed touchscreen

Er is nog veel meer moois te ontdekken aan de GH5, constateert Zoom. Zo is ook het scherm achterop, dat vooral videografen gebruiken, er eentje van de buitencategorie: “Een erg heldere, scherpe en naar alle zijden draaibare 3,2 inch aanraakscherm. Dat touchscreen is volledig functioneel. Je kunt er dus je scherpstelpunt mee selecteren, je menu's mee instellen, maar ook door je foto's scrollen en swipen.”

De lat ligt nog hoger

De GH4 imponeerde drie jaar geleden al filmen in 4K. Maar de GH5 legt de lat volgens Zoom nog hoger. Zo filmt de GH5 in 4K met tot 60 beelden per seconde. En kan de camera in 1080P slow motions maken tot 180 beelden per seconde. En er is meer: “Panasonic legt de lat straks nog hoger met firmwareupgrades die ze in april en in de zomer gaan uitbrengen. Dan moet het uiteindelijk mogelijk zijn om in Full HD 60p in 10 bit 4:2:2 200 Mbps en 4K 10 bit 4:2:2 met 400 Mbps video's op een externe recorder op te nemen.”

De hele sensor

Een van de ijzersterke punten van de GH5: hij gebruikt de hele sensor om in full HD en 4K te filmen. Dat is bij de meeste full frame reflexen onmogelijk. Maar bij de GH5 “blijven je objectieven als je aan het filmen precies dezelfde brandpunt als tijdens het fotograferen. Wat vooral bij groothoeken een uitkomst is.”

Compact en licht

Nog iets om volgens Zoom bij stil te staan: de GH5 is lekker compact en licht, en datzelfde geldt voor de bijhorende objectieven. Een groot voordeel ten opzichte van full frame systeemcamera's. “Dat maakt het als je nogal wat objectieven mee wilt nemen een uitermate fijne camera om de hele dag mee op stap te gaan.”

Vooral voor videografen

Zoom ziet de GH5 terecht vooral als een camera voor videografen. Je kunt er uiteraard ook goede foto's mee schieten. “En dat is een fijne bijkomstigheid. Al zijn die resultaten vergeleken bij een fullframe camera en als je er echt hele grote afdrukken mee wilt maken minder indrukwekkend. De GH5 is eerst en vooral een videocamera.”

Diamant Award

Eindconclusie: “Samen met de talloze video opties, tweaks en instellingen die de camera rijk is lijkt deze GH5 het nieuwe ijkpunt voor video van 2017 te worden.” De camera scoort het predicaat Diamant met als cijfer een 8.5.

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix GH5 Andere reviewers over de Panasonic GH5

Hieronder de belangrijkste andere reviews van de Panasonic GH5. Veel reviewers constateren grosso modo hetzelfde: de Panasonic is een geweldige camera voor videografen, top of the bill. Fotografen komen zeker ook aan hun trekken, maar deze camera is niet in de eerste plaats voor hen bedoeld.

Digifoto Pro: 'Nieuwe videokoning'

Tijdschrift Digifoto Pro kopt met chocoladeletters op de cover van z'n aprilnummer 2017: 'Panasonic Lumix GH5: Nieuwe Videokoning'. Panasonic heeft met de GH5 een reputatie hoog te houden, omdat ze met voorganger GH4 een professionele videocamera in een betaalbare fotocamera hebben neergezet. En het is klip en klaar helder: die naam houden ze meer dan hoog, aldus Digifoto Pro.

Koopje vergeleken bij videocamera's met zelfde specs

De camera is met 1999 euro niet goedkoop, “maar vergeleken met videocamera's met dezelfde specificaties is de GH5 juist weer een koopje.” De GH5 is dan ook een waardige opvolger van de GH4 en Panasonic heeft “de verwachtingen op dit gebied meer dan waar gemaakt. Zowel op foto- als op videogebied is het een camera die zeer serieus genomen moet worden.”

Benchmark op videogebied

Eindconclusie van Digifoto Pro: de GH5 is voor 2017 opnieuw de benchmark op het gebied van video. Andere fabrikanten kunnen hier hun tanden op gaan stukbijten.

Chip Fotomagazine: 'Nog sneller, nog scherper, nog beter'

Tijdschrift Chip Fotomagazine constateert droogjes dat de GH5 veel stof doet opwaaien. “Zelden was er een cameraserie die zo veel verschillende gebruikers naar zich toetrok. Het zijn de collega's van het testlab die zich vergapen aan de hoge prestaties van de systeemcamera, de videoliefhebbers die de allerlaatste technieken in huis willen halen zonder een bedrag van 5 cijfers te hoeven betalen, de actiefotografen die met 30 foto's per seconde in de volledige resolutie van 18 megapixel geen beeld meer willen missen...”

GH5: alles klopt

Alles klopt aan de GH5, zo concludeert Chip. “Van de goed gebouwde body met zijn vele knoppen en de intelligente en vooral leuke 6k-fotomodi tot de zeer hoge foto- en videokwaliteit.” Minpunten zijn er bijna niet. De accuduur misschien, want die is gemiddeld. “Maar dat is de prijs die je betaalt voor een scherpe display, heel scherpe zoeker en hoge videocapaciteiten.”

Vrolijk worden van beeldkwaliteit

Het allervrolijkst worden de testers van de beeldkwaliteit – en dan vooral bij de hogere iso-waarden. “Eindelijk een MFT-camera waarmee je met een gerust hart in weinig omgevingslicht kunt gaan fotograferen. Dat maakt de Panasonic GH5 tot een echte alleskunner.” De GH5 krijgt van Chip de score 'Zeer goed' met een puntentotaal van 94.3/100. En hij staat gelijk op plek 1 in hun toplijst van camera's met een sensor van aps-c-formaat of kleiner. Boven de Nikon D500, de Sony A6500 en de Fujifilm X-T2.

Techradar over de Panasonic GH5

De reviewer van Techradar.com grijpt terug op de eerdere versies in de GH-serie, die meer voelden als videocamera's vermomd als fotocamera's. Maar deze Panasonic Lumix GH5 “is a much more rounded piece of kit. It's certainly one of the best 4K camera solutions out there, if not the best, before you start considering dedicated professional video cameras, and that video capability is backed up by a great set of features for the stills photographer.”

Beeldkwaliteit foto's niet top of the bill

De camera is daarbij zeer compact, mede dankzij de kleinere mft-sensor. Daardoor is de beeldkwaliteit van de foto's volgens Techradar niet 'class leading': “The pay-off of this smaller sensor is that the GH5's image quality can't quite match its larger-sensor rivals. They're not poles apart, but if your main concern is ultimate image quality then that's something to bear in mind.” Overall krijgt de GH5 4.5 van de 5 sterren.

Cameralabs over de Panasonic GH5

Volgens reviewer Gordon Laing van Cameralabs.com is de Panasonic's GH5 “a worthy flagship body, greatly extending the quality and capabilities of the earlier GH4”. Hij somt de troeven op: “A more detailed viewfinder, twin SD slots which both support the full speed of UHS-II, effective continuous AF at 9fps, and built-in stabilisation all make it a powerful stills shooter and the improved sensor and image processing delivers the best-looking images from a Lumix body to date. Panasonic's unique 4K Photo modes now operate at twice the speed or at 6K for extracting higher resolution stills from video clips.”

Voor videoprofs is de GH5 een 'no brainer'

Maar daar draait het uiteindelijk niet om bij de GH5. Het gaat natuurlijk maar om één ding: de videoprestaties. En die zijn zeer hoog, aldus reviewer Gordon Laing. “It's the movie modes which really impress with unlimited 4K video internally at 60p or in 10-bit at 30p (or both if you're using an external recorder), and a wealth of features including vectorscope and waveform displays, anamorphic capture, programmable focus transitions, optional XLR inputs and very flat output (especially with the V Log L update), all making it one of the most portable and professional movie solutions for the money.” Voor videoprofs is de GH5 daarom een 'no-brainer'. En daarnaast schiet hij ook nog geweldige foto's. Kortom: Highly Recommended.

Ephotozine over de Panasonic GH5

Ook Ephotozine.com prijst de videokwaliteiten van de GH5 de hemel in. “If you do any form of video work, then the GH5 will be an obvious choice.” Maar gebruik je de camera vooral voor fotografie en schiet je in de tweede plaats video, “then you may be better served by the [Olympus] E-M1 Mark II, which offers higher (stills) shooting speeds, and a more compact body, whilst also offering 4K Cine recording. Whichever you choose, there are benefits to each camera, both capable of producing excellent images.”

Volgepakt met moderne features

Voor een mft-systeemcamera is de GH5 vrij fors, maar hij is enorm volgepakt met moderne features. “For those that like a Digital SLR sized camera, the GH5 will suit, but with the benefit of the latest technology and advances, including 5-axis sensor image stabilisation, a high resolution electronic viewfinder, high speed continuous shooting, and more video features than most of us can possibly ever need. Panasonic has thrown everything it has in to the GH5, and produced a camera that delivers excellent results.” Ephotozine geeft 4.5 van de 5 sterren plus het predicaat Highly Recommended.

Photographyblog over de Panasonic GH5

Volgens reviewer Mark Goldstein van Photographyblog.com heeft Panasonic de laatste 3 jaar bepaald niet stilgezeten, want de GH5 betekent een grote stap voorwaarts voor zowel fotografen als videografen. “There are currently no other hybrid video/still cameras on the market that deliver as many features and as much quality at the same price-point as the new Panasonic GH5.”

Hoogste predicaat: Essential

De GH5 is breed inzetbaar. “From handheld-shooting to a full broadcast environment, with an even wider range of options than it's already well-appointed predecessor, and even more major improvements via firmware upgrades scheduled for later this year.” Ook voor fotografen valt er veel te genieten. Hij produceert “the best image quality of any Lumix camera to date”. Ook de body heeft veel verbeteringen gekregen, evenals de gebruiksvriendelijkheid en snelheid. “All of this adds up to make the GH5 an instantly familiar yet so much more capable camera than the GH4.” De GH5 krijgt 5 uit 5 sterren en wint het hoogste predicaat: Essential.

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

EISA-award 2017-2018

De Panasonic GH5 heeft een EISA-award 2017-2018 in de wacht gesleept. EISA-awards zijn prestigieuze prijzen voor de allerbeste camera’s en objectieven die jaarlijks worden uitgereikt. Benieuwd naar alle andere camera’s en lenzen die in de prijzen zijn gevallen?

Alle EISA-awards 2017-2018 >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix GH5

 • 20.3 megapixel Digital Live MOS-sensor
 • Venus Engine 10 beeldprocessor
 • 4K 60p video-opnames
 • 6K-fotomodus 30fps en 4K-fotomodus 60fps
 • Intern 4:2:2 10-Bit 4K video op 24/30p
 • Vijf-assige Dual I.S. 2 beeldstabilisatie
 • Zeer snelle en precieze autofocus
 • 3.68 megapixel OLED Live View zoeker
 • 3.2 inch kantelbaar touchscreen
 • Twee UHS-II SD-geheugenkaartsleuven
 • Spatwater-, stof- en vorstbestendig ontwerp
 • Wifi- en bluetooth-connectiviteit

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic GH5

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic GH5. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic GH5 op Cameranu.nl >>

Panasonic GH5 op Cameraland.nl >>

Panasonic GH5 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (14 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy