Panasonic Lumix G9: dé systeemcamera voor actie-, natuur & sportfotografen

De Panasonic G9 combineert hoge beeldkwaliteit met ultrasnelle opnames en een compacte body. Daarmee is het de perfecte camera voor wildlife- en natuurfotografie. “De Panasonic G9 is een allround high-end systeemcamera.” Winnaar van de TIPA-award 2018. Alle belangrijke reviews!

Opvolger Panasonic G9 II!

In november 2023 is de Panasonic G9 II op de markt gekomen. Een fikse upgrade van het origineel. Perfect voor (professionele) wildlife- en actiefotografen. Benieuwd?

Mijn review van de Panasonic G9 II >>

Panasonic Lumix DC-G9Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.3 megapixel | Beelden per seconde: 20 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Objectief: Panasonic 12-60mm f/2.8-4.0 / fullframe-equivalent: 24-120mm | Gewicht: 658gr | Release datum: januari 2018 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs body + lens: 1.569 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Panasonic G9 in een notendop

Het hart van de G9 wordt gevormd door een 20.3 megapixel microfourthirds sensor. Samen met de nieuwste Venus-processor zorgt dit voor uitzonderlijke beelden met zeer veel details, weinig ruis en fantastische kleuren en helderheid. Lastige omstandigheden zoals weinig licht vormen geen probleem voor deze prachtige camera. Dit zijn de kernspecificaties:

 • Superieure beeldstabilisatie voor scherpe foto's
 • Je maakt foto's tot 80 megapixel
 • Je fotografeert tot 60 beelden per seconde
 • Ultrakorte scherpsteltijd van 0.04 seconde

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix DC-G9De onverwachte komst van een topper

Ik moet iets stoms bekennen: deze Panasonic G9 heb ik niet zien aankomen. Terwijl ik de belangrijke reviewsites en rumorsites toch goed in de gaten houd, is deze bijzondere en belangrijke camera volledig aan m’n aandacht ontsnapt.

Fotografie-vlaggenschip

En dat terwijl Panasonic de Lumix G9 beschouwt als z’n top-fotocamera. Het is zeg maar het fotografie-vlaggenschip van Panasonic. Daarmee heeft dit bedrijf dus twee topmodellen: de Lumix G9 voor fotografie en de vermaarde Lumix GH5 voor video.

Panasonic Lumix DC-G9 Topmodel voor fotografen

De Panasonic GH5 deed eerder dit jaar veel stof opwaaien. Hij is zeer populair onder filmers. Wat kritische noten kreeg de GH5 destijds ook: hij kon weliswaar goed foto’s schieten, maar blonk daar zeker niet in uit. Panasonic heeft dat dus serieus genomen. Daarom komt het bedrijf met dit topmodel voor fotografen.

Voortborduren op de GH5

De G9 borduurt voort op al het goede van de Panasonic GH5. Zo heeft de G9 net als de GH5 een filmfunctie met een maximale resolutie van 4096x2160 pixels bij een framerate van 60fps en een bitrate van 150Mbit/s. Ook is er een optie voor slow motion; in 4k-resolutie gaat de snelheid tot 60fps en in Full HD tot 180fps. De volledige breedte van de sensor wordt voor alle filmresoluties gebruikt. In vergelijking met de GH5 mist de G9 wel een aantal video-opties, zoals de mogelijkheid om 10bit-video op te nemen.

Beeldstabilisatie: 6.5 stops winst

Maar het gaat bij de G9 zoals gezegd vooral om de fotografische kwaliteiten. Daartoe heeft hij een microfourthirds sensor met 20.3 megapixels en maakt hij gebruik van de nieuwste Venus-processor. Een van de belangrijkste specs is de 5-assige beeldstabilisatie. Die zorgt voor maar liefst 6.5 stops voordeel. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je met de DC-G9 onderwerpen zoals wilde dieren vanuit de hand met een lange telelens vastlegt (tegelijk met de G9 is Panasonic gekomen met een nieuwe 200mm telelens).

Extreem snel

De Panasonic blinkt ook uit met z’n extreme snelheid. Hij schiet liefst 60 beelden per seconde (AF-S) en 20 beelden per seconde bij continue autofocus (AF-C). Plus: snel bewegende onderwerpen zijn makkelijk te volgen dankzij de verbeterde snelle AF-tracking en een scherpstelsnelheid van maar liefst 0.04 seconden. Daarmee is de G9 dus extreem geschikt voor actie- en sportfotografie. Maar ook wildlife- en natuurfotografen zullen de beeldkwaliteit in combinatie met de snelheid hogelijk waarderen.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

Extreem hoge resolutie: 80 megapixel

Bijzonder: de G9 heeft een speciale 80 megapixelmodus. Daarmee kun je een foto in deze extreem hoge resolutie schieten. Ideaal voor landschaps- en macrofotografen. Daartoe voegt hij 8 snel achter elkaar gemaakte foto's samen, waarbij de sensor steeds wat is verschoven. Komt het je bekend voor? Dat klopt: het lijkt op de pixelshift-optie, die sommige camera's van Pentax, Sony en Olympus in huis hebben.

Foto's uit 4K of 6K-video's

Met een technologie bedacht door Panasonic kun je actiemomenten vastleggen in 6K met 30 beelden per seconde of in 4K met 60 beelden per seconde. Uit deze opnames kun je foto's halen die je in hoge kwaliteit kunt afdrukken. De 4K-technologie maakt ook andere handige functies mogelijk. Zoals: nadat je een foto hebt gemaakt kun je het scherpstelpunt aanpassen met Post Focus. En met Focus Stacking pas je achteraf de scherptediepte aan door meerdere beelden te combineren.

Hele goede elektronische zoeker

Dan nog een niet onbelangrijk onderdeel van de camera: de elektronische zoeker. Die heeft vooraan gestaan bij het uitdelen van de specs. De grote zoeker heeft een flexibele vergrotingsfactor van 0.7x, 0.77x en 0.83x en een gezichtsveld van 100%. Zelfs wanneer je in burst fotografeert, heb je geen last van black-outs. Je blijft dus altijd oog houden voor je onderwerp.

Kantel- en draaibaar touchscreen

Een autofocuspunt kies je ook heel simpel met een joystickje (Panasonic heeft andere camera’s goed in de gaten gehouden, bijvoorbeeld die van Fuji). Verder is er ook nog een geheel uitklapbaar en draaibaar 3 inch touchscreen aanwezig.

Bomvolle spec-kaart

Als toef op de taart heeft de G9 een schermpje bovenop, waarop onder meer de ingestelde waarden voor de foto's en video's zichtbaar zijn. Tjonge, wat een bomvolle spec-kaart! En dat allemaal voor nog geen 1700 euro (body-prijs). De reviews tot nog toe zijn dan ook zeer lovend.

Metalen body

Ook aan de ‘details’ kun je merken dat de G9 een prof is. Zo biedt hij plaats aan 2 SD-kaarten en beide slots zijn geschikt voor het snelle UHS-II-formaat. De G9 systeemcamera heeft verder een metalen behuizing die is afgedicht tegen stof en vocht, en bestand is tegen vrieskou.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

Winnaars van de TIPA-awards 2018Winnaar TIPA-award 2018

De Panasonic G9 is winnaar van de TIPA-award 2018. In totaal 15 camera's en 9 objectieven hebben deze prestigieuze award in de wacht gesleept. Bekijk alle winnaars!

Winnaars TIPA-awards 2018 >>

 

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic G9

De Panasonic G9: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Panasonic G9

 • Razendsnelle camera voor sport- en actiefotografie (Digifoto)
 • Heerlijk draagbaar voor reisfotografen
 • Beste camera in z’n klasse (Chip)
 • Uitstekende beeldkwaliteit: zeer veel details, natuurgetrouwe kleuren
 • Zeer fraaie kleuren en contrasten
 • Groot dynamisch bereik en prachtige beeldkwaliteit bij hoge ISO’s
 • Ongelofelijke High Res modus: 80 megapixel beelden
 • Royaal bemeten arsenaal aan 4K-video-mogelijkheden
 • Razendsnelle en vastbijtende autofocus
 • Ongekend goede beeldstabilisatie: 6.5 stops winst
 • Zeer snelle burst: 20fps bij continue autofocus (AF-C)
 • Uitstekende, heldere elektronische zoeker
 • Zeer goede ergonomie met intuïtieve knoppenstructuur
 • Ligt goed en stevig in de hand
 • Robuust en zeer goed gebouwd

Zwakke punten van de Panasonic G9

 • Kantelbare touchscreen is kleiner geworden met kleinere resolutie
 • Bescheiden aanbod op videogebied
 • Autofocus minder geschikt voor actie- en sportfotografie (DPReview)

Awards voor de Panasonic G9

 • TIPA-award: Beste systeemcamera voor experts 2018
 • DPReview: Silver Award
 • Fotomagazine Focus: Super
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • Photographyblog: Essential

 

Panasonic Lumix DC-G9 Digifoto Pro over de Panasonic G9

Na een mooie ‘hands on’ in Portugal heeft fototijdschrift Digifoto Pro ook al een uitgebreid review van de Panasonic G9 in z’n fototijdschrift (2017 nr. 6). ‘Hoe goed is het foto-topmodel van Panasonic?’ kopt reviewer Jasper van Bladel boven z’n mooie review (plus mooie foto’s!).

Beeldstabilisatie: 6.5 stops voordeel

Behalve de nieuwe sensor en Venus-processor biedt de G9 5-assige beeldstabilisatie die liefst 6.5 stops voordeel biedt bij lange sluitertijden. “Een ander belangrijk aspect van de nieuwe Panasonic is de snelheid. De G9 is goed uitgerust voor actie- en sportfotografie met zestig beelden per seconde (AF-S) en twintig beelden bij continue autofocus (AF-C).”

Indrukwekkende camera

“In de praktijk wordt duidelijk dat de G9 een indrukwekkende camera is”, aldus Van Bladel. “De autofocus is inderdaad razendsnel en weet het onderwerp goed in het vizier te houden. Dit is niet eenvoudig, want in een dynamische omgeving vechten alle verschillende elementen in het beeld om voorrang.”

Uitstekende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is volgens de reviewer uitstekend. “We zijn positief verrast over de beelden die uit de Lumix G9 komen. Het dynamisch bereik is goed en bruikbaar in de praktijk. Licht en donker gaan goed samen in één beeld en mocht je die partijen nog aan willen passen, dan is dat verrassend goed mogelijk voor een MFT-camera.” Ook de kleuren en contrasten zijn volgens Jasper van Bladel erg fraai. “Ruis wordt zichtbaar bij hogere iso-waarden, maar is zeker niet storend of te snel aanwezig.”

Degelijke bouw en ‘voelt goed aan’

Niet onbelangrijk: de camera voelt erg goed aan, aldus Jasper van Bladel. “De bouw is degelijk en alle knoppen en schakelaars zitten waar je ze verwacht. De grip is goed van vorm en zorgt ervoor dat de G9 stevig in de hand ligt. Ook is er een optionele batterijgrip die volledig is toegerust op het gebruik van de camera in portretmodus.”

80 megapixel-modus: ongelofelijk

Ook hebben ze beelden gemaakt met de ongelofelijke 80 megapixel-modus, de speciale modus waarmee je foto’s met hoge resolutie kunt maken. Die moet je echt zien om te geloven hoeveel detail de G9 kan vastleggen. In de eerdere ‘hands on’ van Digifoto Pro zijn die mooie beelden te bewonderen.

Hands on van Digifoto Pro >>

Kwalificatie: Goud Award

Conclusie: de G9 is geschikt voor een heleboel soorten fotografie en daarbij ook nog eens verrassend licht en compact. “De beeldkwaliteit is prima en ook het dynamisch bereik is verrassend groot.” Ook de prijs is vriendelijk, gezien de concurrentie en de specs, aldus Digifoto Pro. “Alles beschouwende lijkt deze Lumix G9 ons een camera die het succes van Panasonic zal laten groeien.” Kwalificatie: de Goud Award.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DC-G9 Focus Magazine over de Panasonic G9

“Lumix in overdrive”, kopt Dennis Hissink in Focus Magazine (januarinummer 2018), doelend op het feit dat de Panasonic G9 niet zomaar een nieuwe camera is, maar een Vlaggenschip met een hoofdletter V. “De camera is compleet nieuw ontworpen.” Met aan boord de beeldsensor uit de GH5 plus “de nieuwste generatie Venus Engine-processor om het datageweld snel te kunnen verwerken”.

Snel, sneller, snelst

Het is vooral de snelheid waarmee de G9 zich onderscheidt van de andere Lumixxen. “Snelheid bij het scherpstellen, bij de actiemomenten én bij het verwerken van grote hoeveelheden data.” Ook de beeldkwaliteit is verbeterd, en de autofocusprestaties en de beeldstabilisatie zijn geperfectioneerd. En er is nog veel meer, want het arsenaal aan features van de G9 is ongekend groot.

Beeldstabilisatie: ongekend goed

Maar de ‘proof of the pudding is in the eating’. Of in dit geval: in het fotograferen. En dat heeft Hissink dus gedaan. Zo heeft hij op het strand een surfer en een jetskiër die over de golven schieten gefotografeerd. De autofocus laat opvallend weinig missers zien bij deze lastige situatie. En met de nieuwe Panasonic 200mm f/2.8 met 2x teleconverter (800mm in fullframe) merkte Hissink hoe “ongekend goed” de beeldstabilisatie is. Het blijft eenvoudig om uit de hand te fotograferen.

Zeer goede beeldkwaliteit

Ook de beeldkwaliteit nam Hissink uiteraard nauwkeurig onder zijn testloep. En die is zeer goed. “De G9 staat garant voor een hoge beeldkwaliteit. De sensor heeft een gevoeligheidsbereik tot ISO 25.600, waarbij je tot ISO 3.200 vrijwel ruisloos kunt fotograferen.”

Veel details en natuurgetrouwe kleuren

Ook het dynamisch bereik van de Panasonic G9 is zeer constant “en laat veel detail zien in donkere en lichte partijen. De kleurweergave is natuurgetrouw met een heel lichte extra kleurverzadiging, wat de beelden direct uit de camera prettig doet ervaren. Hissink heeft ook de ‘80 megapixel-stand’ getest, en die laat een “opmerkelijke winst aan detail en scherpte” zien.

Allround high-end systeemcamera

Kortom: “De hoge snelheid in combinatie met de hoge beeldkwaliteit maakt van de Lumix G9 een allround high-end systeemcamera.” De G9 is geschikt voor de veeleisende fotograaf en voor elk fotogenre. De G9 mikt weliswaar op de pure fotograaf, maar biedt stiekem toch nog een “royaal bemeten” arsenaal aan 4K-video-mogelijkheden. Focus geeft de G9 het hoge cijfer 9.2 en de kwalificatie ‘Super’.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DC-G9 Zoom.nl over de Panasonic G9

“Temidden van al het fullframe geweld zou je bijna vergeten dat er ook nog bijzondere microfourthirds-body's worden geboren, zoals deze Panasonic Lumix G9,” schrijft reviewer Cees de Jonge van Zoom.nl (februarinummer 2018).

Zelfde sensor, betere processor

De nieuwe Panasonic heeft dezelfde sensor als de GH5, maar dan met een betere en snellere beeldprocessor, aldus De Jonge. “Dat zie je niet alleen terug in de iets hogere scherpte in de lagere iso-waardes, ook de ruiswaardes tot en met 3200 iso zijn lager dan bij de GH5.”

Zoeker: de nieuwe standaard

Ook heeft de zoeker van de G9 een hogere vergroting gekregen, terwijl de hoge resolutie van de zoeker behouden bleef. “De zoeker van de G9, en dat is toch een essentieel onderdeel voor fotografen, is daarmee wel de nieuwe standaard voor systeemcamera's geworden.”

Minder specs op videogebied

Wel moet je met de G9 inleveren op het kantelbare touchscreen: dat is kleiner geworden met een kleinere resolutie. Ook op videogebied heeft de G9 uiteraard minder te bieden dan de GH5, maar meer dan genoeg voor de gemiddelde videograaf, aldus De Jonge.

Multishot mode: 80 megapixel

Over de 80 megapixel multishot mode is De Jonge te spreken. Daarmee heeft de G9, ondanks z'n relatief kleine sensor, een super hr-alternatief. Het werkt erg goed, waarbij uiteraard ook de kwaliteit van het objectief bepalend is.

Heerlijk draagbaar voor reisfotografen

Niet de vele megapixels, maar de compactheid blijft volgens De Jonge de grote kracht van microfourthirds camera’s. “Als je veel reist en fotografeert is dat een enorm voordeel. De objectieven zijn kleiner, lichter en vaak ook vriendelijker voor de portemonnee.” Door de uitstekende 5-assige interne beeldstabilisatie hoef je veel minder vaak een statief mee te nemen. Ook dat spaart dus gewicht.

Razendsnelle camera

Tot slot: de G9 is razendsnel. Die supersnelheid moet worden ondersteund in de snelheid van de continue autofocus. En dat gebeurt ook: uit de testen van Zoom.nl blijkt een betere ‘hitrate’ dan bij de GH5. “En dat is bij een sensor zonder fasedetectie focuspunten een flinke prestatie.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DC-G9 DPReview over de Panasonic G9

Gevorderde en professionele fotografen die gaan voor het microfourthirds systeem hebben nu de keuze uit twee extreem capabele vlaggenschepen: de Panasonic G9 en de Olympus OM-D E-M1 Mark II. En de keuze tussen beide geweldige camera’s is niet eenvoudig. Het komt neer op persoonlijke voorkeuren.

Welke camera moet je nu kiezen

“Beide bieden een uitstekende resolutie (gezien hun sensorgrootte), snelle burst-snelheden, uitstekende 4K-video en uitstekende stabilisatie.” Reviewer Dan Bracaglia geeft de voorkeur aan de menu’s en controls van de Panasonic G9, en aan z’n snellere maximale burstrate. “Maar ik waardeer ook de betrouwbaarheid van het fasedetectie autofocussysteem van de EM-1 II. Dat resulteert niet in een afleidend 'gefladder' van de elektronische zoeker bij gebruik van AF-C, zoals dat wel het geval is bij de G9 door z’n autofocus die gebaseerd is op ‘depth-from-defocus’.” Niet onbelangrijk: de Olympus is 300 euro duurder dan de Panasonic.

Concurrent Nikon D500

Maar er zijn nog meer concurrerende modellen van een vergelijkbaar prijsniveau. “De Nikon D500 is een echte sportcamera. Als je nog niet in een systeem hebt geïnvesteerd en foto's je primaire focus zijn, zou ik de D500 aanbevelen boven beide microfourthirds-camera’s.” Bekijk mijn review van de Nikon D500.

Panasonic G9: balans tussen foto en video

De autofocusprestaties van de Nikon D500 zijn een klasse apart, ondanks het feit dat er maar een beperkt aantal DX-lenzen op de markt zijn. Maar als je een balans zoekt tussen fotografie en videocapaciteiten, dan levert de Panasonic G9 op beide terreinen zeer goede prestaties, “en anders dan de Olympus, biedt hij UHD-video met 60p”.

Waarom scoort de Olympus net beter?

Maar als de Panasonic dan zo goed is, waarom scoort de Panasonic G9 dan net niet de Gold Award (Silver voor de Panasonic versus Goud voor de Olympus, beide met een score van 85%)? Beide camera’s zijn even competitief, maar de Panasonic is nieuwer, en daar verwacht je dan toch meer van. Alleen competitief zijn is niet genoeg om de topscore te behalen bij DPReview.

Best uitgebalanceerde microfourthirds camera

Toch, al met al is de Panasonic G9 natuurlijk een topper van jewelste. Het is volgens de reviewer een van de “meest uitgebalanceerde microfourthirds-camera tot nu toe. In staat tot supersnelle burst-snelheden, met betrouwbare AF en goed uitziende 4K, kan deze camera gemakkelijk zowel fotografie als videografie aan. Hij biedt uitstekende beeldstabilisatie, geweldige beeldkwaliteit en tal van aanpassingen, allemaal verpakt in een redelijk lichtgewicht, weerbestendige behuizing.”

Voor wie is de Panasonic G9 bestemd?

Volgens DPReview is deze camera goed voor: “Zowat elke fotograaf die op zoek is naar een camera die zowel foto's met hoge snelheid als 4K/HD-video aankan. Iedereen die volledige controle over zijn camera wil.” En hij is niet zo goed voor: “Serieuze sport- en actiefotografen. Zij kunnen beter een camera met fasedetectie AF kopen.” Eindscore: 85% en de Silver Award.

Bekijk de fotogalerie

Bekijk vooral ook de fotogalerie met foto’s die de kwaliteiten van deze systeemcamera tonen.

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix DC-G9Andere (professionele) reviewers over de Panasonic G9

Hieronder staan andere serieuze reviews van de Panasonic G9 op een rij.

 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na jarenlang met Canon spiegelreflexcamera's op stap te zijn geweest, toch de overstap naar deze systeemcamera gemaakt. Prachtige snelle camera met oneindig veel mogelijkheden en heerlijk licht in gewicht in combinatie met bv de Leica DG Vario-Elmarit 50-200mm lens. Zal nog wel even duren voor hij net zo vertrouwd is als de Canon met alleen al alle verschillende burst opties. Camera maakt in ieder geval prachtige scherpe foto's, nu ik nog.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Na met veel plezier met de Lumix GX8 gewerkt te hebben, toch de overstap gemaakt naar de Lumix G9. Niet alleen vanwege de vele mogelijkheden, zoals 4K/6K fotografie en 80 megapixel HR-modus, maar ook vanwege de verbeterde beeldstabilisatie. En die is werkelijk verbeterd t.o.v. de GX8. De ergonomie van de camera is prettig. De knoppen zijn goed geplaatst, zodat de bediening ervan heel natuurlijk aanvoelt. De autofocus, zowel single als continue, is razendsnel. Ook de ruisonderdrukking is verbeterd, waardoor je met hogere ISO-waardes nog mooie scherpe foto's kan maken. Ik ben erg enthousiast over de geweldige resultaten van deze camera.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Chip Fotomagazine (maart 2018): “De Lumix GH5 lag lang eenzaam op kop. Maar dat is passé: de Lumix G9 maakt een inhaalmanoeuvre en racet er aan voorbij”, aldus de reviewer van Chip Fotomagazine. Daarmee aangevend dat de G9 toch echt de betere camera is. En sterker nog: het is de beste camera in z’n klasse (camera’s met een aps-c sensor of kleiner). En dat is een prestatie van formaat, want in die klasse vindt je illustere camera’s als de Nikon D500, de Fujifilm X-T2, de Sony A6500 en natuurlijk de Panasonic GH5.
  Met de Lumix G9 is er nu een systeemcamera die aan alle wensen van fotopuristen kan voldoen, aldus de reviewer. “In vergelijking met de GH5 zijn de videofuncties beperkt, maar ze voldoen. In ruil daarvoor krijg je een robuuste behuizing, veel sneltoetsen, een trefzekere autofocus en goede opnames bij lage ISO-waarden.” OK, dat laatste kunnen modellen van Fuji nog beter. “Maar de Lumix G9 biedt een combinatie van grandioze prestaties en een compact formaat die je nergens anders vindt.” En zo komt deze geweldige camera op nummer 1 binnen in de toplijst ‘APS-C sensor en kleiner’ met een testoordeel van 96/100 en de kwalificatie ‘Zeer goed’.
 • Photographyblog.com: Wauw, de reviewer deelt de zeldzame award ‘Essential’ uit aan de Panasonic G9. Doet Photographyblog bijna nooit. De G9 is volgens de reviewer “the most well-specified, well-built and well-rounded Panasonic mirrorless camera to date”. Hij biedt een lange lijst features om van te watertanden. Gecombineerd met prestaties en beeldkwaliteit die je mond doen openvallen. “This is one camera that can handle almost everything that you'd care to throw at it, from high resolution landscapes to wildlife and sports, from great stills to quality 4K video. While the GH5 still has the edge for serious videographers, as an all-rounder the new G9 is very hard to beat.”
  Daar komt bij dat ook de hele ‘user interface’ verbeterd is, met een nieuwe elektronische zoeker, een nieuw LCD-scherm, diepere grip en knoppen en wielen die heel logisch op de body liggen. “all adding up to make this the most pleasurable to use DSLR-like Lumix camera”. Grootste concurrenten waar de G9 het tegenopneemt: de Fujifilm X-T2 en de Olympus OM-D E-M1 Mark II. “And they've certainly given their rivals, and potential buyers, some serious food for thought...” Award zoals gezegd: Essential.
 • Imaging-resource.com: De reviewer is zwaar onder de indruk van de G9. “Its beefy, weather-sealed construction seems large for a Micro Four Thirds camera, but it nevertheless feels great in the hand and balances nicely with big and small lenses alike.” Ook heeft hij professionele features zoals de 2 UHS-II cardslots, een joystick, een LCD-scherm status-schermpje, uitstekende accuduur en even uitstekende bediening. Alles bij elkaar maakt dit dat de G9 voelt als een “solid, versatile, flagship camera”.
  De G9 heeft dezelfde 20 megapixel sensor aan boord als de GH5 en de beeldkwaliteit lijkt op het eerste gezicht niet drastisch anders. “But the G9 is certainly capable of capturing rich, detailed images at both low and higher ISOs.” Imaging-resource gaat nog door met testen, maar tot nog toe “the camera feels nimble and fast in my experience. All in all, the Panasonic G9 is shaping up to be one impressive camera and a nice photo-centric compliment to the video-heavy GH5, and perhaps a true rival to the Olympus E-M1 Mark II.”
 • Techradar.com: “Panasonic has made a sensible move with the Lumix G9. The GH5, for all its qualities, is still perceived, rightly or wrongly, as very much a videographer's camera, and in the G9, existing users of the Lumix system (and for that matter, Olympus users as well), now have the option of purchasing a feature-packed high-end model without necessarily feeling that they're paying for a load of advanced video tech they may not need.”
 • Independent.co.uk: De reviewer van dit serieuze Britse dagblad (niveau NRC Handelsblad) is ook al zwaar onder de indruk van de Panasonic G9. “The responsiveness of the camera was perhaps the standout feature for my day with the G9. After over 1,000 photographs the battery was still going strong and the results were strong in almost every case. Any weaker shots were universally down to the human operator.”
  De reviewer noemt de G9 een ‘real performer’. De autofocus is ongelofelijk snel en precies, bij elke setting. En ook volgt de autofocus objecten zeer goed en nauwkeurig. “The Panasonic Lumix G9, comfy in the hand, blisteringly fast and stuffed with advanced features, takes images that any DSLR user can be proud of, is simple to navigate and a real pleasure to use.”
 • Ephotozine.com: Sommigen zullen prijs en formaat wellicht niet aantrekkelijk vinden, aldus de reviewer. De G9 heeft een professionele prijs en is ook wat groter dan de meeste microfourthirds camera’s. Maar dat biedt ook voordelen: hij ligt erg goed in de hand. En hij matcht goed met langere lenzen, zoals de nieuwe Leica 200mm f/2.8. Hoe dan ook zijn de prestaties van topniveau. “Noise performance is very good up to ISO3200, and it'll be down to your own image needs whether you want to shoot at ISO6400. Colour reproduction is very pleasing, with good JPEG images produced straight out of the camera, with little or no need for additional editing.”
  Razendsnel is hij ook. “We were also impressed with the camera's rapid and accurate focus for both fast moving subjects, and portraits.” Het is dan ook een van de snelst schietende camera’s op de markt. En hij is ook gebruiksvriendelijk “with the controls and menus neatly arranged, making it quick and easy to change settings”. Het is geen videocamera, maar toch produceert hij professionele 4K-video’s. Hoogste onderscheiding: Editors’ Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Pocket-lint.com: Volgens de reviewer laat de Panasonic G9 zien waartoe systeemcamera’s van nu toe in staat zijn, waarbij hij zelfs de geweldige Fujifilm X-T2 klopt. Maar dat niet alleen: de G9 is zo goed dat hij zich succesvol plaatst binnen de elite van de DSLR-camera’s. “It's a very impressive bit of kit indeed.”
  Onderscheidt de G9 zich wel voldoende van de Panasonic GH5?, vroeg de reviewer zich af. “After weeks of use we're now certain it does. With mighty impressive image stabilisation, an ultra-sensitive shutter, super-fast burst mode, accomplished continuous autofocus and burst shooting, plus a viewfinder that's unrivalled by any mirrorless model, the G9 really is the finest mirrorless camera that money can buy.”

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix DC-G9

 • 5-assige beeldstabilisatie voor compensatie tot 6.5 stops
 • High Resolution modus voor 80 megapixel afbeeldingen
 • Scherpsteltijd van maar 0.04 seconden
 • Burst van 60fps in AF-S en 20fps in AF-C
 • Grote zoeker met 0.83x vergroting
 • Spatwater- en stofdicht en vorstbestendig tot -10 graden
 • 2 SD-slots voor flexibele opslagmogelijkheden
 • Bluetooth en wifi

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic G9

Bekijk een mooie productreview van Kamera-express.nl over de Panasonic G9. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic G9 op CameraNU.nl >>

Panasonic G9 op Cameraland.nl >>

Panasonic G9 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste Panasonic-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Panasonic MFT-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (16 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy