Panasonic G9 II: ultieme camera voor natuurfotografen

De Panasonic G9 II is de ultieme camera voor professionele wildlife- en natuurfotografen. Met een combinatie van hoge beeldkwaliteit, ultrasnelle bursts tot 75fps en next level fasedetectie autofocus in een compacte body. Een echte allrounder die ook voor natuurvideo inzetbaar is. “Een zeer competitieve camera, vooral voor video, met een sensorformaat en lensselectie die speciaal is uitgerust voor natuur- en sportfotografie.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Panasonic G9 IISensor: microfourthirds | Resolutie: 25.2 megapixel | Beelden per seconde: tot 75fps (elektronische sluiter) / tot 10fps (mechanische sluiter) | Beeldstabilisatie: ja: 8 stops winst | Video: 5.8K | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 658gr | Release datum: begin november 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 1.899 euro | Prijs inclusief 12-60mm Leica DG Vario-Elmarit: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Panasonic G9 II

 • Hoge beeldkwaliteit: 25MP CMOS sensor
 • Stabiele beelden: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst
 • Razendsnelle AF: fasedetectie autofocus
 • Heldere zoeker: OLED elektronische zoeker met 3.86M-punten en 0.8x vergroting
 • Razendsnelle burst: 60fps met continue AF

High end fotografen-camera

Panasonic heeft ruim de tijd genomen voor z’n high end camera voor fotografie: voorganger Lumix G9 kwam ruim zes jaar geleden op de markt. Maar met alle verbeteringen ten opzichte van het oude model maakt de firma dat lange wachten meer dan goed. De G9 II is op alle belangrijke gebieden een flinke stap vooruit.

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

Panasonic G9 IIRazendsnelle autofocus

Bijvoorbeeld de fasedetectie-AF die de autofocus veel sneller, nauwkeuriger en vastbijtender maakt. Die werd natuurlijk verwacht, immers de fullframe Panasonics S5 II en S5IIX die recent het licht zagen hebben ook fasedetectie autofocus aan boord, maar de G9 II is de eerste microfourthirds-camera van Panasonic die deze excellente vorm van AF onder de motorkap heeft.

Mijn review van de Panasonic S5 II >>

Mijn review van de Panasonic S5 IIX >>

Herkennen en volgen van onderwerpen

De nieuwe autofocus maakt niet alleen een snellere en nauwkeurigere scherpstelling mogelijk, maar is nog veel beter in onderwerpherkenning en het volgen van snel en onvoorspelbaar bewegende voorwerpen, dieren of mensen. Hij focust ook met gemak op de ogen, waardoor hij uitstekend geschikt is voor portretfotografie. Ook auto's en motoren volgt hij als een vasthoudende terriër.

Hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de G9 II ligt op een hoog niveau dankzij de nieuw ontworpen 25.2 MP Live MOS MFT-sensor. Die is gekoppeld aan een eveneens gloednieuwe processor. Dankzij de pixelshift-modus kan de G9 II ook beelden schieten van liefst 100 megapixel uit de hand.

Indrukwekkende burst

Opvallend is daarnaast de zeer indrukwekkende burstsnelheid van 60fps met continue autofocus. Zonder autofocus loopt de burst zelfs door tot 75fps. Beide cijfers worden aangetikt met behulp van de elektronische sluiter. Met de mechanische sluiter heeft de G9 II een ook nog respectabele 14fps (AF-S) of 10fps (AF-C).

Pre-burst: mis nooit een actie

Mooi voor onder andere wildlife-fotografen is de pre-burst-modus. Die kun je instellen op 1.5, 1 of 0.5 seconde voordat je de sluiter volledig indrukt. Daardoor mis je nooit meer een belangrijke actie. Heel handig bij sport- en natuurfotografie, twee belangrijke gebieden waarop de Panasonic G9 II mikt.

Beeldstabilisatie: 8 stops winst

Sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger is de interne beeldstabilisatie (IBIS). Die biedt nu maximaal 8 stops winst (7.5 stops met lenzen van meer dan 60mm). Ook is er geavanceerde Active IS aan boord, die extra stabilisatie biedt tijdens lopen of pannen van de camera.

Panasonic G9 IIHybride camera: ook voor video

De Panasonic G9 II mag dan in de eerste plaats een camera zijn bestemd voor fotografen, dat wil niet zeggen dat je er niet mee kunt vinden. Sterker nog: de G9 II heeft een verrassend lange lijst met videofuncties. De G9 II is dan ook meer een hybride camera dan een fotografie-camera. Zo beschikt hij over tal van nieuwe videofuncties, met 5.7K/60p, 4K/120p en Full HD / 240p. Hij neemt op met de volledige sensor in 4:2:0 10-bit, met een dynamisch bereik tot 13 stops.

Realtime LUT’s

Je kunt filmen in Apple ProRes en rechtstreeks op een externe SSD. Net als bij de S5 II kun je je eigen realtime LUT's op de camera maken en installeren en deze op foto's of video toepassen. Ook kun je een van de 19 LUT’s gebruiken die vooraf zijn gemaakt voor de G9 II. Datzelfde geldt voor fotostijlen zoals de nieuwe Leica Monochroom.

Verfijnd ontwerp

Ook is de camera grondig opnieuw ontworpen, met een verfijnd ontwerp ten opzichte van de voorganger. De G9 II is gebaseerd op het chassis van de fullframe Lumix S5 II en S5IIX. Daardoor is er ruimte voor overvloedige bedieningselementen en poorten.

Helder Display en EF

Achterop vind je een helder 3 inch variangle display en bovenop een elektronische zoeker met 3.68M pixels. De Lumix G9 II is uiteraard compatibel met het uitgebreide assortiment microfourthirds-lenzen van Panasonic, OM System (Olympus), Leica en andere merken.

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €500 korting op Panasonic camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde Panasonic camera's en lenzen tijdens de Panasonic Lumix S Cashback Promotie. Je profiteert van deze actie tot en met 1 oktober 2023!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Panasonic G9 IIProfessionele reviewers over de Panasonic G9 II

De Panasonic G9 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera komt pas begin november 2023 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Gordon heeft microfourthirds-camera’s vanaf het allereerste begin gebruikt. Daarom verheugt hij zich als er weer een lancering van een mft’er is, zoals de G9 II. “Dat bewijst dat er nog steeds voldoende leven zit in het meest gevestigde spiegelloze systeem.”
  En je kunt volgens Gordon niet ontkennen dat de G9 II een waardig vlaggenschip is. “Hij heeft de beste autofocus en onderwerpdetectie tot nu toe van een Lumix G, ultrasnelle opnamen met pre-burst-opties, uitstekende stabilisatie, geweldige beeldkwaliteit en serieus goede video die in sommige opzichten de GH6 overtreft.” Al met al valt er weinig te klagen.
  Maar…. voor hetzelfde geld koop je een Fujifilm X-T5 of zelfs de fullframe Panasonic S5 II. Daarom is de G9 II eigenlijk alleen zinvol als je al toegewijd bent aan microfourthirds, een flinke lenzencollectie hebt en de voordelen ervan kunt benutten ten opzichte van andere formaten. En dan gaat het eigenlijk alleen tussen de G9 II, de Panasonic GH6 en Olympus OM-1.
  De G9 II is de nieuwste camera van de drie. Ook is hij iets goedkoper en heeft hij snellere bursts en betere videomogelijkheden dan de OM-1. De OM1 slaat terug met een stacked sensor en uitmuntende weersbestendigheid. “Dat zijn twee aspecten die de natuurfotografen op wie ze zich richten, zullen aanspreken.”
  Al met al is de G9 II volgens Gordon een geweldige camera. “Maar ik denk dat Panasonic hem op de markt brengt voor een heel specifiek publiek dat breder had kunnen zijn.” En als je van video houdt? Dan raadt Gordon ook de G9 II aan “omdat dit ironisch genoeg een van de sterkste opties voor het geld zou kunnen zijn, en voor mij eigenlijk de voorkeur heeft boven de GH6”. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Panasonic G9 IIPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Veruit het grootste nieuws is volgens Mark dat de Lumix G9 II voor het eerst autofocus met fasedetectie introduceert op een microfourthirds-camera uit de Panasonic G-serie. Dat is een zeer competent, bevredigend snel hybride AF-systeem, compleet met onderwerpdetectie, waardoor de eerste generatie van deze camera in de schaduw komt te staan.
  Dat zal voor veel fotografen/videografen dan ook de reden zijn voor Panasonic te kiezen in plaats van voor OM System, dat op de meest recente camera's al een tijdje fasedetectie AF heeft geïmplementeerd. Panasonic heeft daarbij niet op z’n lauweren gerust, schrijft Mark. Want de G9 II bevat een aanzienlijk aantal extra upgrades, waardoor de toch al uitstekende G9 een nog betere Mark II-editie voor 2023 is geworden.
  De G9 II is volgens Mark een echte krachtige hybride vlaggenschipcamera. Ga maar na: je schiet bursts van 60fps met AF/AE-tracking, je hebt 8 stops IBIS, een hoge resolutie en videospecificaties die kunnen wedijveren met de GH6.
  Naast de hybride G9 II heb je de meer videogerichte GH6 met vergelijkbaar prijskaartje. Welke moet je kiezen? De G9 II biedt het belangrijke voordeel van fasedetectie autofocus, maar de GH6 ondersteunt met zijn ingebouwde ventilator onbeperkte opnametijden in elke videomodus. Daar zul je tussen moeten kiezen.
  En de belangrijkste microfourthirds-rivaal Olympus OM-1 dan? Die heeft een gestapelde sensor, is kleiner en lichter en heeft een betere EVF. Tegelijk is het een minder capabele videocamera. Je zult ook moeten kijken naar de fullframer Panasonic S5 II en de zeer populaire Fujifilm X-T5.
  De G9 II zal volgens Mark “het meest in de smaak vallen bij de huidige microfourthirds-fotografen en videografen die de beste technologieën in hun systeem willen, vooral de autofocus, en het niet erg vinden om te investeren in een relatief grote en dure body om het beste uit hun premium MFT-lenzen te halen”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Panasonic G9 IIDpreview.com (Brendan Nystedt en Richard Butler, full review): Zonder twijfel is de Lumix G9 II de meest geavanceerde microfourthirds-camera van Panasonic ooit, schrijven Brendan en Richard. “Hij is robuust gebouwd, heeft veel goed geplaatste bedieningselementen, een hele reeks video-opnameresoluties en framesnelheden, de poorten die we zouden verwachten te zien. En: ook enkele opvallende omissies.”
  De Lumix G-serie is 15 jaar jong. In cameratermen volwassen genoeg, en daarom zijn de reviewers niet verbaasd over de geavanceerde technologie die de G9 II aandrijft. Dat verkleint volgens hen de kloof met de OM System-technologie. Die kloof ontstond vorig jaar met de razendsnelle Olympus OM-1.
  De Lumix G9 II is een veel modernere camera voor vogel- en natuurfotografie dan z’n voorganger dankzij een mix aan nieuwe features: de vernieuwde 25 megapixelsensor, de 8-stops IBIS en de verbeterde hybride autofocus. Ook is de burst indrukwekkend.
  Toch zijn er vreemde zaken op te merken. Zo is de G9 II zo geavanceerd als je zou verwachten van een op foto's gerichte, krachtige camera. Toch is de sensor minder snel dan de gestapelde CMOS-sensor in de vergelijkbaar geprijsde OM-1. Ook heeft hij minder onderwerpdetectiemodi en biedt hij vage beloftes van weersafdichting. Tegelijk zijn er verrassend geavanceerde videofuncties aan boord, die slechts een beetje minder zijn dan die van de videogerichte Panasonic GH6.
  Ook ligt z’n prijskaartje aan de hoge kant, richting het bedrag dat je neertelt voor een fullframe model. Concurrenten als de Sony A6700 en Fujifilm X-T5 liggen voor minder geld op de loer. En dan zijn er nog de eigen Lumix GH6 voor videografen en de compactere OM-1 voor fotografen. “Al met al is de G9 II een prijzige optie en eentje die, hoewel hij voldoende capabel is, moeite kan hebben om op te vallen in een zeer competitief veld.”
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, first impressions): Ondanks zijn op fotografie gerichte roots, verstevigt de Lumix G9 II de positie van het merk als videocamera, schrijft Gareth. “De G9 II biedt een echte hybride camera-ervaring, met goed afgeronde specificaties voor foto en video die een breed scala aan gebruikers tevreden zullen stellen.”
  De kleinere microfourthirds-sensor beperkt de video niet, wat in de ogen van Garethe “gewoon ongelooflijk is”. De camera heeft effectieve beeldstabilisatie aan boord en “een enorm verbeterde AF die eindelijk de concurrentie bijhoudt”.
  En een groot voordeel van microfourthirds komt om de hoek kijken voor sport- of natuurfotografen: de cropfactor vergroot het bereik van je telelenzen met een factor 2. “De G9 II kan voortreffelijke beelden produceren, hoewel er grenzen zijn aan de scherptediepte en de mate waarin deze kunnen worden bijgesneden.”
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, first impressions): Over het geheel genomen is de G9 II volgens Chris “een ongelooflijk capabele videocamera”. Hij heeft ook een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van de videocentrische GH6. “Voor een camera die grotendeels bedoeld is voor fotografie, ziet, ruikt en voelt hij zeker als een videotool.”
  Er zijn vele andere verbeteringen die het vermelden waard zijn op de G9 II, schrijft Chris. Zoals het nieuwe Leica Monochrome-profiel en indrukwekkende burst-snelheden die deze camera met zich meebrengt. Bekijk zeker ook Chris’ video-review, helemaal onderaan deze pagina.
 • Panasonic G9 IICamerajabber.com (Angela Nicholson, preview): De Panasonic Lumix G9 II is volgens Angela een zeer capabele camera met een handig autofocussysteem en responsieve onderwerpdetectie. “De mogelijkheid om dierenogen te detecteren is een belangrijke stap voorwaarts voor camera's uit de G-serie van Panasonic.”
  Daarbij geeft de camera snel toegang tot de belangrijkste functies en ligt hij lekker in de hand. Toch vindt Angela hem groot voor een microfourthirds-camera. Hij heeft dezelfde body als de fullframe Panasonic Lumix S5 II.
 • Techradar.com (Timothy Coleman, preview): Timothy vindt het geen verrassing hoe ver de G9 II is gekomen als je hem vergelijkt met de G9. Reken maar uit: er zitten vijf jaar tussen beide camera’s. Het nieuwste model is een nog capabelere camera voor natuur- en sportfotografie.
  De G9 II biedt foto's met hoge resolutie, meer video-opnamemodi, inclusief ProRes raw naar een externe SSD. Daarnaast heeft hij een snellere processor en autofocus met fasedetectie. Al met al een grote herziening ten opzichte van de G9, en in 2023 is de G9 II volgens Timothy “een zeer competitieve camera, vooral voor video, met een sensorformaat en lensselectie die speciaal is uitgerust voor natuur- en sportfotografie.”
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, first impressions): De eerste indrukken zijn zeker positief voor Andy. De body is gebaseerd op de S5 II en dat is een inmiddels beproefd ontwerp. Persoonlijk geeft Andy de voorkeur aan de G9 II boven het origineel wat betreft bediening. “De camera ligt prettig in de hand en alle bedieningselementen zijn goed geplaatst. De bijgewerkte autofocus met fasedetectie en onderwerpherkenningssystemen lijken ook goed te werken.”
  Dat maakt hem tot Panasonics beste microfourthirds allrounder van dit moment. Ook is de G9 II een zeer sterk alternatief voor het OM-systeem OM-1. Een uitstekende keuze voor gebruikers uit de G-serie die willen updaten naar de nieuwste technologie. “Geweldig dat Panasonic wat liefde besteedt aan microfourthirds, dat nog steeds een aantal echte voordelen heeft ten opzichte van grotere sensorsystemen, vooral in termen van het kunnen samenstellen van een lichtgewicht maar uiterst capabele opstelling.”
 • PetaPixel (Chris en Jordan, video-review: Chris en Jordan nemen de Panasonic G9 II stevig in de tang. Deze camera komt met een enorme lijst aan verbeteringen, vooral bedoeld om fotografen blij te maken. Die zien er allemaal geweldig uit op papier, maar hoe presteert deze camera in de echte wereld? Chris en Jordan gingen op een roadtrip om de G9 II uit te proberen. Benieuwd?
  Deze video-review vindt je onderaan deze pagina.

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic G9 IIBelangrijkste kenmerken van de Panasonic G9 II

 • Hoge beeldkwaliteit: 25MP CMOS sensor
 • Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie met tot 8 stops winst
 • Razendsnelle AF: fasedetectie autofocus met 779 punten
 • Variangle touchscreen: 3 inch display met 1.84M-punten
 • Heldere zoeker: OLED elektronische zoeker met 3.86M-punten en 0.8x vergroting
 • Razendsnelle burst: 60fps met continue AF en elektronische sluiter (10fps met mechanische sluiter)
 • Ultra resolutie: 100MP high-res modus uit de hand
 • Hoge videokwaliteit: tot 5.8K-video Open Gate 4:2:0, C4K 4:2:2 10-bit, met V-Log
 • Professionele videospecs: ProRes 422 en 422 HQ opname naar SSD, Full-size HDMI
 • Twee kaartsloten: Dual UHS-II
 • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth aan boord

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: mooie YouTube-review van de Panasonic G9 II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic G9 II door Chris en Jordan van PetaPixel (19:05 minuten). De Panasonic G9 II komt met een enorme lijst aan verbeteringen, vooral bedoeld om fotografen blij te maken. Autofocus met fasedetectie, verbeterde stabilisatie en ongelooflijk snelle burst-snelheden zien er allemaal geweldig uit op papier, maar hoe presteert het in de echte wereld? Chris en Jordan gingen op een roadtrip om de G9 II uit te proberen. Kijken!

Panasonic G9 II op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 II op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de S1, S1R, S1H en S5 Mark II. Daarnaast heeft Panasonic een mooie serie systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy