Olympus OM-D E-M1 Mark III: razendsnel vlaggenschip

Olympus OM-D E-M1 Mark III: razendsnel vlaggenschip

De Olympus OM-D E-M1 Mark III is het vlaggenschip van Olympus met microfourthirds sensor. Met de laatste technische snufjes aan boord. Hij heeft een nieuwe beeldprocessor en nóg betere beeldstabilisatie. De autofocus is van de buitencategorie: je stelt zonder statief scherp op de sterren. Goud Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

De feiten op een rij

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20.4 megapixel | Objectief: 12-40mm f/2.8 / fullframe-equivalent: 24-80mm | Beelden per seconde: 60 | Video: 4K / 24 + 25 + 30fps | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 580gr | Release datum: 28 februari 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs inclusief 12-40mm f/2.8 lens: 2.299 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Bekijk opvolger OM System OM-1 >>

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Olympus OM-D E-M1 Mark III

  • Nog betere beeldkwaliteit: 20.4 megapixel Live MOS sensor
  • Razendsnel en krachtig: TruePic IX beeldprocessor
  • Stabiele beelden uit de hand: 5-assige beeldstabilisatie
  • Hoogwaardige 4K-video op 24, 25 en 30fps
  • Handig: Live ND-functie
  • Geavanceerde autofocus boordevol features
  • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III Leentjebuur bij grote broer Olympus E-M1X

De Olympus OM-D E-M1 Mark III heeft flink wat vernieuwingen overgenomen van de veel duurdere Olympus OM-D E-M1X, de systeemcamera voor professionals. En het mooie is: de body is veel compacter en lichter dan die van de grote broer. Alles bij de OM-D E-M1 Mark III draait om de combinatie van snelheid, draagbaarheid en veelzijdigheid. Het is misschien wel de perfecte camera voor op reis of natuurfotografie.

Live ND & 7.5 stops beeldstabilisatie

Van z’n grote broer heeft hij Live ND overgenomen. Die simuleert een ND-filter waardoor je met lange sluitertijden kunt fotograferen bij zeer fel licht, of als je bijvoorbeeld een waterval of stromend water wilt ‘vervagen’. Ook de beeldstabilisatie van de sensor is geleend van de grote broer. Je fotografeert met 7 stops winst en zelfs met 7.5 stops als je een lens met beeldstabilisatie gebruikt.

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIHandheld High Res Shot: 80 megapixel

Ook de befaamde Handheld High Res Shot-functie is aan boord. Daarmee schiet je zonder statief meerdere foto’s die de camera samenvoegt tot een raw-foto met een resolutie van maar liefst 50 megapixel. Met de Tripod High Res-functie maak je foto’s met een ultrahoge resolutie van 80 megapixel.

Elektronische zoeker & vari-angle touchscreen

De camera heeft een elektronische zoeker met 2.36 miljoen punten en een 0.74x vergroting. Op de achterkant prijkt een vari-angle LCD touchscreen van 3 inch met 1.037 miljoen punten. Hiermee bedien je de camera heel intuïtief vanuit diverse hoeken.

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIStarry Sky Autofocus voor astrofotografie

Voor sterrenschieters onder de fotografen heeft de Olympus OM-D E-M1 Mark III een unieke functie aan boord: de Starry Sky AF-functie. Daarmee stel je vanuit de hand scherp op de sterren. Astrofotografen gebruiken altijd handmatige focus voor sterrenfoto’s. Maar Olympus heeft een speciaal algoritme ontwikkeld waarmee je met autofocus de kleinste sterren kunt vangen.

Twee modi: Speed Priority & Accuracy Priority

Deze geweldige functie kun je op twee manieren gebruiken. In de modus Speed Priority draait alles om zo snel mogelijk scherpstellen. In de modus Accuracy Priority gaat het om de nauwkeurigheid. Volgens Olympus kun je hierdoor specifieke sterren vastleggen met telelenzen. Hoe het precies werkt is nog niet helemaal bekend. Maar volgens DPReview worden waarschijnlijk meerdere shots gecombineerd om ruis te verminderen en de kleinste sterren te kunnen onderscheiden van de ruis.

Olympus OM-D E-M1 Mark IIINieuwe beeldprocessor: TruePic IX

De OM-D E-M1 III heeft een gloednieuwe beeldprocessor aan boord: de TruePic IX. Die zorgt voor de verder verbeterde stabilisatie en de multishotmodus. Dankzij de processor heeft de camera nu ook gezichts- en oogdetectie aan boord bij de autofocus. Die autofocus is verder verbeterd, met 121 kruislingsgevoelige fasedetectie-autofocuspunten op de sensor. Video schieten gaat in 4K met maximaal 30 beelden per seconde.

Het goede behouden

De OM-D E-M1 III heeft uiteraard een microfourthirds-sensor aan boord met een onveranderde resolutie van 20.4 megapixel. Je schiet foto’s met 18 beelden per seconde in RAW en behoud van autofocus. Wat dat betreft is er niets anders dan bij voorganger E-M1 Mark II. Ook op andere punten lijkt de Olympus OM-D E-M1 III erg op z’n voorganger. Wel is een joystick toegevoegd waarmee je bijvoorbeeld het focuspunt kan verleggen en kun je via usb-c opladen.

Uiterst robuust en weerbestendig

Dankzij wifi en bluetooth kun je je beelden direct te delen op je socials. De dubbele SD-kaartsleuven geven je meer flexibiliteit bij het opslaan van je bestanden. Uiteraard heeft hij de betrouwbare constructie waar Olympus geliefd om is: weerbestendig, zelfs onder de zwaarste omstandigheden. De robuuste, magnesium body is stof-, spat- en vorstbestendig. Ideaal om mee te nemen in de (natte) natuur.

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

Olympus cashback-actie van Cameranu.nl€300 korting op de OM System OM-1 II!

Ontvang nu €300 cashback op de OM System OM-1 Mark II systeemcamera. Deze actie loopt tot en met 10 oktober 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Professionele reviewers over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

De Olympus OM-D E-M1 Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIChip Fotomagazine over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

Over camera’s met de MFT-sensor zijn de meningen verdeeld, aldus Chip in z’n mooie review (meinummer 2020). Ondanks de kleine sensor weet vlaggenschip Olympus OM-D E-M1 Mark III volgens de reviewer zelfs twijfelaars te overtuigen.

Echte allrounder

Dat zou je niet zeggen als je de jpeg’s vergelijkt met die van fullframers. De details zijn vervaagd en de resolutie is middelmatig. Op dit punt voldoet hij niet aan professionele standaarden. Maar voor wie is hij eigenlijk bedoeld? vraagt Chip zich af. Antwoord: voor wie een echte allrounder zoekt die goed is in raw-beelden.

Robuust tot en met

De camera is robuust tot en met, een echte camera voor outdoorfotografen die ook een stortbui willen overleven qua camera. Wel hadden zowel zoeker als display een upgrade verdiend. Gelukkig werkt het touchscreen beter dan bij de voorganger. En ook de toegevoegde joystick maakt de bediening eenvoudiger. De ergonomie van deze Olympus is uitstekend.

Zelfde goede beeldkwaliteit als voorganger

Sensor en autofocussysteem zijn ongewijzigd, evenals burstsnelheid en videofuncties. Op beeldkwaliteit maakt deze Olympus geen sprong voorwaarts: de foto’s laten geen betere kwaliteit zien dan bij de voorganger: de raw’s zijn goed, de jpeg’s niet.

IJzersterke beeldstabilisatie

Wat wel weer ijzersterk is, aldus Chip, is de beeldstabilisatie: 7.5 stops winst. In de praktijk schiet je met een 80mm objectief (fullframe-equivalent) nog scherp uit de hand op 1/4 seconde. “Dat is een prestatie die we eigenlijk maar met één woord kunnen omschrijven: spectaculair!”

High Res-mode: verrassend goed

Ook de High Res-module werkt in de praktijk verrassend goed. Dankzij de beweegbare sensor kun je samengestelde foto’s schieten met 80MP op statief, en met 50MP uit de hand. Worstelen andere fabrikanten vaak met dubbelbeelden bij deze feature, de High Res-foto’s van de Olympus zijn uitstekend.

Snelle camera

De Olympus is ook snel: je schiet 18 foto’s per seconde met de elektronische sluiter, met volledige AF-ondersteuning. Uitstekend voor een allrounder. Ook de autofocus met gezichts- en oogherkenning werkt als een zonnetje en levert scherpe portretfoto’s op. Verder is deze camera volgepakt met mooie features als Starry Sky AF, een ND-filter, focusstacking met interne verwerking en ga zo maar door. Eindoordeel: 86/100. Overigens krijgt MFT-concurrent Panasonic G9 van Chip een veel hoger cijfer: 96/100.

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIDigifoto Pro over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

Het weerbestendige design van deze Olympus is vrijwel hetzelfde gebleven. Maar uiteindelijk is het de binnenkant die telt, aldus Christel Wolff in haar uitgebreide review in fototijdschrift Digifoto Pro (juninummer 2020). Hoe goed is die binnenkant?

Klein, licht én degelijk

Toch is het mooi om juist bij deze Olympus ook stil te staan bij de buitenkant. Want hij is klein: gewicht en afmetingen zijn zeer gering. Maar hij voelt wél zeer degelijk aan, aldus Christel. Je hebt “het gevoel echt iets om je nek te hebben hangen, zonder dat daarbij het gewicht in de weg gaat zitten.”

Zeer veelzijdig, extreme beeldstabilisatie

De camera is volgens Christel erg veelzijdig. En, mooi meegenomen: bang voor regen is hij niet. Daarbij kun je uit de hand foto’s maken met sluitertijden tot een seconde, dankzij de extreme beeldstabilisatie die tot wel 7 stops corrigeert.

Uitstekend dynamisch bereik

De sensor van deze Olympus is een oude bekende. Maar dat wil niet zeggen dat hij gedateerd is: dynamisch bereik, ISO-prestaties en scherpte zijn uitstekend. “In de praktijk ben ik bewust op zoek gegaan naar composities met donkere en lichte delen, en juist over die resultaten was ik zeer te spreken.”

Vloeiende Cinema 4K

Ook voor video’s is de Olympus OM-D E-M1 Mark III zeer geschikt. Hij filmt vanuit de hand net zo makkelijk in 4K als in Cinema 4K. “Dit resulteert in vloeiende video’s zonder zichtbare cameratrillingen en dat in elke situatie.” De perfecte beeldstabilisatie plus de elektronische stabilisatie spelen hierin een grote rol. “Creatieve filmfanaten kunnen zichzelf helemaal verliezen in de post-productie van video.”

Goud Award

Mooi van deze Olympus is ook dat hij zo razendsnel is. Voeg daar de extreme beeldstabilisatie bij, waardoor je bijna altijd uit de hand kunt fotograferen, “en je hebt een topcamera in handen.” Eindoordeel: Goud Award.

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIFocus Magazine over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

De Olympus OM-D E-M1 Mark III biedt volgens Jan Paul Mioulet (Focus Magazine, juli/augustusnummer 2020) geen compeet nieuw model of een forse update. Dat zou je wel verwachten, vier jaar na de voorganger. Toch is het al met al een mooie camera.

Op veel punten beter

Feitelijk zit er in de nieuwe Olympus vrijwel geen enkele feature die we niet al eerder zagen bij Olympus, aldus Jan Paul. Toch is deze Olympus op heel veel punten verbeterd. De fotograaf die zich verdiept in de geavanceerde functies zal de upgrades op waarde kunnen schatten.

Vrijwel alle functies van topmodel E-M1X

Mooi is dat deze OM-D E-M1 III vrijwel alle functies van topmodel E-M1X in huis heeft, maar wel een stuk compacter en lichter is. En het beperkte formaat en gewicht zijn juist de ‘unique selling points’ van het microfourthirds-systeem.

Wensen: zoeker en touch-mogelijkheden

Jammer is volgens Jan Paul dat Olympus heeft afgezien van een nieuwe, betere zoeker en uitgebreidere touch-mogelijkheden. “Maar tel je de vele, kleine veranderingen in de Olympus OM-D E-M1 Mark III bij elkaar op, dan krijg je een camera die alles bij elkaar toch flink verbeterd is ten opzichte van de Mark II.”

Hoge resolutie, Live ND & Starry Sky

De verschillen met Mark II zijn niet opzienbarend groot. Of je voor de goedkopere Mark II of voor de nieuwe Mark III moet gaan hangt volgens Jan Paul af van hoeveel belang je hecht aan zaken als de modules voor hoge resolutie, Live ND en Starry Sky.

Eindcijfer: 8.6

Jan Paul: “Deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je met met de Mark III moeilijke opnames gemakkelijker kunt maken, en dat je met deze camera toch een hogere beeldkwaliteit kunt krijgen dan met de Mark II, ook al is de sensor in feite onveranderd.” Eindoordeel: het cijfer 8.6.

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIAndere (professionele) reviewers over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

  • Digitalcameraworld.com (James Artaius, full review): De Olympus OM-D E-M1 Mark III is volgens James de ultieme allround professionele camera. Fotografeer je sport, dan kan de autofocus vlaggenschip 1D X Mark III bijbenen. Wil je in hoge resolutie schieten, dan overtreft hij met opties van 50 en 80 megapixels de meeste middenformaatcamera’s. Schiet je op snelheid, dan streeft deze Olympus met een burst van 60fps alle andere camera’s voorbij. En dan heb je nog de 7.5 stops beeldstabilisatie, die beter scoort dan die van alle andere camera’s op de markt.
    Uiteraard zijn gespecialiseerde camera’s beter dan deze Olympus op het gebied waarin ze gespecialiseerd zijn. Zo is de Fujifilm GFX 100 beter als je een camera met een hoger resolutie zoekt. En de Canon 1D X Mark III is een betere sportcamera. Maar zoek je een camera die op alle gebieden uitmuntende scores neerzet, dan geeft de E-M1 Mark III thuis.
    Minpunten zijn er ook. Zo is het jammer dat Olympus niet met een nieuwe sensor op de proppen is gekomen, maar de beeldkwaliteit is nog steeds geweldig. Moeilijker te vergeven is het gebrek aan vooruitgang van de elektronische zoeker het het LCD-scherm.
    Veel fotografen vinden de microfourthirds-sensor te klein. Maar dankzij die kleinere sensor scoort de beeldstabilisatie beter dan op grotere sensoren. En je kunt er fotogenres mee beoefenen die met andere camera’s niet mogelijk zijn, zoals astrofotografie waarbij je uit de hand schiet.
    Kijk je vervolgens ook naar de prijs van deze camera plus de prijs van de lenzen, dan biedt Olympus ook op dit gebied ongelofelijke voordelen. En daar komt nog de factor gewicht bij: Olympus is hier enorm in het voordeel als je hem bijvoorbeeld vergelijkt met de enorm zware 1DX III en de bijbehorende gigantische lenzen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
  • Techradar.com (Tim Coleman, full review): De Olympus OM-D E-M1 Mark III is volgen Tim een robuuste camera die intuïtief werkt en comfortabel in de hand ligt. Hij is lekker licht en klein, en het lenzenaanbod waar je uit kunt kiezen maken dat deze camera echt kan bloeien.
    Graaf je diep in de ingewikkelde menusystemen en in alle opties, dan wordt duidelijk hoe compleet de E-M1 Mark III eigenlijk is. Eigenlijk is er weinig wat je niet kunt met deze camera. Cruciaal is daarbij dat hij razendsnel is op alle belangrijke gebieden.
    Kijk je naar het prijskaartje, dan weet je hoe zwaar de concurrentie is van andere systeemcamera’s en DSLR’s. Op dit prijsniveau kun je snelle weerbestendige camera’s vinden met een MFT- een aps-c of een fullframe sensor.
    En dus moet je worstelen met een dilemma dat al lang bestaat: camera’s met een kleinere MFT-sensor beperken je op bepaalde vlakken (vooral: prestaties bij weinig licht), maar stuwen je prestaties omhoog op andere vlakken. Maar spreken de sterke kanten van het MFT-systeem je aan, dan is het moeilijk om een betere camera voor fotografie te bedenken. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Ephotozine.com (Joshua Waller, full review): De Olympus OM-D E-M1 Mark III is een upgrade van de Mark II, die al geweldig was. De Mark III is door z’n compacte formaat een geweldige reiscamera, een camera die je makkelijk meeneemt op reizen en tijdens wandelingen. En hij heeft tal van innovatieve functies en features aan boord.
    Om er een paar te noemen: LiveND en de indrukwekkende beeldstabilisatie. Dankzij die 7.5 stops beeldstabilisatie heb je eigenlijk nooit meer een statief nodig. En dankzij de ingebouwde ND, kun je besparen op de kosten en het meezeulen van ND-filters.
    Mooi zijn verder natuurlijk de opties om beelden met zeer hoge resolutie te schieten: 50 megapixel uit de hand en zelfs 80 megapixel, al heb je daar dan wél een statief voor nodig. Dit maakt deze Olympus bijzonder geschikt voor zeer gedetailleerde productfotografie en andere stillevenfotografie.
    Ook z’n zeer snelle autofocus en z’n gezichts- en oogdetectie maken de camera erg geschikt voor veel soorten fotografie: van straatfotografie tot familie- en portretfotografie. Ook z’n opties voor focusstacking zijn geweldig, en maken hem zeer geschikt voor het schieten van insecten en andere macrofotografie.
    Deze Olympus is door z’n snelheid en beeldstabilisatie ook zeer geschikt voor sport en wildlife. Daar is hij wel in het nadeel tegenover camera’s met grotere sensoren, vooral als het licht niet meezit.
    De Olympus is ook prima geschikt voor het serieuzere videowerk. Hij biedt CINE-4K-video met 24fps, 4K UHD met 30,25,24p en de introductie van een vlak kleurprofiel, evenals OM-Log400.
    Zoek je een compact camerasysteem dan wat de DSLR’s en aps-c camera’s te bieden hebben, dan is de Olympus OM-D E-M1 Mark III een uitstekende optie. Hij biedt een breed scala aan interessante en aantrekkelijke functies en levert uitstekende beelden. Extra plus is het grote aantal compacte microfourthirds-lenzen waar je uit kunt kiezen. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
  • Engadget.com (Steve Dent, full review): Het nieuwste vlaggenschip van Olympus, de O-MD E-M1 Mark III, is niet echt een opwindende camera. Hij is wat sneller dan het vorige model en heeft een verbeterde en veelzijdiger autofocus. Hij heeft ook een toonaangevend 5-assig beeldstabilisatiesysteem in huis waarmee je beter uit de hand kunt fotograferen.
    Dat autofocussysteem is echter niet opgewassen tegen rivalen, vooral Sony. En om er opnames bij weinig licht mee te maken, is het niet perfect. Hij schiet ook tekort ten opzichte van vergelijkbaar geprijsde rivalen zoals de Panasonic GH5 als het gaat om video. Hoewel de O-MD E-M1 Mark III geweldig is voor natuur- en actiefotografie, zijn er betere camera’s op de markt in dit prijssegment. Eindoordeel: 79/100.
  • Digitaltrends.com (Hillary K. Grigonis, full review): De Olympus OM-D E-M1 Mark III is een kleine camera. Maar tegelijk is het een camera die prestaties neerzet die geen enkele andere camera kan evenaren, aldus Hillary. Starry AF en de high-res modus die je zonder statief kunt gebruiken: dat zijn unieke features.
    Perfect is ook deze camera niet. De resolutie van de zoeker is verouderd, het meetsysteem is wat inconsistent en veel andere basissystemen, zoals de 121-punts autofocus en de 20 megapixel microfourthirds sensor, zijn gewoon overgenomen van voorganger Mark II.
    Voor wie is deze camera bedoeld? vraagt Hillary zich af. De beeldstabilisatie en het ingebouwde ND-filter zijn een gouden greep voor fotografen die met lange belichtingen werken. De snelheid van de camera en het gemak waarmee je lange telelenzen kunt gebruiken dankzij de mft-sensor zijn ideaal voor sport en natuur. De combinatie van functies met het kleine formaat van de camera – en de vrijheid die het je biedt om je statief thuis te laten – is ook ideaal voor op reis.
    De kleinere mft-sensor is minder ideaal voor bepaalde fotogenres, zoals portretten, bruiloften en mode. Dan kun je beter ditzelfde bedrag investeren in een fullframe body, want je zult minder behoefte hebben aan de geavanceerde functies van de E-M1 III. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
  • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Olympus OM-D E-M1 Mark III is een verfijndere, verbeterde versie van z’n voorganger die drie jaar geleden op de markt kwam. Hij heeft een aantal verbeteringen geërfd van vlaggenschip E-M1X die een jaar geleden op de markt kwam.
    Voor Mark biedt hij onvoldoende nieuwe of verbeterde functies om te upgraden vanaf de E-M1 Mark II. En evenmin om fotografen te overtuigen om over te stappen op het Olympus-systeem.
    De concurrentie in dit prijssegment is moordend. Denk daarbij aan concurrenten als de fullframe Sony A7 III, de aps-c camera’s Fujifilm X-T3 en Fujifilm X-T4 en de Panasonic Lumix G9 die eveneens een microfourthirds sensor heeft.
    Toch heeft de Olympus OM-D E-M1 Mark III een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zijn belangrijkste rivalen. Vooral het ongelooflijk effectieve beeldstabilisatiesysteem: je moet het ervaren om het echt te geloven. Ook belangrijk is de enorme draagbaarheid van de camera.
    De Starry Sky AF-modus, verbeterde Handheld High Res-modus en de Live ND-functie zijn allemaal innovatieve features die op geen enkele andere camera vindt. Ook de nieuwe AF-joystick en ISO-knop verfijnen de al intuïtieve interface verder.
    Toch is het niet voldoende in een zeer competitieve markt. De 20 megapixelsensor loopt achter de feiten aan, en dat geldt ook voor de elektronische zoeker en het display. Die zijn duidelijk niet op hun plaats op een vlaggenschipcamera.
    Het autofocussysteem is snel en betrouwbaar, maar haalt het niet bij wat vooral Sony te bieden heeft op dit gebied. De burst is snel genoeg. Maar aan de videospecs zie je dat Olympus filmen met deze camera niet op het hoogste plan stelt. Ook heeft hij maar één UHS-II-kaartsleuf.
    De Olympus OM-D E-M1 Mark III is een zeer goede camera, vooral als je waarde hecht aan draagbaarheid en de ongelooflijke IBIS. Maar biedt hij voldoende om upgraders of nieuwe eigenaren te verleiden in een markt met diverse aantrekkelijkere camera’s voor een vergelijkbare prijs? Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
  • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Is de Olympus OM-D E-M1 Mark III een upgrade van de Mark II of een E-M1X in een nieuwe verpakking? vraagt Richard zich af. Beter dan die vraag stellen is kijken naar wat het totaalpakket van de OM-D E-M1 Mark III te bieden heeft.
    Veel is al bekend uit vorige modellen, of van concurrerende modellen. En als je naar de 4K-video kijkt, of naar de schietsnelheid, of naar de elektronische zoeker, dan kun je constateren dat de concurrentie even ver of verder is op dit moment. Maar dat is niet het hele verhaal.
    Want kijk bijvoorbeeld naar de al uitstekende beeldstabilisatie die nóg verder verbeterd is. Wat het aantal rake shots flink doet toenemen, zeker gevoegd bij de capabele autofocus, en ook bij video kan worden ingezet. Live ND en de zeer bruikbare High Res-modus voor foto’s met extreem hoge resolutie zijn twee andere winstpunten die tot stand komen door de geavanceerde stabilisatie in combinatie met de snelheid waarmee de sensor kan worden uitgelezen.
    En zo zijn er nog meer sterke punten van de nieuwe Olympus. De bouwkwaliteit is natuurlijk van hoog niveau, met een grote mate van weerbestendigheid en een zeer duurzame sluiter. Ook de ergonomie is uitstekend. Het ontwerp is zeer goed, hoewel de user interface een update nodig heeft.
    Al met al een uitstekende camera met een hoog prijskaartje. Hij komt in een markt met zeer sterke concurrenten. Maar de Olympus OM-D E-M1 Mark III heeft zeker bestaansrecht en z’n eigen sterke punten. “We can have a discussion about how much the E-M1 III 'should cost' only if you can name another camera that offers a comparable combination of excellent IS, video AF performance, shutter life, weather sealing, usable high-res mode and shooting rate.”
  • Productreview op Cameranu.nl (fotograaf Alexander Koenders): “Na enkele dagen met de camera los te zijn gegaan op allerlei onderwerpen heb ik op een gegeven moment zelfs niet eens meer aan mijn vertrouwde OM-D E-M1X gedacht. Ik ben zonder na te denken steeds met de nieuwe camera blijven fotograferen. Het enige moment van irritatie kwam toen bleek dat ik vergeten was de camera op RAW én op JPEG te zetten en al direct de conclusie trok nu niet de foto’s te kunnen bekijken en bewerken.
    Bij het opstarten van Adobe bleek er een nieuwe update te zijn die, heel verrassend, al direct de nodige aanpassingen deed waardoor ik in zowel photoshop als lightroom de RAW bestanden kon bekijken en openen. Met veel plezier bladerde ik door de bestanden en zag de ene na de andere messcherpe foto voorbijkomen. Hierdoor werd het kiezen bijzonder lastig. In hoeverre de Olympus OM-D E-M1 Mark III meer of minder missers heeft dan de OM-D E-M1X weet ik niet precies, maar het is zeker dat de OM-D E-M1X er een geduchte concurrent bij heeft gekregen.” Bekijk het hele review >>
  • Klantreview op Cameranu.nl: “De Olympus OMD 1 Mark III is een geweldige camera als je van een eerdere versie van OMD komt. Veel handiger in gebruik dan mijn vorige camera. Alles wat ik miste aan de OMD Mark II zit er nu op. het “Mijn menu” is fijn. De meest gebruikte opties kan ik er makkelijk inzetten. En snel terug vinden. C 1,2,3,4 zijn handig bij het voorinstellen van de soort onderwerpen zoals portret landschap wildlife. Enz. Je kan sneltoetsen configureren naar deze C 1,2,3,4. Bijvoorbeeld ik ben met landschap foto bezig en er komt een vogel voorbij. Sneltoets indrukken en je kan de vogel even tussendoor volgen en op de foto zetten. Geweldig, alles werkt vlotter en beter. Starry Sky voor foto’s van de sterren. HDR is ook goed te gebruiken.BKT is beter. High res handheld. Foto’s overzetten naar telefoon gaat een stuk soepeler. Gaat allemaal beter. Ik ben er heel blij mee.” Bekijk alle reviews van kopers >>
  • Klantreview op Kamera-express.nl: “Compact, licht en supersnel!
    Na een aantal jaar gefotografeerd te hebben met een Pentax K3-II, was ik toe aan een nieuwe camera. Omdat de Pentax behoorlijk aan het gewicht was, besloot ik op zoek te gaan naar een lichter en ook compacter model. In eerste instantie heb ik nog gedacht om over te stappen naar een Sony A7-III, maar na de combinatie van deze camera samen met een 24-70 lens in handen te hebben gehad, heb ik besloten dit niet te doen. Met name het gewicht en formaat van het glas was voor mij doorslaggevend (en uiteraard ook de prijs).
    Een full frame camera vraagt uiteraard voor de grote sensor ook groter glas. Ik wilde juist compacter en lichter. Na een behoorlijke zoektocht van reviews lezen en kijken, ben ik uitgekomen op de Olympus E-M1 Mark III. Tijdens een bezoek bij Kamera Expres in Capelle sprak ik bij toeval een erg enthousiaste verkoper aan die zelf ook een fervent gebruiker van het Olympus systeem was en ook zelf gemaakte foto's liet zien. Ik was echt flabbergasted en direct overtuigd van het systeem.
    Om over te stappen van mijn Pentax systeem, hield dit wel in dat ik een systeemwissel moest doen wat best kostbaar is, maar wat een feest zeg en wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb! De camera heb ik samen met een 12-40mm 2.8 lens gekocht bij Kamera-Express. Zowel de body als de camera voelen super degelijk aan en wat gewicht betreft scheelt het een paar honderd gram. De lens is heerlijk compact en voldoet prima om in 80% van de gevallen in mijn behoefte te voorzien. Wat mij het meest verbaast is de snelheid van scherpstellen! Ik heb nog nooit een camera gehad die zo snel is als de M1 Mark II.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren. Bekijk alle reviews van kopers >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Olympus OM-D E-M1 Mark IIIBelangrijkste kenmerken van de Olympus OM-D E-M1 Mark III

  • Nog betere beeldkwaliteit: 20.4 megapixel Live MOS sensor
  • Razendsnel en krachtig: TruePic IX beeldprocessor
  • Stabiele beelden uit de hand: 5-assige beeldstabilisatie
  • Hoogwaardige 4K-video op 24, 25 en 30fps + OM-log
  • Geavanceerde autofocus met 121 fasedetectiepunten en boordevol features
  • Heldere en grote elektronische zoeker
  • Hoogwaardig scherm: 3 inch OLED LCD touchscreen
  • Handig: Live ND-functie
  • Uitstekend verbonden: wifi en bluetooth
  • Super Sonic Wave filter
  • Professioneel: dubbele SD-kaartsleuven
  • Heerlijk compact en lichtgewicht
  • Robuust: sterke en weerbestendige body

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Olympus OM-D E-M1 Mark III

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Olympus OM-D E-M1 Mark III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameranu.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Cameraland.nl >>

Olympus OM-D E-M1 Mark III op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

De beste Olympus-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Olympus systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Olympus-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy