Olympus OM-1: vlaggenschip voor sport- en natuurfotografie

De Olympus OM-1 is het vlaggenschip van OM Digital Solutions, de opvolger van het gerenommeerde Olympus. Deze compacte systeemcamera met microfourthirds sensor schiet liefst 120 beelden per seconde in RAW. Perfecte camera voor sport- en natuurfotografen. Gold Award bij Amateurphotographer. “Een door en door fantastische camera.” Winnaar TIPA-award 2022 en EISA-award 2022-2023. Alle belangrijke reviews!

Breaking: OM System OM-1 II komt eraan

Op 30 januari 2024 is de OM System OM-1 II aangekondigd. Een fraaie upgrade van het origineel voor wildlife- en actiefotografen. Komt eind februari 2024 op de markt. Benieuwd?

Mijn preview van de OM System OM-1 II >>

Olympus OM-1Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 PRO II / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 120 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 511gr | Release datum: maart 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs inclusief lens: 2.799 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Olympus OM-1:

 • Uitstekende beeldkwaliteit: 20 megapixel Stacked BSI Live MOS-sensor
 • Krachtige camera: Truepic X beeldprocessor
 • Ongekende schietsnelheid: 120fps in RAW
 • Altijd scherp: 8-stops beeldstabilisatie
 • Razendsnel scherp: Quad pixel AF met 1053 punten

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

Olympus OM-1Vlaggenschip voor profs

De Olympus OM-1 is de eerste camera voor professionals van OM Digital Solutions, die in 2020 Olympus heeft overgenomen en dit gerenommeerde merk nu nieuw leven inblaast. En wát voor leven. De OM-1 is een echt vlaggenschip, ook al ziet hij er totaal anders uit dan de Olympus OM-D E-M1X, een van beide voorgangers. Hij ziet er veel meer uit, en voelt ook zo, als de tweede voorganger: Olympus OM-D E-M1 Mark III. Hoe dan ook: de OM-1 is een zeer veelzijdige high-end systeemcamera met een microfourthirds sensor. Hij is weerbestendig en volgestouwd met geavanceerde functies en artificiële intelligentie. En snel dat-ie is: hij schiet maximaal 120 beelden per seconde in RAW-formaat.

Legendarische OM-1 uit… 1972

De OM-1 verwijst overigens naar de analoge Olympus OM-1. Dat is een legendarische kleinbeeld spiegelreflexcamera die in 1972 het licht zag, de meest compacte en lichte spiegelreflex van dat moment. Precies 50 jaar geleden dus, waarvan akte.

Lichtgewicht en compact

Ondanks z’n professionele kwaliteiten, is ook de OM-1 van 2022 een lichtgewicht camera. Veel lichter dan bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1X. En ook lichter en compacter dan professionele systeemcamera’s met een aps-c of fullframe sensor. Dat is een van de grote voordelen van het microfourthirds-systeem. Daarbij is hij wel zeer weerbestendig uitgevoerd (IP-53 weerbestendig). Echt een camera waarmee je ook in weer en wind eropuit kunt trekken.

Olympus OM-1Boordevol technologie

Daarbij zit hij boordevol technologie, zoals we van Olympus gewend zijn. Helemaal nieuw zijn de gestapelde BSI Live MOS-sensor en de krachtige TruePix X processor. Die zorgen voor de adembenemende 120 beelden per seconde.

50fps met autofocus

Die ongelofelijke snelheid haalt hij overigens alleen met autofocus en belichting die zijn vastgepind voor het eerste beeld. Alle opnames daarna hebben diezelfde settings. Stel je hem in op 50 beelden per seconde, dan zijn ook belichting en autofocus per foto mogelijk. Die snelheden haalt hij met de elektronische sluiter. Schiet je met de mechanische sluiter, dan haalt hij nog 10fps. Die sluiter gaat overigens maar liefst 400.000 opnamen mee.

Olympus OM-1Beeldkwaliteit: next level

De gestapelde BSI-sensor is volledig nieuw ontwikkeld. De beeldkwaliteit is dankzij die sensor ook ‘next level’. De sensor biedt een zeer hoge resolutie, levendige kleuren, heeft nauwelijks ruis en levert haarscherpe beelden. Ook bij weinig licht, want de OM-1 heeft een ISO-bereik tot 25600, dat uitbreidbaar is tot 102400. Zo kun je binnenshuis of bij schemering heldere en scherpe opnamen schieten.

Mis geen beslissend moment

Een van de staaltjes van nieuwe technologie die je in de OM-1 vindt is de Pro Capture-modus. Daarmee begint de camera al met vastleggen van beelden in de buffer als je de sluiterknop half indrukt. Druk je door, dan slaat de camera die beelden ook echt op. En dat betekent dus dat ook de momenten van vlak voor het indrukken van de sluiter zijn vastgelegd. Zo mis je nooit meer het beslissende moment.

Olympus OM-1In-body beeldstabilisatie

Olympus stond al bekend om z’n uitstekende beeldstabilisatie, waardoor je met zeer lange sluitertijden uit de hand kon blijven schieten. In de OM-1 is dat nóg verder verbeterd. De compensatie tegen trillingen is verhoogd naar liefst acht stops.

Snelle en nauwkeurige scherpstelling

Aan boord is de nieuwe quad pixel AF: een autofocussysteem dat beschikt over 1053 punten die het hele beeld bestrijken. Daarmee is de scherpstelling niet alleen zeer nauwkeurig maar ook ongekend snel. Het AF-systeem is met artificiële intelligentie getraind om F1-racewagens, motoren, vliegtuigen, helikopters, treinen, vogels en honden en katten te kunnen volgen. Echt een camera dus waarmee je snelle sporten kunt schieten, of wild op de staart kunt trappen.

Olympus OM-1Uitstekende video

Ook in video is de OM-1 uitstekend, hoewel absoluut niet toonaangevend. De camera filmt in 4K UHD- en DCI-resoluties van 3840x2160 en 4096x2160 pixels met maximaal 60fps. In Full HD haalt hij maximaal 240fps. Het toestel legt beelden vast met de H.264- of H.265-codecs en met een externe recorder zijn 12bit-opnames met 4:4:4-kleurcodering mogelijk.

Zeer heldere OLED-zoeker

Het toestel is voorzien van een elektronische OLED-zoeker met 5.76 miljoen beeldpunten en een verversings-snelheid van 120fps. Ook het uitklapbare 3 inch display op de achterkant biedt een helder beeld, met 1.62 miljoen beeldpunten. Het menu is opnieuw ontworpen zodat fotografen en filmers sneller en intuïtiever kunnen werken.

Snelle kaartsleuven

Dat het een professional is, bewijst niet alleen de uitstekende weerbestendigheid (IP53-rating), maar ook de twee snelle kaartsleuven van het UHS-II-type. Ook is de OM-1 voorzien van wifi en bluetooth.

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

EISA-award 2022-2023 voor de OM System OM-1

De OM System OM-1 heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is de OM-1 de ‘Beste microfourthirds camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

TIPA-award 2022 voor de Olympus OM-1

De Olympus OM-1 heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste MFT-camera’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Professionele reviewers over de Olympus OM-1

De Olympus OM-1: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Olympus OM-1

 • Zonder twijfel de beste MFT-camera
 • Een echt vlaggenschip, de beste ‘Olympus’ tot nog toe
 • Zeer compacte en toch zeer robuuste camera
 • Voor buitenfotografen: uitstekende weerbestendigheid
 • Zeer krachtige allrounder in een klein pakket
 • Processor is drie keer sneller dan voorganger
 • Hoge beeldkwaliteit, ook bij hoge ISO’s
 • Razendsnelle burst tot 120fps
 • Toonaangevende beeldstabilisatie tot 8 stops
 • High res-modus: uit de hand beelden van 50 megapixel
 • Sterke autofocus met dier/raceauto-detectie
 • Prima videomodus
 • Uitstekend inzetbaar als wildlife- en sportcamera
 • Gebruiksvriendelijk: een waar genot om te gebruiken

Zwakke punten van de Olympus OM-1

 • Kleinere sensor dan concurrentie in deze prijsklasse
 • Minder gepolijste autofocus dan concurrentie
 • Fullframers hebben voordeel voor beeldkwaliteit

Awards voor de Olympus OM-1

 • EISA-award: Beste microfourthirds camera 2022-2023
 • TIPA-award: Beste MFT-camera 2022
 • DPReview: Silver Award
 • Amateurphotographer: Gold Award

 

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-1Chip Fotomagazine over de Olympus OM-1

De eerste camera die OM Digital Solutions presenteert onder de nieuwe naam is gelijk een groot statement, aldus de reviewer van Chip Fotomagazine (meinummer 2022, nr. 67).

Spannend voor Olympus-fans

Olympus-fotografen hebben reikhalzend uitgekeken naar deze camera, want spannend was het wel toen OM Digital Solution vorig jaar de cameradivisie van Olympus overnam. Maar ze kunnen volgens de reviewer gerust zijn: de nieuwe camera “overtreft zelfs het vorige vlaggenschip van Olympus, de OM-D E-M1X”.

Allernieuwste technologie

De OM-1 zet een traditie voort die met z’n naamgenoot zo’n 50 jaar geleden werd neergezet: ook dit is weer een zeer compacte en robuuste camera met een zeer goede weerbestendigheid. Maar binnenin is alles op de schop gegaan, met de allernieuwste technische snufjes. Met een volledig nieuwe sensor en een processor die 3 keer sneller is dan zijn voorganger.

Boost voor de beeldkwaliteit

Dat heeft veel mooie gevolgen. Zo is de lichtgevoeligheid veel groter. Ook krijgt de beeldkwaliteit een boost, ondanks de gelijkgebleven resolutie van 20 megapixel. Dat zie je terug in een beduidend betere scherpte bij hogere ISO’s. Wel ontstaat er vanaf ISO 1600 wat meer ruis.

Zeer snelle camera

Vooral op snelheidsterrein is veel winst geboekt, aldus de reviewer van Chip. Je schiet beelden met 120fps bij volledige resolutie, zij het zonder continue autofocus en met beperkte buffer. Met continue AF en een veel grotere buffer haalt hij nog steeds een razendsnelle 50fps.

Toonaangevende beeldstabilisatie

De beeldstabilisatie was al toonzettend, maar is nóg verder opgerekt tot 8 stops compensatie tegen trillingen. Die stabilisator gebruikt de OM-1 ook voor de high res-modus, waarmee je uit de hand beelden van 50 megapixel. En dan is er nog de sterk verbeterde autofocus, met detectie van onder andere vogels en raceauto’s. Ook de videomodus mag er zijn, met 4K/60fps.

Hoge score: 92/100

Kortom: de OM System OM-1 is een indrukwekkende, snelle camera met een uitstekende uitrusting. “De lichte en robuuste OM-1 is een top allrounder.” Eindscore: 92/100.

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-1DPReview over de Olympus OM-1

Het OM System OM-1 is waarschijnlijk de beste allround microfourthirds-camera van dit moment, stelt Richard Butler in zijn review op DPReview. Met deze camera benadrukt de firma OM Digital Solutions dat het een systeem met toekomst is.

Zeer krachtige combinatie

Een perfecte camera is het volgens Richard niet, maar hij is veel beter dan z’n gewicht doet vermoeden. De topcamera’s van Olympus stonden al bekend om hun goede beeldkwaliteit, stabilisatie en weersafdichting. De OM-1 voegt hier hogere snelheid en sterk verbeterde autofocus en video aan toe. Alles bij elkaar “een zeer krachtige combinatie”.

Ook als sportcamera goed inzetbaar

Als sportcamera is de OM-1 volgens Richard goed inzetbaar. De OM-1 is echter minder gepolijst dan de duurdere fullframers. Zo zijn de AF-opties minder goed met elkaar geïntegreerd. Maar snel schieten kan hij zeker, en hij is een heel stuk voordeliger. En je schiet er ook zeer gedetailleerde 4K-video mee.

Veel allround mogelijkheden

De beeldkwaliteit is zeker goed, al hebben fullframe-rivalen hier een flink voordeel. Maar er is geen camera die dit niveau van allround mogelijkheden biedt – opnamesnelheid, AF-prestaties, beeldstabilisatie, weerbestendige afdichting – in zo'n kleine pakket.

Silver Award met 87% score

Kortom: de OM-1 brengt snelheid, verbeterde autofocus en gedetailleerdere video naar een systeem dat al geweldige beeldstabilisatie en compacte camera/lens-combinaties bood. “Dit maakt het een krachtige allrounder met bijzondere troeven voor dieren in het wild.” Die compactheid betekent wel compromissen voor absolute beeldkwaliteit. Daarbij kunnen de multi-shot-modi wel helpen de kloof te dichten. Je krijgt veel capaciteit voor je geld. Eindoordeel: Silver Award met een score van 87%.

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-1Andere (professionele) reviewers over de Olympus OM-1

Hieronder staan andere belangrijke (professionele) reviews van de Olympus OM-1.

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Alexandra Bosbeer, full review, novembernummer 2022): Alexandra tests de Olympus OM-1 in samenwerking met TIPA, die de camera in 2022 een award toekende: Beste MFT-camera.
  De test uit het lab zijn indrukwekkend, met een “bewonderenswaardige resolutie” van 96% van het theoretisch maximum bij ISO 400 en veel fijne details. De detaillering is – niet verwonderlijk – het beste bij lage ISO’s.
  Ook in de praktijk staat de OM-1 z’n mannetje. De kleine en lichte camera heeft een overvloed aan functies, ligt prettig in de hand en is makkelijk mee te nemen. Alexandra toog een dagje naar het bos, en daar bewezen de creatieve functies en de kantel- en zwenkbare monitor maakte het eenvoudig om macro’s te schieten vanuit ‘onmogelijke’ hoeken. Ook de handheld multi-shot modus met hoge resolutie werkt in de praktijk uitstekend.
  Volgens Alexandra is de OM-1 de perfecte camera om mee te nemen voor creatieve fotografie zonder dat je zware apparatuur hoeft mee te zeulen. TIPA-redacteuren waren volgens haar vooral onder de indruk van de beeldstabilisatie die tot 8 stops winst biedt. Niet voor niets is de OM-1 bekroond als ‘Beste MFT-camera’ door TIPA.
 • Amateurphotographer.co.uk (Joshua Waller, full review): Volgens Joshua geeft het nieuwe OM-systeem 'Olympus' OM-1 de microfourthirds-fans de nieuwste technologie, plus de langverwachte BSI Stacked Live MOS-sensor. Daarmee zetten fotografen een stap voorwaarts in beeldkwaliteit en ruisprestaties. Daarmee neemt de OM-1 direct een voorsprong op andere camera's, die al jaren zijn uitgerust met BSI CMOS-sensoren.
  De camera is volgens Joshua een waar genot om te gebruiken, dankzij alle verfijningen plus de verbeterde beeldkwaliteit, functies en video-opties. Ook de bijgewerkte menusystemen zijn een welkome plus.
  Zonder twijfel is de OM-1 de beste MFT-camera van dit moment en overtreft hij alle verwachtingen die er al waren van dit nieuwe vlaggenschip. Minpunten van voorganger E-M1 III lost hij op, dankzij een nieuwe zoeker met hoge resolutie die er fantastisch uitziet, een verbeterd scherm, verbeterde menu's, de verticale handgreep en de joystick. Zelfs de accuduur is verbeterd. Drastische verbeteringen zijn er voor het autofocussysteem. En de beeldkwaliteit is er merkbaar op vooruitgegaan.
  Door vast te houden aan de kleinere sensor, biedt deze OM System een compact, weerbestendig camerasysteem. Met een uitgebreide keuze aan lenzen die ook licht en compact zijn. Want vooral de lenzen van de fullframe concurrenten zijn vaak compact noch licht. En bovendien veel duurder.
  De camera heeft een unieke schietsnelheid, met 120fps. Unieke functies heeft hij ook, zoals Pro Capture. En als je onder alle weersomstandigheden wilt werken, dan heeft de OM-1 een zeer goede weerbestendige afdichting. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Toen Olympus eind 2020 zijn cameradivisie verkocht, vroegen Olympusfans en reviewers zich af wat het nieuwe bedrijf OM Digital Solutions zou kunnen leveren. Die vraag is volgens Mark nu beantwoord: veel goeds.
  Mark: “De OM-1 is de beste camera die OM Digital Solutions of zelfs Olympus ooit heeft geproduceerd. Hij combineert de snelheid van de E-M1X met de bewezen bediening van de E-M1 III. Als dit een teken is van wat komen gaat, hoeven Olympus-fans zich zeker geen zorgen te maken.”
  De OM-1 lijkt sprekend op de EM-1 Mark III. Er zijn slechts een paar verbeteringen, zoals de sterk verbeterde zoeker en het LCD-scherm. Intern is er echter een hele reeks verbeteringen aangebracht met als kern: snelheid.
  De sensor heeft nog dezelfde resolutie van 20 megapixels. Maar dankzij de gestapelde beeldsensor en snellere processor kan de nieuwe OM-1 veel meer beelden per seconde opnemen, detecteert hij veel meer onderwerpen waar hij sneller en betrouwbaarder op focust, en verwerkt hij beelden sneller dan ooit. Ook de videospecificaties en de allround prestaties hebben volgens Mark een welkome boost gekregen. De toch al toonaangevende beeldstabilisatie en weerbestendigheid zijn nog verbeterd.
  Met dit alles heeft OM Digital Solutions vrijwel alle kritiekpunten op de E-M1 III en de E-M1X aangepakt. Het prijskaartje ligt wel hoger, waardoor de concurrentie rond deze prijs zeer stevig is. Mark noemt deze concurrenten: Sony A7 IV, Fujifilm X-T4, Panasonic Lumix GH6, Canon EOS R6 en Nikon Z6 II
  Maar al met al is de OM System OM-1 volgens Mark een geweldige camera. “Deze camera zal huidige Olympus-bezitters zeker plezieren.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De OM System OM-1 is volgens Chris “een door en door fantastische camera”. Hij past perfect bij de behoeften van de meeste professionele fotografen die niet superveel megapixels nodig hebben. Ook voor gepassioneerde fotografen die gewoon plezier willen hebben is hij geweldig.
  Mooi is dat er zoveel fantastische lenzen beschikbaar zijn voor het microfourthirds-systeem. Fotografen kunnen daardoor veel creatieve keuzes maken. “En vergeet de bouwkwaliteit van wereldklasse niet. Combineer dat alles met het kleine pakket, de ongelooflijke batterijduur en meer!”
  Is dit dan de perfecte camera? Nee, maar via firmware-updates kan hij die perfectie volgens Chris steeds meer benaderen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (Brett Day, full review): Microfourthirds is springlevend, betoogt Brett naar aanleiding van de release van de OM System OM-1. “OM Digital Solutions stond voor een zware uitdaging toen ze de cameradivisie van Olympus kochten. Ze hadden één kans om een camera te produceren die de wereld zou laten zien dat ze de juiste keuze hadden gemaakt. Ik ben blij te kunnen zeggen dat hun beslissing zijn vruchten heeft afgeworpen.”
  Een perfecte camera is de OM System OM-1 niet. Toch verbetert hij het microfourthirds-systeem op de juiste plaatsen. Het prijskaartje ligt hoog, en je kunt fullframe camera's voor minder kopen. Maar je moet volgens Brett bedenken dat de OM-1 gericht is op een niche-markt: wildlife-, avontuur- en reisfotografen. En voor hen slaat de OM-1 de spijker op zijn kop. “Wie waarde hecht aan kleine, lichte, krachtige camera's, zullen blij zijn met deze OM-1.”
  De OM-1 is volgens Brett licht, robuust en waanzinnig krachtig. Hij heeft een van de beste autofocussystemen op de markt en ook de beeldstabilisatie is ongeëvenaard. “Beelden van deze camera zingen met prachtige kleuren en veel detail. Gebruikers krijgen nu ook geweldige prestaties bij weinig licht. Zelfs het dynamisch bereik is verbeterd. Dit is alles waar de fans op hoopten.”
  Vogelaars, natuurfotografen, reisfotografen en sportfotografen zullen heel goed uit de voeten kunnen met de OM-1. En hij heeft volgens Brett een lange levensduur.
 • Techradar.com (Tim Coleman, full review): De OM-1 is volgens Tim een “kleine, leuke, weerbestendige camera die een boeiende mix van oud en nieuw biedt voor alle soorten fotografen”.
  De OM-1 is volgens hem een van de best hanteerbare camera's en hij is extreem veelzijdig dankzij de mix van een nieuwe stacked sensor, verbeterde AF-nauwkeurigheid, verbeterde verwerkingskracht en verbeterde rekenmodi. Tim: “Dit is misschien wel de laatste camera die met de naam Olympus wordt versierd, maar de OM-1 wijst op een mooie toekomst voor de OM-lijn onder zijn nieuwe eigenaren.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Olympus OM-1 deelt misschien de naam van de eerste Olympus OM-1 filmcamera van 50 jaar geleden, maar dit is een heel ander ‘beest van een camera’, aldus John. Hij zit boordevol met de nieuwste technologie voor zowel fotografie als videografie. “De plaatsing van knoppen, draaiknoppen en de indeling van de menu's zijn allemaal zorgvuldig opnieuw beoordeeld en het eindresultaat is een efficiënte en logische lay-out”, schrijft John.
  De markt is natuurlijk rijk gevuld met fijne camera's en lenzen van alle merken. Toch kan de OM-1 daarin z’n eigen rol vervullen. Deze topsysteemcamera kan volgens John de ideale keuze zijn voor reizen, vloggen, sport, straatfotografie en wildlife. “Hij is snel en responsief en de knoppen en wijzerplaten zijn goed geplaatst, zodat onbedoelde activering wordt voorkomen. Een sensor met 20MP lijkt voor sommigen misschien aan de lage kant, maar in feite is dat genoeg om fantastische foto's te maken.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De OM-1 is volgens Jan Paul op vrijwel alle fronten beter dan de E-M1 Mark III. Toch mist de camera echte vernieuwingen die fullframe of aps-c fotografen kunnen overhalen om over te stappen naar microfourthirds.
  De OM-1 is gelukkig niet veel groter of zwaarder geworden, maar wel nóg beter bestand tegen stof en vocht. Jan Paul: “Dit is een van de beste camera’s voor actieve fotografen en filmers die veel onderweg zijn en dan een compleet systeem mee willen nemen dat compact en licht is en dat onder alle omstandigheden kan worden gebruikt.” Mooi is dat je ook opnames uit de hand kunt maken in situaties waarin je met fullframe een statief nodig hebt.
  De OM-1 is volgens Jan Paul ook een uitstekende hybride camera: hij is ook goed in video, met goede video-opties. “En in combinatie met de nieuwe, compacte objectieven van OM Systems zoals de 8-25mm f/4 en de 40-150mm f/4 heb je misschien niet meer redenen nodig om alsnog eens serieus te kijken naar deze OM-1.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): OM System is zeer op de goede weg, aldus Jim. Ze kwamen al met een kwaliteitslens, de OM System 20mm f/1.4 Pro. En z’n testen met de OM-1 hebben Jim overtuigd dat deze camera een grote stap voorwaarts is voor het microfourthirds-formaat. “De tijd zal leren of hij op dezelfde manier wordt herinnerd als zijn legendarische naamgenoot.”
  Bediening en bouwkwaliteit krijgen twee vinkjes, zeker als je hem vergelijkt met de laatste generatie Olympus-camera's. “De knoppen voelen beter aan en de zoeker is een grote verbetering ten opzichte van die op de E-M1 Mark III. We houden ook van de opgefriste menu's, die een beetje gemakkelijker zijn voor de ogen. De sensor- en processorupgrades zorgen voor een pittige algehele respons.”
  Toch zijn er ook wat minpunten, schrijft Jim. De flinke hoeveelheid modi voor onderwerpherkenning zijn mooi, maar de autofocus is niet helemaal betrouwbaar. Ook moet je de camera vertellen op welk type onderwerp je je richt.
  Het prijskaartje is weliswaar gepast voor zo'n capabele camera. Maar hij ligt bijvoorbeeld ruim boven dat van de Fujifilm X-T4, de Editor’s Choice van Pcmag.com. Maar al met al is de OM-1 een sterke en belangrijke upgrade, zeker als je een mooie collectie MFT-lenzen bezit. “Het is ook een uitstekende optie (en systeem) als je het meest om draagbaarheid geeft.” Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Petapixel. com (fotograaf Matt Williams, full review): ‘De beste Micro Four Thirds-camera ooit gemaakt’ luidt de titel van dit review. En dat zegt genoeg. Volgens Matt is het een krachtpatser met ongelooflijke functies, geweldige beeldkwaliteit, een constructie als een tank en fenomenale bediening. “De opnieuw ontworpen menu's, verbeterde ergonomie, enkele van de beste kleuren die beschikbaar zijn in elke camera, en alle andere kleine verbeteringen maken dit een camera die het overwegen waard is.”
  Volgens Matt is de OM-1 een van de meest capabele camera's van dit moment, in elk formaat. “Snelheid is ongeëvenaard en de beeldkwaliteit is geweldig, met uitzonderlijke tonaliteit, dynamisch bereik en prachtig natuurlijke kleuren.” Serieuze natuur- en sportfotografen moeten deze camera absoluut overwegen. Ook fotografen die op zoek zijn naar een klein, betaalbaar, krachtig pakket vinden veel van hun gading in de OM-1. “Om dit soort prestaties in een andere camera te krijgen, zou je meer dan twee keer zoveel moeten betalen. En je lenzen zouden minstens twee tot drie keer zo groot en zwaar zijn voor equivalente brandpuntsafstanden.”
 • Australianphotography.com (Mike O’Connor, full review): Mike heeft enorm genoten van het gebruiken en testen van de OM-1. “Hij biedt een robuuste constructie, moderne, betrouwbare autofocus en een verscheidenheid aan handige functies voor het schieten van beelden, zoals High Res Shot en Live ND. Die zorgen voor een veel betere fotografie-ervaring.”
  Deze OM System is volgens hem een goed afgeronde camera die een echt alternatief is voor de huidige fullframe-camera’s. Hij heeft wel een hoog prijskaartje. “Als je alle voordelen van formaat en gewicht van de kleinere sensor op prijs stelt, denken we dat de OM-1 de microfourthirds-camera is om te bezitten. Misschien is het wel de meest complete Olympus-camera tot nu toe.”
 • Natuurfotograaf en Olympus-ambassadeur Alexander Koenders op Cameranu.nl: “Na drie weken genieten van de OM-1 systeemcamera, ben ik helemaal verkocht. Ik heb zelfs besloten om mijn andere camera’s in te ruilen. Het verschil in kwaliteit is zo groot dat ik me niet meer in kan beelden om terug te moeten gaan naar een ouder model. Vooral als professional heb ik met deze camera bij elk shot een succesvolle foto. Hierdoor ben ik minder tijd kwijt en is het resultaat van mijn foto’s opmerkelijk verbeterd. Het menu is gebruiksvriendelijk en logischer ingericht, wat het fotograferen een stuk soepeler maakt. Deze camera heeft al mijn verwachtingen overtroffen en ik kan niet wachten om er de komende tijd mee aan de slag te gaan!” Bekijk het hele reviews van Koen >>
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): OM System heeft volgens Angela de camera geleverd waar veel Olympus-fans op hadden gehoopt. “Deze camera biedt alles wat de Olympus OM-D E-M1X heeft (en meer) in de compactere vorm met één handgreep van de Olympus OM-D E- M1 Mark III.”
  De nieuwe sensor heeft weliswaar dezelfde resolutie als z’n voorganger, maar de sensor is gekoppeld aan een processor die 3x sneller is dan die voorganger. Ook is de autofocus verbeterd, heeft hij AI-ondersteunde onderwerpdetectie en continu-opnamen met volledige resolutie tot 120fps of 50fps met continu scherpstellen.
  Nog meer verbeteringen vind je in het vernieuwd menu, de snellere opnamen met hoge resolutie en de nog robuustere body. “Dit is een geweldige camera voor natuur-, reis- en algemene fotografie.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Tipa.com (juryrapport van TIPA): De jury van de TIPA noemt de Olympus OM-1 “de perfecte camera voor creatieve opnamemogelijkheden zonder dat je zware apparatuur mee hoeft te nemen”. De Olympus OM-1 wordt door TIPA bekroond met de award ‘Beste MFT-camera’.
 • Digitalcameraworld.com (James Artaius, preview): De naam Olympus OM-1 zou je op het verkeerde been kunnen zetten. Nee dit is geen camera uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Dit is een camera die volgens James “de technologie van morgen” bevat.
  Het is ook ‘s werelds enige weerbestendige IP53-camera, ‘s werelds eerste Cross Quad Pixel AF-camera, hij zit boordevol geavanceerde fotografietechnologie, beeldstabilisatie die al de andere camera’s uit het veld slaat, en ISO-prestaties die de strijd aangaan met de sensoren van fullframe camera’s.
  Het voorbehoud: de sensor heeft slechts 20.4 megapixel, ook al is hij ‘stacked’. Maar de 120 fps burst, de 80 megapixel pixel-shift-foto’s en de 4K/60p ProRes Raw-video leveren volgens James “een enorme hoop vuurkracht die je niet vindt in een andere camera, zelfs niet een die twee keer zo groot is”.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, preview): De OM-1 bewijst volgens Gordon dat er meer leven is voor het mcicrofourthirds-systeem. Maar ook meer leven voor een merk “waarvan we dachten dat het nooit meer een nieuwe camerabody zou sieren”.
  De OM-1 verfijnt volgens Gordon de uitstekende bedieningselementen en ergonomie van de EM1 Mark III, verbetert de toch al toonaangevende weerbestendigheid en ingebouwde stabilisatie. En dankzij een nieuwe sensor en beeldprocessor is vrijwel elke functie sneller, terwijl de autofocusmogelijkheden, de beeldkwaliteit en videoframesnelheden een boost krijgen.
  Ook al is de fotoresolutie gelijk aan eerdere modellen, toch zijn er volgens OM System verbeteringen in ruisniveaus en dynamisch bereik. Ook focussnelheid en objectdetectie zijn beter geworden, is de belofte. “Als het allemaal werkt zoals beloofd, kan het erg verleidelijk zijn voor buiten- en natuurfotografen.”
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review: zo razendsnel als de OM-1 is, zo razendsnel hebben Chris en Jordan van DPReview TV hun ‘initial review’ klaar op YouTube. En volgens hen is microfourthirds ‘back on track’ met dit vlaggenschip van OM System. Alles in de nieuwe OM-1 is volgens hen beter: de beeldkwaliteit, de autofocus, de beeldstabilisatie en ga zo maar door. Ze hebben ook mooie natuurbeelden geschoten, waar je even van kunt genieten.
  Benieuwd naar dit review? Je vindt ‘m onderaan deze pagina.
 • Franks overpeinzingen: What’s in a name: OM System of Olympus?
  Een schitterende camera is het op het eerste gezicht. Een staaltje van wat microfourthirds in deze high tech tijden allemaal vermag. Maar mag ik over iets heel kleins alvast een klacht indienen?
  Dat gaat over de naam. Eerder heb ik al geschreven het jammer te vinden dat de nieuwe naam OM System de aloude naam Olympus zou gaan vervangen. Waarom ruil je een naam met zoveel historie en statuur in voor een nietszeggende naam als OM System?
  Blijkbaar is OM Digital Solutions, de firma achter OM System, het volledig met me eens ;) Want wat prijkt er pontificaal voorop het nieuwe vlaggenschip? De naam Olympus!
  Maar ik begrijp dat de eerste OM System ook gelijk de laatste camera is die de Olympus-naam draagt. De officiële naam van deze camera is en blijft OM System OM-1.
  Helemaal nergens op de body zijn de woorden OM System te ontdekken. Terwijl hij toch zo heet. Hoeveel verwarring kun je zaaien als firma? En hoeveel verwarring kunnen je klanten verwerken? Noem hem dan gewoon ook Olympus OM-1. Dat klinkt heel veel beter.
  Dat klinkt overigens ook heel veel beter dan de naam van de voorganger, de Olympus OM-D E-M1X. Daarvan heeft niemand ooit kunnen onthouden in welke volgorde je die ingewikkelde lettercombinatie moest schrijven, en waar de streepjes moesten komen.
  Wilde ik even kwijt. Nu terug naar waar het echt allemaal om draait: hoe goed is deze camera van OLYMPUS? Dat merk je in de reviews die ik hierboven voor je verzamel.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Met name de autofocussnelheid en de AI-herkenning van vogels (en andere onderwerpen) maken de OM-1 tot een waardevolle upgrade t.o.v. de OM-D EM1 mkIII. Sneller, trefzekerder, ook met de 1.4 en 2.0 extenders. De vogeldetectie werkt erg goed en het fotograferen van vogels in de vlucht is een waar genot met deze camera. Ik heb tot nu toe geen seconde spijt van de aanschaf.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Alleen al de zoeker was voor mij reden om deze OM-1 ongezien te bestellen. Gelukkig terecht, blijkt nu. Voor mij is het plezier van fotograferen voor een groot deel kijken naar het onderwerp en dat doe je ook veel langer dan "knippen". Ik fotografeer vooral vogels, met mijn 300mm f4 pro met 1.4 converter en dat is een feest. Het kijken is ten opzichte van de E-M1 III heel veel beter: de zoeker is groter, scherper, helderder. De vogelherkenning werkt ook geweldig. Mussen diep in een sleedoornstruik, een havik boven het kronendak van een bos, op de golven op en neer stuiterende kuifduikers en warrig en supersnel vliegende rotszwaluwen: dat ging allemaal fantastisch in de afgelopen weken.
  Geen superplaten allemaal, want ik ben geen topfotograaf, maar wél met de focus op de juiste plek. Met aalscholvers vlak boven het grauwe onstuimige water van het Markermeer had de camera wel behoorlijk wat moeite dus feilloos is het systeem niet maar het is wel geweldig. De fotokwaliteit (ruis) is erg goed maar of er winst is t.o.v. de E-M1 III kan ik nog niet beoordelen omdat ik mijn beste prenten altijd wat nabewerk in Luminar en/of Topaz en die kunnen de ORF files van de OM-1 nog niet lezen. Dat geldt om dit moment eigen;ijk voor zo'n beetje alle fotobewerkingsprogramma's: dat ze deze camera nog niet ondersteunen. Irritant, maar een probleem van voorbijgaande aard. Het is wel een extra kostenpost waarmee ik geen rekening heb gehouden want de periode voor gratis updates is voor mij voorbij.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-1Belangrijkste kenmerken van de Olympus OM-1

 • Uitstekende beeldkwaliteit: 20 megapixel Stacked BSI Live MOS-sensor
 • Krachtige camera: Truepic X beeldprocessor
 • Ongekende schietsnelheid: 120fps in RAW
 • Altijd scherp: 8-stops beeldstabilisatie
 • Razendsnel scherp: Quad pixel AF met 1053 punten
 • Hoge videokwaliteit: filmen in 4K met 60fps
 • Zeer heldere beeld: OLED-zoeker met 5.76 miljoen beeldpunten
 • Pro Capture-modus: mis geen beslissend moment
 • Duurzaam ontwerp: IP-53 weerbestendige constructie
 • Compact en lichtgewicht ontwerp

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Olympus OM-1

Bekijk een mooie eerste YouTube-review van de Olympus OM-1 door Chris en Jordan van DPReview TV (19:49 minuten). Microfourthirds is ‘back on track’ met dit vlaggenschip van OM System, is hun eerste conclusie. Alles in de nieuwe OM-1 is beter dan de voorganger. Je ziet mooie natuurbeelden ook, om even van te genieten. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus OM-1 op Cameranu.nl >>

Olympus OM-1 op Cameraland.nl >>

Olympus OM-1 op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

De beste Olympus-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Olympus systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Olympus-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (23 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy