Olympus PEN E-PL9: stijlvolle systeemcamera

De Olympus PEN E-PL9 is de opvolger van de populaire PEN E-PL8. Aan boord van deze stijlvolle camera zijn een touchscreen, 4K-video en ingebouwde stabilisatie. “Een camera die ideaal is voor een smartphone- of compactcamerafotograaf die wat meer wil dan alleen een eenvoudig kiekje!” Alle belangrijke reviews!

Olympus PEN E-PL9Sensor: microfourthirds | Resolutie: 16 megapixel | Objectief: 14-42mm EZ f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-84mm | Beelden per seconde: 8.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: nee | Gewicht body: 380gr | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 78/100 | Prijs inclusief lens: 624 euro op Amazon.nl

Klantreviews op Amazon.nl >>

Nieuwe features aan boord

Opvallende nieuwe features ten opzichte van z’n voorganger zijn vooral de 4K-video (op 30p) en de toevoeging van Bluetooth. Deze zorgt voor snelle koppelingen aan bijvoorbeeld je smartphone, en de mogelijkheid om foto's over te zetten, zelfs als de camera is uitgeschakeld.

Voor stijlvolle en creatieve fotografen

De PEN E-PL9 is geschikt voor stijlvolle en creatieve fotografen die een intuïtief te bedienen camera willen hebben. De camera heeft diverse nieuwe Art-filters in huis (Bleach Bypass en Instant Films). Ook is eindelijk een panorama-modus toegevoegd.

Oogstrelend design

Met de PEN E-PL9 richt Olympus zich op instappers: mensen voor wie een smartphone niet genoeg uitdagingen biedt en die graag met een systeemcamera willen fotograferen. Maar dan wel eentje met een oogstrelend design met ronde vormen en een hoogwaardige afwerking. Een camera waarmee je graag gezien wilt worden.

Olympus PEN E-PL9 Looks & brains

Maar hij heeft niet alleen ‘looks’, de nieuwe PEN heeft ook zeker brains. Deze Olympus gebruikt net als veel andere camera’s van dit merk de microfourthirds-mount en heeft een 16-megapixel sensor. En hij gebruikt dezelfde TruePic VIII-processor als in de geliefde en goed besproken E-M10 Mark III.

Interne beeldstabilisatie

Daarnaast biedt de PEN een intern beeldstabilisatie-systeem (sensor-stabilisatie) over 3 assen. Autofocus werkt helaas niet met fasedetectie, maar wel met 121-punts contrastdetectie. Flink meer dus dan z’n voorganger, die het moest doen met 81 punten. Volgens Olympus focust hij een stuk sneller. Snel schieten kan hij ook: hij knalt foto's eruit met een snelheid van 8.5 beelden per seconde.

Olympus PEN E-PL9 op Amazon.nl >>

Kantelbaar touchscreen

Het toestel heeft een 3 inch touchscreen met 1.037.000 beeldpunten. Het schermpje kun je zowel naar beneden kantelen (tot 180 graden) als naar boven (tot 80 graden). Perfect voor je selfies, en voor fotograferen laag bij de grond (macro’s) of hoog boven je hoofd (concerten). Een elektronische zoeker heeft hij helaas niet. Maar als je een smartphone gewend bent, is dit natuurlijk geen enkel bezwaar.

Olympus PEN E-PL9 Ken de PEN E-PL9 als je broekzak

De gratis OI.Share app van Olympus bevat ‘How to’-filmpjes en laat je nog sneller de Olympus E-PL9 onder de knie krijgen. De app zorgt via Bluetooth LE en wifi dat je camera en je smartphone altijd zijn verbonden. Je kunt de PEN zelfs via de app inschakelen zónder hem uit je tas te hoeven halen. Zo kun je snel je laatst gemaakte foto’s terugkijken. Met deze app bedien je ook de camera op afstand en zet je je foto’s over.

Lekker compact en licht

Ook de ergonomie van deze PEN is verbeterd. Zo zijn op de nieuwe camera de handgreep en de draaiknoppen groter en heeft hij een ingebouwde flitser. Het is een lekker compacte en lichte camera. Met 332 gram is er altijd wel een plekje in je (stijlvolle) tas...

Olympus PEN E-PL9 op Amazon.nl >>

Olympus cashback-actie van CameraNU.nl10% korting op OM System en Olympus!

Profiteer nu van 10% korting op alles van OM System en Olympus met kortingscode OEHOE10! Daarnaast krijg je ‘Het complete handboek natuurfotografie’ bij alle camera’s van beide merken. Deze actie loopt tot en met 21 april 2024, dus grijp snel je kans!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

 

Professionele reviewers over de Olympus PEN E-PL9

De Olympus PEN E-PL9: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen!

 

Olympus PEN E-PL9Focus Magazine over de Olympus PEN E-PL9

“Hip, easy en fun”, kopt Dennis Hissink in zijn uitgebreide review in Focus Magazine (aprilnummer 2018). “Een nieuwe Micro Four Thirds-systeemcamera gericht op de blogger en smartphone-fotograaf die meer wil dan alleen een kiekje”, schrijft Hissink. Hoe goed bedient de Olympus PEN E-PL9 deze doelgroepen?

Eenvoudig maar toch creatief

Deze PEN staat voor gemak en plezier bij het fotograferen. Daarom ligt de nadruk op automaat, leuke filtereffecten en een eenvoudige manier om creatief gebruik te maken van de camera. Hij is licht en compact en past met de 14-42mm lens zo in je binnenzak.

Jezelf verder ontwikkelen

Handig als je wat verder wilt dan ‘de automaat’ is de knop Advanced Photo, waarmee je snel toegang krijgt tot creatieve functies. Zoals lange sluitertijden vanaf statief, HDR-fotografie en samenvoegen van beelden. Zo kunnen beginnende fotografen zich makkelijk verder ontwikkelen, zonder dat het gelijk heel ingewikkeld wordt. De 16 creatieve filters zijn erg leuk om te gebruiken.

Snel en zeker scherpstellen

De autofocus van de PEN is flink verbeterd. “Dat scherpstellen gaat lekker vlot en heel nauwkeurig. Zeker in combinatie met de kitlens kun je van heel close-up tot portret scherpe platen schieten zonder dat je maar iets merkt van haperingen of missers.”

4K-video en slow motion

Video is dankzij de nieuwe, snelle processor opgewaardeerd tot 4K. Nieuwe televisies zijn nu uitgerust met 4K, dus daar kun je plezier aan beleven. Leuke slow motions kun je trouwens ook schieten met deze PEN (met 120 beelden per seconde in HD Ready).

Uitstekende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is tiptop in orde, dankzij de sensor en processor, die zich beide ruimschoots bewezen hebben in andere (duurdere) camera’s van Olympus. Het is dus “een camera die hoewel gericht op de onderkant van de fotografiemarkt heel netjes de innovaties en technieken van de bovenkant van de markt aanbiedt”.

Al het werk uit handen

En voor die hoge beeldkwaliteit hoef je weinig moeite te doen. “De cameratechniek en beeldverwerking in de camera nemen vrijwel al het werk uit handen.” Ook de ruis is prima onder controle, en als hij wel zichtbaar is, is het ‘fijne ruis’, zonder agressieve ruisonderdrukking.

Ideaal voor smartphoners & bloggers

Conclusie: de nieuwe PEN is een fijne camera om erbij te hebben of om als hoofdcamera te gebruiken wanneer je simpel maar toch creatief wilt fotograferen. Laagdrempelig is deze PEN zeker. Het is, schrijft reviewer Hissink, “een camera die ideaal is voor een smartphone- of compactcamerafotograaf of blogger die wat meer wil dan alleen een eenvoudig kiekje!” Krijgt een hoge score van Focus: 8.9.

Olympus PEN E-PL9 op Amazon.nl >>

 

Olympus PEN E-PL9Andere belangrijke reviews

Hieronder staan de belangrijkste andere reviews van de Olympus PEN E-PL9.

 • Fototijdschrift Zoom.nl (mei/juni 2018): De Olympus PEN E-PL9 lijkt volgens de reviewer perfect voor fotografen die niet veel apparatuur willen meezeulen en toch mooie foto's willen maken, voor wie uitgekeken is op de smartphonecamera en stijlvol op fotografisch avontuur wil. Retro en stijlvol is hij in ieder geval zeker. En je hebt dankzij de lensmount toegang tot een uitgebreid assortiment lenzen die je erop kunt zetten.
  Op de sensor en processor, de belangrijkste onderdelen van een camera, is niet bezuinigd. “Het is mooi om te zien dat Olympus ook haar betaalbare modellen uitrust met de nieuwste techniek.”
  Hoe bevalt de PEN E-PL9 in de praktijk? “Er komen gewoon prima beelden uit deze Olympus. Maar verwacht geen wonderen van het dynamisch bereik en de ruisprestaties. Heel fijn is de ingebouwde beeldstabilisatie, want daardoor kun je zelfs met relatief lange sluitertijden nog mooie foto's maken uit de hand. Zo maakten we bijvoorbeeld een scherpe foto bij 1/10 seconde in een erg donkere kamer.” Een krachtige camera in een stijlvol jasje dus. Scoort een 7,2 en de Goud Award.
 • Chip Fotomagazine (juni 2018): Deze Pen ziet er goed uit en is heel functioneel, aldus de reviewer. “Ben je op zoek naar meer foto- en videokwaliteit voor je sociale netwerken, dan is de PEN E-PL9 helemaal geen gekke keuze.” Deze PEN zal vooral gebruikers van apps als Instagram aanspreken. “In totaal heb je namelijk 16 ‘artfilters’ tot je beschikking, waarmee je foto’s direct in de camera kunt bewerken.” En ook met het touchscreen kun je direct overweg als je een smartphone-fanaat bent. De grote sensor (microfourthirds) zorgt voor betere beeldkwaliteit dan je smartphone.
  De PEN is compact (past in jaszakken), snel en de beeldscherpte is ‘bijzonder evenwichtig’. Ook de ruisprestaties bij hogere ISO’s is prima. Pas vanaf ISO 6400 wordt de ruis storender.
  “Samengevat maken de begrijpelijke bediening, zijn connectiviteit en goede beeldkwaliteit in een compacte behuizing, van de PEN E-PL9 een uitstekende toevoeging voor smartphonefotografen, die met verschillende objectieven nog meer uit hun foto-ideeën kunnen halen.” Score: goed met een puntentotaal van 79/100.
 • Olympus PEN E-PL9Photographyblog.com: Deze PEN E-PL9 is een solide update van voorganger E-PL8, die al behoorlijk veelzijdig was. Hij voelt ook solide en werken met de camera is een lolletje. Het touchscreen werkt als een zonnetje. Deze camera voor instappers is simpel om te bedienen.
  De camera is snel op alle gebieden. Hij start vlot, en ook scherpstellen gaat snel en accuraat. De E-PL9 tovert vanzelf een glimlach op je gezicht, of je nu een beginner of een gevorderde fotograaf bent. “Those that know what they are doing will enjoy quick access to manual controls, while all will enjoy the fun AP Mode.”
  De beeldkwaliteit is uitstekend, maar niet beter dan die van voorganger E-PL8. De belangrijkste verbeteringen zitten in de videokwaliteit en de veelzijdigheid van de nieuwe PEN. Conclusie: de Olympus PEN E-PL9 is niet de meest opwindende update die de reviewer heeft gezien. Maar toch is dit een uitstekende camera. “The Olympus PEN E-PL9 is an excellent entry-level compact-system-camera with more features than most.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Mooie aantrekkelijke camera, deze Olympus. Hij is licht, veelzijdig en schiet prachtige beelden, zeker als je in aanmerking neemt dat hij heel betaalbaar is. Welkom zijn ook de toevoeging van een flitsertje (pop-up) en de wat robuustere grip, waarbij deze niet afdoen aan het slanke ontwerp.
 • Pcmag.com: Deze camera voor beginnende fotografen is zeker een mooie camera, hoewel hij z’n voorganger (E-PL8) slechts bescheiden verbetert. Dat kan ook bijna niet anders, want die voorganger is pas een jaar oud. De PL9 is wat sneller: zowel in het focussen als in het schieten. En er is nu 4K-video aan boord. De reviewer vindt dat Olympus best wat meer mag bieden in een camera voor beginnende fotografen.
  Zo zou een modernere sensor met 20 megapixels niet misstaan. Hoewel je met de sensor die aan boord is zeker mooie beelden kan schieten, zeker een stuk beter dan wat de meest geavanceerde smartphones te bieden hebben. En de in-camera art-filters zijn zeker een plus voor Instagram-gebruikers. Datzelfde geldt voor de ingebouwde wifi. Eindoordeel: Goed met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com: De Olympus PEN E-PL9 levert dezelfde hoge beeldkwaliteit als andere Olympus microfourthird systeemcamera’s, met excellente kleurweergave en geweldig mooie jpg-foto’s direct uit de camera. De ruisprestaties zijn goed, al blijven ze achter bij die van aps-c camera’s. De E-PL9 is een completere camera dan alle voorgaande Olympus PEN-camera’s, met de ingebouwde pop-up flitser als geweldige toevoeging.
  4K-video maakt dat hij kan concurreren met de modellen van Panasonic. En met z’n ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie biedt hij meer dan de meeste andere instapmodellen. Niet alleen je foto’s, maar ook je video’s zullen er hierdoor veel beter uitzien.
  De Olympus PEN E-PL9 wordt een populaire camera, vooral dankzij de 5-assige beeldstabilisatie en de 4K-video-mogelijkheden. De grootste concurrenten: de Olympus E-M10 Mark III, die wel een ingebouwde elektronische zoeker heeft, de Panasonic Lumix GX80, en de Sony A6000, die ook allebei een zoeker hebben.
 • Techradar.com: Professionele fotografen leggen heel snel de vinger op een aantal minpunten in de specs van de PEN E-PL9. Zo is er geen elektronische zoeker, is de sensor kleiner dan de concurrentie en heeft hij minder megapixels. Hij is ook niet goedkoop, maar een beetje goedkoper dan de briljante Olympus OM-D E-M10 Mark III.
  Maar de E-PL9 mikt niet op experts of profs, maar op een nieuwe generatie fotografen die een flinke stap willen maken vanaf bijvoorbeeld een smartphone of compactcamera. En die hopen op de beeldkwaliteit en handmatige instelbaarheid van een camera met verwisselbare lens. Maar dan zonder het jargon en de complexiteit van dat soort camera’s.
  En deze Olympus doet dat op een briljante manier. Geen zoeker? Geen enkel probleem als je gewend bent aan je smartphone. Gemiddelde sensor-specificaties? Die specs betekenen toch een enorme stap ten opzichte van een smartphone. En bij het dagelijks gebruik zijn de foto’s kwalitatief even goed als andere systeemcamera’s of spiegelreflexen. Te duur? De meeste smartphones zijn duurder, en hij biedt precies de features die je nodig hebt als je een sprong voorwaarts wil maken in je fotografie.
  Deze Olympus levert veel meer dan je zou verwachten. Achter het modieuze uiterlijk zit een krachtige set aan creatieve tools. En bovenal: de E-PL9 levert bijna perfecte beelden, zelfs in de handen van beginnende fotografen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op internet: “Ik was op zoek naar een 2e PEN body. Ik heb al een Olympus E-PL7. Ik heb een PEN-F overwogen, maar de specs van de E-PL9 vond ik zo goed, dat ik voor de laatste heb gekozen. Ik had al aan aantal lenzen bij mijn E-PL7, zodat ik nu genoeg had aan een body, De E-PL9 is een uitstekende camera met nog mooiere specs. Met name de ingebouwde flitser vind ik een pluspunt. Het ontbreken van een zoeker vind ik niet zo'n probleem, want de display is erg helder. De menu's zijn zijn nog logischer geworden, alhoewel dat verschil erg klein is. De foto's zijn fenomenaal.
  Samen met de E-PL7, een aantal lenzen en mijn Nissin flitser een mooi stel.”

Olympus PEN E-PL9 op Amazon.nl >>

 

Olympus PEN E-PL9 Belangrijkste kenmerken van de Olympus PEN E-PL9

 • Stijlvol design
 • Snelle camera: 8.5 beelden per seconde
 • Inclusief mooi 14-42mm pancake objectief van Olympus
 • Interne beeldstabilisatie
 • Helder 3 inch LCD touchscreen
 • Haarscherpe UHD/4K video's
 • Makkelijk beelden delen via Bluetooth
 • TruePic VIII processor en 121 AF punten
 • Toegang tot ‘How To’ video guides via de OI.Share app

Olympus PEN E-PL9 op Amazon.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

De beste Olympus-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Olympus systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Olympus-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy