Olympus E-M10 Mark IV: compacte systeemcamera voor instappers

De Olympus E-M10 Mark IV is de opvolger van de populaire Mark III. Ook de Mark IV is een heerlijk compacte systeemcamera met een hoge beeldkwaliteit. Nieuw zijn de 20 megapixel MFT-sensor en de razendsnelle TruePic VIII-processor. Het display achterop is naar onderen te klappen, voor selfies en vloggen. Alle belangrijke reviews!

Sensor: microfourthirds | Resolutie: 20 megapixel | Objectief: 14-42mm f/3.5-5.6 EZ / fullframe-equivalent: 28-84mm | Beelden per seconde: 8.7 (mechanische sluiter), 15 (elektronische sluiter) | Video: 4K met 30p, 25p, 24p | Scherm: kantelbaar touchscreen (met selfie-modus) | Gewicht body: 383gr | Release datum: 15 augustus 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs body plus lens: 849 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Olympus E-M10 Mark IV

 • Mooi meegenomen: compacte en lichte systeemcamera
 • Hoge beeldkwaliteit: 20 megapixel Live MOS-sensor
 • Tegen trillende handen: 5-assige beeldstabilisatie
 • Perfecte portretten: Face Priority/Eye Priority
 • Kwaliteitsvideo’s: filmen in 4K met 30p, 25p en 24p
 • Selfies: neerklapbaar 3 inch LCD-scherm met resolutie 1037x1000

Olympus E-M10 Mark IV Geliefde systeemcamera

De Olympus E-M10-serie is al vele jaren geliefd bij fotografen die met een gedegen systeemcamera foto’s of video’s willen schieten. De Mark IV doet een flinke schep bovenop wat al een uitstekende camera was. Met 20 megapixels op de nieuwe microfourthirds-sensor, de nieuwste TruePic VIII-processor voor extra power plus een naar beneden klapbaar display voor selfies en vloggen. Voorganger Mark III kreeg de hoogste Diamant Award bij Zoom.nl. Gooit ook de nieuwe Mark IV hoge ogen bij de reviewers?

Olympus E-M10 Mark IV: echte allrounder

Met de Olympus E-M10 Mark IV schiet je met speels gemak professionele beelden dankzij de uitstekende beeldkwaliteit, de uitgebreide opnamefuncties en de beeldstabilisatie. Samen zorgen ze ervoor dat je de camera op elk moment en in elke situatie kunt gebruiken. De E-M10 Mark IV is een echte allrounder.

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Olympus E-M10 Mark IVPerfecte beeldstabilisatie

De E-M10 Mark IV is uitgerust met een 20 megapixel Live MOS-sensor. De 5-assige beeldstabilisatie compenseert tot 4.5 stops. Daardoor kun je ook bij weinig licht uitstekend uit de voeten met deze camera.

Snelle bursts: tot 15fps

Snel is de Mark IV ook al. Je schiet continu-opnames tot 15 beelden per seconde met de elektronische sluiter en 8.7 fps met de mechanische sluiter. Zo weet je zeker dat het perfecte plaatje ertussen zit.

Gezichts/oog autofocus

Snel is ook de autofocus. Die is bovendien flink verbeterd: hij gebruikt hetzelfde algoritme als de veel duurdere E-M1X-systeemcamera. Die autofocus zorgt voor scherpe beelden, ook bij bewegende onderwerpen. En schiet je portretten? Dan profiteer je van de slimme Face Priority/Eye Priority autofocus. Die werkt ook uitstekend bij gezichten ‘en profil’ of gezichten die naar beneden kijken.

Olympus E-M10 Mark IVKwaliteitsvideo’s

Filmen kan de Olympus E-M10 Mark IV ook al uitstekend. Je schiet video’s in 4K met maximaal 30 beelden per seconde. En dat betekent: vloeiende video’s van hoge kwaliteit. De maximale opnametijd bedraagt 29 minuten.

Automatisch én handmatig werken

Met de E-M10 Mark IV kun je net zo makkelijk handmatig werken als volledig op de automatische piloot. In de auto-modus kiest de camera zelf de juiste instellingen voor jou. In de modus Advanced Photo (AP) bepaal je zelf de instellingen voor jouw shot. De E-M10 is bovendien voorzien van een SCN-modus (Scène). Daarmee selecteer je heel simpel instellingen die overeenkomen met de scène of het onderwerp, bijvoorbeeld landschapsfoto’s of strandfoto’s. Zo lukken al je shots!

Compact, licht en toch hoge kwaliteit

Groot voordeel van systeemcamera’s met de microfourthirds sensor is dat ze zo lekker compact en licht zijn en tóch beelden van hoge kwaliteit bieden. Dat geldt zeker voor de E-M10 Mark IV. Die is zo bescheiden van formaat en gewicht dat je hem makkelijk met je meeneemt. In combinatie met de prima 14-42mm kitlens weegt hij slechts 476 gram. Dankzij de veilige grip ligt deze Olympus bovendien erg comfortabel in de hand.

Olympus E-M10 Mark IVNeerklapbaar touchscreen en hoogwaardige EVF

Dankzij het neerklapbare touchscreen van 3 inch schiet je heel simpel de mooiste selfies. Gebruik je liever een zoeker voor je composities? Dat kan uitstekend met de hoogwaardige elektronische zoeker (EVF). Vooral bij fel zonlicht biedt dit een uitkomst. Mooi is verder de stille modus, zodat je sluiter- en bedieningsgeluiden kunt uitschakelen op momenten waarop geluid ongewenst is. Bijvoorbeeld bij fotograferen van (klassieke) concerten of in een kerk.

Samen met je smartphone

Al je foto’s en video’s exporteer je makkelijk en snel naar jouw smartphone met de OI.Share-app via wifi of bluetooth. Ook kun je je telefoon als afstandsbediening gebruiken. Handig als je met je samen met vrienden of familie op een groepsportret wilt.

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Olympus E-M10 Mark IV

De Olympus E-M10 Mark IV: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, de camera is pas op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Digitalcameraworld.com (Louise Carey, full review): De Olympus E-M10 Mark IV is volgens Louise “een fantastische kleine camera die veel te bieden heeft”. Hij heeft een nieuwe sensor met 20 megapixels plus verbeterde continue autofocus. Daarmee biedt de Mark IV handige upgrades ten opzichte van zijn voorganger, de Mark III. Andere upgrades zijn klein, maar toch is Louise onder de indruk van wat de Mark IV op tafel brengt.
  Kritiekpunten zijn er ook, zoals bij elke camera. Zo zou Louise graag een microfoonpoort zien die past bij de 4K-videomogelijkheden en het neerklapbare scherm. Maar het is wel logisch dat deze instap-camera dit niet biedt, want dan maait hij gras weg voor de voeten van de duurdere Olympus E-M5-lijn.
  De Olympus E-M10 Mark IV is de perfecte camera voor smartphone-fotografen die de sprong naar een 'echte' camera willen wagen, maar ook voor wie familieopnames van hoge kwaliteit wil vastleggen of gewoon op zoek is naar een lichtgewicht camera om mee te nemen op reis. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Olympus E-M10 Mark IV is volgens Angela niet veel groter dan sommige compactcamera's die een veel kleinere sensor aan boord hebben. Maar het mooie is: hij is veel veelzijdiger, heeft een geweldige verzameling functies en biedt een betere beeldkwaliteit.
  Het aantal megapixels van de microfourthirds-sensor is flink hoger dan bij de voorganger (20 versus 16). Maar afgezien daarvan is het een vrij kleine upgrade. Het autofocussysteem is marginaal beter en de mogelijkheid om het scherm helemaal om te klappen is zeker handig.
  De Olympus E-M10 Mark IV is een zeer goede camera voor wie serieus met fotografie aan de slag wil maar niet gelijk een grote camera wil. Hij is ook compatibel met een uitgebreide collectie lenzen.
 • Amateurphotographer.co.uk (Andy Westlake, full review): Op papier lijkt de Olympus OM-D E-M10 Mark IV volgens Andy een vrij kleine update. En dan legt hij het misschien af tegen andere instapmodellen met meer geavanceerde autofocussystemen en vloggervriendelijke functies. Maar dit is volgens Andy een enorme fout. Want bij deze Olympus is het geheel meer dan de som der delen. “Net als zijn voorganger is het een mooie kleine camera die prettig in het gebruik is en geweldige foto's levert.”
  De E-M10 IV is echt een mooie camera als je hem met de concurrenten vergelijkt. OK, hij heeft niet de uitzonderlijke autofocus van de Sony A6100, maar hij is wel veel aangenamer in gebruik. Voor beginners is hij volgens Andy net zo gebruiksvriendelijk als de Canon EOS M50. Maar daar komt bij dat hij een dubbele draaiknop heeft die flink voordeel biedt voor wie meer controle wil hebben.
  Vergelijk je hem met de Fujifilm X-T200 dan heeft hij een even aantrekkelijk ontwerp. Maar hij mist gelukkig de bedieningsproblemen waarmee de X-T200 worstelt. Wat de Olympus extra aantrekkelijk maakt: het enorme arsenaal aan kleine, lichte en betaalbare lenzen. Ook werkt de beeldstabilisatie in de body mooi samen met alle lenzen.
  Al met al is dit een van Andy’s topkeuzes voor beginnende fotografen die hun eerste serieuze camera willen kopen. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Jeff Keller, first impressions): De Olympus E-M10 Mark IV is volgens Jeff een goed ontworpen camera. Hij maakt prachtige foto's en video's. Voordeel is dat je toegang hebt tot een enorme selectie lenzen voor het microfourthirds-systeem.
  Volgens Jeff doet de ingebouwde beeldstabilisator uitstekend werk voor zowel foto's als video. Toch tempert Jeff de verwachtingen: het is geen significante update ten opzichte van zijn voorganger (de Mark III). Bovendien is de concurrentie in dit segment zwaar.

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Olympus E-M10 Mark IVBelangrijkste kenmerken van de Olympus E-M10 Mark IV

 • Mooi meegenomen: compacte en lichte systeemcamera
 • Hoge beeldkwaliteit: 20 megapixel Live MOS-sensor
 • Power: TruePic VIII-beeldprocessor
 • Handig: Supersonic Wave Filter (anti-stoffilter)
 • Tegen trillende handen: 5-assige beeldstabilisatie
 • Razendsnel: continu-opnames tot 15 fps
 • Altijd scherp: Continuous AF voor bewegende onderwerpen
 • Perfecte portretten: Face Priority/Eye Priority
 • Kwaliteitsvideo’s: filmen in 4K met 30p, 25p en 24p
 • Handig: 21 scèneprogramma's, waaronder Portret, Sport, Lichtsporen en Zonsondergang
 • Selfies: neerklapbaar 3 inch LCD-scherm met resolutie 1037x1000
 • Betere composities: elektronische zoeker
 • Sssst: stille modus
 • Goed verbonden: wifi en bluetooth

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Olympus E-M10 Mark IV

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Olympus E-M10 Mark IV. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Olympus E-M10 Mark IV op CameraNU.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit momentBeste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Alle Olympus-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Olympus microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Olympus objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Olympus objectieven.

Olympus-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Olympus 7-14mm f/2.8 PROGroothoekzoom€ 1,13995/100Reviews >>
Olympus ED 9-18mm f/4.0-5.6Groothoekzoom€ 52983/100Reviews >>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROStandaardzoom€ 99994/100Reviews >>
Olympus ED 12-100mm f/4.0 PROReiszoom€ 1,29994/100Reviews >>
Olympus ED 12-200mm f/3.5-6.3Reiszoom€ 89990/100Reviews >>
Olympus 14-150mm f/4.0-5.6 IIReiszoom€ 51980/100Reviews >>
Olympus ED 40-150mm f/2.8 PROTelezoom€ 1,19992/100Reviews >>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROSupertelezoomonbekend92/100Reviews >>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3Supertelezoom€ 1,29990/100Reviews >>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IISupertelezoom€ 46980/100Reviews >>
Olympus ED 8mm Fisheye f/1.8 PROFishey€ 77888/100Reviews >>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROGroothoek€ 1,39994/100Reviews >>
Olympus 17mm f/1.8Groothoek€ 44985/100Reviews >>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROStandaard€ 1,29994/100Reviews >>
Olympus 25mm f/1.8Standaard€ 36286/100Reviews >>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROPortret€ 1,29990/100Reviews >>
Olympus 45mm f/1.8Portret€ 26285/100Reviews >>
Olympus ED 60mm f/2.8 MacroMacro€ 44988/100Reviews >>
Olympus ED 300mm f/4.0 IS PROSupertele€ 2,33095/100Reviews >>

 

Panasonic-lenzen voor je Olympus

Heb je een systeemcamera van Olympus? Dan kun je daar vaak ook een Panasonic-objectief op gebruiken. Panasonic heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Panasonic >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle camera’s op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)