De allerbeste Nikon Z systeemcamera’s op een rij

Ben je op zoek naar een prachtige systeemcamera van Nikon? Over alle Nikon-camera’s uit de befaamde Z-serie heb ik uitgebreide reviews geschreven. Hieronder vind je een handig overzicht van alle spiegelloze Nikon-camera's. Van elke camera zie je de belangrijkste specs. En je kunt doorklikken naar mijn reviews. Handig hè?

Update-datum: 21 september 2022

Uitleg Frankwandelt-rating

NB: bij onderstaande camera’s staat een ‘Frankwandelt-rating’. Met deze score geef ik aan hoe goed de camera is. Die score is relatief ten opzichte van camera’s uit dezelfde (prijs)klasse.

Nikon Z7 II Een nieuwe weg

Net als Canon is Nikon in 2018 een compleet nieuwe weg ingeslagen. In korte tijd kwam deze van oorsprong Japanse firma op z’n oude dag (Nikon is van 1917) met een indrukwekkende reeks systeemcamera’s.

Een van de reuzen

Nikon heeft dezelfde weg afgelegd als Canon. Beide firma’s zijn groot geworden met (analoge) spiegelreflexcamera’s. En beide deden systeemcamera’s er nogal halfslachtig bij. Ook voor Nikon was dat een doodlopende weg. Tot het 2018 werd: Nikon betrad op 27 september van dat jaar vol overtuiging de markt voor fullframe systeemcamera’s. Met twee modellen die direct de aandacht trokken: de Z6 en de Z7.

Keerpunt van jewelste

Na introductie van die eerste fullframers was het afwachten hoe het balletje verder zou rollen voor Nikon. De camerafirma bleef ook nog flink inzetten op z’n spiegelcamera’s. Logisch, daar werd tot een paar jaar geleden nog het meeste geld mee verdiend. Terugkijkend kunnen de Nikon Z6 en Z7 gezien worden als een keerpunt van jewelste voor deze grote camerafabrikant.

Indrukwekkende reeks

Want ook Nikon heeft in korte tijd een indrukwekkende reeks systeemcamera’s op de mat gelegd. Van een verbluffend vlaggenschip voor veeleisende profs tot een high resolution-camera voor pixel-piepers. Wat Nikon veel sneller heeft gedaan dan Canon: een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de markt zetten. En Nikon is nog maar net begonnen. De rumorsites buitelen over elkaar heen om nieuwe modellen te voorspellen.

Overzichtelijke overzichten

Omdat ik van overzicht hou, en jij vast ook, heb ik alle systeemcamera’s van Nikon voor je op een rij gezet. Je vindt ze hieronder, en je kunt daar doorklikken naar mijn uitvoerige reviews. Ook voor de andere cameramerken heb ik overzichten voor je klaar staan, die je bereikt via onderstaande buttons.

Sony >>

Canon >>

Fujifilm >>

Panasonic >>

Olympus >>

 

Nikon Z9 Nikon Z9: vlaggenschip voor professionals

De Z9 is Nikons vlaggenschip voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Deze sensationele fullframer heeft een gloednieuwe stacked cmos-sensor met 46 megapixel. Hij schiet 20fps raw-beelden met continue autofocus. Videografen kunnen zich verheugen op 8K-video. Overladen met awards.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 20 in volledige resolutie / tot 120fps in lagere resolutie | Video: 8K op 60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 1.340gr | Release datum: eind 2021 | Frankwandelt-rating 98/100 | Prijs body: 5.999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Krachtigste camera ooit

De Nikon Z9 is misschien wel de krachtigste camera op de markt. Een echt powerhouse die 20 beelden per seconde in raw schiet, en zelfs 30 beelden per seconde in jpeg, met volledige autofocus. Ook kun je er 8K-video mee opnemen met 60 beelden per seconde (na een firmware-update). Verantwoordelijk voor al dat vuurwerk zijn de nieuwe ‘stacked’ sensor met 46 megapixel en de nieuwe, zeer krachtige beeldprocessor. De Nikon Z9 is zeer interessant voor professionele sportfotografen, actie- en wildlife-fotografen.

Highlights van de Nikon Z9

  • Vlaggenschip voor professionele sport-, actie- en wildlife-fotografen
  • Nieuw ontwikkelde FX-formaat ‘stacked’ CMOS-sensor met 45.7 megapixel
  • Nieuw ontwikkelde EXPEED processor, ontworpen voor 8K-video
  • Topvideo: filmen in 8K-video met 30fps
  • Snel schieten: 20fps in volledige resolutie; tot 120fps bij lagere resoluties
  • Nieuw autofocussysteem en 3D-tracking

Doelgroepen van de Nikon Z9

  • Professionele fotografen
  • Hybride foto- en video-professionals
  • Doorgewinterde fotografen die een allround camera zoeken

Nikon Z9 op CameraNU.nl >>

Nikon Z9 op Cameraland.nl >>

Nikon Z9 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z9

De Nikon Z9 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z7 II Nikon Z7 II: fullframe systeemcamera met hoge resolutie

De Nikon Z7 II is een top systeemcamera met hoge resolutie. Bejubeld door de reviewers en de favoriet van menig landschaps-, bruiloft- en architectuurfotograaf. Belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van de voorganger: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf. Winnaar TIPA-award 2021.

Sensor: fullframe | Resolutie: 45.7 megapixel | Beelden per seconde: 10 | Video: 4K/60p | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Release datum: december 2020 | Frankwandelt-rating 96/100 | Prijs body + lens: 3.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

High res-camera met power

De vernieuwingen van de Nikon Z7 II ten opzichte van z’n voorganger zijn niet spectaculair. Zo heeft de Mark II dezelfde uitstekende 45.7 megapixel sensor aan boord. Wat hem wel een stuk beter maakt is de dubbele processor die zorgt voor heel veel meer power. Daardoor schiet hij veel sneller, met bursts tot 10fps met volledige autofocus. Ook de buffercapaciteit van de Mark II is veel groter. En de video heeft een sprong voorwaarts gemaakt, met scherpe, soepele en gedetailleerde 4K-video met 60 beelden per seconde.

Highlights van de Nikon Z7 II

  • Ultieme beeldkwaliteit: fullframe 45.7 megapixel sensor
  • Dé camera voor professionele landschaps- en architectuurfotografen
  • Stabiele beelden: 5-assige in-body beeldstabilisatie
  • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
  • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
  • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps

Doelgroepen van de Nikon Z7 II

  • Professionele landschaps-, architectuur- en reclamefotografen
  • Doorgewinterde fotografen die een hoge resolutie-camera nodig hebben

Nikon Z7 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z7 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z7 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z7 II

De Nikon Z7 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

Voorganger Nikon Z7

De Nikon Z7 is de voorganger van de Mark II. Hij is hier en daar nog verkrijgbaar, of tweedehands verkrijgbaar voor veel minder geld. Ook de Z7 heb ik uitgebreid beschreven met alle belangrijke professionele reviews erbij.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z6 II Nikon Z6 II: razendsnelle fullframe systeemcamera

Dat de Nikon Z6 II een bijzondere camera is, blijkt wel uit het feit dat de gerenommeerde instituten EISA als TIPA hem een award hebben gegeven. Belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van z’n al uitstekende voorganger: meer power dankzij twee beeldprocessors plus een tweede geheugenkaartsleuf.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 | Video: 4K/60p (via firmware-update) | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht body: 705gr (met accu en geheugenkaart) | Objectief: Nikkor 24-70mm f/4.0 | Release datum: begin november 2020 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body + lens: 2.599 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Razendsnelle allrounder

De Nikon Z6 II is geen spectaculaire upgrade van zijn voorganger. Zo heeft de Z6 II dezelfde uitstekende 24.5 megapixel sensor. Gelukkig was de Z6 al zo goed, reden waarom de EISA hem tot ‘Camera van het Jaar’ heeft gebombardeerd. Nikon voegt aan de Mark II vooral veel meer power toe in de vorm van een dubbele processor. Daardoor is het een snelle schutter met een burst van 14fps en een veel grotere buffer. Dat maakt de Z6 II nóg beter geschikt voor sport- en actiefotografie. Ook z’n video-features zijn veel beter: je filmt in vloeiende 4K met 60fps.

Highlights van de Nikon Z6 II

  • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.5 megapixel sensor
  • Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie
  • Extra power: 2 Expeed 6-beeldprocessors
  • Professioneel: 2 geheugenkaartsleuven
  • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 60 fps
  • Schittert in de schemering: autofocus werkt tot -6 LW

Doelgroepen van de Nikon Z6 II

  • Doorgewinterde allround fotografen
  • Tweede body voor foto- en video-professionals

Nikon Z6 II op CameraNU.nl >>

Nikon Z6 II op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 II op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z6 II

De Nikon Z6 II heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

Voorganger Nikon Z6

De Nikon Z6 is de voorganger van de Mark II. Hij is hier en daar nog verkrijgbaar, of tweedehands verkrijgbaar voor veel minder geld. Ook de Z6 heb ik uitgebreid beschreven met alle belangrijke professionele reviews erbij.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z5 Nikon Z5: volwassen fullframe instapper

De Nikon Z5 is de instapper in de fullframe systeemcamera’s van Nikon. Maar wel eentje met haar op z’n tanden. Een volwassen systeemcamera, ruim 24 megapixel op z’n fullframe sensor, 5-assige beeldstabilisatie en een kantelbaar touchscreen. Geprezen door alle reviewers, waaronder DPReview die hem een Gold Award uitreikte.

Sensor: fullframe | Resolutie: 24.3 megapixel | Objectief: 24-50mm f/4-6.3 | Beelden per seconde: 4.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (boven/onder) | Gewicht body: 585gr | Release datum: 27 augustus 2020 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs inclusief lens: 1.569 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Volwassen instapper in fullframe

Veel fotografen willen met een fullframe systeemcamera schieten, maar vinden het prijskaartje van de Z7 II en Z6 II te hoog. Enter: Nikon Z5, het instapmodel van Nikon onder z’n fullframe systeemcamera’s. Het is een zeer volwassen instapper: robuust en weerbestendig, met beeldstabilisatie, een uitstekende elektronische zoeker en een groot en helder kantelbaar display. Groot voordeel is ook dat hij licht en compact is en zeer prettig in de hand ligt. Gebruik deze fullframer met een van de kwaliteitslenzen van Nikon Z, en je bereikt een compleet nieuw niveau van beeldkwaliteit. Zowel met foto’s als met 4K-video’s.

Highlights van de Nikon Z5

  • Hoge beeldkwaliteit: fullframe 24.3 megapixel sensor
  • Stabiele beelden: 5-assige beeldstabilisatie
  • Snel en nauwkeurig: 273-punts hybride autofocussysteem
  • Professioneel: 2 SD-geheugenkaartsleuven
  • Supervideo’s: 4K/UHD filmen met 30 fps
  • Helder dislplay: 3.2 inch kantelbaar touchscreen

Doelgroepen van de Nikon Z5

  • Doorgewinterde allround fotografen die een compacte camera nodig hebben
  • Tweede compacte body voor professionals

Nikon Z5 op CameraNU.nl >>

Nikon Z5 op Cameraland.nl >>

Nikon Z5 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z5

De Nikon Z5 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z50 Nikon Z50: compacte systeemcamera met aps-c-sensor

De Nikon Z50 is het compacte broertje van de fullframe systeemcamera’s. Aan boord is een aps c-sensor met 20.9 megapixel met fantastische beeldkwaliteit. Hij heeft een volledige kantelbaar scherm én is snel, krachtig en gebruiksvriendelijk. Ontving vele awards, waaronder van EISA: ‘Beste koop camera 2020-2021’.

Sensor: aps-c | Resolutie: 20.9 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-6.3 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K / 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (onder/boven) | Gewicht body: 395gr | Release datum: half november 2019 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 959 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Compact, licht, voordelig en… uitstekend

Veel sneller dan Canon komt Nikon naast z’n fullframe camera’s met een reeks camera’s met de kleinere aps c-sensor. Die sensor blinkt uit in beeldkwaliteit, maar heeft als voordeel dat de camera veel compacter, lichter en voordeliger kan zijn. Mooi is dat de Z-vatting van de Nikon Z50 geschikt is voor alle Z-lenzen, waar nu al een aantal absolute toppers bij zitten. De Z50 is daarbij een snelle camera, de autofocus is snel en precies. Mooi is z’n 3 inch volledig kantelbaar touchscreen, waardoor hij ook geschikt is voor selfies en vloggen.

Highlights van de Nikon Z50

  • Perfecte beeldkwaliteit: grote aps-c sensor met 20.9 megapixel
  • Lekker in de hand: ergonomische grip
  • Lichtgevoelig: fotograferen tot ISO 51.200
  • Snelle schieter: 11 foto’s per seconde
  • Superlenzen: voorzien van Z-vatting
  • Hoge videokwaliteit: 4K-video 30 fps; Full HD 120fps
  • Snel scherp: hybride autofocussysteem

Doelgroepen van de Nikon Z50

  • Allround foto- en videografen
  • Reisfotografen

Nikon Z50 op CameraNU.nl >>

Nikon Z50 op Cameraland.nl >>

Nikon Z50 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z50

De Nikon Z50 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z fc Nikon Z fc: prachtige retro systeemcamera

De Nikon Z fc is een moderne systeemcamera met het schitterende retro-ontwerp van een analoge spiegelreflexcamera. Het ontwerp is gebaseerd op de Nikon FM2-slr uit 1982 met veel fysieke knoppen. De Nikon Z fc heeft een aps-c sensor met 21 megapixel. Ontving veel lof en evenveel awards, waaronder de TIPA-award 2022

Sensor: aps-c | Resolutie: 20.9 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 24-100mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K / 30fps | Scherm: vari-angle kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 445gr | Release datum: 28 juli 2021 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs inclusief lens: 1.149 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Pure fotografie, authentieke stijl

De Nikon Z fc is een systeemcamera met alle moderne snufjes in een prachtig analoog jasje. Geïnspireerd op de Nikon FM2, een populaire DSLR uit 1982. Je kunt de Nikon Z fc inzetten voor pure fotografie in een authentieke stijl. Maar net zo goed voor je 4K-video’s en -vlogs. Mooi is dat hij compact en licht is, waardoor je hem overal mee naartoe kan nemen. De beeldkwaliteit is top, de autofocus zorgt voor vloeiende en snelle scherpstelling. Achterop zit een touchscreen dat je naar alle kanten kunt kantelen en draaien.

Highlights van de Nikon Z fc

  • Klassiek cameraontwerp: analoge ‘retro look’
  • Hoge beeldkwaliteit: 20.9 megapixel DX-formaat CMOS-sensor
  • Intuïtieve bediening: veel fysieke instelknoppen
  • Composities maken: elektronische zoeker en schermpje bovenop de body
  • Voor videografen en vloggers: niet gecropte 4K-video

Doelgroepen van de Nikon Z fc

  • Allround foto- en videografen
  • Reisfotografen

Nikon Z fc op CameraNU.nl >>

Nikon Z fc op Cameraland.nl >>

Nikon Z fc op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z fc

De Nikon Z fc heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon Z30 Nikon Z30: perfecte camera voor content creators

De Nikon Z30 is speciaal ontworpen voor vloggers en andere ‘content creators’. Met deze systeemcamera schiet je vloeiende 4K video met 30fps en Full HD-opnames met 120fps. Aan boord is een grote aps c-sensor voor haarscherpe beelden vol details. Lekker voordelig ook: hij komt in een speciale Vlogger Kit voor net geen €1.000.

Sensor: aps-c | Resolutie: 20.8 megapixel | Objectief: 16-50mm f/3.5-6.3 / fullframe-equivalent: 24-75mm | Beelden per seconde: 11 | Video: 4K / 30fps en Full HD / 120fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant, variangle) | Gewicht body: 405gr | Release datum: 14 juli 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs body: 799 euro | Prijs Vlogger Kit: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Speciaal voor ‘content creators’

Speciaal voor ‘content creators’ die hun verhaal voor het voetlicht willen brengen, komt Nikon met de compacte Z30. Een fraaie systeemcamera, geoptimaliseerd voor vloggers en livestreamers. De beeldkwaliteit is uitmuntend, met vloeiende 4K-video en foto’s vol details dankzij de grote aps c-sensor. Door z’n compacte formaat is hij ideaal als reiscamera en voor het vastleggen van evenementen, concerten of uitvoeringen. De Z30 heeft een kantel- en draaibaar touchscreen, een must voor vloggers.

Highlights van de Nikon Z30

  • Voor content creators: geoptimaliseerd voor vloggen
  • Hoogwaardige beeldkwaliteit: 20.8 megapixel aps-c sensor
  • Perfecte video’s: UHD 4K met 30fps en Full HD met 120fps
  • Lekker lang filmen: tot 125 minuten in één keer
  • Onmisbaar: 3 inch draai- en kantelbaar touchscreen
  • Snel en precies scherp: autofocus met oog- en gezichtsdetectie

Doelgroepen van de Nikon Z30

  • Vloggers en content makers
  • Hybride foto- en videografen die compact willen werken

Nikon Z30 op CameraNU.nl >>

Nikon Z30 op CameraNU.nl >>

Nikon Z30 op Kamera-express.nl >>

Bekijk mijn review van de Nikon Z30

De Nikon Z30 heb ik uitgebreid beschreven. En ik heb alle belangrijke professionele reviews overzichtelijk voor je op een rij gezet.

Bekijk mijn review >>

 

Nikon kortingsactie bij CameraNU.nlTot €500 kassakorting op Nikon-producten!

Mooie actie van CameraNU.nl: je ontvangt tot €500 kassakorting op geselecteerde Nikon-producten tijdens de Nikon Winter Kassakorting Promotie. Deze actie loopt tot en met 16 januari 2023. Profiteer nu!

Deze actie op CameraNU.nl >>

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy