Olympus E-M10 Mark III: intuïtieve systeemcamera

De Olympus E-M10-serie is al vele jaren geliefd bij fotografen die met een gedegen systeemcamera foto’s of video’s willen gaan schieten. De Mark III heeft nóg betere specs + veel nieuwe features. Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Olympus E-M10 Mark IIISensor: microfourthirds | Resolutie: 16.1 megapixel | Objectief: Olympus 14-42mm EZ f/3.5-5.6 / fullframe-equivalent: 28-84mm | Beelden per seconde: 8.6 | Video: 4K | Elektronische zoeker: ja | Scherm: kantelbaar touchscreen | Gewicht: 410gr | Frankwandelt-rating 83/100 | NIET MEER VERKRIJGBAAR!

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Lichtgewichtje met zwaargewicht prestaties

Olympus brengt de derde generatie van zijn alom geliefde OM-D E-M10-systeemcamera op de markt. Voorganger Mark II werd de hemel in geprezen als lichtgewicht systeemcamera met zwaargewicht prestaties. Belandde destijds gelijk op plek 1 bij reviewsite Techradar. Deze Olympus OM-D E-M10 heeft uiteraard nog veel meer in huis, onder andere 4K-video.

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Alle sterke punten komen samen

In het nieuwe instapmodel komen alle sterke punten van de modellen uit de OM-D-serie van Olympus samen. Net als zijn voorganger heeft de Mark III een 16-megapixelsensor van het formaat microfourthirds. Maar hij heeft een betere beeldprocessor onder de motorkap, waardoor onder andere 4k-video mogelijk is.

Veel beter autofocussysteem

De filmfunctie biedt bij 4k-resolutie framerates van 30, 25 en 24 beelden per seconde. Bij het fotograferen is de maximale snelheid 8.6 beelden per seconde, vrijwel hetzelfde als z’n voorganger. Wel veel beter dan de Mark II is het autofocussysteem. Dit heeft een forse upgrade gekregen: het beschikt nu over 121 punten, bij de E-M10 Mark II waren dat er 81.

Olympus E-M10 Mark III Upgrade van de body

Ook de body heeft een upgrade gekregen. Daardoor zijn de bedieningsknoppen groter en daardoor duidelijker. De camera houdt lekkerder vast, door een verbeterde handgreep. Ook de auto-stand is onder de loep genomen: hij herkent meer scènes en onderwerpen.

Mooie zoeker & kantelbaar touchscreen

Never change a winning camera: van de Mark II zijn een aantal zaken behouden die al uitstekend waren. Zo heeft ook de Olympus OM-D E-M10 Mark III weer de mooie elektronische OLED-zoeker op de achterkant, met 2.36 miljoen beeldpunten. Plus het bekende kantelbare 3 inch touchscreen. Ook de interne 5-assige beeldstabilisatie van de sensor hoort weer tot de specs. Wel weer nieuw: bij het filmen kun je dit combineren met digitale stabilisatie, ook bij de 4k-functie.

Snelle beeldprocessor

De Olympus E-M10 Mark III is uitgerust met de nieuwste TruePic VIII-beeldprocessor. Samen met de interne 5-assige beeldstabilisatie ben je – zelfs bij minder licht – verzekerd van haarscherpe foto's en video's. Die schiet je gewoon uit het vuistje.

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Olympus E-M10 Mark IIILiefst 4 stops speling!

De stabilisatie werkt onafhankelijk van het objectief dat je gebruikt en geeft tot wel 4 stops speling met je instellingen. Kun je bijvoorbeeld normaal gesproken met 1/100 van een seconde nog scherp uit de hand schieten, nu is dit mogelijk met 1/6 van een seconde.

Video: 4K in combinatie met beeldstabilisatie

Mooiste nieuwe feature ten opzichte van de Mark II is de aanwezigheid van 4K-video-functionaliteit. En het mooie is: de Olympus combineert dit met de interne beeldstabilisator, waardoor het kinderspel wordt om direct stabiele video’s van ultrahoge kwaliteit te schieten.

Ideale reisgenoot

Het formaat van de E-M10 Mark III is net iets groter dan dat van z’n voorganger en telt ook een paar grammetjes meer. Maar deze systeemcamera is nog steeds lekker compact en licht. Zo is hij de ideale reisgenoot, waar je dankzij het fraaie retrojasje heel goed mee voor de dag kunt komen. Dankzij de kenmerkende vormgeving, robuuste constructie en grote grip ligt het toestel prettig in de hand.

Olympus E-M10 Mark IIIBediening: simpel & intuïtief

De bediening van de Olympus E-M10 Mark III is ook al erg prettig en intuïtief. Eenvoudige, metalen knoppen, duidelijke tekst en symbolen: je went razendsnel aan deze camera. Het kantelbare touchscreen helpt mee: het werkt zoals je gewend bent op je smartphone. Met één tik op het display leg je ieder fotomoment haarscherp vast. De tracking-functie van de ‘continuous autofocus’ detecteert bewegingen van je onderwerp. En maak je een portret? Dan helpen de Face Priority Autofocus en Eye Detection Autofocus je met de juiste belichting en scherpstelling.

Wifi: delen met vrienden

Dankzij de ingebouwde wifi kun je je beelden direct delen met vrienden en familie. Daarvoor gebruik je de Olympus Image Share app. En nog een handigheidje: met deze app gebruik je je smartphone of tablet ook gewoon als afstandsbediening.

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

Update: opvolger Olympus E-M10 Mark IV!

De Olympus E-M10 Mark III heeft een opvolger: de Olympus E-M10 Mark IV. Alles aan deze nieuwe instap-systeemcamera is beter en sneller dan bij de voorganger. Benieuwd naar deze schitterende camera?

Mijn review van de Olympus E-M10 Mark IV >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Olympus E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Olympus cashback-actie van Cameranu.nlTot €500 cashback op OM System camera’s en lenzen!

Ontvang nu tot €500 cashback op geselecteerde OM System camera's en lenzen tijdens de OM System Zomer Promotie. Deze actie loopt tot en met 28 juli 2024 dus grijp snel je kans!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Olympus E-M10 Mark III Professionele reviewers over de Olympus E-M10 Mark III

De Olympus E-M10 Mark III: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

Digifoto Pro over de Olympus E-M10 Mark III

Fototijdschrift Digifoto Pro is een van de eerste met een review (septembernummer 2017). En ze zijn onder de indruk van deze Olympus. “De term instapmodel is misschien niet helemaal de juiste als het om deze Olympus gaat, want hoewel het wel de meest betaalbare camera uit het OM-D-assortiment is, kun je hem absoluut niet zien als een uitgekleed basismodel.” Hij is al even fraai om te zien als z’n grote broers, waaronder topmodel E-M1 Mark II.

Zilver Award

Volgens Digifoto Pro is de OM-D E-M10 Mark III “een fantastische camera voor een betaalbaar bedrag”. Niet alleen het design is onderscheidend en fraai ook de prestaties zijn dat: “De camera levert foto- en videobeelden af met een prima kwaliteit en vooral de kwaliteiten bij moeilijke lichtomstandigheden zijn erg prettig.” Dat levert de Olympus het cijfer 8 op plus een Zilver Award.

Focus over de Olympus E-M10 Mark III

Fototijdschrift Focus (oktobernummer 2017) is vol lof over de Olympus E-M10 Mark III. De toch al goede voorganger is op belangrijke punten verbeterd, aldus reviewer Dennis Hissink. Zo is de menustructuur eenvoudiger en logischer, en zijn er 4 cameramodi toegevoegd. De belangrijkste upgrade zit hem in de hardware: de krachtige TruePic VIII processor, geleend van grote broer E-M1 Mark II. Resultaat: hij is veel sneller en kan nu 4K-video leveren. Ook de uitstekende 5-assige beeldstabilisatie is “echt een aanwinst” die “het leven van een fotograaf statiefloos” maakt. De camera is bedoeld voor de beginnende fotograaf, maar biedt “veel waar (...) voor het geld”.

Eerder een midrange-model

De beeldkwaliteit is weliswaar niet verder verbeterd, maar die was al enorm goed. Toch: “De ruis lijkt wat fijner bij de hogere ISO-waarden, en het dynamisch bereik is heel gelijkmatig en stabiel over het standaard lichtgevoeligheidsscala.” Conclusie: “De prijs-kwaliteitverhouding is dermate goed dat we dit model eerder als een midrange-model inschalen dan als instapper. Het Micro Four Thirds-systeem waar deze camera toe behoort is weer een aanwinst rijker!” Focus geeft een hoog cijfer: 8.9.

Zoom.nl over de Olympus E-M10 Mark III

Volgens fototijdschrift Zoom.nl is deze Olympus een “instap systeemcamera met potentie”. Hij heeft professionele trekjes. Dat zie je aan de menuknoppen, aan alle functies van het touchscreen, en aan het feit dat “de camera ook een 5 assige beeldstabilisatie, wifi, 121 autofocus punten en zelfs 4K video!” heeft. De autofocus is heel precies, maar niet altijd heel snel, wat hem iets minder geschikt maakt voor actiefotografie.

Uitstekende 4K-video

De 4K-video is van uitstekende kwaliteit. “De videobeelden die we met de Mark III schoten waren scherp en gedetailleerd. Het is prachtig om te zien hoe Olympus nu ook in een instapmodel een gestabiliseerde 4K videomode kan stoppen.” Helaas is de sensor blijven steken op 16 megapixel. “Meer dan genoeg als je op reis prachtige opnames wil schieten. Maar als je hele grote prints wil maken zou de 20 megapixel M43 versie of een 24 megapixel aps-c variant van de concullega's je misschien beter passen.” Toch: een heel hoog cijfer van Zoom: een 8.0.

Chip Fotomagazine over de Olympus E-M10 Mark III

Voor de reviewer van fototijdschrift Chip Fotomagazine (decembernummer 2017) is deze Olympus veel meer dan een beginnersmodel: “Goede prestaties en veel extra’s tegen een nette prijs. De OM-D E-M10 is een prima keuze.” Ten opzichte van z’n voorganger is er heel wat verbeterd. “Een multitalent dat interessant is voor veel verschillende gebruikers.”

Betere video’s en foto’s

Hoewel de 16 megapixel sensor onveranderd is gebleven, geldt dit niet voor de nieuwe TruPic VIII-processor. Daardoor kan deze Olympus nu haarscherp filmen in ultra-hd met 30 beelden per seconde. Maar niet alleen met z’n video’s is deze camera beter geworden, ook met z’n foto’s. Hij is nu ook geschikt om te schieten bij weinig licht. Ook de snelheid en de autofocus zijn dik in orde. Kortom: testoordeel is ‘Goed’ met 82.7 van de 100 punten.

DPreview over de Olympus E-M10 Mark III

De beste reviewsite DPreview heeft de camera uitgebreid door de mangel gehaald. Reviewers Richard Butler en Carey Rose zijn zeer lovend over deze nieuwe versie van de E-M10-serie. De update ten opzichte van de E-M10 Mark II is niet groot, maar “the changes are focused where it matters. 16MP may seem a little old hat, given APS-C went to 24MP several years ago, but the Olympus becomes one of the only cameras in its class to offer 4K video capture and does so with excellent stabilization.”

Krachtige camera om van te houden

Op papier zijn de specificaties van de Olympus E-M10 Mark III wellicht niet heel indrukwekkend. Maar “the E-M10 III is a powerful and likeable little camera, that offers the developing photographer plenty of room to grow.” De E-M10 Mark III heeft een goede beeldkwaliteit “especially in JPEG. We've long been impressed by the color rendition of Olympus' 'Natural' response and it makes it easy to get attractive results from the E-M10 III.” Ook de videokwaliteit is indrukwekkend. Eindscore: een hoge 80%. Bekijk vooral ook de mooie foto-gallery van DPreview.

Photographyblog over de Olympus E-M10 Mark III

Reviewsite Photographyblog pakt ook stevig uit met een uitvoerig review. De Olympus OM-D E-M10 Mark III is volgens reviewer Mark Goldstein een bescheiden opvolger van de Mark II. Maar het blijft een “lovely camera to use and one which out-performs its main rivals in some key ways”. Hij heeft dezelfde sensor als z’n voorganger, en de beeldkwaliteit die dat oplevert is ‘excellent’ voor een camera met een mft-sensor. “From ISO 100 through to ISO 1600, noise is very well controlled.”

Een camera om van te houden

Ook de 5-assige beeldstabilisatie werkt heel goed, zelfs als je hele lange sluitertijden gebruikt of in 4K filmt zonder statief. Wie een E-M10 Mark II in bezit heeft zal niet snel upgraden naar de Mark III (tenzij je echt 4K-video nodig hebt). Maar de nieuwe Olympus OM-D E-M10 Mark III is een stevige update van een “camera design that a lot of people love, ourselves included, all at a very competitive price-point in today's market.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Ephotozine over de Olympus E-M10 Mark III

Ephotozine was de eerste reviewsite met een uitgebreide review van de Olympus E-M10 Mark III. Een camera die een subtiele update van z’n voorganger lijkt, maar hij heeft meer te bieden dan dat. Zo is er 4K-video en is hij gebruiksvriendelijker en ligt hij lekkerder in de hand. Daardoor is hij voor beginners makkelijker in het gebruik. Wie voorganger Olympus E-M10 Mark III hoeft van Ephotozine niet te upgraden: de verbeteringen zijn daarvoor niet spectaculair genoeg.

Hoge beeldkwaliteit

De OM-D E-M10 Mark III levert hoge beeldkwaliteit “with excellent colour reproduction, and good levels of detail. Noise is well controlled, and shooting at higher ISO speeds isn’t as much of an issue as it used to be on earlier Micro Four Thirds cameras.” Ook de 5-assige beeldstabilisatie is zeer effectief, vooral ook voor video’s. Al met al levert de camera “a competitive set of features, high image quality, and some unique shooting modes, along with 5-axis IS and 4K video recording”. Oordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Techradar over de Olympus E-M10 Mark III

De beeldkwaliteit van directe DSLR-concurrenten is misschien iets beter, schrijft reviewsite Techradar. Maar de kwaliteit van de foto’s is meer dan goed “and you'll be able to produce very nice A3-sized prints from your shots.” Maar beeldkwaliteit is maar één aspect van een camera. Je moet naar de OM-D E-M10 Mark III als geheel kijken om z’n grote aantrekkingskracht naar waarde te kunnen schatten. “Its stylish design and solid-feeling body are much more satisfying than similarly priced DSLR rivals, while the compact proportions give it a distinct appeal over rivals.”

Voor beginners én gevorderden

Voor beginners is de camera direct heel makkelijk in het gebruik. En dat terwijl het pakket aan specs en de prestaties voldoende zijn om gevorderde gebruikers gelukkig te houden. “The OM-D E-M10 Mark III might not be a massive leap forward over the Mark II, with much of the camera's specification remaining the same, but Olympus has refined and tweaked one of our favorite mirrorless cameras to make it an even more tempting proposition.”

Trustedreviews over de Olympus E-M10 Mark III

Trustedreviews is zeer lovend over de Olympus E-M10 Mark III: “The Olympus OM-D E-M10 Mark III offers a strong feature set in a compact, charismatic body at a very keen price point. It looks like it will be a great choice for smartphone photography enthusiasts looking to upgrade to their first proper camera, but it should also be a capable second body for owners of Olympus’ higher-end OM-Ds.”

Kopers zoals jij over de Olympus E-M10 Mark III

 • Klantreview op Cameranu.nl: “Het is een erg fijne camera die hoge kwaliteitsfoto's maakt. Voorheen veel gebruik gemaakt van een spiegelreflexcamera (wél met langere lens), die ook prachtige foto's maakt, maar toch een zwaar en groot apparaat is om telkens mee te nemen. Met de M10 is dat geen probleem en maak je nog steeds prachtige foto's. Voor professionele foto's zal je in hogere segmenten moeten zoeken, maar voor privégebruik is dit echt een aanrader. Ook het versturen van foto's naar een smartphone is een fijne feature.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Prachtige camera met ontzettend groot gebruiksgemak! De Olympus OM-D E-M10 Mark III is een fantastische camera als het gaat om een alleskunner. De camera is ontzettend intuïtief in het gebruik en werkt daarom erg fijn. Je kunt snel mooie plaatjes schieten door gebruik te maken van de knoppen bovenop de camera die (in de meeste modi) het diafragma en de sluitertijd beïnvloeden. Alle ingebouwde speciale functies en modi waarin je kunt schieten, geven je tevens eindeloos speelplezier en creatieve mogelijkheden.”
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top camera. Een fijne camera met een geweldige retrolook. Deze camera is erg gebruiksvriendelijk, want alles staat goed aangegeven. Ook heeft het en touchscreen, wat het gebruikt vergemakkelijkt. Kleinere lichtere camera, die vooral als je niet hele grote handen hebt, makkelijk te bedienen is. En het past makkelijk in je jaszak, dus ideaal om mee te nemen.”

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Olympus E-M10 Mark III Nieuwe features ten opzichte van Olympus E-M10 Mark II

 • TruePic VIII processor
 • 4K video
 • 121 scherpstelpunten
 • Sneller: 8.6 beelden per seconde
 • Betere auto- en scène-modus
 • Bleach Bypass: nieuw kunstfiltermodus
 • Betere, intuïtieve draaiknop
 • Duidelijke symbolen op knoppen
 • Aangepast design: betere grip
 • Advanced Photo-modus (AP)

Overige kenmerken van de Olympus E-M10 Mark III

 • 16.1 megapixel Live MOS-sensor
 • 5-assige beeldstabilisatie
 • Filmen in 4K (30p) en Full HD (60p)
 • Intuïtief gebruik
 • Kantelbaar touchscreen van 3.0 inch
 • Wifi voor het delen van opnames en het op afstand bedienen
 • 15 kunstfilters met effecten voor creatieve opnames
 • 410 gram inclusief batterij en geheugenkaart

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Olympus E-M10 Mark III

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Olympus E-M10 Mark III. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameranu.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Cameraland.nl >>

Opvolger E-M10 Mark IV op Kamera-express.nl >>

 

Overzicht Olympus systeemcamera's

Olympus heeft een reeks prachtige systeemcamera’s met microfourthirds-sensor op de markt gebracht. Alle Olympus-camera’s heb ik overzichtelijk voor je op een rij gezet. Met daarbij de hoofdpunten van de belangrijkste reviews. Benieuwd?

Overzicht Olympus systeemcamera’s >>

 

De beste Olympus-lenzen op een rij

De beste lenzen voor je Olympus systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je Olympus-camera zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.7/5 Waardering (15 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy