Klantreviews op Cameranu.nl >>
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Highlights van de Panasonic G9 II
- Hoge beeldkwaliteit: 25MP CMOS sensor
- Stabiele beelden: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst
- Razendsnelle AF: fasedetectie autofocus
- Heldere zoeker: OLED elektronische zoeker met 3.86M-punten en 0.8x vergroting
- Razendsnelle burst: 60fps met continue AF
High end fotografen-camera
Panasonic heeft ruim de tijd genomen voor z’n high end camera voor fotografie: voorganger Lumix G9 kwam ruim zes jaar geleden op de markt. Maar met alle verbeteringen ten opzichte van het oude model maakt de firma dat lange wachten meer dan goed. De G9 II is op alle belangrijke gebieden een flinke stap vooruit.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Razendsnelle autofocus
Bijvoorbeeld de fasedetectie-AF die de autofocus veel sneller, nauwkeuriger en vastbijtender maakt. Die werd natuurlijk verwacht, immers de fullframe Panasonics S5 II en S5IIX die recent het licht zagen hebben ook fasedetectie autofocus aan boord, maar de G9 II is de eerste microfourthirds-camera van Panasonic die deze excellente vorm van AF onder de motorkap heeft.
Mijn review van de Panasonic S5 II >>
Mijn review van de Panasonic S5 IIX >>
Herkennen en volgen van onderwerpen
De nieuwe autofocus maakt niet alleen een snellere en nauwkeurigere scherpstelling mogelijk, maar is nog veel beter in onderwerpherkenning en het volgen van snel en onvoorspelbaar bewegende voorwerpen, dieren of mensen. Hij focust ook met gemak op de ogen, waardoor hij uitstekend geschikt is voor portretfotografie. Ook auto's en motoren volgt hij als een vasthoudende terriër.
Hoge beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de G9 II ligt op een hoog niveau dankzij de nieuw ontworpen 25.2 MP Live MOS MFT-sensor. Die is gekoppeld aan een eveneens gloednieuwe processor. Dankzij de pixelshift-modus kan de G9 II ook beelden schieten van liefst 100 megapixel uit de hand.
Indrukwekkende burst
Opvallend is daarnaast de zeer indrukwekkende burstsnelheid van 60fps met continue autofocus. Zonder autofocus loopt de burst zelfs door tot 75fps. Beide cijfers worden aangetikt met behulp van de elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter heeft de G9 II een ook nog respectabele 14fps (AF-S) of 10fps (AF-C).
Pre-burst: mis nooit een actie
Mooi voor onder andere wildlife-fotografen is de pre-burst-modus. Die kun je instellen op 1.5, 1 of 0.5 seconde voordat je de sluiter volledig indrukt. Daardoor mis je nooit meer een belangrijke actie. Heel handig bij sport- en natuurfotografie, twee belangrijke gebieden waarop de Panasonic G9 II mikt.
Beeldstabilisatie: 8 stops winst
Sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger is de interne beeldstabilisatie (IBIS). Die biedt nu maximaal 8 stops winst (7.5 stops met lenzen van meer dan 60mm). Ook is er geavanceerde Active IS aan boord, die extra stabilisatie biedt tijdens lopen of pannen van de camera.
Hybride camera: ook voor video
De Panasonic G9 II mag dan in de eerste plaats een camera zijn bestemd voor fotografen, dat wil niet zeggen dat je er niet mee kunt vinden. Sterker nog: de G9 II heeft een verrassend lange lijst met videofuncties. De G9 II is dan ook meer een hybride camera dan een fotografie-camera. Zo beschikt hij over tal van nieuwe videofuncties, met 5.7K/60p, 4K/120p en Full HD / 240p. Hij neemt op met de volledige sensor in 4:2:0 10-bit, met een dynamisch bereik tot 13 stops.
Realtime LUT’s
Je kunt filmen in Apple ProRes en rechtstreeks op een externe SSD. Net als bij de S5 II kun je je eigen realtime LUT's op de camera maken en installeren en deze op foto's of video toepassen. Ook kun je een van de 19 LUT’s gebruiken die vooraf zijn gemaakt voor de G9 II. Datzelfde geldt voor fotostijlen zoals de nieuwe Leica Monochroom.
Verfijnd ontwerp
Ook is de camera grondig opnieuw ontworpen, met een verfijnd ontwerp ten opzichte van de voorganger. De G9 II is gebaseerd op het chassis van de fullframe Lumix S5 II en S5IIX. Daardoor is er ruimte voor overvloedige bedieningselementen en poorten.
Helder Display en EF
Achterop vind je een helder 3 inch variangle display en bovenop een elektronische zoeker met 3.68M pixels. De Lumix G9 II is uiteraard compatibel met het uitgebreide assortiment microfourthirds-lenzen van Panasonic, OM System (Olympus), Leica en andere merken.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
EISA-award 2024-2025 voor de Panasonic G9 II
De Panasonic G9 II heeft een prestigieuze EISA-award 2024-2025 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste microfourthirds camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
TIPA-award 2024 voor de Panasonic G9 II
De Panasonic G9 II heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste professionele mft-camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Panasonic G9 II
De Panasonic G9 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.
Sterke punten van de Panasonic G9 II
- Volwaardige professionele camera: robuuste bouw, goede grip, heldere zoeker, razendsnel en intuïtief menu maken de G9 II tot een professionele camera, een echt werkpaard.
- Uitstekende beeldkwaliteit: goede scherpte, dynamisch bereik en ruisprestaties, waardoor de camera geschikt is voor diverse fotografische situaties.
- Compact systeem voor wildlife en sport: kleinere sensorformaat gebruikt kleinere objectieven, waardoor het systeem compact blijft en geschikt is voor wildlife- en sportfotografie.
- Nieuwe hybride autofocus met fasedetectie: snelle en nauwkeurige autofocus verbetert de scherpstelling en prestaties, vooral bij bewegende onderwerpen.
- Autofocus kan de concurrentie aan: autofocussysteem met fasedetectie maakt de autofocus sneller en nauwkeuriger, waardoor het kan concurreren met high-end camera's.
- Indrukwekkende beeldstabilisatie: beeldstabilisatie met acht stops winst tegen trillingen zorgt voor ruisarme beelden bij weinig licht.
- High-res-modus: vernieuwde sensor met 25 megapixels en de high-res-modus voegen extra details toe, zelfs bij handheld fotografie.
- Videospecificaties: rijk bedeeld met videospecs, waaronder diverse formaten en snelheden, 5.8K met 60fps, en Apple ProRes compressie.
- Snelheid en burst-mogelijkheden: snelle bursts tot 60fps met autofocus en pre-burst-functie voor continu focustracking.
- Veelzijdig MFT-systeem: het microfourthirds-systeem biedt een compacte en lichte opstelling met hoogwaardige lenzen, waardoor het geschikt is voor veel verschillende fotografen. Ook ideaal voor reisfotografie.
Zwakke punten van de Panasonic G9 II
- Prijs en concurrentie met fullframe camera’s: gezien de hoge prijs wordt aangeraden ook naar fullframe-camera’s te kijken als je nog geen MFT-uitrusting hebt.
- High-res-modus alleen voor stilstaande onderwerpen: de high-res-modus is beperkt tot stilstaande onderwerpen en kan niet worden gebruikt voor bewegende scènes.
- Animal Eye AF presteert minder goed: de Animal Eye AF presteert volgens een reviewer minder goed en resulteert in veel missers. Dit wordt niet genoemd door andere reviewers.
- Ruis bij hoge ISO’s: de G9 II vertoont merkbare toename van ruis bij hogere ISO-waarden, met al wat ruis vanaf ISO 800.
- Batterijduur en elektronische zoeker: de batterijduur wordt is gemiddeld, en sommige reviewers zouden graag een scherpere elektronische zoeker zien.
Awards voor de Panasonic G9 II
- TIPA-award 2024: Beste professionele mft-camera
- DPReview: Silver Award
- Zoom.nl: Diamant Award
- Digifoto Pro: Platina Award (denk ik)
- Amateurphotographer: Gold Award
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Fotomagazine Zoom.nl over de Panasonic G9 II
‘MFT leeft, maar voor wie?’ is de veelzeggende bovenkop van de review van Maarten Jacobi in Zoom.nl (januari/februarinummer 2024). Dat dit kleinere sensorformaat leeft, bewijst Panasonic met z’n Lumix G9 II. Een camera “met de modernste snufjes.” Hoe goed is hij?
De G-lijn vlamt op
Lang leek het erop dat de G-lijn van Panasonic zou uitdoven. Als je ruim zes jaar wacht met het upgraden van je belangrijkste ‘G’ is dat niet gek gedacht. Panasonic verrast ons echter met de G9 II. Niet onlogisch, aldus Maarten: Panasonic zet – net als concullega’s – vol in op fullframe. “Best logisch om alle ontwikkeling van de afgelopen zes jaar die in de fullframe-camera’s is gestopt te ‘kopiëren’ naar de G-lijn.”
Volwaardige professionele camera
Zo kun je meeprofiteren van de nieuwste ontwikkelingen maar betaal je veel minder voor alle ontwikkelkosten. Geen toeval, schrijft Maarten, dat de G9 II veel wegheeft van de fullframe Lumix S5-serie, met een robuuste bouw, goede grip, heldere zoeker, razendsnel en intuïtief menu. “Het is daarmee een volwaardige professionele camera te noemen, gebouwd als een echt werkpaard.”
High-res-modus
De sensor is vernieuwd en heeft meer megapixels: 25. Volgens Maarten het maximum voor mft-sensoren. Maar Panasonic heeft een extra trukendoos: de high-res-modus, waarmee de camera beelden samenvoegt voor veel extra details. En het mooie is: dat kan uit de hand. Nadeel: het werkt alleen voor stilstaande onderwerpen.
Indrukwekkende beeldstabilisatie
“Ontzettend indrukwekkend” is de beeldstabilisatie, met acht stops winst tegen trillingen, waardoor je bij weinig licht de ISO lekker laag kunt houden voor ruisarme beelden. Maar de belangrijkste verbetering is de nieuwe hybride autofocus met fasedetectie. Ook is de G9 II rijk bedeeld met videospecs.
Diamant Award
Al is Maarten blij met de doorontwikkeling van het MFT-segment, toch raadt hij – gezien de hoge prijs – aan ook te kijken naar de fullframe-alternatieven als je nog geen MFT-uitrusting hebt. Niettemin krijgt de camera de begeerde Diamant Award met het cijfer 8.4.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Fotomagazine Digifoto Pro over de Panasonic G9 II
Lang hebben we moeten wachten op de opvolger van de Panasonic Lumix G9, maar hij is het wachten waard geweest, aldus reviewer Jasper van Bladel van fototijdschrift Digifoto Pro (decembernummer 2023, nr. 6). Is dit microfourthirds-model ‘klaar voor de toekomst’, zoals de titel van de review luidt?
Grote voordelen
Met de G9 II wil Panasonic volgens Jasper benadrukken “dat ze de fotograaf zeker niet vergeten zijn en dat de MFT-sensor ook in het tijdperk waarin fullframe de norm zou zijn een rol kan vervullen”. En gek is dat niet, want dit sensorformaat heeft zeker een aantal grote voordelen, schrijft Jasper.
Compact systeem voor wildlife en sport
Zo’n groot voordeel is bijvoorbeeld dat het kleinere sensorformaat kleinere objectieven verlangt. Met een veel kortere en lichtere lens krijg je hetzelfde telebereik als bij fullframe-camera’s. “Daardoor blijft het een compact systeem en passen objectieven met enorme brandpuntsafstanden toch nog gewoon zonder veel problemen in je fototas of om je nek.” Dat maakt deze systemen aantrekkelijk voor wildlife- en sportfotografie. Ook op reis of vakantie heeft MFT hier flinke voordelen.
Mooi en stoer
De camera zelf is niet kleiner van formaat dan de fullframers. Maar ook dat heeft volgens Jasper voordelen: in combinatie met langere objectieven houdt dat veel fijner vast. Die kloeke camera is mooi en stoer om te zien, aldus Jasper. Met knoppen en functies die intuïtief en snel te vinden zijn.
Snellere autofocus en high res-beelden
Een van de grootste innovaties is het autofocussysteem met fasedetectie. Dat maakt de autofocus veel sneller en nauwkeuriger, waardoor de G9 II de concurrentie aankan met andere high end camera’s. Met beeldstabilisatie loopt deze Panasonic ook voorop, met liefst 8 stops winst tegen trillingen. En ook qua snelheid scoort deze MFT-camera zeer goed, met bursts tot 60fps plus een grote buffer. En dan is er nog de high res-modus, waarmee je indrukwekkende beelden van 100 megapixel uit de hand kunt schieten.
Zeer goede beeldkwaliteit
Kijk je naar de beeldkwaliteit, dan is er van een nadeel van de kleine sensor volgens Jasper eigenlijk niets meer te merken. “Zowel scherpte, dynamisch bereik als de ruisprestaties zijn zeer goed en achteraf is nog veel aan de beelden aan te passen zonder daarbij tegen grenzen aan te lopen.” En al is het een fotografencamera, ook op videogebied staat hij z’n mannetje. Sterker nog: hij kan de concurrentie op dit vlak aan met de op video georiënteerde Lumix GH6.
Platina Award (denk ik)
Al met al is dit een indrukwekkende camera, concludeert Jasper. “Een erg sterke allrounder met goede beeldkwaliteit én een voor sport- en wildlifefotografie zeer geschikt sensorformaat.” De G9 II krijgt van Digifoto Pro zeer hoge cijfers. Waarschijnlijk is het award-logo in het tijdschrift weggevallen, want ik neem aan dat hij een Platina Award heeft gekregen.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Chip Fotomagazine over de Panasonic G9 II
De Panasonic G9 II maakt een sprong vooruit op het gebied van seriesnelheid en de videomodus, schrijft de reviewer van Chip Fotomagazine (januarinummer 2024, uitgave 81). Al met al is het een prachtige en flexibele allrounder.
Hoge verwachtingen
We hebben er lang op moeten wachten. En met smart. Want na vijf jaar staat voorganger Lumix G9 nog steeds in Chips top 10 van camera’s met een sensor tot aps-c-formaat. Een prestatie die ook van formaat is. Maar die de verwachtingen voor de Mark II wel hoog opschroeft. Wat heeft het nieuwe vlaggenschip te bieden? “Het resultaat is een snellere en duurzamere G9 II met sterk verbeterde videoprestaties.”
Hoge resolutie, razendsnelle burst
De nieuwe sensor plus de nieuwste generatie beeldprocessor biedt voordelen, schrijft de reviewer. Zoals een hogere resolutie (25MP in plaats van 20MP) en hybride autofocus met fasedetectie. Eindelijk, want andere camerafabrikanten bieden dit al jaren. Dankzij de snellere motor maakt je ook razendsnelle series tot wel 60 beelden per seconde mét autofocus.
Focustracking en pre-burst
Dat betekent dat ook de continue focustracking voor alle 60 beelden per seconde werkt, iets wat vooral sport- en wildlife-fotografen zal aanspreken. Daar draagt de verbeterde pre-burst-functie nog aan bij: de functie waarmee je met half ingedrukte ontspanknop al beelden buffert. Met de G9 II kun je instellen dat hij zelfs beelden tot 1.5 seconde vóór het doordrukken nog in de buffer opneemt.
Zeer goede stabilisatie
Daarnaast is de beeldstabilisatie extreem goed. Panasonic claimt 8 stops winst tegen trillingen. Chip heeft dit getest en kwam tot een ook uitstekende 7 stops. En dan heb je nog de high-res-modus, waarbij meerdere beelden worden samengevoegd tot een bestand van 100 megapixel. En die modus kun je zonder statief gebruiken. Dat werkt volgens Chip ik de praktijk erg goed.
Veel betere video
Sterk verbeterd is ook de videomodus. Panasonic richt zich op content creators die op verschillende platformen willen publiceren. De G9 II biedt diverse formaten en snelheden, met bijvoorbeeld 5.8K met 60fps. Apple ProRes compressie is beschikbaar, je kunt op een externe SSD opnemen en kleuren aanpassen kan via individuele real-time LUT’s.
Imponerende allrounder
Kortom: een imponerende allrounder voor zowel fotografie als video, aldus de reviewer. Wel neemt de ruis merkbaar toe naarmate je de ISO opschroeft. In de praktijk is er al wat ruis vanaf ISO 800. Eindoordeel: 92/100.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Andere (professionele) reviewers over de Panasonic G9 II
Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Panasonic G9 II vinden!
- Dpreview.com (Jeff Keller, Brendan Nystedt, Richard Butler, full review): De Panasonic G9 II is voor de drie (!) reviewers een verrassende camera die ze niet hebben zien aankomen op basis van de voorganger. Dat was een zeer goede fotocamera met wat videofuncties. “De G9 II bouwt voort op deze functies, plaatst ze in de body van de fullframe S5 en voegt videotools toe die hem behoorlijk dicht bij de GH6 brengen.” En dat is natuurlijk een echte videogeoriënteerde camera.
De G9 II is een grote camera, zeker voor een microfourthirds-model. Hij is volgepakt met wieltjes en knoppen en een met opties overladen menusysteem. De batterijduur is korter dan die van z’n soortgenoten, iets om je bewust van te zijn.
De autofocus is redelijk goed en een aanzienlijke stap vooruit ten opzichte van de G9. Voor vogelfotografie bleek de camera betrouwbaar in detectie en volgen. Wel kan het AF-systeem zijn onderwerp soms kwijtraken, maar meestal pikt hij het wel weer op.
De 25 megapixel sensor dicht het gat tussen MFT en aps-c verder. Wel is het ruisniveau wat hoger dat dat van Sony A6700 en Fujifilm X-T5 en het blijft ook iets achter bij de OM-1.
De G9 II heeft zoveel videospecs aan boord dat het aanschurkt tegen Panasonics ‘officiële’ MFT-videocamera, de GH6. “De G9 II kan bijna alles wat de GH6 kan, afgezien van de langere opnametijden en 5,7K/60p-opnamen die het ventilatorondersteunde ontwerp van de GH6 oplevert.” Eén videofunctie die echt indruk maakte op de reviewers, was Boost IS, dat is ontworpen voor stilstaande opnamen.
Kortom: de G9 II in veel opzichten een aanzienlijke upgrade, van sensor- tot onderwerpherkenning tot burst-snelheden. Ook is het fijn om een body en lenzen met verschillende brandpuntsafstanden in een relatief kleine tas mee te kunnen nemen. Perfect is hij niet, aldus de reviewers: de batterijduur is niet geweldig, de menu's kunnen overweldigend zijn en het opstarten is soms frustrerend traag. Dit en de goede maar niet geweldige AF-tracking houden hem af van de Gold Award. Toch is het “een waardig vlaggenschip van microfourthirds.
Als belangrijkste concurrenten noemen de reviewers de OM System OM-1 Mark II, de Sony A6700 en de Fujifilm X-T5, die allemaal hun eigen sterke en zwakkere punten hebben. Lees vooral het volledige review op DPReview als je twijfelt tussen deze camera’s. Eindoordeel voor de Panasonic G9 II: Silver Award met een score van 87%.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft microfourthirds-camera’s vanaf het allereerste begin gebruikt. Daarom verheugt hij zich als er weer een lancering van een mft’er is, zoals de G9 II. “Dat bewijst dat er nog steeds voldoende leven zit in het meest gevestigde spiegelloze systeem.”
En je kunt volgens Gordon niet ontkennen dat de G9 II een waardig vlaggenschip is. “Hij heeft de beste autofocus en onderwerpdetectie tot nu toe van een Lumix G, ultrasnelle opnamen met pre-burst-opties, uitstekende stabilisatie, geweldige beeldkwaliteit en serieus goede video die in sommige opzichten de GH6 overtreft.” Al met al valt er weinig te klagen.
Maar…. voor hetzelfde geld koop je een Fujifilm X-T5 of zelfs de fullframe Panasonic S5 II. Daarom is de G9 II eigenlijk alleen zinvol als je al toegewijd bent aan microfourthirds, een flinke lenzencollectie hebt en de voordelen ervan kunt benutten ten opzichte van andere formaten. En dan gaat het eigenlijk alleen tussen de G9 II, de Panasonic GH6 en Olympus OM-1.
De G9 II is de nieuwste camera van de drie. Ook is hij iets goedkoper en heeft hij snellere bursts en betere videomogelijkheden dan de OM-1. De OM1 slaat terug met een stacked sensor en uitmuntende weersbestendigheid. “Dat zijn twee aspecten die de natuurfotografen op wie ze zich richten, zullen aanspreken.”
Al met al is de G9 II volgens Gordon een geweldige camera. “Maar ik denk dat Panasonic hem op de markt brengt voor een heel specifiek publiek dat breder had kunnen zijn.” En als je van video houdt? Dan raadt Gordon ook de G9 II aan “omdat dit ironisch genoeg een van de sterkste opties voor het geld zou kunnen zijn, en voor mij eigenlijk de voorkeur heeft boven de GH6”. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Veruit het grootste nieuws is volgens Mark dat de Lumix G9 II voor het eerst autofocus met fasedetectie introduceert op een microfourthirds-camera uit de Panasonic G-serie. Dat is een zeer competent, bevredigend snel hybride AF-systeem, compleet met onderwerpdetectie, waardoor de eerste generatie van deze camera in de schaduw komt te staan.
Dat zal voor veel fotografen/videografen dan ook de reden zijn voor Panasonic te kiezen in plaats van voor OM System, dat op de meest recente camera's al een tijdje fasedetectie AF heeft geïmplementeerd. Panasonic heeft daarbij niet op z’n lauweren gerust, schrijft Mark. Want de G9 II bevat een aanzienlijk aantal extra upgrades, waardoor de toch al uitstekende G9 een nog betere Mark II-editie voor 2023 is geworden.
De G9 II is volgens Mark een echte krachtige hybride vlaggenschipcamera. Ga maar na: je schiet bursts van 60fps met AF/AE-tracking, je hebt 8 stops IBIS, een hoge resolutie en videospecificaties die kunnen wedijveren met de GH6.
Naast de hybride G9 II heb je de meer videogerichte GH6 met vergelijkbaar prijskaartje. Welke moet je kiezen? De G9 II biedt het belangrijke voordeel van fasedetectie autofocus, maar de GH6 ondersteunt met zijn ingebouwde ventilator onbeperkte opnametijden in elke videomodus. Daar zul je tussen moeten kiezen.
En de belangrijkste microfourthirds-rivaal Olympus OM-1 dan? Die heeft een gestapelde sensor, is kleiner en lichter en heeft een betere EVF. Tegelijk is het een minder capabele videocamera. Je zult ook moeten kijken naar de fullframer Panasonic S5 II en de zeer populaire Fujifilm X-T5.
De G9 II zal volgens Mark “het meest in de smaak vallen bij de huidige microfourthirds-fotografen en videografen die de beste technologieën in hun systeem willen, vooral de autofocus, en het niet erg vinden om te investeren in een relatief grote en dure body om het beste uit hun premium MFT-lenzen te halen”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Het is makkelijk om de Panasonic Lumix G9II niet op waarde te schatten. Het is een microfourthirds-camera die bijna twee keer zoveel kost als zijn voorganger, terwijl hij net zo groot is als veel fullframe modellen. Maar het is een gebruiksvriendelijke body met een uitgebreide bedieningsopstelling zonder dat hij krap aanvoelt. En het is een zeer geavanceerde camera.
Is het mft-formaat van de sensor niet achterhaald? Fullframe is zo’n beetje de standaard tegenwoordig, toch? Volgens Andy is het een feit dat de kleinere sensor nadelen heeft als je vaak bewegende onderwerpen fotografeert bij weinig licht, of op zoek bent naar een geringe scherptediepte. Maar de mft-sensor heeft ook sterke punten: camera en body kunnen lichtgewicht zijn en de beeldkwaliteit is lastig te onderscheiden van fullframe modellen zoals de Panasonic S5 II.
Het grote voordeel van mft-sensoren wordt duidelijk als je naar het geheel van body en lenzen kijkt. Die lenzen zijn vaak van topkwaliteit, zowel optisch als bouw. “Dit wordt geïllustreerd door het fantastische Leica DG-assortiment van Panasonic, dat een overtuigende combinatie biedt van klein formaat en uitstekende optiek. Ik bracht het grootste deel van mijn tijd door met het dragen van de G9 II met de Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0 ASPH, Panasonic Leica 12-60mm f/2.8-4.0 en 100-400mm f/4-6.3 zoomlenzen. Een equivalent bereik van 16-800 mm voor een totaal gewicht van 2,3kg. Dat kun je simpelweg niet evenaren met een groter sensorsysteem.”
Kortom: de G9 II is gewoonweg een briljante camera, schrijft Andy. “Voor MFT-gebruikers die willen upgraden naar de nieuwste technologie, is dit een voor de hand liggende aanbeveling en een zeer sterk alternatief voor de OM System OM-1.” Maar dit is ook een uitstekende keuze voor wie geïnteresseerd is in een draagbare maar toch zeer capabele opstelling. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Panasonic heeft volgens Jim de reputatie fantastische spiegelloze camera's voor video te maken. Maar de firma levert niet altijd de allround prestaties waar hybride makers om vragen.
Gelukkig is de G9 II een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van z’n voorganger. “De beeldkwaliteit, de autofocus voor onderwerpherkenning en de ergonomie zijn vergelijkbaar met die van de concurrentie, en de videotoolkit is ronduit indrukwekkend.” Groot voordeel is ook de grote ‘bibliotheek’ met hoogwaardige microfourthirds-lenzen van Panasonic zelf en van andere fabrikanten.
Jim haalt ook een aantal sterke concurrenten van de G9 II naar voren. Zo is de Canon EOS R7 nog steeds de favoriet van Pcmag voor actie-, sport- en natuurfotografie/videografie. Andere sterke rivaal is de OM System OM-1: die blijft trouwer volgens Jim trouwer aan het ‘microfourthirds-ethos’ met z’n slankere body en sterkere fotografiefuncties. Daar staat de gebalanceerde, allround capaciteiten van de G9 II tegenover.
Kortom: “De Panasonic G9 II is een topkeuze voor zowel vloggers als fotografen dankzij de uitstekende sensor, uitzonderlijke bedieningselementen en het nauwkeurige fasedetectie-focussysteem.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
- Engadget.com (Steve Dent, full review): De G9 II is “een van de meest capabele hybride camera's die ik heb gezien,” schrijft Steve. Bediening, snelheid en verbeterde autofocus maken het volgens Steve een aantrekkelijke optie voor natuurfotografen. “Maar de uitstekende videomogelijkheden en kwaliteit maken het ook een uitstekende keuze voor content makers.”
Belangrijkste concurrent is de OM System OM-1. Beide hebben hun voor- en nadelen. Zo heeft de G9 II meer resolutie, maar de OM-1 heeft een snellere gestapelde sensor. Voor fotografie zijn ze beide een goede keuze. “De G9 II is echter veel beter voor video.” Ook de Sony ZV-E1 is volgens Steve een duidelijke rivaal, en een tikkeltje beter voor vloggers. Het beste volledig hybride alternatief is de Fujifilm X-H2, omdat deze zowel snelheid als videokwaliteit biedt. Hij is echter een stuk duurder.
Steve vat het samen: “Alles bij elkaar genomen, als je iemand bent die de neiging heeft om zowel fotografie als video te maken, is de G9 II een uitstekende keuze.” Eindoordeel: 91/100.
- Ephotozine.com (John Riley, full review): De G9 II is volgens John een zeer competente camera die kwaliteit levert en goed te bedienen is. Ook de prijs is realistisch. Stof tot nadenken is wel een concurrent uit eigen huis: de uitstekende Panasonic Lumix S5 II, die een fullframe sensor biedt voor een vergelijkbare prijs. Maar deze camera heeft natuurlijk zwaardere en duurdere fullframe lenzen nodig. Kracht van de G9 II: kwaliteit gekoppeld aan compact formaat en een licht systeem met lichte, kleine lenzen.
John: “Wat de juiste keuze zal zijn, zal sterk afhangen van de eisen van de fotograaf en de fotografiestijl die hij nastreeft.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): Ondanks zijn op fotografie gerichte roots, verstevigt de Lumix G9 II de positie van het merk als videocamera, schrijft Gareth. “De G9 II biedt een echte hybride camera-ervaring, met goed afgeronde specificaties voor foto en video die een breed scala aan gebruikers tevreden zullen stellen.”
De kleinere microfourthirds-sensor beperkt de video niet, wat in de ogen van Garethe “gewoon ongelooflijk is”. De camera heeft effectieve beeldstabilisatie aan boord en “een enorm verbeterde AF die eindelijk de concurrentie bijhoudt”.
En een groot voordeel van microfourthirds komt om de hoek kijken voor sport- of natuurfotografen: de cropfactor vergroot het bereik van je telelenzen met een factor 2. “De G9 II kan voortreffelijke beelden produceren, hoewel er grenzen zijn aan de scherptediepte en de mate waarin deze kunnen worden bijgesneden.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Techradar.com (Lauren Scott, full review): De G9 II is volgens Lauren een capabelere allrounder dan de voorganger. Uitstekende keuze voor het vastleggen van actie dankzij de autofocus met fasedetectie. “De G9 II biedt ook foto's met een hogere resolutie, meer video-opnamemodi (inclusief ProRes raw naar een externe SSD) en een snellere processor.”
De G9 II is ook een zeer competitieve camera, vooral voor video. En hij biedt een sensorformaat met een lenzencollectie die zeer geschikt zijn voor natuur- en sportfotografie. “Microfourthirds begon als een soort anachronisme te voelen, maar de G9 II bewijst dat het systeem nog steeds een plaats heeft bij moderne contentmakers.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
- Pocket-lint.com (Luke Baker, full review): De G9 II is volgens Luke de beste microfourthirds-camera op de markt. “De komst van autofocus met fasedetectie is een gamechanger, en het IBIS-systeem is misschien wel het beste dat je in elke camera kunt vinden. Om nog maar te zwijgen over de prijs, die zeer concurrerend is, vooral met dit soort specificaties.”
De G9 II is weliswaar een camera die zich in de eerste plaats op fotografie richt. Maar Panasonic is niet zuinig geweest met z’n video-mogelijkheden. “De G9 II kan eigenlijk alles wat de GH6 kan, maar dan met uitzonderlijke autofocus. Dat maakt hem een zeer aantrekkelijke optie voor videofotografen.”
Kortom: zoek je een lichte camera die kleine, lichte en voordelige lenzen gebruikt, en wil je niet bezuinigen op bruikbaarheid en beeldkwaliteit, dan is dit de camera die je moet kopen, schrijft Luke, die er zelf ook eentje gaat aanschaffen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): Met functies die speciaal zijn ontworpen voor fotografie is de G9 II volgens Hillary de beste microfourthirds-camera die Panasonic tot nu toe heeft gemaakt. “De camera biedt zowel comfort als duurzaamheid. De stabilisatie bedraagt liefst acht stops. En hij is snel: 60fps of 10fps met de mechanische sluiter met pre-burst.” Ook zijn de raw-beelden schoner dan op de GH6. “En het beste: deze Panasonic heeft eindelijk hybride autofocus met fasedetectie.”
Een geweldige camera dus. En de autofocus heeft een sprong voorwaarts genomen. Maar de Animal Eye AF blijft wel achter bij de concurrentie “en levert frustrerend genoeg veel missers op”. Ook actiefoto's zijn minder goed dan andere merken.
“Grootste knelpunt is dat de body maar weinig minder kost dan de Panasonic S5 II, die schonere beelden en meer lichtopvangvermogen biedt via een sensor die twee keer zo groot is.” En dus zullen vooral fotografen die echt prioriteit geven aan het telefotobereik zich aangetrokken voelen tot de G9 II in plaats van de S5 II. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
- Campkinscameras.com (Owen Howell, full review): Met de G9 II heeft Panasonic volgens Owen een van de meest indrukwekkende microfourthirds-camera’s afgeleverd die hij ooit heeft getest. “Het brengt tal van belangrijke verbeteringen met zich mee ten opzichte van zijn voorganger en bereikt de beste plek op het gebied van snelheid, resolutie, videofuncties en bediening.”
De beeldkwaliteit voldoet volgens hem aan de hoge eisen die we van de Lumix G-serie verwachten. En vooral autofocus krijgt een enorme boost door toevoeging van fasedetectie op de sensor. “Dit ontgrendelt het potentieel van microfourthirds.”
Perfect is de G9 II niet. Zo is de levensduur van de batterij gemiddeld. Ook zou hij graag een scherpere elektronische zoeker willen. “Maar over het geheel genomen heeft Panasonic de kernfuncties volkomen juist. De G9 II is een camera van wereldklasse voor zowel foto's als video.”
- Slashgear.com (Talon Homer, full review): Talon heeft de fullframe S5 II met de microfourthirds G9 II vergeleken. Volgens hem zijn het op hun eigen manier allebei geweldige camera’s.
De S5 II is volgens hem de duidelijke winnaar voor portretten, omstandigheden met weinig licht en het aanpassen van vintage fullframe lenzen. Maar de G9 II is winnaar op het gebied van beeldstabilisatie, uitgebreide videomogelijkheden en een verdubbeld potentieel zoombereik. Qua gewicht en grootte (ook van de lenzen) zijn er weinig verschillen.
Kortom: de G9 II maakt goed gebruik van de sterke punten van het kleinere formaat. “De enige manier om het te verbeteren zou zijn om het opnieuw te ontwerpen in een compacter chassis. Als je al een MFT-fotograaf bent en in de lenzen hebt geïnvesteerd, dan kan deze upgrade echt niet fout gaan.” Eindoordeel: Editor’s Award met een score van 90/100.
- Australianphotography.com (Tim Robinson, full review): Zes jaar is lang in de fotografiewereld, schrijft Tim, “maar het was het wachten waard met de Panasonic G9 II”. Fans van de originele G9 zullen niet teleurgesteld zijn. “De G9 II heeft een veel betrouwbaarder autofocussysteem, snellere opnamesnelheden, een betere sensor en mogelijkheden bij weinig licht.”
Ook heeft hij een hoop handige features aan boord, zoals de pre-burst. “Dit is echt een alleskunner, iets wat je van zijn voorganger nooit zou kunnen zeggen.” Het resultaat is een camera boordevol functies die een maatstaf is voor het microfourthirds-systeem, stelt Tim. “De G9 II is een no-brainer voor elke actie- of natuurfotograaf die een microfourthirds-systeem aan zijn uitrusting wil toevoegen – ik raad hem ten zeerste aan.”
- Dpreview.com (Brendan Nystedt en Richard Butler, initial review): Zonder twijfel is de Lumix G9 II de meest geavanceerde microfourthirds-camera van Panasonic ooit, schrijven Brendan en Richard. “Hij is robuust gebouwd, heeft veel goed geplaatste bedieningselementen, een hele reeks video-opnameresoluties en framesnelheden, de poorten die we zouden verwachten te zien. En: ook enkele opvallende omissies.”
De Lumix G-serie is 15 jaar jong. In cameratermen volwassen genoeg, en daarom zijn de reviewers niet verbaasd over de geavanceerde technologie die de G9 II aandrijft. Dat verkleint volgens hen de kloof met de OM System-technologie. Die kloof ontstond vorig jaar met de razendsnelle Olympus OM-1.
De Lumix G9 II is een veel modernere camera voor vogel- en natuurfotografie dan z’n voorganger dankzij een mix aan nieuwe features: de vernieuwde 25 megapixelsensor, de 8-stops IBIS en de verbeterde hybride autofocus. Ook is de burst indrukwekkend.
Toch zijn er vreemde zaken op te merken. Zo is de G9 II zo geavanceerd als je zou verwachten van een op foto's gerichte, krachtige camera. Toch is de sensor minder snel dan de gestapelde CMOS-sensor in de vergelijkbaar geprijsde OM-1. Ook heeft hij minder onderwerpdetectiemodi en biedt hij vage beloftes van weersafdichting. Tegelijk zijn er verrassend geavanceerde videofuncties aan boord, die slechts een beetje minder zijn dan die van de videogerichte Panasonic GH6.
Ook ligt z’n prijskaartje aan de hoge kant, richting het bedrag dat je neertelt voor een fullframe model. Concurrenten als de Sony A6700 en Fujifilm X-T5 liggen voor minder geld op de loer. En dan zijn er nog de eigen Lumix GH6 voor videografen en de compactere OM-1 voor fotografen. “Al met al is de G9 II een prijzige optie en eentje die, hoewel hij voldoende capabel is, moeite kan hebben om op te vallen in een zeer competitief veld.”
- Petapixel.com (Chris Niccolls, first impressions): Over het geheel genomen is de G9 II volgens Chris “een ongelooflijk capabele videocamera”. Hij heeft ook een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van de videocentrische GH6. “Voor een camera die grotendeels bedoeld is voor fotografie, ziet, ruikt en voelt hij zeker als een videotool.”
Er zijn vele andere verbeteringen die het vermelden waard zijn op de G9 II, schrijft Chris. Zoals het nieuwe Leica Monochrome-profiel en indrukwekkende burst-snelheden die deze camera met zich meebrengt. Bekijk zeker ook Chris’ video-review, helemaal onderaan deze pagina.
- Camerajabber.com (Angela Nicholson, preview): De Panasonic Lumix G9 II is volgens Angela een zeer capabele camera met een handig autofocussysteem en responsieve onderwerpdetectie. “De mogelijkheid om dierenogen te detecteren is een belangrijke stap voorwaarts voor camera's uit de G-serie van Panasonic.”
Daarbij geeft de camera snel toegang tot de belangrijkste functies en ligt hij lekker in de hand. Toch vindt Angela hem groot voor een microfourthirds-camera. Hij heeft dezelfde body als de fullframe Panasonic Lumix S5 II.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Nu ik de camera een week of zes in bezit heb, en ik ook RAW-ondersteuning heb van de beeldbewerkingssoftware, kan ik niets anders concluderen dan dat deze camera een fantastische opvolger is van de alom bekende G9. De beeldkwaliteit is een stuk beter, en dat komt niet alleen door het aantal pixels wat is toegenomen, maar vooral door de processor en de nieuwe fasedetectie-autofocus.
De camera ligt goed in de hand en is ergonomisch verbeterd t.o.v. de ‘oude’ G9. De knoppen rechts naast de viewfinder liggen net iets anders, en voor mij prettiger omdat ik veel met back-button focus werk. De (auto)focus is zeer snel met de juiste instellingen. Er zijn meerdere focus-modes mogelijk, die wel degelijk verschil maken en die je op je eigen manier van fotograferen kunt aanpassen. Een vliegende vogel vastleggen is natuurlijk totaal verschillend dan een portret maken.
De beeldkwaliteit is zeer goed, met voldoende mogelijkheden om achteraf (RAW) aanpassingen te kunnen doen. Gun deze camera meerdere goede lenzen, en je wordt beloond met prachtige foto's! Ik gebruik deze camera bijna uitsluitend voor foto's, dus over de videomogelijkheden kan ik niet veel zeggen, alleen dat ze heel uitgebreid zijn.
Ik maak veel foto's in de natuur, van vogels en andere dieren. Daarvoor gebruik ik de Leica 100-400 lens. Dit is samen met de G9M2 een heel handzame combinatie waarmee je uren kunt rondwandelen, en waarmee je zeer veel bereik hebt. De G9M2 is een hele goede camera!” Bekijk alle reviews van kopers >>
- PetaPixel (Chris en Jordan, video-review: Chris en Jordan nemen de Panasonic G9 II stevig in de tang. Deze camera komt met een enorme lijst aan verbeteringen, vooral bedoeld om fotografen blij te maken. Die zien er allemaal geweldig uit op papier, maar hoe presteert deze camera in de echte wereld? Chris en Jordan gingen op een roadtrip om de G9 II uit te proberen. Benieuwd?
Deze video-review vindt je onderaan deze pagina.
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Panasonic G9 II
- Hoge beeldkwaliteit: 25MP CMOS sensor
- Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie met tot 8 stops winst
- Razendsnelle AF: fasedetectie autofocus met 779 punten
- Variangle touchscreen: 3 inch display met 1.84M-punten
- Heldere zoeker: OLED elektronische zoeker met 3.86M-punten en 0.8x vergroting
- Razendsnelle burst: 60fps met continue AF en elektronische sluiter (10fps met mechanische sluiter)
- Ultra resolutie: 100MP high-res modus uit de hand
- Hoge videokwaliteit: tot 5.8K-video Open Gate 4:2:0, C4K 4:2:2 10-bit, met V-Log
- Professionele videospecs: ProRes 422 en 422 HQ opname naar SSD, Full-size HDMI
- Twee kaartsloten: Dual UHS-II
- Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth aan boord
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
PetaPixel: mooie YouTube-review van de Panasonic G9 II
Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic G9 II door Chris en Jordan van PetaPixel (19:05 minuten). De Panasonic G9 II komt met een enorme lijst aan verbeteringen, vooral bedoeld om fotografen blij te maken. Autofocus met fasedetectie, verbeterde stabilisatie en ongelooflijk snelle burst-snelheden zien er allemaal geweldig uit op papier, maar hoe presteert het in de echte wereld? Chris en Jordan gingen op een roadtrip om de G9 II uit te proberen. Kijken!
Panasonic G9 II op Cameranu.nl >>
Panasonic G9 II op Cameraland.nl >>
Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>
Overzicht Panasonic systeemcamera's
Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.
Beste Panasonic-lenzen op een rij
De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor camera’s
Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle camera’s op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>