Nikon Z f: moderne fullframe camera, klassieke uitstraling

De Nikon Z f is een stijlvolle systeemcamera met een klassieke, analoge uitstraling. Maar vergis je niet: onder de ‘classy’ body zit een beest van een camera. Met een 24.5 megapixel fullframe sensor, 8 stops beeldstabilisatie en 4K/60p-video. Snel is hij ook met een 30fps burst. Mooi is de high res-modus. “Van binnen is de Z f een echte blik in de toekomst voor Nikon.” Alle belangrijke reviews!

Nikon Z fSensor: fullframe | Objectief: 24-70mm f/4 S | Resolutie: 24.5 megapixel | Beelden per seconde: 14 (jpeg met AF) / 11 (raw met AF) | Beeldstabilisatie: ja | Video: 4K/60p | Scherm: variangle touchscreen | Gewicht body: 710gr | Release datum: eind oktober 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs body: 2.449 euro | Prijs body en lens: 3.129 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z f

 • Prachtige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI CMOS sensor
 • Perfect stabiel: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst tegen trillingen
 • Klassieke uitstraling: gebaseerd op de analoge Nikon FM2 van begin jaren 80
 • Altijd scherp: autofocus met volgen en herkennen van 9 onderwerptypes
 • Net als in de film: 4K/60-video van 6K-beelden met 10-bit N-Log

Nikon Z fModerne tegenhanger van de Nikon FM2

De Nikon Z f is een camera waar veel doorgewinterde Nikon-fans én liefhebbers van klassieke retro-stijl naar hebben uitgekeken. Met z’n analoge uiterlijk is hij ontworpen in de stijl van de Nikon FM2 spiegelreflexcamera van begin jaren tachtig van de vorige eeuw. En dat betekent dat we nu een fullframe tegenhanger van de Nikon Z fc aps-c-camera die Nikon in 2021 op de markt bracht en een TIPA-award in de wacht sleepte.

Meer in huis dan Z6 II

Maar de Nikon Z f biedt veel meer dan wat de Z fc in huis heeft. En dat is niet alleen een fullframe sensor in plaats van een sensor van aps-c-formaat. Onder de motorkap schuilt een technologisch hoogstandje dat de Nikon Z6 II het nakijken geeft. Met een combinatie van de sensor uit de Z6 II en de Exceed 7-processor die zoveel goeds brengt voor de Nikon Z8 en Nikon Z9, de twee topmodellen voor professionals van Nikon.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Nikon Z fAllerlaatste technologie

Kortom: deze fullframer heeft dan wel een retro ontwerp, maar met de allerlaatste technologie onder de motorkap. Dankzij de Expeed 7-processor van de Nikon Z9 scoort hij buitengewoon goed in autofocus en beeldstabilisatie. Beter dus dan de Z6 II.

Beeldstabilisatie met 8 stops winst

De Z f levert je uitstekende beeldkwaliteit dankzij de 24.5 megapixel sensor, ook als het licht minder is. De geavanceerde processor maakt er daarbij een echte powerhouse van. Dat merk je aan de razendsnelle bursts tot 30fps en de uitstekende ruisprestaties bij hoge ISO’s. Heel bijzonder is de meest geavanceerde beeldstabilisatie ooit die de Nikon Z f in huis heeft. Die biedt beeldstabilisatie over 5 assen met winst tegen trillingen van liefst 8 stops. Bovendien beschikt de Z f over een pixel-shift modus die meerdere belichtingen samenvoegt tot één hoge resolutie-bestand van 96MP.

Nikon Z fDeep learning-AI

De nieuwe processor en deep learing-AI zorgen daarnaast voor snelle en precieze autofocus die z’n onderwerpen herkent en vasthoudt als een terriër. De automatische onderwerpdetectie van de Z f herkent 9 soorten onderwerpen. Dit AF-systeem detecteert en volgt onderwerpen wanneer ze door het beeld bewegen. En 3D Tracking legt snelle, onregelmatig bewegende onderwerpen vast die parallel en loodrecht op de camera bewegen.

Mooie video’s

Ook in video is deze retro-fullframer een ster. De Z f heeft diverse video-opties met framesnelheden en resoluties voor al je videoklussen. Wat te denken van 4K/30p oversampled van 6K zonder crop en 4K/60p met een crop. In Full HD 1080p maak je slomo’s tot 120p. Voor video kun je de sensor-shift beeldstabilisatie combineren met elektronische vibratiereductie. Hierdoor schiet je vloeiende opnamen uit de hand.

Ook VR voor vintage objectieven

Zowel bij foto's als video's stabiliseert de Nikon Z f alle objectieven, zelfs je waardevolle vintage NIKKOR-objectieven met F-vatting. Je gebruikt de krachtige 8 stops VR van de Z f zonder verlies van beeldkwaliteit.

Nikon Z fEerste Nikon met Hoge Resolutie-modus

De Z f is de eerste Nikon-camera met een hoge resolutie-modus met pixel-shift aan boord. Met deze modus combineer je tot 32 opnamen voor het vastleggen van de allerkleinste details. Ideaal voor bijvoorbeeld stillevens waar het op details aankomt. Je kunt raw-beeld maken met een resolutie van maar liefst 96 megapixel.

Monochrome: verbluffende zwartwit-beelden

De Nikon Z f heeft nog iets bijzonders aan boord: een handige monochrome schakelaar. Daarmee schakel je in een handomdraai tussen kleur en twee monochrome kleurenopties. Zwart-wit fotografie past natuurlijk helemaal bij een klassieke camera als de Nikon Z f en nu is het wel heel makkelijk om verbluffende zwartwit-beelden te schieten.

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

Nikon kortingsactie bij CameraNU.nlTot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera’s en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 15 januari 2024! Profiteer nu!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z fProfessionele reviewers over de Nikon Z f

De Nikon Z f: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Techradar.com (James Abbott, full review): Voor liefhebbers van retrocamera's is de fullframe Nikon Z f volgens James het eerste echte alternatief voor Fujifilm. “Het is een getrouwere herinterpretatie van de Nikon FM2 dan de crop-sensor Z fc, met mooie details zoals koperen draaiknoppen, een ontspanknop met schroefdraad die een draadontspanner accepteert en een nieuwe zwart-witmodus.”
  Bij de Nikon Z f draait het volgens James niet alleen om het klassieke uiterlijk, want het is zeker ook een indrukwekkend camera. Hij heeft Nikons nieuwste processor aan boord, met 24.5MP op de sensor en je schiet bursts tot 30fps. Ook heeft hij de beste beeldstabilisatie tot nu toe en krachtige autofocus. James: “Je hebt de Z f misschien niet nodig vanwege zijn foto- en videokwaliteiten, maar je zult hem wel willen hebben vanwege hoe hij eruit ziet en aanvoelt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Nikon Z fDigitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): De Nikon Z f zal elke liefhebber van vintage camera's onmiddellijk overtuigen, schrijft Gareth. “Zodra ik hem in handen kreeg, kreeg ik de nostalgische gevoelens voor het maken van analoge foto’s die ik heb gemist.” Daarbij is de Z f echt een vooruitgang ten opzichte van het aps-c-zustermodel, de Z fc. “De body is een verbetering, met stevigere koperen wijzerplaten en een zwaar gewicht dat veel meer lijkt op de Nikon FM2 die hem inspireerde.”
  Maar als je prioriteit geeft aan het uiterlijk, heb je wel te maken met ‘een tweesnijdend zwaard’. Zo wordt de camera gehinderd door het gebrek aan grip en is hij bovendien zwaar. Daardoor is de Z f volgens Gareth erg oncomfortabel om vast te houden. “Gelukkig zijn de beelden enorm indrukwekkend dankzij de combinatie van de Z6 II-sensor en Expeed 7-processor, krijgen de prestaties bij weinig licht een hobbel, is de autofocus sneller met betere tracking en is 4K-video uitstekend.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Fstoppers.com (Ondřej Vachek, full review): Ondřej houdt van het ontwerp, de klassieke look en de koperen wijzerplaten van de Z f. Toch is het favoriete onderdeel van de camera een andere: de combinatie van de 24MP-sensor en de EXPEED 7-processor.
  Ondřej: “De camera is pittig, betrouwbaar snel, volgt goed en produceert prachtige bestanden. Gecombineerd met de mooie zoeker, premium constructie en dubbele kaartsleuf kan ik me voorstellen dat ik de Z f zou gebruiken voor mijn documentairewerk, bruiloften en straatfotografie. Dit omdat hij niet opdringerig of intimiderend aanvoelt voor je onderwerpen, in tegenstelling tot een grotere, omvangrijkere Z8 of een Z9 zou doen.”
  Nadelen zijn er ook. Zo ligt de Z f lag niet goed in de hand zonder de SmallRig-verlenggreep. Vooral dankzij het feit dat de body met een full frame f/1.8 lens al behoorlijk zwaar wordt om alleen maar te vertrouwen op je andere duim, die geen plek heeft om op de achterkant van de camera te leunen.
  Ondanks dat: de Nikon Z f is “een werkelijk geweldige camera. Hij is niet alleen mooi, maar ook serieus capabel in termen van vastgelegde details, kleurnauwkeurigheid, signaal-ruisverhouding en autofocusprestaties. De zoeker biedt een grote helderheid en vergroting, terwijl je dankzij de mechanische draaiknoppen te allen tijde de volledige controle over de belichting hebt.
 • Nikon Z fEphotozine.com (John Riley, full review): Met de Nikon Z6 II kun je volgens John ongeveer dezelfde resultaten behalen als met de Nikon Z f, tegen een iets lagere prijs. Toch zal voor velen de vormfactor van de Z f de doorslaggevende factor zijn bij de aanschaf. “De Z f heeft een unieke retro-uitstraling, is net zo solide als elke FM2-lookalike zou moeten zijn, en produceert uitzonderlijk mooie beelden.”
  Daarbij is hij ook goed te bedienen. Als de klassieke stijl en de bediening bij jou passen, “dan is de Z f een schot in de roos en zal hij vele jaren goede diensten verlenen, waarbij hij gaandeweg een aantrekkelijk patina toevoegt naarmate de tijd verstrijkt”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Alikgriffin.com (fotograaf Alik Griffin, full review): Alik zet wel een heel tendentieuze kop boven z’n review: ‘Nikon Zf – The Fujifilm Killer’. Je moet maar durven. Maar een beetje een punt heeft hij wel: net als bijvoorbeeld de Fujifilm X-T5 ziet deze camera er ontzettend ‘cool’ uit, met z’n body die doet denken aan het analoge tijdperk.
  Alik heeft ruime ervaring met Nikon, hij schiet zelf met de Z6 en de Z8. Die eerste, de Z6 was een van z’n favoriete camera’s aller tijden. En de Z f lijkt erg op de Z6. “Iedereen die de Zf koopt, zal waarschijnlijk onder de indruk zijn van de kleuren en alleen al de tonaliteit van de afbeeldingen.” Nog beter zou het volgens Alik zijn als Nikon een Z f aanbiedt met de sensor van de Nikon Z7 II erin. “Dat zou zo'n geweldige landschapscamera zijn.”
  Maar ook deze Z f maakt indruk op Alik. “Hij overtrof mijn verwachtingen, vooral met zijn scala aan kleuropties, stijlvol ontwerp en moderne videocodecs.” Daarbij zorgen de functionaliteit van de bovenste draaiknoppen en het slankere ontwerp ervoor “dat het uitklapbare scherm hier beter werkt dan op welke andere camera in hun assortiment dan ook”. En waarom is de Z f dan een ‘Fujifilm killer’? “Nikon heeft met de Z f beter retro gedaan dan Fujifilm ooit heeft gedaan. De X-T4 en X-T5 voelen niet zo premium aan als de X-T3.” En de Fujifilm X-T5 ziet er volgens hem juist modern uit. “De Nikon Zf is qua klassieke ‘erfgoed’-look veel beter vergeleken met alles wat Fujifilm heeft.” Een uitzondering maakt Alik voor de Fujifilm GFX 100 II, een middenformaatcamea. “Een van de mooiste camera's die ik ooit heb gezien.”
 • Nikon Z fCamerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Nikon Z f produceert geweldige beelden en dat is volgens Angela niet verwonderlijk: hij heeft de 24.5 MP fullframe sensor van de Nikon Z6 II en de Expeed 7-processor van de Z8 en Z9 in huis. “Bij de Z f gaat het echter om meer dan alleen beeldkwaliteit. Het is ook een tactiele ervaring die is ontworpen om herinneringen aan filmcamera's uit het verleden op te roepen en de gebruiker weer in contact te brengen met hun fotografie.”
  Kleine broer Nikon Z fc (met aps-c-sensor) is ontworpen met een soortgelijk ethos. Maar dat lijkt passender bij een camera met een sensor die even groot is als een 35mm-camera voor analoge films. “Weliswaar is de Nikon Z f niet perfect als je kijkt naar de besturingsimplementatie, toch vind ik hem erg leuk en heb ik er enorm van genoten om hem te gebruiken.”
  Daarbij combineert deze camera de nieuwste opties voor onderwerpdetectie met zijn retro-stijl en robuuste constructie. “Het is een camera die gebruikt kan worden voor een breed scala aan fotografie en videografie, maar hij lijkt het meest geschikt voor reis-, straat- en documentairefotografie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographylife.com (Libor Vaicenbacher, full review): De Nikon Z f is volgens Libor beslist niet zomaar een Z6 II in een retrojasje. “Naast een zeer geslaagde mix van traditioneel en modern design, en de plezierige retrobediening, brengt de Zf ook zeer interessante features met zich mee. Sommige worden voor het eerst in een Nikon-camera gebruikt.”
  Meest onder de indruk was Libor van de beeldstabilisatie, die zeer goed werkt. “Met deze camera uit de hand fotograferen wordt vooral beperkt door de beweging van je onderwerp en niet door cameratrillingen.” Ook de autofocus is heel goed, inclusief de volledige onderwerpdetectie.
  Ook de bediening is uitstekend, met prettige handmatige knoppen die uitnodigen om langzaam te werken, hoewel het ook een snelle camera is. Het volledig articulerende LCD-scherm is een kwestie van persoonlijke smaak, schrijft Libor. De één zit erop te wachten, maar de ander (zoals Libor) zou liever een dubbel scharnierend display gehad hebben, zoals op de Z8/9. De Pixel Shift-functie scoort onder de maat als je deze functie vergelijkt met concurrerende camera’s.
  Al met al had Libor een zeer positieve ervaring met de Z f. “Na de tests heb ik hem met een zwaarder hart dan normaal teruggestuurd. Zijn charisma en prijs/kwaliteit-verhouding hebben veel te bieden.”
 • Nikon Z fPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Anders dan bij de aps-c-broer Z fc krijg je met grote broer Z f wél een fullframe sensor. Dat heeft niet alleen voordelen voor de beeldkwaliteit, maar ook voor het lenzenaanbod: dat is heel veel ruimer voor fullframe Z-modellen dan voor de aps-c-camera’s van Nikon. Mooi is dat Nikon aan de Z f ook nog een paar nieuwe functies toevoegt die niet eens te vinden zijn op de duurdere vlaggenschepen Z8 en Z9.
  Kijk je naar het prijskaartje dan ligt de Z f op vergelijkbaar niveau als de Z6 II en onder de Z7 II. Maar hij biedt een veel competenter autofocussysteem dan deze modellen, schrijft Mark. “Voeg daar extra functies aan toe, zoals multi-opnamen met pixelverschuiving en een variangle LCD-scherm, en het is duidelijk dat de Zf de beste middenklasse Nikon-camera van dit moment is.”
  Maar dé reden waarom deze camera op aarde is, is toch: het ronduit prachtige retro-ontwerp. “Voor veel mensen zal het huwelijk van een fullframe sensor met een volledig draaischijfgestuurde interface als muziek in de oren klinken en de enige reden die nodig is om de Z f aan te schaffen. Het feit dat dit ook de meest capabele Nikon-camera is rond dit prijskaartje is slechts de kers op een zeer rijke taart.” Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Chris ging er in eerste instantie van uit dat de Z f gewoon een Nikon Z6 II zou zijn in een nostalgisch ogende body. Net zoals Nikon de retro aps-c-camera Z fc simpelweg een nieuw ontwerp van de Nikon Z50 is. “Maar in plaats daarvan krijgen we een retro-geïnspireerde camera met een oneindig betere ergonomie dan de vorige Nikon Df-poging. Tegelijk krijgen we een camera die een geheel nieuwe reeks functies laat zien die nog nooit eerder op andere Nikon-camera's zijn gezien, inclusief de hogere modellen.”
  De Nikon Z f introduceert daarmee functies die aanwezig zullen zijn in toekomstige upgrades van de Z6 II en Z7 II, schrijft Chris. “De Z f is echter niet slechts een opvolger van de Z6 II. Het is een camera met veel functies en enkele eigenaardigheden die over het algemeen de meest plezierige opname-ervaring bieden. Het ziet er misschien uit als een knaller uit het verleden, maar van binnen is het een echte blik in de toekomst voor Nikon.”
 • Nikon Z fSlashgear.com (Andy Zahn, full review): De Nikon Z f is volgens Andy een camera die je verleidt eropuit te gaan en foto's te maken. “Het is een absoluut genot om te gebruiken, en het is gewoon leuker dan de meer typische moderne digitale camera-ontwerpen, die vaak functioneel maar saai zijn en vaak onelegant verouderen.”
  De Z f zal de tijd sierlijker doorstaan, verwacht Andy, vanwege de keuze aan materialen: messing, magnesium en koolstofvezel. Zelfs het gripmateriaal lijkt stevig. En tijdens z’n lange levensduur zal Andy met graagte fotograferen, “alleen al voor het plezier van het draaien van die wonderbaarlijk tactiele draaiknoppen en schakelaars”.
  Maar bij deze camera draait niet alles om vorm boven functie. “De Z f zou mijn keuze zijn van alle fullframe camera's uit het middensegment. Hij produceert prachtige beelden en is zeer geschikt voor het vastleggen van videobeelden. En door zijn formaat is het een van de meest draagbare camera's met grote sensoren die er zijn.”
  Kortom: “De Nikon Z f is niet alleen ideaal voor fans van retrostijl, het is een geweldige camera voor fotografen in het algemeen.” Eindoordeel: Editor’s Choice met een score van 90/100.
 • Campkinscameras.com (Owen Howell, full review): DeNikon Z f is volgens Owen de perfecte keuze voor fullframe fotografen die een perfecte mix willen van Nikons optische afkomst, moderne cameratechnologie en ouderwetse tactiele bediening. “Het is een uitstekende allrounder voor zowel fotografen als videografen. Ondanks een paar kleine minpunten is de Z f een uitstekende keuze, zowel voor oude Nikon-loyalisten als voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een eersteklas fullframe camera.”
 • Nikon Z fPocket-lint.com (Luke Baker, full review): De Nikon Z f is volgens Luke een prachtige camera. “Hij voelt prettig aan in gebruik en is prachtig vormgegeven. Bovendien is hij betekenisvol verbeterd ten opzichte van de Z6II, en biedt hij een aantal dingen die de Z8 zo geweldig maken, maar tegen een veel betaalbare prijs.”
  Als je de vintage look zoekt en een fullframe sensor wilt, dan kan Luke geen betere optie bedenken dan de Nikon Z f. “Zelfs als het vintage uiterlijk je niet aanspreekt, is het een goed geprijsde en uiterst capabele camera.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dpreview.com (Richard Butler, initial review): Toen Nikon de Z fc met aps-c-sensor op de markt bracht, bleek deze retro-camera populair bij jongeren die hem inzetten voor hun social media. Tegelijk werd het voor Nikon duidelijk dat een flink aantal gevestigde fotoliefhebbers naar een fullframe versie verlangde, schrijft Richard in z’n review.
  Gelukkig is Nikon niet in de val getrapt van z’n vorige retro-avontuur met de DSLR Nikon Df, die zwaar leunde op de D610. In plaats daarvan is de Nikon Z f volgens Richard “een veel knappere aangelegenheid (en als je een stijlbewust publiek wilt aantrekken, doet dat er toe)”. En het mooie is: hij is volgens Richard beter dan de Z6 II terwijl hij hetzelfde prijskaartje heeft.
  Nu er nog geen Z6 III is, wordt de Z f volgens Richard de best uitgeruste camera van Nikon rond het prijskaartje van $ 2.000, waar de concurrentie misschien het grootst is. De Z f lijkt dezelfde sensor te hebben als de Z6 II, maar heeft de nieuwe Expeed 7-processor van de Z9 en Z8 in huis. Met forse voordelen voor bijvoorbeeld de AF-tracking.
  De Z f is ook de eerste Nikon met de multi-shot hoge resolutie-modus aan boord, die gebruikmaakt van de interne beeldstabilisatie om beelden met zeer hoge resolutie te schieten.
  Afgezien van de fraaie features is de Nikon Z f in de praktijk een plezierige camera, schrijft Richard. Hij moest bij het testen wel heel voorzichtig te werk gaan: met deze camera val je behoorlijk op, terwijl hij ten tijde van het testen absoluut nog niet bekend mocht worden. Naast een volledig zwarte versie komen er zes kleuren beschikbaar.
  De AF-tracking is volgens Richard minder plakkerig dan die van de Z8 en Z9. “Geen grote verrassing, maar als ik bijvoorbeeld een bepaald deel van een bloem probeerde uit te kiezen, dwaalde het trackingdoel van de Z f soms af van het specifieke detail dat ik wilde dat het zou volgen. De prestaties bij een herkend onderwerp leken echter uitstekend, bijvoorbeeld bij het schijnbaar onfeilbaar volgen van de ogen.”
  Maar al met al gaat de Z f een stap verder dan de Z6 II, aldus Richard. En zo “lijkt hij eindelijk de camera te leveren waarvan zoveel mensen hoopten dat de Nikon Df zou zijn”.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z f is volgens Jan Paul niet alleen een goede camera in zijn prijsklasse, maar ook nog eens een van de leukste om mee rond te lopen. “De Z f trok tijdens onze testperiode redelijk wat bekijks en leverde een aantal interessante gesprekken en sympathieke reacties op.”
  Jan Paul hoopt dat alle aandacht tot verkoopcijfers leidt die het voor Nikon interessant maakt om een Z f HR uit te brengen, met een 45 of 60 megapixel sensor. Dan zou je hem ook kunnen inzetten voor high end landschapsfotografie. “Er is maar weinig aan de Z f waar we niet blij van worden en de enige reden om de camera niet aan te bevelen, is als je echt niet verwacht ooit van de sluitertijden- of ISO-knop gebruik te maken.” Dan komt de Z6 II in beeld. Eindoordeel: het cijfer 9.3.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, hands on review): Andy was geen fan van de Z fc, maar de Nikon Z f lijkt hem een veel wenselijker camera. “Hij is zoveel mooier gemaakt, en er is ook een veel breder scala aan fullframe lenzen met Z-vatting beschikbaar.” Daar komt bij dat de fullframe sensor ook dat oude lenzen met F-vatting kunnen worden gebruikt via de FTZ-adapter. Resultaat: de Z f heeft niet alleen een mooi uiterlijk, maar belooft ook een serieus fotografisch hulpmiddel te worden.
  /andy: “Dit is het soort camera dat fotografen op een irrationeel niveau zal aanspreken, en erom smeekt om opgepakt en gebruikt te worden.” Maar heel rationeel is wat er onder de motorkap schuilgaat: er zijn genoeg hersens aan boord. Bijvoorbeeld de toevoeging van onderwerpdetectie die de autofocuscapaciteiten groter maakt dan die van de Z6 II.
  Helder is volgens Andy dat “dit veruit de beste poging van Nikon is om een traditioneel vormgegeven digitaal model te maken. Fans van Nikon zullen er zeker dol op zijn.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik ben verrast door het beeld wat gemaakt kan worden met deze camera. De camera heeft niet veel licht nodig om toch hele mooie scherpe foto's te maken zonder al te veel ruis. Het is een camera die makkelijk te bedienen is en door zijn gewicht vind ik hem wel robuust. Daar zit dan ook gelijk wel bij dat ik hem zelf te zwaar vind ik zo even mee te nemen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): Sinds het instapmodel Nikon Z fc werd aangekondigd, smeekt Chris Nikon al om een fullframe versie. Hij wordt nu op z’n wenken bediend met de Nikon Z f, een compacte fullframe spiegelloze camera met retro-geïnspireerde bediening. “Is dit gewoon een Z6 II met een andere bedieningsindeling, of een voorproefje van de nieuwe technologieën die naar Nikon spiegelloos komen?” Chris en Jordan hebben antwoorden in een fraaie, uitvoerige ‘inititial video-review’ op YouTube. Benieuwd?
  Je vindt deze video-review onderaan deze pagina!

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z f

 • Prachtige beeldkwaliteit: 24 megapixel fullframe BSI CMOS sensor
 • Perfect stabiel: beeldstabilisatie met tot 8 stops winst tegen trillingen
 • Klassieke uitstraling: gebaseerd op de analoge Nikon FM2 van begin jaren 80
 • Bijzonder: een dedicated monochrome-modus
 • Snelle schieter: 14fps met AF (jpeg), 11 fps met AF (raw)
 • Altijd raak: 'C30' jpeg-only 30fps modus met pre-burst functie
 • Altijd scherp: autofocus met volgen en herkennen van 9 onderwerptypes
 • Net als in de film: 4K/60-video van 6K-beelden met 10-bit N-Log
 • Hoge resolutie: schiet beelden met 96MB met de high-res modus
 • Twee kaartsloten: SD en MicroSD

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: mooie YouTube-review van de Nikon Z f

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z f door Chris en Jordan van PetaPixel (18:29 minuten). Is de Nikon Z f, een compacte fullframe spiegelloze camera met retro-geïnspireerde bediening gewoon een Z6 II met een andere bedieningsindeling. Of is het een voorproefje van de nieuwe technologieën die Nikon voor ons in petto heeft? Chris en Jordan hebben antwoorden. Kijken!

Nikon Z f op CameraNU.nl >>

Nikon Z f op Cameraland.nl >>

Nikon Z f op Kamera-express.nl >>

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle camera’s op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy