Olympus PEN E-PL9: stijlvolle systeemcamera

Olympus brengt een nieuwe PEN-systeemcamera op de markt: de PEN E-PL9, de opvolger van de PEN E-PL8. Aan boord van deze stijlvolle camera zijn een touchscreen, 4K-video en ingebouwde stabilisatie. Alle reviews & tests.

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 16 megapixel | Objectief: 14-42mm EZ f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-84mm | Beelden per seconde: 8.5 | Video: 4K | Scherm: kantelbaar touchscreen | Elektronische zoeker: nee | Gewicht body: 380gr | Release datum: maart 2018 | Verwachte Frankwandelt-rating 80/100 | Prijs inclusief lens: 699 euro (Cameranu.nl)

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

Olympus PEN E-PL9 Nieuwe features aan boord

Opvallende nieuwe features ten opzichte van z’n voorganger zijn vooral de 4K-video (op 30p) en de toevoeging van Bluetooth. Deze zorgt voor snelle koppelingen aan bijvoorbeeld je smartphone, en de mogelijkheid om foto's over te zetten, zelfs als de camera is uitgeschakeld.

Voor stijlvolle en creatieve fotografen

De PEN E-PL9 is geschikt voor stijlvolle en creatieve fotografen die een intuïtief te bedienen camera willen hebben. De camera heeft diverse nieuwe Art-filters in huis (Bleach Bypass en Instant Films). Ook is eindelijk een panorama-modus toegevoegd.

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

Oogstrelend design

Met de PEN E-PL9 richt Olympus zich op instappers: mensen voor wie een smartphone niet genoeg uitdagingen biedt en die graag met een systeemcamera willen fotograferen. Maar dan wel eentje met een oogstrelend design met ronde vormen en een hoogwaardige afwerking. Een camera waarmee je graag gezien wilt worden.

Olympus PEN E-PL9 Looks & brains

Maar hij heeft niet alleen ‘looks’, de nieuwe PEN heeft ook zeker brains. Deze Olympus gebruikt net als veel andere camera’s van dit merk de microfourthirds-mount en heeft een 16-megapixel sensor. En hij gebruikt dezelfde TruePic VIII-processor als in de geliefde en goed besproken E-M10 Mark III.

Interne beeldstabilisatie

Daarnaast biedt de PEN een intern beeldstabilisatie-systeem (sensor-stabilisatie) over 3 assen. Autofocus werkt helaas niet met fasedetectie, maar wel 121-punts contrastdetectie. Flink meer dus dan z’n voorganger, die het moest doen met 81 punten. Volgens Olympus focust hij een stuk sneller. Snel schieten kan hij ook: hij knalt foto's eruit met een snelheid van 8.5 beelden per seconde.

Kantelbaar touchscreen

Het toestel heeft een 3 inch touchscreen met 1.037.000 beeldpunten. Het schermpje kun je zowel naar beneden kantelen (tot 180 graden) als naar boven (tot 80 graden). Perfect voor je selfies, en voor fotograferen laag bij de grond (macro’s) of hoog boven je hoofd (concerten). Een elektronische zoeker heeft hij helaas niet. Maar als je een smartphone gewend bent, is dit natuurlijk geen enkel bezwaar.

Olympus PEN E-PL9 Ken de PEN E-PL9 als je broekzak

De gratis OI.Share app van Olympus bevat ‘How to’-filmpjes en laat je nog sneller de Olympus E-PL9 onder de knie krijgen. De app zorgt via Bluetooth LE en wifi dat je camera en je smartphone altijd zijn verbonden. Je kunt de PEN zelfs via de app inschakelen, zonder hem uit je tas te hoeven halen. Zo kun je snel je laatst gemaakte foto’s terugkijken. Met deze app bedien je ook de camera op afstand en zet je jouw foto’s over.

Lekker compact en licht

Ook de ergonomie van deze PEN is verbeterd. Zo zijn op de nieuwe camera de handgreep en de draaiknoppen groter en heeft hij een ingebouwde flitser. Het is een lekker compacte en lichte camera. Met 332 gram is er altijd wel een plekje in je (stijlvolle) tas...

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

Wat vinden professionele reviewers?

De Olympus PEN E-PL9: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas in maart 2018 op de markt gekomen. Wel al een mooie review van Focus Magazine, zie hieronder. Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

Olympus PEN E-PL9Focus Magazine over de Olympus PEN E-PL9

“Hip, easy en fun”, kopt Dennis Hissink in zijn uitgebreide review in Focus Magazine (aprilnummer 2018). “Een nieuwe Micro Four Thirds-systeemcamera gericht op de blogger en smartphone-fotograaf die meer wil dan alleen een kiekje”, schrijft Hissink. Hoe goed bedient de Olympus PEN E-PL9 deze doelgroepen?

Eenvoudig maar toch creatief

Deze PEN staat voor gemak en plezier bij het fotograferen. Daarom ligt de nadruk op automaat, leuke filtereffecten en een eenvoudige manier om creatief gebruik te maken van de camera. Hij is licht en compact en past met de 14-42mm lens zo in je binnenzak.

Jezelf verder ontwikkelen

Handig als je wat verder wilt dan ‘de automaat’ is de knop Advanced Photo, waarmee je snel toegang krijgt tot creatieve functies. Zoals lange sluitertijden vanaf statief, HDR-fotografie en samenvoegen van beelden. Zo kunnen beginnende fotografen zich makkelijk verder ontwikkelen, zonder dat het gelijk heel ingewikkeld wordt. De 16 creatieve filters zijn erg leuk om te gebruiken.

Snel en zeker scherpstellen

De autofocus van de PEN is flink verbeterd. “Dat scherpstellen gaat lekker vlot en heel nauwkeurig. Zeker in combinatie met de kitlens kun je van heel close-up tot portret scherpe platen schieten zonder dat je maar iets merkt van haperingen of missers.”

4K-video en slow motion

Video is dankzij de nieuwe, snelle processor opgewaardeerd tot 4K. Nieuwe televisies zijn nu uitgerust met 4K, dus daar kun je plezier aan beleven. Leuke slow motions kun je trouwens ook schieten met deze PEN (met 120 beelden per seconde in HD Ready).

Uitstekende beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is tiptop in orde, dankzij de sensor en processor, die zich beide ruimschoots bewezen hebben in andere (duurdere) camera’s van Olympus. Het is dus “een camera die hoewel gericht op de onderkant van de fotografiemarkt heel netjes de innovaties en technieken van de bovenkant van de markt aanbiedt”.

Al het werk uit handen

En voor die hoge beeldkwaliteit hoef je weinig moeite te doen. “De cameratechniek en beeldverwerking in de camera nemen vrijwel al het werk uit handen.” Ook de ruis is prima onder controle, en als hij wel zichtbaar is, is het ‘fijne ruis’, zonder agressieve ruisonderdrukking.

Ideaal voor smartphoners & bloggers

Conclusie: de nieuwe PEN is een fijne camera om erbij te hebben of om als hoofdcamera te gebruiken wanneer je simpel maar toch creatief wilt fotograferen. Laagdrempelig is deze PEN zeker. Dus, aldus reviewer Hissink, “een camera die ideaal is voor een smartphone- of compactcamerafotograaf of blogger die wat meer wil dan alleen een eenvoudig kiekje!” Krijgt een hoge score van Focus: 8.9.

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

 

Olympus PEN E-PL9Andere belangrijke reviews

Hieronder staan de belangrijkste andere reviews van de Olympus PEN E-PL9.

 • Photographyblog.com: Deze PEN E-PL9 is een solide update van voorganger E-PL8, die al behoorlijk veelzijdig was. Hij voelt ook solide en werken met de camera is een lolletje. Het touchscreen werkt als een zonnetje. Deze camera voor instappers is simpel om te bedienen.
  De camera is snel op alle gebieden. Hij start vlot, en ook scherpstellen gaat snel en accuraat. De E-PL9 tovert vanzelf een glimlach op je gezicht, of je nu een beginner of een gevorderde fotograaf bent. “Those that know what they are doing will enjoy quick access to manual controls, while all will enjoy the fun AP Mode.”
  De beeldkwaliteit is uitstekend, maar niet beter dan die van voorganger E-PL8. De belangrijkste verbeteringen zitten in de videokwaliteit en de veelzijdigheid van de nieuwe PEN. Conclusie: de Olympus PEN E-PL9 is niet de meest opwindende update die de reviewer heeft gezien. Maar toch is dit een uitstekende camera. “The Olympus PEN E-PL9 is an excellent entry-level compact-system-camera with more features than most.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Mooie aantrekkelijke camera, deze Olympus. Hij is licht, veelzijdig en schiet prachtige beelden, zeker als je in aanmerking neemt dat hij heel betaalbaar is. Welkom zijn ook de toevoeging van een flitsertje (pop-up) en de wat robuustere grip, waarbij deze niet afdoen aan het slanke ontwerp.
 • Pcmag.com: Deze camera voor beginnende fotografen is zeker een mooie camera, hoewel hij z’n voorganger (E-PL8) slechts bescheiden verbetert. Dat kan ook bijna niet anders, want die voorganger is pas een jaar oud. De PL9 is wat sneller: zowel in het focussen als in het schieten. En er is nu 4K-video aan boord. De reviewer vindt dat Olympus best wat meer mag bieden in een camera voor beginnende fotografen.
  Zo zou een modernere sensor met 20 megapixels niet misstaan. Hoewel je met de sensor die aan boord is zeker mooie beelden kan schieten, zeker een stuk beter dan wat de meest geavanceerde smartphones te bieden hebben. En de in-camera art-filters zijn zeker een plus voor Instagram-gebruikers. Datzelfde geldt voor de ingebouwde wifi. Eindoordeel: Goed met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (hands on): “The Olympus PEN E-PL9 continues to deliver the same high image quality of other Olympus Micro Four Thirds cameras, giving excellent colour reproduction and great JPEG images straight from the camera. Noise performance is good, although doesn't quite match the performance of APS-C cameras. The E-PL9 is now a more complete camera than any previous Olympus PEN camera, with the built-in pop-up flash a great addition. 4K video makes it competitive with the Panasonic Lumix cameras, and combined with built-in 5-axis IS, this is better than most other entry-level mirrorless cameras, and will make your video look better than non-stablised cameras.
  The Olympus PEN E-PL9 is likely to be a popular camera, particularly thanks to the 5-axis image stabilisation system, and 4K video recording. The biggest competition is the E-M10 Mark III, with built-in electronic viewfinder, the Panasonic Lumix GX80, and the Sony Alpha A6000, which both also feature a built-in electronic viewfinder.”
 • Techradar.com (hands on): “The PEN E-PL9 looks as though it'll be a sound option for those looking for an easy-to-use mirrorless camera, but for the minimal price difference the OM-D E-M10 Mark III is still the better buy for most.”

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

 

Olympus PEN E-PL9 Belangrijkste kenmerken van de Olympus PEN E-PL9

 • Stijlvol design
 • Snelle camera: 8.5 beelden per seconde
 • Inclusief mooi 14-42mm pancake objectief van Olympus
 • Interne beeldstabilisatie
 • Helder 3 inch LCD touchscreen
 • Haarscherpe UHD/4K video's
 • Makkelijk beelden delen via Bluetooth
 • TruePic VIII processor en 121 AF punten
 • Toegang tot ‘How To’ video guides via de OI.Share app

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit moment Beste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Cameranu.nl Beste webshop voor de Olympus PEN E-PL9

Zo’n mooie camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor de Olympus PEN E-PL9 beveel ik van harte Cameranu.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van Cameranu:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Olympus PEN E-PL9 op Cameranu.nl >>

Een andere uitstekende webshop is natuurlijk Kamera-express.nl!

Olympus PEN E-PL9 op Kamera-express.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 10 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 10 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 10 nieuwste camera’s >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote