Olympus OM-D E-M1X: dé systeemcamera voor sport- en natuurfotografen

Olympus OM-D E-M1X: dé systeemcamera voor sport- en natuurfotografen

De Olympus OM-D E-M1X is perfect voor de fanatieke sport- en natuurfotograaf. Hij heeft liefst 7.5 (!) stops beeldstabilisatie, een razendsnelle autofocus en ingebouwde battery-grip. En hij is extreem robuust en weerbestendig. “Olympus bewijst met deze camera dat microfourthirds nog springlevend is.” En: “Een kwalitatief prachtige flagship.” Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2.8 PRO | Beelden per seconde: 18 | Video: 4K | Scherm: kantel/draaibaar touchscreen | Gewicht body: 849gr | Release datum: eind februari 2019 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs body plus PRO-lens: 2.829 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Olympus OM-D E-M1X:

  • Ingebouwde battery grip: genoeg voor 2.500 foto’s
  • Tegen trillingen: 7.5 stops beeldstabilisatie
  • Razendsnel: liefst 2 Truepic VIII processors
  • Kunstmatige intelligentie: Subject Detection autofocus
  • Superhoge resolutie: Handheld High Res foto’s
  • Robuust: extreem spatwater- en stofdicht
  • Schieten in het donker: bij weinig licht nog autofocus tot -6 EV
  • Topvideo: 4K-video met OM-LOG, Full HD met 120fps

Olympus OM-D E-M1X What’s in a name?

Ook deze nieuwe Olympus heeft weer een naam om je tong over te breken: Olympus OM-D E-M1X. Waarom Olympus nou toch altijd kiest voor namen die je never nooit kunt onthouden is mij een raadsel. Maar ik vergeef het ze, de firma bestaat dit jaar op de kop af 100 jaar. Respect! En wát een prachtige features heeft deze bijzondere systeemcamera weer aan boord!

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

Professionele (en grotere) camera

Het nieuwe lid van de OM-D-serie ziet er erg ‘pro’ uit, vooral ook door de ingebouwde battery grip waarmee je – hou je vast – dik 2500 foto’s schiet. Uitstraling en formaat doen denken aan de professionele topcamera Canon EOS-1D X. Maar hou je hem ernaast, dan is hij toch echt een stuk compacter, en zo’n halve kilo lichter. Toch: voor een microfourthirds-camera is het een joekel.

Specs om van te watertanden

De Olympus OM-D E-M1X heeft specs aan boord om van te watertanden. Zo corrigeert de beeldstabilisatie liefst tot 7.5 stops. En hij heeft objectdetectie die direct treinen, vliegtuigen en motorsportsituaties herkent. Daarnaast is hij ook nog eens extreem spatwater- en stofdicht. Allemaal kenmerken van een echte pro!

Olympus OM-D E-M1X Ideale camera voor sport- en natuurfotografen

En hij is ook bedoeld voor professionals (en fanatieke liefhebbers met een gevulde beurs). Ideale camera voor bijvoorbeeld sport- en natuurfotografen. Deze Olympus is razendsnel op voor hun belangrijke terreinen: burst, autofocus, schrijfsnelheid. En doordat er een battery grip is ingebouwd, beschik je over extreem veel power. Die zorgt er bovendien voor dat je in de portretmodus een goede grip hebt en de belangrijkste bedieningselementen binnen vingerbereik hebt.

Extreem goede stabilisatie

Uit de hand schieten met lange sluitertijden gaat perfect door de extreem goede beeldstabilisatie. Die bereikt deze Olympus dankzij de nieuw ontworpen gyrosensor. Die is liefst 5 keer nauwkeuriger dan conventionele sensoren. Je winst: 7.5 stops stabilisatie. Daardoor kun je bijna in het donker schieten, zonder je ISO omhoog te schroeven.

Olympus OM-D E-M1X Twee beeldprocessoren aan boord

Uniek aan de Olympus E-M1X: hij heeft niet één maar liefst twéé Truepic VIII beeldprocessoren. Die zorgen ervoor dat de camera razendsnel is. Stel je eens voor: je kunt beelden terugkijken en het menu gebruiken terwijl de camera een burst aan het wegschrijven is. Zóveel power heeft hij. Ook de autofocus profiteert natuurlijk van deze razende processoren.

Autofocus met artificiële intelligentie

De E-M1X heeft kunstmatige intelligentie aan boord. Daardoor is hij in staat om bijvoorbeeld treinen, vliegtuigen en motorsportsituaties te herkennen. Met deze splinternieuwe vorm van autofocus past het focusgebied zich automatisch aan aan de vorm of grootte van je onderwerp.

De helm van Max Verstappen

Daardoor wordt het mogelijk om – ik noem maar wat – de helm van Max Verstappen te herkennen en te volgen. Ook passen het aantal focuspunten en de vorm van het focusgebied zich automatisch aan aan wat je fotografeert. Fotografeer je bijvoorbeeld een basketbalspeler, dan ontstaat een focusgebied van vijf focuspunten onder elkaar. Winst: jij kunt je concentreren op de ideale compositie.

Olympus OM-D E-M1X Superhoge resolutie uit het vuistje

Met de E-M1X kun je ook beelden met een superhoge resolutie schieten. En dat gewoon uit de hand. Hij combineert 16 beelden tot een foto van 50 megapixel. Waanzinnig scherp. Rijk aan de kleinste details.

Tijdens fotograferen de accu opladen

Nog zo’n feature waar Olympus mee uitblinkt: de 2 accu’s kun je in de body opladen, gewoon met een powerbank. Heel handig: dat kun je gewoon tijdens het fotografen doen. De twee accu’s bieden al enorm veel power, maar op deze manier heb je dus oneindige fotografeertijd tot je beschikking.

EXIF-data rijk aan informatie

Als je foto’s schiet van de natuur of van dieren in het wild, is het handig om locatiegegevens beschikbaar te hebben voor je beeldbeheer. De E-M1X biedt uitkomst: hij heeft de Field sensor van de Tough-serie ingebouwd, die je foto’s voorziet van GPS-info. Ook barometer-, kompas- en temperatuurinformatie slaat hij op.

Olympus OM-D E-M1X Pro Capture: je mist geen enkele actie

Druk jij ook weleens net te laat af? Nét die schichtige Bambi gemist! Dat is verleden tijd met dit vlaggenschip. Dankzij Pro Capture slaat de camera afbeeldingen in de buffer op als je de ontspanknop half indrukt. Druk je de knop helemaal in, dan schrijft hij de laatste 35 buffer-foto’s naar de geheugenkaart. Zo leg je alle acties gegarandeerd vast! Ook Bambi...

En een lensje voor erbij...

Tegelijk met de presentatie van het camera-vlaggenschip kwam Olympus met de aankondiging van een nieuwe lens. En die doet de harten van Olympus-fotografen misschien nog wel sneller kloppen. Het gaat om de Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO. Weer een hele mond vol, maar met de ook aangekondige 2x teleconverter heb je een fullframe-bereik tot maar liefst 2000mm!!!!

Mijn review van deze superzoom >>

Gaat Olympus hiermee scoren?

Gaat Olympus scoren met deze camera (en lens)? Dat is afwachten. Groot pluspunt van Olympus is altijd: uitstekende kwaliteit in een compact jasje. Deze camera heeft meer een DSLR-uiterlijk en dito formaat, maar heeft ‘slechts’ een microfourthirds-sensor onder de motorkap. Tegelijk heeft hij zoveel waanzinnig mooie en bijzondere specs aan boord dat het wel een succes moet worden! En de aangekondigde superzoomlens zal veel fotografen over de streep trekken... professionele beelden uit de hand schieten met 2000mm... de *** droom van elke natuur/sportfotograaf.

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Olympus OM-D E-M1X

De Olympus OM-D E-M1X: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen.

 

Olympus OM-D E-M1XFocus Magazine over de Olympus OM-D E-M1X

De Olympus OM-D E-M1X is een supersnelle camera voor sport-, actie- en wildlife-fotografen. Kan hij op tegen topcamera’s als de Nikon D5 en de Canon EOS 1D X Mark II?, vraagt reviewer Erik Derycke zich af in Focus Magazine (meinummer 2019).

Professionele features

De vorige versie, de Olympus OM-D E-M1 Mark II uit 2016, vestigde al snelheidsrecords: tot 60fps in volledige resolutie. De OM-D E-M1X is de verder verbeterde versie met een grotere en stevigere body en de geïntegreerde verticale grip die ook de topmodellen van Nikon en Canon hebben.

Elektronische zoeker: zwakker punt

Net als z’n voorganger heeft hij een aanraakscherm dat volledig kan uitklappen en draaien. Zwakker punt is de elektronische zoeker, die minder scherp en kleurecht is dan die van recente systeemcamera’s.

Beeldstabilisatie: van 1/600 naar 1/4 seconde

Het nieuwe vlaggenschip heeft weliswaar dezelfde sensor als z’n voorganger, maar hij combineert deze met 2 beeldprocessors, waardoor hij 2 keer zoveel rekenkracht heeft. Daardoor is de beeldstabilisatie ook beter, en compenseert hij tot 7.5 stops. Focus rekent voor dat dat je met een 300mm MFT-lens normaal gesproken met 1/600 van een seconde moet schieten. De Olympus brengt dit terug tot een onwaarschijnlijke 1/4 van een seconde.

Hoge-resolutiemodus: tot 80 megapixel

Die betere stabilisatie zorgt er ook voor dat je de speciale hoge-resolutiemodus nu ook vanuit het vuistje kunt gebruiken. Vanuit de hand kun je dan beelden schieten tot 50 megapixel. Vanaf statief tot maar liefst 80 megapixel.

Autofocus en onderwerpherkenning

Het hybride autofocussysteem werkt zeer goed, ook met AF-tracking. De reviewer heeft ook de speciale onderwerpherkenning getest: daarmee kun je bijvoorbeeld AF verder optimaliseren voor motorsport of vliegtuigen. Daarbij merkte hij weinig verschil met de ‘normale AF-tracking’.

OM-D E-M1X versus Nikon en Canon

Hoe goed is de Olympus vergeleken met de topmodellen van Canon en Nikon? “Qua snelheid en autofocus kan de E-M1X het zeker opnemen tegen de grote rivalen van Canon en Nikon”, aldus de reviewer. “Maar de kleinere Four Thirds-sensor heeft een essentieel nadeel tegenover de full-frame sensor.”

Minder detail bij hoge ISO’s

Die sensor vangt minder licht op. Daardoor is de ruisonderdrukking sterker, wat minder scherpe beelden oplevert. Tot 4.000 ISO levert de camera een goede balans tussen scherpte en ruis. Daarboven gaat detail verloren.

Voordelen boven z’n voorganger

Conclusie: de E-M1X heeft als voordelen boven z’n voorganger een stevigere body, en de verticale handgreep, de dubbele accu en een betere beeldstabilisatie. Bij niet te hoge gevoeligheden is de beeldkwaliteit goed. Maar dat geldt ook voor z’n voorganger, en die is een stuk goedkoper. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.6.

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1XDPReview over de Olympus OM-D E-M1X

Dat DPReview een camera serieus neemt, zie je altijd aan de reviewers. Z’n topreviewers zet DPReview op de topcamera’s. En bij de allerbeste camera’s zijn het er ook meerdere. Liefst 3 topreviewers zet DPReview op de Olympus OM-D E-M1X: Dan Bracaglia, Richard Butler en Carey Rose. De verwachtingen zijn dus hooggespannen...

De beste MFT-camera

Terwijl andere merken elkaar de tent uitvechten met topmodellen fullframe systeemcamera’s, doet Olympus iets heel anders: al z’n ontwikkelkracht steken in de ultieme microfourthirds-body. Dat is er eentje met professionele aspiraties. De M1X een niche-camera noemen, is geheel correct: het is de duurste MFT-camera op de markt. En ook de grootste. Maar de snelheid, bediening en zoeker-ervaring maken het ook tot de allerbeste MFT-camera voor sport-, actie- en wildlife-fotografie. Punt.

Razendsnelle camera

De E-M1X is razendsnel. Hij schiet 10fps met mechanische en 18fps met elektronische sluiter, beide met continue autofocus. Sneller dan de Nikon D5 (12 fps) en de Canon EOS-1D X II (14 fps). En met een grotere buffer dan de Panasonic G9. De autofocus is weliswaar goed, maar minder betrouwbaar dan genoemde modellen.

Uitstekende beeldkwaliteit

Olympus haalt alles uit de microfourthirds sensor wat erin zit. De beeldkwaliteit is dan ook excellent. De Olympus jpeg-kleuren zijn zeker favoriet bij de reviewers. 4K-video is ook zo solide als een huis, zolang je Cinema 4K/24p schiet.

Geweldige zoeker

Andere systeemcamera’s bieden zoekers met hogere resoluties en een hoger contrast, maar de E-M1X is ze de baas omdat hij tijdens het schieten zo geweldig en zonder vertraging reageert, ook tijdens bursts. Ook de dual-grip komt van pas: daarmee heb je genoeg energie om een hele dag mee te fotograferen. De dubbele UHS-II SD kaartsloten zullen zowel enthousiaste fotografen als profs kunnen bekoren.

Geen grote doelgroep

De camera zal geen grote doelgroep hebben, daarvoor is het te veel een niche-model. Heb je al veel MFT-lenzen in huis, dan is dit de allerbeste body voor sport-, actie- en wildlife-fotografie. Maar heb je de dual-grip niet nodig, dan kun je waarschijnlijk ook goed toe met de E-M1 II. En voor wie nog niet in het MFT-systeem heeft geïnvesteerd, liggen camera’s met grotere sensoren en betrouwbaardere autofocus voor de hand.

Silver Award: 85%

Kortom: de E-M1X is de enige MFT-camera met dual-grip op de markt. Hij richt zich vooral op professionele fotografen. Hij is groot, snel en robuust. Het prijskaartje is een lastig punt, want veel camera’s met grotere sensoren gaan voor minder over de toonbank. Toch krijgt de E-M1X een uitstekende beoordeling: Silver Award met een score van 85%.

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1XChip Fotomagazine over de Olympus OM-D E-M1X

De E-M1X is een camera van superlatieven, aldus de reviewers van Chip Fotomagazine (meinummer 2019). “Uitrusting, prestaties maar ook de prijs overtreffen alles wat we van MFT-camera’s gewend zijn.”

Beste Olympus ooit

Samengevat is de E-M1X de duurste, grootste, meest uitgebreide en beste Olympus die de reviewers ooit in handen hebben gehad.

E-M1X: alles aan boord

En wát een features zijn aan boord. “Er is bijna niets dat de E-M1X niet heeft.” Over de bediening is goed nagedacht, met knoppen die allemaal ‘verschillend aanvoelen’, zodat de camera volledig op de tast te bedienen is.

Zeer compleet

Zoeker en touchscreen zijn niet alleen helder, scherp en vertragingsvrij. Ze kunnen ook veel informatie weergeven, die je vrij kunt instellen. De body beschikt ook over vele aansluitmogelijkheden voor randapparatuur. En de 2 kaartsleuven voor snelle UHS-II sd-kaartjes completeren deze zeer complete camera.

Indrukwekkende beeldstabilisatie

De werkelijke highlight van de camera zit achter de relatief kleine MFT-sensor: de “meest effectieve vijfassige beeldstabilisator uit de geschiedenis van het MFT-formaat.” Hij biedt 7 stops bescherming tegen beweging (met sommige lenzen 7.5 stops). Dat is volgens Chip geen marketingpraat. “Het is indrukwekkend wat dit systeem in de E-M1X presteert. Zelfs opnamen met erg lange sluitertijden die je uit de hand schiet, zijn scherp.” Daardoor kun je toe met veel lagere ISO-waarden. “Dat is echt fantastisch!”

High Resolution en razendsnelle bursts

Ander voordeel van dat systeem: de High Resolution-modus, waarmee je foto’s schiet tot 50 megapixel. Dat werkt vooral bij landschapsfoto’s erg goed, maar minder bij bewegende onderwerpen. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de 2 processors. Die zorgt tevens voor razendsnelle bursts tot 60 beelden per seconde.

Zwakke punten

Zwakke punten heeft de camera ook. De interne jpeg-verwerking bijvoorbeeld. “De E-M1X maakt op dit gebied de verwachtingen van een professionele camera niet waar.” De resolutie is wel goed, en vergelijkbaar met soortgelijke camera’s. Maar de detailweergave van de jpegs is minder fraai, met ruis die al zichtbaar is vanaf ISO 800. Daardoor word je gedwongen om met de raw-beelden aan de slag te gaan in de nabewerking.

Zeer goed

Al met al scoort de E-M1X hoog bij Chip: ‘Zeer goed’. In vergelijking met de Panasonic G9 scoort hij net iets lager dan deze concurrent.

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1XAndere professionele reviewers over de Olympus OM-D E-M1X

  • Fototijdschrift Digifoto Pro (Siem van Woerkom, full review, nr. 2/2019): Ook fototijdschrift Digifoto Pro is diep in de Olympus OM-D E-M1X gedoken en biedt een mooie, zeer positieve, review. De camera heeft een naam die niet bepaald van de tong rolt en je stopt hem ook niet in je jaszak. “Wat daar echter tegenover staat maakt een hoop goed.”
    Siem was in eerste instantie niet gelijk gecharmeerd van deze Olympus. “Ik vond hem iets te groot en zwaar en ergonomisch niet ideaal.” Toen hij een tijdje met de camera had gewerkt, merkte hij goed voor wie hij bedoeld is: “De absolute pro die op geen enkel vlak wil inleveren qua functies of beeldkwaliteit.”
    Siem somt op wat hij allemaal voor bijzondere features in huis heeft, en als je het zo achter elkaar zet is het bijzonder indrukwekkend. Van dubbele UHS-II kaartsleuven tot de supersonic wave filter. Van pro capture tot ingebouwde ND-filters. “The list goes on and on.”
    En wie argwanend is omdat de sensor ‘slechts’ microfourthirds is en niet fullframe, kunnen volgens Siem rustig blijven ademen, gezien de hoge beeldkwaliteit. “Het is niet alleen een kwalitatief prachtige flagship, maar eentje die ook niet bang is voor wat ruw weer of een stootje hier en daar.” Eindoordeel: de hoogste Platina Award met een 9 voor beeldkwaliteit, bediening en prijs/kwaliteit-verhouding.
  • Focus Magazine (praktijktest, meinummer 2019): Fotograaf Jan van Dalen verruilde zijn fullframe camera voor de Olympus OM-D E-M1X, vanwege de mogelijkheden en kwaliteit van deze camera. En deed een interessante praktijktest voor Focus Magazine. Heel handig vindt hij dat je geluidloos kunt fotograferen; noodzakelijk zelfs bij uitvaarten en indoorsporten. Positief zijn de nieuwe razendsnelle autofocus en snelle beeldopvolging met een grote buffer en de gezichtsherkenning.
    De camera bedient volgens Jan horizontaal en verticaal even goed, en de functieknoppen zijn goed instelbaar naar eigen smaak. Verder is de ruis op ISO 600 verwaarloosbaar laag. “Sowieso overtuigen de fraaie kleuren en het grote dynamische bereik. Zelfs als de witbalans op de automaatstand staat worden kleuren bij moeilijk menglicht goed getroffen.” Ondanks de hoge verkoopprijs is Jan “uiterst tevreden” over de Olympus OM-D E-M1X.
  • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, decembernummer 2019): De Olympus OM-D E-M1X is volgens Jasper “een razendsnelle, goed doordachte camera die overtuigt door z'n intuïtieve bediening, stevige uitvoering en fantastische beeldstabilisatie”.
    De beeldkwaliteit is uitstekend. “Details, scherpte en beeldindruk zijn erg goed en ook het dynamisch bereik is voor veel fotografen meer dan toereikend.” Bedenk wel dat de sensor relatief klein is, en daarmee het dynamisch bereik kleiner is dan bij camera’s met een vergelijkbare prijs die een grotere sensor (aps-c of fullframe) aan boord hebben. “Veel Olympus-fotografen kiezen echter bewust voor dit sensorformaat, en voor hen is dit de ultieme camera.” Eindoordeel: Diamant Award met het hoge cijfer 8.2.
  • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): “Olympus nieuwe vlaggenschip breekt met alle regels”, stelt James Artaius in zijn review. De trend is immers: full frame is hot en meer pixels op de sensor is beter. Olympus gaat daar niet in mee, maar doet z’n eigen ding. Deze camera biedt dan ook meer briljante nieuwe features dan de reviewer ooit heeft gezien.
    Als voor jou de grootte van de camera niet zoveel uitmaakt, dan is dit zonder enige twijfel de ultieme microfourthirds-camera van dit moment.
    En als je het verhaal over sensorgrootte – hoe groter hoe beter – niet voor zoete koek slikt, is dit misschien wel de ultieme systeemcamera. Sommigen zullen klagen over de hoge prijs voor wat ‘slechts’ een microfourthirds-camera is. Maar als je in ogenschouw neemt wat deze body te bieden heeft, en daar zit heel wat bij dat geen enkele andere camera in huis heeft, dan is de prijs volledig gerechtvaardigd.
    Net zoals z’n voorganger is de E-M1X in combinatie met de professionele lenzen van Olympus maar een fractie van de grootte, het gewicht en de prijs van de professionele DSLR-concurrentie. De camera kan bovendien beelden schieten van middenformaat-niveau, heeft razendsnelle burst-rates, ongeëvenaarde beeldstabilisatie, extreem robuuste weerbestendigheid... Kortom: de specs blazen de concurrerende pro-body’s van tafel. En hij heeft meer features dan enige andere systeemcamera.
    OK, het is natuurlijk een niche-product, een camera die zich heel erg richt op de professionele actie/sportfotograaf. Maar pro fotografen hebben met deze Olympus een zeer serieuze kandidaat om in overweging te nemen. En Olympus bewijst met deze camera dat microfourthirds nog springlevend is. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
  • Techradar.com (Matt Golowcyznski, full review): Toen Olympus de OM-D E-M1X lanceerde, claimde de firma dat dit model volgepakt is met extreme snelheid, extreme prestaties, betrouwbaarheid en hoge beeldkwaliteit en dat het een match was voor concurrerende fullframe camera’s. En op de meeste punten valt niets af te dingen. De bouwkwaliteit is geweldig, de autofocusprestaties zijn uitstekend, de camera reageert zeer snel als je hem bedient en de camera levert excellente beeldkwaliteit.
    De 20MP sensor levert niet de resolutie, de prestaties bij weinig licht of de mogelijkheden om raw-files te bewerken als fullframers. Maar de High Res Shot-modus is in staat om wel die resolutie te bieden. De uitstekende beeldstabilisatie kan de ISO’s zeer laag houden bij stilstaande onderwerpen, al heb je er weinig aan als je onderwerp in actie is.
    Ook met andere features scoort Olympus goed. Op 4K-video-gebied bijvoorbeeld, of met de burst-opties die de camera te bieden heeft. Er is dus genoeg om van te houden bij deze camera.
    Of de OM-D E-M1X voor jou een goede camera is, hangt vooral af van wat je nodig hebt. Als je niet zoveel geeft om weerbestendigheid of snelle bursts, dan kun je beter af zijn met veel van de goedkopere modellen die betere elektronische zoekers hebben en beter zijn in video. De Nikon Z6 en de Panasonic S1 zijn hiervan voorbeelden.
    De grote concurrent van deze camera is misschien wel Olympus eigen OM-D E-M1 II. Die biedt ongeveer 90% van wat de OM-D E-M1X in huis heeft voor de helft van de prijs. De OM-D E-M1X is dan alleen echt interessant als je de extra’s nodig hebt die deze camera te bieden heeft. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Ephotozine.com (full review, Joshua Waller): Voor de meeste mensen zijn de features, de mogelijkheden en de opties die de Olympus OM-D E-M1X in huis heeft ‘overkill’ zijn. Maar er zitten features op deze camera die sommige fotografen gewoon nodig hebben en die niet op andere camera’s zitten. De ongelofelijk indrukwekkende beeldstabilisatie bijvoorbeeld, de pro-capture-modus, waarmee je tot 60fps kunt schieten, en een High Res-modus waarmee je uit de hand 50MP beelden kunt schieten, of 80MP als je een statief gebruikt
    De Olympus OM-D E-M1X is wat je noemt een echte professionele camera. Met z’n lange lijst pro-features, z’n volledige weersbestendigheid, z’n dual memory-card slots, z’n sluiter die 400.000 shots meegaat, z’n accuduur die even lang is als die van DSLR’s en meer features dan je voor mogelijk zou houden.
    Hij schiet sneller dan professionele concurrenten als de Sony A9 of de Nikon D5. De beeldkwaliteit is geweldig, met een excellente kleurweergave en excellente jpegs direct uit de camera.
    Teleurstellend is natuurlijk de prijs. En wie verwacht dat microfourthirds-camera’s compact en lichtgewicht zijn komt ook bedrogen uit. Wel is het zo dat de microfourthirds-lenzen heel veel compacter zijn dan vergelijkbare lenzen voor een DSLR. Dus het gehele systeem van body en lenzen blijft veel compacter en lichter dan bij een DSLR.
    Een ander minpunt van deze Olympus is het menusysteem, waar je frustrerend in kunt verdwalen als je op zoek bent naar bepaalde instellingen. Gelukkig heb je nog wel het naar eigen inzicht in te stellen Custom Menu System. En een groot aantal fysieke knoppen en wielen die je een functie kunt toekennen.
    Deze camera mikt heel duidelijk op de professional. Het prijskaartje ligt hoog. Heb je de features nodig en zoek je een weerbestendige camera die zeer robuust is en lange tijd meegaat, dan is de E-M1X een camera die je vele jaren veel plezier en beelden van hoge kwaliteit gaat geven. De prijs is ook niet onredelijk als je hem vergelijkt met DSLR-body’s als de Nikon D5. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
  • Trustedreviews.com (Amy Davies, full review): Hoewel Olympus zeker een goed presterende camera heeft gemaakt, blijft de grote vraag: wat is precies de doelgroep voor deze camera? Lange tijd heeft Olympus geteerd op het feit dat het microfourthirds-systeem klein en compact is. Maar de E-M1X is een beest van een camera die deze voordelen overboord gooit.
    Er zitten zeker voordelen aan een permanente grip, vooral de langere accuduur. Maar het zou misschien de voorkeur hebben om die verwijderbaar te maken, voor wie een kleinere camera wil, bijvoorbeeld voor op reis. Maar vergelijk deze camera plus een lenzenset met de Nikon D5 met een vergelijkbare lenzenset, en Olympus is nog steeds enorm in het voordeel als je kijkt naar formaat en gewicht.
    Toch zijn er maar weinig professionals die met microfourthirds schieten. En misschien worden dat er nog wel minder, nu Panasonic zich ook op het fullframe-formaat heeft geworden met z’n S1-serie camera’s.
    Dus als deze camera niet voor profs is: welke amateur wil 3.000 euro uitgeven voor een camera, ook al is het een geweldige camera als deze Olympus? Daar komt bij dat er op dit moment geen uitgebreide serie van high-end lenzen beschikbaar is voor wildlife en sport. Op dit moment is er in de Olympus M.Zuiko Pro-lens serie alleen de Olympus 40-150mm f/2.8 PRO en de Olympus 300mm f/4.0 IS PRO.
    Dus de prestaties van de OM-D E-M1X zijn uitstekend, en het is een fantastische camera om sport, wildlife en actie mee te schieten. Maar bovenstaande betekent dat het een camera in een niche categorie is. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Met de Olympus OM-D E-M1X lijkt het alsof Olympus z’n ontwerpers de vrije hand heeft gegeven om de allerbeste camera te bouwen, en daarbij niet op de prijs te letten. Er is geen twijfel mogelijk dat het een innovatieve camera van een hoog niveau is, die gebouwd is als een tank en volgestouwd is met slimme features. De reviewer is onder de indruk van de nieuwe technologie, en hoe goed die werkt.
    De vraag is: hoeveel fotografen zullen bereid zijn om deze prijs te betalen voor een high-end microfourthirds-camera? Dit is een prijs die je neerlegt voor een goede fullframe camera, die significant betere beeldkwaliteit produceert, simpelweg omdat er een veel grotere sensor in zit.
    Volgens Olympus wordt het nadeel van de kleine sensor wordt gecompenseerd door de draagbaarheid van het systeem als geheel (body en lenzen), plus de waanzinnig effectieve beeldstabilisatie. Maar in een markt waar de verschuiving richting fullframe heel duidelijk is, is het nog te bezien of kopers meegaan met dit argument.
    Je kunt ook een Sony A7 III of Nikon Z6 met een 24-70mm f/4 zoom kopen voor ongeveer de prijs van de E-M1 X body. En hoewel beide camera’s niet die enorme snelheid van de E-M1 X hebben, zijn het zeer goede allrounders met een fullframe sensor die elk fotografisch onderwerp aankunnen.
    Helder is dat de E-M1X zich specialiseert in sport- en wildlife-fotografie. Het probleem is dat er in de microfourthirds-markt niet een rijke keuze is in tele-lenzen die geschikt zijn voor deze fotografie-genres. Olympus zelf heeft de 40-150mm f/2.8 en de 300mm f/4, plus de 1.4x teleconverter. Een 2x teleconverter verschijnt later dit jaar. Panasonic heeft nog de 100-400mm f/4-6.3, plus de 200mm f/2.8 met een 1.4x teleconverter. Dus er zijn wel goede lenzen, maar de keuze is niet heel breed.
    Al met al is de release van de E-M1X tamelijk verbazingwekkend. Olympus is vol vertrouwen dat er een niche-markt voor is, en de E-M1X biedt fotografen een unieke combinatie van snelheid en robuustheid in een relatief compact overall systeem. Maar ondanks de slimme nieuwe features, is het niet heel duidelijk wie deze camera zal gaan kopen.
  • Thephoblographer.com (full review): Om eerlijk te zijn vraagt de reviewer zich af wie de Olympus OM-D E-M1X gaat kopen voor een vraagprijs van rond 3.000 euro voor de body. De Olympus is zeker niet slecht, maar voor dit bedrag heb je tegenwoordig de keuze uit betere camera’s en systemen.
    De Olympus OM-D E-M1X heeft wel indrukwekkende features aan boord. Een daarvan is natuurlijk de fantastische, ‘class leading’, beeldstabilisatie. Ook de ergonomie bevindt zich op een uiterst hoog niveau. Verder heeft Olympus een aantal zeer goede lenzen voor de fotojournalist die matchen met deze body. Ook de autofocus is betrouwbaar en de sluiter is superstil.
    Probleem is de kleine sensor. De kleurdiepte, het dynamisch bereik en de hoge ISO-waarden kunnen de concurrentie niet aan met camera’s met grotere sensoren. Zeker als je gaat afdrukken op groot formaat zul je het verschil merken, en dan vooral in combinatie met hoge ISO-waarden.
    Een ander minpunt zit hem in de lenzen. Zeker in z’n collectie met langere telelenzen heeft Olympus vernieuwing nodig met snellere lenzen. Bedenk dat een 300mm f/4 op een microfourthirds-camera een 600mm f/4 wordt. Maar qua scherptediepte betekent dit dan de lens vergelijkbaar is met een 600mm f/8 op een fullframe-camera. Dat is een langzame lens. Dus Olympus moet aan de bak met z’n telelenzen. Dat de firma daartoe in staat is, hebben ze bewezen met hun supersnelle pro-lenzen: 17mm f/1.2, 45mm f/1.2 en 25mm f1.2. Dus de reviewer heeft hoge verwachtingen. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Olympus OM-D E-M1X is een E-M1 Mark II die flink naar de sportschool is geweest. De 20 megapixel sensor, 4K-video en de snelle 18fps burst zijn verpakt in een grotere en robuustere body met een geïntegreerde portretgrip, verbeterde accuduur, verbeterde autofocus tracking, en zelfs nóg betere in-body beeldstabilisatie. Resultaat: een camera waarmee je met vertrouwen actie- en wildlife-fotografie kunt doen, waarbij het geen enkel punt is als het zeer koud, zeer nat of zeer stoffig is.
    De beeldstabilisatie is opmerkelijk goed. Je schiet met gemak met de 600mm lens uit de hand. Bij de E-M1X draait alles om het leveren van prestaties die je normaal gesproken alleen kunt bereiken met een statief of een gimbal. En dat terwijl het hele systeem veel draagbaarder blijft, waardoor je het met veel plezier de hele dag met je meedraagt bij het sportveld of in de bush bush.
    Maar veel van wat de E-M1X kan, kan de EM1 Mark II ook al, en dat tegen ongeveer de helft van de prijs. En die camera bevindt zich al in een heftig concurrerend veld met zware concurrenten die hetzelfde of meer kunnen en vaak ook een grotere sensor hebben: de Panasonic G9, Nikon D500, Fujifilm X-T3 en Sony A7 III.
    En de E-M1X mag dan beduidend goedkoper zijn dan de pro bodies van Canon, Nikon en Sony, maar die hebben allemaal een fullframe sensor die schonere resultaten levert op hoge ISO-waarden die sport- en wildlife-fotografen zo vaak nodig hebben. En dan is er nog de high-end Sony A9, die slechts een derde meer kost maar wel flink meer te bieden heeft.
    Maar soms moet je niet alleen maar kapot-analyseren. De E-M1X is een specialisten-body die alleen voor een beperkt publiek interessant zal zijn. En hoewel het de grootste, zwaarste en duurste microfourthirds-camera van dit moment is, is het ook een camera waarmee de reviewer met bijzonder veel plezier gefotografeerd heeft.”It looks and feels great, is tougher than anything at the price and delivers good results backed-up by some truly unique and industry-leading tech.”
  • Fotograaf Alexander Koenders (eerste indruk): Alexander mocht de Olympus OM-D E-M1X als een van de eerste fotografen uitproberen en reisde met een filmploeg naar Terschelling om daar een commercial op te nemen. “Ikzelf was eigenlijk vooral geïnteresseerd in de nieuwe camera die ik voor mijn gevoel nog te weinig had kunnen uit proberen. Een beetje experimenteren in de tuin en in de polder gaf me al wel een idee, maar dat was niet genoeg om al een goed oordeel te kunnen vellen.”
    Dat oordeel velt hij nu wel, en het is... zeer positief. “Dat de camera als vanzelf in je hand past was al direct een fijn gegeven. De ergonomie die in samenwerking met de medische divisie van Olympus was samengesteld bleek een voltreffer.”
    Op het strand van Terschelling had Alexander ruim de tijd om de hoge resolutie-functie van 50 megapixel uit te proberen. “Uiteraard vanuit de hand en inderdaad de detaillering van de beelden bleek enorm en scherp.” Heel mooi zijn ook de ingebouwde elektronische ND filters. Die geven een enorme vrijheid voor de veeleisende fotograaf. “Omdat deze in de camera zitten is het meenemen van filters niet langer meer nodig en dat werkt met alle lenzen.”
    Erg opvallend vond Alexander de kwaliteit van de JPEG-bestanden. “Dat de beelden er een stuk frisser, met minder ruis en meer kleur uitkomen is knap. Zeker wanneer ik mij bedenk dat er aan de sensor niets gewijzigd is. Ook de ORF-file (het RAW-bestand) ziet er mooier uit. De toegepaste dubbele processor lijkt niet alleen de focussnelheid te hebben verbeterd, maar dus ook de verwerking van de beelden.”
    De filmploeg voelde de Olympus ook aan de tand. “Volgens de cameraploeg blijken de filmkwaliteiten van de E-M1X op een bijzonder hoog niveau te staan.” Het hele review van Alexander lezen en zijn foto’s bekijken? Bekijk het review van Alexander Koenders op Cameranu.nl >>
  • Imaging-resource.com (William Brawley, Hands-On Shooting Experience): De Olympus E-M1X is een zeer indrukwekkende camera in de ervaringen van William tot nog toe. De bouwkwaliteit is uitzonderlijk goed, in lijn met de andere telgen van de Olympus E-M1-series. De robuuste constructie en de extreme bestendigheid tegen water is bewonderenswaardig. Als fotograaf hoef je je geen enkele zorg te maken over het weer, water, stof of vuil.
    Met dezelfde 20 megapixel sensor als in de E-M1 Mark II is de beeldkwaliteit ook vergelijkbaar: zeer indrukwekkend voor een microfourthirds-camera. De camera voelt als een absoluut ‘beest in het veld’.
    Toegegeven: het hogere prijskaartje en de grotere omvang van de E-M1X heeft de reviewer aanvankelijk zorgen gebaard. Ondanks toegenomen gewicht en grootte is ook de E-M1X een zeer goed te hanteren camera, het is een bijzonder comfortabele camera om mee te fotograferen. En vergelijk je de camera met de professionele vlaggenschepen van merken als Canon en Nikon, dan vallen zowel de prijs als het gewicht en de grootte heel erg mee.
    Ben je op zoek naar een uitstekend presterende, enorm robuuste én draagbare camera, dan zou de Olympus E-M1X bovenaan je wensenlijst moeten staan.
  • Cinema5d.com (Johnnie Behiri, first impressions): Deze reviewer richt zich alleen op de video-capaciteiten van deze camera, niet op de fotografische kant van het verhaal. Voor videografen laat de nieuwe Olympus OM-D E-M1X een gemengd beeld zien. Hij heeft het potentieel om filmen uit de hand naar een nieuw, hoger plan te tillen. Maar dit kan alleen gebeuren als de nieuw ontwikkelde in-body stabilisatie (IBIS) verder ge-fine-tuned wordt.
    Het voelt alsof Olympus de filmmakers in gedachten had toen ze deze camera ontwierpen. Maar het is evident dat ze niet die extra stap hebben gezet, om de camera voor videografen op hetzelfde niveau te krijgen als andere camera-fabrikanten. Als je kijkt naar de technische kernspecificaties lopen we wat achter. Als je bovendien naar de prijs kijkt, zijn er voor videografen camera’s die meer te bieden hebben voor hetzelfde geld, of zelfs minder.
  • Klantreview op Cameranu.nl: “Een TOP camera. Mijn E-M1 MKII moest onverwacht voor een reparatie opgestuurd worden. Mooi excuus om een tweede body te kopen. De E-M1X stond al een tijdje op mijn lijstje. Wat een top camera, ik maak graag foto’s bij honkbal wedstrijden, maar ook landschappen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Perfect voor mijn kwaliteits fourthirds lenzen. Na lang overwegen toch de knoop doorgehakt, mede door de grote korting nu op de E-M1X! Wilde al zolang een opvolger voor mijn good old E-5 en mijn E-M1 mark 1, maar de eerste vereiste was dat bijna alle snufjes van de nieuwe generatie systeemcamera zouden werken op mijn mooie verzameling Fourthirds Olympus pro lenzen, nou daarin ben ik niet teleurgesteld. Daarbij de geweldige "grote" body met ingebouwd powerpack gaf de doorslag, want een beetje tegengewicht op de wat zwaardere lenzen is wel handig.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1XBelangrijkste kenmerken van de Olympus OM-D E-M1X

  • Ingebouwde battery grip: genoeg voor 2.500 foto’s
  • Tegen trillingen: 7.5 stops beeldstabilisatie
  • Razendsnel: liefst 2 Truepic VIII processors
  • Snelle en uitgebreide focusmogelijkheden
  • Intelligent Subject Detection autofocus
  • Professioneel: 2 UHS II SD-kaartsloten
  • Hoge resolutie: Handheld High Res foto’s
  • In body accu laden tijdens het schieten
  • Field sensor voor extra informatie bij afbeeldingen
  • Live ND-filter
  • Menu af te stellen naar eigen wens/werkwijze
  • Anti-flicker shooting
  • Pro Capture mode tot 35 afbeeldingen
  • Bulb-mode direct vanaf instelwiel
  • Extreem spatwater- en stofdicht
  • Ingebouwde lenscorrectie
  • Bij weinig licht nog autofocus tot -6 EV
  • 4K video met OM-LOG, full HD met 120fps
  • Wifi tethering

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Video over de Olympus OM-D E-M1X

Bekijk een mooi filmpje over de Olympus OM-D E-M1X en neem het risico dat je overstag gaat...

Olympus OM-D E-M1X op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1X op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

De beste Olympus-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Olympus systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Olympus-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy