Nikon Z f: moderne fullframe camera, klassieke uitstraling

De Nikon Z f is een stijlvolle systeemcamera met een klassieke, analoge uitstraling. Maar vergis je niet: onder de ‘classy’ body zit een beest van een camera. Met een 24.5 megapixel fullframe sensor, 8 stops beeldstabilisatie en 4K/60p-video. Snel is hij ook met een 30fps burst. Mooi is de high res-modus. “Van binnen is de Z f een echte blik in de toekomst voor Nikon.” Platina Award bij Digifoto Pro. Super Award bij Focus. Silver Award bij DPreview. Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Nikon Z fSensor: fullframe | Objectief: 24-70mm f/4 S | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 (jpeg met AF) / 11 (raw met AF) | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K/60p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 710gr | Release datum: eind oktober 2023 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.369 euro | Prijs body en lens: 2.939 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z f

 • Prachtige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI CMOS sensor
 • Perfect stabiel: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst tegen trillingen
 • Klassieke uitstraling: gebaseerd op de analoge Nikon FM2 van begin jaren 80
 • Altijd scherp: autofocus met volgen en herkennen van 9 onderwerptypes
 • Net als in de film: 4K/60-video van 6K-beelden met 10-bit N-Log

Nikon Z fModerne tegenhanger van de Nikon FM2

De Nikon Z f is een camera waar veel doorgewinterde Nikon-fans én liefhebbers van klassieke retro-stijl naar hebben uitgekeken. Met z’n analoge uiterlijk is hij ontworpen in de stijl van de Nikon FM2 spiegelreflexcamera van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. En dat betekent dat we nu een fullframe tegenhanger van de Nikon Z fc aps-c-camera die Nikon in 2021 op de markt bracht en een TIPA-award in de wacht sleepte.

Meer in huis dan Z6 II

Maar de Nikon Z f biedt veel meer dan wat de Z fc in huis heeft. En dat is niet alleen een fullframe sensor in plaats van een sensor van aps-c-formaat. Onder de motorkap schuilt een technologisch hoogstandje dat de Nikon Z6 II het nakijken geeft. Met een combinatie van de sensor uit de Z6 II en de Exceed 7-processor die zoveel goeds brengt voor de Nikon Z8 en Nikon Z9, de twee topmodellen voor professionals van Nikon.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Nikon Z fAllerlaatste technologie

Kortom: deze fullframer heeft dan wel een retro ontwerp, maar met de allerlaatste technologie onder de motorkap. Dankzij de Expeed 7-processor van de Nikon Z9 scoort hij buitengewoon goed in autofocus en beeldstabilisatie. Beter dus dan de Z6 II.

Beeldstabilisatie met 8 stops winst

De Z f levert je uitstekende beeldkwaliteit dankzij de 24.5 megapixel sensor, ook als het licht minder is. De geavanceerde processor maakt er daarbij een echte powerhouse van. Dat merk je aan de razendsnelle bursts tot 30fps en de uitstekende ruisprestaties bij hoge ISO’s. Heel bijzonder is de meest geavanceerde beeldstabilisatie ooit die de Nikon Z f in huis heeft. Die biedt beeldstabilisatie over 5 assen met winst tegen trillingen van liefst 8 stops. Bovendien beschikt de Z f over een pixel-shift modus die meerdere belichtingen samenvoegt tot één hoge resolutie-bestand van 96MP.

Nikon Z fDeep learning-AI

De nieuwe processor en deep learing-AI zorgen daarnaast voor snelle en precieze autofocus die z’n onderwerpen herkent en vasthoudt als een terriër. De automatische onderwerpdetectie van de Z f herkent 9 soorten onderwerpen. Dit AF-systeem detecteert en volgt onderwerpen wanneer ze door het beeld bewegen. En 3D Tracking legt snelle, onregelmatig bewegende onderwerpen vast die parallel en loodrecht op de camera bewegen.

Mooie video’s

Ook in video is deze retro-fullframer een ster. De Z f heeft diverse video-opties met framesnelheden en resoluties voor al je videoklussen. Wat te denken van 4K/30p oversampled van 6K zonder crop en 4K/60p met een crop. In Full HD 1080p maak je slomo’s tot 120p. Voor video kun je de sensor-shift beeldstabilisatie combineren met elektronische vibratiereductie. Hierdoor schiet je vloeiende opnamen uit de hand.

Ook VR voor vintage objectieven

Zowel bij foto's als video's stabiliseert de Nikon Z f alle objectieven, zelfs je waardevolle vintage NIKKOR-objectieven met F-vatting. Je gebruikt de krachtige 8 stops VR van de Z f zonder verlies van beeldkwaliteit.

Nikon Z fEerste Nikon met Hoge Resolutie-modus

De Z f is de eerste Nikon-camera met een hoge resolutie-modus met pixel-shift aan boord. Met deze modus combineer je tot 32 opnamen voor het vastleggen van de allerkleinste details. Ideaal voor bijvoorbeeld stillevens waar het op details aankomt. Je kunt raw-beeld maken met een resolutie van maar liefst 96 megapixel.

Monochrome: verbluffende zwartwit-beelden

De Nikon Z f heeft nog iets bijzonders aan boord: een handige monochrome schakelaar. Daarmee schakel je in een handomdraai tussen kleur en twee monochrome kleurenopties. Zwart-wit fotografie past natuurlijk helemaal bij een klassieke camera als de Nikon Z f en nu is het wel heel makkelijk om verbluffende zwartwit-beelden te schieten.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

TIPA-award 2024 voor de Nikon Z f

De Nikon Z f heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste fullframe camera voor experts’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Nikon Z fProfessionele reviewers over de Nikon Z f

De Nikon Z f: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik voor je samen. Hieronder zet ik eerst de belangrijkste pluspunten en minpunten uit deze reviews voor je op een rij, plus de awards.

Sterke punten van de Nikon Z f

 • Retro design met moderne technologie: het retro-uiterlijk van de Nikon Z f combineert nostalgische esthetiek met geavanceerde moderne technologieën, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor liefhebbers van klassieke ontwerpen.
 • Professionele functionaliteit: de Z f biedt professionele functies zoals een fullframe sensor, geavanceerde autofocus, pixelshift, en beeldstabilisatie met 8 stops winst tegen trillingen, wat resulteert in hoogwaardige prestaties.
 • Uitstekende beeldkwaliteit: de camera levert een fraaie beeldkwaliteit, zelfs bij hoge ISO-waarden. De speciale zwart-witmodus zorgt voor fijne monochrome beelden met een rijke toonschaal, waardoor het geschikt is voor diverse fotografische situaties.
 • Diamant en Platina Awards: De Nikon Z f heeft positieve beoordelingen ontvangen, waaronder een Diamant Award met het cijfer 8.3 en een Platina Award van verschillende fotomagazines, wat getuigt van zijn uitstekende prestaties.
 • Verbeterde sensor en processor: De Z f beschikt over een verbeterde sensor en de krachtige EXPEED 7-processor. Dat resulteert in minder ruis bij hoge ISO-waarden en verbeterde beeldstabilisatie, evenals indrukwekkende prestaties bij weinig licht.
 • Snelle burst: met een burstsnelheid tot 30 beelden per seconde in jpeg biedt de Z f snelle prestaties, waardoor de camera ideaal is voor het vastleggen van actiemomenten.
 • Pixelshift en High Res-beelden: de pixelshift-functie stelt gebruikers in staat gedetailleerde high res-beelden tot 96 megapixels te maken. Daardoor is de camera geschikt voor bijvoorbeeld professionele landschapsfotografie.
 • Moderne videofuncties: naast indrukwekkende fotografische mogelijkheden biedt de Z f ook uitstekende videofuncties, waardoor het een veelzijdig gereedschap is voor zowel fotografen als videografen.
 • Tactiele bediening: het retro-ontwerp omvat tactiele draaiknoppen en schakelaars die zorgen voor een prettige bedieningservaring. Daardoor heb je volledige controle over de belichting.
 • Redelijk prijskaartje: de Z f wordt geprezen vanwege zijn prijs/kwaliteit-verhouding, waarbij het veel te bieden heeft voor de prijs, vooral voor creatieve hobbyfotografen.

Zwakke punten van de Nikon Z f

 • Handligging met grote lenzen: het ontwerp van de camera is fraai maar biedt minder optimale handligging, vooral bij gebruik van grote lenzen, vanwege de kleine handgreep.
 • Bedieningsindeling en ergonomie: sommige reviewers uiten kritiek op de bedieningsindeling en ergonomie. Zo worden de speciale draaiknoppen als ongemakkelijk ervaren bij langdurig gebruik.
 • Ontbreken van joystick: het ontbreken van een joystick voor de autofocus is voor sommige reviewers teleurstellend, vooral gezien de retro-uitstraling die uitnodigt tot handmatig werken.
 • Gewicht en gebrek aan grip: het gewicht van de camera, vooral bij gebruik van lichtsterke fullframe lenzen, en het ontbreken van een goede handgreep, kunnen de ergonomie beïnvloeden en de camera minder comfortabel maken om vast te houden.
 • Pixelshift: De pixelshift-functie wordt als minder indrukwekkend beschouwd in vergelijking met concurrerende camera's.

Awards voor de Nikon Z f

 • TIPA-award 2024: Beste fullframe camera voor experts
 • DPReview: Silver Award
 • Zoom.nl: Diamant Award
 • Digifoto Pro: Goud Award
 • Focus Magazine: Super Award

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fFotomagazine Zoom.nl over de Nikon Z f

‘Hypermoderne retrocamera’ kopt reviewer Michiel Mulder van fotomagazine Zoom.nl (maartnummer 2024) boven z’n bespreking van de retro en dus hippe Nikon Z f. Maar de retro-schijn bedriegt, want onder z’n klassieke jasje “biedt de Z f alle moderne technologie die je je kunt wensen!”

Vorm boven functie

Al is de Z f niet het eerste retro-model van Nikon, het is wel weer een fullframe camera, waarbij het ontwerp gekloond is van z’n kleine broertje, de Z fc (met aps-c-sensor). De bediening is, zeker voor wie Nikon gewend is, appeltje-eitje. Maar de handligging met vooral grote lenzen is volgens Michiel niet optimaal vanwege de ‘hele kleine handgreep’. “Vorm gaat hier boven functie.”

Professionele camera

De Nikon Z f is een stuk professioneler dan het broertje. Dat zie je niet alleen aan de grotere fullframe sensor, maar ook aan alle technologie die geleend is van de topmodellen Z8/Z9, zoals autofocus, pixelshift en beeldstabilisatie met acht stops winst tegen trillingen.

Fraaie beeldkwaliteit, ook in zwart-wit

De beeldkwaliteit is dik in orde, schrijft Michiel. “Vanwege de donkere dagen voor kerst tijdens de testperiode waren we genoodzaakt om met hoge iso-waarden te werken, maar dat bleek geen probleem.” Materiaal-weergave en detaillering zijn uitstekend. De ruis in raw’s is zeer goed onder controle tot ISO 6400, de jpegs direct uit de camera “zien er strak uit” tot ISO 10.000. De camera heeft ook een speciale zwart-witmodus (lekker retro). Die modus geeft je “fijne monochrome beelden met een rijke toonschaal”.

Diamant Award

Ook het geavanceerde autofocussysteem doet wat het moet doen: snel en precies scherpstellen. Kortom: de Nikon Z f is echt een camera voor de liefhebber. “Dankzij de retro-uitstraling met de grote draaiknoppen nodigt de camera uit tot ‘klassiek’ werken met vaste brandpunten.” De Z f heeft volgens Michiel “voor zijn prijs veel te bieden voor de creatieve hobbyfotograaf”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.3.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fFototijdschrift Digifoto Pro over de Nikon Z f

‘Mooi, slim en snel’, kopt Dré de Man boven z’n review van de Nikon Z f. De mooiste Nikon sinds decennia, voegt hij er aan toe “en waarschijnlijk zelfs de mooiste retro-camera”. Maar weerspiegelen z’n prestaties z’n fraaie uiterlijk?

Teruggrijpen naar het verleden

Nikon heeft al een historie van teruggrijpen naar het verleden. Zo kwam in 2013 de Nikon Df op de markt, een retro digitale spiegelreflex die leek op de camera’s waarmee Nikon beroemd was geworden: reflexcamera’s uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Niet echt een succes. Wel een succes was de Nikon Z fc, het eerste retromodel in de Z-serie met een kleinere aps-c-sensor.

Schot in de roos

Dat vroeg om een fullframe Z-versie. En dat is dus de Nikon Z f geworden, die volgens Dré nog meer dan de Nikon Z fc lijkt op de roemruchte Nikon FM2 uit 1981. Een heel nieuw model dat leentjebuur speelt bij de Nikon Z6 II en de Z8. En niet onbelangrijk: voor een lekker prijskaartje. Volgens Dré zou dat weleens een schot in de roos kunnen worden.

Back to the future

De bouwkwaliteit is fraai, met veel metaal en heel weinig plastic. Metalen knoppen zullen in de loop van de tijd een mooi patina krijgen, schrijft Dré. En als je hem vastpakt “krijg je het idee dat je met een heel speciaal product te maken hebt, het back to the future-idee wordt nog eens versterkt”.

Wolf in schaapskleren

Onder de motorkap is het een modern apparaat. Zo is de autofocus opmerkelijk veel sneller dan die van de Z6 II. Dré maakte het de Z f écht moeilijk: vogels in de vlucht aan het eind van een donkere winterdag. “Hier bleek de Z f een soort wolf in schaapskleren: de camera wist beter en sneller scherp te stellen dan enkele duidelijk duurdere modellen van andere merken.”

Minder ruis, indrukwekkende pixelshift

Beter dan de Z6 II is ook de verbeterde sensor en de processor. Die zorgt niet alleen voor snellere autofocus, maar ook voor minder ruis bij hoge ISO’s. Ook de beeldstabilisatie is merkbaar beter, evenals de video-specs. Daar komt bij dat deze retro-camera ook nog pixelshift aan boord heeft voor high res-beelden tot 96 megapixel. Beelden met indrukwekkende kwaliteit: beter dan foto’s gemaakt met een Z7 II.

Platina Award

Kortom: een schitterende retro-camera met een uitstekende beeldkwaliteit voor bijvoorbeeld portretten. Met de zeer goed werkende pixelshift maak je ook zeer scherpe landschapsfoto’s. Eindoordeel: Platina Award.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fDPReview over de Nikon Z f

De Nikon Z f lijkt veel op de camera waarvan iedereen hoopte dat de Nikon D f zou zijn, schrijft Richard Butler op DPReview. “Een geavanceerde camera die eruit ziet als een van Nikons klassieke modellen uit de vroege jaren 80, zonder al te veel extra afmetingen of gewicht.” Maar is hij ook goed?

Spectaculair gelukt

Richard denkt dat de meeste fotografen het erover eens zijn dat de Nikon Z f vanuit esthetisch perspectief “spectaculair is gelukt”. Maar van iets anders is Richard minder overtuigd: de bediening. “Zelfs vergeleken met de camera's waarop hij is gemodelleerd, kan de Z f na een tijdje ongemakkelijk worden om vast te houden.” Het lijkt er volgens Richard op dat de Nikon-ingenieurs de volledige implicaties niet hebben doordacht van de speciale draaiknoppen voor de bediening.

Niet ideaal

De Z f werkt minder goed naarmate de lens die je erop monteert groter is. Het lastige is dat Nikons lenzenassortiment niet veel kleine, lichte opties biedt. Daarnaast hebben Nikons Z-lenzen meestal geen diafragmaringen. “Maar de Z f bootst de bedieningsindeling van camera's na van een systeem waarin ze dat wel hadden, wat niet ideaal is.” Dat je dit wél goed in praktijk kan brengen, bewijst Fujifilm, met lenzen met diafragmaring én een hoger niveau van operationele consistentie. “Dat laat zien dat je een dergelijk concept succesvoller kunt realiseren.”

Prestaties: erg goed

Toch zijn de prestaties van de Z f erg goed. “De camera is gebouwd rond een uitstekende, beproefde sensor en levert zeer goede autofocusprestaties, vooral als de onderwerpherkenning is ingeschakeld.” Daarnaast is het ook een opmerkelijk capabele videocamera. “Die biedt een niveau van flexibiliteit en mogelijkheden dat de klassieke vormgeving zou kunnen verhullen.”

Silver Award

Veel enthousiaste fotografen zullen daarom met plezier de eigenaardigheden van de Z f omzeilen, in ruil voor een camera die veel karakter combineert met een hoge beeldkwaliteit. Waarom krijgt hij dan niet de hoogste waardering? “Ik dacht dat ik deze camera geweldig zou vinden. Maar nadat ik de Z f een aantal maanden heb gebruikt, zegt mijn hoofd Zilver, ook al zegt mijn hart Goud.” Kortom: de Nikon Z f krijgt de Silver Award met een score van 90%.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fChip Fotomagazine over de Nikon Z f

Chip Fotomagazine (decembernummer 2023) testte de Nikon Z f in de lab én in de praktijk. Hoe bevalt deze retro-fullframer van Nikon? En is hij echt beter dan de Nikon Z6 II?

Kwaliteitscamera

Een fullframer voor nostalgici en retrofans, dat is volgens Chip de Nikon Z f. Retro is populair, dus een model gebaseerd op de iconische Nikon FM2 kon niet uitblijven. Met dito uiterlijk en draaiknoppen. Volgens de reviewer voelt hij ook kwalitatief goed aan dankzij de vele messing elementen en de behuizing van magnesiumlegering.

Zeer moderne camera

Van buiten mag hij retro zijn, van binnen is het een zeer moderne camera, die leentjebuur speelt bij Nikons topmodellen, zoals de Speed 7-processor en de nieuw scèneherkenningsfuncties van de Z8. De sensor komt dan weer uit de Z6 II. Die staat bekend om z’n goede score op ruis bij hoge ISO’s. Ook in video scoort de Z f goed. En handig: het is de eerste Nikon Z met een draai- én zwenkbaar display.

Gedetailleerde high res-beelden

Retro is ook zeker niet z’n burstsnelheid, met 30 beelden per seconde (in jpeg). Evenmin retro is het moderne display bovenop dat de huidige diafragma-stand weergeeft. Mooi is verder dat dit de eerste Nikon is met de pixelshift-modus, waarmee je gedetailleerde high res-beelden maakt. Nog iets moois: de prerelease opname-functie, die al foto’s schiet voordat je de sluiterknop helemaal hebt ingedrukt.

Snelle en nauwkeurige autofocus

Ook de autofocus is erg goed, dankzij de nieuwe processor loopt hij daarmee voor op de Z6 II. Zowel in de praktijk als in het lab vond de reviewer de AF snel en nauwkeurig. Maar er zijn niet alleen maar voordelen: het retro uiterlijk heeft ervoor gezorgd dat de handige joystick het veld moest ruimen. Ook is de sluitertijdenknop lastig te bereiken als je door de zoeker kijkt.

Z f versus Z6 II

Is hij dan beter dan de Z6 II of niet? Op veel punten komt hij overeen en de autofocus is wat beter. De retroliefhebber kiest waarschijnlijk voor de Z f. Maar wie de moderne, ergonomische benadering belangrijk is, zal volgens de reviewer toch voor de Z6 II opteren. Eindscore voor de Z f: 90/100 (de Z6 II krijgt van Chip 92/100).

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fAndere (professionele) reviewers over de Nikon Z f

Bekijk hieronder wat andere (professionele) reviewers van de Nikon Z f vinden!

 • Focus Magazine (Jan Paul Mioulet, praktijktest, 2024 nr. 2): Jan Paul nam de Zf mee naar Schotland voor een praktijktest. Aan belangstelling van omstanders geen gebrek: het is een aantrekkelijke camera om te zien, en hij doet denken aan de aloude analoge camera’s van Nikon.
  Het is ook een erg goede camera, die op verschillende punten voorloopt op de Nikon Z6 II, de camera waar hij wat functieset betreft erg op lijkt. Zo zit er een nieuwe processor in, heeft hij een betere autofocus met betere tracking en onderwerpherkenning, en de beste beeldstabilisatie van alle Nikons die tot 8 stops winst tegen trillingen biedt.
  De beeldkwaliteit is ook erg goed en vergelijkbaar met die van de Z6 II, met wie hij de sensor deelt. De beelden zijn vrijwel ruisvrij tot ISO 3200 en de ruis is tot ISO 6400 acceptabel, waarbij je ook daarboven in de nabewerking de ruis in toom kunt houden. Daarnaast is de Zf ook nog een behoorlijk goede videocamera, waarbij vloggers profijt hebben van het draai- en kantelbare display.
  Kortom, de Nikon Zf is volgens Jan Paul “zowel een leuke camera om mee rond te lopen als een goede en fijne camera om mee te fotograferen en te filmen”. Hij is op verschillende punten ook beter dan z’n broertje, de Nikon Z6 II, en heeft een vergelijkbaar prijskaartje, “dus wij zouden het wel weten welke we dan kiezen”. Wel moet je dan in zijn voor “een vleugje retro”. Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het cijfer 9.2.
 • Nikon Z fAmateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Andy werd op slag verliefd op de Nikon Z f: love at first sight. “Het is zo’n knap uitziende camera, met z’n robuuste metalen behuizing en mooie, voelbare wijzerplaten op de bovenplaat, waardoor hij aanvoelt als een waardige opvolger van de FM-film-SLR.”
  Gelukkig blinkt hij niet alleen van buiten, maar ook van binnen. “Hij bevat ook veel van de nieuwste technologie, waardoor het een echte upgrade is ten opzichte van de Z6 II – vooral als het gaat om autofocus.”
  Over de beeldkwaliteit valt niets te klagen, schrijft Andy. “Dankzij Nikons uitstekende lichtmeting en automatische witbalans produceert de Z f consistent aantrekkelijke jpegs. De raw-beelden bevatten veel extra details in de schaduwen.” Heb je al een Nikon Z6 (II), dan zie je waarschijnlijk geen dramatisch verschil.
  Toch: na een paar weken fotograferen met de Z f is Andy er nog niet helemaal van overtuigd dat de camera zijn retro-designbelofte volledig waarmaakt. Dat ligt vooral aan de Nikon Z-lenzen, die geen klikbare diafragmaringen hebben: daardoor krijg je niet volledig de ‘traditionele’ opname-ervaring zoals bij een spiegelreflex met handmatige scherpstelling. Iets wat je bijvoorbeeld wel ervaart met Fujifilms X-systeem.
  Daarbij maakt het plaatvormige ontwerp de Z f duidelijk oncomfortabel om vast te houden, vooral met een grotere zoomlens: een echte handgreep ontbreekt. Ook mist Andy de joystick voor het AF-gebied. “Teleurstellend voor deze prijs.” Dit soort zaken is wel heel persoonlijk, beseft Andy. Misschien zijn ze volkomen onbelangrijk voor andere fotografen.
  Al met al zullen de tekortkomingen van de Z f voor veel Nikon-fotografen waarschijnlijk niet opwegen tegen de zeer reële charmes ervan, schrijft Andy. “Het is het soort camera dat op een irrationeel niveau aanspreekt en erom smeekt om opgepakt en gebruikt te worden.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (James Abbott, full review): Voor liefhebbers van retrocamera's is de fullframe Nikon Z f volgens James het eerste echte alternatief voor Fujifilm. “Het is een getrouwere herinterpretatie van de Nikon FM2 dan de crop-sensor Z fc, met mooie details zoals koperen draaiknoppen, een ontspanknop met schroefdraad die een draadontspanner accepteert en een nieuwe zwart-witmodus.”
  Bij de Nikon Z f draait het volgens James niet alleen om het klassieke uiterlijk, want het is zeker ook een indrukwekkend camera. Hij heeft Nikons nieuwste processor aan boord, met 24.5MP op de sensor en je schiet bursts tot 30fps. Ook heeft hij de beste beeldstabilisatie tot nu toe en krachtige autofocus. James: “Je hebt de Z f misschien niet nodig vanwege zijn foto- en videokwaliteiten, maar je zult hem wel willen hebben vanwege hoe hij eruit ziet en aanvoelt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Nikon Z f zal elke liefhebber van vintage camera's onmiddellijk overtuigen, schrijft Gareth. “Zodra ik hem in handen kreeg, kreeg ik de nostalgische gevoelens voor het maken van analoge foto’s die ik heb gemist.” Daarbij is de Z f echt een vooruitgang ten opzichte van het aps-c-zustermodel, de Z fc. “De body is een verbetering, met stevigere koperen wijzerplaten en een zwaar gewicht dat veel meer lijkt op de Nikon FM2 die hem inspireerde.”
  Maar als je prioriteit geeft aan het uiterlijk, heb je wel te maken met ‘een tweesnijdend zwaard’. Zo wordt de camera gehinderd door het gebrek aan grip en is hij bovendien zwaar. Daardoor is de Z f volgens Gareth erg oncomfortabel om vast te houden. “Gelukkig zijn de beelden enorm indrukwekkend dankzij de combinatie van de Z6 II-sensor en Expeed 7-processor, krijgen de prestaties bij weinig licht een hobbel, is de autofocus sneller met betere tracking en is 4K-video uitstekend.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z fFstoppers.com (Ondřej Vachek, full review): Ondřej houdt van het ontwerp, de klassieke look en de koperen wijzerplaten van de Z f. Toch is het favoriete onderdeel van de camera een andere: de combinatie van de 24MP-sensor en de EXPEED 7-processor.
  Ondřej: “De camera is pittig, betrouwbaar snel, volgt goed en produceert prachtige bestanden. Gecombineerd met de mooie zoeker, premium constructie en dubbele kaartsleuf kan ik me voorstellen dat ik de Z f zou gebruiken voor mijn documentairewerk, bruiloften en straatfotografie. Dit omdat hij niet opdringerig of intimiderend aanvoelt voor je onderwerpen, in tegenstelling tot een grotere, omvangrijkere Z8 of een Z9 zou doen.”
  Nadelen zijn er ook. Zo ligt de Z f lag niet goed in de hand zonder de SmallRig-verlenggreep. Vooral dankzij het feit dat de body met een full frame f/1.8 lens al behoorlijk zwaar wordt om alleen maar te vertrouwen op je andere duim, die geen plek heeft om op de achterkant van de camera te leunen.
  Ondanks dat: de Nikon Z f is “een werkelijk geweldige camera. Hij is niet alleen mooi, maar ook serieus capabel in termen van vastgelegde details, kleurnauwkeurigheid, signaal-ruisverhouding en autofocusprestaties. De zoeker biedt een grote helderheid en vergroting, terwijl je dankzij de mechanische draaiknoppen te allen tijde de volledige controle over de belichting hebt.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Met de Nikon Z6 II kun je volgens John ongeveer dezelfde resultaten behalen als met de Nikon Z f, tegen een iets lagere prijs. Toch zal voor velen de vormfactor van de Z f de doorslaggevende factor zijn bij de aanschaf. “De Z f heeft een unieke retro-uitstraling, is net zo solide als elke FM2-lookalike zou moeten zijn, en produceert uitzonderlijk mooie beelden.”
  Daarbij is hij ook goed te bedienen. Als de klassieke stijl en de bediening bij jou passen, “dan is de Z f een schot in de roos en zal hij vele jaren goede diensten verlenen, waarbij hij gaandeweg een aantrekkelijk patina toevoegt naarmate de tijd verstrijkt”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Alikgriffin.com (fotograaf Alik Griffin, full review): Alik zet wel een heel tendentieuze kop boven z’n review: ‘Nikon Zf – The Fujifilm Killer’. Je moet maar durven. Maar een beetje een punt heeft hij wel: net als bijvoorbeeld de Fujifilm X-T5 ziet deze camera er ontzettend ‘cool’ uit, met z’n body die doet denken aan het analoge tijdperk.
  Alik heeft ruime ervaring met Nikon, hij schiet zelf met de Z6 en de Z8. Die eerste, de Z6 was een van z’n favoriete camera’s aller tijden. En de Z f lijkt erg op de Z6. “Iedereen die de Zf koopt, zal waarschijnlijk onder de indruk zijn van de kleuren en alleen al de tonaliteit van de afbeeldingen.” Nog beter zou het volgens Alik zijn als Nikon een Z f aanbiedt met de sensor van de Nikon Z7 II erin. “Dat zou zo'n geweldige landschapscamera zijn.”
  Maar ook deze Z f maakt indruk op Alik. “Hij overtrof mijn verwachtingen, vooral met zijn scala aan kleuropties, stijlvol ontwerp en moderne videocodecs.” Daarbij zorgen de functionaliteit van de bovenste draaiknoppen en het slankere ontwerp ervoor “dat het uitklapbare scherm hier beter werkt dan op welke andere camera in hun assortiment dan ook”. En waarom is de Z f dan een ‘Fujifilm killer’? “Nikon heeft met de Z f beter retro gedaan dan Fujifilm ooit heeft gedaan. De X-T4 en X-T5 voelen niet zo premium aan als de X-T3.” En de Fujifilm X-T5 ziet er volgens hem juist modern uit. “De Nikon Zf is qua klassieke ‘erfgoed’-look veel beter vergeleken met alles wat Fujifilm heeft.” Een uitzondering maakt Alik voor de Fujifilm GFX 100 II, een middenformaatcamea. “Een van de mooiste camera's die ik ooit heb gezien.”
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z f produceert geweldige beelden en dat is volgens Angela niet verwonderlijk: hij heeft de 24.5 MP fullframe sensor van de Nikon Z6 II en de Expeed 7-processor van de Z8 en Z9 in huis. “Bij de Z f gaat het echter om meer dan alleen beeldkwaliteit. Het is ook een tactiele ervaring die is ontworpen om herinneringen aan filmcamera's uit het verleden op te roepen en de gebruiker weer in contact te brengen met hun fotografie.”
  Kleine broer Nikon Z fc (met aps-c-sensor) is ontworpen met een soortgelijk ethos. Maar dat lijkt passender bij een camera met een sensor die even groot is als een 35mm-camera voor analoge films. “Weliswaar is de Nikon Z f niet perfect als je kijkt naar de besturingsimplementatie, toch vind ik hem erg leuk en heb ik er enorm van genoten om hem te gebruiken.”
  Daarbij combineert deze camera de nieuwste opties voor onderwerpdetectie met zijn retro-stijl en robuuste constructie. “Het is een camera die gebruikt kan worden voor een breed scala aan fotografie en videografie, maar hij lijkt het meest geschikt voor reis-, straat- en documentairefotografie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Libor Vaicenbacher, full review): De Nikon Z f is volgens Libor beslist niet zomaar een Z6 II in een retrojasje. “Naast een zeer geslaagde mix van traditioneel en modern design, en de plezierige retrobediening, brengt de Zf ook zeer interessante features met zich mee. Sommige worden voor het eerst in een Nikon-camera gebruikt.”
  Meest onder de indruk was Libor van de beeldstabilisatie, die zeer goed werkt. “Met deze camera uit de hand fotograferen wordt vooral beperkt door de beweging van je onderwerp en niet door cameratrillingen.” Ook de autofocus is heel goed, inclusief de volledige onderwerpdetectie.
  Ook de bediening is uitstekend, met prettige handmatige knoppen die uitnodigen om langzaam te werken, hoewel het ook een snelle camera is. Het volledig articulerende LCD-scherm is een kwestie van persoonlijke smaak, schrijft Libor. De één zit erop te wachten, maar de ander (zoals Libor) zou liever een dubbel scharnierend display gehad hebben, zoals op de Z8/9. De Pixel Shift-functie scoort onder de maat als je deze functie vergelijkt met concurrerende camera’s.
  Al met al had Libor een zeer positieve ervaring met de Z f. “Na de tests heb ik hem met een zwaarder hart dan normaal teruggestuurd. Zijn charisma en prijs/kwaliteit-verhouding hebben veel te bieden.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Anders dan bij de aps-c-broer Z fc krijg je met grote broer Z f wél een fullframe sensor. Dat heeft niet alleen voordelen voor de beeldkwaliteit, maar ook voor het lenzenaanbod: dat is heel veel ruimer voor fullframe Z-modellen dan voor de aps-c-camera’s van Nikon. Mooi is dat Nikon aan de Z f ook nog een paar nieuwe functies toevoegt die niet eens te vinden zijn op de duurdere vlaggenschepen Z8 en Z9.
  Kijk je naar het prijskaartje dan ligt de Z f op vergelijkbaar niveau als de Z6 II en onder de Z7 II. Maar hij biedt een veel competenter autofocussysteem dan deze modellen, schrijft Mark. “Voeg daar extra functies aan toe, zoals multi-opnamen met pixelverschuiving en een variangle LCD-scherm, en het is duidelijk dat de Zf de beste middenklasse Nikon-camera van dit moment is.”
  Maar dé reden waarom deze camera op aarde is, is toch: het ronduit prachtige retro-ontwerp. “Voor veel mensen zal het huwelijk van een fullframe sensor met een volledig draaischijfgestuurde interface als muziek in de oren klinken en de enige reden die nodig is om de Z f aan te schaffen. Het feit dat dit ook de meest capabele Nikon-camera is rond dit prijskaartje is slechts de kers op een zeer rijke taart.” Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Chris ging er in eerste instantie van uit dat de Z f gewoon een Nikon Z6 II zou zijn in een nostalgisch ogende body. Net zoals Nikon de retro aps-c-camera Z fc simpelweg een nieuw ontwerp van de Nikon Z50 is. “Maar in plaats daarvan krijgen we een retro-geïnspireerde camera met een oneindig betere ergonomie dan de vorige Nikon Df-poging. Tegelijk krijgen we een camera die een geheel nieuwe reeks functies laat zien die nog nooit eerder op andere Nikon-camera's zijn gezien, inclusief de hogere modellen.”
  De Nikon Z f introduceert daarmee functies die aanwezig zullen zijn in toekomstige upgrades van de Z6 II en Z7 II, schrijft Chris. “De Z f is echter niet slechts een opvolger van de Z6 II. Het is een camera met veel functies en enkele eigenaardigheden die over het algemeen de meest plezierige opname-ervaring bieden. Het ziet er misschien uit als een knaller uit het verleden, maar van binnen is het een echte blik in de toekomst voor Nikon.”
 • Slashgear.com (Andy Zahn, full review): De Nikon Z f is volgens Andy een camera die je verleidt eropuit te gaan en foto's te maken. “Het is een absoluut genot om te gebruiken, en het is gewoon leuker dan de meer typische moderne digitale camera-ontwerpen, die vaak functioneel maar saai zijn en vaak onelegant verouderen.”
  De Z f zal de tijd sierlijker doorstaan, verwacht Andy, vanwege de keuze aan materialen: messing, magnesium en koolstofvezel. Zelfs het gripmateriaal lijkt stevig. En tijdens z’n lange levensduur zal Andy met graagte fotograferen, “alleen al voor het plezier van het draaien van die wonderbaarlijk tactiele draaiknoppen en schakelaars”.
  Maar bij deze camera draait niet alles om vorm boven functie. “De Z f zou mijn keuze zijn van alle fullframe camera's uit het middensegment. Hij produceert prachtige beelden en is zeer geschikt voor het vastleggen van videobeelden. En door zijn formaat is het een van de meest draagbare camera's met grote sensoren die er zijn.”
  Kortom: “De Nikon Z f is niet alleen ideaal voor fans van retrostijl, het is een geweldige camera voor fotografen in het algemeen.” Eindoordeel: Editor’s Choice met een score van 90/100.
 • Campkinscameras.com (Owen Howell, full review): DeNikon Z f is volgens Owen de perfecte keuze voor fullframe fotografen die een perfecte mix willen van Nikons optische afkomst, moderne cameratechnologie en ouderwetse tactiele bediening. “Het is een uitstekende allrounder voor zowel fotografen als videografen. Ondanks een paar kleine minpunten is de Z f een uitstekende keuze, zowel voor oude Nikon-loyalisten als voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een eersteklas fullframe camera.”
 • Pocket-lint.com (Luke Baker, full review): De Nikon Z f is volgens Luke een prachtige camera. “Hij voelt prettig aan in gebruik en is prachtig vormgegeven. Bovendien is hij betekenisvol verbeterd ten opzichte van de Z6II, en biedt hij een aantal dingen die de Z8 zo geweldig maken, maar tegen een veel betaalbare prijs.”
  Als je de vintage look zoekt en een fullframe sensor wilt, dan kan Luke geen betere optie bedenken dan de Nikon Z f. “Zelfs als het vintage uiterlijk je niet aanspreekt, is het een goed geprijsde en uiterst capabele camera.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Toen Nikon de Z fc met aps-c-sensor op de markt bracht, bleek deze retro-camera populair bij jongeren die hem inzetten voor hun social media. Tegelijk werd het voor Nikon duidelijk dat een flink aantal gevestigde fotoliefhebbers naar een fullframe versie verlangde, schrijft Richard in z’n review.
  Gelukkig is Nikon niet in de val getrapt van z’n vorige retro-avontuur met de DSLR Nikon Df, die zwaar leunde op de D610. In plaats daarvan is de Nikon Z f volgens Richard “een veel knappere aangelegenheid (en als je een stijlbewust publiek wilt aantrekken, doet dat er toe)”. En het mooie is: hij is volgens Richard beter dan de Z6 II terwijl hij hetzelfde prijskaartje heeft.
  Nu er nog geen Z6 III is, wordt de Z f volgens Richard de best uitgeruste camera van Nikon rond het prijskaartje van $ 2.000, waar de concurrentie misschien het grootst is. De Z f lijkt dezelfde sensor te hebben als de Z6 II, maar heeft de nieuwe Expeed 7-processor van de Z9 en Z8 in huis. Met forse voordelen voor bijvoorbeeld de AF-tracking.
  De Z f is ook de eerste Nikon met de multi-shot hoge resolutie-modus aan boord, die gebruikmaakt van de interne beeldstabilisatie om beelden met zeer hoge resolutie te schieten.
  Afgezien van de fraaie features is de Nikon Z f in de praktijk een plezierige camera, schrijft Richard. Hij moest bij het testen wel heel voorzichtig te werk gaan: met deze camera val je behoorlijk op, terwijl hij ten tijde van het testen absoluut nog niet bekend mocht worden. Naast een volledig zwarte versie komen er zes kleuren beschikbaar.
  De AF-tracking is volgens Richard minder plakkerig dan die van de Z8 en Z9. “Geen grote verrassing, maar als ik bijvoorbeeld een bepaald deel van een bloem probeerde uit te kiezen, dwaalde het trackingdoel van de Z f soms af van het specifieke detail dat ik wilde dat het zou volgen. De prestaties bij een herkend onderwerp leken echter uitstekend, bijvoorbeeld bij het schijnbaar onfeilbaar volgen van de ogen.”
  Maar al met al gaat de Z f een stap verder dan de Z6 II, aldus Richard. En zo “lijkt hij eindelijk de camera te leveren waarvan zoveel mensen hoopten dat de Nikon Df zou zijn”.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z f is volgens Jan Paul niet alleen een goede camera in zijn prijsklasse, maar ook nog eens een van de leukste om mee rond te lopen. “De Z f trok tijdens onze testperiode redelijk wat bekijks en leverde een aantal interessante gesprekken en sympathieke reacties op.”
  Jan Paul hoopt dat alle aandacht tot verkoopcijfers leidt die het voor Nikon interessant maakt om een Z f HR uit te brengen, met een 45 of 60 megapixel sensor. Dan zou je hem ook kunnen inzetten voor high end landschapsfotografie. “Er is maar weinig aan de Z f waar we niet blij van worden en de enige reden om de camera niet aan te bevelen, is als je echt niet verwacht ooit van de sluitertijden- of ISO-knop gebruik te maken.” Dan komt de Z6 II in beeld. Eindoordeel: het cijfer 9.3.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, hands on review): Andy was geen fan van de Z fc, maar de Nikon Z f lijkt hem een veel wenselijker camera. “Hij is zoveel mooier gemaakt, en er is ook een veel breder scala aan fullframe lenzen met Z-vatting beschikbaar.” Daar komt bij dat de fullframe sensor ook dat oude lenzen met F-vatting kunnen worden gebruikt via de FTZ-adapter. Resultaat: de Z f heeft niet alleen een mooi uiterlijk, maar belooft ook een serieus fotografisch hulpmiddel te worden.
  /andy: “Dit is het soort camera dat fotografen op een irrationeel niveau zal aanspreken, en erom smeekt om opgepakt en gebruikt te worden.” Maar heel rationeel is wat er onder de motorkap schuilgaat: er zijn genoeg hersens aan boord. Bijvoorbeeld de toevoeging van onderwerpdetectie die de autofocuscapaciteiten groter maakt dan die van de Z6 II.
  Helder is volgens Andy dat “dit veruit de beste poging van Nikon is om een traditioneel vormgegeven digitaal model te maken. Fans van Nikon zullen er zeker dol op zijn.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik ben verrast door het beeld wat gemaakt kan worden met deze camera. De camera heeft niet veel licht nodig om toch hele mooie scherpe foto's te maken zonder al te veel ruis. Het is een camera die makkelijk te bedienen is en door zijn gewicht vind ik hem wel robuust. Daar zit dan ook gelijk wel bij dat ik hem zelf te zwaar vind ik zo even mee te nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): Sinds het instapmodel Nikon Z fc werd aangekondigd, smeekt Chris Nikon al om een fullframe versie. Hij wordt nu op z’n wenken bediend met de Nikon Z f, een compacte fullframe spiegelloze camera met retro-geïnspireerde bediening. “Is dit gewoon een Z6 II met een andere bedieningsindeling, of een voorproefje van de nieuwe technologieën die naar Nikon spiegelloos komen?” Chris en Jordan hebben antwoorden in een fraaie, uitvoerige ‘inititial video-review’ op YouTube. Benieuwd?
  Je vindt deze video-review onderaan deze pagina!

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z f

 • Prachtige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI CMOS sensor
 • Perfect stabiel: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst tegen trillingen
 • Klassieke uitstraling: gebaseerd op de analoge Nikon FM2 van begin jaren 80
 • Bijzonder: een dedicated monochrome-modus
 • Snelle schieter: 14fps met AF (jpeg), 11 fps met AF (raw)
 • Altijd raak: 'C30' jpeg-only 30fps modus met pre-burst functie
 • Altijd scherp: autofocus met volgen en herkennen van 9 onderwerptypes
 • Net als in de film: 4K/60-video van 6K-beelden met 10-bit N-Log
 • Hoge resolutie: schiet beelden met 96MB met de high-res modus
 • Twee kaartsloten: SD en MicroSD

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: mooie YouTube-review van de Nikon Z f

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z f door Chris en Jordan van PetaPixel (18:29 minuten). Is de Nikon Z f, een compacte fullframe spiegelloze camera met retro-geïnspireerde bediening gewoon een Z6 II met een andere bedieningsindeling. Of is het een voorproefje van de nieuwe technologieën die Nikon voor ons in petto heeft? Chris en Jordan hebben antwoorden. Kijken!

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy