De Panasonic G9 combineert hoge beeldkwaliteit met ultrasnelle opnames en een compacte body. Daarmee is het de perfecte camera voor wildlife- en natuurfotografie. “De Panasonic G9 is een allround high-end systeemcamera.” Winnaar van de TIPA-award 2018. Alle belangrijke reviews!
Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 / fullframe-equivalent: 24-120mm | Gewicht: 658gr | Release-datum: januari 2018 | Frankwandelt-rating 88/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR | Opvolger Panasonic G9 II op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Het hart van de G9 wordt gevormd door een 20.3 megapixel microfourthirds sensor. Samen met de nieuwste Venus-processor zorgt dit voor uitzonderlijke beelden met zeer veel details, weinig ruis en fantastische kleuren en helderheid. Lastige omstandigheden zoals weinig licht vormen geen probleem voor deze prachtige camera.
Ik moet iets stoms bekennen: deze Panasonic G9 heb ik niet zien aankomen. Terwijl ik de belangrijke reviewsites en rumorsites toch goed in de gaten houd, is deze bijzondere en belangrijke camera volledig aan m’n aandacht ontsnapt.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameraland.nl >>
Opvolger G9 II op Kamera-express.nl >>
En dat terwijl Panasonic de Lumix G9 beschouwt als z’n top-fotocamera. Het is zeg maar het fotografie-vlaggenschip van Panasonic. Daarmee heeft dit bedrijf dus twee topmodellen: de Lumix G9 voor fotografie en de vermaarde Lumix GH5 voor video.
De Panasonic GH5 deed eerder dit jaar veel stof opwaaien. Hij is zeer populair onder filmers. Wat kritische noten kreeg de GH5 destijds ook: hij kon weliswaar goed foto’s schieten, maar blonk daar zeker niet in uit. Panasonic heeft dat dus serieus genomen. Daarom komt het bedrijf met dit topmodel voor fotografen.
De G9 borduurt voort op al het goede van de Panasonic GH5. Zo heeft de G9 net als de GH5 een filmfunctie met een maximale resolutie van 4096x2160 pixels bij een framerate van 60fps en een bitrate van 150Mbit/s. Ook is er een optie voor slow motion; in 4k-resolutie gaat de snelheid tot 60fps en in Full HD tot 180fps. De volledige breedte van de sensor wordt voor alle filmresoluties gebruikt. In vergelijking met de GH5 mist de G9 wel een aantal video-opties, zoals de mogelijkheid om 10bit-video op te nemen.
Maar het gaat bij de G9 zoals gezegd vooral om de fotografische kwaliteiten. Daartoe heeft hij een microfourthirds sensor met 20.3 megapixels en maakt hij gebruik van de nieuwste Venus-processor. Een van de belangrijkste specs is de 5-assige beeldstabilisatie. Die zorgt voor maar liefst 6.5 stops voordeel. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je met de DC-G9 onderwerpen zoals wilde dieren vanuit de hand met een lange telelens vastlegt (tegelijk met de G9 is Panasonic gekomen met een nieuwe 200mm telelens).
De Panasonic blinkt ook uit met z’n extreme snelheid. Hij schiet liefst 60 beelden per seconde (AF-S) en 20 beelden per seconde bij continue autofocus (AF-C). Plus: snel bewegende onderwerpen zijn makkelijk te volgen dankzij de verbeterde snelle AF-tracking en een scherpstelsnelheid van maar liefst 0.04 seconden. Daarmee is de G9 dus extreem geschikt voor actie- en sportfotografie. Maar ook wildlife- en natuurfotografen zullen de beeldkwaliteit in combinatie met de snelheid hogelijk waarderen.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameraland.nl >>
Opvolger G9 II op Kamera-express.nl >>
Bijzonder: de G9 heeft een speciale 80 megapixelmodus. Daarmee kun je een foto in deze extreem hoge resolutie schieten. Ideaal voor landschaps- en macrofotografen. Daartoe voegt hij 8 snel achter elkaar gemaakte foto's samen, waarbij de sensor steeds wat is verschoven. Komt het je bekend voor? Dat klopt: het lijkt op de pixelshift-optie, die sommige camera's van Pentax, Sony en Olympus in huis hebben.
Met een technologie bedacht door Panasonic kun je actiemomenten vastleggen in 6K met 30 beelden per seconde of in 4K met 60 beelden per seconde. Uit deze opnames kun je foto's halen die je in hoge kwaliteit kunt afdrukken. De 4K-technologie maakt ook andere handige functies mogelijk. Zoals: nadat je een foto hebt gemaakt kun je het scherpstelpunt aanpassen met Post Focus. En met Focus Stacking pas je achteraf de scherptediepte aan door meerdere beelden te combineren.
Dan nog een niet onbelangrijk onderdeel van de camera: de elektronische zoeker. Die heeft vooraan gestaan bij het uitdelen van de specs. De grote zoeker heeft een flexibele vergrotingsfactor van 0.7x, 0.77x en 0.83x en een gezichtsveld van 100%. Zelfs wanneer je in burst fotografeert, heb je geen last van black-outs. Je blijft dus altijd oog houden voor je onderwerp.
Een autofocuspunt kies je ook heel simpel met een joystickje (Panasonic heeft andere camera’s goed in de gaten gehouden, bijvoorbeeld die van Fuji). Verder is er ook nog een geheel uitklapbaar en draaibaar 3 inch touchscreen aanwezig.
Als toef op de taart heeft de G9 een schermpje bovenop, waarop onder meer de ingestelde waarden voor de foto's en video's zichtbaar zijn. Tjonge, wat een bomvolle spec-kaart! En dat allemaal voor nog geen 1700 euro (body-prijs). De reviews tot nog toe zijn dan ook zeer lovend.
Ook aan de ‘details’ kun je merken dat de G9 een prof is. Zo biedt hij plaats aan 2 SD-kaarten en beide slots zijn geschikt voor het snelle UHS-II-formaat. De G9 systeemcamera heeft verder een metalen behuizing die is afgedicht tegen stof en vocht, en bestand is tegen vrieskou.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Behalve de nieuwe sensor en Venus-processor biedt de G9 5-assige beeldstabilisatie die liefst 6.5 stops voordeel biedt bij lange sluitertijden. “Een ander belangrijk aspect van de nieuwe Panasonic is de snelheid. De G9 is goed uitgerust voor actie- en sportfotografie met zestig beelden per seconde (AF-S) en twintig beelden bij continue autofocus (AF-C).”
“In de praktijk wordt duidelijk dat de G9 een indrukwekkende camera is”, aldus Van Bladel. “De autofocus is inderdaad razendsnel en weet het onderwerp goed in het vizier te houden. Dit is niet eenvoudig, want in een dynamische omgeving vechten alle verschillende elementen in het beeld om voorrang.”
De beeldkwaliteit is volgens de reviewer uitstekend. “We zijn positief verrast over de beelden die uit de Lumix G9 komen. Het dynamisch bereik is goed en bruikbaar in de praktijk. Licht en donker gaan goed samen in één beeld en mocht je die partijen nog aan willen passen, dan is dat verrassend goed mogelijk voor een MFT-camera.” Ook de kleuren en contrasten zijn volgens Jasper van Bladel erg fraai. “Ruis wordt zichtbaar bij hogere iso-waarden, maar is zeker niet storend of te snel aanwezig.”
Niet onbelangrijk: de camera voelt erg goed aan, aldus Jasper van Bladel. “De bouw is degelijk en alle knoppen en schakelaars zitten waar je ze verwacht. De grip is goed van vorm en zorgt ervoor dat de G9 stevig in de hand ligt. Ook is er een optionele batterijgrip die volledig is toegerust op het gebruik van de camera in portretmodus.”
Ook hebben ze beelden gemaakt met de ongelofelijke 80 megapixel-modus, de speciale modus waarmee je foto’s met hoge resolutie kunt maken. Die moet je echt zien om te geloven hoeveel detail de G9 kan vastleggen. In de eerdere ‘hands on’ van Digifoto Pro zijn die mooie beelden te bewonderen.
Conclusie: de G9 is geschikt voor een heleboel soorten fotografie en daarbij ook nog eens verrassend licht en compact. “De beeldkwaliteit is prima en ook het dynamisch bereik is verrassend groot.” Ook de prijs is vriendelijk, gezien de concurrentie en de specs, aldus Digifoto Pro. “Alles beschouwende lijkt deze Lumix G9 ons een camera die het succes van Panasonic zal laten groeien.” Kwalificatie: de Goud Award.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Het is vooral de snelheid waarmee de G9 zich onderscheidt van de andere Lumixxen. “Snelheid bij het scherpstellen, bij de actiemomenten én bij het verwerken van grote hoeveelheden data.” Ook de beeldkwaliteit is verbeterd, en de autofocusprestaties en de beeldstabilisatie zijn geperfectioneerd. En er is nog veel meer, want het arsenaal aan features van de G9 is ongekend groot.
Maar de ‘proof of the pudding is in the eating’. Of in dit geval: in het fotograferen. En dat heeft Hissink dus gedaan. Zo heeft hij op het strand een surfer en een jetskiër die over de golven schieten gefotografeerd. De autofocus laat opvallend weinig missers zien bij deze lastige situatie. En met de nieuwe Panasonic 200mm f/2.8 met 2x teleconverter (800mm in fullframe) merkte Hissink hoe “ongekend goed” de beeldstabilisatie is. Het blijft eenvoudig om uit de hand te fotograferen.
Ook de beeldkwaliteit nam Hissink uiteraard nauwkeurig onder zijn testloep. En die is zeer goed. “De G9 staat garant voor een hoge beeldkwaliteit. De sensor heeft een gevoeligheidsbereik tot ISO 25.600, waarbij je tot ISO 3.200 vrijwel ruisloos kunt fotograferen.”
Ook het dynamisch bereik van de Panasonic G9 is zeer constant “en laat veel detail zien in donkere en lichte partijen. De kleurweergave is natuurgetrouw met een heel lichte extra kleurverzadiging, wat de beelden direct uit de camera prettig doet ervaren. Hissink heeft ook de ‘80 megapixel-stand’ getest, en die laat een “opmerkelijke winst aan detail en scherpte” zien.
Kortom: “De hoge snelheid in combinatie met de hoge beeldkwaliteit maakt van de Lumix G9 een allround high-end systeemcamera.” De G9 is geschikt voor de veeleisende fotograaf en voor elk fotogenre. De G9 mikt weliswaar op de pure fotograaf, maar biedt stiekem toch nog een “royaal bemeten” arsenaal aan 4K-video-mogelijkheden. Focus geeft de G9 het hoge cijfer 9.2 en de kwalificatie ‘Super’.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
De nieuwe Panasonic heeft dezelfde sensor als de GH5, maar dan met een betere en snellere beeldprocessor, aldus De Jonge. “Dat zie je niet alleen terug in de iets hogere scherpte in de lagere iso-waardes, ook de ruiswaardes tot en met 3200 iso zijn lager dan bij de GH5.”
Ook heeft de zoeker van de G9 een hogere vergroting gekregen, terwijl de hoge resolutie van de zoeker behouden bleef. “De zoeker van de G9, en dat is toch een essentieel onderdeel voor fotografen, is daarmee wel de nieuwe standaard voor systeemcamera's geworden.”
Wel moet je met de G9 inleveren op het kantelbare touchscreen: dat is kleiner geworden met een kleinere resolutie. Ook op videogebied heeft de G9 uiteraard minder te bieden dan de GH5, maar meer dan genoeg voor de gemiddelde videograaf, aldus De Jonge.
Over de 80 megapixel multishot mode is De Jonge te spreken. Daarmee heeft de G9, ondanks z'n relatief kleine sensor, een super hr-alternatief. Het werkt erg goed, waarbij uiteraard ook de kwaliteit van het objectief bepalend is.
Niet de vele megapixels, maar de compactheid blijft volgens De Jonge de grote kracht van microfourthirds camera’s. “Als je veel reist en fotografeert is dat een enorm voordeel. De objectieven zijn kleiner, lichter en vaak ook vriendelijker voor de portemonnee.” Door de uitstekende 5-assige interne beeldstabilisatie hoef je veel minder vaak een statief mee te nemen. Ook dat spaart dus gewicht.
Tot slot: de G9 is razendsnel. Die supersnelheid moet worden ondersteund in de snelheid van de continue autofocus. En dat gebeurt ook: uit de testen van Zoom.nl blijkt een betere ‘hitrate’ dan bij de GH5. “En dat is bij een sensor zonder fasedetectie focuspunten een flinke prestatie.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
“Beide bieden een uitstekende resolutie (gezien hun sensorgrootte), snelle burst-snelheden, uitstekende 4K-video en uitstekende stabilisatie.” Reviewer Dan Bracaglia geeft de voorkeur aan de menu’s en controls van de Panasonic G9, en aan z’n snellere maximale burstrate. “Maar ik waardeer ook de betrouwbaarheid van het fasedetectie autofocussysteem van de EM-1 II. Dat resulteert niet in een afleidend 'gefladder' van de elektronische zoeker bij gebruik van AF-C, zoals dat wel het geval is bij de G9 door z’n autofocus die gebaseerd is op ‘depth-from-defocus’.” Niet onbelangrijk: de Olympus is 300 euro duurder dan de Panasonic.
Maar er zijn nog meer concurrerende modellen van een vergelijkbaar prijsniveau. “De Nikon D500 is een echte sportcamera. Als je nog niet in een systeem hebt geïnvesteerd en foto's je primaire focus zijn, zou ik de D500 aanbevelen boven beide microfourthirds-camera’s.” Bekijk mijn review van de Nikon D500.
De autofocusprestaties van de Nikon D500 zijn een klasse apart, ondanks het feit dat er maar een beperkt aantal DX-lenzen op de markt zijn. Maar als je een balans zoekt tussen fotografie en videocapaciteiten, dan levert de Panasonic G9 op beide terreinen zeer goede prestaties, “en anders dan de Olympus, biedt hij UHD-video met 60p”.
Maar als de Panasonic dan zo goed is, waarom scoort de Panasonic G9 dan net niet de Gold Award (Silver voor de Panasonic versus Goud voor de Olympus, beide met een score van 85%)? Beide camera’s zijn even competitief, maar de Panasonic is nieuwer, en daar verwacht je dan toch meer van. Alleen competitief zijn is niet genoeg om de topscore te behalen bij DPReview.
Toch, al met al is de Panasonic G9 natuurlijk een topper van jewelste. Het is volgens de reviewer een van de “meest uitgebalanceerde microfourthirds-camera tot nu toe. In staat tot supersnelle burst-snelheden, met betrouwbare AF en goed uitziende 4K, kan deze camera gemakkelijk zowel fotografie als videografie aan. Hij biedt uitstekende beeldstabilisatie, geweldige beeldkwaliteit en tal van aanpassingen, allemaal verpakt in een redelijk lichtgewicht, weerbestendige behuizing.”
Volgens DPReview is deze camera goed voor: “Zowat elke fotograaf die op zoek is naar een camera die zowel foto's met hoge snelheid als 4K/HD-video aankan. Iedereen die volledige controle over zijn camera wil.” En hij is niet zo goed voor: “Serieuze sport- en actiefotografen. Zij kunnen beter een camera met fasedetectie AF kopen.” Eindscore: 85% en de Silver Award.
Bekijk vooral ook de fotogalerie met foto’s die de kwaliteiten van deze systeemcamera tonen.
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Opvolger G9 II op Cameranu.nl >>
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.